餐厅: 宜家家居餐廳及咖啡室
资讯:

2023-05-28 350 浏览
今日去宜家傢俬睇傢俬,順便去宜家傢俬食埋個飯,今次叫咗小食拼盤、肉丸同薯餅。小食拼盤好豐富,佢有雞翼粟米腸仔仲有薯格😋幾個人share都可以,薯餅同肉丸真係IKEA必嗌之選,真係好滿足
2023-05-14 399 浏览
行ikea點少得去食嘢享受一個人之樂趣今日晚市比較多人,等咗15分鐘左右先搵到位~蜜糖燒半雞 配蘑菇汁薯蓉 份量一個人食已經很足夠,肉質略為乾身,蘑菇汁都比較少;薯蓉正常水準,當然這價錢也不能夠期望太高
行ikea點少得去食嘢
享受一個人之樂趣

今日晚市比較多人,等咗15分鐘左右先搵到位~

蜜糖燒半雞 配蘑菇汁薯蓉

2023-05-05 415 浏览
相信唔使多介紹,好多人都知宜家家居餐廳。沙田宜家傢俬距離港鐵站10分鐘左右,算係方便。環境乾淨,唯獨好多人等位。繁忙時段需要等15分鐘左右。餐牌咁多年都冇變,都係西冷牛扒同三文魚主食,再配牛丸,雞翼,薯條呢D小食。野飲自助無限任斟都係$7。想健康D仲有三文魚沙律。如果想平平地食一餐,行完街就腳,確係一個好選擇。人均價錢約$60。

2023-04-25 412 浏览
呢個商場餐廳唔多,而且大多都要排長龍,ikea係CP較高又唔洗等太耐嘅選擇。另外,不時轉新菜式,都唔會厭。當日6:30左右已經到左,一去到就搞到位。二個人叫左三道菜share, 分別係香烤三文魚、菠蘿雞肉薯仔羽衣甘藍沙律、蜜糖燒雞配蘑菇汁薯蓉。沙律唔記得左影,份量都幾多,材料豐富。雞肉唔鞋,菠蘿幾甜,可惜羽衣甘藍唔係太新鮮,望落去色澤麻麻地,同埋我鍾意多醬,覺得沙律醬唔夠。半隻燒雞都幾大隻,賣相相當吸引,肉質嫩滑,調味適中,唔會淡茂茂,雞皮都烤得香口。伴碟蔬菜都多,幾有誠意。香烤三文魚保掛一貫水準,魚皮烤得微脆,肉質鮮嫩,配上酸酸地嘅Tata醬,相當美味。小米拌有小量紅黃青椒,口感味道都唔錯。
蜜糖燒半雞配蘑菇薯蓉

香烤三文魚配小米
2023-04-22
蜜糖燒半雞配蘑菇薯蓉
香烤三文魚配小米
2023-04-16 221 浏览
近期ikea雪糕不時出新口味,價錢相宜,每次都會想去一試。今期係士多啤梨米奶雪糕,雖然係星期日去,但係都唔需要排隊賣相顏色較淺,但食落士多啤梨味都ok出,酸酸地,唔算太假都唔過甜,幾fresh,係比較輕盈嘅雪糕。不過就食唔出米奶同普通鮮奶有咩分別。不過就食唔出同普通鮮奶,有咩分別。雪糕筒都幾脆口,CP高,值得一試。
近期ikea雪糕不時出新口味,價錢相宜,每次都會想去一試。
今期係士多啤梨米奶雪糕,雖然係星期日去,但係都唔需要排隊
士多啤梨米奶雪糕
士多啤梨米奶雪糕
2023-04-12 246 浏览
男朋友係雪糕控😂Ikea啲雪糕真係好出色 深得佢心❤️✅士多啤梨米奶新地💰$19好多士多啤梨粒 又好多煉奶真係幾好👍🏼不過得始終都仲係掛住開心果味新地可摸耳出返🥹
男朋友係雪糕控😂
Ikea啲雪糕真係好出色 深得佢心❤️
✅士多啤梨米奶新地💰$19
好多士多啤梨粒 又好多煉奶
真係幾好👍🏼
不過得始終都仲係掛住開心果味新地
可摸耳出返🥹
2023-04-02 301 浏览
期間限定,做一星期咋,薄荷🍫朱古力新地🍨🍦專登嚟IKEA 食呢個雪糕,點知嚟到,雪糕暫停供應,咁就買杯咖啡先,排隊攞咖啡杯時,順便問店員幾時會有返雪糕供應,佢話現在有喇,咁就立即排隊買過😆成功買到☺️📝朱古力香濃,薄荷味都好出 🍦$6 🍨$13 好好食 CP值高,極推薦👍
期間限定,做一星期咋,薄荷🍫朱古力新地🍨🍦

2023-03-31 394 浏览
放假先來落雨要找節目都幾頭痛,醒起IKEA美食站有新出台式甜品吃,那可以在這裡吃完午飯去IKEA傢俬部慢慢行逛逛街啦!沙田那間宜家傢俬應該沒有人不知道,喜歡在他們家的餐廳吃飯,因為會定期推出不同菜式。穀飼西冷牛扒伴薯條配阿根廷青醬🥩牛扒這個菜式通常都會有,不過製作味道有所不同,今次迎接夏天來臨所以醬料都用上阿根廷青醬,味道酸酸甜甜好開胃帶點微辣,牛扒很大塊表面煎封做到格仔網紋,肉質嫩不會柴口而薯條也香脆。青檸香草燒鱸魚柳配芒果莎莎及薯仔🐟這碟香草燒鱸魚柳也很鮮嫩多汁又嫩滑,配上滿滿芒果莎莎醬汁很醒胃,這個薯仔波波口感好特別煙煙韌韌又粉糯。松葉蟹肉意粉配明太子忌廉汁🍝明太子忌廉汁也很多,可以撈滿整碟意粉而松葉蟹肉配雜菇菌也很搭配。經過湯品和小食位置,之前飲過的酥皮龍蝦湯已經沒有供應了真可惜。到甜品時間啦!去另一邊美食站買回來吃。香芋新地窩夫杯🍨成份有伴芋泥、芋圓地瓜圓及仙草,芋泥很綿滑香甜,芋圓地瓜圓夠煙韌,加埋香芋雪糕一起吃真的有點像去了台灣的感覺,不過新地窩夫杯可能太薄裝完所有材料個底部已經濕透同穿,只可以吃到外圍裙邊位置啊!
穀飼西冷牛扒伴薯條配阿根廷青醬🥩
青檸香草燒鱸魚柳配芒果莎莎及薯仔🐟
松葉蟹肉意粉配明太子忌廉汁🍝
香芋新地窩夫杯🍨
🇹🇼𝕋𝕒𝕚𝕨𝕒𝕟 𝕤𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝📍HOME SQUARE, Shatin Reading week個個去晒旅行冇去到台灣或者任何地方,留喺香港😆點都要食啲正嘢啦💥同🇹🇼朋友mid term完一齊去食好耐冇食既IKEA🍽️今次咁岩系台式甜品系列🎉✨香芋新地窩夫杯伴芋泥、芋圓地瓜圓及仙草 $23超抵食💯同時有齊好多樣嘢嘅台式甜品🥰香芋雪糕芋泥😍最正係佢🥰平時好少機會食到😋口感好特別芋圓地瓜圓仙草芋圓😂偏淋😆還可以窩夫杯🧇食得😋✨瑞典肉丸🧆配薯蓉 $16肉丸以往既好食,叫咗多汁😋當湯咁飲👍配埋紅莓醬好味😆超耐冇食過✨粒粒美式熱狗 $15 炸熱狗🌭腸比較偏鹹,加咗茄醬好啲📍 HOME SQUARE, Shatin🏷️ @ikeahongkong#沙田 #IKEA
🇹🇼𝕋𝕒𝕚𝕨𝕒𝕟 𝕤𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝
📍HOME SQUARE, Shatin

✨香芋新地窩夫杯伴芋泥、芋圓地瓜圓及仙草
超抵食💯同時有齊好多樣嘢嘅台式甜品
🥰香芋雪糕
芋泥😍最正係佢🥰平時好少機會食到😋口感好特別
芋圓地瓜圓仙草芋圓😂偏淋😆還可以
窩夫杯🧇食得😋

✨瑞典肉丸🧆配薯蓉 $16

✨粒粒美式熱狗 $15
炸熱狗🌭腸比較偏鹹,加咗茄醬好啲

📍 HOME SQUARE, Shatin
🏷️ @ikeahongkong

#沙田 #IKEA
2023-03-07
  • 瑞典肉丸
2023-03-05 335 浏览
今日去宜家睇傢俬。行行下肚餓就順便去宜家入面間餐廳食晚餐。我叫左十粒肉丸配薯蓉,小食拼盤同任飲咖啡。 肉丸正常普通,沒有什麼特別的地方。薯蓉伴碟應該可以飽肚。小食拼盤就好豐富,但味道一般。

今日去宜家睇傢俬。行行下肚餓就順便去宜家入面間餐廳食晚餐。

我叫左十粒肉丸配薯蓉,小食拼盤同任飲咖啡。

2023-03-02 328 浏览
行IKEA要食IKEA餐廳是常識吧🤣下午茶時段 唔洗排隊等位 即入😎😎😎今期無咩特別野食既🥲咁就唯有食返啲最大路既野🍴肉丸十粒🧆食左咁多年 都仲係咁好食😌肉丸依然咁juicy 配埋個醬真係prefect 無得彈🍴小食拼盤雞翼4隻。腸仔四條。薯角🥔一大堆。香甜粟米🌽一大堆呢個拼盤 一次過滿足哂 我四個願望不過今日既雞翼有啲乾 not good...not good...食飽行埋層家品 去到小食站又可以再補充能量🤭🍴港式奶茶雪糕筒🍦IKEA 每款新口味雪糕 都唔會讓人失望👍🏻👍🏻👍🏻真係將一杯奶茶☕️ 變左做杯雪糕🍦仲要係一杯比例好好既奶茶 又唔會太甜$6杯 仲平過杯奶茶呀‼️‼️📢📢📢行過路過 一定要去食
行IKEA要食IKEA餐廳是常識吧🤣

仲要係一杯比例好好既奶茶 又唔會太甜
$6杯 仲平過杯奶茶呀‼️‼️
📢📢📢行過路過 一定要去食

下午茶
今次經過Ikea小食站嘆下午茶,照舊食返佢最出名最好食嘅肉丸,試咗佢哋嘅小食站嘅港式奶茶雪糕配雞蛋仔。整體嚟講,繼續保持正常質素,止口痕一流!首先嚟講嘅係肉丸,個肉質好韌好有咬口,同埋醬汁都好香濃,唔會太甜。而且呢一份肉丸嘅份量啱啱好食,當係下午茶食,成件事好幸福。至於港式奶茶雪糕配雞蛋仔,呢個組合真係好唔錯!雪糕味道非常濃郁,而且有淡淡嘅奶茶香味。雞蛋仔竟然係好脆身,炸得啱啱好,配埋雪糕就好好味。唯一要留意嘅係雪糕有啲甜,如果唔太食甜嘢嘅話,就唔好揀咗。總括而言,Ikea餐廳嘅小食站真係唔錯,肉丸同港式奶茶雪糕配雞蛋仔都好好味!如果你去Ikea嘆下午茶嘅時候,一定要試下佢哋嘅小食啦!

2023-02-18
2023-02-25 256 浏览
🇸🇪IKEA (沙田)​📍沙田鄉事會路138號, HomeSquare5樓​​圖1️⃣小食拼盤 $46有蜜糖腸、粟米粒、炸薯格、炸雞翼,廚房次次水準唔一樣,之前食薯格夠脆&蜜糖腸香脆,但今次所有野都淋哂🤔廚房要改善下呢個問題​圖2️⃣瑞典肉丸 $26/10粒好似冇以前咁好食🤔定係舌頭腌尖左😂​圖3️⃣慢煮羊膝配薯蓉及孜然燒汁 $79唔得,唔講唔知食緊羊肉,羊膝外層鋪滿香料(似係香茅),完全遮蓋羊味,冇肉味,好怪🫣​圖4️⃣凍蝦盤 $29竟然最好食係呢個,有蝦鮮味,肉好咬,唔錯​(評分:5杯☕️最高分)食物:☕️☕️☕️環境:☕️☕️☕☕️CP值:☕️☕️☕️☕️服務:☕️☕️☕️️️️️️️️️️️️☕️​✨會再幫襯? 會(當係比多次機會)​
🇸🇪IKEA (沙田)

📍沙田鄉事會路138號, HomeSquare5樓

圖3️⃣
慢煮羊膝配薯蓉及孜然燒汁 $79

圖4️⃣
凍蝦盤 $29
竟然最好食係呢個,有蝦鮮味,肉好咬,唔錯

(評分:5杯☕️最高分)
食物:☕️☕️☕️
環境:☕️☕️☕☕️
CP值:☕️☕️☕️☕️
服務:☕️☕️☕️️️️️️️️️️️️☕️

✨會再幫襯?
會(當係比多次機會)
2023-02-19 211 浏览
今日和朋友行過home square, 剛好行梗ikea行到攰攰地, 就睇下餐廳有冇啱食,因為朋友係素食者,所以喺附近揀餐廳有一定嘅難度。 而ikea剛好有素食者都岩食的菜式,所以就即刻坐底咗。只係去過ikea小食站,未試過喺餐廳度食正餐, 呢度全自助:自己先揀位→然後取餐盤餐車→揀選自己需要的食物和飲品→最後結帳$→ 自己收餐盤食物款式以西式為主, 沙律、蛋糕、熱食、招牌肉丸等。 我哋點咗一份黑椒汁植物素肉丸意粉和港式免治牛肉意粉配溫泉蛋。 價錢便宜, 但相對份量偏少~ 同行朋友表示黑椒汁惹味但非常辣(怕辣嘅朋友要注意)最後值得一讚嘅係服務, 當時有客人唔小心打爛玻璃碟, 清潔即刻過來收拾並温柔表示唔緊要:小心唔好執! 仲有當我放餐盤是亦有職員幫手, 雖然唔收服務費但服務好親切

仲有當我放餐盤是亦有職員幫手, 雖然唔收服務費但服務好親切

📍荃灣, IKEA恕我有啲大鄉里,上個weekend先第一次去行南豐紗廠😅走嘅時候咁啱經過個個商場,朋友見到大大個IKEA水牌就話要入去食肉丸喇😌後來入到去先發現呢間IKEA嘅餐飲部唔係 bistro only 而係有埋成間餐廳(包曬主食)嘅。咁原本就話淨係嚟食肉丸,但成件事又邊有咁簡單吖😝一見到豬手成隻都淨係66蚊,簡直係無理由唔試啦😎隻豬手(自己攞)埋檯再俾我影完一輪之後仲係熱架😚跟住唔會話好多肥膏,皮脆肉嫩。講真呢個豬手真係IKEA餐廳入面俾人忘記咗,但係好值得叫嘅item🤭#可能係平絕全港嘅炸豬手 #IKEA #德國鹹豬手 #炸豬手 #瑞典肉丸 #長崎良美系列 #荃灣 #TsuenWan#ohhejfoodie
📍荃灣, IKEA