餐厅: 宜家家居餐廳及咖啡室
资讯:

宜家家居餐廳及咖啡室 (沙田)作為宜家傢俬美食區粉絲嘅我,佢出咗呢隻開心果雪糕一定要來試吓,上一期榴槤雪糕我都食咗超過10杯!嘩!估唔到開心果雪糕咁好食,雪糕面上耍了開心果說好脆口再夾埋軟軟的雪糕一齊食,口感一流!另外佢仲落咗開心果朱古力醬,一杯雪糕有三個口感真係超抵食,只係$19! 不過記得買咗就要即刻食,因為開心果係最後的,如果同雪糕一齊放埋太耐就會不脆口!呢杯雪糕的確好好食,下次經過宜家傢俬都一定會再食🫶🏻沙田沙田鄉事會路138號新城市中央廣場5樓
宜家家居餐廳及咖啡室 (沙田)

呢杯雪糕的確好好食,下次經過宜家傢俬都一定會再食🫶🏻

2023-01-13 861 浏览
早兩日,女朋友仔話想同我食IKEA新出嘅伊麵,所以就同佢去咗沙田迷宮般嘅IKEA,去沙田IKEA個餐廳要經過一連串嘅傢俬展覽。但係沙田IKEA個餐廳空間夠闊落,啱晒一家大細去食。宜家家居餐廳及咖啡室 (沙田)沙田沙田鄉事會路138號新城市中央廣場5樓味道: ⭐️⭐️價錢: 💰💰💰抵食指數: ⭐️⭐️金沙蝦球伊麵 $53呢一個伊麵,同想像中出入都有啲大,最主要嘅敗筆係個伊麵,連水都未鯨乾,所以導致佢同芝士醬掛唔到味,所以食落個口感就係麵係充滿水味,芝士醬就芝士醬,成件事好分離。 但係金沙蝦球就幫成個伊麵拉返嗰個分,因為鹹蛋黃味同個蝦球兩者互相配合得天衣無縫,但可惜佢個蝦球放咗喺麵上面,搞到佢有少少淋😔慢煮羊膝配薯蓉 $79呢一個慢煮羊膝竟然有驚喜,外表雖然黑黑實實,以為好硬冇口感,但原來佢同我一樣都係外硬內軟,將佢切開左之後先發現到佢裏面所有羊肉嘅精華,啲油脂係切開後流晒出嚟,再同啲汁撈埋一齊再放入口嗰一種口感真係好難忘。薯蓉同醬汁油脂撈埋一齊食,亦都係另一番風味。小食拼盤 $46小食拼盤就正常發揮,入面有炸雞翼,炸薯格,腸仔,粟米。我個人最鍾意就係食腸仔其次就係粟米,其他炸嘢唔知係咪因為擺得好

宜家家居餐廳及咖啡室 (沙田)

味道: ⭐️⭐️
價錢: 💰💰💰
抵食指數: ⭐️⭐️

金沙蝦球伊麵 $53

慢煮羊膝配薯蓉 $79

小食拼盤 $46
小食拼盤就正常發揮,入面有炸雞翼,炸薯格,腸仔,粟米。我個人最鍾意就係食腸仔其次就係粟米,其他炸嘢唔知係咪因為擺得好耐,所以有啲硬

#HK #foodie #food #playboy #lovefood#hkfoodie #美食 #香港美食 #18區美食 #美食家
金沙蝦球伊麵
慢煮羊膝配薯蓉
小食拼盤
慢煮羊膝配薯蓉
2022-12-13 572 浏览
星期日下午一點去到宜家已經全場爆滿,排隊都超過廿張。冇他嘅真係抵食同埋味道唔差。入座後排隊買嘢食,雖則只有一個收銀但流程順暢。款式都齊全招牌肉丸,味道冇變非常唔錯有肉香味抵食,加埋個紅莓汁一絕。牛扒就太熟鞋口有根,入得口嘅但再揀會揀燒春雞囉,薯條就俾啲油浸林哂,唔脆口。雞翼有啲大細不一,係炸嘅都係點醬好食。加五蚊有碗蔬菜仔好抵玩有條菜食下又唔想食凍沙律菜嘅話好好嘅選擇。心太軟,之前未食過第一次食,有驚喜,放到最尾食個心都仲暖。唔太甜夾埋個cream食一流。

入座後排隊買嘢食,雖則只有一個收銀但流程順暢。款式都齊全

2022-11-30 524 浏览
今日去到沙田就和朋友一起去到IKEA吃這個自助食物,我們也很享受一邊選食物,一邊取食物的過程,我們分別點了三文魚、瑞士肉丸、火腿沙律和蘑菇意粉吃,買單也不到$160,所以也挺抵食的!🤣三文魚的份量也很足,但是食物量了不是太滋味,肉丸就很香、很煙靭,再配埋薯蓉吃就很棒😋❣️沙律有很多配菜,有火腿和雞蛋、也很新鮮配上麻油醬就更加入味,而蘑菇明太子意粉味道一般,因為意粉比較乾醬汁也比較淡,蘑菇也很硬 ,所以不太好吃🥲整體而言,用餐感覺一般食物份量對兩人來說也是很足,可惜因為意粉不太好吃,所以影響了整體用餐的感覺,可能下次和好友也不會再選意粉來吃。🫡

2022-11-20 361 浏览
🍴這是第一次來HK的IKEA餐廳吃飯,之前在福州的宜家餐廳用過餐就覺得食物很棒🍰我們來的時間不早了,還排了好一會兒的隊伍,排到我們時很多甜品都沒了,我們挑le了朱古力的蛋糕,還有招牌丸子和小龍蝦麵,都很讚👍🏻沒有踩雷的

2022-08-30
2022-11-11 371 浏览
Vivian超~~級少少肚餓,係沙田行行下街,突然好想食ikea🤤🤤即去~叫左肉丸, 薯餅,三文魚沙律,芝士餅&小食拼盤,仲有杯野飲瑞典肉丸10粒 ($23)同紅莓醬一齊食係基本啦,食左十幾年都唔會厭🤣🤣個薯蓉都好好食。門口好似有急凍肉丸,可以買返屋企自己整,但Vivian都係鐘意去ikea食多d🤣🤣蔬菜薯餅1件 ($8)呢件野唔得,有陣怪味(可能係菜味)唔似薯餅,下次唔會叫黎食香草三文魚沙律($33)三文魚有少少少少骨同埋鹹,Vivian覺得麻麻小食拼盤($46)Menu上面冇,Vivian都係跟前面叔叔order,唔通呢個係secret menu?😳🤣所有野都好好食,大碌腸,薯條同粟米好正🤤🤤(唔知點解佢條腸係好食d)藍莓紅莓芝士餅($19)下次不了,切開好散,個味都好怪,唔似平時食開既cheesecake,可能係外國人口味Overall好唔好食?好食for肉丸同小食拼盤會唔會再幫襯?會啦

Menu

叫左肉丸, 薯餅,三文魚沙律,芝士餅&小食拼盤,仲有杯野飲

瑞典肉丸10粒 ($23)

蔬菜薯餅1件 ($8)
呢件野唔得,有陣怪味(可能係菜味)唔似薯餅,下次唔會叫黎食

香草三文魚沙律($33)
三文魚有少少少少骨同埋鹹,Vivian覺得麻麻

小食拼盤($46)

藍莓紅莓芝士餅($19)

Overall好唔好食?
好食for肉丸同小食拼盤

會唔會再幫襯?
會啦
2022-11-09
喺附近做完嘢想快快脆食少少嘢墊下個胃結果走入左個迷宮去食又要行晒全層食完又要行晒全層🏃‍♀️🏃真係包你瘦如果打工lunch time真係好狼狽可能啱啱坐低準備食就差唔多夠鐘返返去😂以後都係去MegaBox嗰間呢間啲嘢食選擇好似比較少有啲係官網見到有得食行晒全層滿心歡喜結果去到就係冇或者係第二隻味不過真係好肚餓,是但啦,照殺啦⋯⋯呢個係素魚柳,竟然味道都好真實!呢個拼盤就滿足晒食立雜熱氣嘢嘅慾望,可薯角真係唔好食。呢個係素肉意粉,正常味嘢飲可以refill,係幾抵食。但係如果本身唔係諗住去宜家傢俬睇傢俬係已經肚餓想食嘢真係寧願去附近餐廳食算啦
喺附近做完嘢想快快脆食少少嘢墊下個胃

呢間啲嘢食選擇好似比較少
有啲係官網見到有得食
行晒全層滿心歡喜
結果去到就係冇或者係第二隻味

不過真係好肚餓,是但啦,照殺啦⋯⋯

呢個係素魚柳,竟然味道都好真實!

呢個拼盤就滿足晒食立雜熱氣嘢嘅慾望,可薯角真係唔好食。

呢個係素肉意粉,正常味

嘢飲可以refill,係幾抵食。
但係如果本身唔係諗住去宜家傢俬睇傢俬
係已經肚餓想食嘢
真係寧願去附近餐廳食算啦
2022-10-22 314 浏览
雖然而家先分享有一點遲,但作為榴槤控的我,現在有點回味🥹🥹🥹之前點有試過IKEA既榴槤系列(6月1日至7月31日) —— 仲要係第一日就去左試一入到IKEA,已經瀰漫住榴槤味,有人歡喜有人愁👉🏻😂我就好鍾意呢隻味。榴槤燕麥奶雪糕新地筒 ($9)嗅落冇乜榴槤味,但食落榴槤味都幾重😋唔太食得岀燕麥味,而雪糕溶得比較快,感覺少少似Yogurt雪糕,可能溶得比較快之下,新地筒好快淋左唔夠脆回頭指數: ⭐️⭐️⭐️食物質素: 🌮🌮🌮服務質素: ☺️☺️☺️☺消費指數: 💰(人均消費$9)環境質素: ☘️☘️☘️• 宜家家居美食站 (沙田)@ikeahongkong 沙田鄉事會路138號新城市中央廣場5樓同類餐廳 #cocofood_甜品同區餐廳 #cocofood沙田

一入到IKEA,已經瀰漫住榴槤味,有人歡喜有人愁👉🏻[好臭]😂我就好鍾意呢隻味

。榴槤燕麥奶雪糕新地筒 ($9)

榴槤燕麥奶雪糕新地筒
榴槤燕麥奶雪糕新地筒

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺
消費指數: 💰(人均消費$9)
環境質素: ☘️☘️☘️

• 宜家家居美食站 (沙田)
@ikeahongkong
沙田鄉事會路138號新城市中央廣場5樓

同類餐廳 #cocofood_甜品
同區餐廳 #cocofood沙田
2022-06-09
2022-10-19 232 浏览
定期替家居更換地毯,便順道逛了ikea一轉,購買了一些日常家品後,付款後看到小食區,原來已轉了自助形式購買機,隨隨看到餐牌增添了新口味軟雪糕—朱古力脆皮抹茶軟雪糕急不及待買了品嚐,在疫情下ikea仍開放立食位置真的太好了。軟雪糕用紙杯裝著,size都正常, 不會太少;一口咬下去的脆皮感覺很好,但略嫌抹茶味一般以$13來說性價比很高。

以$13來說性價比很高。

2022-10-08
5 分钟 (外卖自取)
2022-10-17 200 浏览
月頭已經知Ikea岀萬聖節🎃雪糕終於等到了係幾搞怪嘅 有隻手指🤣🤣但係就唔太好食 冇乜竹炭味反而綠茶雪糕好有驚喜😝$6 又大杯又高質玉桂卷都係麻麻地#halloween #萬聖節 #ikea #香港好去處 #foodie #夏日搵食推介 #炎夏好去處
月頭已經知Ikea岀萬聖節🎃雪糕
終於等到了
係幾搞怪嘅 有隻手指🤣🤣
但係就唔太好食 冇乜竹炭味
反而綠茶雪糕好有驚喜😝
$6 又大杯又高質
玉桂卷都係麻麻地
2022-10-07 220 浏览
📍香港📍沙田📍宜家家居餐廳及咖啡室📍沙田沙田鄉事會路138號新城市中央廣場5樓📍星期一至日 11:00~20:30🦄 鯊魚包 $8🦄 評分: 7/10下午去到個鯊魚包已經凍哂偏乾,蒸番熱會好食啲。外表幾可愛味道唔太甜,女仔做早餐一個岩岩好。#foodieschu沙田 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#沙田美食 #宜家家私 #ikea #hkfood #hkfoodies #foodie #foodies #foodblogger #鯊魚包 #番薯包 #包 #早餐 #下午茶 #新城市廣場 #breakfast #afternoontea #bread #bun #steam
📍香港📍沙田
📍宜家家居餐廳及咖啡室
📍沙田沙田鄉事會路138號新城市中央廣場5樓
📍星期一至日 11:00~20:30

🦄 鯊魚包 $8
🦄 評分: 7/10
鯊魚包

#foodieschu沙田
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
下午茶
鯊魚包
  • 蔬菜薯餅
2022-10-06 189 浏览
今日經過沙田所以走過來IKEA餐廳食下由於拖住個小BB關係 所以叫咗個兒童餐俾佢試兒童餐有薯蓉 魚柳條 粟米再配一杯飲品由於個BB唔係好飲得飲品 所以我裝咗杯可樂俾自己😂薯蓉整得唔錯 夠滑身不過魚柳條就好硬 大人都覺得硬更何況小朋友食🥺粟米就普普通通冇特別
今日經過沙田所以走過來IKEA餐廳食下
不過魚柳條就好硬
大人都覺得硬更何況小朋友食🥺
粟米就普普通通冇特別
2022-09-03 435 浏览
大家相約在沙田,朋友說好耐冇去沙田ikea吃東西,時間尚早吃點點東西當早餐。因為剛開門不久,所以顧客仍未很多,在舒適的環境吃了些東西。太耐冇去這間IKEA餐廳,裝修跟以前好像大不同。士多啤梨及香茅果昔 這個smoothie 是我第一次飲,冰涼解暑但不覺得有什麼士多啤梨味道,顏色比較深,有淡淡香茅味道,味道也不錯只售$16。小龍蝦芒果沙律沙律菜新鮮,清新的沙律汁加上小龍蝦肉及熟透甜絲絲的芒果粒健康醒胃。這個月的芒果限定當然叫了芒果糯米飯,芒果香甜糯米飯軟糯,厚身的椰漿增添不少風味,吃了一頓簡單而豐盛的早餐。

士多啤梨及香茅果昔

小龍蝦芒果沙律

2022-08-25 470 浏览
見到廣告得知宜家家居餐廳推出左限定嘅芒果糯米飯,令到好耐都無入去堂食嘅我今日特登早啲入去試下芒果糯米飯。當日大概11點幾12點去到,都要排左前面5-6組客人先入到,難得入去,梗係要叫翻啲平時係美食站食唔到嘅野啦。芒果糯米飯:1/3嘅芒果果肉大大舊,而且唔酸,配以暖暖嘅椰汁糯米飯真係好夾,比起出面餐廳一樣嘅質素但係價錢抵食好多小龍蝦意粉:味道比較淡,唔算好食,不過小龍蝦份量都ok小食拼盤:同朋友share食都幾好平時美食站得肉丸,餐廳有埋薯蓉同醬汁幾夾

小龍蝦意粉:味道比較淡,唔算好食,不過小龍蝦份量都ok

小食拼盤:同朋友share食都幾好

平時美食站得肉丸,餐廳有埋薯蓉同醬汁幾夾
2022-08-20
  • 芒果糯米飯
2022-08-10 805 浏览
IKEA有新野食😎😎話說之前7月尾以為已經有芒果系列雪糕,專登去左ikea食野,點知原來未出,但竟然比我發現有其他野食都唔錯的🫠😋❤️穀飼牛肩胛肉眼扒 伴薯蓉配黑椒汁 $76呢款牛扒第一次係IKEA見到,一於叫黎試下~感覺有D似平時食buffet一大舊切一片片比你個款牛扒,面積好大但比較薄,肉質鮮嫩,非常有牛味但有少少腥,可能醬汁或者醃肉方面要再改進下,如果黑椒汁再辣D應該會更加惹味🫠🫠但IKEA黎講呢個價錢呢個份量質素係可以一試既👍🏻😙❤️燒豬髀 $18呢個望落好似幾吸引但其實食落無咩味,就係普通一舊肉咁,可以唔洗特別試,大排檔版既牙籤骨好食好多🥹🥹味道:7/10性價比:8/10📍宜家家居餐廳及咖啡室 (沙田)沙田沙田鄉事會路138號新城市中央廣場5樓📌人均消費: below $51-100
IKEA有新野食😎😎

❤️穀飼牛肩胛肉眼扒 伴薯蓉配黑椒汁 $76

呢款牛扒第一次係IKEA見到,一於叫黎試下~

但IKEA黎講呢個價錢呢個份量質素係可以一試既👍🏻😙

❤️燒豬髀 $18

味道:7/10
性價比:8/10

📍宜家家居餐廳及咖啡室 (沙田)

📌人均消費: below $51-100