家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2024-11-14 734 浏览
早排喺電視見到介紹海膽,搞到心癢癢!坐言起行!收咗工就去😬搵食!刺身得一個要求啫,最緊要新鮮!冇信譽嘅餐廳我係唔會去嘅!😝😏這間餐廳主打海鮮刺身⋯⋯串燒都唔錯👍⋯⋯價廉物美⋯⋯真鯛薄切的真鯛刺身晶瑩剔透!肉質清澈可見⋯⋯脂肪豐美⋯⋯口感清新鮮味⋯⋯非常鮮甜⋯⋯師傅👍薄切嘅技術顯刀工⋯⋯三文魚腩刺身三文魚腩肉質鮮嫩有鮮味⋯⋯厚切口感油脂更豐膄⋯⋯香滑柔軟又清爽!月見-極丼海膽 海膽顏色鮮黃!非常新鮮又甜!入口即溶,充滿海水味!三文魚籽果粒較大!粒粒晶瑩通透!餘味散發出鮮味嘅鹹味!跟壽司飯好夾!本鮪魚腩蓉軟綿幼滑的魚腩蓉,入口即溶⋯⋯魚味非常濃郁!口感鮮味!份量仲好多添!飯粒晶𤯵通透!配以橙黃色的蛋黃!顏色亮麗蛋味濃郁!每一口都係享受!加配定食田園沙律🥗:沙律菜爽脆麵豉湯海鮮燉蛋:鮮味又嫩滑月見明太子伴烏冬:加咗明太子和蛋黃烏冬,超美味!汁焼雞爽肉串口感鮮嫩,內裏肉汁豐富!可以燒汁更加惹味!鹽燒半切雞皮餃子串用雞皮包裹着餃子的餡料!口感超級豐富,外皮又好香脆!海苔脆醬魷魚魷魚爽脆彈牙,配以海苔粉超好味!脆漿又唔會太厚!加埋檸檬汁🍋更加鮮味!咁正嘅串燒點少得啤酒呀😎咁啱15周年紀念仲有半價添
早排喺電視
見到介紹海膽,搞到心癢癢!
坐言起行!收咗工就去😬搵食!刺身得一個要求啫,最緊要新鮮!
冇信譽嘅餐廳我係唔會去嘅!😝😏

這間餐廳
主打海鮮刺身⋯⋯
串燒都唔錯👍⋯⋯
價廉物美⋯⋯

真鯛

薄切的真鯛刺身晶瑩剔透!
肉質清澈可見⋯⋯
脂肪豐美⋯⋯
口感清新鮮味⋯⋯非常鮮甜⋯⋯

師傅👍薄切嘅技術顯刀工⋯⋯

三文魚腩肉質鮮嫩有鮮味⋯⋯
厚切口感油脂更豐膄⋯⋯
香滑柔軟又清爽!

月見-極丼

海膽

海膽顏色鮮黃!非常新鮮又甜!
入口即溶,充滿海水味!

三文魚籽

果粒較大!粒粒晶瑩通透!
餘味散發出鮮味嘅鹹味!
壽司飯好夾!

本鮪魚腩蓉

軟綿幼滑的魚腩蓉,入口即溶⋯⋯
魚味非常濃郁!
口感鮮味!
份量仲好多添!

飯粒晶𤯵通透!配以橙黃色的蛋黃!
顏色亮麗蛋味濃郁!
每一口都係享受!

加配定食

田園沙律🥗:沙律菜爽脆
麵豉湯

海鮮燉蛋:鮮味又嫩滑

月見明太子伴烏冬:加咗明太子和蛋黃烏冬,超美味!

汁焼雞爽肉串

口感鮮嫩,內裏肉汁豐富!
可以燒汁更加惹味!

鹽燒半切雞皮餃子串

用雞皮包裹着餃子的餡料!
口感超級豐富,外皮又好香脆!

海苔脆醬魷魚

魷魚爽脆彈牙,配以海苔粉超好味!
脆漿又唔會太厚!
加埋檸檬汁🍋更加鮮味!

咁正嘅串燒點少得啤酒呀😎
  • 串燒雞軟骨
  • 真鯛刺身
  • 月見-極丼
2024-11-11 874 浏览
今日同朋友到灣仔食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座 。我們叫了西京燒熟成黑豚腩肉、本鮪壽司 5點盛、月見手切本鮪魚腩蓉丼定食、海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、海鮮茶碗蒸(月見明太子伴烏冬)、西班牙特級銀堡壘生蠔、真鯛薄造(15片)、三文魚腩刺身、麒麟一番榨生啤和中野梳打梅酒。首先,西京燒熟成黑豚腩肉的呈現令人驚艷,肉質經過精心醃製,外層微焦的香氣與內裡的豐富肉汁相互交融,口感滑嫩。接下來的本鮪壽司五點盛,色澤鮮豔,搭配的每一片魚肉都極為新鮮 。月見手切本鮪魚腩蓉丼定食,濃郁的魚腩蓉與滑順的米飯相得益彰,讓人感受到海洋的鮮美。海帶味噌湯清淡而不失風味,胡麻田園沙律則為整體餐點增添了一絲清新感。海鮮茶碗蒸的月見明太子伴烏冬,口感柔滑,搭配著明太子的鮮香,讓人驚喜不已。而西班牙特級銀堡壘生蠔,肉質鮮甜,讓人感受到海洋的滋味。真鯛薄造的15片,切工精緻,口感滑順 。三文魚腩刺身更是鮮美無比,讓人回味無窮。整體而言,這家餐廳的環境舒適,味道不錯 。
今日同朋友到灣仔食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座 。

而西班牙特級銀堡壘生蠔,肉質鮮甜,讓人感受到海洋的滋味。

真鯛薄造的15片,切工精緻,口感滑順 。

三文魚腩刺身更是鮮美無比,讓人回味無窮。

整體而言,這家餐廳的環境舒適,味道不錯 。
2024-10-28
2024-09-07 1341 浏览
✨家賀屋✨ 超優質時令食材CWB超驚喜居酒屋🏮回訪必選銅鑼灣一向多美食,呢間隱藏優質居酒屋喚起我高度嘅關注,cp值極高,室內裝修都極具別緻,放工專程來一趟共進晚餐😻🧑‍🍳師傳特選壽司-8貫🦐特選4件•北海道牡丹蝦,鮮甜可口海鹽輕燒大本鮪魚腩,油香滿溢,入口即溶海鹽輕燒煙薰醬油漬左口魚邊,爽脆鮮味海膽多汁甜美😍&唔係成日都可以食到的赤貝非常鮮甜咬下爽脆口感,愛日本菜的人必須一試🐟三文魚腩刺身鮮嫩肥美彈牙,咬下去入口即化,逼出魚香🦐 特大赤海蝦刺身( 3pc)軟滑海水蝦鮮味濃郁,咬上口中,還有滿滿的膠質感🤩🐠蔥吞拿魚腩海膽丼我是吞拿魚蓉的忠粉,配上特製的壽司飯,入口即溶魚香四溢😍 海膽新鮮感令整體層次更上一層樓🐟石狩丼🍚鮮美的三文魚刺身和魚籽的配搭,必定令人愛上🦪吉列廣島蠔炸至金黃的香脆蠔,一啖咬入去,熱騰騰的蠔肉鮮味瞬間湧出,非常惹味🍇巨峰提子乳酸梳打酒啖啖肉後,品嚐梳打酒,整個人一天的壓力都瞬間放鬆忘掉🍺🍹期間限定📣📢🍽️麒麟一番搾,一番一會套餐🐔煙燻生華美雞、慢煮雞腎肉刺、烤半熟雞肝🍗配麒麟一番搾生啤(500mL)兩杯$138😻店舖用心經營不同種類的美食,適逢開業15周年必要一試
✨家賀屋✨ 超優質時令食材
CWB超驚喜居酒屋🏮回訪必選

🧑‍🍳師傳特選壽司-8貫
🦐特選4件•北海道牡丹蝦,鮮甜可口
海鹽輕燒大本鮪魚腩,油香滿溢,入口即溶
海鹽輕燒煙薰醬油漬左口魚邊,爽脆鮮味

🐟三文魚腩刺身
鮮嫩肥美彈牙,咬下去入口即化,逼出魚香

🦐 特大赤海蝦刺身( 3pc)
軟滑海水蝦鮮味濃郁,咬上口中,還有滿滿的膠質感🤩

🐠蔥吞拿魚腩海膽丼

🐟石狩丼🍚
鮮美的三文魚刺身和魚籽的配搭,必定令人愛上
🦪吉列廣島蠔

🍇巨峰提子乳酸梳打酒
啖啖肉後,品嚐梳打酒,整個人一天的壓力都瞬間放鬆忘掉🍺🍹

期間限定📣📢
🍽️麒麟一番搾,一番一會套餐

2024-09-02
在刺身壽司丼飯系列,這家絕對有我心中的top3(>ω<)魚生新鮮不在話下,連壽司飯也是超出色😳很想知道是米的品種是什麼,忘了問(;_;)飯的質感比一般煙韌許多,介乎糯米與白米之間;同時柔軟而不過於濕潤用上赤醋和白菊醋調味,調味適中,加上口感,單吃已經一流配上魚生,好吃的捨不得吃光🥹環境和服務也是高分! ✿ 特選海鮮丼 $338超推薦🥹❤️ 十多款刺身,一定滿足到貪心的各位🙈款款大片厚切,鮮味十足大拖羅、三文魚腩等不敗款式就當然💯 魚油香久久不散🤤不過連赤身、鯛魚、海膽這些少見好吃的,也超水準發揮😳 完全對得住價錢有餘 ✿ 旗本壽司定食 $255• 配 味噌魚湯、沙律、雞軟骨餃子*4包括了醬油漬赤身、鯛魚、中拖羅等7件壽司,以及一件自家製玉子燒品質新鮮、溫度合適,分量適中,款式合意友人表示單吃壽司已是十分滿足,讓我幫忙分享餃子🤣雞軟骨餃子4大件,香脆餡多,我也嚐了一口味噌魚湯,從湯渣估計是魚頭熬成的湯,濃郁鮮甜😝 ✿ 北海道海膽軍艦 $78見樣樣高質,就放心加點了海膽🤤✿ 蘋果燒酎 $45 小杯但分量也不少,甜甜順口🍴加一服務費:✔️
刺身壽司丼飯系列,這家絕對有我心中的top3(>ω<)
魚生新鮮不在話下,連壽司飯也是超出色😳
很想知道是米的品種是什麼,忘了問(;_;)
用上赤醋和白菊醋調味,調味適中,加上口感,單吃已經一流

配上魚生,好吃的捨不得吃光🥹
環境和服務也是高分!

✿ 特選海鮮丼 $338

超推薦🥹❤️
十多款刺身,一定滿足到貪心的各位🙈
款款大片厚切,鮮味十足
大拖羅、三文魚腩等不敗款式就當然💯 魚油香久久不散🤤

✿ 旗本壽司定食 $255
• 配 味噌魚湯、沙律、雞軟骨餃子*4

品質新鮮、溫度合適,分量適中,款式合意
友人表示單吃壽司已是十分滿足,讓我幫忙分享餃子🤣

雞軟骨餃子4大件,香脆餡多,
我也嚐了一口味噌魚湯,從湯渣估計是魚頭熬成的湯,濃郁鮮甜😝

✿ 北海道海膽軍艦 $78

見樣樣高質,就放心加點了海膽🤤

✿ 蘋果燒酎 $45

小杯但分量也不少,甜甜順口

🍴加一服務費:✔️

• 旗本壽司定食
  • 特選海鮮丼
2024-07-10 1011 浏览
家賀屋,之前有係銅鑼灣食過,質素確實唔錯,今次再試下灣仔呢間分店!! 餐廳環境闊落,坐得舒適! 同朋友相聚,緊要叫番兩杯,咁先開心~💥中野梳打梅酒(輕碳酸)/ 黑白啤✨梅酒係我最愛,今次加入梳打,飲時感到嘴裡會有一些酒精的沙沙口感,不錯既配搭!✨黑白啤有濃厚的麥芽焦香味,苦味不明顯,還略帶著一絲絲的甜味!💥煙燻生華味雞鮮嫩粉紅既雞肉,味道帶有少少煙燻香味,比較似食緊魚生,第一次食都幾特別!💥刺身併盤✨油甘魚:味道鮮甜,而且厚切;✨三文魚腩:肥美,有豐富既油質,魚油香味濃郁;✨赤海蝦:肉厚飽滿,蝦味滿滿;✨帆立貝:味道清甜,口感爽滑💥吞拿魚腩及鹽輕燒吞拿魚腩壽司✨前者:色澤偏白帶雪花紋路,肥美無筋、入口即溶✨後者:輕燒過既吞拿魚帶點魚油香,口感更為豐富,加上海鹽帶點咸香,合我口味!而家餐廳仲做緊優惠買一送一,即刻點左兩份齊齊share💥師傅特選8貫壽司✨海膽壽司:入口甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶;✨海鰻壽司:肉厚、鰻味濃郁,加上鰻魚汁,十分配;✨大拖羅壽司:油分比較多,入口即化;✨牡丹蝦壽司:蝦身爽口,而且鮮甜;✨伊佐木壽司:味道鮮甜脂肪豐盈,肉質白裡透紅;✨金目鯛壽司:魚味鮮甜,口感軟

💥中野梳打梅酒(輕碳酸)/ 黑白啤

💥煙燻生華味雞

💥刺身併盤
✨油甘魚:味道鮮甜,而且厚切;

✨三文魚腩:肥美,有豐富既油質,魚油香味濃郁;

✨赤海蝦:肉厚飽滿,蝦味滿滿;

✨帆立貝:味道清甜,口感爽滑

💥吞拿魚腩及鹽輕燒吞拿魚腩壽司
✨前者:色澤偏白帶雪花紋路,肥美無筋、入口即溶

而家餐廳仲做緊優惠買一送一,即刻點左兩份齊齊share

💥師傅特選8貫壽司
✨海膽壽司:入口甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶;

✨海鰻壽司:肉厚、鰻味濃郁,加上鰻魚汁,十分配;

✨大拖羅壽司:油分比較多,入口即化;

✨牡丹蝦壽司:蝦身爽口,而且鮮甜;

✨伊佐木壽司:味道鮮甜脂肪豐盈,肉質白裡透紅;

✨金目鯛壽司:魚味鮮甜,口感軟熟;

✨深海池魚壽司:肉質爽脆仲帶有彈性,鮮甜爽脆;

✨活赤貝:外表呈橙紅色、帶光澤,食落肉質爽厚,鮮味十足

💥雞皮餃子串

外皮口感酥脆,內餡吸收雞皮嘅油份,變得更加軟嫩多汁,仲多咗一份油香;餡料亦都好飽滿,有雞肉、蔬菜等

💥半熟雞肝串
口感有啲似鵝肝,粉嫩唔太乾,火燒後散發出油脂甘香,令人垂涎欲滴

💥炸三文魚皮
魚皮不僅脆口,而且不帶魚腥亦不油膩,一食就停唔到口!!

2024-06-17
2024-12-09 0 浏览
環境舒適,餐廳播放著輕鬆歌曲,菜式也上得快。巨峰乳酸杯子美,配上柔和燈光,解渴舒爽。原味乳酸冰涼可口,酸甜開胃。手打烏冬質地彈牙,加上蔥花的湯頭甚誘人,份量適中。海鹽輕燒大本鮪魚腩丼定食海帶麵豉湯味道對版,麵豉味不會太濃,有少許滑豆腐本菇海帶去增添咬口。日式燉蛋做得十分滑溜,入面真材實料,蜆肉香菇等健康味道好。胡麻田園沙律菜新鮮,有粟米和小蕃茄,前菜精緻又清新,菜切得很細。丼飯賣相要好,燒過的厚身鮪魚,整齊舖滿飯面上,油脂滿滿,鮮味十足,散落在本身已有調味的醬油紫菜芝麻米飯上,更顯味美。三文魚籽新鮮,在口腔内引爆,蔥本鮪魚腩蓉質感軟糯,挺鮮味,加上店家字樣甜蛋和金箔更顯貴氣,貴得有道理。松壽司定食主要包括:特選.中吞拿魚腩.日本帆立貝.特大赤海老.油甘魚.本鮪赤身醬油漬.火炙左口魚裙邊.蔥本鮪魚腩等。擺盤漂亮,正合打卡,全部都很高級。最喜歡火炙左口魚裙邊和中吞拿魚腩,魚味濃郁,舌頭在跳舞💃吃完整個定食已是大滿足,飽得很,甜品幾乎吃不下🤣芝士蛋糕入口相當幼滑,口感細緻,芝士味中規中矩,不太甜膩。
環境舒適,餐廳播放著輕鬆歌曲,菜式也上得快。

巨峰乳酸
杯子美,配上柔和燈光,解渴舒爽。

原味乳酸
冰涼可口,酸甜開胃。

手打烏冬

質地彈牙,加上蔥花的湯頭甚誘人,份量適中。

海鹽輕燒大本鮪魚腩丼定食

日式燉蛋做得十分滑溜,入面真材實料,蜆肉香菇等健康味道好。

壽司定食

吃完整個定食已是大滿足,飽得很,甜品幾乎吃不下🤣

芝士蛋糕
入口相當幼滑,口感細緻,芝士味中規中矩,不太甜膩。

2024-12-09 0 浏览
食壽司、丼飯就一定會去家賀屋佢哋嘅魚生真係好新鮮、好好食!尤其係吞拿做到完全唔腥、又甜又軟滑~而且價錢好合理🩵除咗灣仔而家銅鑼灣都有分店啦~🔸特選海鮮丼定食($348)有12款魚生,包括磯煮鮑魚、大拖羅、牡丹蝦、鯛魚、魷魚、赤貝、海膽等…真係好新鮮好味!係連壽司同wasabi都好食囉!跟餐仲有茶碗蒸、麵豉湯同沙律。🔸大本鮪腩丼定食($238)即係大拖羅腩位,魚油的比例大約有80%,係全條吞拿魚中最肥美的部份!入口魚油香氣十足、軟滑即化~配有金箔同三文魚子,增加鮮味及口感!真係好好食!❇️
壽司、丼飯就一定會去家賀屋
佢哋嘅魚生真係好新鮮、好好食!
尤其係吞拿
做到完全唔腥、又甜又軟滑~
而且價錢好合理🩵
除咗灣仔
而家銅鑼灣都有分店啦~

🔸特選海鮮丼定食($348)
跟餐仲有茶碗蒸、麵豉湯同沙律。

🔸大本鮪腩丼定食($238)
配有金箔同三文魚子,增加鮮味及口感!真係好好食!❇️
今次叫咗一個套餐:姬路刺身定食🍱($280)同唔同小食一路飲酒傾偈一路食😝。定食會包埋麵豉湯🥣,沙律🥗,日式燉蛋同湯烏冬,一開始拎嚟墊肚就啱哂😛。上次叫過幾款好食今次又特登再叫翻:必叫嘅銀鱈魚西京燒🐟($118)同炙烤北海道魷魚條🐙($78),呢兩款無論就咁食定係餸酒都一流😋。另外叫咗兩款推薦特價嘅柚子風手切本鮪魚腩蓉🍣($32)同黑松露煙燻帆立貝($35)。用咗個紫菜做個托都幾特別,兩款都好鮮甜👍🏻。仲有三文魚腩($35),串燒雞軟骨(2串)($58) 同生燒白鱔($75)。最後仲叫多咗兩個甜品: 芝士蛋糕🍰($25)同朱古カ心太軟🍫($78)share,兩款都幾出色。居酒屋點會唔飲酒呢,一開始我哋就一人叫咗一杯原味乳酸梳打酒($48)🍹,甜甜地好易入口,完全飲唔出酒味呀😝。最後就叫咗杯金賓波本威士忌-加冰($58)兩份飲🥃,夠哂解膩呀😏。✨佢哋啤酒做緊半價🍺,不過可惜我哋兩個都麻麻哋啤酒😂。另外見到龍蝦刺身特價$288好抵食🤤,但我哋比較晏先去所以冇晒lu🥲。

上次叫過幾款好食今次又特登再叫翻:

2024-12-06 0 浏览
我們最喜歡食刺身, 今晚去了 灣仔 家賀屋刺身壽司專門店, 食材產地直送, 餐廳門面吾錯.座位多, 客人真不少, 必須先訂位. 日式佈置, 看那牆畫富濃厚日本風采.牆畫少不了日本名物  ~  刺身魚, 叫了 海三色丼.  大大碗,  擺設得好美, 有三款剌身, 鮭魚. 深海池魚, 赤蝦.   件件色澤亮麗, 厚切.   大家先吃赤蝦, 蝦夠大只,  爽口彈牙.   鮭魚, 深海池魚肉質嫩滑.   再吃玉子,  食落好香蛋味.  丼飯是用愛知縣產米, 好口感. 再來一個 特選剌身盛,   有 油甘魚, 吞拿魚, 魴弗魚, 鮭魚, 赤蝦, 八爪魚,  多加上鮭魚腩刺身.  全部魚生刺身都好新鮮喔!肥美又有光澤.魴弗魚, 肉質鮮甜,  質素很高.   深海池魚,  油份較重, 有魚香.八爪魚, 肉好厚, 好有質感. 今次來特別想食 海膽龍珠卷, 因為香港不是每間壽司店有做, 而此店價錢相當合理.醬油漬蛋黃大大個, 超級好食. 壽司足料, 內有拖羅, 海膽, 好味.店長介紹新創意壽司兩款:   火炙厚切鮟鱇魚肝燒,  黑松露煙熏帆立貝,  各有特式, 比坊間常吃的壽司不同.   帆立貝帶有黑松
我們最喜歡食刺身, 今晚去了 灣仔 家賀屋刺身壽司專門店,
食材產地直送, 餐廳門面吾錯.
座位多, 客人真不少, 必須先訂位.
日式佈置, 看那牆畫富濃厚日本風采.
牆畫少不了日本名物  ~  刺身魚,
海三色丼. , 鮭魚. 深海池魚, 赤蝦
特選剌身盛, 有 油甘魚, 吞拿魚, 魴弗魚, 鮭魚, 赤蝦, 八爪魚, 鮭魚腩刺身.
八爪魚, 肉好厚, 好有質感.
海膽龍珠卷
醬油漬蛋黃大大個, 超級好食.
壽司足料, 內有拖羅, 海膽, 好味.
各有特式, 比坊間常吃的壽司不同.   帆立貝帶有黑松露煙熏香,   而火炙厚切鮟鱇魚肝燒確好味 .
火炙厚切鮟鱇魚肝燒, 黑松露煙熏帆立貝
柚子風手切本鮪魚腩蓉,   本鮪魚腩蓉, 高質素好鮮甜, 配上紫菜, 一流好食.
柚子風手切本鮪魚腩蓉
慶祝家賀屋15周年紀念, 麒麟一番榨黑白啤, 正做半價優惠, 食燒物至岩.
大家分別各叫黑, 白啤,  各有所好,  好好飲.
鹽燒仙台熟成牛舌芯,  夠嫩夠厚, 帶有肉汁, 肉質彈牙又入味.
鹽燒仙台熟成牛舌芯
生燒白鱔,   魚肉脂肪豐盈,
生燒白鱔
肉質肥嫩, 啖啖都是精品.
食完刺身加燒物,  來一碗  關東煮手打烏冬, 暖胃暖心增加熱量.    好滿意.
關東煮手打烏冬
新鮮的海產絕對是這裡的主角.   價錢合理, 想 不到 燒物也 做得好好.
海三色丼. , 鮭魚. 深海池魚, 赤蝦
  • 魴弗魚
  • 鮭魚
  • 赤蝦
  • 八爪魚
  • 鮭魚腩刺身.
  • 海三色丼.
  • 鮭魚. 深海池魚
2024-12-03 127 浏览
最近喺網上見到有人分享一間位於灣仔日本料理餐廳,位置鄰近灣仔地鐵站,5分鐘左右嘅路程,海鮮刺身日本築地直送,最緊要新鮮,以日本居酒屋為設計風格,happy Friday去食美味料理真係好令人放鬆。周年優惠大大杯啤酒$34 😍😍半價好正啊🫧海膽龍珠卷(推薦菜式)以大大粒嘅日本醃製雞蛋,配上吞拿魚蓉,海膽,日本酸醋飯加上高貴的金箔,獨特嘅菜式,而且入口味道令人難忘,非常好味及奢華🫧三文魚腩刺身新鮮肥美的三文魚腩咬落爽口,入口即溶,魚油隨即散出🫧中本鮪魚腩丼分量十足的鮪刺身魚丼,魚油充足,新鮮可口,一次過盡嘗鮪魚不同部位,額外加上滿滿的香葱鮪魚蓉,讓人大感滿足🫧特選海鮮丼家賀屋招牌菜,前來品嚐料理的原因是這道菜吸引了我們海鮮丼內含多種新鮮綜合魚片, 三文魚、甜蝦、吞拿魚蓉、海膽、油甘魚及魚卵等,給人最大的滿足感!🫧本鮪壽司 5盛鮪魚刺身,入口即化,且油香甘腴,一次過嘗盡大鮪魚腩、中鮪魚腩等款式,五重享受於一身家賀屋@harvesthousesushi 📍灣仔灣仔道83號1樓

周年優惠大大杯啤酒$34 😍😍半價好正啊

🫧海膽龍珠卷(推薦菜式)

🫧三文魚腩刺身
新鮮肥美的三文魚腩咬落爽口,入口即溶,魚油隨即散出

🫧中本鮪魚腩丼

🫧特選海鮮丼
家賀屋招牌菜,前來品嚐料理的原因是這道菜吸引了我們

🫧本鮪壽司 5盛

家賀屋
@harvesthousesushi

📍灣仔灣仔道83號1樓
2024-11-23
2024-12-02 129 浏览
海膽龍珠卷,日本米飯加左醬油調味。入面包著有糖心蛋蛋黃,蛋黃好濃,除左蛋黃金黃色,仲有小小甘香,海膽鮮甜仲大大舊,拿魚魚魚腩食落油膩豐富香口不膩。月見極丼,相當豐富。烏冬麵夠爽口配有烏魚子同蛋黃,運合一齊食好滑好順口烏冬。而丼飯好勁引,個碗其實深強好大碗,又有茶碗蒸入面好多材料,蛋蒸到好滑,有大大粒鮮帶子,朱古力心太軟,濃濃朱古力味,一切開朱古加漿立刻流,但唔過份甜,味道仲要剛剛。配有忌廉中和番甜度。心太軟做到流心效果,外層軟淋值得食一下。麒麟一榨黑啤同生啤都限時做緊半價優惠,大大杯都幾底飲下。生啤飲口就感覺多氣泡一點,又較為解喝順氣。黑啤飲落濃厚一點,氣泡較少。

2024-12-02 112 浏览
真鯛薄切上,下層有冰保持冰凍,魚肉一片一片爽口新鮮,配左調好既酸甜汁,食落幾開胃。法國斯朗生蠔半打,餐廳做緊有優惠所以叫左黎食。蠔肉大小適中海水味比較淺,蠔肉入口夠曬冰凍,上面配有少少酸汁調味,夠晒醒胃。脆炸三文魚片,小個小食食落脆香卜卜脆用黎同啤酒一齊食剛剛好的配搭。鹽燒半切雞皮餃子串,外皮夠晒香口,入面放滿肉豬肉汁燒雞爽肉串漿香味豐富,雞肉入味燒到肉質肉嫩,而雞軟骨,就好爽脆加檸檬汁作調味酸酸,食到中段都都唔會太太飽。千層雲呢拿蛋糕,忌廉及整體都唔會太甜,食到有一層層既薄千層都幾好食。半價既麒麟一榨黑啤 好好飲性價比高。麥芽味道比較重。

半價既麒麟一榨黑啤 好好飲性價比高。麥芽味道比較重。
1K
2024-12-02 137 浏览
暑假遊日本時, 食過日本的七龍珠卷, 好喜歡.今晚朋友帶我去灣仔 [家賀屋刺身寿司專門店], 主要是再嚐 龍珠卷, 回味一番.  餐廳是樓上鋪, 裝飾日本風格.主打新鮮海產日本直送, 傳統酒肴, 燒物, 揚物, 和食等.燈光悠和,  環境舒適, 大小聚會都適合.我們不太懂 日本酒,  麒麟一番榨黑白啤, 比較適合.  慶祝家賀屋15周年紀念, 現正有半價優惠,  黑白啤氣泡多, 好爽又抵飲.  啤酒配   火炙厚切鮟鱇魚肝, 黑松露煙燻帆立貝,  絕佳. 火炙厚切鮟鱇魚肝燒得香口細膩, 入口柔膩甘美. 黑松露煙燻帆立貝,  貝肉彈牙鮮甜,  香滑可口, 伴有 三 文魚籽每粒都漲卜卜. 柚子風手切本鮪魚腩蓉,油脂爆燈, 非常肥美, 入口軟嫩豐腴.  魚油與飯粒混和, 每啖都有飯香同魚油香.海膽龍珠卷, 特別吸引, 賣相相當靚, 顏色悅目, 卷物內有醬油漬蛋黃, 拖羅, 海膽, 白石青瓜.  口感豐富有層次, 吃得有驚喜.特選剌身盛 - 時令鮮魚附,   有 油甘魚, 吞拿魚, 魴弗魚, 三文魚,  赤蝦, 八爪魚, 各兩件.  另加上三文魚腩刺身 4 件.好豐富.  每一件刺身都是厚切,
暑假遊日本時, 食過日本的七龍珠卷, 好喜歡.
餐廳是樓上鋪, 裝飾日本風格.
燈光悠和,  環境舒適, 大小聚會都適合.
火炙厚切鮟鱇魚肝燒得香口細膩, 入口柔膩甘美.
火炙厚切鮟鱇魚肝, 黑松露煙燻帆立貝
柚子風手切本鮪魚腩蓉,
柚子風手切本鮪魚腩蓉
海膽龍珠卷, 特別吸引, 賣相相當靚, 顏色悅目,
好豐富.  每一件刺身都是厚切,  新鮮, 色澤亮麗.
特選剌身盛 - 時令鮮魚附
由淡味的白身魚開始先食.  油甘魚, 肉質鮮嫩彈牙爽口. 魴弗魚 , 肉質爽口, 口感柔軟嫩滑.
特大赤海蝦, 蝦身晶瑩剔透, 肉質結實鮮甜.
特大赤海蝦
三文魚腩刺身, 入口溶化,   有無比的滿足感, 特別開胃.
三文魚腩刺身
生燒白鱔,   肉厚,  外皮微微焦脆, 燒得肉嫩多汁, 香口惹味.
生燒白鱔,
鹽燒仙台熟成牛舌芯,  肉質較稔和有質感, 甘而不膩, 很滋味.
鹽燒仙台熟成牛舌芯
海三色丼,  材料鋪至滿滿, 完全遮蓋了白飯,  配有招牌玉子, 三文魚.  深海池魚, 赤蝦.
三文魚油潤, 鮮甜,  深海池魚,  肉質滑, 蝦肉彈牙柔順富膠質, 香濃鮮甜.
配上 醋飯搭配得宜, 越食越開胃.
海三色丼
關東煮手打烏冬:  材料豐富,  有豆腐, 蒟蒻, 蘿蔔, 竹輪, 烏冬夠滑又彈牙,  混起來很好吃, 湯頭甜美又暖胃.
關東煮手打烏冬
剌身, 龍珠卷,  鮮味無窮,  價錢合理,  環境理想, 做得好 !
火炙厚切鮟鱇魚肝, 黑松露煙燻帆立貝
  • 火炙厚切鮟鱇魚肝
  • 黑松露煙燻帆立貝
  • 生燒白鱔
2024-11-29 121 浏览
星期六下班後和同事一起午膳,選擇了灣仔道的日本料理。餐廳現代和風裝修,讓人有如置身日本的感覺。門前餐牌非常吸引,有30多款午市定食選擇,“定食”包括主食、沙律、湯和日式燉蛋。同事喜歡吃刺身,便點了“海鮮丼”。“特選海鮮丼定食”刺身非常豐富,排滿鍋面,共有十多款,包括:真鯛、油甘、赤身、䲞魚、左口、中拖羅、三文魚腩、拖羅蓉、海膽、鮑魚、三文魚籽、赤蝦、赤貝......等多種海鮮。刺身肉質上乘,甘甜鮮美,各有風味。尤其是海膽,完全無腥味,只有甜味,十分難得。飯底是黑醋珍珠米飯,酸酸甜甜,綿糯口感,特別滋味。“花魚一夜干(原條)定食”原產北海道的花魚,脂肪少,肉滑少骨,經一夜乾處理,特別入味,加上燒得香噴噴,非常可口。一整條,份量不少,讓我們大快朵頤。“胡蔴田園沙律”新鮮爽口蔬菜,配上日式胡麻醬,酸甜開胃。“海帶味噌湯”調味適中,不太鹹,海帶多,有鮮味。“日式燉蛋”香滑燉蛋,內有大大隻凡立貝,食出驚喜。一頓豐盛的美食之後,我們都感到十分滿足。

“特選海鮮丼定食”
“花魚一夜干(原條)定食”
“胡蔴田園沙律”
新鮮爽口蔬菜,配上日式胡麻醬,酸甜開胃。
“海帶味噌湯”
調味適中,不太鹹,海帶多,有鮮味。
“日式燉蛋”
香滑燉蛋,內有大大隻凡立貝,食出驚喜。
一頓豐盛的美食之後,我們都感到十分滿足。

特選海鮮丼定食

花魚一夜干定食
花魚一夜干
胡蔴田園沙律
日式燉蛋
今日同Mina爸收工後,佢話想食日本嘢,我哋就去朋友推薦的,灣仔一間隱世日式居酒屋~家賀屋食晚餐,呢度裝修充滿日式風情,俾人溫暖的感覺,餐廳主打時令海鮮居酒屋,供應日本地道酒肴,串燒等新鮮食材。店員服務態度親切有禮,座位寬敞,坐得舒服。岩晒家庭進餐,或同三五知己嚟把酒碰杯!🌟特選刺身盛刺身盛中包括三文魚,油甘魚,吞拿魚赤身,八爪魚,特大赤海蝦,每款都新鮮到無可挑剔,爽口彈牙既各款魚生,每一款刺身都又厚又甜,啖啖都係食得出的鮮味🌟 旗本壽司定食 定食包括7件壽司再加1件玉子,壽司有吞拿魚、赤海蝦、油甘魚等等,味道好新鮮,壽司用咗豉油赤醋飯,已經好夠味,基本上都唔使落豉油,定食包咗三文魚湯、沙律、仲有小食,小食係雞軟骨餃子,餃子炸得唔錯,帶金黃色夠香脆🌟海三色丼 一碗丼飯有齊三文魚、鯛魚同赤海蝦等必點款的刺身,每款刺身都大件又鮮甜,配上已調味的飯,滋味滿分🌟生薑燒安格斯牛肉定食一套定食仲配埋沙律同蒸蛋,牛肉選用左安格斯,燒製後肉質軟嫩,嚼勁十足。搭配埋生薑的清脆感,令口感層次更豐富!另外依家啤酒🍻做緊半價,大家快啲帶埋三五知己一齊嚟啦😘

🌟特選刺身

🌟 旗本壽司定食

🌟海三色丼

🌟生薑燒安格斯牛肉定食

另外依家啤酒🍻做緊半價,大家快啲帶埋三五知己一齊嚟啦😘
2024-11-23