家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2024-11-14 2099 浏览
早排喺電視見到介紹海膽,搞到心癢癢!坐言起行!收咗工就去😬搵食!刺身得一個要求啫,最緊要新鮮!冇信譽嘅餐廳我係唔會去嘅!😝😏這間餐廳主打海鮮刺身⋯⋯串燒都唔錯👍⋯⋯價廉物美⋯⋯真鯛薄切的真鯛刺身晶瑩剔透!肉質清澈可見⋯⋯脂肪豐美⋯⋯口感清新鮮味⋯⋯非常鮮甜⋯⋯師傅👍薄切嘅技術顯刀工⋯⋯三文魚腩刺身三文魚腩肉質鮮嫩有鮮味⋯⋯厚切口感油脂更豐膄⋯⋯香滑柔軟又清爽!月見-極丼海膽 海膽顏色鮮黃!非常新鮮又甜!入口即溶,充滿海水味!三文魚籽果粒較大!粒粒晶瑩通透!餘味散發出鮮味嘅鹹味!跟壽司飯好夾!本鮪魚腩蓉軟綿幼滑的魚腩蓉,入口即溶⋯⋯魚味非常濃郁!口感鮮味!份量仲好多添!飯粒晶𤯵通透!配以橙黃色的蛋黃!顏色亮麗蛋味濃郁!每一口都係享受!加配定食田園沙律🥗:沙律菜爽脆麵豉湯海鮮燉蛋:鮮味又嫩滑月見明太子伴烏冬:加咗明太子和蛋黃烏冬,超美味!汁焼雞爽肉串口感鮮嫩,內裏肉汁豐富!可以燒汁更加惹味!鹽燒半切雞皮餃子串用雞皮包裹着餃子的餡料!口感超級豐富,外皮又好香脆!海苔脆醬魷魚魷魚爽脆彈牙,配以海苔粉超好味!脆漿又唔會太厚!加埋檸檬汁🍋更加鮮味!咁正嘅串燒點少得啤酒呀😎咁啱15周年紀念仲有半價添
早排喺電視
見到介紹海膽,搞到心癢癢!
坐言起行!收咗工就去😬搵食!刺身得一個要求啫,最緊要新鮮!
冇信譽嘅餐廳我係唔會去嘅!😝😏

這間餐廳
主打海鮮刺身⋯⋯
串燒都唔錯👍⋯⋯
價廉物美⋯⋯

真鯛

薄切的真鯛刺身晶瑩剔透!
肉質清澈可見⋯⋯
脂肪豐美⋯⋯
口感清新鮮味⋯⋯非常鮮甜⋯⋯

師傅👍薄切嘅技術顯刀工⋯⋯

三文魚腩刺身

三文魚腩肉質鮮嫩有鮮味⋯⋯
厚切口感油脂更豐膄⋯⋯
香滑柔軟又清爽!

月見-極丼

海膽

海膽顏色鮮黃!非常新鮮又甜!
入口即溶,充滿海水味!

三文魚籽

果粒較大!粒粒晶瑩通透!
餘味散發出鮮味嘅鹹味!
壽司飯好夾!

本鮪魚腩蓉

軟綿幼滑的魚腩蓉,入口即溶⋯⋯
魚味非常濃郁!
口感鮮味!
份量仲好多添!

飯粒晶𤯵通透!配以橙黃色的蛋黃!
顏色亮麗蛋味濃郁!
每一口都係享受!

加配定食

田園沙律🥗:沙律菜爽脆
麵豉湯

海鮮燉蛋:鮮味又嫩滑

月見明太子伴烏冬:加咗明太子和蛋黃烏冬,超美味!

汁焼雞爽肉串

口感鮮嫩,內裏肉汁豐富!
可以燒汁更加惹味!

鹽燒半切雞皮餃子串

用雞皮包裹着餃子的餡料!
口感超級豐富,外皮又好香脆!

海苔脆醬魷魚

魷魚爽脆彈牙,配以海苔粉超好味!
脆漿又唔會太厚!
加埋檸檬汁🍋更加鮮味!

咁正嘅串燒點少得啤酒呀😎
  • 串燒雞軟骨
  • 真鯛刺身
  • 月見-極丼
2024-11-11 2415 浏览
今日同朋友到灣仔食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座 。我們叫了西京燒熟成黑豚腩肉、本鮪壽司 5點盛、月見手切本鮪魚腩蓉丼定食、海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、海鮮茶碗蒸(月見明太子伴烏冬)、西班牙特級銀堡壘生蠔、真鯛薄造(15片)、三文魚腩刺身、麒麟一番榨生啤和中野梳打梅酒。首先,西京燒熟成黑豚腩肉的呈現令人驚艷,肉質經過精心醃製,外層微焦的香氣與內裡的豐富肉汁相互交融,口感滑嫩。接下來的本鮪壽司五點盛,色澤鮮豔,搭配的每一片魚肉都極為新鮮 。月見手切本鮪魚腩蓉丼定食,濃郁的魚腩蓉與滑順的米飯相得益彰,讓人感受到海洋的鮮美。海帶味噌湯清淡而不失風味,胡麻田園沙律則為整體餐點增添了一絲清新感。海鮮茶碗蒸的月見明太子伴烏冬,口感柔滑,搭配著明太子的鮮香,讓人驚喜不已。而西班牙特級銀堡壘生蠔,肉質鮮甜,讓人感受到海洋的滋味。真鯛薄造的15片,切工精緻,口感滑順 。三文魚腩刺身更是鮮美無比,讓人回味無窮。整體而言,這家餐廳的環境舒適,味道不錯 。
今日同朋友到灣仔食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座 。

而西班牙特級銀堡壘生蠔,肉質鮮甜,讓人感受到海洋的滋味。

真鯛薄造的15片,切工精緻,口感滑順 。

三文魚腩刺身更是鮮美無比,讓人回味無窮。

整體而言,這家餐廳的環境舒適,味道不錯 。
2024-10-28
2024-09-07 2706 浏览
✨家賀屋✨ 超優質時令食材CWB超驚喜居酒屋🏮回訪必選銅鑼灣一向多美食,呢間隱藏優質居酒屋喚起我高度嘅關注,cp值極高,室內裝修都極具別緻,放工專程來一趟共進晚餐😻🧑‍🍳師傳特選壽司-8貫🦐特選4件•北海道牡丹蝦,鮮甜可口海鹽輕燒大本鮪魚腩,油香滿溢,入口即溶海鹽輕燒煙薰醬油漬左口魚邊,爽脆鮮味海膽多汁甜美😍&唔係成日都可以食到的赤貝非常鮮甜咬下爽脆口感,愛日本菜的人必須一試🐟三文魚腩刺身鮮嫩肥美彈牙,咬下去入口即化,逼出魚香🦐 特大赤海蝦刺身( 3pc)軟滑海水蝦鮮味濃郁,咬上口中,還有滿滿的膠質感🤩🐠蔥吞拿魚腩海膽丼我是吞拿魚蓉的忠粉,配上特製的壽司飯,入口即溶魚香四溢😍 海膽新鮮感令整體層次更上一層樓🐟石狩丼🍚鮮美的三文魚刺身和魚籽的配搭,必定令人愛上🦪吉列廣島蠔炸至金黃的香脆蠔,一啖咬入去,熱騰騰的蠔肉鮮味瞬間湧出,非常惹味🍇巨峰提子乳酸梳打酒啖啖肉後,品嚐梳打酒,整個人一天的壓力都瞬間放鬆忘掉🍺🍹期間限定📣📢🍽️麒麟一番搾,一番一會套餐🐔煙燻生華美雞、慢煮雞腎肉刺、烤半熟雞肝🍗配麒麟一番搾生啤(500mL)兩杯$138😻店舖用心經營不同種類的美食,適逢開業15周年必要一試
✨家賀屋✨ 超優質時令食材
CWB超驚喜居酒屋🏮回訪必選

🧑‍🍳師傳特選壽司-8貫
🦐特選4件•北海道牡丹蝦,鮮甜可口
海鹽輕燒大本鮪魚腩,油香滿溢,入口即溶
海鹽輕燒煙薰醬油漬左口魚邊,爽脆鮮味

🐟三文魚腩刺身
鮮嫩肥美彈牙,咬下去入口即化,逼出魚香

🦐 特大赤海蝦刺身( 3pc)
軟滑海水蝦鮮味濃郁,咬上口中,還有滿滿的膠質感🤩

🐠蔥吞拿魚腩海膽丼

🐟石狩丼🍚
鮮美的三文魚刺身和魚籽的配搭,必定令人愛上
🦪吉列廣島蠔

🍇巨峰提子乳酸梳打酒
啖啖肉後,品嚐梳打酒,整個人一天的壓力都瞬間放鬆忘掉🍺🍹

期間限定📣📢
🍽️麒麟一番搾,一番一會套餐

2024-09-02
朋友生日🎊畀個驚喜, 預早已預約去灣仔家賀屋食日本野🇯🇵及畫碟慶祝🥳⭐廚師特選$398,有湯🍲, 田園沙律🥗,吉列廣島蠔,仲有特選八貫,北海道牡丹蝦🦐, 海鹽輕燒大本鮪魚腩, 海鹽輕燒煙燻醬油渣, 左口魚邊,海膽壽司鮮甜美味,一口咬下去便能感受到海洋的清新👍🏻⭐海膽龍珠卷$148, 海膽新鮮搭配香軟的米飯和海苔,本鮪魚腩蓉, 醬油渣蛋黃口感豐富,滋味鮮美🤩⭐黑松露煙燻帆立貝$35精緻、美味🤤⭐火焰左口魚裙邊$45,魚油🐟香氣四溢,質地細膩⭐生薑燒安格斯牛肉丼$148安格斯牛肉🫎質地嫩滑,味道濃郁嚟到最後環節一早定枱時話要畫labubu, 超靚😍😍⭐北海道千層雲呢拿蛋糕,每一層都充滿了香濃的雲呢拿味和北海道奶油的柔滑口感,不僅是一種味覺上的享受而且打咭一流📱2月仲做緊啤酒半價,生蠔半價同埋原隻伊勢龍蝦刺身(原價$580 特價$288 會員價$238)餐廳:家賀屋刺身寿司專門店地址:灣仔灣仔道83號1樓

⭐黑松露煙燻帆立貝$35精緻、美味🤤
⭐火焰左口魚裙邊$45,魚油🐟香氣四溢,質地細膩
⭐生薑燒安格斯牛肉丼$148安格斯牛肉🫎質地嫩滑,味道濃郁
嚟到最後環節一早定枱時話要畫labubu, 超靚😍😍
2月仲做緊啤酒半價

餐廳:家賀屋刺身寿司專門店
地址:灣仔灣仔道83號1樓
~ 原隻伊勢龍蝦刺身($288)🦞龍蝦刺身夠哂新鮮,食落去肉質夠爽同彈牙幾鮮甜😋。擺盤好精緻👍🏻,成隻龍蝦擺晒出嚟,影相打卡必叫呀📸。而且做緊半價,性價比超高夠晒抵食😝。~時令兵庫縣赤穗蠔🦪($145)呢個又係做緊半價🤑。赤穗蠔出名肥美😚,呢度嘅赤穗蠔仲要係時令貨,鮮甜冇腥味👍🏻。食落仲帶少少海水嘅鹹香,半打四個人分真係要爭住食呀😂。 ~月見手切本鮪魚腩蓉丼($128)🍚鮪魚腩蓉滑溜🍣,加埋蛋黃嘅香濃🍳,撈飯食真係好正。每一啖都係滿足感😚,推薦俾鍾意食魚生飯嘅朋友仔呀。~月見櫻花海老丼($128)🦐因為比較多人所以叫多咗碗丼飯share😆。感覺同上一碗差唔多🙂‍↕️,不過因為呢個係櫻花蝦仲有蟹籽,口感層次食落更加豐富😚。~西京平目魚($145)🐟平目魚外皮微脆,入面嘅魚肉仲保持到嫩滑嘅質感😋。仲配咗沙律醬係側邊,不過個人覺得就咁食已經好正😝。~鹽燒仙台熱成牛舌芯🐮($85)牛舌燒得岩岩好👌,有嚼勁得嚟又唔會太韌🙂‍↕️。簡單用鹽燒調味更加食得出牛味,配埋啤酒一流🍺。 ~海膽龍珠卷($98)🍣海膽鮮甜濃郁夠哂creamy😚,加埋龍珠(蛋黃),一啖食落去口感夠哂豐富😛。不過建議share,因
~ 原隻伊勢龍蝦刺身($288)🦞

~時令兵庫縣赤穗蠔🦪($145)

~月見手切本鮪魚腩蓉丼($128)🍚

~月見櫻花海老丼($128)🦐

~西京平目魚($145)🐟

~鹽燒仙台熱成牛舌芯🐮($85)

~海膽龍珠卷($98)🍣
海膽鮮甜濃郁夠哂creamy😚,加埋龍珠(蛋黃),一啖食落去口感夠哂豐富😛。不過建議share,因為成粒蛋黃都幾膩下😂。

~鹽燒鰝鰺魚頭鮫($78)🐟
睇個樣都見燒得幾香脆😂,鹽燒調味帶出魚嘅鮮味,加上少少檸檬🍋汁味道啱啱好。

~北海道千層雲呢拿蛋糕($38)🍰
一早打咗去查詢畫碟仲可以揀埋圖案添😝。千層蛋糕口感綿密🙂‍↕️,雲呢拿香氣濃郁👃🏼,而且唔會太甜,食完正餐之後嚟一件岩岩好🤪。

~朱古力心太軟($78)🍫
幾個人share一件蛋糕唔夠喉🤣,另外再嗌多咗甜品share😈。朱古力流心蛋糕熱辣辣🔥,切開嘅一刻朱古力醬流晒出嚟🤤好正。

~麒麟一番榨黑啤($39)🍺
~麒麟一番榨黑白啤($39)🍺
去居酒屋一定要飲啤酒🍻,呢度有齊黑白啤仲要做緊半價優惠一定要叫啦😎。
黑啤口感濃郁😌,帶淡淡麥香。而黑白啤嘅相對口感清新少少🙂‍↕️。食完濃味嘅食物之後飲一啖最正😋。
麒麟一番榨 黑白啤 (500ml) 原價$7815週年!所以做緊生啤半價而且可以揀黑白啤兩溝 😍😍 咁抵!仲唔啤一啤佢?!月見-極丼個丼超多料! 有月見,三文魚籽,海膽,呑拿魚蓉 超豐富😍😍撈埋一齊食簡直係鮮味爆棚海鹽輕燒中本鮪魚腩丼佢呢個中拖,輕輕一燒之後呢,入口軟錦錦,慢慢化開,仲充滿拖羅油香味 🤤🤤🤤🤤好幸福呀鹽燒仙台熟成牛舌芯燒到半熟,啱啱好牛舌係幾時都唔會出錯既野黑松露煙燻帆立貝帆立貝火炙鵝肝(1件)特大赤海蝦壽司方面,每粒都用上紅醋飯,令到上面既刺身鮮味十足 🫶🏻🫶🏻 唔係高級壽司舖獨有!性價比超高呀呢度北海道千層雲呢拿蛋糕佢哋近排勁出名既靚靚畫碟甜品呀!竟然畫左隻超似,好得意既Labubu!!! 真係無得頂!千層蛋糕都好好食 !
麒麟一番榨 黑白啤 (500ml) 原價$78
15週年!所以做緊生啤半價
而且可以揀黑白啤兩溝 😍😍 咁抵!仲唔啤一啤佢?!

月見-極丼
個丼超多料! 有月見,三文魚籽,海膽,呑拿魚蓉
超豐富😍😍撈埋一齊食簡直係鮮味爆棚

海鹽輕燒中本鮪魚腩丼

燒到半熟,啱啱好
牛舌係幾時都唔會出錯既野

黑松露煙燻帆立貝
帆立貝
火炙鵝肝(1件)
特大赤海蝦

北海道千層雲呢拿蛋糕
佢哋近排勁出名既靚靚畫碟甜品呀!
竟然畫左隻超似,好得意既Labubu!!!
真係無得頂!千層蛋糕都好好食 !

2025-02-22 0 浏览
家賀屋 一間灣仔屹立十多年,主打時令海鮮嘅居酒屋🍶,我以前喺灣仔返工嘅時候間唔時都會幫襯下,轉咗工之後就真係比較少嚟食。見佢地出咗生蠔🦪半價、生啤🍺買一送一,仲有畫碟🎨服務,忍唔住再嚟試下😆。法國普斯生蠔 N2(半打) $145 (半價)生蠔🦪鹹鮮甘甜,肥厚帶爽脆,而家有半價優惠,真係好抵🥰。麒麟一番榨 黑白啤 $78為慶祝1️⃣5️⃣週年紀念,而家生啤🍻做緊半價優惠,如果你覺得普通生啤太啖,黑啤太苦,咁呢款half half 就啱哂你😋。江户 刺身定食 $428除咗有大拖羅🐟、油甘魚腩🐟和牡丹蝦🦐之外,仲有2️⃣款師傅特選,每次都用唔同時令刺身,十分新鮮😋。師傅特選 壽司定食 $398嚴選時令食材,重要有埋海膽和吉列蠔😍。西京平目魚 定食 $145平目魚🐟厚身大件,口感幼滑細嫩🥰,調味剛好令魚味更香。火炙左口魚裙丼 定食 $158左口魚炙過後帶陣陣焦香🔥,入口鮮甜油潤😋。芝士蛋糕 $25個畫碟🎨真係好靚😍,蛋糕🍰口感綿滑,芝士🧀味道香濃,甜度剛好😋

法國普斯生蠔 N2(半打) $145 (半價)
生蠔🦪鹹鮮甘甜,肥厚帶爽脆,而家有半價優惠,真係好抵🥰。

麒麟一番榨 黑白啤 $78

江户 刺身定食 $428

師傅特選 壽司定食 $398
嚴選時令食材,重要有埋海膽和吉列蠔😍。

西京平目魚 定食 $145
平目魚🐟厚身大件,口感幼滑細嫩🥰,調味剛好令魚味更香。

火炙左口魚裙丼 定食 $158
左口魚炙過後帶陣陣焦香🔥,入口鮮甜油潤😋。

芝士蛋糕 $25

2025-02-22 0 浏览
📍 家賀屋刺身寿司專門店家賀屋屹立於灣仔足足超過13年,主打時令海鮮既居酒屋🏮餐牌提供日本地道酒肴、時令海鮮、佐酒燒物揚物等,款式多之餘整體質素頗高!想食到新鮮海鮮同刺身既話,一定要黎食🫶🍣本鮪壽司 5點盛 ✨$178 (原價:$178)係豐洲直送嘅新鮮海鮮,仲要做緊特價,一定要試吓啦🤣壽司分別有:火炙大本鮪魚腩、極上本鮪魚腩、中本鮪魚腩,本鮪赤身醬油漬同蔥本鮪魚腩軍艦~個人比較鍾意食極上本鮪魚腩,油脂感Max!!滿滿既魚油一直係口裡面充斥著,久久不散😍🥚海膽龍珠卷 $148大大個醬油漬蛋黃,好誘人😍餡料有海膽同吞拿魚蓉,口感好豐富!重要既係海鮮係堅新鮮,一啲腥味都冇~仲要沈咗少少金箔喺上面,打卡一流✨真係滿足到視覺同味覺嘅體驗🐮鹽燒仙台熟成牛舌芯 $128厚切牛舌芯好彈牙,口感冇得輸!口感超爽口彈牙,肉味重濃,食到停唔到口!味道雖然已經好足味,但亦配左鹽,牛味更濃😇🐽西京燒熟成黑豚腩肉 $98賣相唔錯呀,仲有伴碟添!黑豚腩肉嘅肉質比較結實,食落較有口感;建議點埋個醬汁,味道酸酸甜甜,幾開胃🤣🍣火炙鵝肝壽司 $45價錢有少少貴😳但勝在鵝肝夠好食!食落入口即溶,幾Juicy~雖然鵝肝有輕
📍 家賀屋刺身寿司專門店

本鮪壽司 5點盛

🍣本鮪壽司 5點盛 ✨$178 (原價:$178)

🥚海膽龍珠卷 $148

🐮鹽燒仙台熟成牛舌芯 $128
西京燒熟成黑豚腩肉

🐽西京燒熟成黑豚腩肉 $98
火炙鵝肝壽司

🍣火炙鵝肝壽司 $45
價錢有少少貴😳但勝在鵝肝夠好食!食落入口即溶,幾Juicy~雖然鵝肝有輕微火炙燒過,但口感唔會好乾🫶都值得一試嘅
汁燒免治雞軟骨棒

🐥汁燒免治雞軟骨棒 $38
雞肉棒食落爽口彈牙,仲食到雞嘅軟骨😚沾滿月見蛋黃醬汁一齊食,兩者嘅味道配合得好好😋呢個一定係居酒屋必點嘅串燒👍🏻😚
生薑燒安格斯牛肉丼

🐂生薑燒安格斯牛肉丼 $148
係高級版嘅牛肉飯呀!牛肉味濃郁,亦唔會乾爭爭,食落有肉汁🥰另外,醬汁味道啱啱好,唔會太鹹,最重要嘅係牛肉份量好多啊,食得開心又滿足🥸
巴斯克芝士蛋糕配挪威焦糖芝士

🧀巴斯克芝士蛋糕配挪威焦糖芝士 $65
呢個巴斯克芝士蛋糕絕對係成餐飯嘅MVP👑餐廳有畫碟服務,當晚就畫咗個Labubu公仔,好cute🥳像真度極高~而蛋糕係焦糖烘燶既表面,切開是細滑Creamy的質感,淡淡嘅芝士香味喺口裏面揮之不去

🍸Highball - 北海道燒酎蘇打 $48
去居酒點可以唔叫返杯酒架😎味道較fresh,主要都係加咗檸檬同埋薄荷葉,但唔會話好重酒味,飲落都係比較清新為主,同時解一解油膩感👍🏻

⭐️好味指數:9.5/10

📍 家賀屋刺身寿司專門店 (灣仔)
灣仔灣仔道83號1樓

#灣仔 #家賀屋刺身寿司專門店 #家賀屋 #居酒屋 #本鮪壽司 #海膽龍珠卷 #牛舌芯 #黑豚腩肉 #火炙鵝肝壽司 #鵝肝 #汁燒免治雞軟骨棒 #雞軟骨棒 #巴斯克芝士蛋糕 #巴斯克 #挪威焦糖芝士 #highball #燒酒 #日本菜 #foodie #高質#灣仔#灣仔美食 #香港美食 #抵食 #串燒 #香港串燒 #魚生 #赤身
本鮪壽司 5點盛
西京燒熟成黑豚腩肉
火炙鵝肝壽司
汁燒免治雞軟骨棒
生薑燒安格斯牛肉丼
巴斯克芝士蛋糕配挪威焦糖芝士
2025-02-20 0 浏览
想食到日本直送嘅新鮮海鮮刺身,灣仔呢間樓上居酒屋就係我推介之一, 除咗有各款新鮮嘅刺身之外,食物選擇仲非常之多,重點系價錢合理,CP值極高😃我哋今晚食物非常豐富:小食類:- 牛蒡漬同酒盜芝士煙燻蘿蔔漬同講到新鮮,呢度嘅海鮮丼真係一流,特別推介一定係呢個🌟特選海鮮丼 - 有成十幾種唔同嘅新鮮刺身,全部都鮮味十足,絕對系性CP值勁高特色炸物同壽司- 吉列廣島蠔 、鹽燒三文魚腩邊 、黑松露煙燻帆立貝 、火炙厚切鯪魚肝同柚子風手切本鮪魚腩,款款食物特色又好味!至於串燒方面🍢有鹽燒半切雞皮餃子串(2串) 、阿波尾酢橘雞胸脆骨串 、汁燒雞爽肉串(2串) 同生燒白鱔,串燒燒得啱啱好,可以keep到肉質Juicy唔乾身!最後壓軸登場就係呢個不得不叫嘅特色甜品:- 特濃開心果雪糕脆窩夫杯,甜品除咗賣相勁靚之外,仲有 「寫字畫碟甜品」 (甜品$25起)服務,今次係近期最hit嘅Labubu造型😍,真係超得意!勁吸引!宜家餐廳仲做緊2️⃣月推介食物 啤酒半價 ❗❗生蠔半價❗❗ 原隻伊勢龍蝦刺身(原價$580 特價$288 會員價$2️⃣3️⃣8️⃣,真係一個唔錯嘅優惠!

我哋今晚食物非常豐富:
小食類:
- 牛蒡漬同酒盜芝士煙燻蘿蔔漬同
講到新鮮,呢度嘅海鮮丼真係一流,特別推介一定係呢個
🌟特選海鮮丼
特色炸物同壽司
- 吉列廣島蠔 、鹽燒三文魚腩邊 、黑松露煙燻帆立貝
、火炙厚切鯪魚肝同柚子風手切本鮪魚腩,款款食物特色又好味!
至於串燒方面🍢

最後壓軸登場就係呢個不得不叫嘅特色甜品

2025-02-11
今日去咗灣仔一間叫「家賀屋刺身寿司專門店」嘅餐廳食晚餐,餐廳嘅環境寬敞,可以同朋友坐得好舒服。餐牌嘅食物種類選擇非常多,有刺身、壽司、丼飯、燒物、各類定食、甜品同飲品等等,基本上我哋想食嘅日本食物都可以嗌到。餐廳為咗慶祝15周年紀念,每日晚上六時後都做緊日本麒麟生啤半價嘅優惠,而且部份熱門食物例如生蠔、龍珠卷等等都有折扣優惠,真係好抵食!🍊 海膽龍珠卷龍珠卷嘅外觀非常吸引,外層用紫菜包住豐富嘅餡料同珍珠飯,餡料有海膽、本鮪魚腩蓉同醬油漬蛋黃,表面再加上食用金箔,海膽非常鮮甜,醬油漬蛋黃口感煙靭而醬油味道唔重,整體口感層次豐富🍊 本鮪壽司五點盛呢個五點盛包含咗五款唔同嘅鮪魚壽司,例如火炙大本鮪魚腩、極上本鮪魚鮫、中本鮪魚腩、本鮪赤身醬油漬、蔥本鮪魚腩軍艦。當中我最鍾意係極上本鮪魚鮫同火炙大本鮪魚腩,火炙燒完後嘅油脂感好重,食落口感軟熟,齒頰留香🍊 師傅特選定食餐廳採用豐洲直送嘅時令海產,加上赤醋同白菊醋混合製成嘅赤醋壽司飯,去製造出八款優質嘅壽司。師傅精選嘅壽司八貫包括北海道牡丹蝦、海鹽輕燒大鮪魚腩、炙燒左口魚邊、海膽軍艦、深海池魚、油甘魚等等,食材全部都好新鮮,定食套餐仲有三文魚麵豉湯
今日去咗灣仔一間叫「家賀屋刺身寿司專門店」嘅餐廳食晚餐,餐廳嘅環境寬敞,可以同朋友坐得好舒服。餐牌嘅食物種類選擇非常多,有刺身壽司、丼飯、燒物、各類定食、甜品同飲品等等,基本上我哋想食嘅日本食物都可以嗌到。餐廳為咗慶祝15周年紀念,每日晚上六時後都做緊日本麒麟生啤半價嘅優惠,而且部份熱門食物例如生蠔、龍珠卷等等都有折扣優惠,真係好抵食!

🍊 海膽龍珠卷

🍊 本鮪壽司五點盛

🍊 師傅特選定食
餐廳採用豐洲直送嘅時令海產,加上赤醋同白菊醋混合製成嘅赤醋壽司飯,去製造出八款優質嘅壽司。師傅精選嘅壽司八貫包括北海道牡丹蝦、海鹽輕燒大鮪魚腩、炙燒左口魚邊、海膽軍艦、深海池魚、油甘魚等等,食材全部都好新鮮,定食套餐仲有三文魚麵豉湯、田園沙律、吉列廣島蠔同醬油漬白子,食物非常豐富,值得一讚嘅三文魚麵豉湯係真材實料,食到幾嚿三文魚肉

🍊 法國普斯生蠔
餐廳做緊優惠價$145有六隻法國生蠔,可以配日本柚子醋或雞尾酒醬,我哋揀咗日本柚子醋去帶出生蠔嘅鮮味,用酸味去提鮮,生蠔嘅口感飽滿,味道充滿海水嘅鹹味

🍊 北海道千層雲呢拿蛋糕
千層蛋糕唔算太甜,食落去充滿奶油嘅口感,最特別係甜品可以預先同餐廳要求畫碟,選擇你鍾意嘅公仔圖案同文字,我指定嘅mofusand公仔真係畫得好靚,用嚟慶祝特別節日就啱晒啦

📍灣仔灣仔道83號1樓
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
2025-02-17 0 浏览
之前去過銅鑼灣分店,覺得勁出色,所以今日朋友約我話想食日本餐,我即刻提議呢間,不過就話想試吓灣仔呢間分店,朋友剛好原來喺灣仔返工,所以真係perfect!結果嚟到之後真係冇失望,嘢食超好食,而且呢間比較有私隱度,帶埋朋友兩個嚟慶祝生日就最啱!一開始就叫咗啲小食先,首先就叫咗鹽燒仙台熟成牛舌芯,厚度剛剛好,調味適中,夠入味!之後就叫埋我覺得好正嘅生燒白鱔,好肥美,正正正。海膽龍珠卷係我每次嚟都必點嘅,有冇除咗我好鍾意嘅toro,加埋醬油漬蛋黃,真係令到成個口感更加提升,更加creamy。講明我好鍾意toro,當然叫埋柚子風手切本鮪魚腩蓉同蔥本鮪魚腩手卷。柚子風手切本鮪魚腩蓉比較light,有淡淡嘅柚子味。手卷就另外一番風味。食咗咁多生嘢,當然都要食吓啲熟嘅定食啦,叫左西京平目魚定食,本身包埋海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、日式燉蛋同飯,西京平目魚都好厚肉,我好鍾意,而朋友叫嘅花魚一夜干定食就係配高野豆腐蕎麥麵。過橋麥麵真係有驚喜,口感一流!既然係慶祝生日,所以就特別安排左餐廳嘅寫字畫碟服務,我地要左嘅甜品就係東京芝士蛋糕,唔會太滯。特登訂咗餐廳幫我哋畫朋友最鍾意嘅比卡超,畫出嚟真係勁精緻,朋友

既然係慶祝生日,所以就特別安排左餐廳嘅寫字畫碟服務,我地要左嘅甜品就係東京芝士蛋糕,唔會太滯。特登訂咗餐廳幫我哋畫朋友最鍾意嘅比卡超,畫出嚟真係勁精緻,朋友見到都好開心!後來先知原來啤酒同生蠔呢個月都做緊半價,如果一早知,就一定會叫埋嘢飲啦!
灣仔這間家賀屋已經營運多時,年前也有光臨,多年後現已成為OpenRice同區日本菜中名列前茅的餐廳,所以特去再光顧看看質素有否保持。法國普斯生蠔半打 ($145) ★★★★✰店員向我們推薦限時特價的生蠔,平均一隻大概$24,入口感覺是幾新鮮和肉質飽滿的生蠔。大關刺身定食 ($258) ★★★★✰這間居酒屋的特別之處是晚市也可以叫定食,一份定食有齊烏冬、沙律、麪豉湯及主食。雖然刺身定食價錢不低(三款刺身定食均是二百至三百餘),不過每件刺身感覺都很新鮮,是有質素的魚生。烏冬韌度適中,其餘配菜還好,所以我覺得還算是物有所值。汁燒免治雞軟骨棒配日本蛋黃醬油 ($38) ★★★★✰這串串燒應該是季節限定menu裏的項目,雞軟骨棒和蛋黃固然是非常合適的配搭,味道與其他居酒屋食到的差不多。不同壽司 ★★★★✰我認為魚生是這間家賀屋比較出色的類別,譬如吞拿魚蓉有濃郁魚味之餘一點也沒有腥的感覺,而且魚生份量頗慷慨,配合正宗的醋壽司飯,是很有質素的壽司。價錢以灣仔區居酒屋來説合理。整體而言,我們當晚品嚐的食物質素有保證,而且座位還算寬敞;可能由於店面不算很大,店員反應很快(例如會自動自覺斟茶),服務方面完

法國普斯生蠔半打 ($145) ★★★★✰
法國普斯生蠔

大關刺身定食 ($258) ★★★★✰
大關刺身定食

汁燒免治雞軟骨棒配日本蛋黃醬油 ($38) ★★★★✰
汁燒免治雞軟骨棒配日本蛋黃醬油

不同壽司 ★★★★✰

不同壽司

整體而言,我們當晚品嚐的食物質素有保證,而且座位還算寬敞;可能由於店面不算很大,店員反應很快(例如會自動自覺斟茶),服務方面完全沒有問題,值得一個笑哈哈
法國普斯生蠔
大關刺身定食
汁燒免治雞軟骨棒配日本蛋黃醬油
不同壽司
❣️最近見到呢間日本菜有畫碟甜品,就約朋友去食下❣️超有驚喜係訂台時傾話畫chiikawa,點知真係畫到好神似😍完全唔捨得食(好想帶走隻碟🥹)❣️餐廳都做緊優惠,好多野都50% off,$145就有半打法國生蠔!🍰朱古力心太軟$58- 不得不讚真係好有心機咁畫chiikawa!好神似又可愛,完全唔捨得食🥹心太軟做到流心朱古力,甜度適中,讚!✨海膽龍珠卷$148- 推介高水準之選,夾上濃香蛋黃、海膽、吞拿魚蓉,好滋味!難得嘅係海膽水準唔錯,幾鮮甜🍱特選海鮮丼定食$368- 抵食之選,連沙律、蒸蛋。每款刺身都係厚切,而且幾鮮甜。特別係大toro,入口即融, 撈上魚子啖啖滋味。- 蝦刺身難得地厚肉肥美,幾鮮甜。左口魚邊鮮甜有油脂香。上面海膽都有水準,creamy口感唔錯。仲有入味鮑魚~- 蒸蛋都用心,香滑有帶子🐟銀鱈魚西京燒$118- 煎到好香口,魚肉滑嫩有油脂香✨牛油果軟殼蟹卷$88- 軟殼蟹炸到幾脆,配上牛油果幾有層次感🥟雞軟骨餃子$38- 餃子煎香,入面粒粒軟骨,好脆口🦈梅水晶(梅子鯊魚軟骨)$45- 鯊魚軟骨爽脆,調味酸酸甜甜有特色呢到坐得好舒服,食物又有水準,值得bookmark再去

❣️最近見到呢間日本菜有畫碟甜品,就約朋友去食下

🍰朱古力心太軟$58

✨海膽龍珠卷$148

🍱特選海鮮丼定食$368
特選海鮮丼定食

- 蒸蛋都用心,香滑有帶子

🐟銀鱈魚西京燒$118

- 煎到好香口,魚肉滑嫩有油脂香

✨牛油果軟殼蟹卷$88

- 軟殼蟹炸到幾脆,配上牛油果幾有層次感

🥟雞軟骨餃子$38

- 餃子煎香,入面粒粒軟骨,好脆口

🦈梅水晶(梅子鯊魚軟骨)$45
- 鯊魚軟骨爽脆,調味酸酸甜甜有特色

呢到坐得好舒服,食物又有水準,值得bookmark再去

特選海鮮丼定食
原來玩下玩下社交平台 就玩左四年,想食餐日本野幫自己慶祝一下所以放工去咗間老牌居酒屋,而且有得畫碟甜品,畫埋 Barbapapa 開心下居酒屋屹立於灣仔超過13年,主打時令海鮮居酒屋,於日本設立自家漁商保持質素同親民價格主要提供地道佐酒菜餚、時令海鮮、燒物揚物、刺身、壽司和定食,菜單豐富而且仲有多款日本受賞酒選擇,鐘意美酒佳肴嘅朋友仔,不愁寂寞,開飯小聚都是個不錯的選擇近排仲提供畫碟甜品,一定成為大家嘅生日飯、各類慶祝嘅打卡必點之選食物方面 :特選海鮮丼定食 : 丼飯賣相非常吸睛,色彩繽紛,有齊牡丹蝦、鮑魚、大拖羅、赤身、𩶘魚、三文魚、吞拿魚蓉、三文魚子、海膽、油甘魚、左口魚及赤貝,非常豐富,刺身仲要肥美新鮮,再配埋醬油漬飯一齊食真係無得彈,定食仲包括帆立貝日式蒸蛋、海帶豆腐味噌湯及胡麻田園沙律,真係相當豐富海膽龍珠卷 : 龍珠卷用上海膽、吞拿魚腩蓉、醬油漬蛋黃制成卷物,面上再鋪上海膽及金箔,味道Juicy 又 Creamy ,回甘味十足時令兵庫縣赤穗蠔 : 赤穗蠔肉質飽滿,美味清爽,海水和蠔的味道恰到好處,並且帶有淡淡的鮮甜味道,而且做梗半價優惠,非常抵食鹽燒仙台熟成牛舌芯 : 精心

主要提供地道佐酒菜餚、時令海鮮、燒物揚物、刺身壽司和定食,菜單豐富

食物方面 :

鹽燒仙台熟成牛舌芯 : 精心挑選部位去皮並切成厚片後,經過數天的熟成,燒到牛舌芯爽口彈牙,夠曬 Juicy,表面有少少鹽粒,再蘸上芥末醬就更加惹味
鷄皮餃子 : 有別於傳統餃子,雞皮餃子以雞皮作餃子皮,炸得鬆脆可口,餡料包住滿滿嘅豬肉,入口啖啖肉又香脆
朱古力心太軟 : 餐廳一定要點超靚畫碟甜品,店員會幫你畫上你心愛嘅公仔圖案,仲要幫我畫曬成家 Barbapapa,真係超開心,充滿儀式感,真係靚到想拎埋隻碟返屋企,心太軟入便係暖笠笠嘅流心朱古力醬,加上朱古力蛋糕,雙重口感,夠曬甜蜜
Ours Tips : 想係畫碟甜品碟上畫公仔,記住提早預約及準備圖片給店員繪畫
2025-02-06
2025-02-06 215 浏览
上次食銅鑼灣家賀屋個龍珠卷,食過返尋味,今次再同叔叔一齊去食,再點左啲其他我地未食過既菜式試下~兒家都仲有啤酒&生蠔半價,岩哂叔叔啦😝鹽燒仙台熟成牛舌芯好厚身,切開入面仲係粉紅色,燒完肉質都仲好嫩,食落幾彈牙😍西京燒熟成黑豚腩肉味道比較濃,唔洗點汁食都唔錯😌生燒白鱔燒完熱辣辣上枱,一客兩串,外皮燒到脆卜卜,咬落幾結實然後叫左兩個定食share,定食都會有沙律同麵豉魚湯,蒲燒山椒鰻魚丼定食鰻魚燒得好香,份量都幾多。師傅特選壽司定食仲會多個蒸蛋,啲壽司係有4款指定壽司+4款師傅決定壽司,全部都好新鮮好厚身