同事嗰日帶我去咗呢間樓上cafe & bar,因為午餐set 價錢由HK$78-$118,包湯或沙律,仲有一杯飲品,可以對住個無敵維港海景,很不錯㗎👏🏻西斑牙黑豚豬肉眼扒 (HK$118).黑豚豬扒,調味能帶出豬扒的美味,煎得剛好,軟腍不韌.配有薯蓉、沙律菜和翠玉瓜,這樣有菜有肉,均衡飲食燒春雞 (HK$88).雞肉軟嫩,不會太乾,不過味道比黑豚豬扒淡啲.同樣配有薯蓉、沙律菜和翠玉瓜,是健康之選番茄忌廉湯.creamy口感,番茄甜,不錯👌🏻奶啡.機沖咖啡加奶,正常味道芝士蛋糕.因為同事嚟過呢度食過幾次,老闆記得佢,所以帶協我,一齊有芝士蛋糕食,多謝餐廳老闆🙏🏻.芝士味香濃,大細剛好,所以一個人食晒一件都得,不膩呀😋內在環境都幾有家feel

西斑牙黑豚豬肉眼扒 (HK$118)
.黑豚豬扒,調味能帶出豬扒的美味,煎得剛好,軟腍不韌
.配有薯蓉、沙律菜和翠玉瓜,這樣有菜有肉,均衡飲食

西斑牙黑豚豬肉眼扒

燒春雞 (HK$88)
.雞肉軟嫩,不會太乾,不過味道比黑豚豬扒淡啲
.同樣配有薯蓉、沙律菜和翠玉瓜,是健康之選

燒春雞

番茄忌廉湯
.creamy口感,番茄甜,不錯👌🏻

奶啡
.機沖咖啡加奶,正常味道

芝士蛋糕
.芝士味香濃,大細剛好,所以一個人食晒一件都得,不膩呀😋

內在環境都幾有家feel

2022-01-11
西斑牙黑豚豬肉眼扒
燒春雞
2021-10-31 672 浏览
藍天白雲🌤香港🇭🇰就是這般美希望永遠都不要變休閒的用餐時間有我喜歡的冰鎮秋葵💚另外還點了青口、牛柳粒、印度薄脆等等謝謝老闆送的自家製紅莓cupcake🧁很喜歡像家一樣的餐廳和老闆聊天得知這邊還可以包場舉辦生日會或者私人聚會
藍天白雲🌤
香港🇭🇰就是這般美
希望永遠都不要變

休閒的用餐時間
有我喜歡的冰鎮秋葵💚
另外還點了青口、牛柳粒、印度薄脆等等

謝謝老闆送的自家製紅莓cupcake🧁

很喜歡像家一樣的餐廳
和老闆聊天
得知這邊還可以包場舉辦生日會或者私人聚會
2020-07-12 1913 浏览
因為有半價所以去試下,最重要近Sogo,方便食飽去shopping。小店裝修簡潔,賣點係有海景位,不過枱與枱之間太近,感覺有啲似搭枱,環境比較嘈,唔太方便傾計。西班牙蒜片蝦 $88⭐️中咗伏,超級超級辣,兩個唔食得辣嘅人食到伸晒脷,我硬住頭皮食咗4隻......蝦彈牙但完全無蝦味、蒜味、欖欖油味,不值一試野菌松露薄餅 $98⭐️⭐️⭐️Pizza看似很燶,但其實咬落超香脆,野菌紫洋蔥非常多,口感非常豐富,至於松露就唔多食得出聞得到澳洲肉眼扒配黑椒汁 $198⭐️⭐️⭐️叫5成熟,但嚟到變咗7、8成,口感韌咗啲啲,但有肉味同juicy,配菜多味道亦不錯二人共消費:$230 (eatigo 訂座部份食品半價)
枝豆 (餐前免費小吃)

西班牙蒜片蝦 $88⭐️
西班牙蒜片蝦

野菌松露薄餅 $98⭐️⭐️⭐️

澳洲肉眼扒配黑椒汁 $198⭐️⭐️⭐️
澳洲肉眼扒配黑椒汁

二人共消費:$230 (eatigo 訂座部份食品半價)
2020-06-20
2020-06-29 1005 浏览
星期六晚飯第一次去了這家景觀一流的餐廳。對著紅隧入口,車水馬龍跟餐廳內的溫馨格調成強烈對比,卻令人更淘醉黃昏的景致。餐廳食物質素非常有驚喜!冬蔭公意粉很入味,值得推介! 清酒煮蜆$98 足有8-10隻或更多,隻隻蜆都是很肥美。吃完一客再想要,最後剩下的湯也喝下去了。羊扒,一口牛也很有水準,火喉剛剛好也沒有膩的感覺。最後老闆,靚女老闆娘還給了雞腳老火湯,這個晚上真的是很飽很完美的一餐。服務很好很專業,真的是「家」的感覺
服務很好很專業,真的是「家」的感覺
2020-06-10 1102 浏览
誤打誤撞黎到呢間銅鑼灣既小cafe, 一入到黎就有種好溫暖既感覺😊六點鐘黎到仲有夕陽曬住,好溫暖;同埋望住呢個景,就會知點解呢度叫「家」。Menu侍應哥哥服務非常好,一黎到就擺低左枝豆同埋斟水比我地😊1️⃣野菌松露薄餅($98)😋😋😋😋😋極度推薦!首先餅邊脆,再加上一啲都唔慳黑松露,更估唔到洋蔥係咁夾成個pizza!!我可以一個人食兩個🙈🙈2️⃣香煎澳洲肉眼牛扒配黑椒汁($198)😋😋😋本身嗌左medium rare,可惜變左七成。但我中意佢煎到個面好脆口,如果入面再生啲就好😢😢😢3️⃣炸魚薯角($108) 😋😋😋😋對炸魚要求唔高,只要脆得黎,啲肉唔會爛哂又離皮就好滿意了。而佢都做到呢啲要求😋4️⃣蝦兵蟹將($68)😋😋😋冇咩特別,食到有蟹柳肉。如果再熱啲同多啲芝士就好了。重點來了,如果以以上既價錢,就未必好抵。但只要係某app book枱,六點鐘就有半價offer 🙈🙈有靚景,好服務同好好味既pizza, 絕對值得到此一遊!🥰🥰

Menu

侍應哥哥服務非常好,一黎到就擺低左枝豆同埋斟水比我地😊

1️⃣野菌松露薄餅($98)😋😋😋😋😋

2️⃣香煎澳洲肉眼牛扒配黑椒汁($198)😋😋😋
香煎澳洲肉眼牛扒

3️⃣炸魚薯角($108) 😋😋😋😋
炸魚薯角

4️⃣蝦兵蟹將($68)😋😋😋
冇咩特別,食到有蟹柳肉。如果再熱啲同多啲芝士就好了。
蝦兵蟹將

2020-06-03
炸魚薯角
2020-05-07 1089 浏览
上網睇見餐廳景觀幾靚,可以望到維港景色,以為食景既餐廳一定好貴,但睇一睇menu,食物價錢唔算貴,好想去試下🤤.餐廳地方唔算大,但裝修設計真係好似屋企咁,半開放式廚房,設有sofa同埋放置cushion,店員同老闆都好友善,成日幫我地Refill小食,連酒都請左我地飲幾次,又唔介意我地坐好耐,真係有家既感覺🥰.薄餅 8/10Pizza係薄邊薄底,雖然比較細份,但好足料!唔會好膩,食完一塊會想再食多塊🤪.薯條拼蕃薯條 9/10呢個真係好好食👍🏻如果飲酒既朋友,一定要叫,兩款薯條都好香脆,即叫即炸,厚薯條有口感,唔會好咸,加埋醬一齊食,真係不得了🤤.澳洲香煎肉眼牛扒 8/10牛扒要五成熟,煎得唔錯,唔會過熟,冇筋,但有少少肥膏,不過味道幾好,有牛味之餘,勁腍身,好怕食到又乾又韌既牛扒,但呢塊完全冇呢個問題👍🏻.整體感覺真係幾好,會有坐到唔想走既感覺,香港人生活急快,有幾何可以靜落黎欣賞下維港既夜景
薄餅 8/10
薯條拼蕃薯條 9/10
澳洲香煎肉眼牛扒 8/10
2020-05-01
2020-03-15 901 浏览
今日想出外食飯但又唔知去邊,於是在eatigo 找到一間半價的望海樓上店。在open rice 也有很好的食評,所以不妨一試。這小店在一棟商業大廈的13樓,只有6-7張枱。我們是第一枱客,所以有機會坐上望海的位置。上去前他們剛剛做完一個私人派對,所以我哋可以先慢慢欣賞風景。之後他們就上了一小碟枝豆給我們。食物方面都很好而且份量十足。幾款也合心意,加上個半價和海景就更覺幸福。可惜我們不喝酒,這店有happy hour .... 祝福店主繼續努力!

鹽燒雞軟骨
炸魚薯條  Fish  &  Chips
澳洲肉眼牛扒  Australian  Rib  Eye
枝豆
2020-03-14 385 浏览
朋友生日想搵個唔太嘈既地方食飯傾吓偈。 朋友想食西餐,見呢度其他食評唔差晚餐有湯有甜品,就來。點知來到先發現,餐廳已變成半酒吧形式,比較嘈,我地要同旁邊一枱鬦大聲,偶爾還有煙味,無左晚餐,改成多數小食飲野,主菜不多有 1 款牛扒,1 款需要訂既千多元斧頭扒,3 款薄餅,2 款意粉。四個女士叫左牛扒,薄餅$98,清酒煮蜆,炸魷魚圈(價錢好像 $88),炸魚薯條,果汁($38)啤酒,另外重有個唔記得是否免費的枝豆。牛扒同炸魚份量正常,其他都份量唔大,尤其炸魷魚份量比較少炸粉較厚(等睇上黎好似無咁少但其實都是少),炸魷魚味道辣,不是意大利餐廳而是港式或泰式炸魷魚,薄餅亦比 pizza express 細,不過幸好除了炸魷魚,其他食物味道還不錯,$198牛扒比前一晚 mr & mrs fox $398 (有65 折)的牛扒好食。食完當健康餐 7 成飽,但如有男士肯定不夠飽。最不幸的是黑仔朋友被不知是否老闆娘還是仕應上菜時倒翻橙汁衫褲鞋電話都淋溼,該位不知是否老闆娘還是仕應當然有道歉,好彩朋友生日又未到更年期也就無發爛(),不過餐廳除了遞上紙巾就並無如其他食評提到那麼慷慨會送甜品或有其他甚麼優

),不過餐廳除了遞上紙巾就並無如其他食評提到那麼慷慨會送甜品或有其他甚麼優惠。

總結,如果你會在家食煙同愛熱鬧要坐得耐,可以來,否則就最好另選地方,尤其有兒童就更不太宜。
尼度環境好好😃靚view!野食又好食🤤🤤冇得輸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻101分一定要黎試下!風景又好靚,成個海景睇哂!好浪漫!要黎一定要叫冬蔭公海鮮意粉!真系好正!
尼度環境好好😃靚view!野食又好食🤤🤤
冇得輸👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻101分
一定要黎試下!

風景又好靚,成個海景睇哂!
好浪漫!
要黎一定要叫冬蔭公海鮮意粉!真系好正!
2020-03-09
庆祝纪念
纪念日
  • 冬蔭公海鮮意粉
  • 蝴蝶蝦
  • 招牌薄餅
  • 羊扒
2020-02-06 344 浏览
同事由外國返來,休息多日,終於可以吃個開年飯.選呢度因食物不錯,價錢合理,最重要的是夠靜,望着無敵海景.極度舒適.我選的豬扒餐,旁邊那個汁真真的美味,可以解肉的油膩感,同事點的是牛扒,雖然她试味後說下次再來会選豬扒,但當你見到佢食牛扒時不停的說:好味好味,萬分滋味.唉~~我可是不吃牛的別引诱我好嗎
2019-12-17 580 浏览
「家」是這間餐廳的名字。在這裡吃飯,真的感受到屬於「家」的溫馨、「家」的寧靜、「家」的愜意。第一次是朋友帶我上來的,當時來到一棟大廈根本不知道樓上就是餐廳。一上到來,就見到一個無敵大海景,加上溫馨的擺設佈置,頓時令人覺得離開了鬧市,放下煩惱的工作,終於可輕輕鬆鬆地吃一頓午餐。店內的叔叔很和藹可親,亦會和我們一起聊天,關心食物合不合口味。然後我就帶著同事第二次上來捧場,午餐價錢合理,沒有加一,有沙律和湯,有飲品。重點是配合美麗海景,真是十分享受。明明是上班日,卻有種像星期日約朋友出來聚會聊天的感覺。加之,食物除了賣相好,味道也相當好,很有質素。同事們也吃得很愉快!甘筍湯味道帶自然蔬菜甜味,口感柔滑,很有驚喜。(令我這個平時不太愛吃甘筍的人,也喝得很滋味)香煎鱸魚皮脆肉嫩,香鮮味美。很值得推薦澳洲肉眼扒,很有牛味,但肉質軟霖,而且一點也不乾身!那天因工作,吃完午餐就準備匆匆離開。快離開時最感動的是,聽到叔叔問我們「為什麼那麼早走,不坐多一會兒,this’s your home, you can stay as long as you can.」食物和愛,一樣溫柔。所以這樣的小店一定會繼續捧
「家」是這間餐廳的名字。

甘筍湯及沙律

香煎鱸魚

香煎鱸魚皮脆肉嫩,香鮮味美。很值得推薦
澳洲肉眼扒

澳洲肉眼扒,很有牛味,但肉質軟霖,而且一點也不乾身!

食物和愛,一樣溫柔。
所以這樣的小店一定會繼續捧場,繼續支持

2019-12-16
甘筍湯及沙律
香煎鱸魚
澳洲肉眼扒
2019-12-06 373 浏览
在附近上班,也不知道有這間樓上餐廳。路經在交通銀行大廈外附近,有一位叔叔正在派傳單,接到傳單後,就想試菜,叔叔有帶上樓,可能時間尚早,餐廳內仍未坐滿食客,每張枱也可以近看到維港景色,午餐的價錢由$68起料適中,有四隻大鮮虾,意粉的軟硬度亦適中。餐飲有多款飲料可供選擇,還可以refill。這個午餐價錢好合理,同時一面觀維景色一面用餐。
在附近上班,也不知道有這間樓上餐廳。
餐飲有多款飲料可供選擇,還可以
refill。
這個午餐價錢好合理,同時一面觀維景色一面用餐。
法式蕃茄醬鮮虾意粉
2019-12-06
用餐时段
法式蕃茄醬鮮虾意粉
2019-10-02 685 浏览
Clams Spaghetti in Creamy Herb Sauce ~ $88🔺Taste: Haven’t had such a good spaghetti in a while. The creamy pesto sauce was just in the right amount and the spaghetti was well controlled at al dente. Had a count and there were 6 clams in total. Salad and drink were included. Was a bit surprised to find the almighty kale in the salad.🔹Place: Five minutes walk from Causeway Bay Station. Very homey with all the cushions and sofa seats. Opened for two months only. Magnificent view of Victoria Harbour

Opened for two months only. Magnificent view of Victoria Harbour.

🔸Value: Nothing can beat the price with the prime view and the cozy environment.
What’s more, no service charge applies for lunch menu.
2019-10-02
等候时间
5 分钟 (堂食)
#homecafeandbar 💲雙位數就可以對住無敵大海景食午餐!雜菌龍脷柳波菜卷: 係真龍脷,有魚味,配埋個汁好好食set lunch 配沙律同餐飲,望住呢個景食飯真心正💛💜===========📍銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓全層
#homecafeandbar
💲雙位數就可以對住無敵大海景食午餐!
雜菌龍脷柳波菜卷: 係真龍脷,有魚味,配埋個汁好好食
set lunch 配沙律同餐飲,望住呢個景食飯真心正💛💜
===========
📍銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓全層
2019-09-18 525 浏览
放工與好姊妹每月聚餐,寧靜環境和人流少是我們最首選,因為可以無限詳談也不會因為人多而要被迫吃完離開,最開心的是選的座位面是梳化位,面對晚上海景真的很舒服放鬆。老闆人很好,店員也很好服務,在等好姐妹其間送上免費小食,這很窩心,雖然一開始店員放下時並沒有說是免費的,但詢問過後知道是免費還是有點意外。食物方面,我們點了幾個小食和果汁,因為是星期二所以我們只點了一杯啤酒,幾個小食分別是一口牛,薯角配黑松露醬,炸鮑魚,炸多春魚和蒜蓉包,最後還點了牛扒分享。整體來說,食物還是很不錯的,加上環境,是情侶和姐妹聚餐的不二之選。

炸薯角配黑松露醬
2019-09-17