2024-11-25
這家有超過80幾年歷史 兼連續14年米芝蓮嘅餐廳。因為地理關係及本身沒有車,超過十年以上冇去過容龍食飯。 今次喺附近參加婚禮就順便帶家人去食。本以為米芝蓮餐廳大概消費一定好貴,但最後八百幾蚊埋單實在係意料之外。 要註明:服務態度超級好, 值得大事讚揚!我們 沒有去吃海鮮加工,只為了他的小炒而來。 因為這樣子才可以試出他的真實實力!侍應見我們是為小菜而來,就特別介紹他們現在 推廣中的啤酒小食set, 叫一碟小食 就送一支1664 Blanc。 價錢在 88和98之選。 本想試多幾味餸就叫了三碟小吃, 諗住如果太細就之後再加送餸,冇想過佢小碟嘅份量都唔細。 重點係極度好味! 尤其是一口欖角骨簡直係驚喜! 外皮脆內嫩, 汁的味道剛剛好。椒鹽魷魚 香脆爽口。鹵水鴨翼亦非常之嫩滑。今次第一次是1664 blanc有種花香味,味道很淡, 有淡淡的甜味 ,沒有平常啤酒的苦麥味,很適合女士 或不喜歡啤酒麥味的人士 飲用。除了小食, 亦加了海參豆腐和冬瓜盅, 冬瓜盅以為是少少一個冬瓜,但確實份量也不算少, 湯汁清甜。 海參豆腐 嫩滑入味!甜品方面,他有一人份的焗蓮蓉布甸, 這舊式甜品,他做得非常之好,
今次喺附近參加婚禮就順便帶家人去食。
椒鹽魷魚 香脆爽口。
鹵水鴨翼亦非常之嫩滑。
海參豆腐 嫩滑入味!
甜品方面,他有一人份的焗蓮蓉布甸, 這舊式甜品,他做得非常之好,很香蛋味之餘,蓮蓉亦不甜。 重點是外面不容易找到這款甜品的好味一人份版本。
最後送嘅紅豆沙, 不甜但若然沙多一點就更多,味道是ok的!
整體整餐飯非常滿意, 冇車嘅我們,走嘅時候,大概只有uber可以幫到你。