2024-09-28 65 浏览
原本嗌左3餸 雲吞 韭菜餃 牛腩返到屋企打開發現漏左雲吞🤌🏻🤌🏻🤌🏻🤌🏻我到底攞唔攞返住兜野落嚟同你講你漏左好?定陣間你會話我講假?🤔唔該你地check清楚啲單 睇清楚人地嗌啲咩先煮野野啦唔該🙏🏻🙏🏻我$50$60蚊碗麵 少一樣餸你叫我條氣點gur呀🫥
原本嗌左3餸 雲吞 韭菜餃 牛腩
返到屋企打開發現漏左雲吞🤌🏻🤌🏻🤌🏻🤌🏻
我到底攞唔攞返住兜野落嚟同你講你漏左好?
定陣間你會話我講假?🤔
我$50$60蚊碗麵 少一樣餸你叫我條氣點gur呀🫥
外卖自取
2023-11-30 236 浏览
星期日早上,來到小西灣,準備去茶記之際,看到一間潮式牛雜麵,就衝了進去(早餐食牛雜,真😅)麵店環境企理,餐牌上的潮式麵選擇亦算豐富。剛坐下,看見員工在拆麵袋,隱約看見裏面寫着「香港麵粉廠」,雖然不是自己做麵團,也算是支持本土做的麵。我點了一碗牛雜麵和奶茶。份量充足肉質口感頗佳,牛腸乾淨,湯底麵質尚可,+1點辣椒醬能提味。奶茶則一般,不過不失。看見餐牌上有豬紅,原想加點,不過員工說時間太早貨還未到。還有,他說如果只加豬紅到麵裏,只需8元,如要整碟則要三四十元。牛雜麵為食指數外觀味道飽肚總分滿分 = 1/2

麵店環境企理,餐牌上的潮式麵選擇亦算豐富。

。奶茶則一般,不過不失。

牛雜麵

為食指數
外觀

飽肚

總分

滿分

= 1/2

2023-03-19 365 浏览
同事知我要減肥,介紹我黎呢間粉面檔食lunch, 面口細細行過可能錯過,入面大約有10張枱,裝修普通略舊,但尚算乾淨叫左碗韮菜餃幼面($31),餃有4隻,肉唔多,韮菜味幾香,比較細隻,31蚊黎講過得去炸魚皮($12),魚皮好多人叫,大碟薄脆,無油益味,都幾抵食油菜:腐乳通菜($10),大碟夾抵食,d菜都新鮮,腐乳都俾得夠多食飽到要抱住個肚走,lunch仲有菜食,夠哂高纖維幫助腸道健康,如果加埋凍飲都係6蚊

2022-03-30 399 浏览
二人行,下午茶雙拼粉面連飲品收你位位$30,筍!試咗口⋯⋯⋯好有傳統潮式粉麵店風味,想加單望吓牆身貼啲乜?原來係👉🏼好掂一支骨$33🐔就點佢啦!皮唔算太脆,應該佢哋煮法係咁,幾香、雞肉夠 Juicy,外觀可能舊式咗啲但地方乾淨企理,通風做得好,起碼食完唔會周身牛腩味,以潮式粉麵店嚟講做得好👍🏼
麵店風味,想加單望吓牆身貼啲乜?原來係
👉🏼好掂一支骨$33🐔就點佢啦!皮唔算太脆,
應該佢哋煮法係咁,幾香、雞肉夠 Juicy,
外觀可能舊式咗啲但地方乾淨企理,通風
做得好,起碼食完唔會周身牛腩味,以潮
式粉麵店嚟講做得好👍🏼
唔吃牛都覺得吸引😍
2022-03-30
唔吃牛都覺得吸引😍
  • 好掂煎雞翼
2020-12-04 394 浏览
係小西灣區,做宵夜時段既舖頭唔多,唔想食連鎖快餐店的話,不妨試下里間小店。佢主打潮州麵食,而我最欣賞既係佢既牛腩。我最怕牛腩又韌又多渣,但佢既牛腩又香牛肉味,又爽口唔韌。加上腩汁既加乘,做宵夜一流。
2019-09-19 454 浏览
晚餐去左呢間餐廳度食,叫咗碗牛腩河粉,噉呢度啲牛腩係牛坑腩嚟嘅。呢間鋪頭啲辣椒油辣夠香,所以嗰啲牛腩點左啲辣椒油,會好好食噉另外加咗碟油菜啦,我就唔要蠔油汁,叫佢加啲牛腩汁落去碟菜就10元,碗麵就27元。

噉另外加咗碟油菜啦,我就唔要蠔油汁,叫佢加啲牛腩汁落去

碟菜就10元,碗麵就27元。
2019-08-08 330 浏览
今日同朋友睇完戲已經11點,好肚餓嘅關係我地就去咗屋企樓下食麵,雖然已經11點但估唔到仲有幾枱人食緊。我嗌左個牛肺墨魚丸麵,加咗啲腩汁,啲腩汁好濃味,睇來啲牛腩應該浸左好耐,所以個湯好入味,而且啲墨魚丸好彈牙,本身個麵廿八蚊,雙拼都係加五蚊。嗌完唔使5分鐘就已經有得食,呢個價錢加咁夜都仲開緊,其實性價比好高,仲要係我屋企樓下應該會成日都嚟食

宵夜
2019-06-20 268 浏览
今日因趕時間到這店鋪叫外賣,點了魚蛋粗。開始時打開個麵都靚靚仔仔咁,食d魚蛋都幾好呀。嘩我夾個麵,個麵好像未煮的杯麵一樣,硬硬地與碗底同一個形狀,仲要痴住左。我之後需要自行整散個麵才能夾起。粗麵d麵質浸淋左,不是一個好的感受。我估是一早煮好個麵放入碗,有客加水加餸。結果我只食了餸,麵就不了。另一方面評分點解要寫夠200字呢,我相信大家都只是想分享下自己的經歷。更況不是人人都叻寫野的,我就正正是其中一個。
。粗麵d麵質浸淋左
,不是一個好的感受

2019-06-20
外卖自取
2019-02-06 271 浏览
今日落街買外賣,去咗富源潮州麵食城,見到佢門口有個牌有蠔餅食,就點左份黎試吓,佢嘅蠔餅都幾大份,我哋兩個人分享嚟食差啲食唔晒,可能叫咗外賣,返到屋企已經唔係太趣,但我相信堂食會好食好多,下次有機會試吓
2019-01-02 174 浏览
晏晝想食碗雲吞麵,就去咗小西灣富怡花園樓下嘅富源潮州麵食城買咗碗雲吞麵外賣,點左個雲吞麵加底走青,因為自己唔係太鍾意食蔥,所以點左個走蔥試吓,佢嘅麵質彈牙,冇鹼水味,雲吞份量都有返咁上下,蝦冇腥味,大家可以去試吓
2017-08-09 416 浏览
喺小西灣夜晚探索總會發現啲驚喜,而呢間富源食城就係唯一喺夜晚吸引到我入去食嘢嘅地方。入到去充滿人情味伙記第一時間問你「幾位!想食啲咩啊」身為熟客嘅我梗係可以即時講到想食咩啦!一嚟就嚟碗牛腩米,佢嘅牛腩經過嘢味嘅湯底所炮製。而且牛腩好嫩滑入口即溶,係我最肚餓嘅時候作為我精神嘅食糧,加上一杯凍檸茶簡直係天衣無縫嘅配搭。
2017-08-07
$35 (宵夜)
  • 牛腩河、米
細個時讀書成日話香港地少人多, 寸金尺土. 而家仲誇張.....想平平地食D野填下肚真係唔易有時唔係好餓想去食個車仔麵都話要成$40落樓既, 你叫我點食....富源我之前食過, 覺得幾好...今日再試...依然不負我所望我叫既係切腩麵, 佢個湯好香好濃, 食麵時連埋湯一齊食真係好正!! 我唔好以擔保佢唔係味精湯, 但飲完個湯你唔會覺得喉嚨唔舒服/ 好渴. 切腩食落幾香, 但略嫌有少少既韌, 但可以接受的!$24 碗好味既麵, 講真, 而家係香港係邊搵?我唔可以話佢好味到飛起, 但真係食得超值! 好過去D人又多, 又貴, 唔唔係話真係好好食既粉麵舖仲有既係個老闆好好招呼, 食得舒服又開心

我叫既係
切腩食落幾香, 但略嫌有少少既韌, 但可以接受的!
切腩麵
$24 碗好味既麵, 講真, 而家係香港係邊搵?
我唔可以話佢好味到飛起, 但真係食得超值!
好過去D人又多, 又貴, 唔唔係話真係好好食既粉麵舖

仲有既係個老闆好好招呼, 食得舒服又開心
2015-05-19
2015-05-09 630 浏览
一直都係係度食牛腩河 , 覺得河粉一直都唔錯,有口感 .牛腩就越來越唔掂 , 細件左仲好柴皮.個湯都幾咸.因為每碗都會加腩汁 , 想食清些要講走汁 . 其他食物都試過 , 魚蛋 , 牛丸, 牛什 .等等...都可以的.
牛腩河
题外话/补充资料: 由開店食到現在 , 十零蚊一碗到現在的二十四蚊一碗的牛腩河. 價錢越來越貴 ,牛腩越來越細. 租金人工來料樣樣貴係人都知,加完又加都可接受 , 但d牛腩由大約 1.5 x 1.5 x 7cm左右, 有6塊左右. 到現在變了牛肉粒 .(見付圖).可能再發展下去就是牛腩碎....
2015-05-09
2012-04-04 239 浏览
食完雪糕太飽...唔係好想食晚飯,於是去左呢間店食粉麵,之前食過幾次,味道普通,勝在夠平。今次揀左魚皮餃河,19元,好抵。食入口,河粉粗幼不一,賣相不甚美觀,魚皮餃的皮則太厚,味道也很一般。此店真的只勝在價錢平,食碗麵加碟油菜都只係26元,而且佢開到好夜,適合想食宵夜或者對味道無咩要求的人。
食完雪糕太飽...唔係好想食晚飯,
於是去左呢間店食粉麵,
之前食過幾次,味道普通,勝在夠平。

今次揀左魚皮餃河,19元,好抵。

此店真的只勝在價錢平,食碗麵加碟油菜都只係26元,
而且佢開到好夜,適合想食宵夜或者對味道無咩要求的人。
2012-04-03
2010-12-30 178 浏览
十一月下旬‧轉涼我知,唔應該叫切腩咁冒險的,叫牛雜應該穩陣得多。但入店時問佢有沒有爽腩,佢這「盡比」。結果都比得唔係好盡,碗中的牛腩是韌韌的,吃得一口渣。也要了碟油菜,我雖然不喜歡吃淥得過腍的菜,但如是晚般淥唔夠時間,咬起來是「索索聲」的,同樣不喜歡。勝在唔貴,就是真的。還有佢開得夜,也是賣點。
十一月下旬‧轉涼

我知,唔應該叫切腩咁冒險的,叫牛雜應該穩陣得多。

勝在唔貴,就是真的。還有佢開得夜,也是賣點。
切腩幾韌
$27 (宵夜)