2023-10-30 816 浏览
每次經過呢度都會排晒長龍,不過又唔係真係等好耐,因為呢個啲姐姐勁爽手,又會奶快安排啲人點坐,啲嘢食又試得好快,真心唔使點等菠蘿油超大個勁抵食,熱辣辣真心正,次次黎都會叫黎食
菠蘿油超大個勁抵食,熱辣辣真心正,次次黎都會叫黎食
2023-10-23 738 浏览
我哋去咗葵涌廣場嘅富華冰室食早餐,真係發現生意好好,而且早上人潮眾多,要排隊等位。我哋試咗幾款早餐,包括牛扒餐、菠蘿油同雪菜肉絲米粉。整體而言,價錢實惠,大約40蚊多啲。先講牛扒餐,份量十足,牛扒煎得剛剛好,咬落去肉質嫩滑多汁。配埋熱辣辣嘅黑椒汁,真係增添咗味道。餐點附送茶或咖啡,可以慢慢享受早餐時光。至於菠蘿油,味道不錯,但中間有啲問題。菠蘿包烤得酥脆,牛油同菠蘿餡都有份量,但係唔夠熱。就算等咗一陣,牛油都冇完全溶化,有啲可惜。希望下次可以改善熱度問題。最後嚟講雪菜肉絲米粉,味道鮮美,湯底清淡而鮮甜。雪菜同肉絲都煮得恰到好處,肉質鮮嫩,米粉軟糯。特別想讚揚佢哋嘅湯底,真係令人回味無窮。

平時富華冰室都長期排隊 今次好好彩平日下午茶吾使排不過價錢唔算好平 大家可以參考下- 芝士炒蛋魚柳包配薯角芝士炒蛋本身而係一個好夾嘅配搭 所以吾太食到個魚柳會唔會太乾身- 澳門豬扒包配薯角比起出邊呢款包個包皮冇咁乾身 吾會食到好吉口 個豬扒亦都唔會太油 蕃茄生菜可以去除肥膩嘅口感
平時富華冰室都長期排隊 今次好好彩平日下午茶吾使排

比起出邊呢款包個包皮冇咁乾身 吾會食到好吉口

個豬扒亦都唔會太油

蕃茄生菜可以去除肥膩嘅口感

2023-09-12 537 浏览
街坊茶記,經常有人龍,等位都算快,不過繁忙時間就預咗要同人搭枱。招牌係食燒鵝,都幾好食,不過太油膩,間中食下就好。我鍾意食佢嘅早餐,同下午茶,早餐鍾意食午餐肉通粉配菠蘿油,個菠蘿油真係勁大個。再加埋杯凍奶茶,就係一個完美嘅早餐。下午茶都係好抵食,煎蛋豬扒公仔麵,份豬扒厚切,算唔錯。
煎蛋豬扒公仔麵
煎蛋豬扒公仔麵
  • 菠蘿油
2023-09-02 370 浏览
my family came here for a quick breakfast and they were very efficient! I had an egg sandwich which was good, but the real winner was the pineapple buns! We even came back the next day to get more! For westerners (me), it’s a little harder to navigate and they say us communally (multiple parties at the same table), but it’s good for when you are running around and want a cheap and quick bite!
2023-08-29 315 浏览
下午茶係平,但職員麻麻,明明入面兩座有位都唔比你,收銀隔離遮住咗眼見有人走我問佢佢答我無,明明真係有係都要你答枱,我都明白我比咩價錢咩服務,好彩而家另外多咗間選擇,成日都好想你快啲走
2023-08-28
下午茶
下午3.3 下午茶時間,同友人去貴店惠顧。雖然寶號叫冰室,但對於港式茶餐廳來說,做好一份即炸雞脾和一道干炒牛河是沒難度,也是最基本的功夫吧。我們不會像其他客人選擇不吃去表達心情,只會向店員反應問題希望他們去改善。一只外表似炸雞脾,但實際看似是炸粉包著雞肉的雞件,完全沒有炸雞脾的內涵,配搭的沙律就真喺看出沒有質量,遠看似足一座沙律醬山岳。干炒牛肉粉就更加失望中的失望,醬汁和河粉沒有層次,鑊氣就更不用多問了。感覺就好似把牛肉和河粉撈起上碟。真的一問,您們主廚是廣東人嗎?
炸雞脾沙律
2023-08-13 280 浏览
公司三文治加一杯凍檸茶外賣$78,凍檸茶$27,係咪傻的,$78我食到大把野啦,貴到離晒大譜,冰室質素,高級收費,嬲到胃口都無埋,外賣又慢,超過半小時才送到。。
2023-07-08 824 浏览
同朋友兩個去開葵芳區做嘢,完咗之後都係諗住搵間茶餐廳食飯最好,所以就走咗去葵涌廣場睇吓有乜嘢好選擇,結果都係去咗富華冰室,特別係因為落雨關係,響嗰度食完飯經過商場再經過新都會廣場就完全唔使驚會濕身。其實知道富華冰室之前已經轉過兩三手唔同嘅茶餐廳,不過之前嗰啲好多都捱唔住,主要都係因為食物質素問題,跟住根本唔夠同其他食肆競爭,直到變咗富華冰室,個人覺得其實仲好過新都會廣場嘅文華冰室,性價比高啲。今次我哋都好簡單,兩個人都突然間好想食咖喱,所以分別帶咗一個咖喱牛肉飯同埋一個咖喱牛脷飯,大家都係叫凍檸茶。兩個飯咖喱汁到好夠味,同埋都好足料,牛肉係亂口嘅,牛脷亦都煎過,所以咬落去多一層香煎嘅口感,飯嘅份量亦都適中,檸檬茶就真心冇乜特別感覺。整體嚟講如果響葵芳區要去茶餐廳,好多時都會自動走咗去呢間。

2023-07-05
2023-06-21 589 浏览
今日塔巴士山長水遠出中環送別鴨鴨,係巴士突然落勁大雨,以為要白行一趟,好彩影果時無落雨,但踩左草地對鞋變左泥鴨。本來想返婆婆屋企樓下飲茶,但影相用左好多時間,所以就係葵芳求其搵間餐廳醫肚算,靜係諗到地下有間富華冰室。我地1行6人,等左一陣就有位,佢比左窗口卡位,另加1張褶枱。老公叫左午餐A-黑椒豬扒漢堡飯+凍奶茶$68(吾記得影相),咁既價錢完全吾值,啲飯仲要生米,好彩我無比呀仔食。我叫左下午茶-鮮茄焗豬扒飯+凍檸水$55,即叫即焗,呢個好味好多。

2023-04-22 1168 浏览
同朋友系葵涌廣場行街,見到尼間舖好多人排隊,就想黎試下,結果不盡人意成間舖d侍應都冇乜好面色,落完單,比餐具時又比少一份餐具,唔知係咪未訓醒😓菜品質素一般,椒鹽鮮魷最難食,第一次送上黎時,份野食系凍既,完全就係預先製作,剩左少少就隨便擺盤出餐,同侍應話菜品質素有問題,淨係將份餐擺落微波爐叮左之後又比我,又油又硬又鹹,實在唔推介尼道菜。菠蘿咕嚕肉入邊竟然有魚,發達啦賺左啖魚不過咕嚕肉都算好食,就算數。魚香茄子煲,味道淡左d,不過都算ok。下次唔一定會再黎幫襯,希望餐廳有所改進。

菠蘿咕嚕肉入邊竟然有魚,發達啦賺左啖魚
下次唔一定會再黎幫襯,希望餐廳有所改進。
椒鹽鮮魷
菠蘿咕嚕「魚」
魚香茄子
菠蘿咕嚕「魚」
2023-04-12 739 浏览
侍應服務態度差,會西面,侍應與侍應之間常大聲傾偈,嘈到一個點,以上的主要要女侍應。男侍應普遍都可以,食物可以,普通,起碼唔難食。午餐個四寶飯可以,晚餐小菜都可以。
侍應服務態度差,會西面,侍應侍應之間常大聲傾偈,嘈到一個點,以上的主要要女侍應。男侍應普遍都可以,食物可以,普通,起碼唔難食。午餐個四寶飯可以,晚餐小菜都可以。
2023-03-29 823 浏览
午餐食得唔多,一陣就已經有點餓,好想坐低食野,咁就決定食番個下午茶下午茶必點雞脾紅豆冰。仲要係炸脾,唔熱氣點好食。雞脾薯條配紅豆冰紅豆冰紅豆太少了,幾下就已經清光。雞脾炸得過火左少少,不過入面仲好juicy,雞肉肉質嫩滑。薯條係我鍾意的口感。焗豬扒飯不過不失。正正常常,茶餐廳味道。飯就稍為乾身左少少,如果茄汁多少少就可以平衡番。紅豆菠蘿包紅豆略為少,同埋唔夠軟棉棉,菠蘿包面脆口。下次都係叫番菠蘿油。
午餐食得唔多,一陣就已經有點餓,
好想坐低食野,咁就決定食番個下午茶
下午茶必點雞脾紅豆冰。
仲要係炸脾,唔熱氣點好食。

雞脾薯條配紅豆冰
紅豆冰紅豆太少了,幾下就已經清光。
雞脾炸得過火左少少,不過入面仲好juicy,雞肉肉質嫩滑。
薯條係我鍾意的口感。

焗豬扒飯
不過不失。正正常常,茶餐廳味道。
飯就稍為乾身左少少,如果茄汁多少少就可以平衡番。

紅豆菠蘿包
紅豆略為少,同埋唔夠軟棉棉,菠蘿包面脆口。
下次都係叫番菠蘿油。
2023-02-24 887 浏览
朋友專程帶我睇中醫,疫後調理比較好。我一向唔慣飲中藥,但既然有人陪,我就鼓起勇氣吧!睇之前凍凍地,好想飲返杯熱嘢,於是先去附近茶餐廳,好開心見到 “好大好大好大個”的菠蘿油!手掌咁大個呀,即時要了一個兩份分!邪惡牛油仲要係冰凍的,菠蘿包就新鮮又鬆脆,Hmmm⋯⋯真係好好味😋食完乖乖睇醫生,點知原來當日冇開門!呵呵,藥粉飲唔到,但就賺咗菠蘿油!人生就係咁,意外或驚喜,其實都已經program好!至於中醫嘛,看來菠蘿油同我比較有緣⋯⋯

至於中醫嘛,看來菠蘿油同我比較有緣⋯⋯
2023-02-22 623 浏览
我係富華嘅常客,由初初開至今,差不多每個星期都起碼食2-3次,食物質素都不太差,味道比起新釗記好,但近日嚟左個高瘦識員後,變得好嘈,常常在我食緊嘢嘅時候,突然係我傍邊大聲高呼叫:有位入嚟,以前都唔係咁,講真覺得好滋擾,希望呢方便可以留意吓及改善。