2023-02-12 618 浏览
老遠去到葵芳廣場,完全吾清楚依個商場有乜嘢好食,最慘係撞啱午飯時間,真係週圍都超多人。行左一個round 都只係見到好多小食店,最後都行返地下搵食。「富華冰室」依間有出爐麵包啱冇乜胃口嘅我。雖然餐廳外有不少人排隊,但係一條友可以直入。最讃系圓枱仍然保留間板,免費同搭枱嘅人有不必要接觸👍🏼芝士麻薯波波$6凍的,但口感幾好,小小煙靭,芝士味不濃但吃到有芝士味。鷄批$13暖暖的,牛油皮不厚且香味突出,白汁雞肉餡超多,小許油膩但好吃。熱央$22夠熱,茶啡味平衡,花奶亦夠多,吾錯。店員反應快,主動爲客人落單,讚!

「富華冰室」依間有出爐麵包啱冇乜胃口嘅我。

雖然餐廳外有不少人排隊,但係一條友可以直入。

最讃系圓枱仍然保留間板,免費同搭枱嘅人有不必要接觸👍🏼

芝士麻薯波波$6
凍的,但口感幾好,小小煙靭,芝士味不濃但吃到有芝士味。

鷄批$13

熱央$22
夠熱,茶啡味平衡,花奶亦夠多,吾錯。

店員反應快,主動爲客人落單,讚!
2022-11-10 1373 浏览
一間普通有點點水準的茶記,下午茶時間要等位餐廳內外都佈滿人流等待🤷除咗出餐快,而我又趕時間食完走,佢又做到效果!Order Tea Set🌟[奶油豬仔包•奶茶]$34奶油豬餐落單連送來3分鐘都不用,值得讚👍加上熱辣辣脆豬溶化著奶油及煉奶,香噴噴的!🌟[ 豬扒沙律•凍檸茶]$45秘製醬汁微厚豬扒熱辣辣配沙津,肉質口感鬆軟,但沙律較多沙拉醬,其如的OK啦😆

Order Tea Set

🌟[奶油豬仔包•奶茶]$34
奶油豬餐落單連送來3分鐘都不用,值得讚👍
加上熱辣辣脆豬溶化著奶油及煉奶,香噴噴的!

🌟[ 豬扒沙律•凍檸茶]$45
2022-11-09
2022-11-06 812 浏览
其實我下午茶時間,成日都會食呢一間富華茶餐廳,一來近啦二來都算快有位!🤟今日難得星期日放假,所以諗住打返一個禮拜嘅食評上OpenRice,就叫咗一個我成日都食嘅燒鵝瀨加凍檸茶拎走,返屋企慢慢打返曬咁多篇食評。咁拎到返屋企都係一貫水準,燒鵝瀨我次次都話要食胸肉,如果平時堂食就會加杯紅豆冰,咁我覺得佢d食物同環境各樣都唔差嘅。係有時餐廳繁忙時間,d員工會請野大聲d,感覺好似有小小燥底je!🤣🤣🤣

燒鵝瀨
2022-11-06
外卖自取
0服務+態度差+執笠嗰日先會再去慶祝第一次去吃早餐叫落單0反應,問2句0反應,吹單0反應。等20分鐘,叫極都0反應。收銀員重要玩野。執笠果日我會番黎慶祝!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0服務+態度差+執笠嗰日先會再去慶祝

第一次去吃早餐

叫落單0反應,問2句0反應,吹單0反應。

等20分鐘,叫極都0反應。

收銀員重要玩野。

執笠果日我會番黎慶祝!!!

2022-11-03 531 浏览
近兩年响香港嘅冰室開得多過藥房,冇咗遊客,本土文化突然快速崛起。如果冰室/茶記已經成為香港嘅名物,咁菠蘿油 + 奶茶應該可以列入非物質文化遺產。要試間冰室/茶記得唔得,最好就用呢兩款食品入手。今日嚟到富華冰室。。。因為去樓上睇醫生遲咗,嚟到富華已經11:45,本來諗住食個 early lunch。點知佢12:00前仲可以食早餐,嘩!太好了。早餐餐牌除咗來來去去嘅ABC餐外,仲有好多選擇。我揀咗羅宋湯通粉配熱奶茶。上餐時間唔算快,5分鐘左右啦!但一上枱就差啲嚇死。嘩!乜而家興早餐啲餐包係食菠蘿油嘅咩?再睇睇餐牌,呢個餐真係咁樣配搭喎!😅 唯有駛出「真功夫」喇!菠蘿油大過一般男人嘅拳頭,都唔知點落口。個菠蘿皮超級脆,唔算好甜。但敗筆係唔夠熱,同塊牛油一齊做唔到「冰火」效果。擺咗一段時間,塊牛油麵係實咚咚,只可以硬食口感油膩。熱奶茶同樣唔夠熱,化解唔到菠蘿油嘅滯。但茶味香濃,入口順滑,算係合格嘅絲襪奶茶。羅宋湯通粉真係化油膩都係靠佢,羅宋湯味道酸酸甜甜,口感清爽,基本上無得輸。以$39 嘅價錢,可以食到咁大份早餐,真係非常抵。雖然水準一般,但合格有餘!雖然味道普通,但菠蘿包真心好食!雖然脂肪

菠蘿油
大過一般男人嘅拳頭,都唔知點落口。個菠蘿皮超級脆,唔算好甜

熱奶茶

羅宋湯通粉

以$39 嘅價錢,可以食到咁大份早餐,真係非常抵
。雖然水準一般,但合格有餘!雖然味道普通,但菠蘿包真心好食!雖然脂肪膽固醇爆標,但偶爾一次無防嘅!

2022-10-29 428 浏览
一行兩個人在等卡位,侍應話可以,就開始等,當然排第一的。1)兩個嘟完安心,見未有位,朋友先去廁所。2)有卡座了,但侍應沒有给我,居然俾了排第二的3個人。我話我在等,她話我未齊人,我話我們兩個嘟安心了,只是去了厕所咋。再來個聲大大的侍應胡亂說是四人卡座,真好笑,所有卡座一式一樣,九乘也是坐兩個人。後來,無奈再等下一張枱。3)又見有一張卡位走人,以為到我,朋友也回來。突然前面見到一個擬似廚房工的人,帶了排我後面的三個人打尖坐了那張卡位。最後走人,不會幫襯這個不知所謂的茶餐廳。
一行兩個人在等卡位,侍應話可以,就開始等,當然排第一的。

1)兩個嘟完安心,見未有位,朋友先去廁所。
最後走人,不會幫襯這個不知所謂的茶餐廳。

富華冰室1.乾炒牛河$63(7/10)叫得乾炒牛河其實都知好油好肥,唔會真係好乾炒,間中食下無所謂。🤣🤣🤣呢間炒得夠油,牛肉夠淋,唔會硬,而且河粉份量算多,牛肉好似都有約5-6舊,唔錯!👍👍👍地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場地下A63-66號舖#乾炒牛河 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
富華冰室

1.乾炒牛河$63(7/10)

地址:葵芳葵富路7號葵涌廣場地下A63-66號舖

乾炒牛河

乾炒牛河
2022-09-05 774 浏览
聽電話個個阿姐 勁無禮貌囉 基本禮貌都無 講電話又串又急 又聽唔到人地講乜 ! 次次都未講完佢就急住掛線 次次都有出錯d嘢 聽錯嘢 一次兩次就算啦 無計較 越黎越過分 !希望你地間公司好好培訓下員工啦 最基本禮貌 都無 👎🏼
2022-08-28 640 浏览
13:28 落咗個同早餐無異嘅特餐,價值51元,包括有個蕃茄薯仔羅宋湯午餐肉粒通心粉、丹麥多士同埋北海道牛乳炒蛋 但係個羅宋湯通心粉係冇料嘅(冇薯仔)、得幾粒 1cm咁大嘅餐肉粒,同埋個湯係冇味又唔熱,重要等足20分鐘,然之後個炒蛋又鞋又唔滑,又少(得一匙羹咁少)又凍!多士冇牛油!我叫咗一個價值$65黑椒西冷牛扒意粉(散叫)!嚟到個黑椒汁冇味嘅!黑椒汁又唔熱!牛扒好老!以後不會到,想食唔熱嘅餐同要長等就黎啦!
以後不會到,想食唔熱嘅餐同要長等就黎啦!
2022-08-25 528 浏览
今日經過葵芳,就同朋友嚟到呢間茶餐廳食下午茶。佢哋嘅下午茶有好多個選擇:公仔麵西多士紅豆冰應有盡有。今次我同朋友都嗌咗佢哋嘅西多士餐。必須要讚嘅係佢哋嘅西多士超大份,好抵食。餐廳都會比成支蜂蜜你自己加,連根餐嘅凍飲都好大杯。下午茶抵食之選
2022-07-25 870 浏览
這間富華冰室,位于葵芳葵涌廣場地下A63-66號鋪,我間中都來吃個下午茶,每次來都很多人,基本坐滿,服務員很陽光有朝氣,勤快,但座位較擠迫。我點了一個【魚柳包餐】$36長型好大個金黃金黃,切開三塊,咬一口皮薄脆,包身軟香,魚柳菘脆,沙律醬同蔬菜配搭添加爽甜减輕炸魚柳的油膩,但蔬菜偏少了。配一杯熱檸茶,檸檬三片,加糖一包,味道剛剛好。店鋪冷氣够凉,幹淨企理,座位比較擁擠,但有條理。食物份量足,够熱。
配一杯熱檸茶,檸檬三片,加糖一包,味道剛剛好。

2022-07-24
2022-07-12 667 浏览
同事買咗個菠蘿油比我做早餐 ^^望住店員從凍櫃拎出新鮮的大條牛油出黍,然後大刀一切!!!足足有成CM咁厚的新鮮牛油呀!!!!!菠蘿上面香軟鬆碎,但又好咗一咬落去又唔會碎哂食唔到麵包仲要係夠實在,唔會食完一陣風夠哂飽的早餐!!!真係好滿意呀
同事買咗個菠蘿油比我做早餐 ^^
望住店員從凍櫃拎出新鮮的大條牛油出黍,然後大刀一切!!!
足足有成CM咁厚的新鮮牛油呀!!!!!

菠蘿上面香軟鬆碎,但又好咗一咬落去又唔會碎哂食唔到
麵包仲要係夠實在,唔會食完一陣風
夠哂飽的早餐!!!

真係好滿意呀
2022-07-05
外卖自取
$10 (早餐)
2022-07-01 746 浏览
趁着七一假期😎,提早起身💃🏻,賣甩老公👨🏻‍🦱和亞仔👦🏻,獨自去咗葵芳食個豐富嘅早餐☕️,再開始今日嘅活動👍,餐廳好光猛,服務員都好有禮貌,幫我掃了安心出行和針咭,就帶我到座位(這裏可以選擇和其他客人合併坐,或自己獨坐)我享受獨處嘅時光,當然係選擇獨坐🪑啦!這餐廳經常會排長龍🦖,好彩今日不用排隊,可能假日人們要訓耐d🛏才出動, 晏啲才會多人流我已經來了好幾次,也是我很喜歡的餐廳,我最欣賞佢嘅北海道牛乳炒滑蛋🍳,十分香滑,牛扒野味,配上健康嘅沙律菜,可以提供我充足嘅能量💪🏻,喜歡飲奶茶嘅我,對奶茶都好高既要求,這裏嘅奶茶☕️,茶味濃郁、口感順滑,一試難忘👍

板燒西冷牛扒配火腿嫩滑北海道牛乳炒蛋
2022-07-01
$50 (早餐)
板燒西冷牛扒配火腿嫩滑北海道牛乳炒蛋
2022-06-15 566 浏览
話說今日睇完醫生,經過葵芳,求其搵咗間餐廳入去醫一醫肚,經過富華冰室,見到今日午餐有雞扒飯,於是就入咗去試吓啦。.我就order 左1. 地獄汁雞扒飯 或可配薯菜 💲62 跟餐中/西湯 熱飲唔洗加錢.本身淨係見到係雞扒飯,而佢所形容嘅地獄汁,完全唔知係咩嘅情況之下,於是落單嘅時候問埋落單姐姐,但係佢都唔知係咩嚟嘅(我個刻係一頭????)然後佢又出廚房問,最終原來係燒汁嚟。。.雞扒飯嚟到之後,比想像之中大塊好多,我諗都有200 gram, 相當有份量,外皮感覺煎得鬆脆,但係我本身唔食皮,雞肉幾嫩口,飯巨多,所以感覺上係幾抵食嘅,我返淨係食到一半已經食唔晒。.另外今日嘅中湯係眉豆雞腳湯,啱晒而家呢啲天氣去濕健脾, $62嘅價錢下,我覺得係好合理。
我就order 左
1. 地獄汁雞扒飯 或可配薯菜 💲62
跟餐中/西湯
熱飲唔洗加錢
2022-06-15
2022-05-05 610 浏览
等個沙爹牛肉麵 等左差唔多20分鐘先上 明明叫炒蛋 佢就上煎蛋 永世不再幫襯 比錢買難受仲要另加香腸 佢走黎分開上 都未見過一間餐廳咁搞笑 由得條香腸上台20分鐘凍曬比客食都冇問題
等個沙爹牛肉麵 等左差唔多20分鐘先上
明明叫炒蛋 佢就上煎蛋 永世不再幫襯 比錢買難受