今日和友人一早出發,中上環半天遊,行完元創坊,才這裡已沒有了市集,只有3間Cafe店和兩間西式餐廳,沒有太多選擇!突然想起,中環大館3樓-富 Madame Fu- Grand Cafe Chinois,一直都想去試,便立即在OpenRice網上預約,剛好3:00有位,來個即興下午茶由元創坊徒步出發,慢慢行大約15分鐘路程便到達位於中環荷里活道10號(舊中區警署),現在稱為大館,這座具英式殖民地色彩建築物,館內有不少食肆星期天的大舘,特別熱鬧,在疫情放寬措施下,很多餐廳也復常,紛紛營業大約2:45到達大舘,在右手邊客務中心旁,有電梯按3字,直達餐廳接待處侍應很快便安排我們入座,外藉男侍應奉上清水,然後問我們是否選定下午茶餐,和是否即時上枱!按我們的指示,等了一會,飲品和下午茶餐便一一奉上女友伴點了薑茶,用很精緻的茶杯和茶壺盛載,打卡一流!我要了凍朱古力,味道一般,沒有朱古力味原味鬆餅,味道一般,葡萄乾和蔓越莓鬆餅,味道不錯!其他食物每一件也相當精緻,一口一啖,size太細,味道和質素沒有太大驚喜,不過不失,一試無妨!但價錢偏貴,$550(兩位),未計加一。幸好用餐途中,侍應給我們一人一盒

下午茶

但價錢偏貴,$550(兩位),未計加一。

幸好用餐途中,侍應給我們一人一盒APIVITA,內𥚃只有1包面膜和3張換領券,換領券可換取鑽級蜂后再生滋潤面霜試用裝丶亮肌嫩膚滋潤面霜15g丶手部滋潤撫紋服務(需兩天前預約)

總結今次下午茶之旅,餐廳四周氣氛丶環境一流,很適合打卡,如跟閨蜜們丶情侶來個悠閑午餐,確實是不錯的選擇,侍應態度良好(他們大多以英語溝通),但食物味道一般,價錢偏貴,幸好,有品牌護膚產品合作,我們品嚐完下午茶,即去中環IFC換取試用裝,但沒有即時預約手部護理服務,唯有和友人齊齊再預約了!

所以大家記得要去換禮物🎁!禮物比我想像中豐富
2023-02-19
$302.5 (下午茶)
2023-01-30 885 浏览
今次2人試下午茶 被打卡位吸引有戶外同室內區分一入到去高大男職員 服務非常細心見客人想坐戶外都會盡量安排到 滿足客人要求環境優美舒適 不限時 不塞迫非常適合聚會傾計的地點放假日子 可以悠閑聊天食物每件需小 但也精美 味道也不錯餐飲選擇多元化整體非常滿意及愉快的聚會另外,合作護膚品送出的產品 也不小
今次2人試下午茶

放假日子 可以悠閑聊天

食物每件需小 但也精美 味道也不錯
餐飲選擇多元化

整體非常滿意及愉快的聚會

另外,合作護膚品送出的產品 也不小
2023-01-29
2023-01-05 966 浏览
Ipsa同富Madame Fu 聯乘嘅Tea set 性價比也高,首先餐廳位於大館內3樓,環境裝修夠高級夠靚,適合打卡,服務也不錯,第二,食物質素不錯,甜點不會過甜,份量也不少,又可安排寫字服務,寫下心意訊息,第三,隨Tea set 每位會送上Ipsa護膚產品,分別有更新亮膚乳液60毫升、緊緻排毒眼精華霜6克、再生緊緻乳液體驗裝兩份,Tea set 時間為下午2:30到5:30 , $550兩位(未計加一),這個Tea set 做到31/1/2023咋,有興趣嘅朋友仔記得快啲book枱啦.#teaset#大館#富#taikwun#下午茶#ipsa#afternoontea#アフタヌーンティー#relax#姊妹#茶聚#甜品#禮物#護膚品#性價比高
2023-01-02 692 浏览
特登Book Madame Fu 同閨蜜一齊2023年第1日gathering♥️ 環境打卡無敵好,係室內飲mocktail 食超精緻好味點心,份量唔多女仔食剛剛好,侍應主動幫影相仲安排食完之後轉去室外歎茶同咖啡,又可以再無限打卡,好抵玩呀!本來一去到已經話可以坐2hrs, 最後由4pm 坐到7pm 都無人趕走,中途仲有人埋黎建議影相位置,服務好到咁service charge 只係收55hkd 2個人total 605hkd, 食過咁多間暫時係性價比最高嘅下午茶💯

2022-12-31 440 浏览
₍ᐢ •͈ ༝ •͈ ᐢ₎┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈環境清幽的High Tea🫖 初次在大館用膳,環境一流不在話下適合三五知己享受午後時光食物方面也不錯的說🤩┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Afternoon Tea $550@2 (3.5/5)下午茶還會贈送每人一份Ipsa 極緻再生體驗套裝✨𓎩 閃爍柑橘啫喱凍𓎩 抹茶蕨餅𓎩 玫瑰茶糖水士多啤梨巴巴蛋糕𓎩 海鹽特濃黑朱古力撻配新鮮覆盤子𓎩 燕窩蜂蜜蘆薈粒粒杯配檸檬馬鞭草香蒂忌廉𓎩 煙三文魚酸忌廉沙律配黑魚子溫室青瓜𓎩 日式雞肉串配柚子胡椒蛋黃醬撻𓎩 黑松露蛋沙律椰菜花漬物伴竹炭多士𓎩 日式芥辣蛋黃醬蟹肉泡芙及蒔蘿忌廉芝士𓎩 水晶蝦餃皇𓎩 原味及葡萄乾鬆餅配徳文郡忌廉及Madame fu特色玫瑰果醬𓎩 英國伯爵茶𓎩 鐵觀音┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈茶點外表精緻,味道也不錯✨個人最愛朱古力撻,蜂蜜蘆薈忌廉杯,抹茶厥餅,感覺甜點比咸點出色~而友人覺得大部分都好吃朱古力撻味道濃厚,味道不甜膩,口感個人很喜歡🫶🏻蜂蜜蘆薈忌廉杯也相當不錯,味道較為輕盈鬆餅外脆內鬆軟,如果再濕潤些會更好~不過2款醬味道也有點奇怪😹還是ma
₍ᐢ •͈ ༝ •͈ ᐢ₎
環境清幽的High Tea🫖
初次在大館用膳,環境一流不在話下
適合三五知己享受午後時光

fu特色玫瑰果醬

𓎩 英國伯爵茶
𓎩 鐵觀音

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
茶點外表精緻,味道也不錯✨
朱古力撻味道濃厚,味道不甜膩,口感個人很喜歡🫶🏻
蜂蜜蘆薈忌廉杯也相當不錯,味道較為輕盈
鬆餅外脆內鬆軟,如果再濕潤些會更好~
不過2款醬味道也有點奇怪😹還是mandarin 的玫瑰果醬出色
但這個價錢性價比實在高呢!
2022-12-15 489 浏览
Just a random Tuesday, meeting a good old friend. I was surprised a guy would suggest to go to this restaurant. I have heard of this restaurant for ages. Got a reputation of their afternoon tea set for those who love “checking in”. Maybe that’s why I hadn’t visit Madame Fu. Luckily wasn’t dining in the “Pink Room”. Or else I am pretty sure I couldn’t handle it. Like the Chinese interior design and the atmosphere. Unfortunately couldn’t order too much for just two person. Thumb up to our server

Unfortunately couldn’t order too much for just two person. Thumb up to our server introduced some signature dishes, such as Black Truffle Grilled Chicken and their peking duck. We also ordered deep fried tofu, crispy mushroom with Sweet Zhen Jiang Vinegar for starters.

Tofu is pretty standard. But i love it’s hot and really crispy. Mushroom is in small pieces and really make you want to have a beer or some champagne to go with. I kept telling my friends i hope it can be a bar snack!

This Black Truffle chicken is pretttyyyy good! Chicken is tender and boneless! The skin is super crispy. And I can’t believe how it goes so well with the black truffle!

Luckily half portion is available. Really good enough for two people to share. Skin is crispy. But the meat is a bit tough. A bit shame

The dinner is not too expensive for all these food and 2 bottles of wine. May come back for few casual drinks at their terrace or come back for the black truffle chicken!
之前跟大館導賞團,覺得周圍環境很美,知道在三樓長廊有此餐廳,故已bookmark了一定要來吃個下午茶。今次跟朋友二人食high tea,預先指定要戶外長廊位,粉紅色咕臣配歐式沙發,吊燈加上桌上蘭花和桌子之間的大葉植物,令每組客人之間增加了私隱度,亦感覺很悠閒輕鬆。講番食物方面,份量比想像中迷你,尤其是咸點,差不多都是bite size,而且味道不太突出,要邊吃邊看menu才知道是甚麼。而且當天五款咸點中,芋蓉栗子可樂餅未能提供,要以其他四款中補充兩件代替,所以感覺種類更少。甜點有五款, 各有特色, 味道偏甜, 不過比起咸點, 感覺比較有誠意。整份下午茶最好味是鬆餅,上桌時放了一會才吃仍有微暖, 配上自家制的clotted cream和玫瑰果醬, 質素及得上酒店水準。總體來說, 環境比食物值得上價錢, 幾位侍應生都感覺親切有禮, 惟獨入座時門口負責招待的那位穿花花裙小姐,就比較冷漠, 沒有笑容。這餐廳跟閨密傾偈聊天,卻是一個不錯的地方。

2022-10-23 740 浏览
今日同朋友去左大館試呢個high tea。成間餐廳以粉紅色為主題,好有少女feel,週圍都係打卡點。除左食tea之外,仲有一套skin care product送番,真係物超所值。食物方面我都係推介最喜愛既鬆餅。
今日同朋友去左大館試呢個high tea。
成間餐廳以粉紅色為主題,好有少女feel,週圍都係打卡點。
食物方面我都係推介最喜愛既鬆餅。

2022-10-22 764 浏览
朋友一直推薦我過來大館參觀,這個週日正好有空,和朋友一起過來試試這個很多網友推薦的下午茶。餐廳環境很好很有藝術感,桌子之間距離足夠遠,令我有足夠的安全感。點了雙人下午茶和加上一個奶凍甜品,下午茶賣相不錯,甜點和鹹點的味道有些挺好,有些一般,總體不過不失,反倒是鬆餅我覺得還挺喜歡。
2022-10-09 801 浏览
🥢Madame Fu 富🥢之前嚟過大館係食粉紅tea set, 今次同同事嚟到係試free flow brunch set🫶🏼片皮鴨同menu上既點心可以無限添加😆我食左三轉片皮鴨 飽到上心口🤭2Hrs Free Flow brunch set $5801️⃣前菜: (4/5)椒鹽豆腐粒- 超級惹味 香脆 外脆內軟手拍青瓜- 酸酸辣辣 我仲加咗佢落片皮鴨一齊食黑毛豬叉燒- 偏淋身 半肥瘦 個汁比較多 但係都好味2️⃣點心拼盤: (3/5)香脆素春卷, 芝士菠菜餃, 帶子韭菜海鮮餃, 叉燒包全部中規中矩 春卷最好食😋3️⃣ 片皮鴨 (3.5/5)主角來了😝每人會有三塊鴨 唔夠可以refill~唔係入口即溶嘅感覺 唔係好夠油 肉質比較實 不過任食就算啦🤣4️⃣主菜: (3/5)京蔥爆蝦, 干鍋四川辣子雞, 蒜蓉蒸娃娃菜, 松香蛋炒飯食完片皮鴨之後已經好飽 已經食唔落😂不過我記得主菜味道唔太重口味 偏向清淡辣子雞唔係好辣 最好味係佢個腰果!5️⃣新地雪糕, free flow無酒精飲品不過飲品只有梳打飲品 冇得點茶🥲整體來講 其實食過一次就夠😆貪佢地方夠靚坐得舒服~
🥢Madame Fu 富🥢

1️⃣前菜: (4/5)
椒鹽豆腐粒- 超級惹味 香脆 外脆內軟
手拍青瓜- 酸酸辣辣 我仲加咗佢落片皮鴨一齊食
黑毛豬叉燒- 偏淋身 半肥瘦 個汁比較多 但係都好味

2️⃣點心拼盤: (3/5)
香脆素春卷, 芝士菠菜餃, 帶子韭菜海鮮餃, 叉燒包
全部中規中矩 春卷最好食😋

3️⃣ 片皮鴨 (3.5/5)

4️⃣主菜: (3/5)
京蔥爆蝦, 干鍋四川辣子雞, 蒜蓉蒸娃娃菜, 松香蛋炒飯
食完片皮鴨之後已經好飽 已經食唔落😂
不過我記得主菜味道唔太重口味 偏向清淡
辣子雞唔係好辣 最好味係佢個腰果!

5️⃣新地雪糕, free flow無酒精飲品
不過飲品只有梳打飲品 冇得點茶🥲

整體來講 其實食過一次就夠😆貪佢地方夠靚坐得舒服~
2022-10-01 636 浏览
今天係消費券發放嘅日子和國慶73週年,朋友建議去大館飲茶。這個地點前身為中區警署,舊建築活化,活化後設有展覽館、餐廳及商店。茶清甜可口。點心好多款,好精緻,賣相都好靚,好 colorful。但是全部是3粒,要多粒要比23圓,有些要20圓。蝦餃都幾爽口,腸粉好滑。還有蒸餃、蘿蔔糕、鹹水角、叉燒包、黑芝麻煎堆仔,味道唔錯。脆皮燒腩仔,肉質juicy。環境靚,座位舒服。可惜都好嘈,大殺這裏美麗風景,還有好多老外喺度食嘢。整體嚟講,食物及環境都唔錯。可能係古蹟活化關係,價錢略為貴啲。

茶清甜可口。

還有蒸餃、蘿蔔糕、鹹水角、叉燒包、黑芝麻煎堆仔,味道唔錯。

脆皮燒腩仔,肉質juicy。

2022-10-01
2022-08-26 1551 浏览
第一次食港女三層架下午茶,朋友說要帶我來大管這間試試,本來以為有粉紅房間pink room,但去到reception才說已滿人了,有點小失望,幸好坐的房間環境幾清淨,枱與枱之間相隔幾闊。這次Madame Fù 聯乘 MZ Skin 推出的「Luminosity」下午茶(聽說是高級護膚品牌🤣我也沒有用過),$550兩位另加一。每位顧客可獲贈 MZ Skin 獨家體驗套裝乙份,包括Soothe & Smooth 透明質酸亮白眼霜、Rest & Revive 細胞修復晚間精華液 及 Glow Boost 眼部滋養安瓶體驗裝。飲品方面每人一款飲品,我跟朋友選擇了一款中式茶(菊花茶)、一款英式茶(早餐茶)。☕️🫖茶的味道正常但英式茶的茶壺靚很多,要打卡記得要揀英式茶!食物方面相比價錢其實質素一般,每人有五款鹹點、五款甜點。鹹點有五款:松露蛋沙律酥皮餡餅👍🏻粉紅胡椒粒蟹肉沙律撻👍🏻撻類都做得不錯,不過酥皮餡餅略嫌個質地有少少硬。芝士橄欖青瓜卷,本來以為會幾fresh,點知入面嘅芝士餡好膩 有點像牛油嘅口感,麻麻哋。蝦餃是正常水平,不熱的點心還是一般。煙三文魚迷你鬆餅,煙三文魚味道完全蓋過下面鬆餅的味

食物方面相比價錢其實質素一般,每人有五款鹹點、五款甜點。

鹹點有五款:

蝦餃是正常水平,不熱的點心還是一般。

煙三文魚迷你鬆餅,煙三文魚味道完全蓋過下面鬆餅的味道,鬆餅的質地不太好,

甜點也有五款:

松露巧克力👍🏻唯一一個巧克力的甜品成為了我的最愛其實佢只是一般,因為好細件感覺到膩的時候已經吃完了😂

沙棘撻配粉紅蛋白霜,裏面是黃色的有酸酸的口感,沒有吃過這種水果,說不出來的味道,不過味道還可以。

士多啤梨慕絲配粉紅啫喱,非常普通。

英式鬆餅👍🏻三層架上枱後影了一大輪相鬆餅仲暖暖地,配埋的玫瑰果醬和忌廉兩款都不錯

血桃忌廉泡芙質素正常,酸酸地不會很甜。

龍井蛋糕配紅桑子忌廉,是圓形長得像泡芙的那個 亦係最難食嗰款🤮👎🏻蛋糕像泡過糖水一樣 叉子一吉就散晒,非常怪!

如果想打打卡的話可以試一次,但再來就不會了…
2022-07-29
2022-08-22 826 浏览
ღ中環大館free flow 點心🥢ღ Deluxe free flow dim sum $318 per person每人可以揀一個主菜同埋會配一碟菜,另外有12款點心就可以任食!主食方面有6款揀,揀咗蟹子蟹肉蛋白炒飯同乾炒安格斯牛河,整體嚟講喺好食嘅,環境都好舒服😚!最鍾意係個彩色蝦餃點心,唔係淨係得個樣,皮薄餡靚🥰==============================🍴 富📍 中環荷李活道10號大館營房大樓3樓樓==============================

中環大館free flow 點心🥢

🍴 富
📍 中環荷李活道10號大館營房大樓3樓樓
1K
2022-08-21 4337 浏览
上網見到Madame Fù x MZ Skin推出"The Luminosity" Afternoon Tea,呢間本身想去好耐,主要因為個地點,舊建築活化,前身為中區警署,百年歷史的古典建築,活化後為大館,設有展覽館、商店及餐廳等,雖然有時會去行下,但就冇入過餐廳幫襯,趁今次見到個Tea介紹同有野送即試下,因為多數3人去,呢間都係一個好選擇(因為有1人Tea),係openrice book位超方便。假日的下午茶時段,都幾多人,準時去到都要等一陣先有位。餐廳外的長廊,設有用餐位置,甚有異國風情之感。我地3坐室內(我想室內多點因為有冷氣www),內堂面積不大,個裝潢好似唔同左,唔知係味跟返主題...內堂感覺復古,磚牆、藝術掛畫、門窗透入的光線、青綠色梳化及植物佈置,古典之餘亦有著清新自然之感,假日多數外國人,充滿熱鬧氣氛,但因餐廳隔間比較差,同一時間有點嘈(少少似酒樓FEEL),睇個人想要熱鬧氣氛(室內)定寧靜氣氛(室外)呢。The Luminosity Afternoon Tea$338一位$550兩位鹹點甜點Earl Grey,茶具精美。龍井,好奇想試下中式。原味鬆餅及葡萄越莓鬆餅,
假日的下午茶時段,都幾多人,準時去到都要等一陣先有位。
餐廳外的長廊,設有用餐位置,甚有異國風情之感。
The Luminosity Afternoon Tea $338一位/ $550兩位
The Luminosity Afternoon Tea
$338一位
$550兩位
鹹點
甜點
Earl Grey,茶具精美。
龍井,好奇想試下中式。
原味鬆餅及葡萄越莓鬆餅,鬆餅用布包住保溫,微熱的鬆餅,口感鬆軟微甜,配上德文郡忌廉及Madame Fù特色玫瑰果醬更美味。
菲達芝士及黑橄欖青瓜卷,造型天然,青瓜爽脆,芝士味唔算好濃口感軟滑,清新之感。
煙三文魚迷你鬆餅,餅底似pancake,甜甜地,鹹香的煙三文魚伴上清香的欖橄,正常水準。
水晶蝦餃皇,出現點心!(不過都唔出奇話晒都係中菜館),色彩繽紛,外皮柔軟蝦大粒爽口,幾好味,但凍左爭點。
粉紅胡椒粒蟹肉沙律撻,唔太覺有鮮味,普通。
松露蛋沙律酥皮餡餅配醃漬花椰菜,粉紅色的醃漬花椰菜除了作點綴外,帶點調味之用,松露唔算好強烈,普通。
血桃忌廉泡芙配慢煮水蜜桃,泡芙口感太腍,個味好淡。
巴巴龍井蛋糕配紅桑子忌廉,蛋糕口感軟腍濕潤,紅桑子忌廉酸酸地怪怪地味道。
沙棘撻配粉紅蛋白霜,味道怪怪地,好酸同有點藥水味。
松露朱古力,朱古力味淡,但甜點來講最好味。
士多啤梨慕絲及黃金閃爍啫喱,士多啤梨慕絲味道淡。
贈送的禮品,即場比,方便。

覺得鹹點普通,甜點一般,賣相係幾靚,但味道上試一次就算了。
2022-08-13 571 浏览
位於大館三樓Madame Fu嘅Pink Room,裝修以粉紅色為主,風格幾有特式,很適合打卡及三五知己聚會,而食物方面則一般,別有期望。去大館逛完,然後同女朋友們係度食個high tea 打打卡,應是不錯的活動。