2023-10-05 1903 浏览
抵食一定唔係,食物方面合格嘅,唔好expect太多,地方特色有房,飲野都可以嘅。呢啲中餐係煮比鬼佬食,所以賣相係一流嘅,味道就不如去大排檔好過啦,起碼夠煱氣!今次公司攪function 勝在有一大間房可以容納40-50人,又中西合璧就唔係咁多間可以揀。講真如果為咗食味道就唔去啦,食情調,地點,歴史特色,順便行吓大館,氹女朋友開心等等都可以嘅!順便一提,喺扶手電梯上去嗰邊嗰入口係最近嘅。總體感覺係,「到此一遊」!明嘅就明架啦!

總體感覺係,「到此一遊」!明嘅就明架啦!
2023-08-07 1831 浏览
朋友係澳洲返嚟,已經好耐冇係香港食特色中餐,加上又係佢生日飯,所以我決定帶佢嚟中環大館呢間高級嘅中菜廳食晚飯!我地order左菠蘿咕嚕肉,蘆筍炒帶子魷魚片,鮮菇炒伊面再加支白洒。食物質素好好,環境又舒服👍在埸仲有好好聽嘅live band,好有氣氛!餐廳仲好窩心,襯我朋友未到,我同職員講朋友今晚生日,員工就專登係甜品上寫上‘‘Happy Birthday ’’同埋係送甜品嘅同時,仲請左live band 唱埋生日歌,朋友勁開心又驚喜❤️下次有明友生日,都可以再到訪😃

食物質素好好,環境又舒服👍
在埸仲有好好聽嘅live band,好有氣氛!

下次有明友生日,都可以再到訪😃
2023-07-12
2023-07-19 1392 浏览
超人氣大館餐廳Madame Fu-Grand Cafe ChinoisMadame Fù 聯乘Häagen-Dazs™「春日莓果盛宴」下午茶最近跟Häagen-Dazs™ 聯乘推出 「The Afternoon Tea of Afternoon Teas」春日莓果盛宴下午茶。下午茶多款口味獨特的點心,精緻又好味。喜歡Afternoon tea 一定唔好錯過啦!開放時間:星期一至四及星期日 | 11am-11pm星期五至六 | 11am-12am*(*最後入場時間為11pm)地點:03-3/F舖 聯絡電話:2114 2118

下午茶多款口味獨特的點心,精緻又好味。
喜歡Afternoon tea 一定唔好錯過啦!

開放時間:星期一至四及星期日 | 11am-11pm
星期五至六 | 11am-12am*
(*最後入場時間為11pm)
地點:03-3/F舖
聯絡電話:2114 2118

2023-07-15 984 浏览
我跟朋友住新界&九龍區,難得來港島吃午餐,順便訂個下午茶打個卡。可以選擇坐室外/室內,我們為了粉紅色下午茶面來,當然選了室內。可能因為我們訂了4點的場次,所以去到的時候其他人都吃飽走了,全個室內就只有我們一桌,而且都沒有店員留守,我們就隨便拍照,然後再慢慢地吃😂吃個下午茶還有小禮品送下午茶都是用一般的英倫風碟+茶壺套裝,沒什麼特別,食物味道一般,甜品比較多,而且都比較甜,這個價格來吃一次打卡拍照都還可以,但就不會選擇來第2次

吃個下午茶還有小禮品送

2022-04-01
下午茶
Madame Fù 係歷史古蹟大館既營房大樓三樓全層, 裝修充滿英國式建築風格, 當日好幸運地可以坐係Pink Room💒嘆Madame Fù 聯乘 Eleanor 推出「緻藝花漾美肌」下午茶💐而且仲有Eleanor 精美彩妝禮品💄由最低一層既鹹點講起先, 分別有蛋三文治🥪三文魚花配青瓜餅乾🥒水晶奶黃包、香橙鬆餅、伯爵鬆餅, 配搭兩款忌廉同玫瑰果醬🍞當中最好食既係兩款鬆餅, 好香牛油味。第二層係以花卉入饌的精緻糕點, 包括有薰衣草白朱古力撻🪻桂花啫喱奶凍同荔枝玫瑰慕斯🌹薰衣草白朱古力撻有淡淡既香氣, 同白朱古力融合, 口入面散發住薰衣草既香氣。桂花啫喱奶凍同桂花糕好相似🪷清新既桂花再加上奶油令到口感層次輕盈🌹而荔枝玫瑰慕斯用左荔枝果肉同玫瑰糖漿, 入口即融。第一層叫夏日鮮花盆藝(意式提拉米蘇)🪴外面好吸引好逼真。花盆底層係浸過咖啡既手指餅, 再舖上打發得輕盈蓬鬆的芝士同奶油, 口感同層次都好豐富😋

下午茶
Madame Fu位於中環大館頂層外型充滿香港舊殖民時期色彩今次Haagen-Daz聯乘Madame Fu推出The Afternoon Tea of Afternoon Teas🥰🥰下午茶主題主打春日莓果盛宴是期間限定系列呢🍓🫐提提大家春日下午茶去到5月31號便會停止供應了而下午茶供應的時間為每日下午2:30至5:30 價錢為$550兩位惠顧本下午茶每位更可Haagen-Dazs 限量雪糕造型精品及雪糕甜品杯禮券乙張」(價值$388元)但小公主當天到訪的時候不知道店員是因為什麼原因還是忘記了居然沒有給我們下午茶附送的禮物呢…. ๑ᵒᯅᵒ๑這種失誤實在有扣分了!後來補充一下小公主回家後才發現沒有獲得禮品便馬上打電話去詢問職員當然職員也是承諾讓我們再回去領取但也沒有為職員的疏忽道歉!這樣要客人為了應得的禮品再跑一趟也沒有作為補償的額外禮品好像未免有點兒那個૮๑′0`๑აིྀ春日莓果盛宴 $550兩位五款甜品每件都非常小巧相比起其他酒店的下午茶甜品大小這裏的size實在有點小得過分…藍莓撻配新鮮蛋白霜還好士多啤梨芝士餅配自草莓果醬酸酸甜甜的最有驚喜!迷你日本紫薯酥酥皮香脆紫薯餡不過甜抹茶焦糖牛
Madame Fu位於中環大館頂層
價錢為$550兩位
但小公主當天到訪的時候
不知道店員是因為什麼原因還是忘記了
居然沒有給我們下午茶附送的禮物呢…. ๑ᵒᯅᵒ๑
這種失誤實在有扣分了!
後來補充一下
小公主回家後才發現沒有獲得禮品
便馬上打電話去詢問職員
當然職員也是承諾讓我們再回去領取
但也沒有為職員的疏忽道歉!
這樣要客人為了應得的禮品再跑一趟
也沒有作為補償的額外禮品
好像未免有點兒那個૮๑′0`๑აིྀ

春日莓果盛宴 $550兩位
五款甜品每件都非常小巧
相比起其他酒店的下午茶甜品大小
這裏的size實在有點小得過分…
藍莓撻配新鮮蛋白霜還好
士多啤梨芝士餅配自草莓果醬酸酸甜甜的最有驚喜!
迷你日本紫薯酥酥皮香脆
配上更甜的紅豆實在非常甜
非螞蟻人的小公主表示甜得受不了๑•́ ₃ •̀๑
陳皮糖水巴巴小蛋糕配紅棗果醬及杏仁忌廉及雪耳
這款甜品小公主表示真的吃不出來是什麼東西
是吃到最後運用排除法才得知吃下去的這件甜品可能是這件….
小蛋糕完全被糖水浸濕了

一口芝士火腿牛角酥正常味道
略嫌冷掉了酥皮有點軟掉ꐦ · ₋ ·
純植物吞拿魚飯團配鰹魚乾及三文魚籽
小公主完全吃不出來是純植物吞拿魚耶
正常發揮也是不錯吃!
焗釀菠菜白蘑菇真的真的好小一個
面層的芝士幾乎完全沒有存在感哭哭૮꒰ ﬞᜊﬞﬞ ꒱ა
紅酒紅菜頭醬伴檸檬忌康芝士及脆餅一般ଘ( ິ• - • )ິ
脆餅感覺就像嘉頓出品的加拿餅一樣
檸檬忌康芝士也不突出 。ᵕ̣̣̣̣̣̣ ꘍ ᵕ̣̣̣̣̣̣。
反而紅菜頭感覺清新😌
最後以Häagen-Dazs的雪糕杯作業
可以挑選藍莓芝士味或士多啤梨味
小公主和媽媽就每樣選了一個
Häagen-Dazs雪糕的味道大家都知道
就不作評述了哈哈🤫🤫
2023-05-04 1760 浏览
大館3樓有一間餐廳,經常有唔同主題的下午茶,之前book咗幾次,每次到最後都臨時取消,沒有緣。今次終於成團了。一早就在OpenRice預訂咗,亦都在OpenRice 講到明係生日。有兩間唔同款式的房間,一間是比較古典feel,燈光比較暗。另一間是粉紅色房,當然如果想打卡,梗係粉紅色房。原本諗住生日佢會自動自覺俾粉紅色房我哋,原來我太天真了,結果被安排到普通房。😂所以緊記要提早要求粉紅色房,否則有機會不能安排粉紅色房間。是Häagen-Dazs主題,鍾意食Häagen-Dazs雪糕的話,就不能錯過。藍莓羊奶芝士撻,食得出係用羊奶整,幾有趣。菠菜蘑菇,蘑菇好多Juice。士多啤梨芝士餅,軟身,但味道也很好吃。其他鹹點及甜點味道都正常,沒什麼驚喜。因已提早同講了是朋友生日。三層架只放下兩層的食品。而頂層甜品會分開,用一隻大碟盛載着,並寫着朋友名字的生日快樂,點着蠟燭。一邊唱歌放上枱。一人一杯Häagen-Dazs的雪糕。士多啤梨或藍莓撻味。每人有一包禮物,小袋子,鏡,和指定雪糕券。

今次終於成團了。

所以緊記要提早要求粉紅色房,否則有機會不能安排粉紅色房間。

藍莓羊奶芝士撻,食得出係用羊奶整,幾有趣。

菠菜蘑菇,蘑菇好多Juice。

士多啤梨芝士餅,軟身,但味道也很好吃。

其他鹹點及甜點味道都正常,沒什麼驚喜。

因已提早同講了是朋友生日。

一人一杯Häagen-Dazs的雪糕。士多啤梨或藍莓撻味。

每人有一包禮物,小袋子,鏡,和指定雪糕券。

下午茶
Madame Fù位於前中區警署營房大樓頂層,環境充滿舊香港殖民時期的特色,除了中西合璧的佳餚美饌外最為人熟悉的定非其下午茶莫屬。Madame Fù不時會聯乘各大品牌推出主題下午茶,全新「春日莓果盛宴」下午茶正是與Häagen-Dazs™合作,期間限定於5月31日或之前每日14:30至17:30供應,價錢為$338一位/$550兩位。惠顧下午茶更可獲Häagen-Dazs™迷你雪糕造型隨身鏡連收藏袋乙份,以及Häagen-Dazs™外賣甜品杯兌換券乙張。甜點及鹹點各佔一半,五款甜品包括藍莓撻配新鮮蛋白霜、士多啤梨芝士餅配自製草莓果醬、迷你日本紫薯酥、抹茶焦糖牛奶甜餅配紅豆杜爾切醬;及陳皮糖水巴巴小蛋糕配紅棗果醬及杏仁忌廉及雪耳,每款都別樹一幟揉合多國特色。當中抹茶焦糖牛奶甜餅配紅豆杜爾切醬最得我心,首次品嘗Alfajores這款源自阿根廷的夾心餅,外層酥脆入口即化,抹茶甘香配以焦糖牛奶甜而不膩。下層鹹點則有藍莓羊奶芝士撻、一口芝士火腿牛角酥、純植物吞拿魚飯團配鰹魚乾及三文魚籽、焗釀菠菜白蘑菇;及紅酒紅菜頭醬伴檸檬忌康芝士及脆餅,藍莓羊奶芝士撻以藍莓及士多啤梨製成果餡,配以羊奶芝士鹹甜交
「春日莓果盛宴」下午茶
甜點及鹹點各佔一半,五款甜品包括藍莓撻配新鮮蛋白霜士多啤梨芝士餅配自製草莓果醬迷你日本紫薯酥抹茶焦糖牛奶甜餅配紅豆杜爾切醬;及陳皮糖水巴巴小蛋糕配紅棗果醬及杏仁忌廉及雪耳,每款都別樹一幟揉合多國特色。
下層鹹點則有藍莓羊奶芝士撻一口芝士火腿牛角酥純植物吞拿魚飯團配鰹魚乾及三文魚籽焗釀菠菜白蘑菇;及紅酒紅菜頭醬伴檸檬忌康芝士及脆餅,藍莓羊奶芝士撻以藍莓及士多啤梨製成果餡,配以羊奶芝士鹹甜交織份外清新。
最底層則有原味鬆餅葡萄乾蔓越莓鬆餅德文郡忌廉(clotted cream)Madame Fù特色玫瑰果醬;當然更少不了Haagen-Dazs™藍莓撻或士多啤梨味雪糕杯,全新藍莓撻味雪糕充滿藍莓果香及奶香,混合粒粒餅碎口感豐富。
「春日莓果盛宴」下午茶
2023-04-07 2399 浏览
有誰不愛吃Häagen-Dazs™️呢👅!!! 最近大館的超人氣中西Fusion餐廳💕 Madame Fù富,推出 春日莓果雪糕盛宴,愛吃雪糕又愛吃下午茶的你,又怎能錯過呢~ 我很喜歡餐廳的裝潢,粉紅色的裝修,少女心大爆發呀😆! 首次到訪時未能預約粉紅色用餐區,這次終於可以坐進去,好開心呀~ 「 Häagen-Dazs™️ 春日莓果雪糕盛宴✨$550/2位 」 包括: 5件鹹點、5件甜點、2款鬆餅、全新藍莓撻雪糕🫐和士多啤梨雪糕🍓,大滿足。 鹹點有藍莓羊奶芝士撻、一口芝士火腿牛角酥、純植物吞拿魚飯團、焗釀菠菜白蘑菇 和 紅酒紅菜頭芝士餅。 鹹點小小一件,可以一口一個😋。當中我最愛牛角酥🥐,鹹香又香脆。 甜點有士多啤梨芝士餅、藍莓撻、迷你日本紫薯酥、抹茶焦糖牛奶甜餅 和 陳皮糖巴巴小蛋糕。 蛋糕不會過甜,數款之中我1比較喜歡藍莓撻和紫薯酥🍠。其中以士多啤梨芝士餅最有驚喜,跟雪糕的味道一模一樣最很到主角全新藍莓撻雪糕🍦登場! 藍莓味香甜濃郁,雪糕中更有脆餅增加口感,真心超好吃~
有誰不愛吃Häagen-Dazs™️呢👅!!!

2023-04-01
2023-04-04 964 浏览
24/3/2023, Happy Friday!即興下午茶,竟然仲book到靚靚 Pink room用餐,不停打卡影相,享受了愉快的下午! 🤩🥳首先品嚐,底層鬆餅,有原味及提子兩種,鬆餅微暖,再配上cotton cream及果醬,味道不錯!之後到第二層,鹹點,多士香脆可口,每款都各有特色,總有一款啱口味的! 😋最後就是甜品時間,由於Madame Fu是家中餐廳,所以有紫薯水晶包,一口食下,濃濃的蕃薯蓉,又香又甜,非常好吃,有驚喜喔!🍠👍😋服務整體不錯,訂座時有remark 慶祝生日,送餐時,他們會將一半甜品用另一隻碟送上,寫上"Happy Birthday", 送餐的侍應生亦有說聲 "Happy birthday!"的。🎂👍🤩
24/3/2023, Happy Friday!

2023-03-24
2023-04-02 672 浏览
無刻意相約,只喺剛剛好由上年開始,同呢位好朋友都會係過年前請半日假去high tea 當聚一聚。上年呢個時候我過得唔開心,佢聽下我呻。今年到佢有啲唔開心,我聽佢呻。唔知點解呻下呻下咪變咗好朋友😂轉下眼我哋識咗6個年頭啦!今年我哋去咗由前中環差館古蹟活化嘅大館嘅Madame Fu-Grand Cafe Chinois💁🏻‍♀️high tea有中、西式點心、喊點、甜點和茶。同好朋友三兩知己坐係露台下午茶好有feel 。有啲乜嘢唔開心,咪再食多次囉!做人開心最緊要吖嘛😇

2023-01-23
2023-03-26 602 浏览
環境舒適,Tea set 分3層:上層是甜點,中層是咸點,下層是4件scones , 賣相還可以, 食物味道一般。鑽級鋒后蜜肌煥膚套裝(價值$550),但最後是一塊面膜。
鑽級鋒后蜜肌煥膚套裝(價值$550),但最後是一塊面膜。
2023-03-23 711 浏览
之前講起Madam Fu,唔少姊妹第一時間諗起食afternoon tea,今次因為要就時間食lunch, 意外發現原來佢其實係食廣東菜、點心既中菜館,亦都因為食飯時間早,可以book到最得女仔心既Pink Room, 真係一入到房就未食先興奮😆其實其他5個主題房,Grand Cafe, The Artist, Whisky Lounge, The Red & Blue Verandas, The Library 都各有千秋,希望之後每個主題房都可以去試吓💖Menu 上既點心選擇唔多,以餃類同包類為主,仲有d腸粉。見到小籠包crossover鵝肝、黑松露,就叫黎試吓,可惜食落口同平時小籠包差唔多味,未算特式。炒飯鑊氣恰到好處,蟹子蟹肉都尚算足料,味道ok口水雞可能配合廣東菜口味,冇四川菜既花椒麻辣香,但勝在肉質鮮嫩,下失為送飯之選腸粉有驚喜,外軟內脆,菇味帶出素菜鮮味叉燒香濃juicy,配合酥皮既香脆,值得推介春卷同豆腐粒炸得外脆內軟,味道香口,整體炸點比蒸點水準高飲品方面,每人可以按自己口味叫茶,我地幾個一人一壺茶,我叫左平時中菜廳少見嘅white tea peony, 非常清新,值

法國鵝肝小籠包、意大利黑松露小籠包、小籠包

炒飯鑊氣恰到好處,蟹子蟹肉都尚算足料,味道ok
蟹子蟹肉蛋白炒飯

口水雞

腸粉有驚喜,外軟內脆,菇味帶出素菜鮮味
春風得意腸粉

叉燒香濃juicy,配合酥皮既香脆,值得推介
叉燒酥

春卷同豆腐粒炸得外脆內軟,味道香口,整體炸點比蒸點水準高
芝士蝦春卷、椒鹽豆腐粒
1989 浏览

飲品方面,每人可以按自己口味叫茶,我地幾個一人一壺茶,我叫左平時中菜廳少見嘅white tea peony, 非常清新,值得一試👍🏻
2023-03-11
蟹子蟹肉蛋白炒飯
春風得意腸粉
叉燒酥
芝士蝦春卷、椒鹽豆腐粒
  • 法國鵝肝小籠包、意大利黑松露小籠包、小籠包
  • 口水雞
𝐌𝐚𝐝𝐚𝐦𝐞 𝐅𝐮是一所吃𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡-𝐂𝐡𝐢𝐧𝐞𝐬𝐞的餐廳,環境裝潢華麗優雅,𝐰𝐞𝐞𝐤𝐝𝐚𝐲 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡幫襯的人頗多,大家多吃𝐟𝐫𝐞𝐞-𝐟𝐥𝐨𝐰 𝐝𝐢𝐦𝐬𝐮𝐦為主,我們這次選擇了𝐚 𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐮👍🏻質素不錯🥰 ——— ✤ 北京片皮鴨|$𝟔𝟖𝟎 在沒有預先訂位和𝐩𝐫𝐞-𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫的情況下有片皮鴨吃實在意外🥰師傅先𝐬𝐡𝐨𝐰一下原隻肥美的燒鴨讓我打卡😂,然後才開始切片:中式蒸爐盛載熱烘烘的餅皮煙韌透薄(不過只有𝟐盆略為偏),以餅皮包裹香嫩的鴨肉及富有油香的鴨皮、青瓜蔥絲三色椒及甜醬,即成人間美味🥹鴨皮酥脆鬆化、鴨肉肉質嫩滑,皮下油脂平均之餘且口感香脆,啖啖滋味。這個價錢和質素,實在𝐰𝐨𝐫𝐭𝐡 𝐭𝐨 𝐜𝐨𝐦𝐞🫣 ✤ 芝士竹苼菠菜餃|$𝟔𝟎 𝐌𝐨𝐳𝐚𝐫𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞和嫩滑的菠菜簡直是𝐩𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡,可惜絲毫感受不到爽脆竹笙😂 ✤ 法國鵝肝小籠包|$𝟗𝟖橙色的小籠包皮超級薄,一戳開肉汁瞬間流出!不過鵝肝味道不算太特出,下次還是直接點原味的好了🤩🤭 ✤小籠包|$𝟕𝟓挺好吃的肉質爆發,皮薄餡靚!✤ 巴甫洛娃蛋糕配鮮莓及熱情果|$𝟏𝟎𝟎 𝐏𝐚𝐯𝐥𝐨𝐯𝐚是以烘烤過的蛋白
———
✤ 北京片皮鴨|$𝟔𝟖𝟎

✤ 芝士竹苼菠菜餃|$𝟔𝟎

✤ 法國鵝肝小籠包|$𝟗𝟖

✤小籠包|$𝟕𝟓
挺好吃的肉質爆發,皮薄餡靚!

✤ 巴甫洛娃蛋糕配鮮莓及熱情果|$𝟏𝟎𝟎
𝐏𝐚𝐯𝐥𝐨𝐯𝐚是以烘烤過的蛋白餅為基底,質感酥脆鬆化奇妙,再加上𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦、水果和果醬作成的。雪白的蛋白霜不用擔心會過甜。

✤ 和牛鬆脆脆球|$𝟏𝟗𝟖
不知道大家有沒有吃過一種𝐢𝐧𝐝𝐢𝐚𝐧 𝐬𝐧𝐚𝐜𝐤叫做𝐏𝐚𝐧𝐢 𝐩𝐮𝐫𝐢,是以空心的油炸球承載配料,這個用上炒過的黑椒𝐛𝐚𝐬𝐞𝐝和牛肉碎伴以米飯粒,味道濃郁惹味🥩不過一份只有𝟔粒🤣略少!
  • 片皮鴨
  • 小籠包
餐廳位於百年歷史古典建築大館,裝修風格古典優美!有六個唔同嘅主題房。Pink Room 最受歡迎!我地因為book唔到Pink Room,就去咗Fu Bar,都好靚!❤️—————————————食物包括:Madame Fù 聯乘 RARE Skinfuel 獨家呈獻 「RSF Ageless Delight」下午茶甜點: 朱古力配神石榴抹茶紅豆泡芙紫薯丸子撻 藍莓芝士餅配香緹忌廉火龍果教物乳酪杯原味鬆餅和葡萄越莓鬆餅德文郡忌廉和特色玫瑰果醬鹹點:迷你叉燒酥無花果醬瑞可塔芝士脆餅配澳洲蜂巢蜜芋蓉栗子可樂餅牛油果蟹肉沙律酥盒日式燒雞佐番茄多士配抹茶鹹蛋黃醬———————————————食物質素:甜點唔會太甜,好適合我嘅口味!紫薯丸子撻有驚喜! 鹹點放咗好耐先食都仲好鬆脆,唯獨略嫌鹹點偏甜 。———————————————整體感覺:食物質素雖然不及酒店,但賣相精緻有心思,環境亦都好靚!服務員態度親切有善!👍🏻

—————————————
食物包括: