2023-05-26 1380 浏览
海港城賣點是海港夜境訂位不能指定窗口位置要按電腦編排咁就沒必要到此店消費有一定消費額有一定優勢環境可惜沒有最基本的服務未食都已經對店失望這樣安排根本不需要設訂位服務
海港城賣點是海港夜境
可惜沒有最基本的服務
未食都已經對店失望
這樣安排根本不需要設訂位服務
2023-05-21 1276 浏览
I initially planned to try this afternoon tea set several months ago but got COVID(there was still quarantine order that time) and waited till now. You have to reserve in advance for this afternoon tea. Moreover, prepare yourself for an empty stomach and skipping dinner as it is very fulfilling.The tea set was already quite amazing when served but together with the dried ice effect it was more stunning. The soup was also decorated with rose petals and frozen beetroot juice made into roses. The s
The tea set was already quite amazing when served but together with the dried ice effect it was more stunning. The soup was also decorated with rose petals and frozen beetroot juice made into roses. The staff reminded us how long the items need to be cooked before we started.
All the food items were great but I really loved their vegetables as well, which there were plenty. They were really soft after cooking it, almost like noodles. The pineapple tart(also floral design) was served after the tea set and it definitely reminded me of Taiwain.
Definitely worth revisiting 3rd time.
2023-05-20
2023-05-18 874 浏览
同朋友在海港城逛街,突然間想吃台灣菜,就看看海港城有什麼台灣菜餐廳,知道「寬巷子」是吃台式料理,有火鍋和午市套餐。餐廳環境大,落地玻璃可以欣賞維港景色,得寫意😊小編和朋友點了一個午市套餐,配有4款小吃,有泡菜、海帶、滷肉菜和粟米西蘭花冬菇肉碎,以小吃來說份量都算多。而且味道也不錯。主菜份量多,煮得入味,餸飯吃一流👍🏻👍🏻而且飯的份量驚人,成座山咁高😂😂朋友點了粉絲牛肉,份量都算多,很好吃。

朋友點了粉絲牛肉,份量都算多,很好吃。
2023-05-14 836 浏览
☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:餐廳以庭院式為裝潢設計裡裡外外都透露出文化既氣息,非常典雅晚市主打特別火鍋而午市亦有推出午市套餐吾想打邊爐,都可以試埋午市套餐有別一番不同感受呢~.◈ 台式炒米粉炒米粉口感清爽最重要係毫無油膩微微既嚼勁加上米粉獨特既口感令人吃完一口接一口加入芹菜,香菇片等真係色香味俱全,味道一流而配菜有涼拌海帶,泡菜,肉碎白菜香菇,粟米,西蘭花等整體都好豐盛下最後再飲埋老火湯,完美作結

☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
餐廳以庭院式為裝潢設計
裡裡外外都透露出文化既氣息,非常典雅
晚市主打特別火鍋
而午市亦有推出午市套餐
吾想打邊爐,都可以試埋午市套餐
有別一番不同感受呢~
◈ 台式炒米粉
炒米粉口感清爽
最重要係毫無油膩
微微既嚼勁加上米粉獨特既口感
令人吃完一口接一口
加入芹菜,香菇片等
真係色香味俱全,味道一流
而配菜有涼拌海帶,泡菜,肉碎白菜
香菇,粟米,西蘭花等
整體都好豐盛下
最後再飲埋老火湯,完美作結

午餐
【Overall 評分】食物質素:★★★★☆環境感覺:★★★★服務質素:★★★★衛生指數:★★★★抵食指數:★★★★☆打卡指數:★★★☆回頭指數:★★★★☆🔜 對上一次黎寬巷子都係食火鍋,今次見到原來仲有午市套餐,緊係要試下啦~ Lunch set 有五款,除左Main,亦配四款小菜────────────────────【豆乾炒牛肉配白米飯】。前菜有四碟,分別係涼拌海帶,雜菜,泡菜及肉燥白菜。而主食豆乾炒牛肉自然就最正啦。牛肉鮮嫩,豆乾Q彈。更加入不少洋蔥,增加層次感。鹹香入味,好好送飯呢────────────────────•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••【地址】尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖【分店】N/A【℡】31882840【營業時間】星期一至五 12:00-22:30星期六至日 11:30-22:30

【Overall 評分】
打卡指數:★★★☆
回頭指數:★★★★☆

────────────────────
【豆乾炒牛肉配白米飯】
。前菜有四碟,分別係涼拌海帶,雜菜,泡菜及肉燥白菜
。而主食豆乾炒牛肉自然就最正啦
。牛肉鮮嫩,豆乾Q彈
。更加入不少洋蔥,增加層次感
。鹹香入味,好好送飯呢

────────────────────
•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••
【分店】N/A
【℡】31882840
【營業時間】
星期一至五 12:00-22:30
星期六至日 11:30-22:30
2023-05-13 297 浏览
本人並非嗜辣之徒,卻又非常喜歡打邊爐,坊間不少火鍋店標榜的麻辣、紅油,對我來說只是麻麻。所以當朋友話去尖沙咀精品台式火鍋「寬巷子」,立即欣然前往。因為「寬巷子」的豚骨鍋「東方美人」真是超正,隨了豬骨,還有豬手。不論男女,都需要骨膠原吧。餐廳就在海運大廈地下,門面裝修非常古色古香,尤其那道大門,恍如回到上世紀。踏進餐廳,全海景維港美景就在眼前,萬家燈火,就像穿越時空,由古代來到現代一樣,這種感覺好正。

2023-05-08 326 浏览
寬巷子出名吃火鍋,食物擺盤美、食物質量不俗。海港城的寬巷子可以邊欣賞維港美景邊享受美食。這一次小編想特別推介兩款火鍋配料😍巷子水餃王大大粒水餃,外層餃皮製得薄身,内裹餡料可見豐富量多,有大量肉和蝦。口感豐富,彈牙爽脆,鮮味十足😋😋😋枝仔冰(3枝)$108造型有點像冰條,用新鮮的墨魚去打成的花枝漿。枝仔冰在火鍋煮過後完全沒有變形,而且麵皮外層帶有非常煙韌的口感。推介小吃:麻辣皮蛋夏天最適合食涼拌小菜,口感Q彈,麻得來又不會太辣。

這一次小編想特別推介兩款火鍋配料😍

巷子水餃王

枝仔冰(3枝)$108

推介小吃:麻辣皮蛋
夏天最適合食涼拌小菜,口感Q彈,麻得來又不會太辣。
2023-05-07 254 浏览
再次嚟到海港城,又來展開我嘅check list之旅, 之前食親都係外國菜,今次就近近地食吓台灣菜啦,基本上每道菜都啱晒自己個胃。🥰不過喺寬巷子呢一度就有台式打邊爐,當然lunch time嘅時候都有午市套餐可以選擇,款款精美,樣樣都夠正宗😙日本黑豚肉濃湯麵—🍜黑豚肉嘅份量好多,而且會食到肉嘅香味!🍜湯底好濃郁,好鮮美,每一條麵條都掛上湯汁,令到麵條濕潤不乾身,食得好爽。🍜除咗主菜之外,另外佢哋嘅配菜夠多,😍而且亦都夠晒開胃,肉燥娃娃菜,泡菜同埋小木耳,重拾台灣嘅味道🤭寬巷子 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖

寬巷子 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖
2023-05-06
2023-05-07 253 浏览
🌕Hello我係Moon🌕近排週末都好鍾意去尖沙咀 shopping 或者去打卡,🫣尖沙咀真係好多嘢食呀!🤭海港城依度就更加係多菜式選擇!😆呢一間餐廳除咗有火鍋之外,仲有午市套餐,午餐就決定喺依度食啦!🤣我選擇嘅依個午市套餐,🥳會有麵食同埋一啲配菜!🤪午市套餐,🤭選擇咗日本黑豚肉濃湯麵,😌黑豚肉嘅份量都幾多!😆而且佢嘅湯底調味啱啱好,唔會太過鹹!麵條有咬口,整體感覺都唔錯!☺️有機會晚市嘅時候過嚟打吓邊爐,試吓佢哋其他菜式先!😜🌕最後MoonMoon都幾鍾意呢度,望住個海景享受午餐,確實唔錯!🌕
🌕Hello我係Moon🌕

有機會晚市嘅時候過嚟打吓邊爐,試吓佢哋其他菜式先!😜

2023-05-07 215 浏览
今次我來到了位於尖沙咀廣東道的「寬巷子」餐廳,這家餐廳提供的是傳統的四川火鍋和川菜,除了火鍋外還有不少精緻的川菜選擇。進入餐廳後,我被整體裝潢所吸引,這裡的設計非常中式,讓人感到舒適和溫馨。此外,餐廳的座位安排也相當寬敞,每張桌子之間都有足夠的空間,讓顧客用餐時不會感到拥挤。我們點了一份午市套餐和一個打邊爐,午市套餐包括一份主菜、一份配菜、一份湯和一份米飯。我們點了宮保雞丁作為主菜,這道菜非常傳統,雞肉入口鮮嫩多汁,與花生和辣椒一起烹調,口感十分香辣,絕對是一道川菜中的經典美食。配菜方面,我們選擇了涼拌菜,這道菜色鮮味美,配以特製的醬汁,口感清新爽口。湯品方面,我們選擇了酸辣湯,湯底酸辣可口,湯中的豆腐皮和木耳也非常入味。米飯的份量足夠,口感香糯。接著,我們開始了打邊爐的美食之旅。寬巷子的打邊爐非常特別,因為他們的鍋底是由十多種中草藥和香料熬製而成,非常有滋味。我們選擇了麻辣口味,鍋底辣度適中,不會太辣,但仍然能夠感受到麻辣的美味。鍋中的食材新鮮豐富,包括海鮮、蔬菜、肉類等等,而且份量十分足夠,讓我們吃得非常滿足。

2023-05-01 324 浏览
最近好忙 日日ot 咁濟終於完左我既peak season!係海港城見完客行下行下就見到呢間台式火鍋舖好想打邊爐!但自己一個打又肯定食唔哂, 退而求其次食左佢lunch set羊肉爐配拌麵 ($138 +1)食落都幾有驚喜 個味同我係台灣食到既係一模一樣!好重藥材味, 食完覺得個人即刻冇咁虛好多羊肉,個湯好好飲, 飲完個湯麵半飽拌麵上面有加蔥油, 但個味唔夠重可以再重啲就好小菜好食! 泡菜好食!
係海港城見完客行下行下就見到呢間台式火鍋舖好想打邊爐!
羊肉爐配拌麵 ($138 +1)
食落都幾有驚喜 個味同我係台灣食到既係一模一樣!
好重藥材味, 食完覺得個人即刻冇咁虛

好多羊肉,個湯好好飲, 飲完個湯麵半飽
拌麵上面有加蔥油, 但個味唔夠重可以再重啲就好
小菜好食! 泡菜好食!
2023-04-27
2023-04-28 266 浏览
今日約左朋友出尖沙咀佢話帶我食間出名既台式野食心諗午餐就打邊爐😳原來寬巷子午市除左打邊爐仲有午市set lunch今次揀左台式蔥油拌麵蔥油煸香後味道好濃郁調味岩岩好加入油蔥酥、醬油、辣油、蔥花拌勻麵條非常吸汁煮得適中唔會過軟簡單而不普通的味道係我鍾意既口味除了主食外仲有幾款小菜涼拌雲耳爽口彈,好香麻油味道份量都幾多下有韓式泡菜夠酸辣開胃另外燉湯一碗飲得出真材實料仲有個肉燥青菜肉燥濃郁味道好夾清淡既蔬菜
今日約左朋友出尖沙咀
佢話帶我食間出名既台式野食
心諗午餐就打邊爐😳
原來寬巷子午市除左打邊爐
仲有午市set lunch

今次揀左台式蔥油拌麵
蔥油煸香後味道好濃郁
調味岩岩好
加入油蔥酥、醬油、辣油、蔥花拌勻
麵條非常吸汁
煮得適中唔會過軟
簡單而不普通的味道
係我鍾意既口味

除了主食外仲有幾款小菜
涼拌雲耳爽口彈,好香麻油味道
份量都幾多下
有韓式泡菜夠酸辣開胃
另外燉湯一碗
飲得出真材實料
仲有個肉燥青菜
肉燥濃郁味道好夾清淡既蔬菜
2023-04-28 225 浏览
甘岩放假,約左朋友去海港城shopping行到累梗係要間餐廳食下抖下,陣間再作戰過估唔到行到寬巷子依邊以為佢得打邊爐,原來依家Lunch 有埋午市套餐😯😯之前已經試過佢既邊爐唔錯!所以就同同朋友一人點左一款午市套餐試下古早拌麵睇落似米線,食落口感係唔一樣有埋蔥油拌埋味道唔錯伴菜都有三款,有泡菜同埋娃娃菜岩哂鐘意食菜既我唔駛額外再點菜😆主菜估唔到係連埋湯甘大兜d 料好入味,味道唔錯裝修仲好有特色~~
甘岩放假,約左朋友去海港城shopping
行到累梗係要間餐廳食下抖下,陣間再作戰過

估唔到行到寬巷子依邊
以為佢得打邊爐,原來依家Lunch 有埋午市套餐😯😯
之前已經試過佢既邊爐唔錯!
所以就同同朋友一人點左一款午市套餐試下

古早拌麵睇落似米線,食落口感係唔一樣
有埋蔥油拌埋味道唔錯
伴菜都有三款,有泡菜同埋娃娃菜
岩哂鐘意食菜既我
唔駛額外再點菜😆

主菜估唔到係連埋湯甘大兜
d 料好入味,味道唔錯

裝修仲好有特色~~
午餐
又黎到星期五happy friday ,lunch可以出街搵食既時候,今次同事推薦去海港城食寬巷子,初初對呢間鋪頭既印象係打邊爐餐廳,但原來佢地出左午市套餐。套餐除左台式湯麵,仲有台式伴麵同埋飯類可以選擇。紅燒濃湯牛筋麵 $108上枱用左大枱碗上,湯底非常濃郁,有牛肉同小小藥材味既湯底,牛筋大約有5-6件,牛筋都蚊得好軟淋,好重膠質既感覺,另外湯麵配埋冬菇,半隻唐心蛋同蔥。而麵係用上類似刀削麵既寬麵,食落會掛上小小湯汁,所以食曬碗麵都冇左大半碗湯。另外隨都都會配2款小食辛辣炒酸菜撈埋落麵條一齊食,食落多一種口感同多一種味道既層次。涼拌皮蛋豆腐平時食台灣菜都會見到既小食
套餐除左台式湯麵,仲有台式伴麵同埋飯類可以選擇。

紅燒濃湯牛筋麵 $108

另外隨都都會配2款小食
辛辣炒酸菜
撈埋落麵條一齊食,食落多一種口感同多一種味道既層次。
涼拌皮蛋豆腐
平時食台灣菜都會見到既小食
2023-04-27 194 浏览
今天我來到一家台式店店,點了台式炒米粉,套餐附有幾道小菜。首先,讓我來評價辣炒酸菜。這道菜是用酸菜和辣椒炒製而成,酸菜的酸味非常突出,辣椒的香辣味道也十分濃郁,讓人不禁食指大動。這道菜酸辣開胃,非常適合作為開胃菜,而且用料實在,份量十足,非常值得一試。接下來是麻辣萵筍,這道菜的做法和辣炒酸菜類似,不過用的是萵筍和辣椒炒製而成。萵筍經過炒製之後,口感仍然保持脆嫩,而且加上麻辣調味,讓人垂涎欲滴。這道菜是一道十分清爽的辣味菜品,非常適合夏季食用。再來是醋香貓耳朵,這道菜加上醋、醬油等調料炒製而成。這道菜的口感非常獨特,貓耳朵本身有彈性,加上醋的酸味和醬油的鹹味,讓人吃起來非常開胃。這道菜也是一道非常適合作為開胃菜的菜品。最後是台式炒米粉,這道菜是以米粉為主料,加上豬肉、蝦仁、韭菜等配料炒製而成。這道菜的米粉口感十分特別,細嫩柔滑,加上豬肉、蝦仁等的鮮味,非常美味可口。這道菜也是一道非常經典的台灣小吃,在口味和口感上都非常出色。現在午市除了打邊爐以外,還有午市套餐,下次會再來吃。
今天我來到一家台式店店,點了台式炒米粉,套餐附有幾道小菜。

現在午市除了打邊爐以外,還有午市套餐,下次會再來吃。