餐厅: 寶湖海鮮酒家 (租庇利街)
资讯:

餐厅: 寶湖海鮮酒家 (租庇利街)
资讯:

2010-04-06 78 浏览
今日去完拜山,一行10人去左寶湖食下午茶原來星期六日以及公眾假期食有全單65折的!!!!! 超抵!!!我地叫左20個點心, 3碟炒粉面飯, 炒粉面飯下午茶時段$39, 又大碟, 有7 款任揀當中包括黑椒豬排炒烏東, 蛋白炒飯乾燒伊面,其中黑椒豬排炒烏東一d 都唔肥膩, 炒得好香好好味而我地叫既點心中, 最經典就係有大包啦!!!大包真係好大, 有一個點心籠咁大大包唔係間間酒樓都有架, 因為太懷舊啦!寶湖既大包超夠料, 有大大件雞肉, 一整個咸蛋黃同埋菜肉, 一個大包可以分到3份而且件件都有料,超正! 未折之前$12 一個, 抵!!我地一行10人都係食左$494, 平均每人$50 但係食得好飽, 假期去中環飲茶原來抵d!
今日去完拜山,
一行10人去左寶湖食下午茶
原來星期六日以及公眾假期食有全單65折的!!!!!

超抵!!!

我地叫左20個點心, 3碟炒粉面飯,
炒粉面飯下午茶時段$39, 又大碟, 有7 款任揀
當中包括黑椒豬排炒烏東,
蛋白炒飯
乾燒伊面,
其中黑椒豬排炒烏東一d 都唔肥膩, 炒得好香好好味

而我地叫既點心中,
最經典就係有大包啦!!!
大包真係好大, 有一個點心籠咁大
大包唔係間間酒樓都有架, 因為太懷舊啦!
寶湖既大包超夠料,
有大大件雞肉, 一整個咸蛋黃同埋菜肉,
一個大包可以分到3份而且件件都有料,
超正! 未折之前$12 一個, 抵!!

大包
2010-04-06
大包
2010-01-23 161 浏览
Here's what I have realised after living in Hong Kong for a few year; there are numerous good chinese restaurants in Hong Kong, and they usually serve pretty similar dishes. Therefore, if you find one with good food, good staff and good value; STICK WITH IT.And this is the place I go to when I want some decent chinese food for DINNER. Why I chose this one? Other then the above comments, this is the first chinese restaurant I've been to in Hong Kong where they did not try to over-charge me on the
And this is the place I go to when I want some decent chinese food for DINNER. Why I chose this one? Other then the above comments, this is the first chinese restaurant I've been to in Hong Kong where they did not try to over-charge me on the seafood.
(Since I've been going for a while, the staff know me, so I get treated like a vip, but most important of all, I get honest opinion from the wait-staff on what's good and what's not)
Food (dinner) - most things I've eaten tasted very good, other's I didn't like because it's not to my taste, or it's not what I expected. Overall, the quality of food here is good, I've never left unsatisfied.
Food (dim sum) - hit and miss depending on what you order. I'd probably won't go here for dim sum unless I am too lazy to go anywhere else)
Service - great, sometimes it gets a little embarrassing when there's only me and a friend and 4-5 wait-staff try to serve you (quite funny when it happens because I feel like I am 10yrs old again and my friend gets a free comedy show)
Value - Great. Example - 6 pple, we had a grouper (groupa? sry about spelling) the size of a roasted duck (no joke), local lobster with noodles, few roasted pigeons, two razor clams each, and plate of steamed live prawns, and 3-4 other stir-fried dishes; for 900. Example 2 - a canadian dungeness crab (live) retailed for 260 at Citysuper; the restaurant charged 260.

2010-01-21
2009-12-25 71 浏览
十二月廿三日(星期三)今日是xmas前最後一天工作日,約了department的同事一起吃個lunch!在11時打來book檯,要一點才有位,還要分開兩張檯坐呢我們點了以下的點心蝦餃:多料,蝦彈牙新鮮燒賣:兼相飽滿,肉比較多,都可以春卷:必叫的,很脆,多蝦千層馬拉糕:重奶香,不錯XO醬蘿蔔糕:可惜XO醬不平均...底很辣呢麻蓉包:很流呢,有點似花生醬,yummy炸魷魚:暖的,不太熱,如果熱一點會更加好最後,還點了個和牛石頭窩飯,可惜的是和牛咬不開....石頭飯很美味,多飯焦同事們,merry xmas!!
十二月廿三日(星期三)

在11時打來book檯,要一點才有位,還要分開兩張檯坐呢

我們點了以下的點心
蝦餃:多料,蝦彈牙新鮮
燒賣:兼相飽滿,肉比較多,都可以
春卷:必叫的,很脆,多蝦
千層馬拉糕:重奶香,不錯
XO醬蘿蔔糕:可惜XO醬不平均...底很辣呢
麻蓉包:很流呢,有點似花生醬,yummy
炸魷魚:暖的,不太熱,如果熱一點會更加好

同事們,merry xmas!!
2009-12-23
2009-11-23 97 浏览
今日又去中環參加活動,完了活動後去了這裡飲茶,原來星期日原部食物都有六五折(除了特價品外).要了一般飲茶食的點心: 山竹牛肉 - 大大粒, 味道ok. 蝦餃 - 又係大大隻, 味道都可以. 牛肉腸粉 - 皮薄就唔講得, 但味道最好. 义燒包 - 有三個, 都有水準. 珍珠雞 - 最飽肚, 味道可以接受.埋單: 一百元左右,星期日中環又有一個搵食地方.
今日又去中環參加活動,
完了活動後去了這裡飲茶,
原來星期日原部食物都有六五折(除了特價品外).

要了一般飲茶食的點心:
山竹牛肉 - 大大粒, 味道ok.
蝦餃 - 又係大大隻, 味道都可以.
牛肉腸粉 - 皮薄就唔講得, 但味道最好.
义燒包 - 有三個, 都有水準.
珍珠雞 - 最飽肚, 味道可以接受.

埋單: 一百元左右,
星期日中環又有一個搵食地方.
山竹牛肉
2009-10-11
午餐
山竹牛肉
2009-08-25 177 浏览
老豆係中環孟蘭會其中一個總理,每年孟蘭會(又叫神功誕)都會係呢度搞,再加上每年老豆∕老母生日,父母親節,街坊會乜乜物物慶祝,雀局,聯歡,每個月實有幾日係度聚....屈指一算.幫襯也有十多年..所以..入到去,我是是但但問個人:老豆∕細哥黎左未??一定有人答到我..呢晚老豆請食反(=_="原因係話陪下我地...)一行八人晚飯上湯焗龍蝦炸麵底----老豆∕老母唔中意食伊面,但我中意伊面多D..龍蝦5千重,勁多肉,彈牙爽甜...(事前我已同老豆講,冇龍蝦食我會扭計碌地@@"")清蒸大花櫻----條魚好大條,肉好實,有魚味,但沙皮..唔滑口燒鵝皇----半隻,一貫水準啦!略咸西蘭花枝帶子----呢個菜好難會唔好食,如果酒樓整呢個可以整得唔好食;要個廚行出黎打pet pet都得啦!!咸魚煎連藕餅----唔香,冇咸魚味...我地叫寶湖個老總食下,偉哥食完之後話:廚房唔記得落咸魚。老豆講笑::一陣我埋單都會唔記得左個零生果,糖水,燉椰皇...係我地黎講,都係予取予攜

燒鵝皇----半隻,一貫水準啦!略咸
咸魚煎連藕餅----唔香,冇咸魚味...
我地叫寶湖個老總食下,偉哥食完之後話:廚房唔記得落咸魚。
老豆講笑::一陣我埋單都會唔記得左個零

生果,糖水,燉椰皇...係我地黎講,都係予取予攜
係咸左DD
好多肉,我食左一輪先影相
清蒸大花櫻,有人拆肉上
甜品,個個食得好開心,印傭都笑
2009-08-23
庆祝纪念
团年饭
係咸左DD
好多肉,我食左一輪先影相
清蒸大花櫻,有人拆肉上
甜品,個個食得好開心,印傭都笑
  • 海鮮
2009-08-24 58 浏览
平日去食晚飯, 想食簡單d但只見枱枱都食蝦, 因為是晚孖寶係魚加蝦.有A, B, C 孖寶, 但分別只是十兩, 二十兩, 和三十兩的分別屋企人不大喜歡食蝦, 於是決定散叫但menu只係得一份膠牌, 只有十多款餸, 加另一張咭紙, 實在選擇不多在不叫海鮮的選擇之下, 於是叫了幾碟小菜 帶子瑤柱炒滑蛋, 好咸, 鹽不用錢嗎? 還出很多水... 其它菜也是一般... 下次, 不會再去
平日去食晚飯, 想食簡單d
但只見枱枱都食蝦, 因為是晚孖寶係魚加蝦.
屋企人不大喜歡食蝦, 於是決定散叫

在不叫海鮮的選擇之下, 於是叫了幾碟小菜

帶子瑤柱炒滑蛋, 好咸, 鹽不用錢嗎? 還出很多水...

其它菜也是一般...
下次, 不會再去

2009-08-19
2009-08-17 57 浏览
八月十七日 (星期一)完成peak season的第一個工作天,身心舒暢...今日我們一班同事特地訂了枱,請幫我們手的暑期工飲茶...未飲過寶湖,不彷一試...事前預訂了兩個東瓜盅,只售九十多元,有足十人份量,算是經濟可能煲的時間不夠,所以湯味不太濃,但用料都可以接受要一讚的是其點心小菜,每樣都有一定水準一行十七人,點了成枱都是,更有層層疊的情況出現...值得一吃的美點有麻蓉流沙包金鏄(即炸豆腐,好好味)燒腩仔蝦餃千層馬拉糕牛肉球牛栢葉埋單,差不多二千...但全枱人吃得百份之二百的飽...很滿足!
八月十七日 (星期一)

事前預訂了兩個東瓜盅,只售九十多元,有足十人份量,算是經濟
可能煲的時間不夠,所以湯味不太濃,但用料都可以接受

要一讚的是其點心小菜,每樣都有一定水準
一行十七人,點了成枱都是,更有層層疊的情況出現...

值得一吃的美點有

麻蓉流沙包
金鏄(即炸豆腐,好好味)燒腩仔
千層馬拉糕
牛肉球
牛栢葉

2009-08-17
2009-07-31 80 浏览
$1,XXX 特價餐食物:黃金焗釀鮑魚,切粒粒,似鮑魚菇.酸宿宿, 部長話係芝士味.冬瓜同南瓜條淡戍戍乳豬.蝦.魚.抄飯都ok招呼:5個菜一齊上, 同部長講, 叫㕑房出慢D, 部長話是特價餐, 㕑扆要一齊做,我地問, 點解特價餐就要這麼快堆上來, 部長重覆因為是特價餐, 無辦法. 我地坐3/F. 只有2 圍大枱, 其他2.3張散客.隔離大枱,鷄.魚都未上,先上抄飯, 部長話, 鷄要炸. 魚要蒸, 班客火都嚟埋, 問佢係咪第一日做部長.
$1,XXX 特價餐
食物:
黃金焗釀鮑魚,切粒粒,似鮑魚菇.酸宿宿, 部長話係芝士味.
冬瓜同南瓜條淡戍戍
乳豬.蝦.魚.抄飯都ok
招呼:

我地坐3/F. 只有2 圍大枱, 其他2.3張散客.
2009-07-25
2009-06-19 66 浏览
夏令海鮮魚翅全包宴:- http://www.treasurelakerestaurant.com.hk/images/promotion1.gif人物:Tim, Michelle, Viola, Tsuen, Tigger and PoohOverall黎講d野幾好食,環境清靜,可以開懷地暢所欲言.美中不足是那個黃金焗釀鮑魚,切到一粒粒,真係食唔出係鮑魚囉.金銀條就係冬瓜同南瓜條,硬身左d.生果有pineapple, watermelon, melon.糖水係紅豆沙,唔錯喱.
2009-06-18
2009-04-08 46 浏览
交通便利,环境不错,服务过关,菜色档次选择多,难怪成为周围中资企业招待客户的不二选择酸甜的开胃青瓜倒是挺到位的,一口接一口例汤和在宝湖上环店吃到的一模一样上汤菜心,预料到的所谓上汤椒盐凤爪,其实和我家乡的茶楼坐的差不多叉烧包,味道还可以,只是又变成叉烧酱包上汤焗加拿大龙虾伊面(半只)。伊面偏烂,牛油味如果更浓一些会更好食海参鲍粒扒时蔬。芡汁很大排档……倒是香菇柔韧颇为好吃京葱爆三鲜(斑柳鲜鱿带子)。大葱好吃,因为没有爆够香味还在里面……赠送一碗香芋西米露。倒是和上环店铺一样赠送的汤水都有点水平。
酸甜的开胃青瓜倒是挺到位的,一口接一口
例汤和在宝湖上环店吃到的一模一样
上汤菜心,预料到的所谓上汤
椒盐凤爪,其实和我家乡的茶楼坐的差不多
叉烧包,味道还可以,只是又变成叉烧酱包
海参鲍粒扒时蔬。芡汁很大排档……倒是香菇柔韧颇为好吃

2008-12-02
2009-03-12 60 浏览
寫了兩篇深圳生日飯食評,主題繼續,但場地轉回香港。細妹與我口味完全不同,愛中菜遠勝於西餐;經過長時間討論,決定去在做套餐優惠的中環寶湖總店。是晚就座二樓,普通環境反可令大家都減少拘束感,盡情吃吧: 紅燒花膠雞絲翅(餐)-上檯前侍者已預先分好,份量共有5碗不欺場,每碗有貨真價實的有1-2排翅,以此價位當然不期待翅特別豐厚,唯一要彈是粉漿太多影響翅湯口感鮮味。 翡翠炒蝦球(餐)-蝦球本體飽滿鮮爽彈牙,加簡單的調味已是無上美味,鮮味福延配菜的西芹與翠玉瓜,是值得讚賞的一道菜。 花彫蛋白蒸紅蟹(餐)-花彫味不算重,蛋白也蒸得很滑,然而主角紅蟹羔不香、又有太濃烈的海水咸味,大大拉低了分數。 清蒸海石斑(餐)-太大的鮮魚很難蒸,太小又沒有吃頭;這尾石斑大小適中、蒸得火候剛好,味鮮肉嫩十分好吃,尤其是連皮位置屬珍品。雞蛋挑骨頭的話,是蒸魚鼓油稍甜一點點。 淮香脆皮燒雞(餐)-賣相不起眼,吃下去卻是意想不到的皮脆肉香嫩;而雞皮不肥肉亦不會鬆跨跨,小妹不力辨不出是何種雞,但的確是有水準。 紅豆沙(餐)-起沙且帶陳皮香,味道稍稍偏甜的紅豆沙,很合我意。 果盤(餐)-西瓜與哈蜜瓜鮮度一般,這個一般了。 壽桃

果盤(餐)-西瓜與哈蜜瓜鮮度一般,這個一般了。

壽桃包($36)-已經有糖水與蛋糕,我仍難解心癮要了半打壽包(已是minimum order),其質感油潤的蓮蓉滑又香,可惜賣相不夠飽滿可人,蛋黃香亦一般,結果我只吞下兩隻。

最後再吃掉半個蛋糕,大家都十分飽足。

最後講講價錢,以上足4人用的魚蝦蟹魚翅套餐只售$298,而菜式雖賣相平平,味道卻有水準,實在抵食。不過在香港吃中菜又收茶芥又收加一,加上壽包與幾碗靚仔,這頓最後埋單也要$450。所以才愛北上搵食! 無論如何,與家人相聚是挺開心的一晚,祝寶貝妹生日快樂!
紅燒花膠雞絲翅
翡翠炒蝦球
淮香脆皮燒雞
清蒸海石斑
2009-01-26 45 浏览
早茶時段需要搭枱,在差不多全是老人家的天下找個位置,也不是太難。跟對坐的公公婆婆打個招呼,喝口普洱,開始研究點心紙。選擇頗多,想想看看,最終要了腸粉和燒賣。叉燒腸粉先來,腸粉滑滑,料多扎實,叉燒新鮮,還有清香芫茜,甚有驚喜!燒賣餡料有豬肉、蝦和冬菇,香爽不膩,面頭還附上蝦膠蝦子,好味道!早茶多數只叫兩籠,但試過兩個基本點心之後,決定追加個煎鯪魚餅(10元)。鯪魚餅即叫即煎,三大塊,吃落燙口,要稍微歇一歇才能進食。魚肉混了臘腸粒,味道有保證,而且鯪魚餅煎得非常香口,邊緣脆卜卜,又不見得太過油膩,越吃越開心!看見微型煲仔飯有很多捧場客,若再來,可以試試。埋單時得知星期六早茶有六折,嘩,六折?!若無記錯,這餐只是37元,換來是三籠足量點心,而且味道並不失禮,實在物超所值!

$37 (早餐)
2009-01-18 53 浏览
未嚟過寶湖飲茶,今日就嚟試下啦二個人叫咗七籠點心 奶皇馬拉糕 义燒包 牛肉腸粉 珍珠雞 燉椰皇 綠茶糯米糍 鳳爪整体上係OK架。。。最好味係奶皇馬拉糕,牛肉腸(個皮不厚不薄,啱啱好)燉椰皇都好味,但係唔夠熱囉綠茶糯米糍 最差。。。。。 唔好食呀
未嚟過寶湖飲茶,今日就嚟試下啦
二個人叫咗七籠點心
 奶皇馬拉糕
 燉椰皇
 綠茶糯米糍
 鳳爪
燉椰皇都好味,但係唔夠熱囉

綠茶糯米糍 最差。。。。。 唔好食呀

2008-12-29 88 浏览
今年老爸的生日適逢是Boxing Day, 順理成章地一同慶祝. 為免人多擠迫, 加上老爸偏愛中菜, 所以選擇吃中餐. 該晚這間酒樓內人不多, 約7時都只是疏疏落落的有幾枱客人, 其他部分都劃分為鵲局. 我們點了"魚翅海鮮餐".金磚燒鵝皇 - 只有半碟燒鵝, 另外一半是豆腐. 燒鵝皮算脆, 肉質一般而已. 反而豆腐表面炸得香脆, 內裡香滑. 紅燒花膠雞絲翅 - 全晚所有菜式中最差的一款, 姊姊說街邊的碗仔翅都比它好! 基本上是杰撻撻又濁的生粉水! 花膠欠奉, 翅也是寥寥無幾, 不吃也罷!清蒸游水海石斑 - 意外的好! 火侯剛剛好, 吃起來魚肉十分滑, 魚有一斤多, 全晚最佳!!老干媽珍珠帶子 - 用老干媽醬煮珍珠帶子和翠玉瓜, 帶點辣, 一般水準. 鮮雞燜墨西哥鮑角 - 有點像啫啫雞煲的一個菜, 鮑角沒甚特別, 像吃微型的鮮鮑魚; 雞肉沒甚雞味, 應該是冰鮮雞而非鮮雞 (現在好像仍然是廿一日禁售期內, 何來鮮雞呢?)甜品: 紅豆沙 - 十分十分甜! 甜的程度是甜到難以入口! 所以只是吃了紅豆而已.生果盤 - 西瓜拼蜜瓜, 都幾甜. (不過吃完紅豆沙後吃的話, 就甚麼生果甜味也吃不出!)
. 為免人多擠迫, 加上老爸偏愛中菜, 所以選擇吃中餐.
!
!!

總的來說, 除了蒸魚最好之外, 水準只是非常非常一般, 不值得專程去吃, 應該沒有下次了!
  • 清蒸游水海石斑
2008-11-13 30 浏览
今日放假,一早已經約了女友的幾位同事和上司(阿哥)中午飲茶,除了慶祝我升職之外,亦想答謝女友的幾位同事對女友在工作上的照顧和加愛。中午十二點半來到中環,食飯的人潮果然如滔滔江水,人頭湧湧,於是更加快腳步來到約好了的“寶湖”等位,幸好女友午飯時間一點前就有位!等了約十分鐘,女友的幾位同事和“阿哥”就來到了,這時預先落單的點心亦剛好上檯。我們六人合共點了以下點心:招牌蝦餃皇:皮尚算薄,餡料幾足,蝦亦鮮味;蟹籽蒸燒賣:一般水準,味道不錯;金粟百花球:蝦膠上黐滿很多粟米粒,蝦膠幾彈牙,粟米粒亦很甜;香滑麻茸飽:女友的同事話這裡的麻茸飽很好食,我和女友share了一個來吃,麻茸果然很好味;雙色水晶飽:應該是奶黃和麻茸,我吃了麻茸,水晶皮很薄而麻茸亦很滑,不錯;翡翠鳳冠餃:綠色的餃皮應該是加了些如菠菜的成份,餃上面放了很多蟹籽,外觀幾特別,味道卻一般;白灼時蔬:菜心很綠,健康之選;XO醬炒蘿蔔糕:蘿蔔糕是一般酒樓貨色,沒味道一般,雖然有少許XO醬的辣味,但放得很精致,應該真係不是炒的;蜜汁叉燒酥:幾脆,味道不錯;五香咸水角:不明白為甚麼是“大點”,不覺得特別好食,一般酒樓水準;蒜茸蝦春卷:皮脆,一

招牌蝦餃皇:皮尚算薄,餡料幾足,蝦亦鮮味;
蟹籽蒸燒賣:一般水準,味道不錯;
白灼時蔬:菜心很綠,健康之選;
蜜汁叉燒酥:幾脆,味道不錯;
蒜茸蝦春卷:皮脆,一般水準,味道不錯;
豉油皇炒腸粉:我沒有吃,但見幾受歡迎,應該是不錯;
香茜叉燒腸:因為太飽,我沒有吃,應該也是不錯;
山竹牛肉球:牛肉幾滑,幾好食。

這裡的茶錢原來不平,每位要$10,六個人要$60!

不過難得有機會和女友的同事以及“阿哥”同檯飲茶,言談甚歡,其他的已經是不重要!

這次小弟請客,價錢不便透露。