2018-12-12 114 浏览
今晚屋企無飯開,放工約左朋友食完先返屋企,呢間叻沙平靚正,平時lunch 爆滿,放工即走好彩人吾算多地方整齊乾淨有小菜出名食叻沙通菜很好,新鮮爽口凍檸茶大大杯招牌錦繡叻沙$65勁抵食,勁多料 有蛋,札肉,魚片,豆卜,青口,豬頸肉,牛腩,海鮮,咩都有食到落底都仲有餸10吋半長大虎蝦叻沙,無厄稱真係有成10吋長,仲長過隻碗蝦好彈牙,烤得好香好入味,蝦頭都好味,好正真係啖啖肉,好好味,值得一試,呢度叻沙真係好出色

地方整齊乾淨

有小菜

出名食叻沙

通菜很好,新鮮爽口

凍檸茶大大杯

招牌錦繡叻沙$65
勁抵食,勁多料
有蛋,札肉,魚片,豆卜,青口,豬頸肉,牛腩,海鮮,咩都有

食到落底都仲有餸

10吋半長大虎蝦叻沙,無厄稱

真係有成10吋長,仲長過隻碗

蝦好彈牙,烤得好香好入味,蝦頭都好味,好正

真係啖啖肉,好好味,值得一試,呢度叻沙真係好出色
2K
2018-12-11 69 浏览
今晚咁凍,聽朋友講灣仔最近有間新開冇來的馬來西亞餐廳,咁凍食下辛辣野都係一個唔錯既驅寒選擇。馬來炒貴勺:用上新鮮大蝦,臘腸去炒的貴勾,入口有著香香辛辣的咖哩味道,加上鮮蝦爽口彈牙,肉身又大隻,食落好有海水的味道,臘腸又夠肥肉,食落半肥瘦配上馬來西亞醬汁,真係特別入味。馬搵盞炒通菜:用上煲條炒既馬拉盞通菜,除了保留到通菜的味道,唔會令到菜身變老,而且馬拉盞咸咸香香,食落惹味,加上椒絲的辛辣,兩者非常合配。露旬炒牛肉:鮮甜的露旬,入口不但爽口鮮嫩,而且牛肉用上新鮮牛肉,所以食落好有牛味,加上牛肉的肉身本身有質感,唔會炒完縮小,所以真係要一試既小菜。最後,這裡食物份量充足,價錢合理,又有馬來風味,絕對係大家聚會的首選地方。

2018-12-01
2018-12-10 66 浏览
好耐冇食叻沙,我哋今日行經灣仔電腦商場, 行過金鐘方向喺 喺御臨門 隔離有間新開嘅食店, 正呀主打叻沙價錢又唔貴。地方新裝修,光猛潔淨。 仲有以足球為主題嘅裝修, 非常特別。除咗喇沙仲有幾款皇牌嘅小炒。我哋試咗個"馬來參巴醬海鮮炒飯"$65炒飯很有鑊氣,粒粒分明 又不失軟熟, 更帶有參巴醬嘅味道, 好惹味 的一道炒飯。 而且材料豐富內裏有好多魚蛋塊,仲有煎香了的大蝦, 風味一流。招牌海鮮叻沙 套餐($59)先選擇湯底>>小辣嘅叻沙湯底。 再選面底。 當然選了傳統組合摻摻。 油麵加米粉嘅配搭最襯濃郁嘅叻沙湯底。 椰汁味唔重而且唔算辣, 小朋友都好喜歡吃。 湯底有豬骨嘅味道, 濃而不膩。海鮮同樣有大蝦,魷魚,魚片, 雞蛋半隻,青瓜絲, 仲有粒大到好似乒乓波嘅魚蛋。 唔係麵粉發大嗰種, 有魚味。冰凍嘅 可樂配叻沙梗係good fit!壓軸出場嘅係"星洲辣椒炒蟹" $198 端上枱已經香氣撲鼻, 用上麵包蟹, 相信主要目的係食佢丰厚嘅蟹膏。 非常夠鑊氣,炒起嘅辣椒辛辣程度帶出蟹嘅鮮味, 混入炒香嘅蛋和洋蔥絲, 個汁做得好出色好惹味。蟹殼裏面蟹膏真精彩,甘香惹味。 但麵包蟹肉質

除咗喇沙仲有幾款皇牌嘅小炒。
馬來參巴醬海鮮炒飯

我哋試咗個"馬來參巴醬海鮮炒飯"$65

招牌海鮮辣沙 套餐

招牌海鮮叻沙 套餐($59)
湯底有豬骨嘅味道, 濃而不膩。

冰凍嘅 可樂配叻沙梗係good fit!
星洲辣椒炒蟹

壓軸出場嘅係"星洲辣椒炒蟹" $198
蟹殼裏面蟹膏真精彩,
甘香惹味。 但麵包蟹肉質較為散, 蟹味唔太濃,但仍鮮味。 所以炒功,醬汁同蟹膏就係靈魂所在。
喜歡這種星洲炒蟹多過泰式炒蟹, 雖然兩者都加入雞蛋, 但偶然會發覺泰式炒蟹會偏甜, 冇星州帶辣那種層次和風味。

油菜$16
通菜比較硬身, 但係附設嘅特製醬汁又幾特別唔會太鹹。
原來還有肉骨茶 下次再來試~

小店整體質素唔錯, 平平哋都可以食炒蟹同叻沙!
馬來參巴醬海鮮炒飯
招牌海鮮辣沙 套餐
星洲辣椒炒蟹
2018-12-08 94 浏览
喇沙一向好吸引人😍係FiveGuys對面既就係佢啦-招牌海鮮叻沙 $59呢間係預設左米粉同油麵,好大碗油面彈牙,米粉索湯😋湯底惹味豆卜係最佳配角🤫 超索湯-招牌海南雞叻沙 $68海南雞就算雞胸都滑🤔平時成日都海南雞飯,跟叻沙又異常地夾😍

喇沙一向好吸引人😍
係FiveGuys對面既就係佢啦
招牌海鮮叻沙 $59
呢間係預設左米粉同油麵,好大碗
油面彈牙,米粉索湯😋湯底惹味
豆卜係最佳配角🤫 超索湯

招牌海南雞叻沙 $68
海南雞就算雞胸都滑🤔
平時成日都海南雞飯,跟叻沙又異常地夾😍
2018-12-01 131 浏览
灣仔返工經常都會嚟小叻沙,餐廳環境闊落,裝潢簡約充滿新加坡味,有卡位亦有吧枱位,坐得非常舒服今次就點咗一個扎肉叻沙同海南雞叻沙,同桌怕叻沙會太辣,所以點咗唔辣嘅雞湯大大片扎肉肉質厚實叻沙賣相十分吸引,份量都足料,湯頭好濃郁,椰奶調味剛好,好有新加坡嘅味道海南雞肉嫩滑,不錯!馬拉盞炒通菜炒得好夠鑊氣,馬拉盞醬汁帶微辣,非常惹味,好想配一碗白飯總括黎講,灣仔區都算幾抵食,款式夠多,份量十足,而且店員服務殷勤

大大片扎肉肉質厚實

海南雞肉嫩滑,不錯!

• 馬拉盞通菜
2018-11-29 1717 浏览
係灣仔修頓球場行過一個街口, 有間食叻沙既小店, 同朋友入去本打算黎個速食先返屋企。餐廳內佈置都以足球為主, 難道老闆係足球fans?!坐低一睇menu, 原來呢度仲有幾款小炒, 仲有我最愛既蟹食!! 仲要唔係收海鮮價, 而係明碼實價!! 點都要order黎食!【星州辣椒蟹】HK$198上檯時已聞到香噴噴, 有大量既蛋花, 冇預期中咁辣, 只係微辣又帶甜甜地...呢隻原來係麵包蟹, 平時食麵包蟹都係凍食, 今次炒到熱辣辣食真係第一次~  隻蟹都幾多肉食, 蟹肉一梳梳, 而唔係水汪汪既死蟹, 辣調味冇蓋過蟹既鮮甜味。就連蟹蓋上都有豐富蟹膏~【馬拉盞炒通菜】HK$42通菜青翠嫩綠, 炒得頗有穫氣, 通菜keep到爽脆, 唔會過鹹【札肉叻沙】HK$48唯一一款湯底照顧唔食辣既朋友---豬骨湯底, 味道清甜。札肉片薄切, 跟豬骨湯底很match。【招牌海鮮叻沙】HK$59 (配冷/熱飲品)另外揀左呢度皇牌叻沙湯底配摻摻 (油麵+米粉), 湯底帶淡淡蝦膏香, 微微既辣, 很惹味。油麵彈牙混合易索湯既米粉, 更能食到湯底精華。再有爽口既蝦、魷魚、鮮甜魚片、大魚蛋, 特別係最索湯既豆卜, 正!!全日

餐廳內佈置都以足球為主, 難道老闆係足球fans?!

【星州辣椒蟹】HK$198
星州辣椒蟹

【馬拉盞炒通菜】HK$42
馬拉盞炒通菜

【札肉叻沙】HK$48
札肉叻沙

【招牌海鮮叻沙】HK$59 (配冷/熱飲品)
招牌海鮮叻沙

全日無加一服務費, 店員更招呼周到, 係我剝蟹時主動送上濕紙巾, 夠細心啊~
2018-11-24
星州辣椒蟹
馬拉盞炒通菜
札肉叻沙
招牌海鮮叻沙
2018-11-26 151 浏览
今日放工與同事拎文件去灣仔一間酒樓比老闆,臨走見隔離鋪一間招牌好光猛,名叫小叻沙,食新加坡和馬來西亞菜,我和同事還未食晚餐,他提議不如入去試下,於是就入座了。店内地方雅潔。自助區有冷熱飲用水供應。星洲辣椒蟹:店方使用麵包蟹做辣椒蟹,麵包蟹實肉多膏,醬汁打了蛋花混合,味道不太辣,蟹膏蟹肉鮮甜惹味!招牌海南雞叻沙:海南雞已去骨,雞肉嫩滑,湯底濃郁帶少辣味(辣度有得選擇),豆卜吸收湯底精華甚美味。麵底是油麵和米粉,口感不錯。加8元配冷/熱飲品馬來炒貴刁:炒得夠穫氣,用料有蝦、义燒、魷魚等,河粉又滑又香甚惹味!加8元有凍咖啡

自助區有冷熱飲用水供應。

加8元配冷/熱飲品

加8元有凍咖啡
2018-11-24
  • 星洲辣椒蟹,招牌海南雞叻沙,馬來炒貴刁
第一次寫食評係因為想支持下呢間小店👍🏻平時去灣仔都係唔知食咩!? 今次試下叻沙啦~♨ 叻沙湯底香濃中帶有椰香, 真係有蝦香味哦!🍥 海鮮既份量都唔少, 有魚片, 鮮魷, 大魚蛋, 蝦, 魚片 (叻沙基本有半隻蛋同豆卜)🥒 最後有青瓜絲, 蔥蒜加上叻沙上是其他店沒有的小貼心服務 (青瓜絲是從清新感中更可帶出叻沙的原味道)
第一次寫食評係因為想支持下呢間小店👍🏻
平時去灣仔都係唔知食咩!? 今次試下叻沙啦~
♨ 叻沙湯底香濃中帶有椰香, 真係有蝦香味哦!
錦繡叻沙
星洲 大蝦多士
2018-11-21
錦繡叻沙
星洲 大蝦多士
  • 蝦多士 錦繡叻沙
六點零唔太餓,天氣又涼涼地,見到有叻沙便坐入去,一打開餐牌就好開心見到有個素的選擇,雜菜蛋叻沙 $39,不吃素的亦大把款,有肉骨茶、牛腩、豬頸肉、扎肉、雞肉、海鮮、帆立貝、及10吋半長大虎蝦等伴料。價錢由$39至$108,豐儉由人。如果好似我有素食素的朋友,都會開心有素叻沙,一般叻沙餐廳無素,我叫的雜菜蛋叻沙$39,好大碗,有半邊蛋、有西蘭花、椰菜、青瓜絲、蘿蔔絲、葱花等。湯夠味適中,不淡不濃。我成碗飲晒。麵是摻摻粉,即米粉同油麵兩溝,可改為淨一樣,辣度亦可調整。我亦好欣賞有自助水,食叻沙有水都好緊要,自助就方便,有暖水同室溫兩種。汽水$8,小食都係十零廿蚊,可睇餐牌的相。坐得舒服,乾淨。店員態度好。

麵是摻摻粉,即米粉同油麵兩溝,可改為淨一樣,辣度亦可調整。

坐得舒服,乾淨。店員態度好。
雜菜蛋叻沙
2018-11-02
雜菜蛋叻沙
2018-09-10 773 浏览
今日約了朋友午餐,就選了呢間坐落灣仔既餐廳。由於午膳時間,到餐廳門口已經大排長龍,大概等了15分鐘到就有位了。需要與人拼枱坐,店內裝潢都幾靚,部分以球場做背景。我們都點了A6招牌海鮮叻沙,配冷熱飲品$59,性價比較高,我們同樣點配了凍檸檬茶。另外,點了一碟通菜$18 同朋友一齊share 食,合共$136。招牌海鮮叻沙材料豐富,有兩隻蝦,魷魚,一粒魚蛋,叻沙湯底濃厚,麵條可以。通菜附有馬拉醬沾,味道都可以。
今日約了朋友午餐,就選了呢間坐落灣仔既餐廳。

通菜附有馬拉醬沾,味道都可以。

2018-09-10
  • 招牌海鮮叻沙
2018-09-08 602 浏览
喇沙一向都是我至愛食物之一,今天來到這間專賣喇沙的舖頭,自然有一定的期望。點了一個正宗喇沙牛筋腩,另加點炸雞膇, 等了大概十分鐘食物來了。正宗喇沙牛筋腩 - 先飲一啖湯,椰汁味香濃,口感豐富, 粉絲與油麵各半,是正宗喇沙的做法,牛筋腩爽滑,食得出是上好材料, 攪碎了蛋黃,與湯混合一起 ,味道更香濃。一碟炸雞膇有四隻,雖然細小,但分量剛好, 食得出雞膇不是新鮮炸的,有少少過氣,但仍香脆。埋單73個大洋, 價錢合理,下次會再來試其他美食。

埋單73個大洋, 價錢合理,下次會再來試其他美食。
2018-09-06 441 浏览
1. Tea set is available at the time I visited (till 6pm) for a smaller bowl of laksa and a drink. However, I did not want a drink, and would like a larger bowl of laksa as an early dinner before gym, their signature lobster laksa is a bit too grand though. So I opted for this ordinary size Chicken Laksa. 2. I didn’t know what happen to me that caused me to choose “Medium Spicy” instead of “Mild Spicy” as usual. I somehow regretted it a bit seeing all the chilly oil and paste on top. It’s not the
2. I didn’t know what happen to me that caused me to choose “Medium Spicy” instead of “Mild Spicy” as usual. I somehow regretted it a bit seeing all the chilly oil and paste on top. It’s not the spiciness that got me, but the greasiness…It feels like I would gained a pound after downing this bowl of noodles.
3. The chicken is grilled before being put in the laksa. Therefore, it tastes more like grilled chicken fillet more than shredded chicken you usually find in authentic laksa. It still tastes good, but somehow doesn’t feel like the real thing.
4. You can choose rice noodles, oil noodles, or a mix of both. I chose a mix of both. The portion of noodles is actually quite generous. I felt so full after finishing all the noodles.
5. Sides (egg and dried soy bean pockets) are very enjoyable after soaking up the laksa soup. Heavily flavoured.
Chicken Laksa
2018-09-04
2018-08-28 538 浏览
下午六點入座沒有客人看到波士頓龍蝦叻沙138蚊好似幾吸引於是叫左,賣相唔錯,但一試難忘。龍蝦有膏而且多肉,但鹹到不得了,鹹度同鹹蛋有得揮,肉鞋且韌,基本上用牙係係咬唔開舊肉,要成舊放入口慢慢𡁻。配料有兩舊豆腐卜,一隻蛋,青瓜絲,米粉同油麵(摻摻),還有幾條芽菜。未食龍蝦前試一啖麵同湯,淡,唔辣,百x廚叻沙湯麵比佢濃味十倍,食埋龍蝦更加冇味。份量一個女仔吃剛剛好,男仔不夠飽服務態度沒期望更不予置評仲有成日有不知名蟲仔飛黎飛去,一餐飯時間已經拍死兩隻138蚊當買個教訓唔會有下次
下午六點入座沒有客人
看到波士頓龍蝦叻沙138蚊好似幾吸引於是叫左,
賣相唔錯,
但一試難忘。
份量一個女仔吃剛剛好,男仔不夠飽
服務態度沒期望更不予置評
仲有成日有不知名蟲仔飛黎飛去,一餐飯時間已經拍死兩隻
138蚊當買個教訓
唔會有下次
2018-08-15 621 浏览
是晚與朋友到灣仔買東西,慶幸沒有白行一趟!偶爾間在大街上看見以叻沙做主打的店,當然要與朋友試試。有十款叻沙及小食選擇,可再加錢加配料。招牌海鮮叻沙 - 配料豐富,份量適中。朋友選了摻摻即米粉加油麵作麵底,麵條入口彈牙吸湯能力也不俗!豆卜挺吸湯,入口煙韌,蝦體積適中,蝦肉算爽彈。而且她選了中辣,湯底亦滲出一份辣,挺刺激到味蕾!燒豬頸肉叻沙 - 豬頸肉燒得焦香,肉味挺濃不嚡口。同樣選了摻摻即米粉加油麵作麵底,配上傳統馬來叻沙湯底亦很香濃惹味,不太顯渴!炸泰式魚餅 - 本來想試試星洲大蝦多士,不過一早已經售罄,唯有轉食泰式魚餅!魚餅味道香口彈牙,魚味挺濃郁,,點上泰式辣汁更惹味!凍檸檬茶 - 又焗又熱的晚上,怎能缺少一杯凍飲?凍檸茶甜酸度剛好,而且冰不多,三兩下已把它啜光了!
是晚與朋友到灣仔買東西,慶幸沒有白行一趟!

偶爾間在大街上看見以叻沙做主打的店,當然要與朋友試試。

有十款叻沙及小食選擇,可再加錢加配料。

魚餅味道香口彈牙,魚味挺濃郁,,點上泰式辣汁更惹味!

凍檸檬茶 - 又焗又熱的晚上,怎能缺少一杯凍飲?
凍檸茶甜酸度剛好,而且冰不多,三兩下已把它啜光了!
2018-08-14 460 浏览
最近灣仔做野, 有新開叻沙就試下,食過午餐,又未算好好食,但最平$39有一碗叻沙,過口癮還好,但湯底同雞肉都偏鹹,食到尾就太鹹今次就試下下午茶14:30開始,同午市一樣,不過係細版午餐個碗食完都飽,但下午茶個碗一上就知仲哂伏待應話下午茶分量少1/3, 我話係午餐分量既一半都無麵量得3、4口,扎肉比左塊薄切午餐正價$48,而家tea time就即減量超過50%,咁樣一碗細扎肉油麵 收$35超唔抵,食水深無下次

今次就試下下午茶

14:30開始,同午市一樣,不過係細版
午餐個碗食完都飽,但下午茶個碗一上就知仲哂伏

待應話下午茶分量少1/3, 我話係午餐分量既一半都無

麵量得3、4口,扎肉比左塊薄切