2018-09-18 716 浏览
難得要嚟到九龍灣番工,對呢到嘅餐廳真喺冇乜認知!誤打誤撞之下嚟到哩間新開嘅小城知味,食物質素中中等等,我叫咗一個下午茶,但飽到食咗個lunch咁,份量好大,性價比高,而且侍應好貼心,我想去坐入面嘅梳化位,佢提我因爲對正風口位會比較凍,我話唔怕凍(天氣好熱),但我自己就有少少感冒,坐咗一陣就有二聲咳,佢就幫我調高咗温度,雖然高到有少少熱🤭但令我好深刻印象。下次過嚟一定會再食!而呢位員工雖然我唔知你叫咩名,但真心比個like你
難得要嚟到九龍灣番工,對呢到嘅餐廳真喺冇乜認知!
2018-08-31 742 浏览
好耐無去九龍灣德福廣場行街,由於今晚有飯局,所以決定早啲去行吓。商場煥然一新,多咗好多名店進駐,足足可以行半日。行到攰,想簡簡單單揾間餐廳坐底,嘆番個下午茶。唔想幫襯連鎖餐廳,行出平台見到小城知味,睇過下午茶餐牌,都幾多選擇,於是就入咗去,唔駛等位,服務員態度有善地安排入座,舖內環境都幾舒適,見到餐牌食物好多都想試,但又唔想食咁飽,就揀咗個街頭足料碗仔翅拼風沙脆雞翼($42),另加$5叫咗杯檸檬薏米水。碗仔翅大大碗,真係好足料,雞中翼有三隻,炸得好脆好惹味,加埋杯凍檸檬薏米水,配得啱啱好。服務好,食物好,價錢平,一定有下次。
服務好,食物好,價錢平,一定有下次。
足料碗仔翅
風沙脆雞翼
凍檸檬薏米水
2018-08-25
足料碗仔翅
風沙脆雞翼
凍檸檬薏米水
2018-08-31 534 浏览
星期日德福商場四圍都係人,上咗平台搵到呢間鋪頭,俾佢嗰款懷舊巢皮腸粉吸引左,入去試一試。下午茶餐飲菜乾粥加叉燒腸,菜乾粥都好足料,唔會太稀太水,但個腸粉就較為厚同黏,唔似舊時果隻腸粉咁滑,有少少失望。
2018-08-26
2018-08-21 526 浏览
有個朋友仔今日黎搵我食lunch,佢就揀咗呢間試吓佢有一人餐,一人餐入邊可以揀一個主食然後有一個小食,再加一杯飲品我同美魔女每人叫一個餐佢叫左豬軟骨菜飯,而我就叫豬扒菜飯見到佢個豬軟骨都好似好吸引,不過我冇試而我嘅豬扒菜飯都不俗,首先黎講嘅菜飯,佢入邊除咗有菜,仲有啲半肥瘦嘅肉係入邊👍🏻讚另外我叫嘅豬扒,佢有啲辣菜譜係側邊雖然D豬扒就瘦左少少,不過咬落軟熟另外我哋每人叫咗一款小食蓮藕餅同埋茄子,小食來講兩個都算唔錯蓮藕餅又炸得唔太油,茄子燒得再加埋木魚碎,美味最開心就係有檸檬薏米水其實味道來講都算唔錯,不過呢個價錢其實利苑飲茶仲好😅😅
有個朋友仔今日黎搵我食lunch,佢就揀咗呢間試吓

佢有一人餐,一人餐入邊可以揀一個主食
然後有一個小食,再加一杯飲品
我同美魔女每人叫一個餐
佢叫左豬軟骨菜飯,而我就叫豬扒菜飯
見到佢個豬軟骨都好似好吸引,不過我冇試
而我嘅豬扒菜飯都不俗,
另外我叫嘅豬扒,佢有啲辣菜譜係側邊

雖然D豬扒就瘦左少少,不過咬落軟熟
另外我哋每人叫咗一款小食
蓮藕餅同埋茄子,小食來講兩個都算唔錯
蓮藕餅又炸得唔太油,茄子燒得再加埋木魚碎,美味

最開心就係有檸檬薏米水

其實味道來講都算唔錯,不過呢個價錢其實利苑飲茶仲好😅😅

2018-08-20
2018-07-24 251 浏览
星期日去探朋友之前,先來一個午餐。途經德福花園都好多食肆,經過這間小城知味。見佢仍有空位,便立即坐下。星期日,家庭日,難搵位吃飯。見到隔離點了蒸魚套餐,好似好正,魚好新鮮及大條,便叫一個來試下。原來可選䱽魚及鱸魚最後選了䱽魚加杯熱O茶,合共$60,都算抵食。
見佢仍有空位,便立即坐下。星期日,家庭日,難搵位吃飯。
最後選了䱽魚加杯熱O茶,合共$60,都算抵食。
午餐
2018-07-15 181 浏览
We came here for dinner on a Sunday because we don’t have to line up...but I guess this is the biggest mistake...we ordered three dishes but it was quite a disappointment. these tasted like rubber...it claimed to be fried fishballs but it’s not crispy as all, very chewy that my teeth nearly fell off lol not even kidding...the veggie was tasteless...I can make this a lot better at home. this was the only dish that was worth the normal standard. Overall, there are better options to dine in at Kowl
this was the only dish that was worth the normal standard. Overall, there are better options to dine in at Kowloon Bay.
2018-06-27 226 浏览
去開呢頭做野,又差唔多lunch,諗住早少少食,而時間已經去到11:55,見到門口仲係放早餐餐牌,覺得好奇怪,望一望早餐原來去到中午12點,拿拿臨入去。 叉燒紐紋腸粉 (甜豉油另上) - 都有4-5條,賣相好通透,亦如其名,確實紐紋,皮夠薄同滑,叉燒粒亦夠多,仲夾左d韭黃,令到口感豐富d同埋味道清新d。 皮蛋瘦肉粥 (小碗) - 粥底都ok綿,料既份量都適中,但有d淡,當食清d啦! 熱奶茶 - 奶味蓋左茶味,不過不失啦!

熱奶茶 - 奶味蓋左茶味,不過不失啦!
2018-06-27
$35 (早餐)
2018-06-07 194 浏览
去九龍灣搵朋友食飯,佢話想試新野。反正對我來說,九龍灣好多餐廰我都未食過,最後去了「小城知味」。見到lunch餐牌都幾抵,有主菜、小食同飲品。我們點了兩個餐,都係牛腩蔥油拌麵,不過我點了木魚茄子小食,朋友則點了雞翼。小食先到,估唔到份量好多,單骨雞翼有五隻,賣相都唔錯丫。味道都好好,好香口,又唔會太油。木魚茄子分量也不少,有兩大片,味道也不錯,不過個人較喜歡燒烤食既茄子。主食分量也是驚人,好大碗麵呀!蔥油味道不太夠,而且唔正宗,係台灣食會好食好多。不過牛腩好「林」,好入味,仲有牛筋添,正!

單骨雞翼

木魚茄子

牛腩蔥油拌麵
單骨雞翼
2018-06-03 169 浏览
起身第一件事就諗下早餐食乜好,R爆頭,泥泥去去都係食個d,好悶 T.T 忽然醒起有間未試過!「小城知味」!就諗住去試下喇。去到門口,見到免加一,早餐都做到12點,價錢都可以既。入到去,都唔算full,已經覺得有d奇怪,因為隔離舖已經等哂位。我地三個人叫左兩款早式早餐,一款西式早餐:1)豉油皇炒麵 + 蒸糯米雞2)豉油皇炒麵 + 皮蛋瘦肉粥3)沙嗲牛通粉配煎蛋配餐包豉油皇炒麵: 色唔夠,似炆麵多過炒麵蒸糯米雞:無乜味,正常喇皮蛋瘦肉粥: 食完個口怪怪的沙嗲牛通粉: 食得出個牛肉落左好多食粉,但最慘係甘都唔淋餐包: 要問店員拎先有牛油到餐飲,檸檬薏米水。一飲,嘩,唔知咩味泥... 有陣膠味甘.... 連飲都唔想飲.. 其實舖頭入面得十枱客左右,但見到店員完全記唔到邊枱客要牛油或者要餐具試一次好了..

我地三個人叫左兩款早式早餐,一款西式早餐:
1)豉油皇炒麵 + 蒸糯米雞
2)豉油皇炒麵 + 皮蛋瘦肉粥
3)沙嗲牛通粉配煎蛋配餐包

豉油皇炒麵: 色唔夠,似炆麵多過炒麵
蒸糯米雞:無乜味,正常喇
皮蛋瘦肉粥: 食完個口怪怪的
沙嗲牛通粉: 食得出個牛肉落左好多食粉,但最慘係甘都唔淋
餐包: 要問店員拎先有牛油

試一次好了..
2018-06-03
$31 (早餐)
芝士龍蝦炆伊麵加生菜,賣相好九唔搭八咯,要送生菜都可以另上架喱!個芝士汁鹹過豉油,乜不如叫豉油王炆伊麵!個伊麵完全唔入芝士味,都唔似有炆過咯!仲有個蝦球鹹到芳死人唔知你浸過鹽水一樣賣單$76加一,咁既價錢咁差既味道去太興或者靠得住食好過啦!

個芝士汁鹹過豉油,乜不如叫豉油王炆伊麵!

個伊麵完全唔入芝士味,都唔似有炆過咯!

仲有個蝦球鹹到芳死人唔知你浸過鹽水一樣

芝士蝦球炆伊麵
2018-05-25
2018-05-15 139 浏览
新的工作環境又再係附近覓食,見到有間食米線就入去試下,叫咗個酸辣猪扒米線,猪扒嘅份量都幾多,配咗好多嘅酸菜但係辣嘅,我自己其實唔係好食得辣,我覺得有潭仔5小辣個程度,配埋杯嘢飲,叫咗個熱一薏米水,都ok唔錯
話說本來係最後一日做promotion 去一風堂食買一送一既拉麵既,點知信用卡優惠太強,要等四十多張檯!唔想屋企長輩企咁耐等位,於是是但入左呢間即刻有位既「小城知味」,食後覺得一點也不知味!仲唔值呢個價錢!Total 叫了兩個「精選滋味」,其實係小菜,然後要加$15-$20才可轉套餐,即包埋白飯,例湯and/ or 飲品。好明顯抄緊太興取價做法!但佢既食物水準就拍馬都追唔去其他中高價連鎖中式餐廳!潮式蠔仔煎蛋🍳,一睇蛋既color, 是鮮黃色,完全唔係用鴨蛋!咁仲係蠔仔煎蛋嗎?! 蠔仔數量更是少得可憐!蝦醬海鮮豆腐煲,呢個菜加白飯例湯轉套餐要成一百多元!但份量係極小,個汁多到癲,然後極鹹!成個煲都係豆腐,只有兩隻蝦!例湯很稀!另外叫了菜肉雲吞麵,冇乜味!雲吞很細隻!不如叫一口雲吞會match d 晚市大贈送:我們滿$200 送了芝士肉碎茄子,成餐飯最正常係呢個茄子呢個價錢,我去食太興/ 翠華好過啦!作為「半個街坊」都唔想再來!

成個煲都係豆腐,只有兩隻蝦!

例湯很稀!

呢個價錢,我去食太興/ 翠華好過啦!

作為「半個街坊」都唔想再來!

2018-04-21 172 浏览
很久沒有見我好朋友了。 她在九龍灣,於是在德福吃晚飯。我有點感冒,本來想食西餐都要改吃中餐。我們不想吃美x的東西,因為味道不夠好。辛苦工作後當然想吃得舒服一些,好一些。我們去了對面的小城知味。我朋友叫了仙鳳梨咕嚕肉,餐湯是蓮藕湯。他說味道很好,有料,不會鹹,不覺有味精。咕嚕肉鬆脆,酸甜度剛好。我朋友不斷吃鮮菠蘿,我吃了兩塊確實很好味,很開胃。很久沒有見我好朋友了。 她在九龍灣,於是在德福吃晚飯。我有點感冒,本來想食西餐都要改吃中餐。我們不想吃美x的東西,因為味道不夠好。辛苦工作後當然想吃得舒服一些,好一些。我們去了對面的小城知味。我朋友叫了仙鳳梨咕嚕肉,餐湯是蓮藕湯。他說味道很好,有料,不會鹹,不覺有味精。咕嚕肉鬆脆,酸甜度剛好。我朋友不斷吃鮮菠蘿,我吃了兩塊確實很好味,很開胃。我叫了一碗骨膠原豬軟骨湯麵。我比較少看到這款扁身的麵。有點爽身,非常特別。豬軟骨很入味,滿意。羽衣甘藍做沙律吃得多了,沒有看過羽衣甘藍做餃子,於是乎叫了一碗來吃。餃子皮非常滑及薄,但有咬口,估計是師父搓麵做的。 餡料中有大量羽衣甘藍。餃子味道適中,沒有很多肥肉,感覺很健康。我們額外叫了油菜。菜心非常甜昨晚滿20

我們額外叫了油菜。菜心非常甜
昨晚滿200元送一碟酸辣青瓜車厘茄。我朋友吃不停,不斷說好爽啊!我作病,不敢吃。
飯後叫了薑汁豆腐花。等了十多分鐘,以為是沒有落單。來到頗有驚喜,原來是鮮製豆腐花!!!是用傳統豆腐花木桶裝的,不過是小木桶,剛好兩個人的分量,太可愛了。打開一看便知道豆腐花是用很濃郁的豆漿做的。吃的時候非常有豆香味。下次來時一定會叫!

鮮鳳梨咕嚕肉(被吃了一大半的)
油菜及酸辣青瓜車厘茄
骨膠原豬軟骨湯麵
羽衣甘藍餃子
薑汁豆腐花
2018-04-20
鮮鳳梨咕嚕肉(被吃了一大半的)
油菜及酸辣青瓜車厘茄
骨膠原豬軟骨湯麵
羽衣甘藍餃子
薑汁豆腐花
  • 檸檬薏米水
  • 鮮鳳梨咕嚕肉
2018-04-16 157 浏览
一向好中意有小菜既茶餐廳始終係中菜先歷久常新百試不厭但偶爾都會中伏!呢間小城滋味,7點已經坐滿人咁岩有一枱走左我先入到,坐低已經又要排隊套餐選擇不多,但可自己加配飯湯任君選擇首先半隻口水雞套餐老實講,見到口水雞熱上有d唔習慣,我唔知道正宗係冷盤定熱盤,只評好無食? 熱上無左口水雞爽口既皮爽,更熱更麻,但食到一半左右就太咸,所以只有6分套餐加$20加湯加飯加豆漿,omg,全部都係暖,唔係熱既。唔合格都未計較我就黎食完晒菜飯先上呢個問題,三催四請再叫一份燒牛肉葱油面。面質粉,介乎煮唔熟同熟之間,係個牛好食d
一向好中意有小菜既茶餐廳
始終係中菜先歷久常新
百試不厭
偶爾都會中伏!

呢間小城滋味,7點已經坐滿人
咁岩有一枱走左我先入到,坐低已經又要排隊

套餐選擇不多,但可自己加配飯湯任君選擇
首先半隻口水雞套餐

都未計較我就黎食完晒菜飯先上呢個問題,三催四請

2018-03-01 262 浏览
同搵食兵團黎個開年飯🎉話明開年飯就唔係普通每人一個餐喇今次就試吓小菜,午餐真係比較少咁樣食但德福始終好多人等位🤷🏻‍♀️等左差唔多半個鐘有多先入到去咕嚕肉,甜酸適中,夠脆口呢個用嚟送飯係最適合不過但注意⚠️,飯係要加錢架💸瑤柱冬菇伴生菜一睇相,就知道醬汁比較多味道係唔錯嘅,冬菇都夠淋係食嘅時候可能要‘琼’下啲汁🤣金針雲耳蒸雞🐥都蒸得入味,滑身雞件都唔係太肥蒸出嚟唔算多油👍🏻🥕蘿蔔牛腩筋煲牛腩筋嘅份量都多同樣忟得入味蘿蔔夠甜,冇渣個汁撈飯都唔錯嘅如果你唔怕太油膩嘅話以午市小菜分量黎講,其實都算多,都好夠食,價錢抵只係當日太多人,啲侍應好忙碌最慘莫過於啲餸喺面前但你個飯🍚仍然未到😂最後仲有搵食兵團老細萬歲✌🏻呢個開年飯食得好滿足呀😜
同搵食兵團黎個開年飯🎉
話明開年飯就唔係普通每人一個餐喇
今次就試吓小菜,午餐真係比較少咁樣食
但德福始終好多人等位🤷🏻‍♀️
等左差唔多半個鐘有多先入到去

咕嚕肉,甜酸適中,夠脆口
呢個用嚟送飯係最適合不過
但注意⚠️,飯係要加錢架💸

瑤柱冬菇伴生菜
一睇相,就知道醬汁比較多
味道係唔錯嘅,冬菇都夠淋
係食嘅時候可能要‘琼’下啲汁🤣

同樣忟得入味
蘿蔔夠甜,冇渣
個汁撈飯都唔錯嘅
如果你唔怕太油膩嘅話

以午市小菜分量黎講,
其實都算多,都好夠食,價錢抵
只係當日太多人,啲侍應好忙碌
最慘莫過於啲餸喺面前
但你個飯🍚仍然未到😂