2020-04-20
認識了相當久的名字,識左佢無十年都有八年。以前一唸起食日本野就會唸超佢, 當香港經濟好似火箭咁突飛猛進,恆指也快到三萬點時, 好多人包括我都有能力食好啲, 自此就將 [ 小平律] 慢慢忘記。 今晚再重來絕對是緣份, 疫情下沒有預約就輕易有枱 。 進入小店前先量體溫, 再在枱面上放上消毒搓手液,確保大家安全,是每位市民應有的責任。 上一次來都好多年,小店的裝潢都無印象, 踏進小店一刻就以往的記憶返晒黎,一間踏實的日式料理店,一坐底已經送上小食, 真係咁多年都會變過。 誠意小食是 [ 牛舌粒、青瓜、芝麻沙律] 餐牌上選擇不小, 沙律、刺身、壽司、料理、燒物、窩物、炒飯等, 選擇困難症的客人會幾辛苦。我二話不說選了我最掛念的 $60其餘還有 軟殼蟹手卷$39、 碎蔥油甘魚卷$56、 自製雞丸$27、 鹽燒牛脷$38、野菜豆腐窩。 圓錐形的 外型趣緻,急不以及待一試,那濃濃的南瓜香甜湧出來, 其實點只得南瓜味咁單調, 內錎還有紅蘿蔔粒、雞蛋、栗米、沙律醬等,清甜健康,私心推薦。 和 [ 碎蔥油甘魚卷] 水準沒有太大落差, 前者香脆可口; 後者真材實料食到最後一啖仲食到有油甘魚碎。 串燒
今晚再重來絕對是緣份, 疫情下沒有預約就輕易有枱 。
變過。
誠意小食是 [ 牛舌粒、青瓜、芝麻沙律]
我二話不說選了我最掛念的 [南瓜沙律] $60
圓錐形的 [日式南瓜沙律] 外型趣緻,急不以及待一試,那濃濃的南瓜香甜湧出來, 其實點只得南瓜味咁單調, 內錎還有紅蘿蔔粒、雞蛋、栗米、
沙律醬等,清甜健康,私心推薦。
[軟殼蟹手卷] 和 [ 碎蔥油甘魚卷] 水準沒有太大落差, 前者香脆可口; 後者真材實料食到最後一啖仲食到有油甘魚碎。
串燒[自製雞丸] $27、[ 鹽燒牛脷] $38
手打雞丸絕對是我吃過最正的燒雞丸, 口感彈牙之餘,吃到一粒粒雞肉, 配上濃厚的醬汁,
太好味了, 兩串呀! THANKS !
[鹽燒牛脷] 超厚切,非常有咬口,鹽燒沒有蓋過牛舌香味, $38 CP 值高呀。
最後吃個飽肚窩物 [野菜豆腐窩] , 嫌味道過份淡口,只有菜同豆腐, 而且油都無一滴,勁健康囉。