2020-04-20 2656 浏览
認識了相當久的名字,識左佢無十年都有八年。以前一唸起食日本野就會唸超佢, 當香港經濟好似火箭咁突飛猛進,恆指也快到三萬點時, 好多人包括我都有能力食好啲, 自此就將 [ 小平律] 慢慢忘記。 今晚再重來絕對是緣份, 疫情下沒有預約就輕易有枱 。 進入小店前先量體溫, 再在枱面上放上消毒搓手液,確保大家安全,是每位市民應有的責任。 上一次來都好多年,小店的裝潢都無印象, 踏進小店一刻就以往的記憶返晒黎,一間踏實的日式料理店,一坐底已經送上小食, 真係咁多年都會變過。 誠意小食是 [ 牛舌粒、青瓜、芝麻沙律] 餐牌上選擇不小, 沙律、刺身、壽司、料理、燒物、窩物、炒飯等, 選擇困難症的客人會幾辛苦。我二話不說選了我最掛念的 $60其餘還有 軟殼蟹手卷$39、 碎蔥油甘魚卷$56、 自製雞丸$27、 鹽燒牛脷$38、野菜豆腐窩。 圓錐形的 外型趣緻,急不以及待一試,那濃濃的南瓜香甜湧出來, 其實點只得南瓜味咁單調, 內錎還有紅蘿蔔粒、雞蛋、栗米、沙律醬等,清甜健康,私心推薦。  和 [ 碎蔥油甘魚卷] 水準沒有太大落差, 前者香脆可口; 後者真材實料食到最後一啖仲食到有油甘魚碎。 串燒
[小平津] 認識了相當久的名字,識左佢無十年都有八年。

今晚再重來絕對是緣份, 疫情下沒有預約就輕易有枱 。

變過。

誠意小食是 [ 牛舌粒、青瓜、芝麻沙律]

餐牌上選擇不小, 沙律、刺身壽司、料理、燒物、窩物、炒飯等, 選擇困難症的客人會幾辛苦。

我二話不說選了我最掛念的 [南瓜沙律] $60

圓錐形的 [日式南瓜沙律] 外型趣緻,急不以及待一試,那濃濃的南瓜香甜湧出來, 其實點只得南瓜味咁單調, 內錎還有紅蘿蔔粒、雞蛋、栗米、

沙律醬等,清甜健康,私心推薦。

[軟殼蟹手卷] 和 [ 碎蔥油甘魚卷] 水準沒有太大落差, 前者香脆可口; 後者真材實料食到最後一啖仲食到有油甘魚碎。

串燒[自製雞丸] $27、[ 鹽燒牛脷] $38

手打雞丸絕對是我吃過最正的燒雞丸, 口感彈牙之餘,吃到一粒粒雞肉, 配上濃厚的醬汁,

太好味了, 兩串呀! THANKS !

[鹽燒牛脷] 超厚切,非常有咬口,鹽燒沒有蓋過牛舌香味, $38 CP 值高呀。

最後吃個飽肚窩物 [野菜豆腐窩] , 嫌味道過份淡口,只有菜同豆腐, 而且油都無一滴,勁健康囉。
2020-04-08
  • 自製雞丸
  • 日式南瓜沙律
2020-02-16 948 浏览
Lunch time想食小平津嘅話,記得要book位!佢嘅menu最岩選擇困難症嘅朋友,一次過可以揀2款主菜。而我最鐘意嘅都係佢嘅壽司set,可以揀7款壽司,仲包埋沙律,湯同烏冬。今次就揀左帶子,赤蝦,鰻魚,海膽,蟹膏,同蟹肉沙律。當中最鐘意都係赤蝦同蟹膏。赤蝦大隻又夠新鮮,其實佢仲有甜蝦可以揀,不過有大隻嘅赤蝦,又邊會有人會去揀細隻嘅甜蝦?🤪蟹膏壽司唔係好多地方有,佢唔係貴價食材,但我每次見到都會叫。蟹膏完全”醬”住個口,香得來唔會腥👍🏼其他菜都合格水準,算係高性格比嘅選擇

其他菜都合格水準,算係高性格比嘅選擇
老公要加班,襯住空檔時間都要同佢食晚飯傾下計,唔知去邊度食好,老公話不如去返拍拖前食過嘅餐廳回憶下。小平津,原來我哋剛認識未開始拍拖嗰陣去過一次,依家以夫妻身份再去,感覺特別,最驚喜係我覺得服務同食物質素都比幾年前好。芥末八爪魚,芥末可以再多少少,見議點軍艦會比較好,就甘食麻麻地。牛油果沙律,好新鮮,加埋啲青瓜絲好爽口鮮甜。軟殼蟹壽司,係呀之前都有食過,真係好食,所以忍唔住要叫半份食多次。大大件,軟殼蟹炸得香脆,大大啖好滿足。自家製燒雞肉丸,又係必點之選,肉質鮮嫩多汁,小心爆汁滴到周圍都係。海膽炒飯,炒得好香口,加上青瓜絲減低左油膩感,唔好以為份量少唔夠食,其實份量多,食到好飽。最後有甜品呀,士多啤梨雪糕,甜甜蜜蜜,下次等小b開始食大人嘢可以帶埋佢嚟,再次重遊小平津。

牛油果沙律,好新鮮,加埋啲青瓜絲好爽口鮮甜。

2019-10-21
  • 軟殻蟹壽司
  • 自家製燒雞肉丸
2019-10-25 1046 浏览
第一次黎小平津食,味道唔錯!呢到個位要熟門熟路既人帶去,唔係朋友知,都完全唔會知道帶呢到既存在,Lunch去食唔算好Full,唔洗等位好正。餐牌有好多選擇,有選擇困難症既朋友會有D難揀哈哈~不過好快我就決定要食Sushi啦,叫左三文魚同蟹子壽司~新鮮度都幾好,性價比唔錯,稱唔上勁好食,但Lunch食飽個肚係無問題~~~~~~~~個烏冬唔算好大份,男仔會有D餓,但係店員會問夠唔夠飯,我諗應該可以加。

2019-10-21 860 浏览
經同事介紹黎到登龍街永光中心食日本野,唔講真係唔會識去!因為樓下好多餐廳之餘,仲要上樓先去到!本身無唸住寫食評,事關只係普通中午放lunch點知食落又幾好食,所以無乜圖 無點影相,還請見諒!一入去就聽到幾枱日本人傾計,都市傳說日本餐廳有日本人食係等於好食!搞到我有小小期待啦一入坐就上咗個沙律啦,勁新鮮同唔腥 蔬菜仲係脆口,呢一個前菜好食過好多餐廳前菜!牛肉牛鍋 配烏冬 $72首先湯底係似壽喜燒底,但完全唔咸 可以飲埋!烏冬唔係平價烏冬,又無冷藏味!咬落有口感,唔會粉下粉下咁牛肉都唔係吉吉家既肥牛!佢係比較靚啲牛肉,脂肪比例較少,食落牛味有 仲份量都多!仲有唔少既配菜,娃娃菜 冬菇 紅蘿蔔 蛋總結,性價比高既日本餐廳lunch!無加一,服務態度亦都好好!一定會再幫襯

本身無唸住寫食評,事關只係普通中午放lunch
點知食落又幾好食,所以無乜圖 無點影相,還請見諒!

牛肉牛鍋 配烏冬 $72
首先湯底係似壽喜燒底,但完全唔咸 可以飲埋!
烏冬唔係平價烏冬,又無冷藏味!咬落有口感,唔會粉下粉下咁
仲有唔少既配菜,娃娃菜 冬菇 紅蘿蔔 蛋

總結,性價比高既日本餐廳lunch!
無加一,服務態度亦都好好!一定會再幫襯

2019-10-21
午餐
2019-06-05 3002 浏览
在最初開業已有幫幾次,銅鑼灣,太多日式食店,咁既價錢,都沒多特色,亦不會要求特別寬敞,香港人,明白的。靠的是服務吧當日即慶晚餐,沒訂枱,坐吧枱,還可以燒日本青椒仔,有一點點渣,但很有青味。有次行過蘇高超巿,都見到有得賣,只記得小平津價錢,原來都不算貴。最初店員推介,覺得有點貴,但都一試鰻魚豆腐,真係仲好好味,質素不是最靚,對鰻魚有要求的,就要食燒海鰻吧。個人偏好,已好滿足茶泡飯,係香港,只食過乜苑酒店係最滿意的可能當年“友人“的關係吧而小平津依個,香港來說都不錯飯,湯,太間單,太間單分出食材好壞質素另外點了一瓶清酒,倒第一小瓶後,店員都主動放回雪櫃,又主動睇下坐酒的是否冰需要換當晚都是爆場的,員工氣氛士氣都很好。真係值得一大讚香港餐廳保持水準,價錢,已很難得,所以我亦很難得會回頭再去
當日即慶晚餐,沒訂枱,坐吧枱,還可以

燒日本青椒

茶泡飯

茶泡飯,係香港,只食過乜苑酒店係最滿意的
可能當年“友人“的關係吧

而小平津依個,香港來說都不錯
飯,湯,太間單,太間單分出食材好壞質素

當晚都是爆場的,員工氣氛士氣都很好。真係值得一大讚

香港餐廳保持水準,價錢,已很難得,所以我亦很難得會回頭再去
燒日本青椒
茶泡飯
2019-03-27 2640 浏览
📍銅鑼灣 食晏推介之選呢間小店有好多唔同款嘅 #setlunch 簡!有#拉麵 #烏冬 #鍋物 #魚生飯 #燒魚 #咖喱系列 #吉列豬扒 #燒雞扒 💯 仲可以好彈性俾大家揀飯🍚或者烏冬或者拉麵🍜都可以,要加$5至$15🉐 每一個set lunch會配上 #沙律 🥗 同 #漬物 ,如果揀咗配返仲會有 #面豉湯 配上🥄 平均大概$56至$95一個餐💰⭐️照燒雞扒飯🐔 個雞皮真係煎得好出色👍🏻連我平時唔識雞皮都忍唔住要食晒佢!又唔肥膩, 味道剛剛好,啲肉又滑又入味!🥢非常推介💙💙
📍銅鑼灣 食晏推介之選

2019-02-18 2244 浏览
小平津係幾年前一個老友介紹,而家已經係我哋一家人經常去食日本嘢嘅飯堂。小平津是一間居酒屋,位於登龍街某商廈,地方不算大,座位稍為迫夾,但勝在價錢適中,食物質素唔錯,而且幾有日本小酒居嘅feel。這裏多數是熟客,經常見客人和店員聊天。每次我哋想去小平津食嘢,都會六點鐘前上去walk in, 如果唔係多數無位。今年情人節我哋即管碰碰運氣,好好彩今次又有得食啦!慣常點了我哋最鍾意食嘅幾樣食物,南瓜沙律、鰻魚豆腐天婦羅和軟殼蟹卷,另外也叫了煙肉焗蠔、三文魚壽司、海膽壽司和魚湯鍋。每次食都吾會令我哋失望!晚上食滿某個金額還有雪糕送添!

南瓜沙律
鰻魚豆腐天婦羅
炸軟殻蟹卷
煙肉焗蠔
三文魚壽司、海膽壽司
魚湯鍋
綠茶雪糕
2019-02-14
$235.5 (晚餐)
庆祝纪念
三文魚壽司、海膽壽司
魚湯鍋
綠茶雪糕
2019-02-15 1579 浏览
呢間日本餐廳位於銅鑼灣,覺得佢質素一直都維持到幾高,而且又唔貴,所以成為咗我同男朋友嘅食堂~•首先佢個免費前菜係豬脷青瓜粟米粒,幾好食,一啲都唔馬虎🤗•佢嘅海膽一板價錢都係百幾蚊,非常之抵食,食得好滿足。•另外佢有一個係🥢鰻魚豆腐天婦羅都係超好食,不過唔記得咗影相。•明太子雞翼🐔都好正好飽滿好多明太子~•要咗個🍤蝦刺身,佢幫我地炸埋個蝦頭,好酥脆好好食!•最後仲會送雪糕🍨做甜品,唔錯唔錯,誠意推介~

首先佢個免費前菜係豬脷青瓜粟米粒,幾好食,一啲都唔馬虎🤗

佢嘅海膽一板價錢都係百幾蚊,非常之抵食,食得好滿足。

明太子雞翼🐔都好正好飽滿好多明太子~

要咗個🍤蝦刺身,佢幫我地炸埋個蝦頭,好酥脆好好食!

最後仲會送雪糕🍨做甜品,唔錯唔錯,誠意推介~
2019-02-09 1384 浏览
每年都與死黨在酒樓團拜,但今年多新年飯局,大家提議不如改吃精緻又不太貴的食物。 其中一位死黨提議不如去銅鑼灣小平津吃日本餐,餐廳在時代廣場ua戲院附近,吃完可順便逛街看戲。 大家都覺得提議不錯,所以便訂了枱。 餐廳不算很大,枱面也較細。 但座位下面設有一個膠籃方便放手袋,很貼心設計。 所以坐下也不覺地方太過淺窄。餐廳午餐有很多選擇,價錢也都不貴,點了一個雜錦魚生卷和加州卷丶燒鰻魚飯及牛肉火鍋。 當雜錦卷送上來的時候,還跟一碗湯烏冬,真是感到驚喜,因這set 午餐只售62元。 雜錦卷內的魚生非常多和新鮮,雖然得兩件但也感覺滿足。 燒鰻魚飯鰻魚非常肥厚,牛肉火鍋更是整個窩面都鋪滿肉汁甜美牛肉,而且這火鍋只售70元,實在是性比價高。 我們在店內暢談了個多小時,到埋單的時候才發現原來不用加一,弄得我們齊齊嚷著下次一定要再來。 到了離開的時候 先發現原來店內有人在排隊,令我們感到不好意思。

2019-01-21 983 浏览
銅鑼灣登龍街真係好多好野食😆呢間算係日本野入面抵食夾好食🥢lunch time通常都full晒 無book位一定唔會等到😖lunch menu有好多選擇簡 都係below $100 包湯包沙律 簡左比時比較貴既牛肉壽喜燒烏冬set 個壽喜燒鍋雖然無個爐燒住 但都keep到d湯同烏冬熱辣辣👍🏻湯底好好味 食完成個人暖粒粒😙雖然環境一般 無咩日本氣氛 但價錢同食物質素黎講算唔錯✨一定會再黎Set lunch 牛肉壽喜燒 $65

Set lunch 牛肉壽喜燒 $65
牛肉壽喜燒
牛肉壽喜燒
2019-01-11 692 浏览
我第一次跟朋友去呢間餐廳食lunch, 我見咁多人諗住質素都ok, 點知,中伏了。我叫左個豚肉生薑燒,個樣望落去都唔太吸引,咬落去仲驚,我第一次食豚肉生薑燒係可以難食。不論豚肉同洋蔥都一d味都冇,冇甜味冇咸味,得個鞋字。最重要係,我咬咬下突然覺得好硬,原來,佢塊塊豚肉都係有骨嘅,我真係真係第一次食生薑燒嘅豚肉有骨。又鞋又有骨,其實佢想我食咩呢。而個面豉湯,係同水無咩分別。最後,我只係食左半碗飯同幾塊豚肉跟洋蔥。其實,真係求其揾個人煮都應該好味過佢。而家要去買珍珠奶茶頂肚。

不論豚肉同洋蔥都一d味都冇,冇甜味冇咸味,得個鞋字。

而個面豉湯,係同水無咩分別。

而家要去買珍珠奶茶頂肚。
2018-12-08 974 浏览
今日同我朋友喺銅鑼灣買嘢,到附近一間日本餐廳食嘢,而間餐廳呢出咗名啲嘢食,美味之餘呢個價錢呢又大眾化,燒雞柳好香,內裡又多汁唔會太過乾,仲有軟殼蟹都好好味外脆內軟,同埋呢佢嗰炸漿非常之鬆化,總結是平民價美味享受。
炸漿非常之鬆化,總結是平民價美味享受。
2018-11-14 1125 浏览
今日出街食下午餐,平時帶飯在公司食,本來食越南菜,但人家無開門,轉食日本野一杯茶,前菜醒胃後上一碗湯大大块雞扒外皮酥脆可口,肉質鮮嫩多汁,好吃😋但白飯太軟,好似煮得太耐太多水,無飯味,糊狀米飯都得食,免收加一
前菜沙律

照燒雞扒飯
午餐牌1
午餐牌2
2018-10-27 1186 浏览
前幾個月每個星期日都會食既日本菜!又抵食又好味個人最中意食佢個煎餃子🥟又翠(唔識打)又足料,每次都同爸爸叫兩客餃子食串燒都整得好好味,雞翼丫,雞軟骨丫,牛利丫,羊架丫哩啲都好正,牛利有分汁燒同醬燒,個人中意汁燒多d熱食仲有壽喜燒牛肉鍋烏冬,泡菜豚肉鍋烏冬哩d,唔怕食唔飽!另外,所有刺身都好好味好抵食,魚生切到大大片又厚,然後仲可以跟番人數叫番相對既份量,兩個人就二人前咁上,唔怕會叫多浪費左既情況!整體十分扺食!
前幾個月每個星期日都會食既日本菜!又抵食又好味

熱食仲有壽喜燒牛肉鍋烏冬,泡菜豚肉鍋烏冬哩d,唔怕食唔飽!
整體十分扺食!