2018-03-10 649 浏览
約左好耐無見既朋友聚會 緊係要揀一間坐得舒服又可以影靚相既餐廳😍 最後揀左小房子 行上去時其實有啲驚 中間幾層係吉鋪😂上到去見到勁多人 同朋友坐低就去嗌野食 食物款式幾新穎 但性價比唔高 我諗cafe有部分既錢其實係for你係到坐既費用既 所以整體都ok! 好可惜貓貓無坐過黎我地附近 見到係人地枱好羨慕啊!
2018-02-23 1005 浏览
靜到悶咗,想接觸下人群同動物,小房子係一個不二之選,位於旺區旺角嘅小房子自然人多嘈雜,但偶然嘅打擾會令你精神為之一震,更何況呢度仲有貓咪陪你玩?你可以喺度嗌一個一人晚餐,雖然只係三文魚茶漬飯、烤焗小甜薯加蒸蛋,但有貓咪陪伴,不失為一個可愛嘅單身夜晚!更何況係屋企唔畀養貓嘅朋友?

2018-02-21
2018-02-13 796 浏览
有時候,會食厭咗大型連鎖食肆,有時候,覺得食來食去都係嗰幾味會好悶,所以經常有想試食野嘅衝動,唔淨只想試新餐廳或者新食物種類,而係想試新感覺!😅 例如之前盛行raw food,或者有一排立食都係新新物文化咁。所以試試「小房子」係想試下偽文青嘅感覺。「小房子」係喺一棟唐樓入面,走進餐廳內,可能係夜晚嘅關係,店內都幾暗,對於我嚟講,感覺不是文青(因為文青風,應該係光光明明,整清乾淨,但呢度光線較暗,有d陳舊,比較似舊式古老嘅一d餐室)🤓食物方面,有d似和式小定食,味道和賣相都相當不錯。

所以試試「小房子」係想試下偽文青嘅感覺。

食物方面,有d似和式小定食,味道和賣相都相當不錯。
2018-01-01 1113 浏览
同閨蜜想搵間舒服既cafe坐下,就黎左好多人讚既小房子!環境真係超靚吖,勁適合影美照!仲有好多貓貓陪你玩~叫左「櫻花水信玄餅」同「三文魚茶漬飯」,賣相真係有100分呀!叫其實食落味道只係一般,不過見到都覺得勁開心!會再來光顧既美店呀!
同閨蜜想搵間舒服既cafe坐下,就黎左好多人讚既小房子!

環境真係超靚吖,勁適合影美照!仲有好多貓貓陪你玩~

會再來光顧既美店呀!
2017-12-07 1595 浏览
其實呢間都食左好奈下😂係我哋兩個第一次出街👦帶我食嘅樓上Café仔去到樓下都唔確定到底係未個到😂兩個膽粗粗上去碰運氣入到去有幾隻貓貓🐱🐱-🔸櫻花水信玄餅 $48👅:❤(滿分為5個❤)外觀睇落好靚靚好似水滴咁中間有一朵櫻花食落就冇乜味道啦似食緊無味啫喱加上黑糖一齊食就有會有翻D甜味亦可能因為有櫻花所以有淡淡花香味-🔸豆腐芝士蛋糕 $42👅:❤(滿分為5個❤)除左蛋糕還配上一些穀物蛋糕只有好淡好淡好淡嘅芝士味仲有好淡好淡嘅豆腐味而且蛋糕比較黏食落有D似漿糊真係覺得好一般仲有可能因為👧唔中意食穀物😂-🔸青檸檬薄荷薑茶 $48👅:❤(滿分為5個❤)呢個係個時唔知飲乜👦話信佢,呢個會特別D就試左啦🤷未落蜜糖前試飲了一下成杯係好淡嘅薄荷同薑味水落蜜糖就多了少少的甜味但其實D味唔太出似飲淡薄荷薑水-🔸櫻花梅子梳打 $48👅:❤(滿分為5個❤)睇落顔色真係好靚係👧中意嘅櫻花粉紅色入面有一粒梅子篤後飲落只有一陣甜味梅子就個時有試食到👧只記得難食到即吐出黎🤷外觀影相呃Like一流但真係只得外觀呃得下人😂-整體評分:2/5環境幾靚,幾清幽嘅但食物就真係麻麻地啦可以當係去感受氣氛咁但問我哋會唔會再去?又真係唔
其實呢間都食左好奈下😂

真係覺得好一般
仲有可能因為👧唔中意食穀物😂

🔸青檸檬薄荷薑茶 $48
呢個係個時唔知飲乜
👦話信佢,呢個會特別D就試左啦🤷
未落蜜糖前試飲了一下

整體評分:2/5
環境幾靚,幾清幽嘅
但食物就真係麻麻地啦
可以當係去感受氣氛咁
但問我哋會唔會再去?
又真係唔會啦😂
2017-12-01 971 浏览
環境:🌝🌝🌝🌝🌚旺角工廈內有間優雅環境仲有活潑貓貓相伴的食店貓貓好好客一坐落係小台階到貓貓就過黎陪我地啦好乖又唔怕人~貼住腳邊咁訓好暖笠笠的感覺食品:三文魚茶漬飯 $98茶漬飯有跟食,紫薯仔,甜甜地又煙煙un un~茶漬飯面除左主菜3文魚仲啲海帶、紫菜、細細粒的芥末~茶壺內的茶都係清清地加落飯到之後浸左一陣入左落飯到,係香既,啲飯又無因為咁而林曬食品賣相🌝🌝🌝🌝🌝味道🌝🌝🌝🌝🌚抵食指數🌝🌝🌝🌝🌚三色飯團 $98嗯⋯飯團都係明太子個味最出又有少少辣辣地的感覺、其他2個本人覺得過份清淡較為普通配菜有海帶+牛旁,有啲醋酸酸地~好開胃仲有青提子+哈蜜瓜都好甜好有汁!特別欣賞哈蜜瓜~食品賣相🌝🌝🌝🌝🌚味道🌝🌝🌝🌚🌚抵食指數🌝🌝🌝🌚🌚薄荷薑蜜糖茶 $52杯子好大~~~比想像中更為大內面的當然都係同名一樣啦~但蜜糖就分開左,可以按個人需要放入杯中。愈飲又因爲自己又篤篤下啲薑,所以愈飲愈濃味。真係估唔到⋯在屋企的話係可以加多半杯水再飲都仲有味。賣相🌝🌝🌝🌚🌚味道🌝🌝🌝🌝🌚抵飲指數🌝🌝🌝🌚🌚
環境:🌝🌝🌝🌝🌚
旺角工廈內有間優雅環境
仲有活潑貓貓相伴的食店
貓貓好好客
一坐落係小台階到貓貓就過黎陪我地啦
好乖又唔怕人~貼住腳邊咁訓好暖笠笠的感覺

食品:
三文魚茶漬飯 $98
茶漬飯有跟食,紫薯仔,甜甜地又煙煙un un~
茶漬飯面除左主菜3文魚仲啲海帶、紫菜、細細粒的芥末~
茶壺內的茶都係清清地
食品賣相🌝🌝🌝🌝🌝
味道🌝🌝🌝🌝🌚
抵食指數🌝🌝🌝🌝🌚

三色飯團 $98
配菜有海帶+牛旁,有啲醋酸酸地~好開胃
仲有青提子+哈蜜瓜都好甜好有汁!特別欣賞哈蜜瓜~
食品賣相🌝🌝🌝🌝🌚
味道🌝🌝🌝🌚🌚
抵食指數🌝🌝🌝🌚🌚

薄荷薑蜜糖茶 $52
杯子好大~~~比想像中更為大
愈飲又因爲自己又篤篤下啲薑,所以愈飲愈濃味。
真係估唔到⋯在屋企的話係可以加多半杯水再飲都仲有味。
賣相🌝🌝🌝🌚🌚
味道🌝🌝🌝🌝🌚
抵飲指數🌝🌝🌝🌚🌚
  • 三文魚茶漬飯
2017-11-28 651 浏览
以前成日路過街尾都想上去直到依家搬左昌記一入去有陣乾花味仲有接待大師等候由於時間尚早... 未坐滿可以㨂下位lee 度有充電位又有wifi 我㨂左書櫃個corner位點餐就自己行出去cashier 叫同比$ , 之後有人送去你張枱lee 度有三隻貓叫左杯玫瑰桂花烏龍茶由於green monday menu 有d 改動變左蕃茄旦飯由於我唔食蕃茄問左staff 佢地比左個炒飯我甜點我揀左水信玄餅另一個係雪山多士面係cream 但其實入面有雪榚好味道整體感覺好好唯一問題就係十點關門大吉旺角區算早呀
以前成日路過街尾都想上去
直到依家搬左昌記

一入去有陣乾花味

仲有接待大師等候

由於時間尚早...
未坐滿可以㨂下位

唯一問題就係十點關門大吉

旺角區算早呀
2017-11-27
2017-11-15 9772 浏览
小房子是旺角區內頗有名氣的茶室,更是(偽)文青的打卡聖地,看看食評和照片知道這兒食物種類少又不合口味,所以一直未曾到訪。在豉油街吃過午餐,心血來潮想到對面的小房子坐坐,喝喝茶,看看書,怎料他們已經搬到了位於西洋菜南街的新址,更方便大家。新店也是座落於唐樓內,走過兩層狹窄陰暗的梯間,直行到尾的單位便是。店子很寬敞,全部採用木質傢具,設有雙人座位,長枱,bar枱,榻榻米幾個不同區域,天花四處掛滿很多乾燥植物,加上柔和的燈光,整個空間變得溫暖洋洋點了玫瑰桂花烏龍茶$52第一次見這設計,集茶壺和茶杯於一身,茶葉泡過熱水後抽起濾壺部分,"茶壺"便可當杯子使用可是這壺茶欠缺花香味,質素麻麻,性價比低。突然間一隻小貓咪跳上我旁邊的座位,一雙綠色眼睛目不轉睛地望著窗外,誰知牠在想甚麼呢?思考了一會兒,貓咪便回到牠的專屬床褥睡覺,太可愛了!稍後我移座到榻榻米,又有一隻黑色斑紋貓咪跳上來跟客人玩耍,完全不怕生,逗得人哈哈笑,所以說小動物也許是最好的餐廳公關不建議女生帶男朋友來,因為黃昏時分最多年輕少女前來,人人捧著花茶,裝作看書打卡拍照,真的在看書的我默默看著各種女孩的百態渡過了一個治療心靈的下午

點了玫瑰桂花烏龍茶$52
玫瑰桂花烏龍茶

可是這壺茶欠缺花香味,質素麻麻,性價比低。

思考了一會兒,貓咪便回到牠的專屬床褥睡覺,太可愛了!

2017-11-14
2017-10-29 955 浏览
跟朋友去了舊址,發現搬了還好有紙仔提示,好貼心新店更易找新店比舊店更舒服,令人心情好好是次點了飯團主食,豆腐芝士蛋糕,火焰雪山都是手制的,超好吃😋火焰雪山的材料,直是一吃難忘是紅酒梨(?),還有雪糕味道很夾很好吃是幸福的味道!豆腐芝士蛋糕有很濃香的豆味,很好吃如果可以滑點就更加完美店員都很好,還會主動問客人需要!跟朋友聊天的好地方,不嘈吵還可以跟貓貓玩,貓貓都很可愛一定要再來下次要試花茶 ,水信玄餅
跟朋友去了舊址,發現搬了
還好有紙仔提示,好貼心
新店更易找

新店比舊店更舒服,令人心情好好
是次點了飯團主食,豆腐芝士蛋糕,火焰雪山
都是手制的,超好吃😋

火焰雪山的材料,直是一吃難忘
是紅酒梨(?),還有雪糕
味道很夾很好吃
是幸福的味道!
豆腐芝士蛋糕
有很濃香的豆味,很好吃
如果可以滑點就更加完美

店員都很好,還會主動問客人需要!

跟朋友聊天的好地方,不嘈吵
還可以跟貓貓玩,貓貓都很可愛
一定要再來
下次要試花茶 ,水信玄餅
2017-10-26
2017-10-28 754 浏览
搬左之後第一次去新店,比以前大左,不過感覺乾花既擺設少左。今期既主食係三色飯團(明太子、三文魚),配菜仲有溏心蛋😍,飯團方面明太子比較好食,因為無咁乾同有咸味。今次無點甜品,同朋友吹水黎食個甜品呢到係一流,平日食係無最低消費,可以真真正正比地方人休息。
三色飯團定食
三色飯團定食
返工忙到咁... 同好友食飯傾計令自己減壓... 令自己開心係好重要... 叉滿電再向前衝~呢度都唔算難搵既... 但要好留神望大廈名... 同埋行樓梯上二層係比較快...櫻花梅子梳打呢度飲品款式唔多... 因為個刻行到好熱唔想飲茶... 就揀左點睇都咁靚既梳打飲~ 店員仲提醒記得拮爛粒梅子~ 好好飲又唔係既... 但睇到會令心情靚左囉~三色小飯糰餐係得兩款揀... 婆仔咁愛吃壽司就揀左飯糰... 以為份量唔多... 點知食曬成個 Set 都飽到食唔落甜品... 餐有埋水果同埋酸咪咪既昆布... 唔錯~一間鋪又唔同擺設... 岩曬鐘意影相既婆仔...呢度位置唔多... 但大家唔會傾計傾到大大聲唔嘈好舒服~ 仲要多謝個男店員好用心咁幫朋友同婆仔影相~ 餐牌只會係收銀處睇到... 即係入門口個度...好多乾花... 可以買走架~ 因為咁岩見到有客買... XD

三色小飯糰

一間鋪又唔同擺設... 岩曬鐘意影相既婆仔...

餐牌只會係收銀處睇到... 即係入門口個度...

2017-10-13 696 浏览
Cafe的食物選擇有限但不用選反而來得方便,食物質素不錯,點了茶漬飯,配上香口的三文魚鬆,整個擺盤很精緻,很有文青的味道,小紫薯也很好吃、有甜還帶一點點咬勁。朋友點的豆腐芝士蛋糕也好吃呢。但cafe最值得讚賞的是其服務,所有店員的態度也超有禮親切,通通有問必答,會給我們說明清楚店內點餐細節、菜色介紹等等。今天我們給朋友慶生,店員熱心的替我們點蠟燭、又很認真給我們拍照,是坊間少見的高質服務態度呢!感謝店員當天為我們服務!讓我們在cafe內渡過愉快時光。
三文魚茶漬飯

三文魚茶漬飯
2017-09-15 734 浏览
在假期想悠閒地過一個下午,於是跟友人相約到這家小房子。甫進店入感覺與台南的老房子有點相似,就是有點歷史味道,卻又有點清新的感覺。之前並不知道這裡有什麼食物選擇,但看見鄰桌點的甜點很精緻和漂亮,也決定試一試!當天點了豆腐芝士蛋糕和雪山多士。食物賣相挺不錯的,看得出店員的用心製作,不過只為雪山多士拍了照片。雪山多士:賣相挺漂亮。多士質感挺鬆軟,與楊桃和忌廉一起吃更加甜。雖然也配搭了一些其他水果,但不嗜甜的人大概仍會覺得有點膩。總體來說算是不過不失。

2017-08-27 870 浏览
今次終於上到黎小房子喇之前上黎2次都因為太FULL所以冇等到今次趕係小房子搬之前黎試一次~每人都叫左個主餐黎食~(其實係冇得揀, 最飽肚已經係呢樣)3個飯團, 有梅, 明太子同埋三文魚仲有芽菜, 糖心蛋同埋少少生果同場友人都質疑文青係咪食少少已經飽哈哈哈~加左錢叫茉莉蜂蜜綠茶都幾好飲, 而且有得REFILL水仲有可愛既貓貓
今次終於上到黎小房子喇

之前上黎2次都因為太FULL所以冇等到
今次趕係小房子搬之前黎試一次~

每人都叫左個主餐黎食~
(其實係冇得揀, 最飽肚已經係呢樣)
3個飯團, 有梅, 明太子同埋三文魚
仲有芽菜, 糖心蛋同埋少少生果
同場友人都質疑文青係咪食少少已經飽哈哈哈~

加左錢叫茉莉蜂蜜綠茶
都幾好飲, 而且有得REFILL水

仲有可愛既貓貓
2017-08-19
2017-08-16 1088 浏览
由於友人中意去cafe食野今次就揀左尼間小房子聊天去到樓下有個女仔好猶豫上唔上去友人就問 你去小房子?佢話係 因為條樓梯黑到乜都望唔到所以淆底結果我地三個人上去入到去就見到有兩隻貓貓好乖咁瞓左係到好得意 俾人摸之後睇menu 見到得一個主餐之前睇open rice 食評已知選擇唔多所以冇咩所謂好cute cute嘅貓貓結果我同友人兩個人嗌咗兩個主餐我再嗌左杯野飲價錢同出面嘅cafe差不多忘記影餐牌了三個飯團都好好食配菜其實比想像中好右手邊嘅芽菜昆布酸酸地 好開胃士多啤梨就比較酸啲但係賣相可以比到10分由於比較大食嘅我覺得只可以填肚子剛剛好雖然選擇比較少但係主餐係好食嘅 適合大眾口味梅子梳打因為我鍾意酸酸地店員都有講話要篤爛佢 會比較好飲的確如此店內嘅環境比較暗冷氣冇乜 但係整體來講氣氛唔錯 客人都比較多 雖然唔需要等但係店裏長期有客開店時間到晚上10點雖然收得比較早 但係我覺得可以值得一去
由於友人中意去cafe食野
今次就揀左尼間小房子聊天
去到樓下有個女仔好猶豫上唔上去
友人就問 你去小房子?
佢話係 因為條樓梯黑到乜都望唔到所以淆底
結果我地三個人上去