2017-07-13 1914 浏览
貓cafe有好多,但呢間特別小小,多左啲文青氣質😌。入到去好舒服,cafe真係一個令人放鬆下,hea下既好地方一心要食lunch,點知原來佢地主食set得一款🤔,無乜選擇,只好照叫。叫左杯櫻花梅子梳打,以前食過咁多樣櫻花食物,從來都唔知櫻花係乜味😅,呢杯都係梅子味,好鍾意食梅子糖,所以覺得呢杯野好飲!飯團好迷你,飯比較乾同硬,其他所有野食都ok。我自己最喜歡異短🐱,呢度有,可愛到爆,影左好多相😆,但每次係街玩完睇完啲🐱🐱,都覺得,我要快啲番屋企陪我個女-湯丸🐷!總括野食貴左啲🙈,味道還好,係環境同隻靚異短加分!
貓cafe有好多,但呢間特別小小,多左啲文青氣質😌。
入到去好舒服,cafe真係一個令人放鬆下,hea下既好地方

飯團好迷你,飯比較乾同硬,其他所有野食都ok。

總括野食貴左啲🙈,味道還好,係環境同隻靚異短加分!
2017-07-12
  • 櫻花梅子梳打
2017-07-02 1633 浏览
以前來過一次 但是吃了閉門羹🙁終於有時間可以去吃吃看!小房子位於唐樓2樓,幸好有小房子牌子不然我還以為我去錯地方文青的風格✨ 偽文青和愛貓人士可以去👍🏻店內的座位不多 而且沒有時限 沒有最低消費所以也有機會沒位置喔🙁本來想說要吃茶漬飯 發現換了主食餐單🙁點了 三色飯團 配溏心蛋 水果我想說的是 大食的人真的不建議去吃份量有點少 適合輕食的人💁🏻三色飯團 有三文魚 明太子 梅子普普通通 不過不失 但梅子的飯團讓我有驚喜喔!😍 因為很特別 所以就覺得這個蠻好吃😋溏心蛋 水果 就沒有特別反而 配菜 有海帶和芽菜 好好吃!豆腐芝士蛋糕 樣貌明顯看出來是人手製作 吃起來有豆腐的香味感覺有點像吃豆腐花😂但是 我推介這個 好吃!櫻花水信玄餅 樣子是可以讓人拍照😂但是 吃起來是一般般🙁加了旁邊的黑糖 口感像龜苓膏櫻花梅子梳打我跟朋友覺得這個飲料滿好喝特別是 喝到梅子的時候👍🏻👍🏻👍🏻但是其他朋友不喜歡😂😂😂所以因個人的口味青蘋果鐵觀音喝前一定要攪拌均勻 不然喝的時候就沒有味道🤓水果紅茶3杯不同味道的😂有1杯是特別甜 但是我覺得都好喝😋其實這3款飲料都是不錯的選擇😋
以前來過一次 但是吃了閉門羹🙁
終於有時間可以去吃吃看!

小房子位於唐樓2樓,幸好有小房子牌子

我想說的是 大食的人真的不建議去吃
份量有點少 適合輕食的人💁🏻
三色飯團 有三文魚 明太子 梅子
溏心蛋 水果 就沒有特別
反而 配菜 有海帶和芽菜 好好吃!

豆腐芝士蛋糕
樣貌明顯看出來是人手製作
吃起來有豆腐的香味
感覺有點像吃豆腐花😂
但是 我推介這個 好吃!
豆腐芝士蛋糕

3杯不同味道的😂
有1杯是特別甜 但是我覺得都好喝😋

其實這3款飲料都是不錯的選擇😋
2017-06-21 944 浏览
小房子在黑布街唐樓,要行樓梯上的。有兩層的cafe,有擺賣自家手作,乾花,手機花殼等。印象中沒有咖啡的,只賣茶,輕食及甜點。到訪當天系星期六下午,四處都坐滿人,不方便拍照。好不容易才找到兩個座位,朋友未到,被小貓咪霸佔了。之後還呼呼大睡!三色飯團配上溏心蛋,三文魚,櫻花及明太子,味道清新,還有伴菜及水果。水果紅茶,意外地很有茶香。這裏沒有最底清費,沒有時限,還有小貓為伴,適合同朋友聊天的地方。
小房子在黑布街唐樓,要行樓梯上的。

有兩層的cafe,有擺賣自家手作,乾花,手機花殼等。

印象中沒有咖啡的,只賣茶,輕食及甜點。

到訪當天系星期六下午,四處都坐滿人,不方便拍照。

好不容易才找到兩個座位,朋友未到,被小貓咪霸佔了。

之後還呼呼大睡!

水果紅茶,意外地很有茶香。

2017-05-27
2017-06-08 625 浏览
和兩個朋友來小房子吃午餐 大家記得是兩點開呀!點了一個lunch set 左邊是三文魚 中間是梅子 右邊是辛辣明太子味道其實正常沒特別 有朋友覺得梅子很酸 然後還有一些配菜 就正正常常啦⋯⋯吃環境...環境真的像個房子 很溫馨 有幾隻貓貓 可以說是貓cafe
和兩個朋友來小房子吃午餐 大家記得是兩點開呀!

點了一個lunch set

左邊是三文魚 中間是梅子 右邊是辛辣明太子
吃環境...

環境真的像個房子 很溫馨 有幾隻貓貓 可以說是貓cafe

休閒慢活真正旺中帶靜的旺角一隅。店主是愛花之人,小房子位於2樓,1樓是花房,主要賣乾燥花手工藝。小房子內甚有大自然氣息,兩隻小貓隨處走,有地台沙發窗台位任君選擇,適合三兩知己訴心事或獨自看書寫作放空。季節限定小房子菜單非常簡單,按季節轉變,如你有選擇困難症,常於長長的set menu, a lar carte menu, drink menu中迷失,希望可返樸歸真,小房子簡約menu可大大減少你選擇的時間。季節限定不單指不同季節用不同食材,連店內佈置的花也接季節改變,本人去年春天第一次去的時候滿室是空運來的櫻花,之後又轉了麻葉繡線菊。滿室花香,十分驚喜。份量輕巧    食物以日式輕食如飯團、漬物為主,輔以清新口味芝士餅、櫻花特飲、雪山多士等。最有名氣的當然是外觀吸引的櫻花水玄餅。留意輕食是食完不會過飽,份量剛好適合細食女士,男士可能會覺得不夠飽。店內確實鮮有男士蹤影,9成都是女性顧客。食得喜樂唔嬲豬TIPS: 以閒坐體驗寧靜休閒時光為主。店員親切,都是普通女生,不是大廚,惹味鑊氣欠奉。份量輕巧,食完即走,不打算長坐或十分肚餓,埋單可能會覺得貴。大伙兒不太適合,自己點菜不夠多款食物之餘,
休閒慢活

季節限定

份量輕巧

食得喜樂唔嬲豬TIPS:
大伙兒不太適合,自己點菜不夠多款食物之餘,太大聲都會劃破其他食客的寧靜啊。
题外话/补充资料: 14:00-22:00
2017-06-03
  • 三式飯團
2017-06-02 382 浏览
在鬧市中找個寧靜的空間真的不容易,希望能好好保留和珍惜這些清泉。以前偶然會來悠閒的渡過週末的下午,這次就帶了幾個朋友來吃晚餐,順便來試試最新的春夏餐點。這回的春夏餐點,是三色飯團配上溏心蛋,剛好足夠填滿女生的胃口。梅子飯團,味道不會太酸;櫻花飯團,相對是最清淡的,吃起來滿口都是櫻花味;三文魚飯團,難得沒有加上飯素,感覺清新。伴菜和水果,適當的鹹味和甜味為整個定食加分。要注意的是食物和飲料都是要單點的,所以價錢會有點少貴。但這裡沒有最低消費,沒有限制的用餐時間,只是純粹的提供地方給客人聊天和吃東西。單是這麼用心的經營,加上環境和氣氛,就已經覺得值得了。可惜,城市的發展讓這裡餘下的時間不多。如果想來的朋友,要趕快在暑假前來試試。
春夏餐點

题外话/补充资料: 這裡有幾隻貓,怕貓的朋友要小心,愛貓的朋友也希望能好好愛護它們。畢竟,這裡才是它們的地方。
2017-04-18
春夏餐點
2017-05-26 383 浏览
係雜誌見到呢間位於旺角鬧市中,佈置得妹好似花園嘅小房子,實在為偽文青鐘情嘅cafe,相約小伙伴一齊過黎談下心,update下近況。旺角唐樓上嘅樓上cafe,位置唔算太難搵。Cafe樓下一層,係相關嘅一間小商店,都係賣啲手作類物品。小房子提供嘅食物較為簡單,而且都係比較健康一啲。試左佢嘅豆腐芝士蛋糕,淡淡嘅豆腐味,口感軟身,不過餅底就偏硬。花茶都係清清淡淡,感覺清新。若果係愛貓嘅偽文青,呢度更有多一個理由令你到訪,有幾隻可愛貓咪成日跳黎跳去,唔係好痴人,原來佢地先係真正嘅高貴小文青。
2017-05-03 789 浏览
誰能想到旺角鬧市當中隱藏了一間三層樓上的悠閒cafe,一進入cafe 中已能感受那種閒適的格調,木式的裝修好像已經成為文青cafe的必然配搭,但永遠不會讓人膩味,配上柔和的燈光與音樂,單是環境已經值得一去。當然,言歸食評,這裡的主食只有一樣,就是三色飯團配沙律,塘心蛋以及生果,所以唯有點它,此外,還點了一杯是日熱花茶。熱花茶等了一會兒就來到,侍應貼心地提醒最好等一會再飲,並且提我要拎開隔渣先。花茶味道自然,飲了後令人非常舒適,已是不錯。主食也沒有令人失望,三文魚飯團,櫻花飯團與明太子飯團各有風味,沙律味道濃郁,還有切成兩半的美味塘心蛋,配以清新的生果,造就一個令人滿足的主食。值得一提的是侍應在送野食來後有特別去介紹主食,令人清楚明白,十分窩心。最後還點了一個玄水信餅,賣相很精緻,但味道卻普通。令人難以忘懷的是這天與朋友在該店慶祝生日,店員也有送上生日祝福,雖然沒有什麼贈品,但心意也值得嘉許。埋單一人主食連甜品飲品用了198元,價格算是頗昂貴,但以這間店的環境,服務,食物質素而言也算合理,值得一試。

,已是不錯。
是日花茶

三色飯團

最後還點了一個玄水信餅,賣相很精緻,但味道卻普通。
玄水信餅

2017-05-03
庆祝纪念
生日
是日花茶
三色飯團
2017-04-29 904 浏览
偽文青又出發去影相厄like🤣呢間系鬧市中既一點寧靜,地點系旺角,但上到去好靜,避世一流。好多小擺設,好有(偽)文青feel,影多幾張是常識吧~晚餐系set左一款 (有時系吾同款)桂花烏龍三文魚茶漬飯 x 茶碗蒸可配北寄貝沙律/ 芥辣八爪魚/ 紫薯三文魚茶漬飯倒啲茶落啲飯食味道還不錯,就系好清既感覺。櫻花水信玄餅🌸賣相真系太吸引,有花系入面好令,好似水滴形;有淡淡既水果甜味 質地似啫喱。所謂既茶碗蒸即燉蛋,溫度暖暖地,幾軟滑。芥末八爪魚🐙都幾辣,不過有青瓜作伴菜,都幾清新。食物味道雖然不錯 但份量少 個人認為價錢偏貴😐
偽文青又出發去影相厄like🤣
好多小擺設,好有(偽)文青feel,影多幾張是常識吧~

晚餐系set左一款 (有時系吾同款)
桂花烏龍三文魚茶漬飯 x 茶碗蒸
可配北寄貝沙律/ 芥辣八爪魚/ 紫薯

三文魚茶漬飯
倒啲茶落啲飯食味道還不錯,就系好清既感覺。

櫻花水信玄餅🌸
櫻花手信玄餅

所謂既茶碗蒸即燉蛋,溫度暖暖地,幾軟滑。

芥末八爪魚🐙
都幾辣,不過有青瓜作伴菜,都幾清新。

食物味道雖然不錯
但份量少 個人認為價錢偏貴😐
2017-04-28
櫻花手信玄餅
  • 櫻花水信玄餅
2017-04-20 847 浏览
這咖啡廳其實之前有來過綠油油的裝飾,讓我有舒緩壓力,可以放鬆的感覺,特別喜歡這店另一個特色是這裡是沒有最低消費,而且也不會趕客人走。愛坐多就坐多久 (不過這裡的wifi很不穩定就是了)對了,要是你怕貓咪或是對貓會過敏的話就不能來了。因為有隻貓在店裡自由的走動哦!這店的選擇其實不多。主食就一個(不過好像是隔一段時間會改菜單就是了),三色飯團。味道還不錯。三文魚的那個加美奶滋,帶點酸酸甜甜的,蠻好吃的。三文魚子飯團的魚子量剛好,沒有加太多導致過咸也不會好像很小氣那樣放太少。玫瑰梅子梳打還不錯。梅子壓爛後味道更濃醇,喜歡!甜點雖說很漂亮精緻,可味道沒什麼特別。整體來說,這店我真的很喜歡,一定會再來哦!
這咖啡廳其實之前有來過
綠油油的裝飾,讓我有舒緩壓力,可以放鬆的感覺,特別喜歡
玫瑰梅子梳打還不錯。梅子壓爛後味道更濃醇,喜歡!
甜點雖說很漂亮精緻,可味道沒什麼特別。
整體來說,這店我真的很喜歡,一定會再來哦!
2017-04-19
2017-04-02 1545 浏览
文青好去處📖裝修好有格調 而且無限時 坐成日都得👍🏻就算男定女都好適合而且鍾意貓既你地就岩哂🐱 雖然唔係貓cafe 但店主養左兩隻小貓好得意😽😽 主餐有三個選擇有三款唔同嘅茶漬飯套餐🍵🍚唔係好多地方有茶漬飯食🙆🏻三文魚茶漬飯($88) 有啲熟既三文魚碎同紫菜係面加入清清地既清漬配飯 好易入口 真係唔錯🤗平時唔飯白飯既我 都成碗食哂😆鰻魚荼漬飯($98) 鰻魚都好嫩滑飲品方面 今次試左青蘋果鐵觀音($40) 🍏飲落去唔會唔會好甜 有濃郁既鐵觀音味都ok~ 好多人都會叫櫻花梅子梳打($48) 🌸飲落幾特別 梅子味好出鹹鹹地但就飲唔到咩櫻花味啦🙈套餐仲包括一個茶碗蒸同小紫薯2款都超好食 特別係個蒸蛋😋值得一讚既係哩度嘅食物都好健康 👍🏻唔會好油 仲有好多款花茶選擇🤗
文青好去處📖
裝修好有格調 而且無限時 坐成日都得👍🏻
就算男定女都好適合
而且鍾意貓既你地就岩哂🐱
唔係好多地方有茶漬飯食🙆🏻
三文魚茶漬飯($88)
有啲熟既三文魚碎同紫菜係面
加入清清地既清漬配飯 好易入口 真係唔錯🤗
平時唔飯白飯既我 都成碗食哂😆
鰻魚荼漬飯($98)
鰻魚都好嫩滑

2款都超好食 特別係個蒸蛋😋

值得一讚既係哩度嘅食物都好健康 👍🏻
唔會好油 仲有好多款花茶選擇🤗
2017-03-20 1524 浏览
星期五食飽飯 想搵個地方同朋友吹下水 原本諗住去附近手工啤酒酒吧 但full house 即刻諗到之前想去又冇開既小房子 由於食飽左既關係 我地只會叫飲品 要先搵位 再出去買 我就叫左熱水果茶 朋友就叫左金盞花普洱茶 下次都想試下呢度既茶漬飯 野飲不過不失 但呢度無人趕你走 吹下水玩下喵喵 同知己黎最合適 喵喵走圍走 都幾難抱到佢
1967 浏览
2017-03-17
2017-03-08 1546 浏览
小房子同大部份樓上cafe一樣都係行文青小新清風。因為佢有個同名嘅花店,所以cafe入面都會用好多花泥做裝飾,少女們嘅影相位!Cafe仲有幾隻喵星人坐陣,每隻貓貓都有唔同樣同性格,好可愛!cafe嘅貓會自由走動,餐廳人客都可以逗下佢哋玩~餐廳供應嘅食物唔太多,而我就揀咗鰻魚茶漬飯,套餐包埋小紫薯同茶碗蒸。鰻魚份量充足,鰻魚尚算新鮮,唔會有腥味,鰻魚燒汁偏甜,加咗茶就會中和返個甜味。小紫薯軟硬適中,甜甜地,可以當飯後小甜點。而茶碗蒸的雞蛋滑嫩,口感不錯。櫻花梅子梳打,紅色嘅小梅子點綴咗粉紅色嘅櫻花梳打,少女感十足,梅子酸酸甜甜,好開胃。

2017-03-07 1192 浏览
入口大廈係比較舊,暗,有少少陰濕咁啦。 但推開門就係另一個世界黎既。 記得。記得。記得。要順手閂門,因為店內有貓。 都係我此行目的因為未食晏,所以今日就食甜食咸喇。 我地叫左個三文魚茶漬飯再配多個金盞花普洱茶。吃貨既世界係除左好味仲要講下樣靚唔靚同聞落香唔香。 個樣黎講,茶碗蒸係感覺蒸得老左啲啲既,因為眼見好多好多泡泡。殊不知食完落一啲都唔老唔鞋,係滑溜溜同埋有香既高湯味既。 入面仲有啲金針花同肉,雖然有啲莞茜,但我居然唔抗拒仲食哂咁滯甜薯仔都係啲即時買既野黎既者,只係蒸熟無所謂驚唔驚喜架喇。到茶漬飯,配料落手幾重,啲湯好味,份量亦都好夠,我只係用左半壺已經將全個飯都拌好。 讚。 茶,就係好香本身既金盞花同普洱味,而且可以係咁添飲,不失係一個hea 陣既好地方。 結論,我會再黎,食下飯,探下貓。

甜薯仔都係啲即時買既野黎既者,只係蒸熟無所謂驚唔驚喜架喇。

結論,我會再黎,食下飯,探下貓。
2017-03-07
  • 三文魚茶漬飯
2017-03-04 896 浏览
完全係為咗靚靚嘅水玄信餅而嚟大廈好殘舊,一度以為走錯路但上到就別有洞天喇~呢度仲有寄賣乾花、飾物同明信片一整個文青格調洋溢隨便都可以影到靚相(唔係話呢張靚 😂)主角水玄信餅登場~通透嘅外型真係好 elegant 中間仲有朵櫻花點綴 🌸好適合相機食先完全唔捨得整爛佢呀另外亦 order 咗少少鹹食份量都幾少,而且要等好耐不過味道係 ok 嘅~個 presentation 都有日本小店感覺食食下仲有隻主人過嚟八卦呢呢度係好住家 feel 嘅小店咁嚟食下 tea,影下相都唔錯嘅~
完全係為咗靚靚嘅水玄信餅而嚟
大廈好殘舊,一度以為走錯路
但上到就別有洞天喇~
呢度仲有寄賣乾花、飾物同明信片
一整個文青格調洋溢
隨便都可以影到靚相(唔係話呢張靚 😂)
主角水玄信餅登場~
通透嘅外型真係好 elegant
中間仲有朵櫻花點綴 🌸
好適合相機食先
完全唔捨得整爛佢呀
另外亦 order 咗少少鹹食
份量都幾少,而且要等好耐
不過味道係 ok 嘅~
個 presentation 都有日本小店感覺
食食下仲有隻主人過嚟八卦呢
呢度係好住家 feel 嘅小店咁
嚟食下 tea,影下相都唔錯嘅~

• 櫻花水信玄餅