2020-04-24 317 浏览
小松鼠三年前食過幾次,印象最深刻係佢嘅蘑菇湯,又香又濃又 creamy,仲有就係漢堡包,比麥當當貴啲啲,但係質素就高幾皮。今次再去,叫咗個二人餐,包括餐湯,頭盤,主菜兩款同飲品,咁多嘢加埋都唔過二百蚊,超級抵食。久違嘅蘑菇湯比之前失色,質感較稀,味道亦較淡😐,跟湯嘅蒜蓉包則唔錯,有誠意。頭盤我哋揀咗黑松露薯條,份量好多,炸得都幾香脆,不過黑松露味就唔太突出。主菜首先係煙三文魚 Risotto,呢個屬正常水準,Risotto 雖然煮得比較腍,醬汁亦都比較稀,但係調味得宜,芝士亦算多,味道唔錯。成晚最好食嘅就係另一個主菜手打安格斯牛肉漢堡,漢堡扒夠厚有肉味,個包面鋪滿我最鍾意嘅芝麻,水準同三年前一樣咁高😋。

2020-04-22 177 浏览
去開元朗 就諗住睇吓有啲乜野好食的🙈search 下openrice見到呢間d 嘢食賣相唔錯bor🤩🤩就決定過嚟試試佢喇😎午飯時間 去到門口就見到有啲人等緊位了咁我地就喺門口一路睇餐牌一路等大概等左10分鐘到就已經入得都好快呀我同我fd兩個人order 左 吉列魚柳黑豚豬肉腸 同埋照燒雞扒黑豚豬肉腸兩個餐都可以選擇配薯條薯蓉或者意粉我地都揀咗薯條 同埋涷冷茶等左一陣就有嘢食了個餐會有埋啲菜 可以中和下咁就唔驚太熱氣喇😛我覺得佢每樣野係好食的個薯條我幾鍾意❤️上枱ge時候又熱又脆魚柳都係 不過我最驚喜嘅都係個豬肉腸一咬落去會爆啲油出嚟😋真係唔錯總括來講都值得再嚟😙呢個價錢可以有咁大碟又坐得舒服等我下次試吓佢啲漢堡先😛
去開元朗

呢個價錢可以有咁大碟又坐得舒服
等我下次試吓佢啲漢堡先😛

2020-04-07
2020-04-21 215 浏览
夜晚想食好少少於是就入咗元朗搵我嘅朋友,呢條街有好多美食,其中一間就一定包括-小松鼠。小松鼠🐿係一間偏向西式嘅餐廳,細細間,坐得都幾舒服,食物質素又唔錯。今日就同朋友叫咗松鼠二人套餐:頭盤小食 - 蒜蓉包和黑松露薯條🍞🍟蒜蓉包就一定會有嘅,再配上佢嘅黑松露醬,一齊食真係好好味,好夾!忌廉湯都幾好味,份量啱啱好。呢個係幾有驚喜嘅小食,因為佢係用黑松露粒,而唔係用黑松露醬,極有誠意!當然好香黑松露味同埋夾埋一齊食好好味,如果份量可以多少少就好啦主食 - 蟹肉蘆筍Risotto🦀呢個我真係可以比滿分,因為佢嘅蟹肉係遍布成個risotto,而且risotto煮得好好,唔會太淋或者太watery,蟹肉嘅份量一啲都唔吝嗇!超正主食 - 辣肉腸薄餅🍕我覺得佢最出色嘅地方係小松鼠嘅薄餅係偏向薄身同埋脆,因為我本身唔太鍾意食薄餅,但係呢一間嘅薄餅我係覺得幾好味,脆脆哋,有啲似食緊梳打餅加薯片咁。整體真係好味同埋抵食,下次去嘅時候可以試吓佢嘅肉類,因為見到隔離枱食佢嘅BBQ汁燒豬肋骨都好似好正🤩

頭盤小食 - 蒜蓉包和黑松露薯條🍞🍟
忌廉湯都幾好味,份量啱啱好。
黑松露薯條

辣肉腸薄餅
辣肉腸薄餅

• 蟹肉露荀Risotto
2020-04-08 264 浏览
新界人新界搵食今日同個Fd 去左元朗搵食 想試下啲新餐廳揀左幾間俾個fd決定 最後佢揀左呢間疫情關係 啲枱坐得疏落啲 所以都等左15mins餐廳裝修幾現代 坐落都幾悠閒 幾舒服朋友同我都想食薯條 佢叫左吉列魚柳黑豚豬肉腸 我就叫左照燒雞扒黑豚豬肉腸2碟賣相都唔錯 啲沙律菜唔會苦澀 但多啲沙律醬會更好我哋都一致認為豬肉腸好食 咬落夠juicy 會岀油 但唔會膩 佢有2條 如果俾多條我 都仲食得落 推介薯條就正常 我鍾意食啲厚肉薯條 但佢唔係呢款加埋凍飲 埋單$55 無加一而家食個lunch 茶記都$4-50 呢個環境 舒舒服服 食完傾陣計都仲得
新界人新界搵食

照燒雞扒黑豚豬肉腸
2020-04-07
照燒雞扒黑豚豬肉腸
  • 黑豚豬肉腸
夜晚去左小松鼠食晚餐!因為食飯時間加上依家唔會搭檯,去到等左15分鐘先入去.見二人餐幾抵食就叫左個$178既二人餐🤤,前菜有餐湯同包,有得簡一個意粉或飯加一個漢堡,仲有一份小食連兩杯野飲,絕對夠飽🤩🤩埋單發現唔洗加一😍抵食!有大量文宣加tips捐立場👍🏻👍🏻見佢lunch好抵食下次試 !!!漢堡係哩到既招牌必叫,真係好juicy好夠味🥰但意粉就有待改善,太硬同調味唔夠,可能意大利飯會好d~
黑松露忌廉湯,蒜蓉包,黑松露薯條
手打牛肉漢堡
蜆肉煙肉意粉
黑松露忌廉湯,蒜蓉包,黑松露薯條
手打牛肉漢堡
2020-03-17 205 浏览
休閒食返個迷你漢堡🍔一行二人👭🏻叫咗兩份“手打安格斯漢堡”餐🍔鐘情漢堡包既我👍🏻俾滿分🍟Sorry薯條太油👎🏻失望🍹正常…整體可以一試,不過冇下次…
休閒食返個迷你漢堡🍔
一行二人👭🏻
叫咗兩份“手打安格斯漢堡”餐
🍔鐘情漢堡包既我👍🏻俾滿分
🍟Sorry薯條太油👎🏻失望
🍹正常
…整體可以一試,不過冇下次…

2020-03-06
2020-03-15 164 浏览
今日適逢314~同男朋友去左小松鼠慶祝白色情人節💛訂左枱20:30,早到左20分鐘見到入邊有吉枱都要等到搭半先可以入座🤣覺得安排座位方面可以彈性處理一下👌🏻不過店員都好好~知道我地係情侶都安排返窗邊位比我地,有返啲空間😆叫左2人餐~最平$178有交易😍質素都幾唔錯!隨餐一人一餐湯加蒜蓉多士(太餓掛住食無影到相🤣)是日餐湯係磨菇湯,口感十分不錯好creamy💯而且有粒粒磨菇👌🏻蒜蓉多士如果大塊少少少就完美🥰頭盆揀左黑松露薯條,份量適中,配埋個酸忌廉醬超好食(但後尾勁後悔揀左薯條,因為主菜揀burger都會跟啲薯條比你!!早知試下雞翼啦嗚T_T)主菜有安格斯漢堡🍔肉身好juicy!!!!個醬汁都好夾~~另外揀左卡邦尼意粉,略嫌淡味左啲,同埋個人不太鐘意太重奶味👀整體黎講性價比都好高☺️有機會會再黎啊~~

叫左2人餐~最平$178有交易😍質素都幾唔錯!
主菜有安格斯漢堡🍔肉身好juicy!!!!個醬汁都好夾~~

整體黎講性價比都好高☺️有機會會再黎啊~~
2020-03-07 136 浏览
今日休休閒閒同朋友食個Tea,我哋都叫咗個burger配薯條。本身我係burger迷,叫咗個牛肉漢堡,芝士同牛肉嘅份量啱啱好,唔會太漏,漢堡扒都好Juicy。唯一係薯條有少許油益味,令到成個餐有啲失色。店舖入面簡單嘅佈置

店舖入面簡單嘅佈置

2020-01-20 2161 浏览
睇完 wolipay 再睇open rice呢間岩口味 可以試下🕊之前有係附近食過幾次yellow shop所以都唔難揾不過.. 係難等位 因為真係好多人呀 係開心既見到大家都好支持💛唯有睇下open rice 揀下有咩好食香蒜辣椒蜆肉煙肉意粉 $68好吸引啲意粉煮得好好食 收乾曬水但又保留到少少油分 令到佢乾身得黎又有少少滑而且軟硬適中!!食落有淡淡既辣味 又唔會蓋過左蜆肉既味💛啲蜆都好大粒 份量又多!絕對唔會因為收你68$而偷工減料💛勁有良心💛💛💛小食 雞翼四隻 佢所有野都即叫即製雞翼上枱時仲係勁熱...炸到外脆肉軟 而且keep到勁juicy配埋個醬 酸酸甜甜 勁好味!!!!見到好多人推薦牛肉漢堡🍔🍔🍔手打安格斯牛肉漢堡 $78🍔薯條就麻麻地~睇下一切開......勁juicy~~ 而且勁有牛味~菜都好新鮮唔怪得咁多人推介不過~ 因為太多人啦樓面得一個 做到佢頭都暈 落單 上菜 reception pack外賣 執枱 收銀 [都係佢一個包辦佢仲好努力咁滿足大家既要求! 大家比啲耐性~因為....我果日見到不停有人煩住佢😂 但佢都好似習慣左咁 好好脾氣
睇完 wolipay 再睇open rice

香蒜辣椒蜆肉煙肉意粉

好吸引

啲意粉煮得好好食 收乾曬水
但又保留到少少油分 令到佢乾身得黎又有少少滑
而且軟硬適中!!
食落有淡淡既辣味 又唔會蓋過左蜆肉既味💛

啲蜆都好大粒 份量又多!
絕對唔會因為收你68$而偷工減料💛
勁有良心💛💛💛

小食 雞翼四隻
雞翼

佢所有野都即叫即製
雞翼上枱時仲係勁熱...
炸到外脆肉軟 而且keep到勁juicy
配埋個醬 酸酸甜甜 勁好味
!!!!

見到好多人推薦牛肉漢堡🍔🍔🍔
手打安格斯牛肉漢堡 $78🍔

薯條就麻麻地~
睇下
一切開......
手打安格斯牛肉漢堡

勁juicy~~
而且勁有牛味~
菜都好新鮮
唔怪得咁多人推介

不過~ 因為太多人啦
樓面得一個 做到佢頭都暈
都係佢一個包辦
佢仲好努力咁滿足大家既要求! 大家比啲耐性~
因為....我果日見到不停有人煩住佢😂
但佢都好似習慣左咁 好好脾氣
2020-01-19
香蒜辣椒蜆肉煙肉意粉
雞翼
手打安格斯牛肉漢堡
2020-01-20 306 浏览
本來聽朋友講呢間啲嘢唔錯,所以今日就嚟試下,午餐時入去時計埋我只有兩張枱是新客的 原本在店舖內的顧客已在用餐中,我倆張枱下單後不久才憳慢有新客人進店大約四至五張枱和下單,過份就是睇住遲來的客人飲品和餐已到我枱的單還未到,問題已反映比樓面同事兩次但一次都冇幫我跟進過, 我喺度等咗差唔多半個鐘 只係睇住啲遲過我嚟落單嘅客人餐飲或餐品以上枱 ,而我所點嘅就一樣都未到!! 最後食都唔食走咗
2019-12-29 524 浏览
🔹板燒雞胸 黑豚豬肉腸 配薯條 ($51)〔送飲品、沙律菜〕🔹唔知醒全日早餐 ($98)〔送飲品〕..本身以為會細細份嘅我哋完全嚇親,啲配菜份量極多🥗沙律菜食落唔會苦澀/過凍,直頭幾新鮮,薯條比起burgerking幼身少少,新鮮炸起,十分香脆!特別講下條腸,好純唔好腸嘅小pin本身諗住走腸,但都算啦試吓,點知外面超脆,咬落卜一聲,入面嘅豬肉唔過鹹,唔知關唔關用黑豚事,好好食!🤤.板燒雞胸比起活仔薄,但卻更香口更惹味,嫩就唔算至少唔過乾,不過醃料味可以淡少少~喂51蚊我收貨喎!.全日早餐有漢堡扒、流心蛋、煙三文魚沙律、腸腸兩條、薯蓉同蒜蓉包,荷包仔胃以為要做大嘥鬼,最後清哂!😋 手工漢堡扒富肉香,上面仲有半溶芝士,薯蓉甜甜地,帶有薯仔顆粒,幾有口感👍🏻 早餐時段食會平近三十蚊,大家可以諗諗.🤙🏻 : 一開波仲擔心會唔好食,抱住撐黃店心態去試,結果當然好有驚喜!隔離食漢堡包,同樣51蚊大大個(要切開先食到),超吸引,下次試埋💛 .
🔹唔知醒全日早餐 ($98)〔送飲品〕
2019-12-19 392 浏览
經過見到呢間黃店竟然冇人排隊,朋友仲要話間野都出名,就入咗去食🙈價錢方面$178-$258就可以有個二人餐,有湯有包有前菜有意粉/意大利飯,仲有漢堡,性價比極高▫️磨菇湯 + 餐包磨菇湯幾濃,餐包既醬似酸忌廉幾特別▫️黑松露薯條不過不失,黑松露味唔算太重▫️手打安格斯牛肉漢堡▫️玉子芝士雞扒丼

▫️磨菇湯 + 餐包
磨菇湯幾濃,餐包既醬似酸忌廉幾特別

▫️黑松露薯條
不過不失,黑松露味唔算太重

▫️手打安格斯牛肉漢堡

▫️玉子芝士雞扒丼
2019-12-17 255 浏览
同朋友諗住食西餐,被餐廳外價錢相宜嘅餐牌吸引,決定試試呢間坐落馬田路嘅小餐廳,二人餐十分抵食,我地當晚揀左個SetC 餐包所配嘅醬汁特別,你以為係普通沙拉醬,但竟然夾雜小許芝士味,配上香脆蒜蓉牛油包,十分濃郁可口。頭盤薯條份量多,醬汁可以自己任加,而主菜方面當然要試試佢地招牌手打漢堡,漢堡排外層煎到焦焦脆脆,上面有半溶嘅芝士同雞蛋,食落牛肉味到好濃,果然係招牌菜。而另一款主菜我地叫左肉眼排配意粉。牛排食落好軟冧,5成熟岩岩好順帶一提,店員服務好好,店內氣氛吾錯,我同朋友都話一定要再黎食
2019-12-07 370 浏览
這天去到元朗搵食,因為中午有事要做,所以十一點鐘食個brunch,這間店的餐款正合適。店面不大,但由於時間尚早,食客不多,坐落也算舒適。我們選了一個班尼迪蛋餐和雞扒餐。雞扒餐配菠菜、豬肉腸、鬆餅、薯條和雙蛋,我選了班尼迪蛋。雞扒很入味而且肉質嫩滑,菠菜雖然油比較多但是很好味,值得一讚的是英式鬆餅,加入香濃牛油和香蒜烤焗,甘香鬆脆,班尼迪蛋上的汁也很多。整個餐都很好味。班尼迪蛋餐配有雜菜沙律,沙律的量很多而且配有足夠的胡麻醬,班尼迪蛋配煙肉和煙三文魚加上英式鬆餅,配搭得宜味道好,而且班尼迪醬汁照樣充足。這裏的全日早餐都很好味,下次有機會再試試午餐和晚餐吧。
這裏的全日早餐都很好味,下次有機會再試試午餐和晚餐吧。
跟餐熱奶茶熱檸茶
班尼迪蛋餐
雞扒全日早餐
2019-12-02
班尼迪蛋餐
雞扒全日早餐
2019-12-01 335 浏览
今日午餐隨意選擇了小松鼠也是一間小店,開放式廚房,店內陳設節約,但感覺親切Lunch set款款都幾吸引選擇困難症的我,結果點了烤豬肋骨配薯蓉$118實物係超出預期的大份新鮮爽脆的沙律菜配上麻醬,份量很足肋骨面滿是BBQ醬,酸酸甜甜的好醒胃,味道幾好,只是肉的面層乾了點,可能是over cook !薯蓉好香,不是完全糊狀的,仍保留一些薯粒,有少許咬口,板燒雞胸及黑豚豬肉腸配意粉$68雞胸望落嚡口,實質食落彈牙嫩滑,夠入味意粉亦非常彈牙凍檸茶超讚茶色清透不濁,不澀不酸,又不會太甜,清爽解渴,好飲!咖啡夠香濃
今日午餐隨意選擇了小松鼠
也是一間小店,開放式廚房,店內陳設節約,但感覺親切

Lunch set款款都幾吸引

選擇困難症的我,結果點了烤豬肋骨配薯蓉$118
實物係超出預期的大份

新鮮爽脆的沙律菜配上麻醬,份量很足
肋骨面滿是BBQ醬,酸酸甜甜的好醒胃
薯蓉好香,不是完全糊狀的,仍保留一些薯粒,有少許咬口,

板燒雞胸及黑豚豬肉腸配意粉$68
雞胸望落嚡口,實質食落彈牙嫩滑,夠入味
意粉亦非常彈牙

凍檸茶超讚

茶色清透不濁,不澀不酸,又不會太甜,清爽解渴,好飲!

咖啡夠香濃

2019-12-01