2021-03-11 659 浏览
今日放工約老公於旺角新世紀廣場食晚飯,小皇府晚市都有點心,啱曬貪吃的我們。小皇府鮮蝦雲吞麵~蛋麵放面,雲吞放底,雲吞共有五隻,鮮蝦爽口彈牙,驚喜發現湯底如入蝦子,味道香濃,正!狀元及第粥~粥底煲得又綿又滑,材料豐富,豬潤、豬肚、粉腸、豬腰、肉丸,各有一至兩件,一定要讚豬潤,新鮮爽口好食。碗粥已吃一大半,依然仲有好多配料。小皇府叉燒腸粉~出色的製作, 滑捋捋腸粉皮薄餡靚,一件又一件吃不停。酥炸虎松茸~這個要多謝店員介紹,松茸炸得香脆可口,炸漿味道一流,沾一些喼汁也不錯呢。東湖陳醋肉排~甜甜一字排,帶小小醋味,可一解肉類的 肥膩感覺,老公食到舐舐脷。羊肚菌上湯牛肉球~第一次吃牛肉球放上湯,加入陳皮的牛肉球配味道香濃的羊肚菌原來可以好夾。鮮茄上湯鮮竹卷~新穎煮法,配合鮮茄蓉,感覺似食緊西餐,不妨一試。綠豆蓉焗西米布甸~讓我發現有這個甜品,吃到飽飽都要叫一個share,果真好味,焗起好香,並不是周圍都吃到。整體上這晚食物屬中上水準,環境舒適吃得心情愉快,加上店員友善招呼增加不少分數。
小皇府鮮蝦雲吞麵~
狀元及第粥~
一定要讚豬潤,新鮮爽口好食。
碗粥已吃一大半,依然仲有好多配料。
小皇府叉燒腸粉~
出色的製作, 滑捋捋腸粉皮薄餡靚,一件又一件吃不停。
酥炸虎松茸~
東湖陳醋肉排~
羊肚菌上湯牛肉球~
鮮茄上湯鮮竹卷~
新穎煮法,配合鮮茄蓉,感覺似食緊西餐,不妨一試。
綠豆蓉焗西米布甸~

2021-03-09
2021-03-10 126 浏览
與好友在旺角新世紀廣場購完物再找間餐廳醫醫肚,好友想吃些粥粉之類,想起不久前光顧過的"小皇府"一定合她的要求。喜歡這食物多元化,除了粥,粉,麵,飯還有精緻點心和巧手小菜……等。環境整潔又光亮!狀元及第粥 $ 58粥底綿滑鮮甜,稀稠適中……粉腸,豬心,豬潤都有爽滑口感,足料。 很合好友心意,讚好!酥炸雲吞 /8件 $ 68外皮鬆脆饀內蝦肉爽口彈牙!台式脆蝦腸粉 $ 38幼滑腸粉夾着一層脆脆炸麵,滿口軟滑爽脆!XO醬煎腸粉 $ 48炒得乾身爽口,醬汁惹味!原隻花膠灌湯餃 $ 58蓋一打開,大大隻花膠非常有瞄頭!湯底清甜,滑滑花膠彈牙有口感!薄薄餃皮,餡料富豐加點浙醋更加鮮味!蛋白杏仁茶 $ 32又香又滑,甜道適中,有水準!滿足!

環境整潔又光亮!

狀元及第粥 $ 58
粥底綿滑鮮甜,稀稠適中……

粉腸,豬心,豬潤都有爽滑口感,足料。
很合好友心意,讚好!

酥炸雲吞 /8件 $ 68
外皮鬆脆饀內蝦肉爽口彈牙!

台式脆蝦腸粉 $ 38
幼滑腸粉夾着一層脆脆炸麵,滿口軟滑爽脆!

XO醬煎腸粉 $ 48
炒得乾身爽口,醬汁惹味!

原隻花膠灌湯餃 $ 58
蓋一打開,大大隻花膠非常有瞄頭!

湯底清甜,滑滑花膠彈牙有口感!

薄薄餃皮,餡料富豐加點浙醋更加鮮味!

蛋白杏仁茶 $ 32
又香又滑,甜道適中,有水準!
滿足!
[IMG:11
2021-03-08
2021-03-10 164 浏览
星期六、星期日,我家喜歡飲茶食點心,COVID-19疫情爆發後,媽媽很少外出吃飯,今天1行4人來吃午餐(2人限聚令生效,分2桌,中間有透明膠板分隔)點了以下的:#普洱茶,濃而不澀,解油膩!#狀元及第粥,這個一般,可以不點!#荷香珍珠雞,這個味道不錯!#小皇府鮮蝦餃,蝦很新鮮,好吃!#鳳城鮮蝦淨水餃,蝦很新鮮,好吃!#鮮茄上湯鮮竹卷,蠔皇鮮竹卷吃得多,茄湯的更好味!#XO醬煎腸粉,稍稍油了點,可以不點!#泰式手撕雞春卷,這個好吃!#日式燒汁叉燒包,味道挺好的!人均105元,比連鎖集團酒樓平宜些。總體滿意的午餐體驗!

點了以下的:
#普洱茶,濃而不澀,解油膩!
#狀元及第粥,這個一般,可以不點!
#荷香珍珠雞,這個味道不錯!
#小皇府鮮蝦餃,蝦很新鮮,好吃!
#鳳城鮮蝦淨水餃,蝦很新鮮,好吃!
#鮮茄上湯鮮竹卷,蠔皇鮮竹卷吃得多,茄湯的更好味!
#XO醬煎腸粉,稍稍油了點,可以不點!
#泰式手撕雞春卷,這個好吃!
#日式燒汁叉燒包,味道挺好的!
人均105元,比連鎖集團酒樓平宜些。

總體滿意的午餐體驗!
2021-01-10
2021-03-05 178 浏览
你到旺角 行下moko shopping , 約下附近的朋友仔嘆下茶。見到小王府 坐得幾舒服 就入去嘆茶。首先叫咗回 香片 啲茶葉都幾靚 飲落去回甘之後就叫兩個 灌湯餃, 灌湯餃有花膠 有 魚翅 絕對係物超所值。最後當然要試下蝦餃喎 蝦餃皇啲蝦好大粒 蝦肉紮實 好 彈牙好 味。 之後就叫咗一盒鮮蝦 燒賣, 食得出係用上新鮮蝦整啲。 而且豬肉好新鮮 彈牙好味豬肉味 豐富。最後就叫咗 一 客福建炒飯, 大大兜 即叫即炒 好鬼 足 料。有乾瑤柱 有 帶子 食樂回味無窮 呢度服務員服務態度好好。值得再來一次

見到小王府 坐得幾舒服 就入去嘆茶。
首先叫咗回 香片 啲茶葉都幾靚 飲落去回甘

豬肉味 豐富。

有乾瑤柱 有 帶子 食樂回味無窮 呢度服務員服務態度好好。

值得再來一次
蝦餃
灌湯餃
燒賣
2021-02-25 187 浏览
難得可以十點前坐着吃,不用外賣,想找間好味又好坐的。路過這舖,查吓open rice見很多好評,見餐牌上的食物照片幾好樣,就勇敢一試。可能人手不足,冇人招呼我,等了一陣,我自己走向服務員問仲有冇得堂食,她才答我有,帶我入內坐,我獨个坐的,她卻只收起一份餐具,卻沒有擺好碟,杯等给我。然後下單又搞錯我要什麼!或者已沽清卻沒有一早通知我,等我追問才講!食物就更失望,見到餐牌上的炸九肚魚好靚的,被吸引一試,但送上的卻完全冇美感,內似蝦餅,很少九肚魚,不是我杯茶!水餃一般,最好味是薑汁糕!失望的黃金九肚魚,同餐牌差很遠.好味薑
難得可以十點前坐着吃,不用外賣,想找間好味又好坐的。
可能人手不足,冇人招呼我,
然後下單又搞錯我要什麼!
或者已沽清卻沒有一早通知我,等我追問才講!
食物就更失望,
見到餐牌上的炸九肚魚好靚的,
被吸引一試,
但送上的卻完全冇美感,內似蝦餅,很少九肚魚,不是我杯茶!
水餃一般,
最好味是薑汁糕!

失望的

黃金九肚魚,同餐牌差很遠.
薑汁糕
好味薑

2021-02-24
薑汁糕
  • 薑汁千層糕
2021-02-18 398 浏览
之前看網上食評多是好評, 今次經OpenRice按幾個掣便訂位了, 超方便👍平日中午繁忙時間坐無虛席, 餐桌距離都算密. 餐廳有粥粉麵飯, 點心&小菜供應, 食物種類也算多元化原隻花膠灌湯餃, 這個點心是餐廳推介, 貨真價實 足料呈上, 灌湯餃內是蝦肉豬肉, 不過味道不似預期小皇府鮮蝦餃, 蝦餃皮煙韌, 大大隻蝦肉, 食材新鮮美味😋👍 蝦餃分別有兩件或四件裝選擇豬潤腸粉, 腸粉皮厚薄適中, 口感滑滑. 豬膶烹調時間非常恰當, 不會煮過頭(不老不鞋). 腸粉豉油味道也不錯😋👍懷舊上湯煎粉果, 厚厚&粉粉的炸皮, 內裏是 大大隻的蝦肉, 味道正常. 唯一缺點是裝上湯的器皿不夠闊大, 不能將整隻煎粉果放入去酥皮菠蘿叉燒包, 菠蘿包上是脆脆的, 麵包鬆軟, 內裡有碎叉燒&一小片罐頭菠蘿, 醬汁味道偏甜整體食物質素不錯, 價錢也不算貴. 小皇府的辣椒油夠香又夠辣😋👍

小皇府鮮蝦餃

(上)豬潤腸粉 (下)懷舊上湯煎粉果

懷舊上湯煎粉果

酥皮菠蘿叉燒包

酥皮菠蘿叉燒包

2021-02-17
2020-12-22 233 浏览
晚餐食來食去不是日本菜,就是西餐。今晚就決定轉一轉口味,食中菜來到《小皇府》,環境非常寬敞舒適,服務員還安排了一個卡位位置給我們。打開菜單,發現原來有好多菜式,除了粥粉麵飯外,仲有出面酒樓吃到的點心,更更更吸引到我的還有特色甜品,真係每款都想試!第一款是狀元及第粥,整碗粥熱騰騰的,冬天吃份外溫暖,而且非常足料,有豬肚豬潤豬腸等,而我就喜愛加上一些胡椒粉作調味。除了粥,我地亦叫了瑤柱蛋白炒飯,雖然材料不多,看似簡單的一碟飯,但吃得出炒飯粒粒分明,不會吃到一舊舊飯團,而且味道清淡,很適合伴菜吃。下一款,又怎少得餐廳的招牌菜-生拆蟹粉小籠包呢!餐廳非常貼心,怕食客拿起小籠包時弄穿小籠包的皮,所以一早把一隻隻小籠包放在碗中,方便人直接進食。而味道不容置疑,皮薄餡靚,一咬開,香濃的肉汁滿佈口中,正!另外,朋友亦大讚花膠灌湯餃,非常足料,大大片的花膠吸收了整碗湯的精華,味道清甜入味。最後不得不介紹的是蛋白杏仁茶,呢款甜品真的很難在其他餐廳吃到,所以我毫不猶豫就叫了!它的味道亦沒令我失望,充滿濃濃的杏仁味,味道一點也不甜膩,而且蛋白香滑,感覺非常健康養顏呢今次的中菜餐非常豐富,唯一美中不足的是乳鴿剛

今次的中菜餐非常豐富,唯一美中不足的是乳鴿剛好售罄,希望下次來有機會再試試
2020-11-30
  • 蛋白杏仁茶
  • 原隻花膠灌湯餃
2020-12-19 1788 浏览
這次在新世紀廣場覓食,去了一家新開的中茶館,店舖位於商場2樓。店舖環境挻舒適的,裝修是中西混合元素挻特別。午市時間有點心/小炒/雲吞麵等等選擇,款式種類挻多選擇🤤。💥小蜂蜜流沙包 HKD$30,這個賣相十分精緻可愛,讓人不忍心吃的包子🥰。咬開發現裡面的奶黃湧出來,咸香味十足,味道不會太甜挻好。💥虎松茸魔鬼魚餃 HKD$36,這個以魔鬼魚造型的餃子,做到皮薄而且材料很多。一夾起來就會看到裡面的材料多到跌了出來😂呢,虎松茸味雖然不算突出,但是個挻有咬感的餃子😋。💥啤梨鵝肝咸水角 HKD$32,這個造型也很特別,用來做啤梨芯的是芋頭,所以整個可吃的😆。裡面加入鵝肝感覺挻特別,外皮酥脆口感軟糯挻不錯。💥准山杞子燉竹絲雞 HKD$48,這個滋補湯水,飲多一點也不怕😙。湯飲味道濃郁鮮甜,而且味道很香呢😍,看到有很多材料證明用料十足。💥羊肚菌上湯牛肉球 HKD$40,上湯版本較小見,湯底味道甜甜的。上湯浸著牛肉球還可以保溫🤭,牛肉球挻鮮味口感煙韌,很快就吃光了。💥小皇府鮮蝦餃 HKD$22,這個可以選擇2/4隻,適合不想吃太多的客人😆。蝦餃外皮晶瑩剔透,蝦肉爽口鮮味,趁熱來吃味道更佳😋。

2020-11-09
2020-12-17 211 浏览
琴晚放工同朋友去左moko既小皇府食中菜點心,第一次幫襯見到款式幾多,吾知味道如何呢?茶位每人$10。紅燒bb鴿:乳鴿燒得吾算乾身,乳鴿肉滲出本身既油份,令整體味道很juicy!乳鴿味道相當不錯,帶有乳鴿肉味可知吾會系雪左好耐的存貨。而價錢方面幾抵食只需要$68隻咋!小皇府鮮蝦餃 (4件) $43:必叫點心!!鮮蝦餃脹卜卜既外表,當中包住大蝦而口感極之爽口又彈牙,鮮蝦味道鮮甜的;而外皮又吾厚,簡直是完美點心!蟹皇滑燒賣(4件) $40:同樣出色既點心點只一樣!依款既燒賣大大粒,當中包有新鮮豬肉而上面有少少蟹皇粒;整體味道好鮮味又帶少少咸去調味。台式脆蝦腸粉 $38:幾抵食既腸粉,雖然外觀上比較幼小,但令整體食落變得吾會太過油膩。外層既腸粉好滑口,入面既炸皮薄薄而香脆,蝦同樣地幾大隻又爽口,配合埋豉油幾正!小蜜蜂流沙包(2件) $30:好得意既流沙包,包好夠軟熟;當中流出既奶皇吾會太多,所以食落吾會太過漏口,而奶皇味好香口,不錯啊!小皇府鮮蝦雲吞麵 $52:雲吞一共五粒而每粒中既鮮蝦都吾細,同樣爽口。幼麵口感爽口又彈牙,而湯底較咸的。小皇府鮮蝦雲吞撈麵 $68:跟有湯底的。朋友可以有兩個

茶位每人$10。

小皇府鮮蝦雲吞撈麵 $68:跟有湯底的。朋友可以有兩個食法,加入左蠔油製作成撈麵,味道特別。

蒜片和牛粒 $72:個人覺得和牛粒吾太抵食,雖然是用和牛製成,但比較細碟。和牛粒口感軟口,味道好惹味咸咸地,牛味十足!

凍豆漿 $22:甜甜地,豆味香口。
2020-12-09 209 浏览
今天和媽媽喝茶吃點心,渡過一個愉快的下午。係Moko行過見堂食有八五折價錢又OK,味道不錯所以推薦。狀元及第粥個粥底好綿,足料,豬潤、主要剛剛熟,全部食物裏邊最好吃的!點心方面都係水準之上,小王府鮮蝦餃鵪鶉蛋燒賣,點心必叫,兩款都整得好食。啤梨鵝肝鹹水角,剛剛炸起,熱食外脆內軟,有少少鵝肝在裏面。蟲草花棉花雞, 好大件雞,雞肉好滑。小蜜蜂流沙包,造型可愛,有流沙感覺,少少鹹蛋黃,不是很甜,好吃!酥皮菠蘿叉燒包,只有這個叉燒包一般,比起其他餐廳做得差少少。茶位$20一位,地方清潔乾淨,環境不錯吧, 可以再來。

點心方面都係水準之上,
小王府鮮蝦餃鵪鶉蛋燒賣,點心必叫,兩款都整得好食。

啤梨鵝肝鹹水角,剛剛炸起,熱食外脆內軟,有少少鵝肝在裏面。

蟲草花棉花雞, 好大件雞,雞肉好滑。

茶位$20一位,地方清潔乾淨,環境不錯吧, 可以再來。
2020-11-14
  • 狀元及第粥
2020-12-04 194 浏览
今日放工經過旺角新世紀幾廣場,發現有間新開的餐廳小皇府,經過見到有八五折就更加吸引!我們二人叫了鴛鴦大蝦球🦐(千島汁、鹹蛋黃)、🧀芝士焗釀蟹蓋和原汁瑤柱牛腩根🐮。鴛鴦大蝦球(千島汁、鹹蛋黃)非常香脆,炸到金黃色,同時配上千島醬和鹹蛋黃兩種味道,一次滿足兩個願望!😋芝士焗釀蟹蓋非常足料,好香濃芝士味,非常入味!👍🏻原汁瑤柱牛腩根不得不讚招牌菜,非常香濃的牛腩味,肉質易入口,真係啖啖肉!🤩🤩🤩兩個人雖然叫三道菜,但已經感覺很飽肚!整體上味道非常好,一定會再次光臨!💖

鴛鴦大蝦球(千島汁、鹹蛋黃)

芝士焗釀蟹蓋
非常足料,好香濃芝士味,非常入味!👍🏻

原汁瑤柱牛腩根

2020-12-02 245 浏览
現在點心舖頭越來越多,夜晚想吃點心都無難度。今天來到旺角的這家餐廳,座位闊落,點心精緻,衛生乾淨。鮮蝦餃飲茶必點的點心。蝦餃足料,裡面有幾隻蝦,咬下去的時候彈牙爽口。最重要是蝦餃皮不會過後,晶瑩剔透,依稀能看到裡面的材料。台式脆蝦腸粉這個脆蝦腸粉有點像炸兩,但又不完全相同,裡面有過的蝦仁,不只是油炸鬼,外軟內脆,加上甜甜的豉油,口感有層次。啫啫石鍋生菜看相片都能感受到上台那刻的jar jar聲,生菜配上石鍋的組合,令整個青菜都惹味了很多。紅燒乳鴿乳鴿的皮很脆,而且肉質嫩滑,不會因為是燒的而出現過老的感覺,吃的時候不停有肉汁流出。花膠灌湯餃有原隻大片又厚身的花膠,灌湯餃的皮吸收了所有湯汁的精華,足料!福建炒飯炒飯有炒底,香味十足,而且配料豐富,有雞肉、蝦仁等等,汁也足夠撈飯。份量十足,最後吃不完要打包!蛋白杏仁茶作為這餐的結尾,杏仁茶不會過甜,也有濃濃的杏仁味,真材實料,和友人都非常喜愛這個甜品。
啫啫石鍋生菜
啫啫生菜煲
花膠灌湯餃
啫啫生菜煲
  • 小皇府鮮蝦餃
2020-12-02 148 浏览
朋友一直推薦小皇府的雲吞麵,這天特意帶阿姨來喝個早茶。門外有位熱情的女侍應招呼我們入座,感覺服務非常體貼有禮。這裏的裝修比較簡單,但是坐得舒服,空間感也足夠。點心紙上有很多別緻的點心,非常吸引。小皇府鮮蝦雲吞湯麵$52雲呑皮薄餡靚,裡面的鮮蝦很爽甜。麵質幼而爽中帶點韌,加上帶韮王的湯底,很有兒時的味道。原隻花膠灌湯餃$58那軟滑的花膠足有五吋長度。灌湯餃外皮很薄,裡面的豬肉粒新鮮有肉香。黑豚肉鮑魚酥$48面層一隻軟腍入味的鮑魚,黑豚肉餡肉質爽嫩,有肉香,酥皮外層酥香,脆薄細緻,不油不膩。以這價錢來說,單吃那隻鮑魚也值得。鮮味豬潤腸粉$36腸粉薄滑晶瑩,豬潤非常軟滑,有豬潤味,沒有一點渣。福建炒飯$88 有鮮爽的蝦仁和肉粒,飯粒新鮮有飯味。這頓午茶感覺小皇府出品認真,堂食還有八五折優惠,難怪有不小捧場客。
朋友一直推薦小皇府的雲吞麵,這天特意帶阿姨來喝個早茶。
點心紙上有很多別緻的點心,非常吸引。
小皇府鮮蝦雲吞湯麵$52

原隻花膠灌湯餃$58

黑豚肉鮑魚酥$48

鮮味豬潤腸粉$36

腸粉薄滑晶瑩,豬潤非常軟滑,有豬潤味,沒有一點渣。
福建炒飯$88

有鮮爽的蝦仁和肉粒,飯粒新鮮有飯味。
2020-11-29 117 浏览
夜晚如果同父母食飯就會揀返中式酒家,就返老人家口味。佢哋特別鍾意嚟小皇府呢度食,話鍾意食呢度啲水餃🥟#鳳城鮮蝦淨水餃 呢度啲水餃夠晒大粒,屬於皮薄餡靚,水餃裏面好足料,除咗有原隻大蝦之外,仲有好幾款蔬菜,好味之餘又營養均衡,阿媽最鍾意食。#京都炸醬撈麵 炸醬酸酸甜甜好開胃㗎!每碗都跟一碗上湯,食之前將麵放入湯裏面浸一浸,味道就啱啱好啦!撈麵質感好彈牙,我自己就好鍾意食呢隻鹼水麵!#鴛鴦大蝦球(千島醬+鹹蛋黃醬) 這款蝦球超好味!除咗肉質爽甜之外,將蝦球沾粉炸過,增添鬆脆口感!再分別點上千島醬和鹹蛋黃醬,有幾鍾意食鹹蛋黃醬,配搭新穎又好味!#龍皇鴛鴦炒米 這款鴛鴦米粉好特別,特別在米粉特別幼,真的將龍鬚糖上的龍鬚,怪不得叫龍王米粉啦!而且米粉配料十足,有好多魷魚鬚一齊炒,更潻爽口彈牙質感👍#薑汁千層糕 這款千層糕非常之煙韌,入口清香薑汁味,唔會太辛辣,老爺奶奶就最鍾意食㗎啦!

2020-11-27 90 浏览
上西班牙文課之前去了附近MOKO小皇府吃中菜~環境很寬敞舒適~先來蝦餃兩隻,即蒸熱騰騰的,皮薄餡靚,蝦肉很爽口~黑醋帶子牛油果野菜沙律帶子和牛油果份量很足,帶子煎香了特別鮮味~牛油果不軟也不硬,很適中,沙律菜很新鮮爽脆~水煮牛肉麻香味夠濃,不是肥牛牛肉是手切鮮牛肉,材料還有薯粉、芽菜、雲耳~陳醋肉排這個超美味,肉質爽脆,咬下每口都啖啖肉,味道甜甜的十分開胃牛腩撈面牛腩牛筋都很腍滑、味道正宗和很入味,麵質有彈性,沾上牛腩味吃真滋味~香煎蘿蔔糕外面焦焦的很香~最後來個蛋白杏仁茶,香滑杏仁加上蛋白真是美容佳品~
上西班牙文課之前
去了附近MOKO小皇府吃中菜~
環境很寬敞舒適~

先來蝦餃兩隻,即蒸熱騰騰的,
皮薄餡靚,蝦肉很爽口~

黑醋帶子牛油果野菜沙律
帶子和牛油果份量很足,
帶子煎香了特別鮮味~
牛油果不軟也不硬,很適中,
沙律菜很新鮮爽脆~

水煮牛肉
麻香味夠濃,不是肥牛
牛肉是手切鮮牛肉,
材料還有薯粉、芽菜、雲耳~

陳醋肉排
這個超美味,肉質爽脆,
咬下每口都啖啖肉,
味道甜甜的十分開胃

牛腩撈面
牛腩牛筋都很腍滑、
味道正宗和很入味,
麵質有彈性,沾上牛腩味吃真滋味~

香煎蘿蔔糕外面焦焦的很香~

最後來個蛋白杏仁茶,
香滑杏仁加上蛋白真是美容佳品~
2020-11-18
  • 陳醋排骨