2019-07-11
今日同朋友在旺角遊蕩,行到攰攰地,肚又空空地,於是開始覓食。本身係唸住求其係food court食啲嘢算啦,但係都揀唔到想食嘅。於是就search下附近有咩食,朋友話想食上海菜,於是我地就揀咗呢間位於上海街裡的上海菜。我地都非常佩服於它的選址,真係好有心思!餐廳環境好摩登,室內光線充足,設計簡潔,好有線條感。可能因為我們比較遲先去到,大約下午兩點到,唔洗等位就可以入座。入座後侍應會倒一杯蕎麥茶,味道清香。睇MENU都幾多選擇,既然係食上海菜,一定要試下小籠包啦!叫咗四隻家族小籠包,上海粗炒,乾煸四季豆,同水煮牛肉。小籠包唔錯,皮薄,湯汁濃郁清甜,夠熱。上海粗炒分量都幾多,菜也擺得多,調味適中,面的硬度也剛剛好。搭配四季豆和水煮牛肉一齊食好正!乾煸四季豆,好香口。水煮牛肉,呢道菜真係好耐無食啦,以前真係好沉迷呢道菜。水煮牛肉應該算係一道川菜嚟嘅。估唔到係上海菜餐廳都食到,不過明顯和四川的煮法不一樣。不過還是一樣的麻辣鮮香!牛肉都煮得幾好,幾滑嫩。環境,食物,服務都唔錯,價錢也相宜。值得一試!
餐廳環境好摩登,室內光線充足,設計簡潔,好有線條感。
入座後侍應會倒一杯蕎麥茶,味道清香。
睇MENU都幾多選擇,既然係食上海菜,一定要試下小籠包啦!
叫咗四隻家族小籠包,上海粗炒,乾煸四季豆,同水煮牛肉。
小籠包唔錯,皮薄,湯汁濃郁清甜,夠熱。
乾煸四季豆,好香口。
環境,食物,服務都唔錯,價錢也相宜。
值得一試!