2024-03-07 18 浏览
餐廳寬闊又舒適,用QR code落單,方便又快捷,仲有得自選食物辣度同麻度,好正!揀重慶雞煲BB辣及小麻,夠辣夠麻又夠香,好啱我地。哩度雞煲好均真,半隻雞,真系每個部位都可搵到,雞件啖啖肉,掛滿濃郁醬汁,最中意多新鮮香菜及洋蔥蒜瓣等配菜,越煮越香,越食越過癮,吃到中段麻辣味更是後勁十足,好爽,十分開胃,之後梗系加湯打邊爐。安格斯肥牛(小),牛肉片油脂分布平均,牛味香濃,食得出材料新鮮。魚皮,又簿又脆另外點咗油麥菜、生菜及娃娃菜,雞煲既油脂令到啲菜煮得綠油油又爽脆,辣辣地好惹味,特別好食!
魚皮,又簿又脆
2024-03-05 43 浏览
之前成日都聽到話小魚兒好好食,今次終於試到啦😍😍呢間係新開嘅所以裝修好靚😎 入去嘅時候見到枱枱都食緊烤魚我當然都跟大隊去試下啦🤣今次叫咗招牌藤椒味烤魚,佢有好幾款魚可以揀,我哋就揀咗貴少少嘅凌波魚🐟黎到哇一聲🤯條魚超大!!!!三百幾蚊有咁嘅份量真係超值💕 魚肉好嫩滑啖啖肉,再加埋個湯底好夠味口感一流🤤🤤🤤 入面仲有好多配菜包括寬粉,豆花,芽菜。我哋另外仲要咗娃娃菜都好好食好甜。烤魚多到我哋2個人最後都食唔哂😂除咗烤魚我哋仲叫咗辣子雞同辣子肥腸,值得一讚嘅係份量好夠食極都仲有🤣辣味好香好夠味亦唔太咸啱啱好👍肥腸幫我哋去咗啲肥膏,所以唔會話太肥腻,炸粉都唔算多$68超值👍👍 辣子雞可以改善嘅地方係肉可以切大粒啲~而家食落好似食緊炸雞皮😆 (雖然我個人係好鐘意食雞皮) 整體黎講計埋價錢我覺得係超高質👍👍👍會推薦朋友黎!

整體黎講計埋價錢我覺得係超高質👍👍👍會推薦朋友黎!
2024-03-04 33 浏览
今次我哋嚟到銅鑼灣呢頭搵嘢食🥢,無論係喺香港旅行✈️,或者放假出嚟揾好嘢食😋,呢度都有好多選擇。我哋今次就揀咗一間現代霓虹燈風格🚨裝修嘅川菜、冒菜餐廳,一於試下舖頭主打嘅烤魚🌶️。.🐟黃金特濃蒜香豆花海鱸魚($308)湯底真係好香😍,有成大札嘅芫荽、好多蒜頭、仲有濃郁孜然調味,一路煮,味道入晒魚肉同埋其他配料裏面😆。條魚真係好厚肉💕,淡淡都係好嫩滑嘅肉質,而且成條魚本身煎香咗🍳,味道好好。呢款唔辣嘅湯底🥘,都超級夾烤魚。.🍜寬粉($36)本身烤魚裏面已經有一啲寬粉😋,我哋額外多加多咗一份。寬粉比起外面更加厚身🫦,食落好有煙靭嘅口感,配埋有濃郁香味嘅湯底🧄好有feel。.🦆鴨血($68)食烤魚另外唔少得嘅梗係鴨血啦😍,煮到熱辣辣🔥,不停出煙嘅鴨血片,咬落去啫喱狀嘅口感夠彈牙👅,味道亦都唔錯。.🪢海帶結($36)真係好啱任何鍋物類♨️,煮落去鮮香味、爽脆口感滿分💯,配埋湯底濃郁嘅蒜香🧄,真係好惹味。
🐟黃金特濃蒜香豆花海鱸魚($308)
🍜寬粉($36)
🦆鴨血($68)
🪢海帶結($36)
2024-03-03
午餐
2024-03-03 60 浏览
講咗好耐話要食嘅烤魚,週末晏晝終於有閑情逸致可以慢慢黎😚呢度都闊落,大半間係梳化位,坐得舒服😌▪️ 老壇酸菜豆花 + 海鱸魚(7.5/10)💲308首先可以揀口味同埋魚種,之後再揀辣同麻度,呢次要左不辣不麻,如果有得揀埋酸度仲正🤪條魚都幾大,可以啖啖肉,質感厚實,新鮮唔腥,跟配香蔥、蒜粒、酸菜、芫茜、芽菜、洋蔥、青瓜、嫩滑豆花同埋超級煙韌寬粉🫢侍應幾友善幫忙加湯,不過我哋一路傾偈一路食,滾足兩個幾鐘會越黎越鹹,要加返啲水稀釋下🤫▪️ 精選美國肥牛片(7/10)💲128脂肪分佈適中,有啲會有少少筋,味道不過不失🐮▪️ 豆皮(7/10)💲28自私食既豆皮,份量多得很🤣但同酸菜湯唔算最夾,始終都係跟麻辣湯索汁正啲🤔▪️ 寬粉 (8/10)💲36本身見烤魚有寬粉無特別叫,但口感實在太出色,食上癮要追加🥹🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 老壇酸菜豆花 + 海鱸魚(7.5/10)💲308
老壇酸菜豆花 + 海鱸魚

▪️ 精選美國肥牛片(7/10)💲128

精選美國肥牛片

脂肪分佈適中,有啲會有少少筋,味道不過不失🐮

▪️ 豆皮(7/10)💲28
豆皮

▪️ 寬粉 (8/10)💲36

本身見烤魚有寬粉無特別叫,但口感實在太出色,食上癮要追加🥹

🔎 整體評分(7.5/10)
老壇酸菜豆花 + 海鱸魚
豆皮
2024-03-01 28 浏览
媽媽間唔時都話想食酸菜魚、烤魚之類💖之前路過見到呢間烤魚專門店個名咁得意😆所以呢晚收工就帶咗佢過去食啦🥰活火山泡椒剁椒豆花 海鱸魚呢條海鱸魚超巨大啊,肉質嫩滑又啖啖肉!魚骨大條,輕易拎開就有白肉魚食我地嗌咗中辣、中麻,食落過癮❣️裡面有寬粉、豆腐、青瓜、木耳等等✨仲有大量我媽媽最愛嘅芫荽🌟冒菜 - 食肉獸第一次食冒菜,價錢$58黎講真心份量多🤩我叫咗鮮茄濃湯,湯頭濃稠😉食肉獸包咗同蕃茄湯好夾嘅牛肉、雞肉、爽彈嘅五花腩,脆口嘅豬肚,娃娃菜🤓蒜香牛油燒扇貝扇貝肉都幾厚肉,陣陣蒜蓉牛油香🤤炸蝦餅蝦餅炸到外脆內軟,蝦味香濃😇個泰式辣醬應該係餐廳自己調,比坊間嗰啲更惹味😍
媽媽間唔時都話想食酸菜魚、烤魚之類💖
之前路過見到呢間烤魚專門店個名咁得意😆

所以呢晚收工就帶咗佢過去食啦🥰

活火山泡椒剁椒豆花 海鱸魚

呢條海鱸魚超巨大啊,肉質嫩滑又啖啖肉!
魚骨大條,輕易拎開就有白肉魚食
我地嗌咗中辣、中麻,食落過癮❣️
裡面有寬粉、豆腐、青瓜、木耳等等✨
仲有大量我媽媽最愛嘅芫荽🌟

冒菜 - 食肉獸

第一次食冒菜,價錢$58黎講真心份量多🤩
我叫咗鮮茄濃湯,湯頭濃稠😉

蒜香牛油燒扇貝

扇貝肉都幾厚肉,陣陣蒜蓉牛油香🤤

炸蝦餅

蝦餅炸到外脆內軟,蝦味香濃😇
個泰式辣醬應該係餐廳自己調,比坊間嗰啲更惹味😍

• 活火山泡椒剁椒豆花 海鱸魚
  • 蒜香牛油燒扇貝
  • 炸蝦餅
2024-02-27 65 浏览
小魚兒 (寶漢大廈) (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈1樓1. 冒套餐C(八款配己菜)滑雞片、墨魚丸、油麥菜、白蘿蔔片、芝士丸、蟹粉蟹籽、雲耳、豆皮、暖身古椒湯、 米線2. 蒜香牛油燒扇貝 (2隻)3. 孜然鵪鶉蛋(1串)4. 江團烤魚配老增酸菜豆花5. 白飯一碗6. 蒜香娃娃菜🌅小編沒有到大灣區覓食,比較喜歡選擇留港消費🫡 今次可以在港島區嘗到中式烤魚,都是一個新體驗呀!今次又一如既往,大飽口福!😛😛🌅重點當然不得不提江團烤魚啦! 大魚很小骨,不懂挑魚骨的都能輕鬆吃到, 我們選的是小小辣,多麻, 不出所料,辣度好配小編的吃辣能力值😂🤣,覺得吃酸菜烤魚一定要碗飯,只食米線滿足度還未夠! 因為的確有配料,伴著飯食好津津樂道!🌅蒜香娃娃菜,蒜香果真十分濃烈如圖🤣 🌅孜然鵪鶉蛋,一串5 粒, 非常香,上面有少部椒鹽,這款小食值得再添!🌅蒜香牛油燒扇貝:厚肉好好食!好香口!🌅冒菜8款配料的米線: 份量超多,就算不來點烤魚都要試試米線,因為足料又好味,性價比高,湯底不是味精!我點胡椒湯,比烤魚的辣度更高,喝一口湯好暖身(^_^)v 🌅環境很闊落,坐著很舒適,為了通風,冷氣比較低溫,記
小魚兒 (寶漢大廈) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈1樓

2. 蒜香牛油燒扇貝 (2隻)
3. 孜然鵪鶉蛋(1串)
4. 江團烤魚配老增酸菜豆花
5. 白飯一碗
6. 蒜香娃娃菜
🌅蒜香娃娃菜,蒜香果真十分濃烈如圖🤣
🌅蒜香牛油燒扇貝:厚肉好好食!好香口!
🌅環境很闊落,坐著很舒適,為了通風,冷氣比較低溫,記得要穿外套😆

#香港烤魚#銅鑼灣美食#hkig#hkfoodie#hkfoodblogger#hkfood#causewaybay#銅鑼灣餐廳
2024-02-26 1036 浏览
@little.fish.hk specializes in sichaun grilled fish 🍲 spicy, numbing, and bold 🔥 tender and flaky grilled fish poached in fragrant broth 🐟 offers an array of vegetables and meat for hot pot 🥢 menu extends beyond grilled fish, from chicken pot, maocai, to chinese bbq 🍢@little.fish.hk 主打川式烤魚 🍲 麻辣鮮香 🔥 魚肉鮮嫩柔軟 湯底香氣四溢 🐟 多款蔬菜肉類 可以打邊爐 🥢 除咗烤魚 仲有雞煲 冒菜 燒烤 等 🍢🍲 海鱸魚 老壇酸菜豆花 HKD$308sichuan grilled fish - sea bass with sauerkraut and tofu pudding 1. 選魚:海鱸魚 鮮嫩厚實2. 口味:老壇酸菜豆花 (小辣 BB 麻) 酸辣溫和 豆花嫩滑3. 火鍋配菜:已配多款配菜 豆芽 豆

🍲 海鱸魚 老壇酸菜豆花 HKD$308
1. 選魚:海鱸魚 鮮嫩厚實
3. 火鍋配菜:已配多款配菜 豆芽 豆花 木耳 寬粉
可以再加配蔬菜肉類 打邊爐
▫️🥬 娃娃菜 HKD$38 份量幾多 鮮甜吸湯
▫️🔮 牛丸拼墨丸 HKD$68 牛丸彈牙 墨丸爽脆

🍠 炸香芋地瓜球 HKD$38
deep fried sweet potato ball with taro
金黃飽滿 外層香脆 內層煙靭
內餡芋蓉 香甜綿密

📍銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈1樓🇭🇰
🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🐟🐟🐟🐟🐟🍴🍽🍴🍽🍴🍽-前排經過銅鑼灣廣場見對面大大個招牌食川菜都想試下,咁啱係Openrice見到唔同時段訂座有75折到9折就即刻訂咗位😌🥢 海鱸魚 $308 🆗有四款烤魚揀,海鱸魚係最平嘅選擇🥲湯底揀咗老壇酸菜豆花配BB麻同BB辣,食落唔算好油,好啱食唔再辣嘅朋友仔過下口癮🤣 魚肉好厚身,半邊啱啱好兩個人夠哂食😋🥢 金針菇 $36 🆗🥢 紅薯粉 $28 🆗另外鍋底配料我哋額外加咗金針菇同紅薯粉。雖然海爐魚本身有跟寬粉,但份量唔多,建議可以額外加配少少澱粉😚🥢鹽燒鵪鶉蛋(孜然) $23 🆗鵪鶉蛋一共5粒,上枱時唔算好熱,口痕都可以一試😎🥢 飲品放題 $28 🆗飲品放滿咗兩個大雪櫃,每位加$28可以任飲😆另外見佢哋仲可以幫手叫一芳外賣🤣🤣

🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🐟🐟🐟🐟🐟🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢 海鱸魚 $308 🆗

🥢 金針菇 $36 🆗

🥢 紅薯粉 $28 🆗

🥢鹽燒鵪鶉蛋(孜然) $23 🆗

鵪鶉蛋一共5粒,上枱時唔算好熱,口痕都可以一試😎

🥢 飲品放題 $28 🆗

2024-02-24 39 浏览
呢日做孝順仔,帶咗阿爸阿媽去食川菜,兩老一向鍾意食魚,呢度上次有朋友食過,話好好食。呢日嚟到,環境好寬敞,仲有個卡位俾我哋坐,非常舒服!黃金蒜香豆花烤海鱸魚以豆花烤海鱸魚為主打,搭配了鮮淮山片、土豆粉、唐生菜和豆皮作為配菜。豆花烤海鱸魚的烤製技巧獨特,讓魚肉保持了豐富的鮮嫩口感,同時散發出濃郁的蒜香味道,令人垂涎欲滴。配菜的淮山片和土豆粉帶來了豐富的口感層次,唐生菜和豆皮則提供了清爽的口感和平衡的風味。蒜香牛油燒扇貝:扇貝經過燒烤後,外層呈現微焦的外觀,內部則保持了鮮甜的口感。蒜香牛油為整道菜品增添了豐富的香氣和濃郁的味道。孜然燒雞中翼:雞中翼經過烤製後,外皮酥脆,內部肉質鮮嫩多汁,搭配上孜然的香氣,味道更為突出,有微微辛香的口感,使得每一口都充滿了滿足感。椒鹽豆腐:豆腐經過炸製後,外層酥脆,內部仍然保持了豆腐的綿滑口感。椒鹽調味為整道菜品帶來了微辣微鹹的味道,使得豆腐更加美味。辣木耳:木耳搭配了辣椒調味,保持了彈牙的口感,並且完全吸收了辣椒的風味,是一道開胃又健康的小食。
呢日做孝順仔,帶咗阿爸阿媽去食川菜,
兩老一向鍾意食魚,呢度上次有朋友食過,

蒜香牛油燒扇貝:

孜然燒雞中翼
椒鹽豆腐
孜然燒雞中翼
2024-02-23 85 浏览
小魚兒酸菜魚、雞煲、串燒集於一身嘅小魚兒📍銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈1樓裝修佈置型格,有紅色little fish 文字燈飾打卡。餐廳很大,座位寬敞舒適,二維碼下單。餐牌款式挺多,當中有不辣的烤魚。老壇酸菜豆花江團魚 $348老壇酸菜豆花,要左BB辣,酸酸辣辣咁,好爽好過癮,入面酸菜都好惹味,非常好食店員幫手起了條魚後,夾得十分容易,彈牙魚肉,份量十足。少量寬粉,豆腐,芽菜一齊煮。2—3人都夠食。薑蔥爽魚皮 $68清香醬汁加上彈牙爽口的魚皮。飲品放題 $28/1位食烤魚一定要配野飲。依到有冷熱飲品供選擇。選擇都十分多。有自家茶飲, 有可樂, 有涼茶等等。價格都十分合理。PS: 見到而家社交平台訂位仲有優惠~~#小魚兒 #烤魚 #香港烤魚關注組
小魚兒
酸菜魚、雞煲、串燒集於一身嘅小魚兒
📍銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈1樓

裝修佈置型格,有紅色little fish 文字燈飾打卡。
餐廳很大,座位寬敞舒適,二維碼下單。
餐牌款式挺多,當中有不辣的烤魚。

老壇酸菜豆花江團魚 $348
店員幫手起了條魚後,夾得十分容易,彈牙魚肉,份量十足。
少量寬粉,豆腐,芽菜一齊煮。2—3人都夠食。

薑蔥爽魚皮 $68
清香醬汁加上彈牙爽口的魚皮。

飲品放題 $28/1位
食烤魚一定要配野飲。
依到有冷熱飲品供選擇。選擇都十分多。
有自家茶飲, 有可樂, 有涼茶等等。價格都十分合理。

PS: 見到而家社交平台訂位仲有優惠~~

#小魚兒 #烤魚 #香港烤魚關注組
小魚兒尖沙咀店吃過後。念念不忘。今日去銅鑼灣新店再度吃烤魚。銅鑼灣店剛開張一個月左右。裝修華麗設計新潮。燈光效果不錯。座位寬敞。看到很好花牌祝賀新店開幕。//小魚兒烤魚的專業料理:我們針對不同品種的魚,測試出最佳的烤制時間,大火將魚的水份營養保留.再將魚放在美味湯计之中.這種烹調方式實現了一烤二炖。上次吃寧波魚非常好吃. 今次選擇另外一種魚:鴨咀魚。條魚的咀好像鴨子一樣。又長又扁。我從來未吃過。魚身大大條。幾厚肉。比鱸魚和寧波魚貴少少。應該系最好的魚。魚肉新鮮。少骨. 肉實又滑. 加上入味的麻辣味。天氣凍𨚫越吃越暖笠笠。
2024-02-19 99 浏览
銅鑼灣餐廳好多,令人花都眼亂~聽朋友介紹,今次就試吓呢間小魚兒雞煲烤魚🐟見到大部份人都叫烤魚,所以我哋今次就試吓開機重慶雞煲!雞煲好入味,雖然叫咗半隻雞,但係份量都好多。唔夠飽仲可以加火鍋配料,同朋友一齊點左寬面同扇貝。扇貝好新鮮,價錢方面都合理👍🏻羊肉串好香孜然味,唔會太騷~😋🔸重慶雞煲🔸烤羊肉串🔸寬面🔸扇貝🔸菜📍小魚兒 (寶漢大廈)地址: 銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈1樓

見到大部份人都叫烤魚,所以我哋今次就試吓開機重慶雞煲雞煲好入味,雖然叫咗半隻雞,但係份量都好多。唔夠飽仲可以加火鍋配料,同朋友一齊點左寬面同扇貝。
重慶雞煲

扇貝好新鮮,價錢方面都合理👍🏻

羊肉串好香孜然味,唔會太騷~😋
烤羊肉串

寬面

🔸重慶雞煲
🔸烤羊肉串
🔸寬面
🔸扇貝
🔸菜
扇貝

📍小魚兒 (寶漢大廈)
地址: 銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈1樓
2024-02-15
重慶雞煲
烤羊肉串
寬面
扇貝
2024-02-17 51 浏览
📍 小魚兒 (寶漢大廈) (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈1樓烤魚、酸菜魚、雞煲、串燒集於一身嘅小魚兒啱晒我呢啲貪心嘅人類😂咩都可以食到而且銅鑼灣新開嘅分店 座位都坐得好舒適 夠闊落設有好多卡位私隱度up!!同朋友聚會傾偈,慢慢食就啱晒今次就試咗海鱸魚 配 古鎮水碼頭毛血旺湯底條魚我哋2個人食完已經冇位再食其他打邊爐配菜😭大條到呢~魚肉質地算實淨但係又好滑 一啲都唔腥 呢個先係重點毛血旺份量相對又唔算太多 下次可以試吓其他湯底串燒質素唔差喎👍🏻👍🏻有驚喜個燒菠蘿超級甜 餐廳仲可以幫忙order樓下一芳茶飲 好爽呀我就叫咗杯檸檬乜乜乜消滯呀嘛😆呢間應該都要encore幾次先可以試得晒所有嘢💯
📍 小魚兒 (寶漢大廈) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈1樓

烤魚、酸菜魚、雞煲、串燒
集於一身嘅小魚兒
啱晒我呢啲貪心嘅人類😂咩都可以食到
而且銅鑼灣新開嘅分店 座位都坐得好舒適 夠闊落
設有好多卡位私隱度up!!
同朋友聚會傾偈,慢慢食就啱晒

今次就試咗海鱸魚 配 古鎮水碼頭毛血旺湯底

餐廳仲可以幫忙order樓下一芳茶飲 好爽呀
我就叫咗杯檸檬乜乜乜消滯呀嘛😆

呢間應該都要encore幾次先可以試得晒所有嘢💯
2024-02-16 486 浏览
放工經過銅鑼灣,從地鐵站上路邊,就見到大大隻字小魚兒的LOGO,令我記起之前在將軍澳食小魚兒時候的用餐回憶。加上未諗到想吃咩野,一於去小魚兒吃炸魚。餐廳一如既往,以黑色裝修佈置,中心處處有紅色little fish 文字燈飾,望落去都幾型格。餐廳空間都很大,座位寬敞舒適,二維碼點餐。餐牌菜單款式挺多,雖然川式烤魚總給人感覺就是麻辣,但其實是有不辣的烤魚的。薑蔥爽魚皮 ($68)魚皮係近年在香港開始多人喜歡的小吃,我自從吃過廣州的爽魚皮之後就愛上了。不過在香港可以整到廣州的魚皮味道的食店不多呢,而小魚兒的爽魚皮算係似廣州的那種味道,清香醬汁加上彈牙爽口的魚皮,欲罷不能。香蒜燒生蠔 ($28/隻)烤蠔也相當出色,肥美的蠔肉加上甘香的蒜蓉,為我們食烤魚掀起了序幕!!黃金蒜香豆花江團魚 ($348)今次點了烤江團魚。科普了後,知道江團魚就即是長吻鮠,係一種在長江常見的淡水食用魚類,肉質細嫩鮮美,沒有細刺骨。店員幫手起了條魚後,夾得相當容易,啖啖彈牙魚肉,加上香濃豆花,真係美滋滋呢。魚肉份量相當多,即使不點白飯也是OK夠飽。

薑蔥爽魚皮 ($68)

薑蔥爽魚皮

香蒜燒生蠔 ($28/隻)
香蒜燒生蠔 (一隻)

黃金蒜香豆花江團魚 ($348)
黃金蒜香豆花江團魚

2024-02-15
薑蔥爽魚皮
香蒜燒生蠔 (一隻)
黃金蒜香豆花江團魚
2024-02-16 30 浏览
🌶老壇酸菜豆花烤海鱸魚 魚好大條,夠2-3人share👍仲有少量寬粉,豆腐,芽菜一齊煮,寬粉爽晒汁好惹味!魚肉厚實,好香魚油味🥳,啖啖肉😍另外再加左鮮牛肉、豆皮、寬粉做配菜鮮牛肉夾雜少量肥肉,夠軟腍!豆皮有咬勁,爽晒辣汁🌶.🌶麻辣燙 可以揀8款配菜,有啲配菜要加錢,最特別係有牛黃喉,好爽脆,鮮牛份量好多,配左胡椒湯底,夠辣好暖身🔥仲揀左紅薯粉做主食,煙煙韌韌好好食🍜.📍 小魚兒 (寶漢大廈) (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街24-30號寶漢大廈1樓
🌶老壇酸菜豆花烤海鱸魚
另外再加左鮮牛肉、豆皮、寬粉做配菜
鮮牛肉夾雜少量肥肉,夠軟腍!
豆皮有咬勁,爽晒辣汁🌶

🌶麻辣燙

📍 小魚兒 (寶漢大廈) (銅鑼灣)