2021-04-02 187 浏览
之前嚟過呢度食燒肉,感覺唔錯,因為晚市禁堂食既關係,今次就嚟試試呢度既午市定食!呢度既座位多數係卡位,所以好闊落,坐得非常舒適!午市定食選擇都幾多,而且價錢合理。我揀左黑毛和牛壽喜燒配刺身三點,而男朋友就㨂左和牛粒石鍋飯。每個定食都配上茶碗蒸、沙律同麵鼓湯。茶碗蒸非常高水準,蛋蒸得好滑嫩,裏面有冬菇同蟹柳,我超鍾意食!沙律簡簡單單,作為前菜夠哂開胃。壽喜燒嚟到估唔到份量都幾大,有大大塊既和牛、娃娃菜、冬菇、金菇,仲有日本生雞蛋,撈埋甜甜地既壽喜燒汁,送飯一流!和牛質素亦唔馬虎,大塊之餘好嫩滑,未至於入口即融,但呢個價錢絕對收貨了!壽喜燒定食既刺身份量都唔欺場,三款之中我最愛甜蝦,新鮮又帶鮮味既味道。至於男朋友既和牛粒石鍋飯,佢有讚冇彈,我試左少少,果然和牛切成厚粒,口感豐富,更加香口,加上微焦既飯,有啲似一鍋高級既煲仔飯,唔錯!最後一提,定食仲包埋飲品,百幾蚊有咁多野食,CP值相當高,希望餐廳keep住水準,係疫情之下都一定做得住!

2021-04-02 210 浏览
黎過#尚鮮日式燒肉漁市場 兩次都係黎食和牛放題 因為性價比夠高今次黎食lunch set因為而家做緊武肺優惠午市定食第二位半價 最平$88的set兩個人最平$132埋單走人🤣我地就梗係食黑毛和牛🤤🐮• 日替和牛燒肉御饍($198)• 岩手產黑毛和牛壽喜燒佐時令刺身三點($168)定食包白飯 沙律 麵豉湯 茶碗蒸 甜品就算無半價本身已經好抵食🤤燒肉御饍有四款和牛唔同部位見到啲油花分佈已經知靚🥩輕輕每面燒十秒已經食得 油香滿溢壽喜燒都好鮮甜 牛肉份量唔少加上大量蔬菌 夠晒豐富均衡🍲另外一讚係個茶碗蒸 好滑溜之餘仲相當足料 有蟹肉 蝦 等配料🥚整體係性價比超高的日本料理🎌

黎過#尚鮮日式燒肉漁市場 兩次

都係黎食和牛放題 因為性價比夠高
今次黎食lunch set因為而家做緊武肺優惠
午市定食第二位半價 最平$88的set
兩個人最平$132埋單走人🤣
我地就梗係食黑毛和牛🤤🐮
• 日替和牛燒肉御饍($198)

• 岩手產黑毛和牛壽喜燒佐時令刺身三點($168)

定食包白飯 沙律 麵豉湯 茶碗蒸 甜品

另外一讚係個茶碗蒸 好滑溜之餘
仲相當足料 有蟹肉 蝦 等配料🥚
整體係性價比超高的日本料理🎌
2021-04-01 267 浏览
最重點既係!唔好食!一去到黎咗盤海鮮同和牛叫多咗兩碟野,之後嗌既野全部唔到,跟住一野Last Order,但啲野都係無到過,最後先一野黎哂勁多野,食到勁急,刺身幫你黎3盤,啲和牛又肥,1/3係肥膏,食左幾片已經食唔落,勁滯!啲厚燒牛舌勁硬!刺身就一般貨色,係得個甲羅燒好食,但6個人得兩份
最重點既係!唔好食!

一去到黎咗盤海鮮同和牛
叫多咗兩碟野,
之後嗌既野全部唔到,
跟住一野Last Order,
但啲野都係無到過,
最後先一野黎哂勁多野,
食到勁急,
刺身幫你黎3盤,

啲和牛又肥,1/3係肥膏,
食左幾片已經食唔落,勁滯!

啲厚燒牛舌勁硬!

刺身就一般貨色,

係得個甲羅燒好食,但6個人得兩份
2021-04-01
2021-03-13 699 浏览
以前去呢間食都幾開心,昨天去了,感覺回不去了⋯⋯海鮮沒問題,仲叫做新鮮既但和牛的質素真的下降了不少大不如前和牛的脂肪多到很易搶火後面台的燒到好似火燭甘,抽氣系統有待改進臨截單都問有無雪糕,但吾幫我地落雪糕岩岩夠鐘就叫即交台,話過左鐘好耐,下一台等緊位😪食完都9:15 仲邊有下一台,遲遲未上雪糕。結果要急急食完雪糕。可能疫情影響,影響到來貨,但這個價錢,我寧願食牛角真係短時間內不會再來了,有點太失望
以前去呢間食都幾開心,昨天去了,感覺回不去了⋯⋯

海鮮沒問題,仲叫做新鮮既

但和牛的質素真的下降了不少
大不如前

和牛的脂肪多到很易搶火

後面台的燒到好似火燭甘,抽氣系統有待改進

臨截單都問有無雪糕,但吾幫我地落雪糕

可能疫情影響,影響到來貨,但這個價錢,我寧願食牛角

真係短時間內不會再來了,有點太失望
和牛放題
2021-02-11 1055 浏览
性價比好高嘅和牛𝒍𝒖𝒏𝒄𝒉 𝒔𝒆𝒕 🤩唔經唔覺,今日已經係年三十啦,預祝各位新年快樂!🥳 話說今日同fd係銅鑼灣行完年宵之後,諗住去食返餐好啲嘅,慰勞下自己,收返個靚爐😚 上網搵到呢間放題餐廳,lunch有和牛食,所以就膽粗粗上咗去試試佢😆——————————————————————🔸 岩手產黑毛和牛壽喜燒佐時令刺身三點 $168 推❗️上到去已經首先睇中咗佢個壽喜燒,毫不猶豫之下就嗌咗,佢嘅lunch set包咗沙律、味噌湯、白飯、蒸蛋同甜品😀 佢嘅蒸蛋幾出色,入面好多蟹肉絲,好鮮甜👍🏻 而個壽喜燒都好吸引,啲料好足,隻蛋又大大隻,賣相好靚🤤 主角和牛嘅份量都唔算少,就算煮耐咗但入口依然非常嫩滑,而且配菜都超多,一個人食超級full😆另外,不得不提佢送嘅時令刺身,有三文魚、甜蝦同埋鱆紅魚,平時除咗三文魚同吞拿魚呢啲咁common嘅魚之外,我就好少食其他魚刺身,估唔到佢嘅鱆紅魚都幾有驚喜☺️ 有鮮味得黎一啲都唔腥,提升咗我對魚刺身嘅興趣🤩🔸 日替和牛燒肉御膳 $198另外,我哋緊係嗌返個和牛燒肉set去試試佢啦😀 呢個set嘅牛肉全部都係黎自鹿兒島嘅黑毛和牛,有四個唔同部位,我
性價比好高嘅和牛𝒍𝒖𝒏𝒄𝒉 𝒔𝒆𝒕 🤩

——————————————————————

🔸 岩手產黑毛和牛壽喜燒佐時令刺身三點 $168 推❗️

🔸 日替和牛燒肉御膳 $198
另外,我哋緊係嗌返個和牛燒肉set去試試佢啦😀 呢個set嘅牛肉全部都係黎自鹿兒島嘅黑毛和牛,有四個唔同部位,我覺得最好味嘅係牛小排,佢嘅脂肪分佈好均勻,做到少少入口即溶嘅feel,再加上啲油脂令到舊牛好香,加少少鹽食就已經夠哂味😍 其次牛三角都幾唔錯,另外嗰兩款就比較韌咗啲啲,好有𡁻口,我就麻麻啦🤣

🔸 甲羅燒 $48
最後,我哋見佢個甲羅燒咁平,仲追加咗黎試😛 本身見佢無比到隻鵪鶉蛋我哋,都對佢無太大期望,但點知又好得喎🙈 食得出有蟹嘅鮮甜味,用黎撈飯真係一流!而且呢個價錢去邊到搵,性價比極高👍🏻

總括而言,️呢間放題嘅午市定食性價比都幾高下,出面如果要食刺身再加壽喜燒嘅話,無$200都落唔到樓,但佢呢到$168,而且又有勁多配菜,真心幾抵食🤩 不過美中不足嘅就係佢最尾送嘅甜品只係得泡芙一粒,仲要係食得出佢擺得有啲耐,味道亦都麻麻哋,就有少少扣分啦🙈 但除咗甜品之外,其他野食都好滿意,下次會再幫襯!
2021-02-10 694 浏览
1. 和牛結哂冰都拎出黎,燒咗兩分鐘先開始融雪2. 菠蘿完全冇味 好誇張 好似飲水咁 應該係假菠蘿3. 個爐極搶火 燒兩塊牛都好似火燭咁4. 店員態度極差,話反我唔識燒和牛5. 未夠時間就走先,完全唔想再食6. 埋單2人$900,和牛燒肉黎講正路價格,但係dinner黎講就係性價比最低嘅餐廳7. 衛生都好差,梳化同碗碟都好油8. 枝豆霉霉爛爛9. 海鮮就正常食落感覺都新鮮整體食完背脊骨落🤢🤢🤢🤢🤢中哂伏!一定唔會再去。。。
1. 和牛結哂冰都拎出黎,燒咗兩分鐘先開始融雪

7. 衛生都好差,梳化同碗碟都好油

8. 枝豆霉霉爛爛
9. 海鮮就正常
食落感覺都新鮮

整體食完背脊骨落🤢🤢🤢🤢🤢中哂伏!一定唔會再去。。。
2021-02-07
餓著肚子,連早餐也沒吃,午餐來個日式燒肉放題,很奢侈吧。兩小時任食,除了有些海鮮需要另外付費外,其他都是無限任食,不過飽肚程度已經逼近晚餐輕食已經足夠。每次下單用電話掃描一下二維碼,每一枱先送上海鮮拼盤、一客包含各部位的和牛。牛魔王出動,大吃特吃,有機會嘗盡和牛各個部位。個人最喜歡是牛肩脊及牛肩胛的部分,雖然油脂沒其他的多,不會是那種入口即化的效果,但是那些部分是牛肩最軟腍的部位。在熱爐上燒一會,很快就變棕啡色了,那就可以吃了,肉薄塊,肉質鮮嫩多汁,充滿油香。刺身及壽司也蠻多選擇。主要點刺身,沒想到每片刺身都是厚切。炸物如香芋波波、榴槤波波都是我的至愛。炸的食物經熱油炸至熟透,需時較久,金黃色新鮮即炸起,上枱時還是燙口的,脆口。整體高質素的放題任食,有和牛、海鮮、刺身等已經值回票價。
刺身壽司也蠻多選擇。
主要點刺身,沒想到每片刺身都是厚切。
整體高質素的放題任食,有和牛、海鮮、刺身等已經值回票價。
2021-02-10 6759 浏览
呢間餐廳除咗主打海鮮及和牛燒肉放題外,仲有得揀午市定食套餐,依家仲做緊二人同行一人半價優惠,咁就梗係揀定食套餐啦😆定食選擇都幾多,刺身或燒肉類定食都有,認真花多眼亂😆而且所有定食都包括沙律、白飯、味噌湯、蒸蛋、甜品及飲品,非常豐富👍🏻沙律有菜絲、粟米及車厘茄,加入芝麻醬後幾開胃😋白飯就選用珍珠米,但味噌湯就鹹咗啲😀蒸蛋混入冬菇一齊蒸,並係蛋面淋上蟹柳絲製成嘅芡汁,口感好滑,味道幾好😋飲品有十幾款可揀,選擇都幾多😃甜品係朱古力泡芙,味道不過不失😆🍲岩手產黑毛和牛壽起燒佐時令刺身三點($168)半熟嘅黑毛和牛及生雞蛋睇見都流口水,賣相真係好吸引🤤和牛入口非常軟嫩,將生雞蛋拌勻一齊食,口感就更加滑溜,味道一流😋另鍋底有娃娃菜、金菇及冬菇等,菜及菌類吸收咗充滿牛香及甜甜地嘅湯汁後,好味之餘又好下飯👍🏻最後成鍋清晒,一啲都無剩😆刺身有油甘魚、三文魚及甜蝦,三款刺身都幾新鮮,油甘魚仲幾肥美😋刺身質素好過其他日式放題餐廳👍🏻🥩岩手產照燒黑毛和牛扒($278)黑毛和牛扒烤至medium rare,不但油脂分佈均勻,口感又腍又juicy🤤而且更切成條狀,真係好啱我呢啲唔鍾意揸刀叉嘅爛鬼😆另照燒汁味道甜甜

🍲岩手產黑毛和牛壽起燒佐時令刺身三點($168)

🥩岩手產照燒黑毛和牛扒($278)
黑毛和牛扒烤至medium rare,不但油脂分佈均勻,口感又腍又juicy🤤而且更切成條狀,真係好啱我呢啲唔鍾意揸刀叉嘅爛鬼😆另照燒汁味道甜甜地,超好下飯😋

定食豐富又好味,仲能以實惠價錢食到高質魚生及和牛,真係唔錯😋
  • 和牛
  • 刺身
2021-02-07 453 浏览
今日同朋友一齊係銅鑼灣食午餐,經過見到尚鮮lunch set抗疫優惠 第二個半價!又有刺身丼、和牛燒肉、壽喜燒等超多選擇,就決定上去食但係我哋最後兩個都被和牛燒肉吸引左套餐有蟹肉茶碗蒸、沙律、麵鼓湯、甜品不論前菜、主菜,份量都好足茶碗蒸上面仲有蟹肉羹~用足心機💓入口滑溜嘅茶碗蒸,勁想食多個!我要左岩手產照燒黑毛和牛扒$278呢個真係好好食😍肉香+脂香💯隻照燒汁又調得啱啱好 惹味又唔會好咸!朋友要咗日本黑毛和牛肉眼扒$280呢個嘅脂香會更濃厚😋油脂會化口中散發😻最後仲有綠茶泡芙🥰我哋兩個點嘅價錢差唔多,咁就最抵食

又有刺身丼、和牛燒肉、壽喜燒等超多選擇,就決定上去食

但係我哋最後兩個都被和牛燒肉吸引左

套餐有蟹肉茶碗蒸、沙律、麵鼓湯、甜品
不論前菜、主菜,份量都好足

茶碗蒸上面仲有蟹肉羹~用足心機💓
入口滑溜嘅茶碗蒸,勁想食多個!

我要左岩手產照燒黑毛和牛扒$278

朋友要咗日本黑毛和牛肉眼扒$280
呢個嘅脂香會更濃厚😋油脂會化口中散發😻
最後仲有綠茶泡芙🥰
我哋兩個點嘅價錢差唔多,咁就最抵食

好耐無食放題喇~人大左唔鐘意嗰一種飽到上心口嘅感覺🤣重質不重量(゚∀゚)但見到好多人都推薦喺銅鑼灣嘅尚鮮 @sashi_hk 又有𝗔𝟱日本和牛任食😻太吸引喇~~試吓先!點知去到餐廳男朋友先醒起原來佢去過,印象仲唔錯!我哋兩個人有卡位坐,都食得幾舒服!店員們服務都好多,好細心教你每一款肉應該用咩嘅方法去燒~.its been a long time since i ate ayce 😱 but so a lot of people eating @sashi_hk and their a5 wagyu all you can eat 🤤 so got to give it a try! overall, got a big table to ourselves so it was a comfy bbq experience 🍗 food and service was pretty on point! loved how they came over to show us how to roast the meats!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.6/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.7/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.6/10
🌟

《120分鐘A5和牛放題》$398加一 🌟7.6/10🌟
呢個套餐除咗有A5和牛放題之外,另外亦都可以任食其他肉類、燒蠔、刺身壽司、炸物小食、飲品等等。另外仲有一份海鮮拼盤~整體食物選擇非常多,同一款部位都有唔同嘅味道/醃料選擇,真係花多眼亂!不過和牛真係會有少少油膩🤏建議大家可以試吓其他唔同種類嘅食物!另外提提大家要把握時間90分鐘落單,無𝗹𝗮𝘀𝘁 𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿提示㗎!
☻︎重點推介☻︎

♡︎ 𝗔𝟱 鹿兒島黑毛和牛牛小排
咁多款和牛之中最喜歡呢一款,好肥美~都做到少少入口即溶嘅口感㗎!
♡︎ 𝗔𝟰 黑毛和牛肩頸肉
呢有款牛味都幾重,唔錯~不過唔好燒太耐啊,會變韌㗎!
霜降牛五花

♡︎ 霜降牛五花
有三款唔同口味;原味、炭燒同岩鹽。三款都唔錯,肉味香濃!
厚切牛舌

♡︎ 厚切牛舌
同樣有三款口味,口感爽口~
甲羅燒

♡︎ 甲羅燒
平時食放題唔帶飯嘅我都忍唔住嗌返個白飯嚟撈蟹膏!超正( ˘ ³˘)♥︎
♡︎ 糖心菠蘿
最鍾意食燒菠蘿!燒過後味道份外香甜~
♡︎ 香脆雞翼
放題梗係要瘋狂食雞翼啦(о´∀`о)呢度嘅雞翼調味鹹鹹地,又香口,𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲咗好多隻~
火炙牛拖羅手卷

♡︎ 火炙牛拖羅手卷
諗咗好耐食唔食壽司手卷好,但見到拖羅就忍唔住!好彩有食到♡︎欣賞佢拖羅唔會剩係得面頭有,一路食到底都仲有拖羅食唔會剩係得壽司飯!
☹︎ 薄切牛舌
口感一般,比較韌。
☹︎ 天婦羅
幾款天婦羅都比較失望,外皮有啲厚,即刻食都唔太香脆。

☹︎
食到尾有少少混亂,唔係好記得呢一款係咩,不過真係非常之肥膩☹︎
☹︎ 整體
有少少美中不足嘅係,有幾次肉類解凍得唔夠,燒完後口感同味道都會變得普通,有少少浪費咗啲靚牛🥺不過呢個問題唔算太常出現,都接受到嘅~

尚鮮日式燒肉漁市場 @sashi_hk
📍#BELLYwongs_causeway
#BELLYwongs_meats #BELLYwongs_japanese 🙃
霜降牛五花
厚切牛舌
甲羅燒
火炙牛拖羅手卷
2021-02-02 388 浏览
疫情之下,好耐都冇試過成大班人 一齊去食燒肉/刺身放題了😢呢間位於銅鑼灣嘅燒肉店,呢加就推出左午市定食,由刺身,燒肉,壽喜燒都有,大把選擇,二人同行仲有一人半價,非常抵食👍🏻.($198) 每個set 會有沙律,白飯,味噌湯,蒸蛋同甜品。會食到4款唔同和牛嘅部位,呢個價錢相當吸引,先燒A4鹿兒島黑毛和牛肩胛,燒至5/6成熟便可以了,肉質細嫩,再點上燒肉汁食,非常滋味,到最後最多脂肪嘅A5鹿兒島黑毛和牛牛小排留返最後燒,脂肪比例非常完美,入口即溶🤤🤤.刺身三點]($168)至於壽喜燒都非常高質,用上岩手產黑毛和牛,肉質都非常鮮嫩,配上石鍋裡的生雞蛋食,更增嫩滑,套餐仲配有時令刺身,非常新鮮,一次過滿足食肉同刺身嘅願望👍🏻👍🏻.總括嚟講 性價比非常高嘅一餐,店內座位亦非常舒適,如果掛住燒肉/刺身放題嘅不妨可以嚟呢度以非常相宜嘅價錢 食返餐滿足嘅定食🤗😁
日替和牛燒肉御膳

[日替和牛燒肉御膳]($198)
岩手產黑毛和牛壽喜燒佐時令刺身三點

[岩手產黑毛和牛壽喜燒佐時令刺身三點]($168)

日替和牛燒肉御膳
岩手產黑毛和牛壽喜燒佐時令刺身三點
今次同朋友試左個2個鐘「日本A5 黑毛和牛放題 🥩($398/1位)」,每人有1份海鮮拼盤 、和牛同燒蠔🦪都係任食!另外有刺身壽司🍣、炸物小食🍤、雪糕等等🍫:-1️⃣「A5 鹿兒島黑毛和牛Japanese A5 Wagyu🥩」-和牛有7款,好肥美,牛小排油花最豐富🤤🥩不錯不錯!🙈-2️⃣「刺身Sashimi & sushi 🍣」-有好多大路都有嘅刺身🇯🇵,例如三文魚、蝦、帶子等等,三文魚好大件,起花,肥美ah😋-3️⃣「海鮮拼盤Grilled seafood platter 🦪」-飽魚鮮甜,甲羅燒蟹膏味重,燒元貝幾juicy,蠔會縮水🤣🔥-4️⃣「炸物小食Tempura & snack 🍤」-炸鮮奶好香口!炸蝦天婦羅正正常常~仲有其他款e.g.炸南瓜🎃-5️⃣「雪糕🍫- Icecream Movenpick x1」-6️⃣「飲品🧃- Beverage 」
和牛有7款,好肥美,牛小排油花最豐富🤤🥩不錯不錯!🙈
2️⃣「刺身Sashimi & sushi 🍣」
飽魚鮮甜,甲羅燒蟹膏味重,燒元貝幾juicy,蠔會縮水🤣🔥
4️⃣「炸物小食Tempura & snack 🍤」
6️⃣「飲品🧃- Beverage 」
呢間放題店主打120min「日本A5 黑毛和牛放題 ($398) 🇯🇵」😍,客人可享用任食和牛🥩+海鮮拼盤x1 + 任食燒蠔🦪 ,仲有刺身壽司🍣、炸物小食🍤、雪糕x1🍨✨~All you can eat wagyu, sashimi, sushi, oyster etc.-1️⃣「日本A5 黑毛和牛🥩」-呢個抵讚,真係好肥美🤤🥩,想食肥一定要試和牛牛小排!另外牛三角都不錯!🙈~A5 Wagyu are greasy and meaty! Perfect for grilling! -2️⃣「刺身🍣」-有三文魚、帶子、螺肉、蝦等,個人推薦第一轉嘅三文魚,超級肥美香魚油味😛~Sashimi or sushi -3️⃣「海鮮拼盤🦀🦐🦪」-幾豐富🤣當中甲羅燒好重蟹膏味Miso crab meat🦀;燒貝類鮮甜Scallop;蠔有d腥味oyster🦪~-4️⃣「炸物🍤」-炸蝦天婦羅幾香口,蝦都夠嫩🍤,但易淋~炸鮮奶較脆口,熱辣辣,內裏creamy🥛🙈~炸番薯較油膩,一般🍠~Tempura or deep-fried food-5️⃣「雪糕🍦- Movenpick(🍫/🍓)」-6️⃣「飲品🧃- Soft drink/ t
1️⃣「日本A5 黑毛和牛🥩」
日本A5 黑毛和牛放題

2️⃣「刺身🍣」

3️⃣「海鮮拼盤🦀🦐🦪」

4️⃣「炸物🍤」
炸蝦天婦羅幾香口,蝦都夠嫩🍤,但易淋~
炸鮮奶較脆口,熱辣辣,內裏creamy🥛🙈~

5️⃣「雪糕🍦- Movenpick(🍫/🍓)」

6️⃣「飲品🧃- Soft drink/ tea」
⚠️:小心火喉,和牛較易惹火🔥
  • 日本A5 黑毛和牛放題
平時想食呢間尚鮮好耐,因為佢放題有和牛食真係好似好正,但係我每次黎都無位,而家又無晚市放題,唯有黎食LUNCH佢LUNCH都有放題的, 不過老實講咁早, 真係食唔落咁多野,所以見到佢地有個LUNCH SET我都心動緊,原來佢叫第一SET正價,第二SET就有半價! 計落好似平好多,又唔駛食到頂住個胃,所以試左呢個LUNCH我叫左一個岩手縣和牛扒HK$280,朋友叫左個特盛刺身拼盤HK$198 (套餐價,第二份半價以較平價果SET半價)黎到係一個套餐形式的~有沙律、茶碗蒸、麵豉湯、白飯、罐裝飲品,仲有一大塊巨型的雪花和牛扒!!!!! 成個頭咁大, 我都嚇一嚇, 有無咁誇張????睇唔出佢成個頭咁大????你睇下佔左個爐幾大部份?????佢係岩手縣嘅牛扒,雪花均勻,但我心諗會唔會係網上流傳果D打針牛扒? 因為真係好大塊,HK$280真係食到咁大塊靚扒咩????燒完,真係好鬆軟,唔係講笑,好正~~~肉質咬落去唔會有筋,好腍好濃牛肉汁,真係超級好食,唔係講笑,HK$280食到呢個質素真係超值呀~~因為真係超級大塊,我食到尾我已經頂唔住好飽,超多份量,我剪開一份份咁先燒到,我都剪開左5份黎燒。另外

黎到係一個套餐形式的~

成個頭咁大, 我都嚇一嚇, 有無咁誇張????

睇唔出佢成個頭咁大????

你睇下佔左個爐幾大部份?????

燒完,真係好鬆軟,唔係講笑,好正~~~

另外朋友叫左一份刺身拼盤,我心諗有無搞錯,係呢度叫返D放題任食嘅野???? 痴線架????

但係朋友食到中途話真係好好食,唔係放題質素,我唔信,佢比左一片油甘魚我食,我睇個樣都係平時放題D野唧。
一食,嘩,真係食到好新鮮嘅感覺!!!好軟好腍有甜味的,唔係平時果D無味雪藏貨啊!!!!! 真心, 佢真係似出面日式料理散叫刺身船果種咁嘅質素,好驚喜,如果佢放題都係用呢個質素,我諗我會黎淨係食刺身。。。。。。。

朋友因為好大食,個刺身飯真係唔夠佢飽,於是佢叫多份平平地的銀鱈魚飯HK$128。

份量可以接受,幾精緻,唔會燒到好乾,等左都成15分鐘左右,似乎真係即燒的,所以好JUICY

肉質真係好滑好滑,我食左兩淡都真係幾正,送飯真係唔錯。

最後我都要幫下佢手先KO到個鱈魚飯,但我自己都飽到頂點

另外介紹返,佢個麵豉湯都好足料,好好味,好似去左日本啊~~~~

佢有一個茶碗蒸,我本身對呢D跟餐嘅野一D期望都無,點知佢好好食呀!!!!!!

佢面頭有湯汁,中間有雞肉,個底有蟹柳絲,都幾RICH幾香幾好食,真心唔錯,唔係放題質素!

究竟佢放題會唔會都係咁好食????
我想試佢個放題好耐,搵日都要挑戰下佢個放題先!!!!

午市我見到放題區都真係好多人食,但套餐區好少人,唔係食到好多野的人,可以試下呢個LUNCH,又唔限時,可以慢慢食傾下計
2021-01-25
  • 岩手縣和牛扒定食
喺香港都比較少有和牛放題食,難得呢一間標榜住喺日本直送,今日就嚟試試佢!呢間野位於銅鑼灣金利文廣場3樓,餐廳面積頗大。我哋2:00pm入座,唔算多人。我哋今日會食嘅就係呢個燒肉放題,用餐時間兩小時,點餐時間1.5小時。餐廳座位闊落,每一枱都有獨立燒烤爐同抽油煙機,兩人坐都好闊落舒適,而且抽風做得幾好,餐廳入面都冇話好重燒肉味,唔怕染到成身味~呢到係用QR code自助落單。食物款式都幾多,由和牛、各種肉類、刺身、炸物都有,連生蠔都係任燒。值得一讚嘅係呢度上菜速度好高,落完單1分鐘都未到,店員已經送上刺身,快到我都嚇親haaha 飲品嘅選擇都幾多,有啤酒同埋各式汽水飲料。首先試咗呢個海鮮拼盤先!有鮑魚、蝦、生蠔、帆立貝、甲羅燒。雖然呢度主打日本和牛,但海鮮都出奇地好味新鮮~鮑魚新鮮彈牙,煙韌鮮甜,一啲都唔會韌扇貝有奶油嘅調味,口感彈牙新鮮蝦嘅質感雖然有少少少少霉,但係勝在有蝦嘅甜味,燒完個味道唔錯。甲羅燒味道濃郁,帶有甜味,口感非常Creamy 但生蠔係令人失望嘅,本身以為有得任燒生蠔好正,但係生蠔係令人失望嘅。因為太重腥味,所以我食咗一兩隻就冇再叫lu而家到今日嘅主角--- 日本和牛!

呢間野位於銅鑼灣金利文廣場3樓,餐廳面積頗大。
我哋2:00pm入座,唔算多人。

各種飲品任飲

飲品嘅選擇都幾多,有啤酒同埋各式汽水飲料。
海鮮拼盤

首先試咗呢個海鮮拼盤先!

鮑魚新鮮彈牙,煙韌鮮甜,一啲都唔會韌
扇貝有奶油嘅調味,口感彈牙新鮮
甲羅燒味道濃郁,帶有甜味,口感非常Creamy
燒蠔

而家到今日嘅主角--- 日本和牛!
和牛拼盤
呢個一上檯真係好搶fo~ 超好打卡嘅和牛樓梯!
各種和牛
每款和牛都有牌仔寫番等級同部位,咁就唔驚分唔到,可以每款試真啲個分別啦~~
識食梗係由低食起,慢慢由A4食到最靚嘅A5
A4鹿兒島黑毛和牛一口牛
A4鹿兒島黑毛和牛一口牛:口感軟腍,油花多,牛味亦重。
A4鹿兒島黑毛和牛一口牛
由於油份多,即使係厚身嘅牛粒都唔會鞋口/韌,燒完仲好香添
A4鹿兒島黑毛和牛肩胛

A4鹿兒島黑毛和牛牛肩胛:肉質厚實,口感偏腍,有濃厚牛味,油脂較少,但係有筋。
A4鹿兒島黑毛和牛牛三角

A4鹿兒島黑毛和牛牛三角:肉質鬆軟,油脂多,夾雜筋同肥肉。
A4鹿兒島黑毛和牛牛肩頸

A4黑毛和牛牛肩頸:雖然只係A4,但就係最好味嘅一款!
牛肉薄身,口感好似棉花糖一樣鬆軟,而且無筋, 油脂豐腴,超級好食。

終於黎都A5啦!
A4鹿兒島黑毛和牛牛薄裙

A5黑毛牛牛牛薄裙,肉味濃郁,口感實在,牛肉薄切,油脂算多。如果鍾意肉味重嘅朋友會鍾意呢款。
A5鹿兒島黑毛和牛外腹肉

A5黑毛和牛牛腹肉:口感超級實淨,彈牙但係非常韌,唔太推薦一款。
A5鹿兒島黑毛和牛具身肉

A5黑毛和牛背身肉:油脂比較少,肉味重,口感軟淋冇筋,係冇咁肥但係唔會韌嘅一款,幾好!

黎到final boss!
A5鹿兒島黑毛和牛牛小排

A5黑毛和牛牛小排:牛肉薄新,同牛肩頸一樣有棉花糖嘅軟軟口感,但係比起牛肩頸再實淨少少,油脂分佈極高,所以食落好重油花。

食完和牛,都試埋其他小食先
辣酒煮蜆

辣酒煮蜆:調味唔錯,微辣野味,但係唔入味。
刺身

刺身俾我嘅嘅驚喜都好大,雖然係和牛放題但係刺身都好新鮮。三文魚厚切肥美,有時仲會出腩位添
各式炸物

炸物嘅質數亦都好高,全部都係新鮮炸起,外層非常金黃香脆。炸鮮奶入邊煙韌,芋頭波波入面芋泥份量都唔少,我食咗好多粒😂😂
燒菠蘿
菠蘿厚切,新鮮多汁。
Movenpick雪糕

最後仲有得每人自選一杯Movenpick雪糕,作為一餐嘅完結。

整體來講呢間和牛燒肉放題嘅質素都唔錯,價錢合理。食物質素好,食材新鮮。上菜速度好快,而且店員服務態度都好好,呢兩點非常加分~
和牛部位選選多,夠肥夠好食~
如果喺香港想食和牛燒肉,呢間都係幾唔錯嘅選擇!
榴槤炸彈
2021-01-20