招聘中
时薪
最高可达 $18,800
月薪
2008-08-14 7 浏览
這是我第一次光顧和民的午市定食, 我點了個石頭豚肉鍋飯, 同事和我分別要求"走蛋"和"熟蛋", 廚部都按我們的要求上菜。定食包括了一碗味噌湯, 一碟粟米生菜沙律和一杯飲品。味噌湯不夠熱, 味道一般; 粟米生菜沙律尚算新鮮; 石頭飯則帶點辣, 頗惹味; 我選了咖啡作餐飲, 是UCC coffee呢! 只可惜咖啡不夠熱, 失了味道。但以$39這價錢來說, 這個近乎包羅萬有的定食, 算得上"抵食"罷!

定食包括了一碗味噌湯, 一碟粟米生菜沙律和一杯飲品。

2008-08-09 20 浏览
是晚和兩位中學時友好的朋友聚會,彼此已多年不曾聚在一起三人共叫了一個PIZZA(忘了名字), 材料有木魚,蔥,芝士,等等,味道不錯牛油焗帶子:友人極力推介,剛上桌熱辣辣昤食了一隻,果然不錯,牛油味香,帶子爽口不腍豪華壽司XX:一客六件,有三款味道,包括帶子,否拿魚蓉和鰻魚,每件小小的,試了鰻魚和吞拿魚蓉,鰻魚不錯,醬汁份量剛好:吞拿魚蓉份量不多,味道亦不特出,連飯一起食時只食到夾在飯中的青瓜味= =總之這6件東西不值$54焗海鮮飯:海鮮種類不多,印象中有芝士,帶子,魷魚和蝦,飯不是普通炒飯,而是好像加了茄汁焗製而成,熱辣辣食頗開胃,不錯!飯後每人追加了一客雪糕,友人1要了單球:紅豆味, 她極力推介,但我未試過友人2則要了雙球,朱古力和芒果味我則要了單球抹茶味,食後略嫌奶味過重,沒有抹茶應有的清新感覺服務方面不錯,至少你叫侍應時很快便有回應P.S食飯時,有一對情侶(或夫妻)坐於我們對面,由於背著我,因此我看不清楚情況,經她兩位報告,那對情侶的行為嚴重影響她們的進食意慾因為情侶中的女方在食飯全程挨在男方身上不僅如此,女方更全程不動手食飯,因為是由男方全程餵食!!二人更在公眾場合卿卿我我..
是晚和兩位中學時友好的朋友聚會,彼此已多年不曾聚在一起

三人共叫了
總之這6件東西不值$54

飯後每人追加了一客雪糕,
友人1要了單球:紅豆味, 她極力推介,但我未試過
友人2則要了雙球,朱古力和芒果味

服務方面不錯,至少你叫侍應時很快便有回應

P.S
經她兩位報告,那對情侶的行為嚴重影響她們的進食意慾
因為情侶中的女方在食飯全程挨在男方身上
不僅如此,女方更全程不動手食飯,因為是由男方全程餵食!!

二人更在公眾場合卿卿我我.....當其他食客完全透明......
真是眼不見為乾淨!

由於主菜被我們3人解決後才忘了為它們拍照,於是只能POST甜品的照片
紅豆味
朱古力+芒果味
抹茶味
2008-04-18 12 浏览
天婦羅盛合(DBS信用卡8折菜式)唔會太油,份量好足,唔錯!露筍雞肉卷嘩!喱個好清鮮,啲雞肉卷炸得夠鬆脆,加埋個酸酸甜甜嘅醬,勁正!海鮮麻醬冷麵唔...啲麵發得太脹,一般!和民沙律(半份)半份兩個人食剛剛好,加埋鰻魚、新鮮蔬菜,唔錯!煮星鰻* 海老壽司好大件,壽司飯有紫姜味,好味!賣相都好靚!
天婦羅盛合(DBS信用卡8折菜式)

唔會太油,份量好足,唔錯!

露筍雞肉卷

海鮮麻醬冷麵

唔...啲麵發得太脹,一般!

和民沙律(半份)

半份兩個人食剛剛好,加埋鰻魚、新鮮蔬菜,唔錯!

煮星鰻* 海老壽司

好大件,壽司飯有紫姜味,好味!賣相都好靚!

2008-04-12 13 浏览
星期四的午餐不想在canteen吃了,兩個為食女跑出來食和民,貪它方便。Lunch set索價便宜,跟餐有細細份沙律同醬湯,仲有一杯飲品,不過五十蚊。看到menu得知星期四的special set是鮭魚刺身飯,真是好好彩,因為我特別喜歡三文魚魚生的~飲品及沙律先上,我的熱柚子蜜好掂,自始至終柚子味酸甜濃郁,尤其是飲到最尾,尤為甜美。不過朋友的綠茶就淡如水了。跟餐沙律雖細分,配上幾有風味的日式豉醬油,都開胃健康又好味。朋友叫的泡菜石鍋牛肉飯($49)好快就端上,份量好少,味道又普普通通,不太值得推薦,倒覺得還是都會foodcourt辣白菜飯更美味兼抵食呢。鮭魚刺身飯,$49,先上的柚子蜜好快就清掉了,只好眼巴巴望著朋友吃…她的石鍋飯都吃完了,我的還沒有來!難道切幾片魚生需要那么久嗎…催了好多次好不容易來了,怕朋友等太久,就飛快開吃。魚生很薄身,好在夠新鮮,不過整體都麻麻,更主要是心情不佳>.<我最討厭等人+別人因我而等了!

2008-04-04 19 浏览
哈哈...叫左個大概50蚊既SET LUNCH有沙津, 滑蛋豬扒定食, 面鼓湯, 餐\飲價錢黎講, 日式PROPER餐\廳OK啦估佢\唔到,居然係成個爐拎黎...燒住D豬扒, 比隻生蛋(係真係一粒蛋)要自己打落去,叫我煮到半生熟熄火~~哈哈哈哈哈哈哈...真係估佢\唔到!味道OK啦, D肉有D咸..我朋友個魚生飯就正正常常啦,我個人覺得有D略嫌細左D..呀!! 我叫左杯凍檸茶..好好味呀我覺得!!最好味係凍檸茶呀!
哈哈...
叫左個大概50蚊既SET LUNCH
有沙津, 滑蛋豬扒定食, 面鼓湯, 餐\飲
價錢黎講, 日式PROPER餐\廳OK啦

估佢\唔到,
居然係成個爐拎黎...
燒住D豬扒, 比隻生蛋(係真係一粒蛋)
要自己打落去,
叫我煮到半生熟熄火~~
哈哈哈哈哈哈哈...真係估佢\唔到!

味道OK啦, D肉有D咸..
我朋友個魚生飯就正正常常啦,
我個人覺得有D略嫌細左D..

呀!! 我叫左杯凍檸茶..
好好味呀我覺得!!
最好味係凍檸茶呀!
豬扒煲
沙律
(非会员)
2008-02-14 5 浏览
話說朋友推介在銅鑼灣的和民好好食行街見到黃埔都有就同朋友去試下結果.. 樣樣都油到爆+___+油味重天婦羅蝦..個層粉..厚到頂唔順連推介的朋友都話不好意思.. 介紹錯咗雖然唔貴但系實在有夠難食最後實在好失望... >____<
話說朋友推介在銅鑼灣的和民好好食
行街見到黃埔都有就同朋友去試下
結果.. 樣樣都油到爆+___+
油味重天婦羅蝦..個層粉..厚到頂唔順
連推介的朋友都話不好意思.. 介紹錯咗
雖然唔貴但系實在有夠難食

最後實在好失望... >____<

2008-02-09 7 浏览
今日同二個細路去買衫過年,行完街就係附近食飯,因為有老公等位所以我地去到就有得坐,嘻!首先阿仔點了串燒雞奕,牛油焗帶子,蒜蓉海鮮炒飯,而阿女就叫了炸天婦羅烏冬,一客pizza(唔記得咩名),我同老公就叫了一客壽司(都係唔記得全名,只係記得有六件,入面有三文魚,青瓜絲同有D醬),一客芝士焗年糕,麻醬海鮮冷麵.壽司好清新唔漏好味,pizza好脆,係我個女嘅至愛,天婦羅烏冬都幾低食,一客有五件天婦羅,其中二件係中蝦一件冬菇一件青椒一件茄子,唔太油,大約四+多元,我覺得這個好低,其他食物都唔錯,除左個年糕,又無味又好實,唔知係唔係焗得唔夠透呢?以前食D年糕都唔係咁嘅,最後甜品時間,細路叫了二客朱古力雪糕,我同老公食朱古力蕃薯,雪糕普普通通啦,個朱古力蕃薯就有D怪,唔識點形容啦!有和民卡九五拆平少少好過無啦,埋單三百幾,成家都食到好飽好滿足.
2007-10-22 10 浏览
在黃埔上班都好幾年, 而到此和民用午餐都有十幾次, 每次丁均一肚氣. 沒有一次係可以令你覺得滿意. 而最離譜的, 就是每一次午餐的湯, 都是冷的...味噌湯是凍的, 烏冬的湯是凍的, 白飯是凍的, 熱茶也是凍的...真過份.
2007-10-16 11 浏览
去黃埔吃late lunch. 本來想吃的拉麵店都中場休息. 最後就來了和民.茶餐蠻划算的, 都$3x 左右一個餐. 兩個人叫了4個餐. 兩個豬軟骨拉麵, 豬軟骨連帶著的肉也煮得很軟, 湯底夠濃. 拉麵算不錯, 雖說不上極好. 原本以為茶餐份量會縮水, 怎料上來的卻是份量十足, 最後我吃不光麵條. 炒雜菜, 跟坊間的一樣有多油的弊病, 碟子底的油有數mm厚. 棒餃子, 如相片顯示的, 有點過焦了. 邊邊很硬要吐出來不能吃. 用DBS信用卡優惠, 把餐飲轉了奇異果汁, 芒果橙汁, 芝麻雪糕和紅豆雪糕. 果汁說是100%, 不過明顯有加水. 芝麻雪糕的芝麻味不太濃, 有點略甜.不過茶餐價錢算划算了, 不算太貴可以接受. 要是其他時間來吃同樣的應該會貴不少. 埋單連小費$150
茶餐蠻划算的, 都$3x 左右一個餐. 兩個人叫了4個餐.

2007-10-14 20 浏览
WATAMI,是好味又抵食的第1次食了之後,就令我即時去申請了佢地的VISA CARD了,因為以後食都會打95折,仲有得ONLINE BOOK位!每次去,同我DAD.,MUM.,細佬,其他朋友,佢地都話好!刺身好味又鮮,加上每季都有新菜式,值得一試啊^^加上服務大分好,有禮貌,正!
WATAMI,是好味又抵食的

刺身好味又鮮,加上每季都有新菜式,值得一試啊^^

加上服務大分好,有禮貌,正!
2007-07-20 17 浏览
三個人,想去食日本野,最後選了和民。之前未去過,朋友話會比較貴,心想預算$130左右。不過可能是點菜的關係,食物沒有很像日式,價錢也不過$240。三人共點了六樣:1.燒牛舌及牛肩- 份量不算很多,不過味道不錯,自助可以控制生熟程度。4/52.鯰魚sushi - 本人還是比較愛三文魚,所以不太會分別其等級,不過入口感覺還不錯。3/53.Tempura Udon - 忽然有想食烏冬的衝動,一試之下發現他們的比冰鮮烏冬還滑溜,只是湯隨便了一點。4/54.Spinach Lasagna - 雖然英文翻譯是這樣,但其實他將肉和菠菜的Lasagna混在一起。芝士很夠,份量亦多,稍嫌菠菜變成配角,不過也是值得一試。5/55.煎餃子- 說真的,我還沒有吃過好味的日式煎餃子,是否應該和上海店的一樣呢?雖然如此,和民的煎餃子也算合格,表面有煎焦,餃子的餡也飽滿,油一點是沒辦法,因為煎餃子是很高難度的。3/56.脆羊肉沙拉- 所謂脆羊肉,是炸得像鹽穌雞一樣,不要被menu的相騙了。炸羊肉塊的味道一般,沙拉蔬菜份量也少,不過他的醬汁加了不少分,香辣開胃,亦十分配合炸羊肉塊的味道。4/5$80一頓飯可能貴了點,

$80一頓飯可能貴了點,不過黃埔的店坐得很舒服,服務態度更是值得嘉許,出菜時間慢了點,但相對來說亦很適合朋友聚餐聊聊天。可惜因為太飽,沒有試甜品
我都係半個和民既fans黎~之前一個月都有幾日同阿媽o係沙田果間食飯今次同老公黎左黃埔lei間和民我地叫左....(d名唔係咁記得..)和風pizza炸軟心芝士辣辣泡菜炒飯盛岡冷麵和風pizza---都幾脆~但係厭佢小料左d lor~炸軟心芝士---幾好味~~第一次食~不過我發覺唔點佢個醬仲好食...辣辣泡菜炒飯---lei個真係唔ok.....勁多芽菜lor.....似食緊炒芽菜多過炒飯,感覺上似係慳皮,所以落多d芽菜,睇落去大碟d,但係食落去味道真係唔得,d芽菜係蓋哂其他料既味同之前o係cwb and sha tin 食果d都唔同盛岡冷麵---唔知係飽丫....定係真係整法唔同都已經唔駛煮..但係真係無咁好食...lei d全部都係我感覺,but我食食下....跟住同老公細細聲講.....【你覺得lei間係咪無咁好食呀?....】原來老公都係咁覺得@@唔怪之得有d人話和民唔好食【因為本人覺得好好食XDD""】原來有d質數係差咁多....

今次同老公黎左黃埔lei間和民
我地叫左....(d名唔係咁記得..)

和風pizza
炸軟心芝士
辣辣泡菜炒飯
盛岡冷麵

和風pizza---都幾脆~但係厭佢小料左d lor~
辣辣泡菜炒飯---lei個真係唔ok.....
盛岡冷麵---唔知係飽丫....定係真係整法唔同
都已經唔駛煮..但係真係無咁好食...

【你覺得lei間係咪無咁好食呀?....】
原來老公都係咁覺得@@

2007-07-06 6 浏览
雖然和民唔係樣樣都好味,有d仲要好難食,但始終有幾個餸菜令我長期做左佢的捧場客:盛崗冷麵:麵身好彈牙,加埋醋酸酸地咁,連埋刺身及炮菜,好醒胃架!香蒜海鮮飯:初頭驚好流,點知好香口又好味,蒜香加飯粒粒都有口感,又有足料海鮮,係近期常食的菜式劍魚刺身:好鮮味,元氣搵唔到蔥花吞拿魚腩壽司:唔知點解,試過好多間的吞拿魚腩壽司,都係呢度調的味比較合我意。難食的有:海鮮麻醬冷麵:以前好好味架,但改左menu後好難食海鰻反卷:d鰻魚好乾,d飯又凍,好難食年糕:無咩味,又無咩特別

劍魚刺身:好鮮味,元氣搵唔到

難食的有:

海鮮麻醬冷麵:以前好好味架,但改左menu後好難食

海鰻反卷:d鰻魚好乾,d飯又凍,好難食

年糕:無咩味,又無咩特別
2007-07-04 21 浏览
住在黃埔,一想食日本野就會第一時間想到和民^^ 價錢適中,服務態度好,又好就腳。是日同honey食了以下幾款:蒜香海鮮炒飯- 好好味,有蒜香,但不嗆,有蝦同帶子,加埋蟹子炒,推薦平豚燒- 這是夏日餐\牌獨有的一款,之前沒有食過,所以決定一試,個樣同蛋包飯好似,以平底鍋上,表面混合沙律醬及甜醬。味道...一般。沒有什豚肉,裏面全都是菜,且d醬的味道太濃...不推薦叉燒拉麵- 較好味,原本對和民的拉麵不抱希望,似乎沒有什口碑,但這次卻覺得頗好味,個湯底o.k.豆腐煮牛肉- 唔好味,豆腐好\'鞋\',湯無味(雖然看上去好似好好味)甜品:朱古力蛋糕配雪糕- 好味尤其是個蛋糕,熱的,d朱古力會流出來..同雪糕一齊食,nice nice. 且個蛋糕不太甜,o岩o岩好。雖然Friday的朱古力蛋糕配雪糕整得更好些,但太甜了,相比之下,我喜歡這個。

2007-05-21 11 浏览
芝麻豆腐芭菲- 賣相唔錯! 上面有兩個雪糕球: 芝麻及雲呢拿. 中間有一層豆腐, 而下層有綠茶蛋糕, 食完之後真係好滿足!!!