2020-02-10 198 浏览
屋 子 生 活 𓂅這𥚃的環境十分舒適樓底很高榻榻米坐落在落地玻璃旁邊充滿著自然光食物方面有很多選擇而且味道也不錯加$25 有沙拉,湯同一杯飲品這次試了溫泉玉子牛肉丼及鰻魚綜合茶泡丼我自己就比較喜歡玉子牛肉丼
屋 子 生 活 𓂅

加$25 有沙拉,湯同一杯飲品

這次試了溫泉玉子牛肉丼及鰻魚綜合茶泡丼
我自己就比較喜歡玉子牛肉丼
2020-02-07 288 浏览
而家周圍都咁多菌,都諗唔到拍拖有咩做,唯有搵間靚靚cafe坐下啦!一坐低就覺得環境好好,原來仲要係黃店添!我哋坐咗近落地玻璃個位,係好似tatami咁坐地墊。成個環境都好舒服。因為我到下晝四點幾都未食lunch,所以叫咗一個主食、兩個小食同兩杯飲品。主食係吉列豬扒咖哩湯烏冬。豬扒又香又脆,個咖喱湯烏冬個湯都好香咖哩味,但又唔會好辣。最正係佢有好多紅蘿蔔,感覺好健康。小食叫咗個燒雞翼,都幾熱幾好食但就唔係好值得叫啦甜品係栗子窩夫,入面有雲呢拿雪糕。個栗子醬個味啱啱好,唔會太甜。窩夫都好原宿軟熟。最神奇係,我哋等左一陣先食呢個甜品,但入面個雪糕都冇融到。飲品一杯係bailey coffee. 我覺得就還好啦,Bailey 有bailey味,咖啡有咖啡味另一杯係屋子生活咖啡,其實係凍嘅紅豆抹茶咖啡。淨係個樣都贏曬啦!如果下晝冇咩野做,喺度hea下都唔錯啊

小食叫咗個燒雞翼,都幾熱幾好食但就唔係好值得叫啦

如果下晝冇咩野做,喺度hea下都唔錯啊
2020-02-01
下午茶
2020-01-21 716 浏览
經營一頁網誌⌨,其實真心不算易事,不得不佩服網上大大小小Foodie Blogger👱🏼‍♀👦🏼,要食一口美味不難,但要寫出一站美評,哈哈,對Yo & Jo嚟講真係難囉😝,至少,呢幾個月,其實我哋出沒過不同食店🍤,但就偏偏無心寫稿,是懶,亦是沒心情吧😒。.上星期我們再次到訪「屋子生活」🏡,這個對Jo來說早是心靈飯堂嘅地方,Yo亦到訪第四次了吧。咁概然2020我哋立定心意👏🏼攪好Foodaday_YoJo,咁就由「屋子生活」重新出發啦。.常聽說馬鞍山是個美食沙漠🐫,雖然間中亦有驚喜,但其實只限區內街坊光顧。其實,這講法不一定準確🙋🏼‍,「屋子生活」這間小品餐廳,絕對是一個例外,由YoJo多次山長水遠入「山」🧗🏼‍只為一間餐廳,就知佢係有一定支持者吧。.我們兩人點了兩份主食:雞唐揚、太陽蛋漢寶,以及兩款甜品:粟子窩夫及紫薯窩夫。.七味雞唐揚定食🐣:其實雞翼味道頗不錯,有一份在日本便利店買熱唐揚小食的風味,可惜是炸粉好厚,食下去口感就像半口麵粉加半口肉,大打折扣。🚩整體:2/5.和風漢寶定食🍱:這款對Jo來說是滿分之作💁🏼‍♂,自家漢寶飽滿Juicy,配以日式肉汁醬,查實真係百吃不厭之作,高
🚩整體:2/5
和風漢寶定食🍱:這款對Jo來說是滿分之作💁🏼‍♂,自家漢寶飽滿Juicy,配以日式肉汁醬,查實真係百吃不厭之作,高度推薦🕺🏼。
🚩整體:4.5/5
粟子窩夫🌰:成座山嘅窩夫配料,一向係YoJo到訪必食嘅甜品,好似呢座粟子山咁,裡面係雪糕而非忌廉或什麼士多啤梨,因此甚得甜品控Jo嘅歡心👻。
🚩整體:4/5
沖繩紫薯窩夫🍠:而Yo就比較喜愛呢款窩夫,甜度適中口感幼滑,哈哈,重點係,紫色太討好了,影相打咭兼食好西必叫🤳🏼。
🚩整體:4/5

最後,兩杯飲品Latte☕ 及蘋果茶,沒有什麼好寫就從略了。
🚩整體:3/5
總括來說,「屋子生活」賣的不止係美食,而係一種讓人放鬆下來的環境感⛰,一進入店子,大大幅落地玻璃總讓人有一份「不如留多一會享受吓」的想法,好神奇架。
沖繩紫薯窩夫
七味雞唐揚定食
粟子窩夫
沖繩紫薯窩夫
粟子窩夫
2019-12-25 630 浏览
➖➖➖環境超舒服cafe➖➖➖#黃店 ..良心行為:餐廳支持員工罷工❌唔接待警察👮‍♀️。▪️起司漢堡丼 $107(+$25 有湯、飲品、沙律)▫️沖繩紫薯窩夫$50 ▪️摩天輪窩夫$59.餐廳環境超舒服 樓底高仲有榻榻米座位幾大塊落地玻璃真係好舒服。聖誕限定甜品超可愛啊窩夫即叫即製味道唔錯,蛋香唔算太濃郁層次分明只係上面嘅莓太酸了🙈成棵聖誕樹🎄超靚呀。紫薯窩夫唔太甜,好食啊漢堡肉質有點鬆散,總共有兩件漢堡扒如果係手打的口感會較佳+$25就有湯沙律同飲品,如果套餐都算化算。。抹茶飲品有啲失色🙈味道很淡,沒茶味很淡。➖小總結:環境出色😍甜品出色😍除咗烏溪沙,大圍兩間分店文青打卡啱晒。。。
➖➖➖環境超舒服cafe➖➖➖
#黃店

良心行為:
餐廳支持員工罷工
❌唔接待警察👮‍♀️

▪️起司漢堡丼 $107
(+$25 有湯、飲品、沙律)
▫️沖繩紫薯窩夫$50
▪️摩天輪窩夫$59
餐廳環境超舒服
樓底高
仲有榻榻米座位
幾大塊落地玻璃真係好舒服

聖誕限定甜品超可愛啊
窩夫即叫即製
味道唔錯,蛋香唔算太濃郁
層次分明
只係上面嘅莓太酸了🙈
成棵聖誕樹🎄超靚呀

紫薯窩夫唔太甜,好食啊
漢堡肉質有點鬆散,總共有兩件漢堡扒
如果係手打的口感會較佳
+$25就有湯沙律同飲品,如果套餐都算化算。

抹茶飲品有啲失色🙈
味道很淡,沒茶味很淡

➖小總結:
環境出色😍甜品出色😍
除咗烏溪沙,大圍兩間分店
文青打卡啱晒

2019-12-22 478 浏览
為咗ChristmasSpecial(聖誕帽子)而來, 點知.....見到IG 介紹有聖誕special, 二話不說即刻去會一會佢,味道冇咩驚喜,只係外型上有啲討好,呃like 打卡影相. 雖然聖誕有個新Menu, 一睇之下以為好多選擇,其實都係換湯不換藥!我哋感覺到好似冇以前咁親民添!套餐以前唔使加錢就有嘢飲,而家又要另外加錢。我哋叫咗個炸雞玉子丼,真係剩係得返碗飯(無咩味),以前有嘅配菜全部都冇晒lu !🥴另外叫咗兩個小食,分別係鹽椒雞翼同芝士薯餅,份量又好似少咗咁 雖然menu好似豐富左,不過男朋友至愛嘅飯團同玉子燒都欠奉雖則話menu無咩驚喜,不過我已經bookmark左我下次要食咩甜品喇!始終甜品係吸引我去既主因,另外係佢食物賣相精緻(日台系風),同埋佢係一間黃店,都要支持下😉

雖然menu好似豐富左,不過男朋友至愛嘅飯團同玉子燒都欠奉

聖誕帽子
炸雞玉子丼
芝士薯餅    椰子鮮奶
鹽椒雞翼    Mocha  Bailey  coffee
2019-12-14 483 浏览
屋子生活幾年前開業初期人流非常多,週末門外人龍不斷、一位難求。當年我選了平日下午去才不用排隊,可惜味道一般,所以沒有再光顧了。最近晚上經過,見店內人不多,又更新了餐牌所以進去一嚐,結果大有驚喜食品:4/5▪️咖喱牛肉飯餐牌上沒有這款,是我特別要求下,廚師例外為我煮超級好!這晚天氣寒冷,想吃咖哩但又不想吃炸物,只想吃牛肉,所以特別詢問店員服務大加分!咖喱材料豐富,紅蘿蔔、薯仔及牛肉份量都非常多!口味不會辣,日式咖喱甜香為主▪️木糠焙茶窩夫窩夫比較特別,像冬甩般圓形中間有個洞,口感略帶煙韌。焙茶雪糕沒有茶味,只有甜味,但味道不錯。加上上面的奶蓋很香!總結: 值得我再次光顧。

食品:4/5

▪️咖喱牛肉飯
餐牌上沒有這款,是我特別要求下,廚師例外為我煮
服務大加分!

▪️木糠焙茶窩夫

總結: 值得我再次光顧。
2019-12-02 644 浏览
今次介紹既係屋企樓下的屋子生活~ 其實經常都食,今次決定要寫食評讚一讚佢 🤩呢間都算係烏溪沙比較出名既餐廳,唔少人都會專程入黎試。佢空間感好大,超高樓底,餐廳一邊仲係貼住成個落地大玻璃同tatami座位,簡直係weekend late lunch懶洋洋之選! 出面個景有時見住小朋友放學跑黎跑去,有時睇住啲狗狗玩,有時望人踩單車,加埋暖笠笠既太陽,真係攞本書加杯咖啡可以坐成個下晝 😌不過今日黎到竟然係無哂tatami位 😂 比啲帶埋小朋友既家庭坐哂哈哈,不過唔緊要啦見佢地玩啲cushion玩得咁開心都覺得好好笑哈哈 🤩 坐低係中間大枱之後就嗌野食~ 今次嗌左吉烈豚扒丼同炭烤雞塊丼,其中一個跟餐配埋烤沖繩黑糖咖啡。吉烈豚扒炸得好食,豬扒肉地結實,除左普通沙律醬仲有配一個有wasabi味既醬,兩種唔同滋味 😊 炭烤雞塊都好好食,雞肉夠嫩,隻teriyaki汁都好岩我口味,都有配沙律醬 👏🏻 至於個飯就係用珍珠米,飯面仲有配啲飯素增加味道同口感,我自己第一次食完之後仲走左去citysuper買飯素抄佢,而家係屋企自己煮飯都會落 😆 我自己仲幾鍾意用埋啲沙律醬撈飯,基本上係實好食哈哈~配菜方面就

吉烈豚扒炸得好食,豬扒肉地結實,除左普通沙律醬仲有配一個有wasabi味既醬,兩種唔同滋味 😊 炭烤雞塊都好好食,雞肉夠嫩,隻teriyaki汁都好岩我口味,都有配沙律醬 👏🏻 至於個飯就係用珍珠米,飯面仲有配啲飯素增加味道同口感,我自己第一次食完之後仲走左去citysuper買飯素抄佢,而家係屋企自己煮飯都會落 😆 我自己仲幾鍾意用埋啲沙律醬撈飯,基本上係實好食哈哈~配菜方面就有味噌湯,粟米菜沙律等等。

咖啡都係特登加錢要佢main menu既咖啡,今次要左烤沖繩黑糖咖啡,好好飲! 唔會太甜而又充滿住咖啡豆香味,同黑糖同奶既配搭都好好。佢主menu既咖啡都好好飲所以我次次都會加錢嗌 🤗

兩個人食左$200,稍為有少少貴(如果兩個都加餐同加主menu咖啡就會更貴)不過考慮到食物質素同環境都係會keep住黎食 🤩🤩🤩 推介!
2019-11-28 483 浏览
下午茶食得多,通常都係西多士、雞脾、粉麵餐;今次有時間坐低,走入餐廳十分寬敞,座位自由選擇。我和小朋友選了落地大玻璃-日式坐墊之位置,點了兩個下午茶餐;小童燒雞便當🍱+柳橙汁$50American coffee + 吉列豬扒便當$62吉列豬扒有5件,香脆鬆化,飯曬上芝麻配上海帶、菜絲,清新不油;份量比我預期多,超飽肚!
2019-11-28
吉列豬扒便當
燒雞便當
2019-11-22 293 浏览
難得香港有間樓底高唔焗促又充滿自然光嘅cafe,扮吓文青去打個卡。餐牌上嘅選擇唔算多,揀咗多數無伏嘅雞唐揚定食,賣相係幾睇得吓,炸雞食落都唔太油又夠香脆,仲有前菜、沙律同埋湯添,而嘢飲就正正常常!不過間嘢就長期多人,未必係適合hea嘅地方!
七味雞唐揚定食 & 茉綠奶茶
七味雞唐揚定食 & 茉綠奶茶
2019-11-06 456 浏览
屋子生活隱世美食餐廳餐廳環境優美 好有文青feel樓底高 比人舒適寬敞既感覺座位設有日式榻榻米不過通常好快就坐滿窗外有自然光射入 但一到中午會好曬而且會有啲熱今日就試左個吉列豬排定食😆前菜有沙律同麵豉湯同一般餐廳既一樣 冇乜特別重點黎喇🍴🍴就係個吉列豬排😋炸粉好足夠 外脆內軟好有口感豬扒肉質幼嫩加上沙律醬點綴 真係一流😋👍🏻個飯上面有啲七味粉令佢味道吾會太單調不過價錢比較貴偶爾去食都係吾錯既選擇😊
屋子生活隱世美食餐廳

令佢味道吾會太單調
不過價錢比較貴
偶爾去食都係吾錯既選擇😊

2019-11-02 446 浏览
💛黃店要大大力懲罪呀係烏溪沙站的屋子生活,環境非常舒適☺️☺️☺️餐廳盡頭會有榻榻米座位,我今日中午時份去到,真係超猛陽光呀☀️☀️☀️🧡木糠焙茶窩夫 $48簡約風嘅賣相,加上木糠撒在cream上,有種好清雅的感覺🤩🤩🤩焙茶雪糕超濃味,窩夫質感好特別,有種煙韌的口感😋😋😋推介👍🏻👍🏻👍🏻🧡鰻魚丼呢個加了$25變為套餐,有麵豉湯、中華沙律、沙律🥗和一杯抹綠奶茶🍵飲品。鰻魚份量偏少,不夠配飯。
💛黃店要大大力懲罪呀

🧡木糠焙茶窩夫 $48

🧡鰻魚丼
2019-10-31 237 浏览
一直支持本地小店,所以一直都有食開,食物質素同環境幾好,所以都成日會去。點知今日遇著個店長Jeff。。。犀利了,落漏單要客人等左勁耐,追問佢,唔好意思都無聲。。。仲串到核爆,唔講我以為自己乞緊食。呢間店嘅店員一直好好,佢係我咁耐以嚟遇過最無禮嘅店員,或者佢係老闆呱,可能舖頭生意好唔憂做啦。作為街坊,無咗一個飲咖啡食飯嘅地方當然係好可惜,但係我諗無人會接受食餐飯食到背脊骨落囉。。。所以無下次了。。。byebye
2019-10-30 367 浏览
又有一個遊手好閑+食好西嘅好地方 日式餐廳識揀一定要揀珍珠米再配合拌飯素,正!成49蚊既章魚燒, 比起街邊廿蚊六粒, 果然係唔同D, 外脆內軟, 而且冇粉團嘅感覺走文青路線嘅咖啡店,杯咖啡就真係麻麻地,仲要 加成18蚊,M記好似過佢,簡單嘅Latte 唔得細滑,拉花唔知拉左個咩出黎, 唔打得都俾個樣嚟睇下芝士竹輪嘅意思簡單嚟講其實就係“芝士狗” 放咗喺隻碟上面,加大涼拌菜放靚靚~完雖然只係普通肥牛,但湯底有清甜嘅味道,值得encore
又有一個遊手好閑+食好西嘅好地方
吉列豬扒定食

日式餐廳識揀一定要揀珍珠米再配合拌飯素,正!
大阪章魚燒

野菜天婦羅

Latte

芝士竹輪

關西牛肉湯烏冬

雖然只係普通肥牛,但湯底有清甜嘅味道,值得encore
2019-10-18
吉列豬扒定食
大阪章魚燒
2019-10-23 226 浏览
上星期日大約7:00pm跟家人一起到這裡食晚飯,餐廳內已座滿人,我們點了炸蝦,牛肉和綠茶甜品,炸蝦送來的時候仍然熱,不是太油利,綠茶蛋糕有濃濃綠茶味,但不是太甜,非常美味😋⋯⋯一定會再來試其他甜品。食到中段,我太太覺得有d凍,於是叫咗嗰侍應取一杯熱水,其實當時餐廳內所有侍應都很忙,個個都周圍走來走去,我叫了其中一個侍應去取熱水和兒童餐具,來來回回走了幾趟...我都覺得有少許不好意思,但是她仍然保持微笑😊作回應,服務態度要讚👍

2019-10-20
2019-10-21 304 浏览
一直都有聽過屋子嘅大名但因為喺馬鞍山太遠啦冇機會去試吓今日入去馬鞍山行山就去試吓屋子嘅lunch la! 星期日係12點開門我哋12點多啲嚟到已經有人排隊好舒服嘅窗口位已經冇晒得返大枱 咁都照坐啦😂我地一人一個定食: 和風漢堡定食秋葵雞絲冷麵定食定食賣相好靚 有好多配料沙律 前菜仲有湯 好似好豐富咁😛漢堡都幾大件 而且燒汁送飯唔錯不得不提 定食個飯超好味 係珍珠米 而且面頭d 飯素好好食 增加左白飯嘅層次🥰食到停唔到相反個冷麵就少少失色🙈🙈份量有d少 而且秋葵得幾粒🙄🙄調味偏淡 感覺有d似日本便利店d 碗裝冷麵lol 性價比有d低🙈不過幾健康 減肥可以食另外個抹茶牛奶都好好好好飲😭食完呢餐感覺好幸福❤️不過唔平Lunch 2個人加埋一要$200幾間中一次都唔過份嘅☺️同埋環境好舒服🥰好啱週末chill下
一直都有聽過屋子嘅大名
但因為喺馬鞍山太遠啦
冇機會去試吓
今日入去馬鞍山行山
就去試吓屋子嘅lunch la!

星期日係12點開門
我哋12點多啲嚟到