2019-10-12 469 浏览
來到這間位於烏溪沙站的咖啡廳樓底很高,營造出很寬敞的感覺餐點種類很多,從甜品、飲料、輕食到定食都有座位也很多飯上撒上滿滿的飯素,很好吃!還附上自選飲料,蘋果紅茶的蘋果味很重,桃子茶也有淡淡桃香漢堡扒上塗上酸甜的醬汁,再放上一顆半熟的煎蛋,煎得很漂亮沒有燒焦的邊邊漢堡扒肉質鬆軟,但捏得很扎實,不會一叉就散,很下飯!旁邊還附上冰涼的馬鈴薯沙拉、醃漬小菜和生菜沙拉,整份營養滿滿寫在黑板上的每日限定菜色-餃子手羽裡面釀了豬肉餡(?)味道鹹香,外皮塗上甜甜的醬汁,燒的焦香帶點脆邊,只可惜小了一點
來到這間位於烏溪沙站的咖啡廳
樓底很高,營造出很寬敞的感覺
餐點種類很多,從甜品、飲料、輕食到定食都有
座位也很多
漢堡扒肉質鬆軟,但捏得很扎實,不會一叉就散,很下飯!
寫在黑板上的每日限定菜色-餃子手羽

每次膽粗粗叫男朋友車我黎(其實都幾遠下)都好希望有新嘢試下,可惜已經唔係第一次失望明明見到佢介紹咗個新嘅紫薯waffle 但係去到都係冇得食🥺以前佢個Menu好似經常會變㗎(隨着特別嘅日子或者季節)而家好似食嚟食去都係一樣咁。冇辦法底下都要搵啲嘢食㗎啦,退而求其次叫咗個炸雜菜天婦羅、漢堡定食另外再叫多一次橘子🍊latte 仲有甜品抹茶roll cake 個漢堡定食唔知點形容,好似有啲唔同咗係咪?因為佢個漢堡好似蒸肉餅咁嘅呢⋯⋯之前係咪有煎過下架?另外呢我最鍾意就係加多啲飯素俾我,不過唔知由幾時開始好似要加錢先有得加囉😭橘子🍊latte 就係因為賣相好吸引到我嘅眼球成日都話我奢侈另外叫杯嘢飲40幾蚊,跟餐會有嘢飲送㗎,不過試過要杯抺綠奶茶完全冇綠茶味 又甜😞甜品係我哋每一次都會叫嘅,次次都要影相呃like !有新嘢梗係試新啦,不過呢個抹茶roll cake 就唔係我今次黎最想試囉!雖然都好味嘅,綠茶唔太甜,roll cake又好鬆軟,裏面嘅紅豆亦都唔會太甜,上面嘅抹茶淋醬亦啱啱好。🥰最重要一題係呢度有免費泊車㗎!我哋選擇咁遠都嚟除咗上次佢啲新嘢之外, 另外一個重要原因就係因為咁啦🙃落大雨

橘子🍊latte 就係因為賣相好吸引到我嘅眼球

最重要一題係呢度有免費泊車㗎!我哋選擇咁遠都嚟除咗上次佢啲新嘢之外, 另外一個重要原因就係因為咁啦🙃落大雨都唔怕

漢堡定食
炸雜菜天婦羅+橘子latte
抹茶roll  cake
抹茶roll  cake
2019-08-24 832 浏览
第一次黎,門口好多好靚既甜品吸引我入去食!是日午餐精選餐牌都好特別,都好多野食甜品同飲品仲有定食由於太肚餓了係即叫即整,要耐心等候....炸蝦天婦羅烏冬,炸蝦好厚粉一口咬落去好脆!烏冬好多紫菜同三片日式魚蛋,用日本烏冬架,如果大食既話係會唔夠飽細食既話就剛剛好!依個溫泉蛋炸蝦天婦羅冷烏冬,加左錢要個餐,餐包左沙律,面鼓湯,小小既蜆肉仲有沙律,仲有好好飲既奶綠甜品時間!十分好吃呀⋯⋯朱古力香蕉窩夫,個窩夫唔係平時既窩夫,係一個冬甩黎架,仲要新鮮熱騰騰咁送到黎,十分好味呀!小朋友都好岩食架!見到甜品特別開心!有機會要試下其他甜品呢!
第一次黎,門口好多好靚既甜品吸引我入去食!是日午餐精選
餐牌都好特別,都好多野食甜品同飲品仲有定食
由於太肚餓了係即叫即整,要耐心等候....
細食既話就剛剛好!

2019-08-22 576 浏览
8月10大晴天開業後一直都有不定期光顧,主菜就一直倒退中,有時會好食,推介泡菜豚肉定食、鯖魚定食、芒果千層蛋糕假日再次光顧午餐,鯖魚定食、吉列豬扒定食,感覺有進步,不過不失鯖魚醬汁調味得宜,吉列豬扒少許炸過了,但窩心加配三種醬汁,一次過食齊三款唔同口味豬扒,配菜亦相當健康,有菜、車里茄、中華沙律不得不讚揚獨家足料跟定食的味噌湯,有滑子菇、海帶、豆腐,不會太鹹,會有添飲的感覺抹茶淋醬千層蛋糕:今次重點推介,應該係期間限定,帶清新苦澀的抹茶味貫穿千層pan cake 、中間夾心cream(雪硬了),左邊的淋醬係微甜的抹茶cream(軟綿綿),右邊為原粒罐頭微甜紅豆,無直接淋晒所有醬用反傳統的食用方法,一啖千層蛋糕淨食,似正品嚐濃郁抹茶,微苦澀;下一啖自行點淋醬,似食微甜抹茶雪糕,千層夠薄、夾心cream硬身、再加柔軟淋醬,一次三種口感,就如冰凍抹茶衝擊舌尖,無得彈絕對係飯後必點甜品(注意:不屬於平日下午茶甜品餐)
8月10大晴天

絕對係飯後必點甜品

(注意:不屬於平日下午茶甜品餐)
抹茶淋醬千層蛋糕
抹茶淋醬千層蛋糕
  • 醬油鯖魚定食
  • 芒果千層蛋糕
  • 和風漢堡定食
  • 關西牛肉定食
  • 吉列豚扒定食
2019-07-25 726 浏览
難得約朋友午餐,她推介這間餐廳因經常滿座,果然當天亦一樣餐牌很簡單,就一張大紙另外一張細紙係期間限定最後由朋友點餐,因為無從入手選那個呢屋子叉燒湯烏冬賣相不錯, 可惜叉有點太老了, 而且湯底亦太清呢, 比我想像中的不同, 烏冬是可以的吉列豚扒定食主角吉豬扒不錯, 配有飯及最愛的肉鬆, 還有沙律, 麵豉湯 及 前菜, 整體味道不錯, 但略嫌豬扒有點兒乾呢肉燥豆腐蓋飯定食喜歡台灣肉燥的味道, 而且有豆腐, 亦配上白飯及肉鬆, 亦有沙律, 麵豉湯 及 前菜, 這個很好吃啊熱抹綠奶茶除左甜, 都係甜, 綠茶味道很少, 若果濃點會比較好吧
難得約朋友午餐,她推介這間餐廳因經常滿座,果然當天亦一樣

餐牌很簡單,就一張大紙

另外一張細紙係期間限定

最後由朋友點餐,因為無從入手選那個呢

屋子叉燒湯烏冬

吉列豚扒定食

肉燥豆腐蓋飯定食

熱抹綠奶茶
除左甜, 都係甜, 綠茶味道很少, 若果濃點會比較好吧
2019-06-29
2019-07-23 509 浏览
屋子咖啡一貫作風,打著日式料理和日式家居風格。格局簡潔無印風、地上的榻榻米。落地的大玻璃窗,引用自然光。夏季會有點熱。一切都是為了打造舒適如家中的感覺。有自然光令整個餐廳都暖和起來。店內的擺設,裝飾都非常適合文青打卡。而且店員亦不會阻止。餐牌也設計得很親切和很配合主題。一杯宇治抹茶咖啡和一杯海鹽榛子咖啡。宇治抹茶咖啡的抹茶味道太淡了。不像是宇治抹茶本身給人濃郁的口感,可能是咖啡味太強勁。所以沖淡了抹茶的苦澀味。海鹽榛子咖啡,本人十分喜歡海鹽搭其他食材的咖啡。海鹽的鹹味不是一般鹽的味道。算不上喜歡甜味的我,棒子有點太甜。主食點了五味炸雞定食,有少少辣,脆卜卜,不算太油。柚子汁的沙律很開胃。白飯太軟身,快到糊狀。但上面魚乾粹粹很正。正餐過後,重點甜品 梳乎厘配燕麥榛子。即叫即做,需要起碼20分鐘。梳乎厘質感起軟綿綿,不過甜。加埋燕麥榛子等粹粹,有食感。這個非常推薦。

餐牌也設計得很親切和很配合主題。

一杯宇治抹茶咖啡和一杯海鹽榛子咖啡。

2019-07-13 438 浏览
很久以前去過在迎海的「屋子」,印象唔錯,今天去了西貢,回程在這裡食個午餐。這間店舖很大丶很開揚兼座位空間夠,很舒服。設計有心思,門口有陶藝作品,最入是大玻璃窗,因為在路旁,可觀看街外行人。店内提供日式及台式料理為主,甜品種類有很多選擇。我選了和風漢堡定食($89),已包味噌湯丶沙律及日式前菜丶飯及一杯飲品,飲品選了熱蘋果茶。食物上枱擺設吸引,看見已胃口大開。先試味噌湯及沙律,味道ok! 沙律菜很新鮮,除生菜外,有蕃茄丶青瓜丶粟米.... 等,用意式沙律汁,又健康又好味。👍🏻👍🏻👍🏻 薯仔沙律也唔錯,不過甜,混埋紅蘿蔔粒,好味。😋😋試勻前菜,到戲肉,即漢堡扒。這個漢堡扒比較稔,沒有牛肉較彈牙的質感和味道,略為失色。👎🏻👎🏻幸而還有半生熟疍及白飯加了日式芝麻、海苔魚碎,增加口感。飯後飲埋杯熱蘋果茶,偷得浮生半天閒。

薯仔沙律也唔錯,不過甜,混埋紅蘿蔔粒,好味。😋😋

飯後飲埋杯熱蘋果茶,偷得浮生半天閒。
2019-07-05
2019-07-08 499 浏览
趁住週末嘅時候,約左一位識左十幾年最近由外國返黎嘅閨蜜食餐飯,聚下舊咁💕 難得一聚,餐廳選擇方面當然唔可以馬虎啦~ 烏溪沙呢間日式Cafe夠哂特別,有落地大玻璃同榻榻米坐,景觀夠晒開揚之餘,又係一個打卡好地方☀-和風漢堡定食($89) 漢堡口感偏淋身,幾夠肉汁,撈埋煎太陽蛋嘅流心蛋醬更加有風味🍳 另外薯蓉食落仲咬到有薯仔粒,係偏向有口感個隻,但略嫌沙律醬多左啲,有啲膩。其他配料都略為普通左啲。🤭黑蒜油豚肉湯烏冬定食($92) 烏冬夠煙韌而且食落非常滑身。但豚肉可能煮得過火左,有啲柴口,而且都幾肥膩下🙈 但個湯底醬油味就幾濃!以上定食均附送小菜沙律、味噌湯同飲品~-期間限定: 櫻花吉士窩夫($62) 🌸 成個甜品粉紅色,少女心即刻出哂黎😍 櫻花吉士忌廉甜度適中,櫻花味清香,入面仲有movenpick嘅雲尼拿雪糕!不過窩夫份量偏細,對於有個甜品胃嘅女士們可能會唔滿足👼🏻😂

以上定食均附送小菜沙律、味噌湯同飲品~

2019-06-30
2019-06-29 630 浏览
烏溪沙站附近都是一系列連鎖式經營的餐廳。原來位於地鐵站附近有一間文青cafe一次好差既食客體驗,感覺被昆錢同誤導!!要去既朋友,請閱讀到最後否則被誤導也不知道。於是入去探個究竟,這裏還境舒適空間很大適合一家大小👨👩🧒👶很多家庭親子一起來我跟友人點了溫泉玉子海佬冷烏冬海佬是新鮮炸起,所以上桌的時候還是熱呼呼的溫泉玉子蛋亦都達到半生熟的口感唯獨美中不足是烏冬不夠冷而且醬汁略為普通沒有新鮮感。味道:3.5/5分💓💓💓關西牛肉丼飯定食牛肉口感略柴,比起某連所丼飯就冇咁肥既。伴牛肉的粉絲卻十分入味,有點妹仔大過主人婆的感覺。伴菜也是普通普通無驚無喜。味道:3/5分💓💓💓好啦,進入正題以下是餐廳的menu這個設計十分不清晰,我們以為加3蚊便有冷飲。到埋單嘅時候店員話杯嘢飲係另計但我哋睇返menu佢加40蚊 就會附有味噌湯沙拉家常配菜飲料欄亦都分開下一行來標示,完全是誤導落單時店員亦都無提示話加多5蚊就有哂咁多野連飲品。👎👎👎👎👎👎正常都會寫配菜“及”飲料。誤導!到我地埋單既時候先知。。。跟住個店員話,咁你地比多5蚊比返d配菜你地,你地要唔要。好差呀!個設計差,個店員都無提醒,你單點一杯嘢飲,都唔講
烏溪沙站附近都是一系列連鎖式經營的餐廳。
原來位於地鐵站附近有一間文青cafe
一次好差既食客體驗,感覺被昆錢同誤導!!

要去既朋友,請閱讀到最後
否則被誤導也不知道。

於是入去探個究竟,這裏還境舒適空間很大適合一家大小👨👩🧒👶

很多家庭親子一起來

我跟友人點了
溫泉玉子海佬冷烏冬

海佬是新鮮炸起,所以上桌的時候還是熱呼呼的
溫泉玉子蛋亦都達到半生熟的口感

唯獨美中不足是烏冬不夠冷而且醬汁略為普通沒有新鮮感。
味道:3.5/5分💓💓💓

關西牛肉丼飯定食

牛肉口感略柴,比起某連所丼飯就冇咁肥既。
味道:3/5分💓💓💓

好啦,進入正題以下是餐廳的menu

這個設計十分不清晰,我們以為加3蚊便有冷飲。
飲料欄亦都分開下一行來標示,完全是誤導

好差呀!個設計差,個店員都無提醒,你單點一杯嘢飲,都唔講其實加餐好d,好過份!👎👎👎👎👎👎👎
如果用咁既誤導手法黎賺錢,真係好差。👎👎👎👎
性價比要比0!!👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
唔會再黎,反正d野唔特別好食!👎👎👎👎👎
2019-06-11 607 浏览
「屋子生活」日系簡約Cafe📍間唔中享受一下慢活嘅生活 遠離煩囂 心情都靚啲💁🏻‍♀️.👉🏻焦糖杏仁芭菲旁邊嘅焦糖醬配搭芭菲食落甜甜地都好軟滑 芭菲中間有一塊塊杏仁 可以增加甜點嘅口感👅👉🏻七味雞唐揚定食野食嚟到之後 我同朋友打左一陣卡先食 食落去都仲系熱辣辣👍🏻🥰.唐揚雞外皮香脆又唔會太油😋.飯用左珍珠米 餐廳都加左味素落去 令到我地越食越開胃😈.附送一杯飲品 我叫左杯熱嘅杏桃茶 好重桃味 又唔會過甜!——————————————屋子生活馬鞍山烏溪沙路8號迎海薈地下4A舖
「屋子生活」日系簡約Cafe📍
間唔中享受一下慢活嘅生活 遠離煩囂 心情都靚啲💁🏻‍♀️
👉🏻焦糖杏仁芭菲

👉🏻七味雞唐揚定食
唐揚雞外皮香脆又唔會太油😋
飯用左珍珠米 餐廳都加左味素落去 令到我地越食越開胃😈
附送一杯飲品 我叫左杯熱嘅杏桃茶 好重桃味 又唔會過甜!
——————————————
屋子生活
馬鞍山烏溪沙路8號迎海薈地下4A舖
2019-06-10
  • 七味雞唐揚定食
2019-05-23 783 浏览
再遠都要黎到呢間穩世小店食!無論環境、食物都係一流!入到黎環境非常舒適,店鋪好大,以簡約木材料佢設計,設有普通座位同他他mi座位。下午時份黎既時候,戶外既陽光仲輕輕透入,淡淡然享受美食非常寫意!而個人非常喜歡佢既和風漢堡定食!除左有湯、沙拉、前菜,主角和風漢堡入口非常軟腍,白飯上更曬上日本的調味粉,兩者配搭一齊食,非常滋味!同行既朋友都點左相同既定食,都讚不絕口!另外亦有d細節位自己都好喜歡!就係佢既餐牌係同小學時候用既功課簿去整,覺得好得意!而且環境唔嘈,最岩同朋友假日時候過黎休休閒閒共渡一個美好既下午
再遠都要黎到呢間穩世小店食!
無論環境、食物都係一流!

而個人非常喜歡佢既和風漢堡定食!

午餐
  • 和風漢堡定食
  • 抹綠奶茶
  • 漢堡扒定食
2019-05-15 568 浏览
環境不錯,坐在塌塌米上, 感覺真的是很優閒,旁邊是落地玻璃,優閒的談天就度過了一個很chill的下午! 不過就食物質素就一般,沒有特別。我點了牛肉丼飯定食,抹茶奶。份量適中,味道可以,沒有驚喜。
2019-05-14 570 浏览
記得幾年前剛開屋子生活曾經特意來到覓食怎麼遇上了大清潔🧹休業一天所以沒辦法食到怎估到一別就別到2019年5月先再會現在已經在大圍開多間屋子空間了。今天再去 終於都可以好好感受屋子生活了屋子咖啡是難得的好老闆喔懂得愛惜員工新增了公休日讓員工們都有好好放鬆心靈 陪陪家人的日子在香港租金寸金尺土的地方都願意不賺錢 讓大家休息大家都要留意喔 以免摸門釘!難得星期一紅日放假可以訓到自然醒再來享受慢生活 是件快樂的事食物方面整體是中上這份量 是足夠的好吃又很日系食物不花巧 卻不會太重口味近幾年香港🇭🇰都興起了重口味的食店其實人的需要就是基本的 健康的不用太多香料 雜味 今餐讓身體好好淨化是快樂的。推介 熱的抹茶牛奶🥛不會過甜 抹茶🍵和牛奶🥛比例剛好環境舒適 聽著音樂 品嚐美食放假就是要這麼過遠離大商場的塵囂 夾雜於人群中的疲累在這小店 心靈釋懷、好環境好食物好衛生都要有好員工屋子生活的員工都很有禮貌有笑容有問必答 不懂答都會禮貌告知不懂去問一問不會逞強亂答好久沒有遇到這麼善良的侍應們讓人好感動啊、一間餐廳硬件上好 軟件上都好才會令人會想回頭、、推介大家有機會都可以來試試屋子生活。簡約生活☺️
記得幾年前剛開屋子生活

讓員工們都有好好放鬆心靈
陪陪家人的日子
在香港租金寸金尺土的地方
都願意不賺錢 讓大家休息

大家都要留意喔 以免摸門釘!

難得星期一紅日放假

☺️
2019-05-13
鮭魚飯團
2019-05-13 570 浏览
今日喺烏溪沙跑完步, 同媽媽兩個人行咗15分鐘, 再等咗陣,屋子生活終於開門啦!走到入去,成間食肆都係和式風格, 去到最埋邊仲有榻榻米座位, 成個感覺好疏乎好relax!喺最埋邊坐低之後睇下個餐牌, 有好多樣嘢都想食, 最終都係嗌定食再加甜品。主菜方面, 有泡飯/飯團/烏冬/定食, 如果泡飯/飯糰/烏冬想轉定食,就加40蚊, 會包麵豉湯、沙律、前菜,同埋一杯嘢飲。 首先上場有百利甜酒咖啡(熱)($45/ 跟餐加$25), 呢個冇想像中咁好飲, 酒味同咖啡味都不太濃, 加上上面冇latte art, 整體感覺一般般。接住有鮭魚綜合泡丼($69), 入面都好足料, 有鮭魚蝦乾海帶等等, 佢係碗邊仲有 wasabi, 不過我同媽咪都覺得, 因為個鮭魚唔太腥,唔加wasabi都好好食啦。跟住係秋葵雞絲冷麵定食($88), 雖然啲餸唔太多,可能因為天口㷫,而佢個冷麵汁又好開胃,覺得佢特別好食! 而麵豉湯、沙律、中華沙律都正常。 甜品先食清酒香梨窩夫(荔枝)($50), 佢個窩夫同出面嘅好唔同,有啲似冬甩, 一個圓圈型食落煙靭, 喺個心放咗荔枝肉, 上面有清酒香梨提子乾, 外圍就係cream, 雖

甜品先食清酒香梨窩夫(荔枝)($50), 佢個窩夫同出面嘅好唔同,有啲似冬甩, 一個圓圈型食落煙靭, 喺個心放咗荔枝肉, 上面有清酒香梨提子乾, 外圍就係cream, 雖然酒味都係唔濃, 不過香梨同埋窩夫一齊食真係好fresh

之後有燕麥榛子梳乎厘(香草雪糕)($68), 佢個梳乎厘其實焗得好靚,不過可惜係原味, 而燕麥榛子只係喺啲碎, 不過個香草雪糕都好正,係用雲呢拿籽整嘅。

最後埋單$300,另收加一, 總數$330。
百利甜酒咖啡
燕麥榛子梳乎厘
  • 清酒香梨窩夫
  • 秋葵雞絲麵定食
2019-05-10 329 浏览
同friend子喺馬鞍山食完飯想搵個靜嘅地方坐低飲啖茶傾下計,即刻諗起屋子生活,交通方便坐一個站馬鐵去烏溪沙就到,沿路有瓦遮頭落雨都唔怕最鍾意呢度嘅裝修同擺設 - 白色主色調、手繪畫、木傢俬,啱曬我哋呢啲偽文青打咭。平時會坐TA-TA-MI,今日就坐靠牆邊嘅木凳,貪佢有返啲私隱度兩個人叫咗$33清新杏桃茶, $33大地薑茶同$52抹茶淋醬千層塔share食清新杏桃茶其實就係帶桃香嘅茶,趁熱飲更加香,唔會太甜用嚟送甜品一流大地薑茶都好香,當晚出面落雨有啲凍,飲薑茶暖胃又對身體好抹茶淋醬千層塔好rich,食完晚飯半飽,share食剛好。呢件cake疊咗成25塊抹茶crepe咁多,每層都夾住抹茶cream,一啖cake配cream(滑!),另一啖配紅豆(有咬口!),再一啖配抹茶醬(creamy!),超級滿足!

大地薑茶都好香,當晚出面落雨有啲凍,飲薑茶暖胃又對身體好

$65 (其他)