2021-02-07 383 浏览
🍽柚子番茄烏龍面(4.2/5)💰66柚子醋加埋大大件🍅涼涼地撈埋啲烏龍面一齊食好清新好fresh啊😆🍽清酒香梨荔枝小鬆餅(4/5)💰58本身佢地menu冇小鬆餅既圖睇下,都有啲驚伏🧐好彩黎到細細件好cute😂香梨切成一粒粒,撈落忌廉一齊食好舒服☺️荔枝有兩大粒,粒粒都好多汁好甜😍🍽芋圓牛奶(3.8/5)💰30其實佢真係得芋圓同牛奶😅牛奶飲落同普通牛奶冇咩分別,相信冇加獨多額外糖份芋圓有好多同細細粒,但都仲食到粒粒芋頭,芋頭香都幾重😋值唔值30蚊就大家睇啦😂去個日係周末所以冇得叫set😢佢平日有lunch, tea, dinner set有唔同價錢都比單點平好多🥺建議平日黎試下‼️但我同男友兩個食曬都好飽,如果兩個女仔黎可能唔需要叫3樣食品😅😅😅
🍽柚子番茄烏龍面(4.2/5)💰66

🍽清酒香梨荔枝小鬆餅(4/5)💰58
本身佢地menu冇小鬆餅既圖睇下,都有啲驚伏🧐
好彩黎到細細件好cute😂
香梨切成一粒粒,撈落忌廉一齊食好舒服☺️
荔枝有兩大粒,粒粒都好多汁好甜😍

🍽芋圓牛奶(3.8/5)💰30
芋圓有好多同細細粒,但都仲食到粒粒芋頭,芋頭香都幾重😋
值唔值30蚊就大家睇啦😂

建議平日黎試下‼️
2021-01-23
2021-01-15 1770 浏览
#pb食在大圍 #pb支持黃店💛 二訪 - 大圍白色空間🤍半年前黎過一次屋子空間 感覺唔太抵食 所以一直都冇諗過再去😂 點知朋友上星期堅持要去 於是就二訪左🤪 發現佢最近有新menu 不過野食唔可以跟餐 所以都麻麻地🙈.三層嘅空間吸引左好多人黎補習同溫書😂 搞到我地都唔敢太大聲講野🤫 坐窗邊的確幾舒服🥰 今次主要食左烏冬 質素比之前有進步 平均$100一個人👍🏻🔹牛肉蕃茄烏冬麵🍅好足料嘅牛肉😍 牛肉醃過 鹹鹹地 放落蕃茄湯度唔係太夾🙈 茄湯幾濃😋 仲有其他配菜👍🏻 不過食嘅時候要小心 好易彈到周圍都係茄湯🤪🔹泡菜豚肉烏冬麵🐷同樣都係好足料嘅豚肉😋 泡菜份量相對比較少🙈 食落一般 唔算好驚喜🤪🔹芝麻手羽🐥好唔抵食🥺 $36得兩隻雞翼🥺 新鮮炸起 熱辣辣😍🔹鹽味奶蓋珍珠四季春茶🥤跟餐加+$10🙈 奶蓋+$5、珍珠+$5🙈 漸層好靚🤭💕 奶蓋 珍珠份量都好多🥰 飲落幾濃茶香😍 朋友欣賞佢唔會太甜👍🏻.整體食物質素有進步 雖然都唔係太抵食🙈 不過提供左一個好好嘅環境俾大家溫書🥰屋子空間大圍大圍村9街12A
#pb食在大圍 #pb支持黃店💛

屋子空間
大圍大圍村9街12A
2021-01-07
2021-01-04 488 浏览
忍唔住一定要推介這間餐廳!  平時極少會在大圍吃飯,這天有朋友約說是要去打卡,那就冇所謂照去啦!一去度已經發現外面看起來幾特別,純白色四層獨立屋Style,朋友話之前係村屋改建的,現在看上去覺得有點日本style feel。里面已經有好多美少女在打卡拍照!  進去跟朋友各自點了一樣食物,我已經忘記朋友點那個叫什麼了,但我的那個關西牛肉溫烏龍麵簡直是超級超級好食!!!  這間店的關西牛肉溫烏龍麵可以說得上係我食過的牛肉面之中最好食的一間!沒有之一!唔係我誇張,他們的牛肉和面之間的味道配合得天依無逢,味道唔會太重,食落只想食完一啖又一啖。而且,里面落足料,有超級超級超級多的牛肉,食到最後都仲有牛肉,真係第一次可以一口多牛肉一口面的食到最後!好食到cry有木有!?  為了這個關西牛肉溫烏龍麵,我都絕對會再去一次兩次三四五六七八次的!!!
忍唔住一定要推介這間餐廳!

關西牛肉溫烏龍面
2020-12-12
關西牛肉溫烏龍面
文青必去打卡之純白色四層獨立屋趁放假一於去呢間⋯想去咗好耐嘅屋子空間Cafe打個卡日系風格既cafe 入到去有種chill chill嘅感覺不過正正因為咁 喺入邊講嘢都要好細聲整體都有80分以上既打卡cafe 😍今次坐喺2樓嘅靠窗位置 天氣好好 陽光曬入嚟嘅感覺好舒服其實更加想坐去露台位置 可惜每層嘅露台都已經有人坐左相信坐出去露台成件事會更加舒服😌同朋友一齊去 絕對可以hea一個下午⋯⋯胡麻辛辣冷烏龍麵 冷烏冬比起溫烏冬煙韌😋配料都好充足 泡菜粟米海帶等等 每一啖食到柳橙水果茶 好清新嘅味道!😍鹽味奶蓋珍珠四季春茶呢個四季春茶完全冇叫任何少甜 甜到啱啱好幾好👍🏼.關西牛肉溫烏龍麵好多好多好多牛肉 食到最後嗰啖 都仍然有牛肉真係好足料!湯底好香濃 同時亦都好清淡講到好似好玄咁 🤣 食過你就會明.烤香蕉朱古力小鬆餅烤香左嘅香蕉 表面脆脆地 好香好甜夾埋 #poffertjes 鬆軟既 #鬆餅 🥞再加上杏仁片同埋焦糖脆脆 😍👍🏼呢個甜品有驚喜.不過有一樣嘢 大家需要留意番唔係咁環保⋯ 店內所用既 都系紙兜、木叉、木羹如果系外賣我接受到但係堂食都係用呢啲就比較冇咁環保♻️❌
文青必去打卡之純白色四層獨立屋

烤香左嘅香蕉 表面脆脆地 好香好甜
夾埋 #poffertjes 鬆軟既 #鬆餅 🥞
再加上杏仁片同埋焦糖脆脆 😍👍🏼呢個甜品有驚喜

不過有一樣嘢 大家需要留意番
唔係咁環保⋯ 店內所用既 都系紙兜、木叉、木羹
如果系外賣我接受到
但係堂食都係用呢啲就比較冇咁環保♻️❌
  • 關西牛肉溫烏龍麵
樓高三層純白村屋日系咖啡店,絕對是讓人放慢腳步的選擇,享受假日的節奏,還可以帶毛孩一同用餐。二樓有室外用餐區,適合秋涼的天氣,更感到懶洋洋的午後。基本上,食物賣相一流,但是用即棄的餐具和食物盒,卻讓人有點失望。二樓的戶外坐位,十分適合拍攝和休息。肉桂蘋果預鬆餅經典蘋果配肉桂,甜蜜又係誘人的香氣,未入口都已經有嗅覺的享受。加上,超邪惡的雪糕和忌廉,甜絲絲的味道,女生們都會喜歡的!小鬆餅口感一般,配上雪糕享用剛剛好。拿鐵淡淡咖啡香味,鮮奶的香滑,剛好的味道。海鹽焦糖拿鐵海鹽和焦糖也是經典中的經典,甜味和海鹽鹹是不錯的配搭。

肉桂蘋果預鬆餅

拿鐵
淡淡咖啡香味,鮮奶的香滑,剛好的味道。

海鹽焦糖拿鐵
海鹽和焦糖也是經典中的經典,甜味和海鹽鹹是不錯的配搭。
2020-12-06 268 浏览
大圍開咗好多coffee shop,放假專登入搵呢間試下。遠遠就望到一幢白色獨立屋,自成一國,仲有露台座位,感覺舒服。Lunch set ($79) 有小鬆餅poffertjes同飲品,我揀咗【烤香蕉朱古力小鬆餅】同【海鹽焦糖Latte (熱)】。香蕉上面的焦糖片和伴碟的nuts一樣脆,與香軟的 poffertjes (荷蘭小鬆餅) 兩種口感形成對比,不錯,朱古力醬另上,可以自己玩 food art 淋到最美為止。熱海鹽焦糖 Latte 香濃之餘又不會太苦,頗適合平時沒有喝咖啡習慣的我。不過,全店最大的優點還是環境,上到二樓還以為自己身處日本,一解疫情之下無法去旅行之苦:
大圍開咗好多coffee shop,放假專登入搵呢間試下。

香蕉上面的焦糖片和伴碟的nuts一樣脆,
朱古力醬另上,可以自己玩 food art 淋到最美為止。

2020-11-26 2476 浏览
屋子空間日系文青風滿滿, 不論屋外屋內還是露台都是打咭位, 亦是放空的好地方。餐牌簡簡單單, 配搭甚具彈性。Afternoon Set $881) 迷你烏龍麵 : 山葵麻婆豆腐溫烏龍麵2) 小鬆餅 : 清酒香梨荔枝小鬆餅3) 飲料 : 海鹽焦糖咖啡 (凍)迷你山葵麻婆豆腐溫烏龍麵麵質Q彈, 麻婆豆腐微辣, 肉粒豐富, 第一口已吃到山葵, 攻鼻過癮, 湯頭一喝而盡, 味道配搭得宜。根據維基, Poffertjes為荷蘭常見的傳統甜食, 由酵母和蕎麥粉製成, 通常不加任何餡料, 口感與台灣的雞蛋糕類似, 可再加上巧克力醬、鮮奶油、新鮮水果或者冰淇淋等食用。大小剛好一口一個, 通常在市集或是鬧區的街邊販售。 是次選了清酒香梨荔枝小鬆餅, 1小杯已有7個, 外表似小飛礏, 質感似軟綿蛋糕。提子乾味道過甜過搶, 配上奶油, 梨粒和荔枝, 平衡當中甜味。糖漿另外配上, 因怕過甜而沒有倒進杯內, 只把小鬆餅沾上少許才進食。凍海鹽焦糖咖啡焦糖味濃, 拌勻咖啡後, 味道剛好。

餐牌簡簡單單, 配搭甚具彈性。
Afternoon Set : Mini Udon + Mini Poffertjes + Drinks

Afternoon Set $88
1) 迷你烏龍麵 : 山葵麻婆豆腐溫烏龍麵
2) 小鬆餅 : 清酒香梨荔枝小鬆餅
3) 飲料 : 海鹽焦糖咖啡 (凍)

清酒香梨荔枝小鬆餅

海鹽焦糖咖啡 (凍)

凍海鹽焦糖咖啡焦糖味濃, 拌勻咖啡後, 味道剛好。
2020-10-29
清酒香梨荔枝小鬆餅
海鹽焦糖咖啡 (凍)
  • 海鹽焦糖咖啡(凍)
2020-11-02 441 浏览
大圍愈來愈多新開嘅食店、文青cafe。屋子空間係其中一間嘅人氣小店,一棟三層嘅村屋改造成一間簡約清新的小屋。地面是煮食和下單區,2/F係用餐區,至於3/F係work shop。個日同朋友嚟到,雖然係平日嘅下午,但都坐滿咗食客。哩度嘅踩光幾好,所以感覺好舒服。下午嘅熱食餐點選擇唔算多,本來想食飯,但只有烏冬可以揀,我哋分別叫咗一個牛肉烏冬一個豚肉烏冬,哩兩款都有日式溫泉蛋、大量嘅肉片,烏冬好滑好煙韌,個燒汁幾好味,整體賣相唔算靚仔,但食落有驚喜。👍🏻另外仲叫左個小食—-台灣腸一口一粒,分量雖小但味道唔錯,好香豬肉味,是偏甜個種台灣腸。😋飲品我哋叫咗果茶,味道正常,幾大杯!
大圍愈來愈多新開嘅食店、文青cafe。
屋子空間係其中一間嘅人氣小店,
一棟三層嘅村屋改造成一間簡約清新的小屋。
地面是煮食和下單區,
2/F係用餐區,至於3/F係work shop。
個日同朋友嚟到,雖然係平日嘅下午,
但都坐滿咗食客。
哩度嘅踩光幾好,所以感覺好舒服。

下午嘅熱食餐點選擇唔算多,
本來想食飯,但只有烏冬可以揀,
我哋分別叫咗一個牛肉烏冬一個豚肉烏冬,
哩兩款都有日式溫泉蛋、大量嘅肉片,
烏冬好滑好煙韌,個燒汁幾好味,
整體賣相唔算靚仔,但食落有驚喜。👍🏻

另外仲叫左個小食—-台灣腸

飲品我哋叫咗果茶,味道正常,幾大杯!

2020-10-27 363 浏览
難得去到大圍一定要來地標(?)之一的屋子空間,4層樓高全白的外牆,簡潔的裝修彷彿去到台灣的咖啡店一樣餐單都係好簡單,鹹食就係烏龍麵,甜食就係小鬆餅,本身都對食品不抱太大期望,因為覺得這種類型的咖啡店食品都係一般般(你懂的😂)屋子空間的食品就令我感到有點驚喜,烏龍麵細滑,牛肉份量也不小,整體味道不錯小鬆餅原來係荷蘭小鬆餅,質感鬆化,配料也不馬虎!點了香蕉朱古力小鬆餅,香蕉上也有特地做了焦糖脆面,加分加分如果下次有機會一定要去屋子系列的其他分店!
如果下次有機會一定要去屋子系列的其他分店!
2020-10-02 355 浏览
大圍愈來愈多cafe 剛巧見到呢間簡單 日式style cafe好似唔錯就決定去試Tea Set $60 的確幾抵 點奶蓋/芋圓之類每項加$5 其實都好抵 芋圓值得一讚因為食到芋頭粒 唔會太甜 配落杯海鹽焦糖鮮奶都唔錯☺️💕奶蓋飲到奶香味好濃 配茶不失一個👍🏼組合-Tea Set 重點係小鬆餅☺️ 雖然同我預期有落差 但肉桂蘋果口味食落好refreshing幾好☺️ 另一款tiramisu就膩咗啲 配埋我杯鮮奶飲品膩上加膩 唔係咁中意😣-整體嚟講味道唔係好大驚喜 但勝在價錢平有set 環境都坐得舒服 都值得嚟試試~~
奶蓋飲到奶香味好濃 配茶不失一個👍🏼組合
  • 肉桂蘋果小鬆餅
2020-09-21 266 浏览
本身諗住黎試珍珠小鬆餅,原來已經下左架就叫左個 #草莓吉士奶油小鬆餅草莓夠甜又大粒,鐘意食士多啤梨嘅你一定好鍾意吉士奶油唔算太甜,味道適中小鬆餅者係好多粒實心嘅雞蛋仔咁🤗 鍾意食雞蛋仔嘅我係非常之鍾意食
本身諗住黎試珍珠小鬆餅,原來已經下左架
就叫左個 #草莓吉士奶油小鬆餅
草莓夠甜又大粒,鐘意食士多啤梨嘅你一定好鍾意
吉士奶油唔算太甜,味道適中
2020-08-11 335 浏览
今日特登入到大埔黎呢間cafe hea一個中午因為呢到好多影相位睇相以為呢到都好大有3層,點知原來空間好細佢地只開一層比客坐,好彩呢段時間都唔多人出街食飯,所以我上左去上層等左陣都好快有位柚子蕃茄冷烏冬$66-個醬係胡麻醬撈埋一齊食好好食,粟米蕃茄好甜,烏冬口感岩岩好關西牛肉溫烏冬$68-啲牛食落去既味道勁似吉野家牛肉烏冬偏‘林’本人覺得冷烏冬好食好多而佢地既水果茶,真係好好好好飲西柚水果茶$39 -好有西柚味唔會太甜葡萄水果茶$39 -好有葡萄味唔會太甜
今日特登入到大埔黎呢間cafe hea一個中午
因為呢到好多影相位
睇相以為呢到都好大有3層,點知原來空間好細

關西牛肉溫烏冬$68-啲牛食落去既味道勁似吉野家牛肉
烏冬偏‘林’
本人覺得冷烏冬好食好多

而佢地既水果茶,真係好好好好飲

西柚水果茶$39 -好有西柚味唔會太甜
葡萄水果茶$39 -好有葡萄味唔會太甜

2020-07-22
  • 柚子蕃茄冷烏冬
  • 柚子水果茶
  • 葡萄水果茶
2020-07-26 493 浏览
呢間屋子空間好多人打卡,呢日就扮下文青,作為港島人嘅我遠赴大圍,探朋友順便嚟食個甜品。🍮黑糖珍珠奶油小鬆餅🍵熱四季春茶冇估到個甜品份量可以咁豐富,一向細食嘅我可以當晚餐咁食。小鬆餅軟綿綿,好多塊好好味,啲黑糖珍珠好大粒又煙韌,奶油好多,食落有啲膩。四季春茶都好濃,個茶包內好多茶葉。入去已經冇位要等位,有兩層比較少見,也是特色之一,就是一間獨位屋的咖啡廳,難怪咁多人朝聖。我搵到坐窗邊位置,好曬,太多人冷氣好似唔夠。

🍮黑糖珍珠奶油小鬆餅
🍵熱四季春茶

下午茶
黑糖珍珠奶油小鬆餅
今次黎到大圍既一間日系文青咖啡店【屋子空間】,放下腳步感受慢活的節奏😌咖啡店既外觀採用純白色簡約的設計,底層是屋子製作所,主要是廚房及用作點餐,亦設有少量座位,而二樓是屋子空間,可以在此用餐,三樓是菓子甲研室~成個環境都好舒服好chill❣️-🎈關西牛肉溫烏龍麵 $68因為見到好多人食呢個,所以叫左黎試下😋呢個烏冬入面有超多牛肉仲有溫泉蛋,非常足料🙆🏻‍♀️食完感覺好滿足😝-🎈鳳梨梳打 $40夏天熱辣辣飲呢個真係岩哂啦🤤🤤感覺好清新,超爽~-🎈黑糖珍珠奶油小鬆餅🥞呢個甜品超好味,份量好多🤗店舖好貼心咁將啲小鬆餅整到細細塊咁好可愛,仲可以一啖放落口到🥳甜度亦剛剛好,食完都唔會覺得好膩,配上黑糖珍珠倍感層次😌-🎈熱四季春茶呢個好有驚喜!!😍飲落去好香茶味及帶有一點甘香😎-🔸屋子空間📍大圍大圍村9街12A

🎈關西牛肉溫烏龍麵 $68

🎈鳳梨梳打 $40
鳳梨梳打

夏天熱辣辣飲呢個真係岩哂啦🤤🤤感覺好清新,超爽~
🎈黑糖珍珠奶油小鬆餅🥞

🎈熱四季春茶
呢個好有驚喜!!😍飲落去好香茶味及帶有一點甘香😎
🔸屋子空間
📍大圍大圍村9街12A
2020-06-13
2020-06-24 225 浏览
放假好想搵個地方嘆個下午茶,好好放空自己,安靜一下,就perfect 啦好可惜已經過左5 點,想起大圍三層的屋子空間,開左好耐成日經過,今次有機會特別去試下。過左下午茶時間,只有dinner set可以選擇價錢當然會貴少少,不過都平過散叫今日試咗小鬆餅加飲品set $79 蚊小鬆餅有好多唔同選擇,好似香蕉,抹茶,草莓等等草莓吉士奶油小鬆餅份量真係好細賣相真係普通,小鬆餅味道方面唔差,但呢個價錢就貴左d,都幾失望飲品我選了柳橙水果茶,好好飲,好解渴無叫到少冰都唔多冰,推薦

過左下午茶時間,只有dinner set可以選擇
價錢當然會貴少少,不過都平過散叫

今日試咗小鬆餅加飲品set $79 蚊
小鬆餅有好多唔同選擇,好似香蕉,抹茶,草莓等等

草莓吉士奶油小鬆餅份量真係好細

飲品我選了柳橙水果茶,好好飲,好解渴
無叫到少冰都唔多冰,推薦

草莓吉士奶油小鬆餅
草莓吉士奶油小鬆餅