2024-04-05 179 浏览
太子呢一間山東小城係一間幾唔錯嘅小店 而且佢哋啲嘢食價錢都幾公道🤣小編就覺得佢哋啲雲吞幾好食同埋佢哋嘅小食亦都係幾出色❣️.🐷四色雲吞四色雲吞就係佢哋嘅招牌之一🤣 有鮮肉韭菜雲吞、鮮肉粟米雲吞、鮮肉紫菜雲吞同鮮肉麻辣菜甫雲吞 🤣 因為小編有選擇困難症,所以索性就叫一碗四色雲吞 有晒咁多隻味就唔使諗食邊隻味每款雲吞都有唔同嘅口味同香氣🥰 餡料鮮嫩彈牙最特別嘅一定係鮮肉麻辣菜脯雲吞🌶️咬咗落去先知道咬咗咁辣嘅嘢 真係即刻覺得嚇一嚇😂.🐷酸菜滑盧魚米線呢碗酸菜滑盧魚米線係一碗酸辣開胃嘅湯麵🍜 有新鮮滑盧魚片同酸菜 湯底酸辣好開胃 不過小編都接受到呢一個辣度喎🌶️ 配埋幾有咬口嘅米線同鮮嫩嘅魚片🐠🐠 唔錯唔錯❣️.🐷鮮肉韭菜餡餅鮮肉韭菜餡餅外皮酥脆 仲要好大夠 同朋友一人半件食到勁飽😂 入面有豐富嘅鮮肉同香氣撲鼻嘅韭菜 每一啖都好香好美味 🥰.🐷山東大拉皮山東大拉皮係一道經典嘅山東冷盤😂😂😂有寬條形嘅面皮 同豐富嘅調味同配菜🥰呢道菜色香味俱佳 口感Q彈 🤣🤣 第一次食佢 小編覺得真係一試難忘😂喺炎熱嘅夏天食呢道清涼開胃嘅菜最正😘.🐷山楂茶+凍檸茶山東小城仲有山楂茶 真係消暑又解渴 山楂茶酸酸甜甜🥰.

小編就覺得佢哋啲雲吞幾好食
🐷山楂茶+凍檸茶
山東小城仲有山楂茶 真係消暑又解渴 山楂茶酸酸甜甜🥰
山東小城
📍太子西洋菜南街198號地舖
#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodie
2024-04-01 162 浏览
香港的擔擔面主要有上海和四川的,這家算是前者,口感卻是混了一些合適香港人的味道。我十分喜歡這家擔擔面,是她們的花生味和芝麻醬特別濃郁,跟香港人喜歡吃的沙爹牛肉面那種口感有點相似。擔擔面的起源據說來自四川,偏辣,另一種風味。這家的擔擔面吃上來,其醬掛在面上,入口口感豐富,啖啖芝麻醬香,我吃過許多網紅店都比不上這家,值得一試。我第一次吃沒有拍照,是吃豬扒擔擔面,就在幾天前而已。不過豬扒就差了一點,豬扒是切好的,砌回一块後比較小,其中一块骨的比例佔了差不多三分一,但是主要味道就差了點。似乎豬扒的貨源老闆要想一想要不要更換了。但是,水餃、雲吞和牛肋肉(我第二次吃)都不錯,特別牛肋肉煮的很淋、易入口、入味。我另外叫了醉雞卷,久違了喜歡吃的醉雞卷,這裡真的有水準。之前吃過的雞絲粉皮沒拍照,老闆不吝嗇,麻醬下的很多,雞絲的量很合理,非常好吃,只是粉皮再幼一半就好了,太大條,吃起上來麻煩。最後,還有沒拍照的菜飯,我都沒有看過香港的上海菜飯好像這家撈的菜很多很平均,滿口菜香,好吃。喜歡擔擔面的,這裡交通方便,容易找,價錢合理,10分滿分,我給 8分,而且會再去試。
擔擔麵
2024-03-30
擔擔麵
  • 醉雞卷
  • 雲吞牛肋肉擔擔麵
再次回訪,上次食大角咀分店,今次去太子分店兩間菜單有啲唔同,太子呢間多好多選擇,好多都想試🤤有假日晚市二人套餐,$198抵食最出名係墨魚餃~上次食過,今次再食▶️ 鮮肉西洋菜餃|墨魚荸薺餃 ($60)10隻餃子,可選雙拼鮮肉西洋菜餃西洋菜多於豬肉🥬食落新鮮青翠,唔重調味,天然又健康墨魚荸薺餃烏卒卒🖤黑白配好靚墨魚皮質感味道似墨魚汁意粉手打墨魚內餡有驚喜😋比豬肉爽彈,加入少許馬蹄,食落爽口整體餃子大粒,餡料飽滿🥟餃子皮偏厚身,但質感煙靭有咬口,唔鬆散👍🏻好食又飽肚本身唔跟湯比較dry,鍾意可以問店員攞碗湯店員俾咗碗豬骨雞湯我,湯底香濃唔msg,加咗好食啲 (餃子亦冇咁快凍)*記得配自家製辣菜脯食,佢啲菜脯超爽脆!辣度啱啱好🌶️有興趣可以以$15買罐返屋企餸飯麵食*▶️ 山東雞扒拼豬扒菜飯 ($60)店員推介嘅新品賣相靚仔,一邊雞扒,一邊炸豬扒雞扒啖啖肉連脆皮,炸豬扒大大塊,旁邊有辣椒蔥油醬可點係略嫌肉質乾身少少🤏🏻菜飯即叫即炒,超多白菜仔🥬因為無落油炒所以粒粒分明冇正宗菜飯咁香,但較健康🍚▶️ 醉雞卷 ($45)有6大卷,至愛花鵰醉雞😍卷得紮實靚仔,功夫唔錯花雕酒味濃烈入味!雞卷全是肉🐔雞皮薄身
再次回訪,上次食大角咀分店,今次去太子分店
兩間菜單有啲唔同,太子呢間多好多選擇,好多都想試🤤
有假日晚市二人套餐,$198抵食
最出名係墨魚餃~上次食過,今次再食

▶️ 鮮肉西洋菜餃|墨魚荸薺餃 ($60)
10隻餃子,可選雙拼
鮮肉西洋菜餃西洋菜多於豬肉🥬
食落新鮮青翠,唔重調味,天然又健康
鮮肉西洋菜餃

墨魚荸薺餃烏卒卒🖤黑白配好靚
墨魚皮質感味道似墨魚汁意粉
手打墨魚內餡有驚喜😋比豬肉爽彈,加入少許馬蹄,食落爽口
墨魚荸薺餃

整體餃子大粒,餡料飽滿🥟
餃子皮偏厚身,但質感煙靭有咬口,唔鬆散👍🏻好食又飽肚
本身唔跟湯比較dry,鍾意可以問店員攞碗湯
鮮肉西洋菜餃|墨魚荸薺餃

▶️ 山東雞扒拼豬扒菜飯 ($60)
店員推介嘅新品
賣相靚仔,一邊雞扒,一邊炸豬扒
雞扒啖啖肉連脆皮,炸豬扒大大塊,旁邊有辣椒蔥油醬可點
係略嫌肉質乾身少少🤏🏻
菜飯即叫即炒,超多白菜仔🥬
因為無落油炒所以粒粒分明
冇正宗菜飯咁香,但較健康🍚
山東雞扒拼豬扒菜飯

▶️ 醉雞卷 ($45)
有6大卷,至愛花鵰醉雞😍
卷得紮實靚仔,功夫唔錯
花雕酒味濃烈入味!
雞卷全是肉🐔雞皮薄身呈啫喱狀帶彈性
半隻溏心蛋蛋黃半熟,同樣釀有花雕酒味
好唔錯嘅冷盤小食 (份量卻是主菜size)
醉雞卷

▶️ 京蔥羊肉餡餅 ($34)
餡餅即叫即整,要等20分鐘左右
比預期中巨型爆餡😯
仲要超多肉汁超juicy!! (好似小籠包爆汁咁)
外皮兩面煎得香脆,係一個皮薄餡料多嘅生煎包
羊肉味道出,配上京蔥口感豐富
等咁耐值得~
京蔥羊肉餡餅

▶️ 自家製山楂茶 ($10)
味道酸酸甜甜,凍飲清涼解渴
唔會太過甜,邊食辣野邊飲好爽😌
本身冇冰,唔會溝淡味道

▶️ 凍檸檬茶 ($14)
自家製山楂茶

餃子真心好食,墨魚荸薺餃係必試✔️
兩款小食都唔錯,尤其餡餅,難怪係人氣之選
菜飯就正常,勝在足料大份
見隔籬枱個砂鍋雲吞雞好吸引,有機會再試

環境比大角咀分店好坐,裝修新穎乾淨

店員服務超nice🫶🏻特登嚟同我哋介紹餐牌,又好窩心咁話驚我哋坐耐咗會凍,送上暖水
咁親切嘅服務,值得表揚一下
性價比高!埋單唔使$120/人,已經有兩個主菜、兩份小食、兩杯特飲😌抵食
晚市受歡迎,食客多為情侶或後生仔們,亦有唔少外賣訂單
行開旺角太子,要嚟試吓!
鮮肉西洋菜餃
鮮肉西洋菜餃|墨魚荸薺餃
醉雞卷
京蔥羊肉餡餅
自家製山楂茶
  • 自家製辣菜脯
2024-03-26 145 浏览
{太子餃子大戰 - $188}太子餃子大戰又一參賽者「山東小城」,主打正宗北方手作水餃!仲有好多唔同嘅北方美食,一於挑戰下佢!♦️酸辣湯韭菜餃一入口酸辣湯比較淡口,賣相亦好淺色,有少少扣分!不過食一啖餃子,啲分數返晒黎!皮好薄同時啲韭菜豬肉份量好充足,而且在酸辣湯浸住嘅同時,亦能爆出自己肉汁的鮮味,實在難得!♦️口水雞菜飯又係一入口扣分,因為第一啖雞堅係牙力大考驗,以為成碟都出事,不過食落味道真係唔錯,而且其他位置口感亦唔錯,啲口水汁同埋青瓜,好好撈飯!♦️ 煎鮮肉麻辣菜甫餃呢種餡料嘅配搭本麻甩第一次食,真驚喜,肉汁鮮而且爆汁,麻辣味剛剛好,菜甫亦為整隻餃子帶嚟突破性的口感!呢種做法真係好唔錯!♦️ 醉雞卷本來冇叫呢個,不過見其他枱都叫晒,即時忍唔住追加一碟,嘩!真心好香酒味,而且雞卷比口水雞滑得多,呢個醉雞真心值滿分!整體黎講,呢間餃子店本麻甩評分好高,因為有出色嘅餃子同時亦有好多唔同嘅北方菜式選擇,令我又可食高質餃子又食到其他好嘢!美味程度:😋😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 #山東小城 (西洋菜南街) (太子)太子西洋菜南街198號地舖
{太子餃子大戰 - $188}

♦️酸辣湯韭菜餃

♦️口水雞菜飯

♦️ 煎鮮肉麻辣菜甫餃

♦️ 醉雞卷

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #山東小城 (西洋菜南街) (太子)
太子西洋菜南街198號地舖
平日晚上到了位於太子西洋菜南街的山東小城吃晚餐,餐廳裝修簡約整潔,座位頗寬落,更設有卡位🤍.餐廳價錢親民,除了主打不同口味的水餃外,亦提供了擔擔麵、砂窩雲吞雞等不同種類主食和小食,選擇十分豐富。.◽️鮮肉韭菜餃拼墨魚荸薺餃 $60墨魚餃大粒足料,餡料吃落有點似墨魚滑,另外加入了馬蹄,幾爽口。而韭菜餃同樣十分足料,餃子皮比黑魚餃更薄呢.◽️生炸豬扒擔擔麵 $58擔擔麵花生味挺濃,配上掛汁的味道麵條一同食用,十分惹味。而生炸豬排表層香脆,多肉汁不會太乾身!.◽️蒜泥白肉 $42用上大量紅油香蔥和蒜泥,配上厚度適中的白肉,味道挺濃厚,是道開胃的前菜。.◽️醉雞卷 $45上枱時已經聞到濃濃的酒香味,雞肉卷更用上雞髀位置..◽️百香果梳打 $14百香果味道濃郁,味道帶甜.◽️自家制凍豆漿 $10餐廳自家制的豆漿,天然的豆味而且不會太甜.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
◽️鮮肉韭菜餃拼墨魚荸薺餃 $60

而韭菜餃同樣十分足料,餃子皮比黑魚餃更薄呢
◽️生炸豬扒擔擔麵 $58

◽️蒜泥白肉 $42

◽️醉雞卷 $45

上枱時已經聞到濃濃的酒香味,雞肉卷更用上雞髀位置

◽️百香果梳打 $14
百香果味道濃郁,味道帶甜
◽️自家制凍豆漿 $10
餐廳自家制的豆漿,天然的豆味而且不會太甜
🥟餃子 🐻‍❄️#新奇控 💛——————2:00pm倒到餐廳,見都有4人啱啱先等到位入去食,🐻‍❄️一個就即刻入到,睇嚟星期六餐廳午飯時間都幾滿~🥟墨魚荸薺餃$29 (5隻)墨魚水餃無食到墨魚粒,食落類似墨魚滑嘅口感,有馬蹄所以會有啲咬口;可能因為🐻‍❄️叫咗其他濃味嘅食物,顯得佢比較淡,可以點埋醋食,酸酸哋會清新啲😬P.S.如果叫相拼,呢種餃建議配鮮肉白菜餃呢類味道淡啲嘅水餃🥟🥟京蔥羊肉餃$27 (5隻)餃子多汁🤤有羊肉味,呢隻味道比較濃,點唔點醋都可以~🐻‍❄️欣賞呢個多啲🤤P.S.呢隻相拼可以配返濃味水餃,例如鮮肉芹菜餃/包辣餡料嘅水餃🥟🐓雞撕粉皮(細)$28大量麻醬所以好夠味,粉皮滑捋捋👍🏽,雞肉食得出係舖頭「手撕」,因為有少少雞骨。當然無雞骨就更方便入口,呢樣希望舖頭可以再改進吓~一個人食份量都幾多🙈小鳥胃10隻水餃已經夠~結論:水餃好特別亦好食😆會encore👍🏽
🥟餃子 🐻‍❄️#新奇控 💛
——————

墨魚荸薺餃+京蔥羊肉餃

🥟墨魚荸薺餃
$29 (5隻)

🥟京蔥羊肉餃
$27 (5隻)
京蔥羊肉餃

🐓雞撕粉皮(細)
雞撕粉皮(細)

一個人食份量都幾多🙈小鳥胃10隻水餃已經夠~

結論:水餃好特別亦好食😆會encore👍🏽
2024-02-17
京蔥羊肉餃
2024-02-01 228 浏览
來太子吃山東菜🫶這間山東小城的水餃是必點產品喔是正宗北方水餃😎 每日人手製作!.🦑🥟墨魚馬蹄餃黑色大顆飽滿像黑寶石一樣🖤 外皮Q彈,裡面餡料鮮嫩多汁,有墨魚海鮮味和馬蹄脆質地.🐟砂鍋酸菜魚原鍋砂鍋上菜,熱騰騰很暖胃。魚肉鮮嫩,吸滿了魚肉濃郁湯汁及酸菜精華.老醋海蜇頭海蜇頭清脆爽口,混合醋香及酸甜味,非常開胃.上湯西蘭花清新解膩.醉雞雞肉經花雕酒玫瑰露浸泡後。散發濃烈酒香甜味.鮮豆漿凍蜂蜜金橘露
來太子吃山東菜🫶
這間山東小城的水餃是必點產品喔
是正宗北方水餃😎 每日人手製作!
🦑🥟墨魚馬蹄餃
🐟砂鍋酸菜魚
老醋海蜇頭
海蜇頭清脆爽口,混合醋香及酸甜味,非常開胃

上湯西蘭花
清新解膩
醉雞
雞肉經花雕酒玫瑰露浸泡後。散發濃烈酒香甜味
鮮豆漿
凍蜂蜜金橘露
2024-01-17 226 浏览
Bookmark左好耐的餃子店🥟太子分店位置方便💛價錢超親民,午市時間全場滿座但座位闊落完全唔會太迫呢☺️雲吞同雞肉雖然係用砂鍋上,但係食落仲keep到幾嫩滑💕雞嘅數量都唔少喎😎 仲有好多菜🤓連雲吞都係自己包,個湯汁夠鮮味好飲🤤 自家製醉雞卷都非常推薦😌 整得好入味😍到左主角餃子🤤每粒都漲卜卜好足料👍🏻 而且個皮食落係煙靭😚 推介佢哋嘅煎餃‼️ 叫左煎鮮肉麻辣菜甫餃🥰✌🏻 外皮煎得金黃酥脆🥟 好少食到麻辣菜甫做餡料嘅餃子🤩鮮肉粟米香菇餃一向都係我嘅fav🤩 另外佢哋嘅麻辣海蜇食落口感爽脆,配上麻辣調味醬汁幾惹味開胃☺️砂鍋雲吞雞 $90自家製醉雞卷 $38煎鮮肉麻辣菜甫餃 $34/5隻鮮肉粟米香菇餃 $30/5隻麻辣海蜇 $28/細份
Bookmark左好耐的餃子店🥟太子分店位置方便💛
價錢超親民,午市時間全場滿座但座位闊落完全唔會太迫呢☺️

雲吞同雞肉雖然係用砂鍋上,但係食落仲keep到幾嫩滑💕
雞嘅數量都唔少喎😎 仲有好多菜🤓
連雲吞都係自己包,個湯汁夠鮮味好飲🤤
自家製醉雞卷都非常推薦😌 整得好入味😍

• 自家製醉雞卷
  • 煎鮮肉麻辣菜甫餃
  • 鮮肉粟米香菇餃
2024-01-15 831 浏览
/山東小城🇭🇰/#sa旺角篇 #sa太子篇 ➖➖➖<初嚐烏卒卒墨魚水餃🥟🖤> ➖➖➖相比起食飯 個人更鍾意食麵同餃子🥟🤣開初佢哋第一分店係大角咀都食過一次酸辣湯餃子 依家佢哋旺角都有分店 空間更大 人流都較多 招牌菜除咗有墨魚馬蹄餃 亦都有餡餅、小食、飯等😆價錢相宜 見幾多人推薦羊肉餡餅🫓 揾日再試! ➖➖➖1️⃣雙拼餃子🥟(10隻) $50-58 今次揀左京蔥羊肉餃拼墨魚馬蹄餃 黑白顏色分明✨ 餃子幾飽滿 餃子皮厚薄適中羊肉餃嘅肉唔算好羶 容易接受🫶🏻 墨魚餃嘅外皮用左墨汁做 本身無咩味道😆入面會食到馬蹄粒幾爽口 墨魚亦幾彈牙 亦加左豬肉成份~ 整體覺得較為清淡 建議配酸辣湯/菜脯 ➖➖➖2️⃣紅燒牛肉擔擔麵 $54 紅燒牛肉另上 切成粒 有啲似平時嘅牛腩 至於擔擔麵個湯 可以再稠身啲 再重啲花生香就好了🫶🏻➖➖➖3️⃣麻辣魚皮 (小)$26 🌟有分大小兩個size 👍🏻就算細份都幾多試過幾間 覺得呢間最好食 魚皮口感爽脆✨唔會太厚 辣度都岩岩好 魚皮夠入味 帶麻痺嘅感覺😆➖➖➖4️⃣醉雞 (大) $62 份量頗多 已斬件肉質都幾滑🤩 亦都幾濃烈嘅酒味 溏心蛋都夠入味🫶🏻➖➖➖5️⃣自製
/山東小城🇭🇰/
#sa旺角篇 #sa太子篇
<初嚐烏卒卒墨魚水餃🥟🖤>
相比起食飯 個人更鍾意食麵同餃子🥟🤣
開初佢哋第一分店係大角咀
都食過一次酸辣湯餃子
依家佢哋旺角都有分店 空間更大 人流都較多
招牌菜除咗有墨魚馬蹄餃
亦都有餡餅、小食、飯等😆價錢相宜
見幾多人推薦羊肉餡餅🫓 揾日再試!

1️⃣雙拼餃子🥟(10隻) $50-58
今次揀左京蔥羊肉餃拼墨魚馬蹄餃
黑白顏色分明✨ 餃子幾飽滿
餃子皮厚薄適中
羊肉餃嘅肉唔算好羶
容易接受🫶🏻 墨魚餃嘅外皮用左墨汁做
本身無咩味道😆入面會食到馬蹄粒幾爽口
墨魚亦幾彈牙 亦加左豬肉成份~
整體覺得較為清淡 建議配酸辣湯/菜脯

麻辣魚皮
自製山楂茶|  自製豆漿
  • 墨魚荸薺餃
2024-01-13 126 浏览
今日同男朋友專程過嚟試黑色墨魚馬蹄餃🖤呢間山東小食水餃店喺太子同大角咀都有分店,今次我哋就嗌咗7隻韭菜豬肉湯餃 $387隻墨魚馬蹄餃 $43自家製醉雞卷 $38涼拌魚皮 (小份) $28同 一杯凍豆漿 $10首先講吓兩個湯餃,個鮮茄蛋花湯底分足料蕃茄味濃郁,而且有肉碎提鮮,口味偏清淡有住家味道👍🏻餃子方面,七隻韭菜餃入邊有三隻有破皮,但餡料足料好食,夠新鮮,鍾意韭菜餃嘅朋友可以一試👍🏻 至於招牌墨魚馬蹄餃,鮮味多汁,餡料入邊有大量墨魚顆粒,提升餃子鮮味,不過黑色的餃皮就有點過厚,相信煎餃的效果會更好,整體可以一試😋自家製醉雞卷,一碟有六片,自家製最汁酒味香濃,沒有過鹹,在另加半隻半糖心蛋,整體味道適中,值得推介👍🏻至於涼拌魚皮,怕吃得太多,我們便嗌了細份,調味以及拌料尚可配料充足,可惜魚皮份量太少只有大概十幾塊魚皮,建議細份可以換一個較細嘅碟,看上去會更豐富🙈山東小城整體而言價錢合理,兩個人食咗$155,食物質素中上,如果行經旺角太子可以一試👍🏻我們是週六下午四時到達,餐廳入座率都有八成滿,看見隔籬枱的中午套餐也10分出色,下次可以一試👍🏻近排食得太多太熱氣,所以就沒有嗌煎餃🙈下次有機
今日同男朋友專程過嚟試黑色墨魚馬蹄餃🖤
呢間山東小食水餃店喺太子同大角咀都有分店,今次我哋就嗌咗
7隻韭菜豬肉湯餃 $38

7隻墨魚馬蹄餃 $43

自家製醉雞卷 $38

涼拌魚皮 (小份) $28

同 一杯凍豆漿 $10
近排食得太多太熱氣,所以就沒有嗌煎餃🙈下次有機會必定再嚟試一試😋
2024-01-13
下午茶
  • 墨魚荸薺餃
  • 鮮肉韭菜餡餅
2023-12-31 111 浏览
大家好!今次我去咗「山東小城」,食啲咁有港式feel嘅地道美食。首先,墨魚皮馬蹄餃子味道真係正!啲墨魚皮咬落別有一番韌度,而啲馬蹄嘛,脆口得嚟又清新,每一啖都令人滿足。🥟然後啦,手撕雞芝麻醬麵真係有驚喜,彈牙麵條加上嘅芝麻醬料,味道豐富咁滋潤每條麵,啖啖肉嘅手撕雞,入口即溶,好滿足。🍜涼拌魚皮叫我怎樣講好,魚皮滑溜溜嘅,加埋啲青翠翠嘅菜,好似夏天嘅涼風吹過舌尖咁生津,頂呱呱。講到京蔥羊肉餡餅,我差啲以為自己去到北京呃,外皮酥脆得嚟唔肥膩,羊肉嘅味道豐富,京蔥嘅清香,令到成件事正氣呼呼。🐏最後啦,蜂蜜金橘露就真係喊飲得,清新嘅金橘味同蜜香味結合得剛好,飲完之後涼快曬。🍹「山東小城」真係有幾款出彩嘅菜式令我難忘,下次你哋去旺角T.O.P唔該都行過去試吓,保證嘆為觀止!

2023-12-19 113 浏览
太子分店地點好方便! 當日去晚市滿哂座價錢貼地但一啲都唔hea!唔怪之得咁多人食連砂窩雲吞雞($80)都自己包雲吞大大粒 雞件夠多仲有菜 好健康又飽肚 個墨魚馬蹄餃($43/7隻)好鮮味 足料!加埋蝦皮紫菜蛋花湯 飲落唔會口渴 夜晚想食啲簡單無負擔嘅野啱哂!麻辣青瓜涼皮($25)做小食 口感滑溜 開胃之讚+上湯菜心 ($18) 菜心唔會太老 而且吸埋上湯好好食 飲品一樣夠養生 桂圓紅棗茶同蜂蜜柑桔露 兩杯都好夠味 飲完暖笠笠 !!
太子分店地點好方便! 當日去晚市滿哂座
價錢貼地但一啲都唔hea!唔怪之得咁多人食

連砂窩雲吞雞($80)都自己包雲吞
大大粒 雞件夠多仲有菜 好健康又飽肚

麻辣青瓜涼皮($25)做小食 口感滑溜 開胃之讚
+上湯菜心 ($18) 菜心唔會太老 而且吸埋上湯好好食

正宗北方山東菜喺香港唔太常見👀呢間良心小店主打一系列自家餃子同小食 好抵食 質素又高 要支持呀🙌🏻.📌酸辣湯鮮肉粟米香菇餃(8隻) $54酸辣湯偏重醋酸味 帶微香辣🌶️配料勁豐富: 木耳絲, 荀絲, 豆腐絲, 肉絲, 蛋花, 冬菇片 湯底稠杰度剛好 唔會太多茨 但荀味超濃 個人覺得有啲over🙊新品鮮肉粟米香菇餃有驚喜 勁大隻 餡料飽滿 香甜粟米+菇菌香 好夾🌽🍄肉餡軟嫩 肥瘦適中 清新口味之選🥟🐷.📌墨魚薴薺煎餃(煎餃5隻) $38呢度嘅招牌菜🌟將墨魚汁加入自家製餃皮 厚薄適中 煎完 脆口又煙韌🖤內餡係馬蹄墨魚滑 比豬肉餃更彈牙爽口同鮮甜🦑.📌砂鍋雲吞雞 $90天氣凍 食砂鍋一流❄️雲吞有六大粒 皮薄餡靚 脹卜卜🥟內餡唔係鮮蝦 而係以肉為主 幾軟嫩🐷雞件份量十足 雞皮唔肥 肉質嫩滑 冇雪藏味 湯頭清得嚟夠鮮味 唔油膩🐔煲底嘅大白菜同娃娃菜好淋甜 雲耳爽脆🥬滿滿一大鍋 食完暖笠笠🍲.📌涼拌白菜心(小份) $28第一次見呢款涼拌菜 係椰菜切絲 再撈埋青瓜絲, 紅蘿蔔絲, 紅心蘿蔔絲, 大蔥, 芫荽 爽脆香口又清甜🥬🥒🥕🌱再拌以酸酸甜甜醋汁 超清新開胃🥗.📌麻辣菜甫餡餅 $30新品餡餅以自家製

📌酸辣湯鮮肉粟米香菇餃(8隻) $54
酸辣湯鮮肉粟米香菇餃(8隻)

📌墨魚薴薺煎餃(煎餃5隻) $38
墨魚薴薺煎餃(煎餃5隻)

📌砂鍋雲吞雞 $90
天氣凍 食砂鍋一流❄️雲吞有六大粒 皮薄餡靚 脹卜卜🥟

📌涼拌白菜心(小份) $28
涼拌白菜心(小份)

📌麻辣菜甫餡餅 $30
新品餡餅以自家製麻辣菜甫入饌 獨家首創口味✨菜甫好爽脆 麻香辣味十足 配搭肥瘦適中軟嫩豬肉碎 夠晒惹味🌶️餅皮薄薄一層 煎到金黃香脆 內餡份量激多 一咬爆汁 大滿足🥙
麻辣菜甫餡餅

📌豆沙餡餅 $15
餅皮煎到微脆軟糯 糯香甜味好濃 再灑上白芝麻碎 更香口🤍內餡紅豆蓉清甜綿滑 不過份量太少🫘
豆沙餡餅

📌熱桂圓紅棗茶 $12
桂圓香甜味好重 紅棗味就唔太出 好養生嘅飲品 但甜度偏高☕
熱桂圓紅棗茶
酸辣湯鮮肉粟米香菇餃(8隻)
墨魚薴薺煎餃(煎餃5隻)
砂鍋雲吞雞
涼拌白菜心(小份)
麻辣菜甫餡餅
豆沙餡餅
熱桂圓紅棗茶
個日去太子搵隻豬食lunch哩間嘅餃子皮好滑 餡料滿滿煎餃、麻辣魚皮、炸豬扒都好味😋自家製辣蘿蔔好好食 好香好爽夠辣!價錢相宜 又食得飽 乾淨同埋小店有備紙巾哩part好加分!💯🔸酸辣湯鮮肉西洋菜餃($54)湯十分足料,有豆腐、荀、木耳等,味道溫和,係大眾都適合嘅口味。西洋菜餃好好味,滿滿嘅餡料菜多肉少,食得出菜好新鮮爽口,推介。🔸京蔥羊肉煎餃($34)煎餃一樣出色,皮薄、脆脆的,羊肉香軟配甜甜地嘅京蔥,好好食。🔸豬扒便當($55)豬扒有驚喜!類似香茅豬扒,剛剛炸起幾香脆,肉有彈性,帶脂肪嘅邊位勁香,飯配有酸菜、蔬菜。🔸麻辣魚皮(+$12)一定要食!魚皮超Q彈爽滑,麻辣汁酸酸辣辣,麻味夠,惹味!🔸韭菜餅($28)🔸自家製豆漿($5)🔸自家製山楂茶($5)

個日去太子搵隻豬食lunch
哩間嘅餃子皮好滑 餡料滿滿
煎餃、麻辣魚皮、炸豬扒都好味😋
自家製辣蘿蔔好好食 好香好爽夠辣!
價錢相宜 又食得飽 乾淨
同埋小店有備紙巾
哩part好加分!💯

🔸酸辣湯鮮肉西洋菜餃($54)

🔸京蔥羊肉煎餃($34)

🔸豬扒便當($55)

🔸麻辣魚皮(+$12)
一定要食!魚皮超Q彈爽滑,麻辣汁酸酸辣辣,麻味夠,惹味!

🔸韭菜餅($28)
🔸自家製豆漿($5)
🔸自家製山楂茶($5)
【貼地人氣餃子店🔥 鮮甜多汁🥟✨ 真材實料、用心製作🫶🏻 】推薦程度:●●●●◐抵食程度:●●●●◐——— 好耐冇嚟太子呢邊,原來多咗咁多食店❣️ 之前見人介紹呢間人氣山東菜,價錢貼地、招牌餃都好吸引,所以專登嚟潮聖🤪 果然不失所望👍🏻✨ 🍘 京蔥羊肉餡餅|$30大推❣️ 我會形容佢係大型生煎包😍 一樣表面煎到非常香脆✨ 而另一邊就保持軟綿嘅皮面,一啖食晒2種口味👍🏻 裡面肉汁爆滿、肉眼可見爆多💦 羊肉0羶味❣️ 肉香juicy、混和咗菜嘅配料,口感都好豐富✨🥢 山東手撕雞(小)|$28手撕雞無骨啖啖肉真係好正🥹 雞肉大大塊一啲都唔孤寒🔥 肉質嫩滑、唔乾👍🏻 醬料bb辣帶蒜香,非常惹味✨🥢 老醋海蜇頭(小)|$28清爽開胃,醋味唔會夠酸啃喉,剛剛好✨ 個人喜好嚟講再凍少少就好🤪🥟 墨魚馬蹄餃(7隻)|$43全港首創黑皮嘅墨魚馬蹄餃,一洗食完嘅餃就會好飽濟嘅印象🥹 皮薄❣️ 餡靚❣️ 爽口嘅餡料令整體一啲都唔膩✨ 配返個是日靚湯:蝦米蛋花紫菜湯🥣 超級多料🔥 肉碎同蝦米仔都令整體微微鹹香;口感豐富得嚟唔會刺激味蕾、令餃子同湯底嘅味道平衡👍🏻 🧊 自製豆漿 / 自製山楂茶|$10豆漿黃豆味濃郁,口感

推薦程度:●●●●◐
抵食程度:●●●●◐

———

🍘 京蔥羊肉餡餅|$30

🥢 山東手撕雞(小)|$28

🥢 老醋海蜇頭(小)|$28

🥟 墨魚馬蹄餃(7隻)|$43

🧊 自製豆漿 / 自製山楂茶|$10
豆漿黃豆味濃郁,口感滑順👍🏻 山楂茶都好正😍 酸甜度掌握得恰到好處😍