由銅鑼灣店, 食到旺角. 但因為搬左去旺角, 自己唔順路, 所以少食左, 開左咁耐只係食過一次. 今次上openrice 先知佢結左業. 真係好可惜.點解好食又抵食既店舖, 總是一間又一間咁結業呢? 我想多是租金太不合理吧! 回想第一次係銅鑼灣店食既炸蝦, 真係太太太回味LA, 當時只係$20, 己有3 隻. 往事只能回味已!後會有期吧!

後會有期吧!
2011-08-07
其他
2010-11-07 89 浏览
不嬲都想試下嵐山料理既炸野今次出到旺角終於有機會試下炸物既種類都好多..有炸芝士,炸壕,炸雞扒,炸魚手指..等等最後揀左新出既芝腿脆卷 等左15分鐘到就有得食啦見到佢系即叫即炸..個卷唔會太油..而且真系好脆口淨食芝士可能會太滯但加左火腿既口感多左而且感覺都唔會咁膩正不過炸野始終好熱氣..就算好食都唔敢食咁多
不嬲都想試下嵐山料理既炸野
今次出到旺角終於有機會試下

炸物既種類都好多..
有炸芝士,炸壕,炸雞扒,炸魚手指..等等
最後揀左新出既芝腿脆卷

芝腿脆卷

等左15分鐘到就有得食啦

見到佢系即叫即炸..
個卷唔會太油..而且真系好脆口
淨食芝士可能會太滯但加左火腿既口感多左而且感覺都唔會咁膩

不過炸野始終好熱氣..
就算好食都唔敢食咁多

2010-10-24
15 分钟 (外卖自取)
芝腿脆卷
2010-11-02 21 浏览
上星期六, 老婆忽然間又想食嵐山的炸蠔, 於是再次幫趁了. 除了炸蠔之外, 另外還點了瘋薯及新出品芝腿脆卷.炸蠔老婆已經是第三次食了, 之前兩次都覺得非常好味, 但今次則比之前兩次差了些, 因為蠔炸得稍為老了, 不像之前般炸得剛剛好. 有點兒失望!瘋薯則是第二次食, 之前第一次要了特制酸忌廉, 感覺上麻麻哋, 今回則改為蜂蜜芥苿醬. 整體感覺唔錯, 幾好味, 下次會再試肉醬.最後是新出品的芝腿脆卷, 材料就是芝士跟烟肉, 很好味, 芝士份量夠多之餘味亦非常濃郁, 烟肉很香口, 最正的是那層外皮, 炸得極之香脆, 有點吃剛炸出來春卷的味道, 極之美味, 值得推介.整體來說, 除了老婆的炸蠔今次比之前稍為失了色之外, 其餘兩款食物都非常好食, 滿意!

, 不像之前般炸得剛剛好. 有點兒失望!

, 幾好味, 下次會再試肉醬.

, 烟肉很香口, 最正的是那層外皮, 炸得極之香脆
, 有點吃剛炸出來春卷的味道, 極之美味, 值得推介.

!
蜂蜜芥苿薯條
炸蠔炸得老了一點
芝腿脆卷, 好味道
2010-10-02
蜂蜜芥苿薯條
芝腿脆卷, 好味道
2010-10-20 17 浏览
半年多前第一次試食嵐山料理的時候,它仍在中央圖書館旁,當時已被鮮甜肉厚的炸蠔迷倒 ,但無奈地點太唔方便,之後更結業無做,以為沒機會再試~~~ 估不到嵐山料理竟然在旺角重生!!!原來嵐山料理進駐愛爾蘭瘋薯(即家樂商場對著的小食街),大家同一舖位,只要認著瘋薯便可找到,因嵐山的招牌向著內街,不易發現。Friday night旺角特別多人,幸好等候食物時間不用太耐,是日點了吉列炸蠔﹠炸芝心蝦丸吉列炸蠔蠔迷必食之選,大大隻、金黃色的炸蠔賣相不錯,一口咬落去,真的外脆內Juicy,炸過的蠔依然肉厚肥美,一次過食上數隻也不覺得油膩,反令你想一食再食,男友更讚口不絕,認為比很多日本餐廳的炸蠔還好味!!基本上單吃炸蠔不點醬都可以,個他他汁就用來配粗薯條,好味!炸芝心蝦丸取食物時店員細心提醒要小心爆汁,果然一口咬下,半溶的芝士已急急流出,(十分感動),而蝦丸亦鮮美彈牙,師傅說所有蝦膠是每日新鮮自家打製的,絕非普通行貨可相比。此炸芝心蝦丸已成為我的新寵,下次必點!從他們的食物質素及服務態度,均看得出嵐山是間有心的小店!! 加油吖!!與瘋薯一同努力,在這條小食街殺出一條生路,期待你們的新出品!!
,但無奈地點太唔方便,之後更結業無做,以為沒機會再試~~~

估不到嵐山料理竟然在旺角重生

吉列炸蠔

吉列炸蠔~~YUMMY~~

炸芝心蝦丸

芝士呈半溶狀態~~~ 正!

炸蝦芝士丸 -我的新寵

從他們的食物質素及服務態度,均看得出嵐山是間有心的小店!!
2010-10-08
5 分钟 (外卖自取)
吉列炸蠔~~YUMMY~~
炸蝦芝士丸 -我的新寵
芝士呈半溶狀態~~~ 正!
  • 炸蠔,炸芝心蝦丸
2010-10-18 35 浏览
星期六約5:15分行過成條登打士街迫滿買野食係人,記起上一星期看過雜誌有介紹薯條都日式炸物合併,於是有D肚餓,就選擇佢地嚟試下,我試咗個「薯條+魚柳+肉醬汁」$20,好多人等梗成條橫巷都係等薯條D人,等咗約莫6分鐘....好好食好新鮮熱辣辣,如果冬天食仲「正」,條薯條連少少薯皮,外脆內軟,好味,D魚柳都幾好,最緊要新鮮製作,雖然要等都值得份量唔係好大份$20稍貴,不過明白個個地方D租好貴,下次有機會會再幫襯

成條橫巷都係等薯條D人,等咗約莫6分鐘....

2010-10-16
6 分钟 (外卖自取)
2010-10-17 14 浏览
服務麻麻地,等左好耐先整好19蚊有薯條送咁既價錢有咁既味道,仲有野送添,我覺得都幾抵食炸芝士色澤金黃,炸得很脆,賣相就一般般,只係是但放係個盒度份量雖然少,得個幾舊,而且又細件,但味道好正,好香的芝士味,非常濃郁,而且比較少油,雖然我覺得熱氣左d,不過都值得^^覺得薯條味道麻麻地,有少少鹹,可是炸得有少少燶,外形扁平,而且過於乾身,冇乜口感
服務麻麻地,等左好耐先整好
19蚊有薯條送
咁既價錢有咁既味道,仲有野送添,我覺得都幾抵食

炸芝士
色澤金黃,炸得很脆,賣相就一般般,只係是但放係個盒度

2010-10-14 19 浏览
九月二十二日 (星期三)一如我所料,街邊吃三十元一杯的薯條在香港不能維持太久人急智生,和嵐山料理來一個joint venture做比較實際的炸物料理我已久聞嵐山料理的大名剛吃過魚蛋粉,自然不能滿足我們,來此順道吃個小食罷點了炸生蠔和炸魚手指炸生蠔很不錯,肉汁還在滲出雖然經油鮮炸,但不覺油膩魚手指也不錯,但魚的鮮味略嫌少了點送了幾條炸薯條,也許薯條只能作為陪襯罷
九月二十二日 (星期三)

一如我所料,街邊吃三十元一杯的薯條在香港不能維持太久
人急智生,和嵐山料理來一個joint venture
做比較實際的炸物料理

我已久聞嵐山料理的大名
剛吃過魚蛋粉,自然不能滿足我們,來此順道吃個小食罷
點了炸生蠔炸魚手指

炸生蠔很不錯,肉汁還在滲出
雖然經油鮮炸,但不覺油膩
魚手指也不錯,但魚的鮮味略嫌少了點

送了幾條炸薯條,也許薯條只能作為陪襯罷
炸生蠔
炸魚手指
2010-09-22
炸生蠔
2010-10-13 5 浏览
之前行過見到好似好得意...炸芝士...全MK得佢一間咋!!本身我係一個超級芝士迷=]一食上癮!!!!!E+出親MK都必定要食~~~唔食就好似差甘D野甘=]每次不論多人少人....佢地都係堅持即炸!!!我欣賞!!!有原則先會有品質!!!平均次次都要等5~10分鐘到!!!!佢有兩隻芝士...3角形係車打...長方形係金不文芝士=]本人覺得車打好食D^^佢隻汁好似沙律醬....但係一D都唔覺漏....點佢放底既薯條黎食一流~~~~~~下次出去要試下魚手指同炸蠔!!!!!強烈推介!!=D

本身我係一個超級芝士迷=]一食上癮!!!!!

E+出親MK都必定要食~~~唔食就好似差甘D野甘=]

平均次次都要等5~10分鐘到!!!!

佢有兩隻芝士...3角形係車打...長方形係金不文芝士=]

本人覺得車打好食D^^

佢隻汁好似沙律醬....但係一D都唔覺漏....

點佢放底既薯條黎食一流~~~~~~

下次出去要試下魚手指同炸蠔!!!!!

強烈推介!!=D

2010-10-11 14 浏览
入秋涼番又可以放肆食炸野@_@ 好耐冇來嵐山 今次來發覺推出左新野@_@ 見到呢個火腿芝士春卷好得意好吸引於是試下 優惠價13$..春卷邊包住芝士+火腿...芝士好多同炸芝士一樣有2隻味...春卷包脆口 而因有火腿關係感覺冇齋食芝士咁漏 最緊要係炸得冇過火 而周邊都冇見過類似既野 所以值得一讚! 下次再食下薯餅 印象中 好似以前舊店都推出過~~!
2010-10-11
1K
2010-10-07 8 浏览
係mk開左嵐山芝士,係好耐之前銅鑼灣有食過幾好味,所以來mk喱間到試下,原來佢係同瘋薯擺埋同一間的,唔知why瘋薯好似少左人食咁既,佢做特價仲係好少人~!食左炸芝士同炸蠔,喱次覺得炸蠔好味點呀~!炸芝士:外表仍然係好吸引呀,有4粒芝士同幾條薯條,4粒芝士有2粒係車打芝士,另外兩粒係金不文芝士,食落外皮好脆,入面好多芝士呀好濃味,不過今次分唔到d芝士味,食落好似一樣咁既,上次係車打芝士味濃點的~!炸蠔:有3粒同幾條薯條:個炸蠔都幾大粒,係食落外脆,入面係熱辣辣既,幾新鮮,唔錯呀~!酸忌廉瘋薯and手指魚:$20幾抵呀,酸忌廉瘋薯酸酸地似沙律醬幾好味,個手指魚好大件,唔錯呀~!

2010-10-07
  • 炸蠔
2010-10-02 17 浏览
話說上回在OPENRICE看了嵐山料理的食評,抄下了地址今天特地出MK一趟,可惜小妹不是市區的人,單是找登打士街都已經邊走邊腳疼了...嵐山料理的位置是在人頭湧湧的登打士街,要發現它都還要下點功夫。找到後因為資金不足,所以只是點了個吉列炸芝士。承惠了$18元正.價錢還算是合理吧~畢竟炸芝士還是比較少見。拿了號碼紙在店旁等了大約5分鐘,我最喜愛的芝士終於來了拉!!起初以為只有單單四塊炸芝士,原來還會另有三條薯條,意外呢~先試了薯條,的確很可口,好像是比台北站的薯條較為好吃薯條是新鮮炸的,所以較為「熱氣」,大家如果要吃的話要小心點喔,要不然會燙傷口腔呢!><之後就是要試炸芝士,芝士向來是我的最愛呢><一咬下去並沒有想像中那麼燙口,而且芝士的味道都很香濃,芝士亦溶掉了,不錯^^配上醫汁酸酸甜甜更加「醒胃」!
話說上回在OPENRICE看了嵐山料理的食評,
抄下了地址今天特地出MK一趟,
可惜小妹不是市區的人,
單是找登打士街都已經邊走邊腳疼了...

嵐山料理的位置是在人頭湧湧的登打士街,
要發現它都還要下點功夫。

找到後因為資金不足,
所以只是點了個吉列炸芝士。
承惠了$18元正.
價錢還算是合理吧~
畢竟炸芝士還是比較少見。

拿了號碼紙在店旁等了大約5分鐘,
我最喜愛的芝士終於來了拉!!
起初以為只有單單四塊炸芝士,
原來還會另有三條薯條,意外呢~
先試了薯條,
的確很可口,好像是比台北站的薯條較為好吃
薯條是新鮮炸的,所以較為「熱氣」,
大家如果要吃的話要小心點喔,
要不然會燙傷口腔呢!><

之後就是要試炸芝士,
芝士向來是我的最愛呢><
一咬下去並沒有想像中那麼燙口,
而且芝士的味道都很香濃,
芝士亦溶掉了,不錯^^
配上醫汁酸酸甜甜更加「醒胃」!

吉列炸芝士
內裡溶掉了的芝士> <
2010-10-02
吉列炸芝士
內裡溶掉了的芝士> <
2010-09-28 16 浏览
大人好友不能依時前來,我就自各奮勇陪大人留多一會知道大人開始有點餓,我又還沒有進午餐,就提議到嵐山吃點小吃點了一份炸蠔,再點了一份瘋薯$19元有3大隻加幾條粗薯條~加上他他汁一咬下去,相當的JUICY!!!!好美味~~~決定了要再食炸CHEESE(第2天我們出西貢前就真的吃了炸CHEESE)
大人好友不能依時前來,我就自各奮勇陪大人留多一會
知道大人開始有點餓,我又還沒有進午餐,就提議到嵐山吃點小吃
點了一份炸蠔,再點了一份瘋薯
$19元有3大隻加幾條粗薯條~加上他他汁

(第2天我們出西貢前就真的吃了炸CHEESE)
大人都話正!
2010-09-25
大人都話正!
2010-09-24 21 浏览
今次就叫左個芝士蝦丸都係同次一樣, 來到既時候熱辣辣一咬落去都驚辣親嘴~~個蝦丸脆卜卜, 繼而D芝士湧哂出黎正呀!!!!!!送既3條薯條都好正!!好熱好脆!!下次一次會再叫呢個^^
今次就叫左個芝士蝦丸
都係同次一樣, 來到既時候熱辣辣
一咬落去都驚辣親嘴~~
個蝦丸脆卜卜, 繼而D芝士湧哂出黎
正呀!!!!!!
送既3條薯條都好正!!
好熱好脆!!
下次一次會再叫呢個^^
正!! 睇下D芝士!!
湧哂出黎啦!! ^^
2010-09-19
5 分钟 (外卖自取)
正!! 睇下D芝士!!
湧哂出黎啦!! ^^
  • 炸芝士蝦丸
2010-09-12 9 浏览
見咁多食評都寫到幾好咁...今日咁大雨,都有股衝動想去試下..叫左個炸芝士夠熱夠脆口,芝士亦熱到溶哂,可以拉出黎...不過冇我想像中咁濃芝士味...下次再試下個炸蝦球同炸蠔先得!!!
見咁多食評都寫到幾好咁...
今日咁大雨,都有股衝動想去試下..
叫左個炸芝士
夠熱夠脆口,芝士亦熱到溶哂,可以拉出黎...
不過冇我想像中咁濃芝士味...
下次再試下個炸蝦球同炸蠔先得!!!
2010-09-12
2010-09-05 24 浏览
看到大家的食評真的好吸引,這天和朋友仔專登走來試試"嵐山料理"的炸物,其實前身它在CWB的時候我也知道,卻曾經過門不入,真的"走寶"了呢~~!!我們2個人點了瘋薯條配蜜糖芥末醬+魚手指和招牌炸芝士,瘋薯的薯條吃過很多次就不說了,魚手指炸得乾身,魚味不太重,幸好熱辣辣脆卜卜,但比起之後的炸芝士還是失色了一點。招牌吉列炸芝士(配威士忌汁),有4粒伴著薯條,入面的芝士有車打Cheese+Camembert cheese兩種,個人比較喜歡濃郁的Camembert,一口咬下熱呼呼的吉列外皮,入面沒有過多的芝士流出,但眼看入面盪漾的芝士汁,忍不住第二口便吃完一粒,口裡立時充斥了芝士的香味,雖然不太吃到有威士忌的味道,卻已經令我回味無窮啦!!!!下次很想試試吉列廣島蠔和炸雞扒呢。
看到大家的食評真的好吸引,
這天和朋友仔專登走來試試"嵐山料理"的炸物,
其實前身它在CWB的時候我也知道,
卻曾經過門不入,
真的"走寶"了呢~~!!
我們2個人點了瘋薯條配蜜糖芥末醬+魚手指和招牌炸芝士,
瘋薯的薯條吃過很多次就不說了,
魚手指炸得乾身,魚味不太重,
幸好熱辣辣脆卜卜,
但比起之後的炸芝士還是失色了一點。
招牌吉列炸芝士(配威士忌汁),有4粒伴著薯條,
個人比較喜歡濃郁的Camembert,
一口咬下熱呼呼的吉列外皮,
入面沒有過多的芝士流出,
但眼看入面盪漾的芝士汁,
忍不住第二口便吃完一粒,
口裡立時充斥了芝士的香味,
雖然不太吃到有威士忌的味道,
卻已經令我回味無窮啦!!!!
下次很想試試吉列廣島蠔和炸雞扒呢。

瘋薯條配蜜糖芥末醬+魚手指
招牌炸芝士
2010-09-04
5 分钟 (外卖自取)
$20 (其他)
瘋薯條配蜜糖芥末醬+魚手指
招牌炸芝士
  • 吉列炸芝士(配威士忌汁)