2024-01-17 492 浏览
尖沙咀好似已經無好食,同朋友係到破社交平台見到有間食米線好似唔錯就試下.一人套餐 $88有一款米線兩款小食同一杯飲品。米線有四川肥牛,紅燒牛肉,口水雞,酸菜魚等等,小食有涼拌䈑筍、尖椒皮蛋、麻辣魚皮、涼拌木耳同蒜泥白肉。.我叫左個紅燒牛肉紅薯粉配清湯。清湯係豬骨湯,牛肉炆到軟唸,整體都唔錯。朋友叫左個口水雞紅薯粉配清湯,雞肉都幾嫩滑,對於食到辣既就辣味唔太夠🤣小食細細碟又唔會太飽又可以試到唔同種類岩哂有選擇困難既我(´▽`)

一人套餐 $88
小食細細碟又唔會太飽又可以試到唔同種類
岩哂有選擇困難既我(´▽`)

2023-12-16 380 浏览
話說,入到去呢間川粵小店,我一踏入門口,頭先嘅喧囂頓時消失,換嚟嘅係香氣四溢,引爆嗮我嘅味蕾👃。店舖唔大,但係裝潢簡約而不失溫馨,大紅燈籠同木質桌椅,都帶有啲廣東同四川嘅合璧感覺。開胃菜先至係王道!我隨手單點咗一個麻辣味十足嘅口水雞🐔,辣味夠晒鼻息粗氣,但正到不得了!啲雞滑得黎又不失嚼勁,蔬菜清脆,做背景添色不搶戲。跟住又有一個木耳涼拌,清爽得嚟又帶點爽口,準備得剛剛好,唔會好似啲過份醃臘嘅木耳,令人食得太過入味。緊接住來咗大招-干鍋肥牛🥩,mo爆晒!啲肥牛薄切得恰到好處,辣油滲晒入肉香中。肥但不膩,搭埋啲火辣辣嘅料,舌尖上嗰番辛辣與口感嘅撞擊,簡直係淋漓盡致嘅賞味之旅。最後嗰豆漿,冷嘅涼快清甜,貼心咁平復整餐嘅火熱。有冇搞錯,搞到連個舌頭都恢復咗秩序😌。總括一句,呢度真係川粵結合嘅絕佳典範,冇理由唔再嚟幾轉,同你哋拍住胸口敢講,呢間餐廳好食過癮,真係要試!💥

2023-10-18 436 浏览
第三次嚟呢度食午餐,因為喺公司附近,如果要食個快嘅午餐都會選擇呢度午市套餐有飯同麵嘅選擇,上兩次都係食乾鍋,今次叫咗口水雞配麻辣米線,要咗小辣先講講個口水雞,其實睇落個賣相唔係太吸引,不過食落味道又唔錯喎,而且其實有好多舊雞,皮好薄,冇咩脂肪,係幾好食嘅,亦都唔會好速另外個米線湯底係豬骨湯底,不過麻辣嗰個味純粹係加咗啲麻辣油了上個湯度,所以豬骨湯同麻辣嘅味道係分開,呢一點我覺得有啲唔係咁理想,因為好似食緊豬骨湯米線而唔係麻辣米線

2023-10-11 374 浏览
到尖沙咀觀看煙花, 晚上9時才開始, 之前當然要先吃飽! 本來預訂另一間餐廳, 但前一日突然被取消, 臨急臨忙看看那家可以訂位, 幸好最後找到了! 我喜愛吃辣, 乾鍋對我口味, 因我不太喜愛很多芡汁的餸菜! 亮麗裝修沒有, 冷氣出問題, 最後給我們小風扇! 勝在地點方便! 晚市二人餐 $288 ~ 五餸乾鍋 / 酸菜魚 / 重慶雞煲 三選1、小食六選二及2罐飲品! 乾鍋我們點了雞中翼 $38、帶子 $40、萵筍 $32、虎蝦 $42、豬頸肉 $40! 選了孜然味道! 很不錯, 份量頗多, 很惹味! 蝦頭及肉是分開的, 雞翼是單骨, 方便進食! 還配2碗白飯, 很鬆軟, 不錯! 口水雞及蒜泥白肉 ~ 不太辣, 份量不少, 推薦!
到尖沙咀觀看煙花, 晚上9時才開始, 之前當然要先吃飽!

本來預訂另一間餐廳, 但前一日突然被取消
, 臨急臨忙看看那家可以訂位, 幸好最後找到了!
我喜愛吃辣, 乾鍋對我口味, 因我不太喜愛很多芡汁的餸菜!

口水雞及蒜泥白肉 ~ 不太辣, 份量不少, 推薦!
2023-06-10 444 浏览
返工食lunch同事鍾意食辣野就帶左我去呢間樓上鋪牛肉香鍋的孜然味道一流本身我唔係好食得辣所以就點微辣可以接受到,有d辣真係香好多好鍾意佢下面可以點蠟燭繼續暖住個送好欣賞佢比好多配菜食唔曬花椰菜、萵筍、蓮藕~出面食飯真係唔係餐餐lunch都食到蔬菜所以都幾開心加8蚊配豆漿!!呢款豆漿好飲❤️加左5蚊要埋皮蛋,不過不失咁~性價比高的香鍋!同事話佢d豬排好味不過可惜個日個番煮得太爛~可以改進下d飯酸菜魚米線🍜都正常~ 可以點
返工食lunch
同事鍾意食辣野
就帶左我去呢間樓上鋪

牛肉香鍋的孜然味道一流
本身我唔係好食得辣
所以就點微辣
可以接受到,有d辣真係香好多
好鍾意佢下面可以點蠟燭繼續暖住個送

好欣賞佢比好多配菜
食唔曬

花椰菜、萵筍、蓮藕~
出面食飯真係唔係餐餐lunch都食到蔬菜

所以都幾開心
加8蚊配豆漿!!呢款豆漿好飲❤️
加左5蚊要埋皮蛋,不過不失咁~
性價比高的香鍋!

同事話佢d豬排好味
不過可惜個日個番煮得太爛~
可以改進下d飯
酸菜魚米線🍜都正常~ 可以點
2023-04-18 274 浏览
《惹味川越料理❤️》———————————————#川粵 🌶️-朋友想食下辣過下癮,就搵咗間新開嘅川菜樓上鋪,質素都唔錯,性價比幾高,而且位處尖沙咀鬧市當中,十分方便😛-👑 至尊套餐呢個九宮格嘅擺盆幾靚,好有心思,裡面包咗口水雞、紅燒牛肉、川式白肉、涼拌木耳、涼拌萵筍、尖椒皮蛋、泡椒鳳爪、麻辣魚皮同紅油炒手,相當豐富,咩都有得食😆 當中我最推介麻辣魚皮,好少食到,都幾特別😉 另外仲會跟個白飯,撈飯一流😌-☄️ 自選乾鍋配料選擇都幾多,有成20幾種,要揀五款起跳😁 我哋就揀左椰菜花、雞中翼、肥牛、豬頸肉、萵筍同荳芽,熱辣辣上枱,仲會用個gas爐keep住佢熱,香氣撲鼻,勁惹味,份量十足😝-⭐價錢參考:至尊套餐:$108自選干鍋:每款$38起豆腐:$18🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$100
《惹味川越料理❤️》
💰人均消費:$100
2023-04-13
2K
2023-04-14 185 浏览
經濟滋味四川美食人工有限多🥺 即使復活節長假期留港消費 吃喝玩樂 唔敢餐餐大使 今晚先嚟一round經濟版😅 前菜冷盤加乾鍋-🥚尖椒皮蛋晶瑩剔透嘅流心松花皮蛋 配尖椒蓉蒜蓉 清涼爽口 少少流心 香而不膩-🧆麻辣魚皮鹹蛋黃同麻辣版本嘅魚皮 我都鍾意食 小麻小辣 魚皮柔韌有嚼勁 -🦴涼拌雞翼尖香芹清爽 啃翼尖嘅同時 有啲麻油香-招牌干鍋 (五餸起)🥦椰菜花 $32🥔薯仔 $32🫑翠玉瓜 $30🍗雞中翼 $38🥠豬頸肉 $40乾鍋嘅好處 在於材料吸收晒啲汁液 更加香濃惹味 餸嘅選擇多籮籮 辣度自己定 一鍋裏面 有菜又有肉 好啱餸飯🍚
經濟滋味四川美食
🥚尖椒皮蛋
🧆麻辣魚皮
🦴涼拌雞翼尖
香芹清爽 啃翼尖嘅同時 有啲麻油香
招牌干鍋 (五餸起)
🥦椰菜花 $32
🥔薯仔 $32
🫑翠玉瓜 $30
🍗雞中翼 $38
🥠豬頸肉 $40
2023-04-06 151 浏览
傳統做法,尖沙咀呢一間川味菜館,菜式多變,選擇都幾多,同Friend回味無窮。重慶雞煲是🌶一道以辣椒為主要調味料,加入了雞肉、蔬菜和各種香料,🥰味道辣中帶麻,非常開胃。尖椒皮蛋,💖皮蛋嫩滑,涼菜口感鮮香,清爽開胃。蒜泥白肉,豬肉和🧄蒜泥互相配合,入口鮮嫩多汁,蒜香四溢。涼拌木耳,🥢爽脆之餘,清爽開胃。酸梅湯,用酸梅、❤冰糖和水煮成,味道清新,解暑消暑。#tsimshatsui #尖沙咀美食

尖椒皮蛋,💖皮蛋嫩滑,涼菜口感鮮香,清爽開胃。

蒜泥白肉,豬肉和🧄蒜泥互相配合,入口鮮嫩多汁,蒜香四溢。

涼拌木耳,🥢爽脆之餘,清爽開胃。

酸梅湯,用酸梅、❤冰糖和水煮成,味道清新,解暑消暑。

#tsimshatsui #尖沙咀美食
至尊套餐$108口水雞😎紅燒牛肉😅川式豬手😇木耳😁萵筍😍尖椒皮蛋😆雞翼尖😏麻辣魚皮😜紅油抄手 送飯🍚發現呢排嘅中式餸都好鍾意用呢種九宮格😙可以一次過試晒九款嘅嘢食😇全部都係好有川味特色嘅嘢😍最驚為天人係佢個麻辣魚皮🤣超爽又索晒佢個椒麻香😎又唔算太辣😇另外覺得好食嘅係佢個牛肉🤩好軟有好重牛味😜有個香味似食緊紅燒牛肉麵嗰隻牛肉😙口水雞個醬汁一食就感覺到返返去四川🤪好香嘅辣油味同埋芝麻味😋雞都非常之滑😊成個套餐仲送埋個白飯🍚用珍珠米索埋啲辣油食好正重慶雞煲(半隻)$168都幾香食到有雞髀雞翼😗另外唔算非常之辣😙都好好送飯😚中間仲有少少唔同特色嘅辣椒嘅味道🌶️雞肉份量算合理🙃性價比高豆漿(杯裝)$12食辣嘢梗係要叫返個凍飲品解辣啦🌶️唔算好甜都有豆香味

至尊套餐$108

重慶雞煲(半隻)$168

豆漿(杯裝)$12
食辣嘢梗係要叫返個凍飲品解辣啦🌶️唔算好甜都有豆香味
2023-03-30 74 浏览
川粵地址: 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊11樓朋友帶我去尖沙咀試新野😗~至尊套餐🍱$108九宮格拼盤好岩選擇困難症嘅我😆,一次話試足紅燒牛肉; 紅油抄手; 口水雞; 尖椒皮蛋; 麻辣魚皮; 泡椒鳳爪; 涼拌萵筍; 涼拌木耳和川式豬手🤩。對於辣控人士必定係必試之選,個人首推麻辣魚皮😙,口感爽脆帶少少煙煙韌韌,再加上少少麻辣味☺️,好惹味好開胃,不錯😎。晚市干鍋🍲$30-$42/款20幾款自選干鍋,今次就試咁蓮藕; 豆芽; 豬頸肉; 雞軟骨同茄子等😍。大大份干鍋上枱係會連埋一個明火爐仔㷫住☺️,雞軟骨份量好多,而且啖啖都保留咗孜然味; 香辣味和麻辣味三合一😝,真係好開胃,不錯。凍豆漿🥤$18甜甜地解辣之選,不錯🤪。#nicefoodie尖沙咀—--------------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #
川粵
地址: 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊11樓

朋友帶我去尖沙咀試新野😗~

至尊套餐🍱$108

晚市干鍋🍲$30-$42/款

凍豆漿🥤$18
甜甜地解辣之選,不錯🤪。

#nicefoodie尖沙咀

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk  #香港 #香港美食 #美食 #尖沙咀美食 #打卡  #尖沙咀 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #中菜 #川菜
2023-03-29 96 浏览
尖沙咀食肆林立, 百花齊放, 川粵是一間川菜館, 位於廣東道流尚坊, 裝修簡潔舒適。川菜以善用麻辣調味著稱, 先來幾個麻辣小食品嚐, 當中以麻辣魚皮和川式豬手最啱口味。麻辣魚皮魚皮非常爽脆又滑溜, 膠質很豐富, 麻辣得嚟又有餘勁, 一度很惹味嘅小食。川式豬手豬手炆得很腍滑, 軟熟易入口, 味道相當吸引, 辣度也容易接受。尖椒皮蛋皮蛋是揀手嘅貨色, 綿滑又甘香, 鋪上惹味嘅豉味尖椒, 令口感更加豐富。涼拌木耳厚肉又爽脆, 辣辣地相當惹味, 涼拌小食佳品。酸菜肥牛首先個酸菜湯底已經很惹味, 又酸又有麻辣感, 肥牛片都幾嫩滑新鮮, 家常美味嘅酸菜, 真係特別醒胃。加上有晶瑩剔透嘅水晶薯粉, 爽滑又彈牙, 又有飽肚滿足感。

麻辣魚皮
川式豬手
尖椒皮蛋
涼拌木耳
厚肉又爽脆, 辣辣地相當惹味, 涼拌小食佳品。

酸菜肥牛

2023-03-27 85 浏览
川菜是中國菜嘅四大菜系, 當中以麻辣最具特色和令人回味。川粤這間川菜食店, 位於尖沙咀尚流坊, 簡約枱橙和陳設, 給人平實親切嘅感覺。先來幾個四川小吃, 麻辣魚皮是一道醒胃嘅涼拌小食, 魚皮爽脆, 既惹味又唔會有飽滯感。涼伴木耳爽脆得嚟又夠腍滑, 厚身夠曬質感。泡椒鳳爪嘅鳳爪非常爽脆, 麻辣口感又有泡椒香味。蒜蓉茄子肉軟熟腍滑, 入口充滿茄子香味, 清淡而不油膩, 加埋啲蔥粒就更惹味。重慶雞煲雞件很惹味, 又有鬆脆嘅雞軟骨, 配菜也很豐富, 份量十足, 大量嘅爽脆嘅翠玉瓜和鮮香嘅茄子, 完全中和雞煲嘅肥膩感, 表面灑滿芝麻和芫茜, 所以吃起來特別香口。

泡椒鳳爪嘅鳳爪非常爽脆, 麻辣口感又有泡椒香味。

重慶雞煲

2023-03-24 70 浏览
有日出左去尖沙咀,行完街又要搵地方醫肚,見到有間樓上餐廳食川菜,今次就試下新野~嗌左d前菜,泡椒鳳爪 & 麻辣魚皮,幾爽口,微微的辣,幾過癮!之後仲嗌左個蒜蓉茄子,燒到好juicy, 啖啖肉啊~呢幾款都系$48 ,性價比幾高👍🏻 最後仲嗌左個干鍋,味道有得揀孜然/香辣/麻辣~今次就嗌左麻辣小辣,都吾算辣,干鍋配料要嗌至少5款,我就揀咗肥牛、雞翼、豬頸肉、雞軟骨、萵筍、椰菜花etc🤣 好貪心,咩都想食,嗌到成鍋滿滿

2023-03-24 84 浏览
新開川菜館,睇過menu價錢都幾平,決定試下。至尊套餐前菜小食花多眼亂樣樣都想試,於是叫咗個至尊套餐,九宫格內放滿9碟小菜,有口水雞、紅燒牛肉、川式豬手、涼拌木耳、涼拌萵荀、尖椒皮蛋、泡椒鳳爪、麻辣魚皮同紅油抄手。麻辣魚皮夠爽脆、紅燒牛肉夠晒腍身又入味、口水雞嫩滑又惹味。九款小食有辣有唔辣,各有特色。酸菜魚選用香滑甜美的魚,再加入酸菜,入口酸辣分明,配合港人口味,香料、酸度不會太濃和太酸,恰度好處。大鍋內也有很多配料,薯粉、蓮藕片、萵荀、杏鮑菇等,價錢便宜,卻足料,性價比高!食辣野當然要叫番杯可樂、新鮮豆漿解下辣。
新開川菜館,睇過menu價錢都幾平,決定試下。

至尊套餐

酸菜魚

食辣野當然要叫番杯可樂、新鮮豆漿解下辣。
2023-03-18 79 浏览
最近想吃辣刺激一下苦悶的上班族人生😙 去了位於尖沙咀流尚坊的川菜樓上餐廳,這裡的川菜有着四川地道的味道,真是讓我驚艷不已。特別是他們的小食,每個都讓我一試難忘😍麻辣魚皮這道小食的口感非常獨特,魚皮的脆脆口感搭配上香辣的調味料,真是讓人回味無窮~涼拌萵筍清爽口感非常適合夏天吃,萵筍切成細條狀,搭配上酸甜微辣的調味料,十分惹味😆麻辣皮蛋川菜的經典小食😍 皮蛋的香氣和麻辣的味道完美融合在一起,份量還不小😋麻辣烤魚好大的一盤,滾了後香氣撲鼻! 魚肉肥美且鮮嫩,搭配上川菜的特色調味料,讓人一口接一口,根本停不下來😋

麻辣魚皮

涼拌萵筍