2018-07-25 885 浏览
經常聽班frd話紅磡果間川粵米線大王點正點正,今日咁岩途徑哩附近,就決定搵來試下啦,去到就有位,幾好彩首先講個米線先啦,微辣,份量好多,D米線唔會太林,有咬口。湯底夠酸夠曬開胃,肉丸既味道都好特別,D肉好紮實,細細粒幾得意,D金針菇浸到D湯底,入口幾惹味。碟口水雞超好吃!有雞肉既鮮味,花生碎,蔥花,芫荽,辣椒油,蒜泥調成的汁底,好香,辛辣度同麻度我都覺得岩岩好價錢唔貴又好食,鍾意食辣既可以試一試啦!抵食呀!

碟口水雞超好吃!

價錢唔貴又好食,鍾意食辣既可以試一試啦!

抵食呀!
2018-07-22 604 浏览
舖頭近住火車站同Poly, 所以好多時都好多人。難得今日行過有位,即刻入去坐低叫野食。侍應好有禮貌,記得曬你食開乜👍🏻👍🏻👍🏻《口水雞》由於唔係好食得辣,所以叫左半隻走辣。雞肉好嫩好滑,食下食下就成碟清曬。《孜然牛肉》出邊好小見有得食。炸到好干身,小小油都睇唔到。D肉又好淋,唔食得辣都會接受到。《蒜蓉炒菜心》依個就一般般,油左D。《上湯龍抄手》其實即係雲吞。細細粒,一淡一粒都幾好味。兩個人埋單二百零蚊,唔算貴。簡簡單又唔想日日茶記係唔錯既選擇。

侍應好有禮貌,記得曬你食開乜👍🏻👍🏻👍🏻
口水雞

《蒜蓉炒菜心》依個就一般般,油左D。

《上湯龍抄手》其實即係雲吞。細細粒,一淡一粒都幾好味。

2018-06-28 533 浏览
講到紅磚大學附近既麻辣食堂...我相信好多人都會提起呢間舖...同學仔都有讚無彈...咁就跟埋去試下喇舖頭主要食米線同紅薯粉...當然四川野少不得口水雞之類今次就叫左碗重慶酸辣魚肉紅薯粉酸辣雖然只係小辣…但係夠晒風味…魚肉都夠晒入味…紅薯粉就屬於扁身唔會太淋…同出面舖頭有啲唔同…份量都大碗仲有啲酸菜肉碎芫荽做配菜仲有叫左碟麻辣牛肚…夠爽夠入味跟餐可以加埋油菜添…可以平衡返啲價錢又唔貴…抵食…鍾意食辣既值得一試

舖頭主要食米線同紅薯粉...當然四川野少不得口水雞之類

…可以平衡返啲

價錢又唔貴…抵食
…鍾意食辣既值得一試
2018-06-19 442 浏览
喺網上見到很多正評吸引了,所以即管試一下到底值不值,點了口水雞,其實質素真是一般,雞都是肥肥的,醬汁跟外面差不多。再點了大和米線,其實用料感覺可以,但我明明點了麻辣湯底,結果來了清湯。跟店員投訴了他只説我點了微辣所以感覺不到辣,可惜我朋友也點了麻辣湯底,我試過他的湯底我發現廷好吃的。結果店員隨便為我湯底加上了辣椒粉便過渾去了。今次總體都是不滿意他的服務。但其實麻辣湯底是很香四川的香料味。點了紅薯粉,覺得紅薯粉煮得不夠霖,食落去感覺還是硬的,跟廣東菜的瀨粉差不多。下次是米線應該會好一點。我在點了五香牛展和涼拌木耳,牛展感覺普通,牛展的肉質和調味料配合但是牛展的口感實在很普通的用料,有一點用微波爐弄熱的感覺。涼拌木耳其實是一款很容易整的前菜,我在國內吃的都很好吃,但是他們第一兩半的醬料很差,辣味跟萬我在國內吃的都很好吃,但是他們第一涼拌的醬料很差,辣味跟麻味配搭份糧錯晒,最激氣就係連木耳食落去都唔爽,有煮過頭嘅感覺,林晒。所以都唔建議大家係度點前菜。但是價錢真的很平民化,下次去都只會淨點湯麵算。
2018-05-27 458 浏览
今日同朋友專登去紅磡食麵,我朋友一直都鐘情呢間舖,但我今日食,覺得一般般我哋叫左豬大腸腩肉麵同埋口水雞食,個人覺得麵係幾好食,相對譚仔,呢間麵嘅食材正啲,仲要多啲餸供選擇,亦可以換做紅薯粉。豬大腸腩肉米線,推薦指數:4/5豬大腸夠乾淨,又入味,吾會食完肚痛,腩肉肥瘦適中,師傅炆得入味,又吾太乾,仲係juicy 口水雞,推薦指數:2/5口水雞要好食最緊要係雞夠滑,但係可能師傅煮過隆,雞肉質太淋,口感好差。不過醬汁都香辣嘅,係肉質差左啲

豬大腸腩肉米線,推薦指數:4/5

口水雞,推薦指數:2/5

2018-04-24 388 浏览
呢間野我食左好多年,水煮魚一定點,食到店員都識我。性價比高,唔係淨係辣,仲魚油香味,令人好開胃。四季豆炒牛肉係我特別要求的,菜單並無,大家可以試下,夠火候,返唔到轉頭!性價比超高!
2018-04-17 380 浏览
近排有左米線引,不過個人就麻麻譚仔個啲,反而係鐘意食啲小店,感覺製作更用心,味道更特別。近排只有工作和工作嘅日程,食嘢都局住係紅磡區。不過好彩紅磡多嘢食!今日食嘅係川越!!係以前都好鐘意食嘅食店。一黎佢就腳,二黎佢味道真係幾有風味架!依到嘅招牌係口水雞米線,係好食嘅!不過以前實有食得太多啦。所以就冇叫到,胃口麻麻就叫左袐製肉丸加酸豆角。諗住開胃啲!!佢嘅肉丸味道都幾特別,加左特別嘅香料,而且肉質好實,細細粒得黎幾有料!酸豆角都係酸豆角,都係我鐘意嘅嘢黎嘅!所以都係好評架!佢所有嘅麵底都幾乎食過咁濟。要講再好食都係米線,依到嘅米線較粗,而且有米香,一啲都唔似食膠😂😂😂。其實間唔中食下都真係幾唔錯嘅選擇!

2018-02-27 473 浏览
要推薦大家去川粵食口水雞米線 平時去開既朋友 應該會一人叫一碗食 大約係$38 但有晚發現叫半隻口水雞$75 再加每碗米線$10 係更加抵食 啲口水雞多到3-4個人食都得🤤🤤🤤 再叫杯凍檸茶飲都係加5蚊 下次幾個人黎食可以試下咁樣叫 見到咁大碟雞真係好爽 同埋真係好好食😝😍🙆🏻‍♀️
要推薦大家去川粵食口水雞米線
除了油,只有油膩, 難食米線大王? 唔要健康可以入黎是日其實想去附近的新X米線, 可惜無開, 去了呢間"米線大王"上次已黎過 , 失望而回, 果然可一不可再.第一次黎叫左口水雞米線......如圖做咁多年人可能食左最多油的一碗米線心中只有一個想法, 佢地煮咩煮到咁油?????????明明雞同米線已分開上.......米線都可以咁油膩........好恐怖!!!!!!收我37蚊............口水雞只俾雞頭雞尾..........分量小到!!!!!!辣度就岩岩好, 但未見非常好食, 都是一般店舖食到的所謂"重慶口味", 不太麻辣第一次用餐感受: 好唔健康又小家第二次, $24 擔擔麵打算俾多次機會, 而且今次叫麵, 心諗, 應該無事掛!!!!!!點知, 除了油都係油!!!!!!!!!!我真不明白店家係點樣煮的???? 麵可以又硬又一舊舊, 係一條條但並不可以叫爽口, 因為每口都混雜好多油, 碗底好多油!! 重慶的擔擔麵真係咁樣?????這家店真係無救了, 煮麵,煮米線, 有湯無湯, 結果都係一樣, 油溢, 食到滿口油, 唔知自己食緊乜!!!!!口味也完全沒有驚喜, 點解可以自大
[Dal麻辣米線控第9篇] 除了油,只有油膩, 難食米線大王? 唔要健康可以入黎

上次已黎過 , 失望而回, 果然可一不可再.

第一次黎叫左口水雞米線......如圖

做咁多年人可能食左最多油的一碗米線
心中只有一個想法, 佢地煮咩煮到咁油?????????
哇咩事呀油到咁, 想無三高幾難

第一次用餐感受: 好唔健康又小家
雞頭雞尾, 非常小家的分量

第二次, $24 擔擔麵

點知, 除了油都係油!!!!!!!!!!
非常油膩
唔知食緊乜

這家店真係無救了, 煮麵,煮米線, 有湯無湯, 結果都係一樣, 油溢, 食到滿口油, 唔知自己食緊乜!!!!!口味也完全沒有驚喜, 點解可以自大到自己做大王?????

以後都不會再來......可怕的用餐經驗
我唔期望店家會見到有改進
只係唔明點解咁多客群都係 大專生/ 大學生...可能年青人真係食野咩都無所謂啦...真係三五成群......
不過, 米線大王?  無人識你呀!!!!!!!!
2018-01-18
午餐
2017-12-27 486 浏览
平時落紅磡食飯每次都會經過呢間米線舖,但就未入去食過,因為店面唔係好吸引然而有一次朋友就帶住我黎食宵夜,話呢間既口水雞好好食~選擇幾多,除左口水雞之外,伙計都推介宮廷豬軟骨,下次可以黎試下xd甘我就按朋友既介紹,點左個重慶口水雞紅薯粉($37)紅薯粉同平時食開既有d分別,呢隻麵質比較特別佢比較爽口,冇甘難咬爛感覺上消化得快d,唔知係唔係心理作用啦叫左小辣,呢見舖頭做得唔係好辣,唔洗比d紅油嚇親覺得麻辣香可以做得再突出d~佢既主打當然係口水雞啦!口水雞另上,雖然佢低浸係辣油入面,但都唔會太辣的,唔洗驚份量適中,都有差唔多5-6舊雞特別喜歡佢d雞皮,做到有種果凍既感覺,好有質感又唔會膩!雞味唔算特別濃啦,但口感都幾唔錯,幾有咬口!價錢中上,但會再幫親既!

甘我就按朋友既介紹,點左個
重慶口水雞紅薯粉($37)
紅薯粉
紅薯粉同平時食開既有d分別,呢隻麵質比較特別
佢比較爽口,冇甘難咬爛
感覺上消化得快d,唔知係唔係心理作用啦
叫左小辣,呢見舖頭做得唔係好辣,唔洗比d紅油嚇親
覺得麻辣香可以做得再突出d~
口水雞

佢既主打當然係口水雞啦!
口水雞另上,雖然佢低浸係辣油入面,但都唔會太辣的,唔洗驚
份量適中,都有差唔多5-6舊雞
特別喜歡佢d雞皮,做到有種果凍既感覺,好有質感又唔會膩!
雞味唔算特別濃啦,但口感都幾唔錯,幾有咬口!

價錢中上,但會再幫親既!
2017-12-13
2017-12-19 376 浏览
開完會食飯,一落紅磡橋就見到佢嘅招牌有白黃兩款餐牌,黃色平啲,但好多餸都同白色相同問過侍應有咩分別,唔知佢聽唔到定點,佢只係一手攞咗張紙幫我落單碗大細同點白紙嘅人一樣🤔問過侍應佢啲麵係咪好辣,佢話係,結果就叫咗小辣點知辣度仲微過熱浪薯片......食到辛辣麵嘅人至少要叫大辣肥而不爽,普通之作🙄唔似食開嘅薯粉,冇乜味,但好在咬得斷但都係鍾意晶瑩剔透嗰種多啲😑唔太正宗,有更好選擇......😐
開完會食飯,一落紅磡橋就見到佢嘅招牌

有白黃兩款餐牌,黃色平啲,但好多餸都同白色相同
腩肉酸小辣紅薯粉

碗大細同點白紙嘅人一樣🤔
問過侍應佢啲麵係咪好辣,佢話係,結果就叫咗小辣

肥而不爽,普通之作🙄

唔似食開嘅薯粉,冇乜味,但好在咬得斷
但都係鍾意晶瑩剔透嗰種多啲😑

唔太正宗,有更好選擇......😐
2017-12-03 341 浏览
由讀poly到宜家都好多年,以前住hall可以一星期食幾餐😂畢左業之後基本上每年都會過黎食幾次!而每次都必食口水雞!🤤今次帶左同我一樣鍾意食辣既爸爸黎食,我地叫左豬軟骨薯粉同埋半隻口水雞,口水雞雖然肉唔多,但整得好入味一定唔會食到雪味!另外,呢道既紅薯粉好特別,唔係un既,而係爽爽地😅暫時係香港都仲未搵到第二間米線舖同佢用一樣既薯粉呢!😋呢道仲有好多唔同款既小食同小菜架!之前食過水煮魚都好好味!想食辣野又唔想食得咁貴既人可以黎呢道一試呀!

豬軟骨紅薯粉
豬軟骨紅薯粉
2017-10-18 326 浏览
My friend told that the food here is great and he visited this restaurant many times when he was in university. Thus, I asked 2 friends to go with me on this Tuesday night to try some Sichuan favor. We ordered boiled spicy fish, chongqing favored chicken , Wonton and fried green vegetables.None of them tasted good enough. The ‘little spicy’ is not spicy at all. And without flavor or umami, how can you call it as Sichuan dishes?! And I strongly doubt that the fish and chicken is not fresh because
And I strongly doubt that the fish and chicken is not fresh because of the texture and flavor. And my stomach feel uncomfortable after this dinner.
Would not come back again.
2017-09-27 353 浏览
离poly不远,一落天桥就是了。味精不重,不会太口渴。点了酸辣汤底够酸开胃,小辣一点都不辣。云吞好吃,皮薄。口水鸡不够麻辣。热柠水免费,其他饮品要加钱。以后会继续光顾。
2017-09-04 431 浏览
第一次食,叫了口水雞米線,外賣加1蚊共HK38.  無肉食既, 全部都係骨頭咁濟,一舊淨肉都無,最完整係一隻雞翼尖但最搞笑係唔見上部份既雞翼既, 好搵笨! 如果係堂食,我一定出聲,但係咪蝦我叫外賣無機會打開來睇,就俾哂D豬頭骨俾我? 豬骨湯底係OK既,米線係OK既,但HK38 去買一個淨面吃,唔會再去食!
2017-09-04
5 分钟 (外卖自取)