2024-01-11 373 浏览
今次同大家講嘅,係一間我剛去試過嘅餐廳,個名我兜唔起,但間餐廳弄嘅鍋物我嘗過之後真係覺得要同大家分享吓。腦海中仲記得佢哋嘅「滑雞肥腸鍋」,辣度揀咗小辣㗎,食落去剛剛好,唔會辣過頭,但又能夠令我喊出豪情,正啦!雞肉超級入味,拎上手咬落去時傻左傻右嘅,啖啖肉嗰種感覺真係過癮!肥腸呢,我就更加讚,清潔得嚟超級無敵滑,食落真係無一啲腥味,嘴巴裡邊全係鮮味。🤩最後,落咗啲鍋底,加咗些小料,那個湯吖,滋味噴香,流連舌尖。即刻整得好似打邊爐咁溫馨嘅感覺,喺屋企都可以過到夜。寒冬裡頭,呢個真係滿足到我個貪吃嘅小宇宙呀!❤️😋🏠總之我嘅總評係:好食又抵食,冬天必備良方!落次一定要再去整碗嚟犒賞下自己!

2023-12-15 338 浏览
講真,今次去呢間茶餐廳,感覺真係好之得㗎!一入門口,就聞到陣陣咖啡香,飄曬成間店,經已嘴饞到不得了。起頭揀咗杯絲襪奶茶,啱啱好既濃郁奶味,啖啖香滑,真心唔講大話,啜一啜心情都跟住好曬!再來份鹹檸七,酸酸地帶點微辣,一飲過癮,解膩得嚟又提神,口感完美攪拌。最正既一定係個豬扒包啦,豬扒煎得外脆內嫩,仲加埋特製醬汁,每啖都滲住肉汁,噴香咬落去真係痴口,咁香咁滑,還有青瓜脆脆哋,清新解膩,真係食到停唔到口!然後嗰個牛油豬柳蛋治,人稱「肥而不膩」,鬆軟嘅包同厚切豬柳蛋,滿滿既牛油味,攞命相擁,流心蛋黄沙沙流出,每一啖都夠哂份量。總括來講,今次食得好滿足,成個飯局輕鬆又開心,真係正到彈!每樣嘢食都做得入味得嚟又有新意,下次一定會再嚟,搵班Friend開心share下!🥪🍋☕

2023-12-10 254 浏览
馬鞍山出晒名係美食沙漠 近年來好多連鎖餐廳都入馬鞍山插旗 但係 都一樣meet唔甩沙漠呢名號而大水坑便是這沙漠中的綠洲泰國嘢 茶座 糖水 出品都好優秀講起食烤魚雞煲 首選一定係大水坑間川辣仔雞煲麻辣鮮香 好惹味 每次黎必嗌 仲要加多d芫茜先過癮 食完雞煲可以加湯打邊爐 打邊爐嘅配料都好多選擇 食材新鮮價錢合理最難得係不限時 三五知己 嗌隻凍啤邊食邊傾 輕鬆自在老細同店員服務一流 唯一美中不足就係客多檯少 最好提前預約#这家店回头客超多想吃你就来 #真材实料才能做出好味道 #同城好店推荐
馬鞍山出晒名係美食沙漠
#同城好店推荐
2023-12-09
  • 麻辣雞煲
2023-10-01 348 浏览
今日同女朋女行街,無意中搵到呢間烤魚店,好食又足料,飲品好好飲並唔係平時飲開個啲死甜,老闆非常nice,二個人食飽到食唔哂甘制,埋單都只係500蚊有找,大件夾抵食!
2022-12-07 1020 浏览
12月首個最凍既一日梗係要去打邊爐暖下個身~好耐無番馬鞍山食飯既我聽到屋企人介紹呢間唔係開左好耐既小店,細細間但係都feel到黎得呢到食野既都係左鄰右里! 好彩有卜位,如果唔係就要等一陣啦!💙酸菜魚 $368好香酸菜味,好足料,啲魚片都夠曬大舊!老闆都有提醒我地啲魚可以一路滾住食,就算食到最尾都仲係甘滑~配料本身有啲大豆芽,木耳,水晶粉等等💙招牌肥腸 $58一見到招牌呢兩個字知道係必試啦!大大碟,拎黎打邊爐一流呀~肥腸清潔得好好,唔會有怪味,而且好爽口,擺耐小小時間連啲湯汁都吸埋真係超正!!💙萵荀 $48每次食酸菜魚萵荀呢個配料都係必點,因為可以試真啲個湯底咩料! 出色! 呢個萵荀又係大大碟而且好大塊!💙泡椒雞腳 $42其中一款涼拌小食,雖然佢話係泡椒,但係食落去又唔係好辣喎!馬鞍山呢啲小店其實都好出色架,有時間同屋企人黎試埋個雞煲同烤魚先!!!

💙酸菜魚 $368

💙招牌肥腸 $58

💙萵荀 $48

💙泡椒雞腳 $42
其中一款涼拌小食,雖然佢話係泡椒,但係食落去又唔係好辣喎!

疫情下,冇得堂食,又凍冰冰,今日試吓買雞煲外賣,由於我試過中午堂食,午餐都好好味,野食又夠熱,仲有湯送,仲好足料,所以決定買一隻雞煲嚟試下。老闆好好人,好積極地叫客人自攜自己個煲去買雞煲,可以慳返外賣盒,又可以環保啲,所以我自己都比佢說服咗,帶自己個煲去買。當我取外賣嘅時候,廚師係即叫即做,拎到返屋企個雞煲仲係熱辣辣,不停散發出香噴噴嘅雞煲味今次我地四個人食,份量好足夠,配菜都好足料,雞煲味夠香夠濃,我叫小辣,辣味啱啱好,一定會再幫襯

重慶麻辣鮮雞鍋
2022-02-25
等候时间
10 分钟 (堂食)
重慶麻辣鮮雞鍋
2022-02-06 618 浏览
📍川辣仔烤魚雞煲📮馬鞍山大水坑南街85號地舖.呢間小店係一間位於馬鞍山大水坑村新開既火鍋店, 主打雞煲🐔烤魚🐟亦提供一般火鍋既湯底俾食客選擇.最近由於疫情關係無得出街打邊爐, 所以係週中放工回家沿途買個外賣雞煲, 返屋企烚下烚下🍲.滑雞肥腸鍋 小辣 半隻HKD168拎到返屋企倒啲雞件出黎仲係熱辣辣, 好快咁炒一炒興返起啲雞件就可以開始食🥢雞煲醬料濃郁, 花椒辣椒紫洋蔥等等配料齊全, 雖然只係叫左半隻雞, 份量都好足, 雞件嫩滑同有肉地, 味道亦好惹味😌最欣賞係雞煲本身配搭埋肥腸, 而呢度嘅肥腸處理得好乾淨, 無咩肥膏, 好味之餘食落都唔會太有罪惡感食完雞煲當然就要加湯打邊爐, 老闆好好人咁準備左兩大碗雞湯比我地, 非常體貼😙.我地另外準備左一啲match雞煲既火鍋配料, 包括鮑魚, 豆卜, 魚旦, 京蔥, 雲耳, 大豆芽, 冬瓜等等, 最後加埋個烏冬索晒啲雞煲醬汁可以話係毫無破綻😜.希望疫情快啲完結, 可以去呢間小店堂食打邊爐, 試埋佢嘅烤魚嘅質素😎.整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食物味道:🤤🤤🤤🤤服務態度:🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼物超所值:💰💰💰💰回頭基率:💨💨💨💨💨.#nonstopeatin
📍川辣仔烤魚雞煲
📮馬鞍山大水坑南街85號地舖
滑雞肥腸鍋 小辣 半隻HKD168

滑雞肥腸鍋

我地另外準備左一啲match雞煲火鍋配料, 包括鮑魚, 豆卜, 魚旦, 京蔥, 雲耳, 大豆芽, 冬瓜等等, 最後加埋個烏冬索晒啲雞煲醬汁可以話係毫無破綻😜

整體環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
#nonstopeatingdiary馬鞍山
2022-01-19
外卖自取
2022-01-30 558 浏览
冇得出街食團年飯,呢幾日又凍凍地,諗住買個雞煲回家打邊爐。網上見到原來大水坑站附近村屋有間食烤魚雞煲,仲可以接受電話預訂落單,於是上星期訂定今天外賣自取,近近地支持下小店。餐廳裏面非常整潔乾淨,見到有好幾個街坊攜帶煲來外賣,原來店主一向支持環保,當然他也會提供收費外賣盒。做節就唔打算戒口,叫了滑雞肥腸鍋,份量足一隻,仲有不少芫荽、紫洋蔥,顏色非常靚,而且香噴噴;因為家中小朋友唔食辣,所以麻辣醬料分開裝。雖然汁底走辣,但都不失醬汁嘅惹味,小朋友食到舔舔脷,我和老公就加埋麻辣醬,大家都食到唔停口。雞肉入味嫩滑,腸洗得乾淨唔臭,餐廳仲俾咗一碗湯打邊爐用,自己買咗配菜。餐廳除了晚市,還會提供早餐及午市套餐。店主用心製作,從餐廳整潔度、食材新鮮乾淨、醃料入味、鼓勵顧客支持環保、盼望他能捱得過這個疫市政策。
餐廳裏面非常整潔乾淨
,見到有好幾個街坊攜帶煲來外賣,原來店主一向支持環保
,當然他也會提供收費外賣盒。

、醃料入味、鼓勵顧客支持環保、盼望他能捱得過這個疫市政策。
滑雞肥腸鍋  (一隻)
麻辣醬
2022-01-29
等候时间
15 分钟 (堂食)
滑雞肥腸鍋  (一隻)
麻辣醬
川辣仔烤魚雞煲 (馬鞍山).又係外賣雞煲🤪無辦法啦無得堂食,男朋友住馬鞍山咁就fit可以去佢屋企食🥰老闆好好人勁有禮貌!.▪️滑雞肥腸鍋▪️.份量都幾多,有好多件肥腸而且最重要係夠乾淨! 我好怕食啲腸入面好肥,有陣益味真係不了!( ・᷄ὢ・᷅ )雞件切得係比較細件,入面仲有好多椒類調味,老闆知道我地火鍋仲跟埋大大碗湯!.因為我地都好幾個人食,就額外再買左好多配粒,京葱娃娃菜腐皮枝竹豆卜等(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 個汁好好味所以索埋都好正!住附近嘅人真係可以一試!.📌 川辣仔烤魚雞煲 (馬鞍山)馬鞍山大水坑南街85號地舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
川辣仔烤魚雞煲 (馬鞍山)

老闆好好人勁有禮貌!

▪️滑雞肥腸鍋▪️

住附近嘅人真係可以一試!
📌 川辣仔烤魚雞煲 (馬鞍山)
馬鞍山大水坑南街85號地舖

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-01-19 473 浏览
晚市又開始禁堂食,每日收工又要傷腦筋諗去邊到買外賣,尤其身為美食沙漠居民,馬鞍山市中心一帶食肆每日都大排長龍,就連大型連鎖都人頭湧湧,真心等外賣都等到攰。最近大水坑朋友報料新開咗一間火鍋雞煲店,提供外賣自取之餘價錢經濟實惠,而且新開張幫襯既人唔算多,今晚就整返個雞煲試一試。雖然我唔係住大水坑,但其實係馬鐵站過去都算近。而今次第一次幫襯所以就Walk in過去,到達後由落單到取餐時間都只不過5分鐘左右,唔想等仲可以打定電話過去落單。等外賣期間順便都參觀埋鋪頭內部裝修,新開張環境都算光鮮企理,座位而4人卡位為主。而餐牌亦見到除咗雞煲之外亦有提供大量火鍋食材,等恢復晚市後再試下堂食先得。介紹之前講樣野俾大家知先,店主非常鼓勵自備器皿盛載雞鍋,因為所用到膠盤都非常之大都幾唔環保,第一次唔知道唯有接受,但下次我會有備而嚟。🌟 滑雞肥腸鍋 (半隻) $168今次點滑雞肥腸鍋小辣。首先香料配料非常豐富,洋蔥、芫茜、唐芹鋪滿哂,而雞件份量亦都相當多,可見店舖所選用嘅滑雞都相當大隻。首先醬汁非常惹味,濃而不咸,花椒及辣椒等香料味道出眾,而且醬汁以雞煲嚟講絕對唔油膩。而雞件入口相當嫩滑,唔會處理得太熟而影

🌟 滑雞肥腸鍋 (半隻) $168

今次點滑雞肥腸鍋小辣。首先香料配料非常豐富,洋蔥、芫茜、唐芹鋪滿哂,而雞件份量亦都相當多,可見店舖所選用嘅滑雞都相當大隻。首先醬汁非常惹味,濃而不咸,花椒及辣椒等香料味道出眾,而且醬汁以雞煲嚟講絕對唔油膩。而雞件入口相當嫩滑,唔會處理得太熟而影響口感。肥腸份量亦都非常十足,起碼有十件以上,肥腸處理得相當乾淨之餘又不失肥膏,肥腸內裡吸收哂醬汁,口感爽彈惹味。真心覺得以呢個價錢作為小菜送飯或者火鍋食材及湯底絕對物超所值。
2022-01-14
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
  • 滑雞肥腸鍋
2022-01-19 99 浏览
疫症期間夜晚又冇得去食飯,一向我好鍾意食雞煲,朋友同我講大水坑呢一間雞煲唔錯,早兩日我就叫老公放工去叫外賣,店員即叫即整,相當用心,我哋叫咗個小辣嘅麻辣雞煲,雖然係半隻,但係份量都好多,我哋兩公婆都食都好飽,另外仲有墨魚滑,應該係自己新鮮手打,味道唔錯,黑柏葉,同埋炸魚皮,外賣仲有九折,會再幫襯。聽朋友講如果烤魚都唔錯,下次我又要再買,馬鞍山區其實都有好多好嘢食,感覺店員好細心,小店經營,良心之作!支持!
2022-01-19 144 浏览
.大水坑❣️雞煲外賣晚上六點後禁堂食,又有咩好怕喎😎連出名美食沙漠既馬鞍山都有非常出色既外賣選擇!心血來潮想食啲辣野,凍冰冰又岩哂打邊爐,仲唔係雞煲🤪餐廳係正大水坑村最當眼既位置,見到停車場望入村就會見到川辣仔🌶既蹤影!六點後禁堂食,見到老闆貼哂一張張外賣係牆到,相信大家都發現左哩間雞煲外賣🤭唔好睇見老闆黑黑實實,其實好健談同貼心,會問你食辣既程度之外,如果擔心太辣/唔夠辣,會額外跟個雞煲醬比你返去再自己調辣度😍🔸肥腸辣雞煲(半隻)老闆介紹最主打既肥腸雞煲😎用上新鮮既肥腸,處理肥腸係非常考功夫!要洗得乾乾淨淨之餘仲要炒到入哂味,師父既功架果然唔可以睇少!主角…雞都好有要求,必定要用上龍崗雞🐥勝在肉質夠厚,啖啖都係肉!加埋香料、辣椒、蒜頭爆開同秘製雞煲醬👍🏻返到屋企一炒就香到全屋每一個角落都有雞煲味🥰老闆仲好貼心會問你之後會唔會用埋黎打邊爐,會既話就會跟埋個豬骨湯底比你!其他打邊爐配料因為禁堂食既原因就未必可以係川辣仔🌶一次過訂喇!溫馨提示🤍想試就預早打去訂,每日優質靚雞都限量發售,賣完就無嫁喇?P.S. 其他打邊爐配料都係係沙田街市額外買🤭好味指數:9.5/10川辣仔烤魚雞煲 馬鞍山大水
大水坑❣️雞煲外賣

🔸肥腸辣雞煲(半隻)

溫馨提示🤍
想試就預早打去訂,每日優質靚雞都限量發售,賣完就無嫁喇?

P.S. 其他打邊爐配料都係係沙田街市額外買🤭

好味指數:9.5/10

川辣仔烤魚雞煲
馬鞍山大水坑南街85號地舖

—————————
#hk #hkig #hkfoodie #mos #taishuihang #spicy #chickenbowl #馬鞍山 #大水坑 #雞煲 #烤魚
最近爆發第五波,晚市又禁堂食。天氣漸凍,叫外賣來到都涼左,好想食D熱辣辣嘢食。畀我搵到 呢間川辣仔, 佢哋主打烤魚雞煲 仲可以外賣。如果早啲同佢哋講仲有得借埋烤魚板,同辣雞煲用嘅大鐵煲。 今晚佢哋生意唔錯,我遲咗叫,冇曬大鐵煲借。外賣一啲都唔馬虎。 啲雞爆香曬配埋洋蔥芫茜 蒜頭同所有香料, 自己加熱即刻香噴噴。佢哋好細心。配埋上湯送俾你。食完個雞煲,衹要加湯就可以用嚟打邊爐。加自己鍾意食嘅麵呀菜呀牛肉呀咩都得。味道好惹味,簡單公仔麵都變上菜。忍吾住加支啤酒,very good!份量好多。兩人食吾哂。留起左一半,第日加又嚟加粉絲同大白菜(可惜冇豆卜),又Ko一餐中午啦。佢哋另一主打係烤魚,不過師傅話兩個人應該食唔曬。一於試下團年飯叫番隻烤魚年年有餘。 今次要早啲落單同埋叫佢預留這個烤魚板畀我先。順便一提, 雖然佢就喺大水坑停車場側,不過個停車場好爆,排長龍等泊車。 如果呢就同佢哋早啲溝通 , 攞我咪就唔使排隊泊車啦。

今晚佢哋生意唔錯,我遲咗叫,冇曬大鐵煲借。

2022-01-14 91 浏览
疫情搞到無得堂食,好慘夜晚無得出去食飯,突然好想食雞煲,諗起屋企附近新開左間雞煲火鍋,可以買返屋企整個雞煲加火鍋。叫左個小辣,雞煲份量足,醬料味濃好惹味,麻麻辣辣,味道有層次,雞肉嫩滑,本身好怕食到鞋身嘅雞肉又或者骨多肉少,但哩個雞煲舊舊都大大件,啖啖肉。外賣會連埋一碗豬骨湯,十分窩心,可以加湯打邊爐,味道香濃,加料落去都唔洗點豉油。另外加$9有兩罐啤酒, 加埋都係百幾蚊,價錢算抵食。 除左雞煲,仲有烤魚可以order, 有得食江團魚,啖啖肉,既然雞煲都咁靠得住,我諗烤魚都應該唔錯,下次可以再黎幫襯烤魚。
疫情搞到無得堂食,好慘夜晚無得出去食飯,突然好想食雞煲,諗起屋企附近新開左間雞煲火鍋,可以買返屋企整個雞煲火鍋

2022-01-13 76 浏览
喜歡食雞煲既我,之前同朋友在屋企附近食過一次之後,又發現原來馬鞍山仲有另一間可以雞煲打邊爐,但基於宜家無得晚市堂食,就唯有買個外賣雞煲,然後自己買其他嘢打邊爐!呢間鋪位於村屋裡面,都近馬鐵站唔會難揾,雞煲有辣和唔辣,由於預埋小朋友食所以揀咗唔辣的「醬香雞鍋」,半隻雞$168價錢合理,即叫即整,都唔使等好耐,就pack好盒比我!佢知道我會打邊爐仲送埋兜湯比我用,非常貼心!店員叫我回到家倒落鍋煮多2分鐘,我相信係為咗避免煮熟哂d雞之後等到食嗰下就over咗,跟指引做果然無錯,d雞剛剛好,而且醬香味真係超香呀!半隻雞的份量都不少,還有洋蔥、蒜頭、芫荽等配料,味道好夠,所以食完啲雞即刻到埋個湯底落嚟,就可以打邊爐啦,十分方便!個湯底白白地色,估計係豬骨湯。

外卖自取