2009-06-27 1104 浏览
My family and I used to come here pretty often a few years back - my brother liked their barbecue meats (bulgolgi beef, short ribs and skirt steaks); been going to other Korean restaurants lately so haven't been here for a while - came back 8 months ago for a dinner party with 18 people, from my memory the food wasn't particularly good - generally the stir-fries were saltier than average, I certainly remember that my favorite stir-fried spicy octopus did not taste sweet at all. Anyway I wanted t

Anyway I wanted tp give Go Gu Jang a second chance - after so many childhood memories I still want to give it some credit. So I came back for lunch yesterday.

The banchans
are impressive, generally of better than average quality. I especially like their braised eggplants and glazed potatoes which is slightly sweet with anchovies. They also have a cooked white cabbage kimchi with a dash of sesame oil in it.

The tea served was green tea, not barley nor rice tea.

Then came the mains - ordered several lunch sets, all very reasonably priced at around $85-100.

1. Noodles with beef shank ($80/.85)
Thin wheat noodles in a clear broth served with an assortment of julienned vegetables. Broth is mildly sweet and refreshing.

2. Seafood stone pot rice ($85)
This is the disappointment - the portion size is quite meager but it is cheap. "Seafood" consists of chiefly conpoy (dried scallops), cuttlefish and dime-sized shrimps. The rice is premixed with a soy-based sauce that is slightly oily and no crust was formed - big disappointment #2!
It did however come with a small dish of even more homemade soy-oil mixture dipping sauce which really is not necessary - the rice is seasoned enough to begin with. But it deserves an E for effort!
And for the veggie lover - this is not the usual dolsot bibimbap; no rainbow of vegetables as I expected, or as displayed on the menu! Don't recommened this.

3. Grilled bulgolgi beef ($85)
The usual. Beef can come cooked (they cook ti for you) or you grill yourself. I ordered it premade. Marinade was a bit on the salty side, and the metal plate was a bit greasy.

4. Seafood pajeon ($100-110, a la carte, not a lunch set)
Pretty good - golden crisp on the outside, chewy soft and thin, generous fresh seafood (squid and shrimps) - not bad!
I have tried other pancakes here, forgot which one but they are generally reliable.

Perhaps their lunches are of not as good quality. But still from these past 2 recent experiences I am still not that impressed generally - I will give it another one chance some time for dinner, for a la carte items...but that will have to wait another while.
Banchans - the best part of the meal
Beef shank with noodles in soup
grilled bulgolgi beef
  • Banchan
  • seafood pajeon
2009-02-27 664 浏览
2009年1月22日晚飯 – 巨龜莊(利園)是日與男友一同到維園行年宵, 原本想去食中餐, 但近年尾, 好味的中式餐館大都已全被預約食團年飯, 結果揀了應該唔使點等位的巨龜莊, 當然都係男友喜歡的餐廳之一…點了3樣野…1. 燒帶子套餐 – 帶子份量多且非常新鮮, 就算燒既時候火喉控制得唔係咁好, 出現燒過頭的情況, 都冇損帶子的鮮味…配菜的泡菜同芽菜, 味道亦調較得不俗, 唔會太濃味, 亦唔會只係食到辣味…跟既白蘿蔔湯, 有淡淡的胡椒味, 很清香, 係男友所愛的…2. 紅炆牛助骨(5小時以上) – 食親韓國菜我都會點的一個餸, 個人認為如果間餐廳煮得好呢味菜, 其他的食物都應該會有返咁上下水準…雖然餐牌標明牛肋骨會炆5小時以上, 但我覺得唔係好夠腍, 而且味道唔夠濃唔夠甜, 撈飯都差D…可能食開 “秀” 的牛助骨, 又甜又腍, 個人都係鍾意 “秀” 整既牛肋骨多D…3. 泡菜炒飯 – 有D失望, 味道太淡, 結果我地要再加辣椒醬撈黎食先夠味, 叫得泡菜炒飯梗係想食佢既香同辣, 估唔到兩樣都冇, 得少少泡菜既酸味, 唔知係咪傳統既煮法, 不過我就真係唔識欣賞…呢餐算係我倆既第一次既團年飯
2009年1月22日晚飯 – 巨龜莊(利園)

點了3樣野…

呢餐算係我倆既第一次既團年飯, 不過不失啦, 龜背燒套餐可以值得再試…但係牛肋骨都係 “秀” 整得好D, 下次要帶男友去試下…
好好味既燒帶子套餐
紅炆牛肋骨, 一般啦
泡菜炒飯, 唔夠味呢
好好味既燒帶子套餐
朋友話未食過韓國菜, 於是前幾日去開利園做facial, 就約朋友去試下呢間啦.事先已經睇過食評, 訂定位,所以都心裡有數去食.去到呢, 見到環境幾好, 招呼都可以,不過侍應冇主動介紹特式食品, 同埋冇主動介紹一客肉同一套餐的烤肉的區別,等我明左套餐抵食少少後, 又唔介紹套餐裡面有乜東東,樣樣野都要我問到足先得, 太被動.龜背烤肉加水係傳統正宗做法, 唔怪咖 (前面有幾位朋友話怪... ^^"),我細細個食韓式燒烤, 以至去到南韓食都係一樣.肉類我地兩個人, 都算化身食肉獸啦,叫左一客 黑豚肉, 一客鹿肉套餐, 一客鮮魷, 一客帶子,以黑豚肉最出色!! 肉質腍夾嫩口, 味道腌得剛好,相當好味, 早知唔要鹿肉或鮮尤而食多佢一客... 呵呵,鹿肉好耐冇食過, 中等啦, 好似食牛肉咁, 味腌得太咸少少,鮮魷其實幾好食, 但係龜背燒起鮮魷時有少少難度, 因為尤魚卷起後,會中間難熟, 周邊易焦, 如果改為厚身的墨魚扒就會very very good,!! 唔記得寫意見俾佢添!! 帶子中等啦, 好大隻, 好厚身, 不過唔夠鮮甜, 應該係急凍之故.另外叫左個海蜇做前菜, 加上其中一客套餐有三個小涼

朋友話未食過韓國菜, 於是前幾日去開利園做facial,
就約朋友去試下呢間啦.
事先已經睇過食評, 訂定位,
所以都心裡有數去食.

去到呢, 見到環境幾好, 招呼都可以,
不過侍應冇主動介紹特式食品,
同埋冇主動介紹一客肉同一套餐的烤肉的區別,
等我明左套餐抵食少少後, 又唔介紹套餐裡面有乜東東,
樣樣野都要我問到足先得, 太被動.

我細細個食韓式燒烤, 以至去到南韓食都係一樣.
肉類我地兩個人, 都算化身食肉獸啦,
叫左一客 黑豚肉, 一客鹿肉套餐, 一客鮮魷, 一客帶子,
以黑豚肉最出色!! 肉質腍夾嫩口, 味道腌得剛好,
相當好味, 早知唔要鹿肉或鮮尤而食多佢一客... 呵呵,

!! 唔記得寫意見俾佢添!!

另外叫左個海蜇做前菜, 加上其中一客套餐有三個小涼菜,
都幾好味呀~
套餐包一個白飯, 一碗蘿白湯, 三個小涼菜, 一份烤肉, 同一客單烤肉差三十蚊左右,
都抵食ge.

因為唔太清楚份量, 所以我仲額外叫左一個熱菜,
係d 豆呀, 菇呀, 魚肉制品呀, 帶子呀炒炒埋的,
一般啦. 下次唔要佢.

仲有一個迷你人蔘雞湯, 幾好味喎, 兩個人剛好, 唔會太多.

下次兩個人食的話, 我會建議order份量 :
一客迷你人蔘雞湯,
一個烤肉套餐 (最好係要黑豚肉啊!)
另外加兩份烤肉 / 海鮮

就夠了.

另外我地仲一人叫左一客飲品.

所以埋單七百幾.

過程當中侍應大哥成日唔記得加水, 鍋邊好黑啊~

但係抽風做得幾好, 在鍋邊環形抽風, d味未升上來就抽走左, 幾好~
2008-12-05 277 浏览
約了一個灣仔、一個在銅鑼灣上班的朋友吃午餐,我們到了這間他們介紹為"很抵食"的巨龜莊。位於利園5字樓,照理說地利位置不俗,但一進店內見店面客人數目之零落,連朋友都說替他們有點擔心。始終要考慮交通問題,時間實在不算充裕。我們三個都點了已經煮好的午餐,沒有選要自己燒的了。就於利園樓上工作的朋友最遲來,她來時我們已代為落了單。她來到時才告訴我們平常應該是有張紙仔可以自選前菜的,但我們那天並沒有啊,為什麼呢?其實三個主菜都是普通之作,可以說是"行貨",但也不會太差就是了。套餐送雪糕。我有點不明白為什麼在雪糕旁要放粒啫喱,實在畫蛇添足。但以這個地點這個環境這個價錢,的確相當抵食。

但以這個地點這個環境這個價錢,的確相當抵食。
朋友點的炆牛筋骨
朋友點的牛肉炒年糕
我點的韓式風味燒雞肉
套餐送的紅豆 / 豆腐雪糕
2008-11-26 198 浏览
去左食set lunch..價錢大約$80 至85 蚊一set..有前菜3 款.. 湯同甜品..有好多款選擇..有過十種..選了貌相好似石頭飯既五目石鍋飯..oh..原來係另一回事..飯完全唔乾身..連一碗白飯都不如..好好好好好好失望...最後食左個green tea ice cream..同朋友不約而同都覺得無green tea 味...再一個失望...
去左食set lunch..
價錢大約$80 至85 蚊一set..
有前菜3 款.. 湯同甜品..
有好多款選擇..有過十種..
選了貌相好似石頭飯既五目石鍋飯..
oh..原來係另一回事..
飯完全唔乾身..連一碗白飯都不如..
好好好好好好失望...
最後食左個green tea ice cream..
同朋友不約而同都覺得無green tea 味...
再一個失望...

2008-09-25 64 浏览
同事補請生日飯.一去到便有南瓜粥飲,味道不錯,清清甜甜.之後點了牛肋骨餐.有前菜2碟,我們要了泡菜和芽菜,由於不太喜歡吃,所以不作評論了.牛肋骨醃得好好味,又啖啖肉,好正.由於唔夠飽,再叫了一個雜菜石頭窩飯,味道麻麻地.可以不點.最後叫了半隻人蔘雞,湯好有雞味,又夠熱,雖然要95元都值得.甜品可以揀雪糕和熱啡和茶,我揀了綠茶雪糕加2粒啫喱,雖然雪糕質感不算太滑,猶幸綠茶味道豐富,啱晒我口味服務一般,環境舒適.

服務一般,環境舒適.
2008-08-05 52 浏览
2008年7月31號 - 巨龜莊銅鑼灣希慎遁33號利園五樓大陸有親戚朋友黎港旅遊,屋企人就搵左間好小小既餐廳食韓燒,當係幫親戚朋友們洗塵,訂了6:30,放工後就即刻跟屋企人會合,好在間餐廳係正我公司格離,所以去到既時候o岩o岩好,今次雖然唔係我發板,不過呀姨都叫左好多野食,有牛肋骨x3,雞x2,魚x2,牛脷,海鮮薄餅。不過食完之後我對間野都幾失望,尤其是係d服務,先講返d食物。牛肋骨 - d人話係最出名最好食,但係食完我一d都唔覺,d肉又唔係話特別新鮮,真係好普通雞 - 呢個幾好,食落口都幾JUICY,而且我覺得好食過d牛肋骨魚 - 麻麻地,都算有魚味既牛脷 - 我覺得最好味都係呢個,如果可以厚切既就更加好,一啖啤酒一啖牛脷,牛脷食落口好野味海鮮薄餅 - 呢個都幾好,薄餅既料都幾足,同埋個薄餅都幾厚身,唔錯唔錯侍應全部都木口木面,完全唔識咩叫自動自覺,你望住佢以為佢會識走埋黎啦,點知佢就同你對望,要你舉手佢先識走埋黎,上菜亂擺位,茶又唔識refill,想我再去都幾難lu,比咁既價錢,我相信我既選擇可以有好多。

2008年7月31號 - 巨龜莊

銅鑼灣希慎遁33號利園五樓

魚 - 麻麻地,都算有魚味既

普通價色
過得去,不過唔值咁既價錢
唔錯,幾好味
唔錯,幾好味
2008-08-03 34 浏览
薑餅人叔叔有七折coupon, 拉大隊六人去吃晚飯.前菜有大豆芽, 芝麻波菜, 豆腐, 銀魚仔, 泡菜和粉絲. 各樣味道和印象都只是一般.主攻燒烤, 叫了:雪花牛肋片 – 脂肪marble美極了, 燒至半熟吃時嫩滑多汁, 但覺得肉味稍遜.鹿肉片 – 肉呈瘀深紅色, 肉質較粗鞋.黑豚肉片 – 超讚, 可謂全晚之最, 肉片燒後爽口帶嫩, 不乾不鞋.牛脷片 – 切得薄薄, 同樣爽口多汁.牛肋骨 – 比起雪花牛肋片濃味, 帶點韌性有口感, 個人喜愛此多於牛肋片.白鳝片 – 爽口但有幾片帶泥味, 還是肉類較優勝.石頭飯叫了兩款, 一是五色(牛肉碎, 菜, 蛋, 菇等), 另一是鰻魚. 五色飯偏淡, 自行加了辣醬才比較惹味. 鰻魚飯就像是日本鰻魚飯吧, 鰻魚肥美, 醬汁也香濃. 惟兩款石頭飯的飯焦很黑很硬, 明顯過火了, 有些失望吧!吃得很飽, 但可能期望過高了, 試後只覺一般而已.

薑餅人叔叔有七折coupon, 拉大隊六人去吃晚飯.
主攻燒烤, 叫了:
, 但覺得肉味稍遜.
鹿肉片 – 肉呈瘀深紅色, 肉質較粗鞋.

牛脷片 – 切得薄薄, 同樣爽口多汁.
白鳝片 – 爽口但有幾片帶泥味, 還是肉類較優勝.

吃得很飽, 但可能期望過高了, 試後只覺一般而已.

雪花牛肋片
前: 鹿肉片; 後:黑豚肉片
牛脷片
牛肋骨
2008-07-22 29 浏览
好耐未去過巨龜莊...以前食過都幾好食但係經過今次我諗有排唔駛再去~1. 前菜少 - 食得韓國燒烤梗係要食前菜...可惜我地一行唔人只係得八碟前菜, 分量又少! 另外叫要收錢...離譜!2. 牛肉無味 - 已經叫牛肋骨肉...但燒完一d 都唔香...唔好食!3. 海鮮薄餅變"粉餅" - 漏單都算...個海鮮薄餅又唔夠膿, 食落好似食粉咁! 海鮮就得幾片魷魚, 兩粒蝦(真係可以用一粒粒黎形容)...利錢真係高!4. 無雪糕送 - 食完燒烤梗係要食番杯雪糕啦...我去韓雅林都有得送, 巨龜莊既侍應竟然話"一向都唔送"! 老友...我個妹上兩個禮拜同男朋友黎巨龜莊食完都有雪糕送啦...講大話唔"斬眼"!一個字講晒....差!以後都係去韓雅林算喇!
好耐未去過巨龜莊...以前食過都幾好食
但係經過今次我諗有排唔駛再去~

一個字講晒....差!

以後都係去韓雅林算喇!
2008-07-14 45 浏览
我與好友食韓菜都是最期待前菜的,基本上食均前菜已有4成飽,但這兒沒有陣容鼎盛的前菜,如要食就要另叫,或者跟燒肉套餐就只有珍貴的三小碟,那三碟是泡菜、菠菜同粉絲,其中粉絲又乾又碎,完全不是韓式粉絲,最後換多一碟菠菜。燒牛肋骨套餐-除了有前菜外,還包飯及牛骨湯,我們將白飯換多一碗湯,奶白色的湯,必有的味精外,可依稀感覺到有骨頭的甜品,湯料的蘿蔔不少。牛肋骨不算大條,肥瘦適中,沒有被太多調味料醃製過,仍有肉味全在,而肉質也很滑、很鬆。什錦石頭飯-上枱時雞蛋已熟了,賣相不夠顏色鮮艷,材料不夠豐富,可勝之處是最後有一大碗滿滿的飯蕉。炒粉絲-幸好不是前菜的粉絲,這碟粉絲每條都是粗身圓圓的,十分飽滿有彈性,入口才有口感,每條充滿麻油香。飽餐後沒有糖水及香口膠奉送,而服務也不見得好,一來伙計少,二來不夠醒目,每次也要三吹四請才行。有更好的韓國燒烤為數不少,比他好有多的是,找不到藉口再來。

有更好的韓國燒烤為數不少,比他好有多的是,找不到藉口再來。
三碟前菜
牛肋骨
什錦石頭飯
炒粉絲
2008-06-21 29 浏览
第一次係我老豆帶我同其他親戚去食, 己經覺得好好味, 小菜十多款, 豬, 牛, 雞, 羊, 鹿肉樣樣都有唔同既葉法, 好有新鮮感.上個月同我女友再去食, 巨龜依然品質keep住, 我地兩個叫左3個餐都係食左三百蚊左右, 抵食, 食得過!!!

2008-06-01 15 浏览
環境好, 唔係好煙, 味道好, 正中的韓國燒烤
環境好, 唔係好煙, 味道好, 正中的韓國燒烤
  • 牛舌
  • 蛋包蝦
(非会员)
2008-04-14 21 浏览
星期六兩個人到這裡晚飯,點了黑豚肉及牛柳燒烤餐及一jar 啤酒。黑豚肉好香豬肉味,但係偏鹹,所以唔敢點豉油食,若果淡番d 就好。牛柳好「淋」,多肉汁,但牛肉味不太濃(亦不算淡),燒到半生熟,很好吃!跟餐前菜同普通韓國餐廳差不多,有芽菜、kimchi、魚乾仔、菠菜、粉絲、薯仔等。個蘿蔔湯好好飲,碗飯好細碗,大食之士未必夠食。環境很乾淨,很摩登,招呼不差,但談不上很好。

環境很乾淨,很摩登,招呼不差,但談不上很好。
2008-02-14 29 浏览
第一次來這家店吃韓國燒烤,之前甚至沒聽過它的名.跟大夥兒吃任食韓燒甚是不同.首先當然是價錢啦,最平宜的一碟也過百元,任食店可是已經夠埋單了.不過事後你會發現是物有所值的.一片片牛肋骨肉肥瘦適中,豬肋骨肉又嫩又香. 平日我倒是不太喜歡吃肉,一片起兩片止,今次竟吃過不停!可恨同行朋友胃口少,我也不好意思多點幾碟. 跟餐的配菜也很美味,泡菜是我吃過最好吃的.但只有三款,比想像中少~上一次光顧別家正宗韓式料理是有九小碟的.令人失望的反而是人參雞湯,淡淡的,沒雞味也沒參味.可能是因為點了迷你(即一人分量)版吧~鄰座一家吃了大份量的好像比較香.希望不是因為隔離飯香吧!我們二人,點了一個餐,加一碟豬肋骨肉,再加一個迷你雞湯.總結四百大元,也不算太貴.但談不上已飽.

2008-01-26 20 浏览
好細既時候黎過一次, 上星期第二次光顧2個人叫了烤牛肋骨肉, 同海鮮石頭飯好奇怪的燒烤方法, 在鐵板邊加水, 目的是什麼呢?最後我地用果度既水黎沖洗燒燶左既肉講返食物套餐送的小食, 有烤魚仔同菜, 同埋一電蘿蔔湯, ok啦烤牛肋骨肉就非常香口, 不過份量不太多石頭飯是非常的熱辣辣, 就算放左幾個字都仲係冒煙服務~ 不過不失
好細既時候黎過一次, 上星期第二次光顧

2個人叫了烤牛肋骨肉, 同海鮮石頭飯

好奇怪的燒烤方法, 在鐵板邊加水, 目的是什麼呢?
最後我地用果度既水黎沖洗燒燶左既肉

講返食物
套餐送的小食, 有烤魚仔同菜, 同埋一電蘿蔔湯, ok啦
烤牛肋骨肉就非常香口, 不過份量不太多
石頭飯是非常的熱辣辣, 就算放左幾個字都仲係冒煙

服務~ 不過不失