2018-06-16 1075 浏览
接女友收工,又遇着傾盆大雨,所以去上水火車站接她,諗咗好耐食乜好我突然記得有位朋友喺fb 提過黎呢間巴辣仔,係食咗兩次。我估差極有限,所以決定試吓。喺新祥街好易搵到巴辣仔,時間大約七點,客唔太多,安排了座位,送上餐牌,眼花瞭亂,最後叫咗-個大腸鯇魚煲。辣度無得揀,但不太辣,滾起夾餸,個煲好足料,大腸超入味鯇魚片好好味,大大片肉,但本少爺少ler 骨,所以要慢慢食。嘩!食咗—個小時,煲裡D餸夾極都有,咁有良心之小店實在買少見少,值得高度表揚。隨煲附送—碟靚生菜,另外,叫了竹笙、淮山。天地壹號趁煲超正。好味到要連湯飲。呢間會有下次,下次再試其他。

2018-06-12
  • 大腸鯇魚煲
2018-05-10 1037 浏览
如果你食雞煲+打邊爐食厭咗, 我推介大家去上水"巴辣仔"試下佢地個烤魚,最好你仲意食辣啦~ 因為佢個辣烤魚真係好惹味~ 唔食辣可以食酸菜煮魚,今次我地揀咗沙巴躉, 條魚有成個盤咁長, ORDER一份魚之後你可以ORDER其他配料, 好似打邊爐咁, 通常我叫叫窩筍,豬大腸哩D襟煮又索味既配料,如果你食得辣, 不方叫阿姐幫你加多D麻辣, 真係辣得好過癮,講返條魚, 佢會先將條魚炸到半熟, 外皮有少少酥咗~ 之後再加海量莞茜再係個麻辣湯度著~ 要去食記得帶多兩包紙巾抺汗啦~ 令外提一提佢下午個D冒菜米線都好扺食~ 羊肉片好正
再係個麻辣湯度著~ 要去食記得帶多兩包紙巾抺汗啦~
令外提一提佢下午個D冒菜米線都好扺食~ 羊肉片好正
2018-04-15
2018-05-05 662 浏览
#向阳从厦门吃到全世界##香港美食##巴辣仔冒菜#上水新祥街14號週末就是要出街尋吃的呀,上水一遇上週末就會有非常多的人,石湖墟也算是個老街市,走街竄巷有許多餐廳,日料,茶餐廳,粉面店居多。來港這麼久,還未曾吃到真的辣的食物,看到冒菜眼睛都放光了。落座後自己在菜單上勾選,可以自選也有套餐。〈鮮菇冒菜〉有鮮冬菇、金菇、雞腿菇、秀珍菇、萵筍條、雲耳、芽菜、包心菜、豆腐皮、芫荽、蘿蔔乾。很素但也很有味,雞腿菇和秀珍菇最佳,配料里的豆腐皮也很入味,醃制的蘿蔔乾提升了口感。〈丸子冒菜〉有牛丸、貢丸、芝心丸、墨魚丸、脆皮腸、芽菜、包心菜、豆腐皮、金菇、芫荽、蘿蔔乾。真真是丸子大雜燴,牛丸和貢丸最佳,但都是丸子本身的味道,薯粉正正好,還留有嚼勁。〈牛肉冒菜〉有肥牛、牛丸、牛百葉、芽菜、包心菜、豆腐皮、金菇、芫荽、蘿蔔乾。冒菜里有肉肉才是正道啊!肥牛味濃香甜有嚼勁,帶著冒菜湯汁的鮮味。米線也浸足了辣味與骨湯。主食有米線、薯粉可選,加錢便能換出前一丁和烏冬。辣度有清湯、BB辣、微辣、中辣、特辣,我們仨都選了BB辣,能吃辣的自然覺得沒有在辣,但有味江浙滬的覺得很辣哈哈哈。算是來港以來最能想起以前街邊食店的
#向阳从厦门吃到全世界##香港美食#
#巴辣仔冒菜#
上水新祥街14號

落座後自己在菜單上勾選,可以自選也有套餐。

〈鮮菇冒菜〉

〈丸子冒菜〉

〈牛肉冒菜〉

牛肉冒菜

主食有米線、薯粉可選,加錢便能換出前一丁和烏冬。
算是來港以來最能想起以前街邊食店的回憶,店鋪不大,上菜速度也還成,應該是現煮的啦。
要是在港想念辣的食物,可以來嘗嘗哇~
2018-05-05
  • 冒菜
2018-04-05 499 浏览
食物水準尚可,員工態度認真麻麻,因為桌面真係太細,我哋想要求換大枱,同個呀姐講完,佢就好重語氣講,今日假期,係咁㗎啦,我明白要做生意,我同老公已早到五點半食飯,盡量避開多人時間。一個烤魚爐已經放了三份二位置,仲要放兩人餐具,根本無法放碗食飯,為何食得如此辛苦呢!
2017-11-21 979 浏览
枱面上的點餐紙是自己填完給侍應,叫了個bb辣,但其實算不上辣,只是有點嘴角邊熱的感覺。薯粉夠Q彈,配菜仲有d豆腐皮,菜脯,芽菜等。然後叫左黑豚肉(好大片),魚皮餃仲有粉絲。個碗仲好有中國特色,來食嘅人聽到普通話也不少。店鋪不大,但好容易搵到。算叫做有特色,唔同出面一般嘅米線鋪頭。另外一碗係朋友叫的,微辣,可接受。
2017-11-21
2017-10-03 898 浏览
今個假期好攰,瞓醒揾野食都淨係留嗨上水。囡囡話今日想食薯粉,我哋就去左舊墟巴辣仔。微辣芝心丸,萵筍,蟹柳薯粉可惜今日嘅薯粉煮過龍,擺落口幾乎唔使噍,完全冇晒口感😓BB辣肥牛,芝士腸,炸魚蛋薯粉,滿心歡喜去食,失望而回。
微辣芝心丸,萵筍,蟹柳薯粉
可惜今日嘅薯粉煮過龍,擺落口幾乎唔使噍,完全冇晒口感😓
BB辣肥牛,芝士腸,炸魚蛋薯粉,滿心歡喜去食,失望而回。
2017-06-06 940 浏览
今次入到舊街食呢個巴辣仔,之前已經食過個雞煲,佢嘅辣比出面嘅辣會辣多少少,BB辣等於出面嘅小辣,不過咁鍾意食辣嘅我梗係叫中辣啦!今次食咗佢三百幾蚊嘅呢個沙巴龍躉魚煲,原本想叫個平啲嘅魚,但係因為去得比較夜所以已經賣晒啦,咁唯有食三百幾蚊呢個啦。我哋兩個女仔食佢除咗個條魚之外,仲會有得揀幾種小菜,嗰陣時唔知道原來有咁多,我哋仲叫咗啲薯粉生菜等等嘅嘢。最後當然係食唔晒啦。但係條魚真係好好食!骨就唔多,一夾都夾都好多肉,而且側邊好多酸菜金菇等等嘅配菜本身個湯自己有嘅,所以其實除非好多人去食,如果唔係都可以唔使再另外叫野。不過佢啲嘢上菜嘅時候都幾乾淨企理,比想像中好好多。最鍾意嘅係比你自己撈嘅醬,佢嗰隻辣椒嘅味好出,唔係普通嘅辣椒油,未上菜之前肚餓得滯我仲一直點去啲豉油㗳下個味添!

不過佢啲嘢上菜嘅時候都幾乾淨企理,比想像中好好多。

外卖自取
2017-01-31 1127 浏览
年初四入到上水,上openrice睇下有咩好食,見哩間好評多諗住試下,點知中伏!今日一家人同埋親朋戚友一齊去,諗住book定位實無死,點知book左位都仲要等成個鐘,根本就無留位,仲要話已經留左位係我地遲到,都算,入去之前有個男職員介紹食魚煲話好抵食,但一個鯇魚煲成300幾蚊,又普通又貴入到去位又窄,樓上超焗至於食物方面,都係d普通火鍋料,叫d肥牛豬頸肉,9個人都係得幾片,又唔係特別新鮮,食其他餐廳好過總結: 一肚氣!比得起哩個價錢不如食其他好過
入到去位又窄,樓上超焗
總結: 一肚氣!比得起哩個價錢不如食其他好過
2017-01-31
2016-05-17 2162 浏览
上水呢一條街,已經變左食街。剩係食粉面都有最少4間。第一次食過巴辣仔之後,鐘意食辣既我久唔久心郁郁都想再食。一入鋪頭,就會聞到一股好似去左內地餐廳食辣野既味道,佢主打食特色冒菜,冒既意思好似係你會食到冒汗。我食過幾次都係食下午茶,$30包兩款餸+一款齋菜。有米線或者薯粉揀。米線煮得好琳,我自己鐘意食米線多d,因為佢煮得夠琳,但個湯就唔係好熱。個米線或薯粉底包有一小撮菜甫、仲有鞋帶腐皮韮菜等,$30係幾抵食。有份小、中、特辣。我食中辣,我個friend就食特辣。個湯底唔係死辣個d,又唔會辣到食唔到,但真係會食到冒汗。好正!我食過豬潤、牛柏葉、豬大腸、木耳、蒿荀,呢d料都好新鮮;但我有食過潮州魚旦,就唔好食,好似雪左好耐一d都唔好食。如果你係住係上水,唔想一味食三哥譚仔或者成記,又鐘意食辣既你,試下巴辣仔,可能會成為你既新寵!
上水呢一條街,已經變左食街。剩係食粉面都有最少4間。

第一次食過巴辣仔之後,鐘意食辣既我久唔久心郁郁都想再食。

我食過豬潤、牛柏葉、豬大腸、木耳、蒿荀,呢d料都好新鮮
;但我有食過潮州魚旦,就唔好食,好似雪左好耐一d都唔好食。

特辣米線
中辣米線
2016-05-15
特辣米線
中辣米線
2016-01-15 1675 浏览
琴晚爆醉走左返大陸按摩,星期六放假無節目,自己瞓到晏晝醒,起身返香港食個早餐先。終於發掘多一間美味辣辣薯粉喇!除左串燒妹重慶酸辣粉外,依家仲有巴辣仔既巴蜀式辣薯粉呢。地方算寬敞乾淨,下午食客不太多,但 keep 住有。服務殷勤周到,滿意。宿醉未醒,飲罐回魂可樂先得。四點食早餐,今晚八點約左曾小姐食晚飯,唔可以食太多野啊。窩筍墨魚仔肥牛松葉蟹柳紅薯粉中辣,耐心等候左十分鐘有得食喇,似乎時間長左少少,溫度不太高,接近燙口,都合格。賣相整齊美觀,執靚仔先出貨,good!唔會學譚仔成堆垃圾烚熟大兜亂,其求煮熟倒落碗,食啦!您估屋企煮即食麵咩?腐皮好鬼得意,皮帶咁樣,嚥韌豆味強勁。肥牛味濃香甜有嚼勁、韮菜多汁鮮爽,滿意,味道仲非常夾添,捲住一齊食另有一番風味。生窩筍條味道清淡,水份充沛,咬落勁爽脆,卜卜聲,第一次生食。松葉蟹柳有點酸味,係咪儲存得唔好?墨魚仔爽得黎怪怪的,無嚥韌感覺,好采都有墨魚味。薯粉煮耐左,腍左少少,滑溜但唔夠彈牙嚥韌。好食過對面間滇川雲南米線百倍,湯底香辣有層次,豐富多變既香料味道,中辣令人回味,下次挑戰大辣。侍應肥妹妹同嬸嬸都服務溫暖舒服,埋單只係 $40 蚊連可樂,勁平

好食過對面間滇川雲南米線百倍,湯底香辣有層次,豐富多變既香料味道,中辣令人回味,下次挑戰大辣。侍應肥妹妹同嬸嬸都服務溫暖舒服,埋單只係 $40 蚊連可樂,勁平有驚喜!

2016-01-09
  • 窩筍
  • 韮菜
  • 肥牛
2015-11-03 1206 浏览
又出奇地好味喎個湯底同米線(純粹個人喜好鍾意食彈牙米線),仲有嗰一小撮菜甫,連埋辣椒粒食真係冇得輸;個湯鹹鹹辣辣咁,中辣好似小辣,唔係辣到噴火,係流鼻水啫但d菇就⋯有菇味囉,但好似生既一樣,唔知係咪獨特煮法..btw盛惠33,有電視睇,仲有免費熱茶同熱情阿姐添可以試下夜市

可以試下夜市
2015-10-03
2015-09-08 915 浏览
朋友話帶我地幾個去上水試一間新開業的特色冒菜火鍋,一向追求好野食又貪新鮮既我,當然是十分期待,一來到門口抬頭看見招牌寫住冒菜火鍋,已經好想知究竟好唔好食~同有咩好食先......我係門口睇睇會見到舖面都有介紹冒菜的由來,店員服務態度很好又殷勤,又推介一些招牌菜給我地揀,最後點左出名的巴辣鮮雞鍋(小辣)同埋火鍋配料,食鍋前仲叫左兩個招牌小食(木耳、鳳爪),邊傾計邊食住等,值得一讚是店員效率真是好高,不用等太久,熱辣辣的惹味雞煲就送到,店員仲細心給了我們一樽清熱又解辣的特飲,雞鍋食落很鮮味、份量又足,加埋賣相好吸引,我係第一個忍唔住夾先,第一啖食落去,感覺少少辣,就算我咁怕食辣的朋友都會越食越想食,食完雞鍋加d清湯落埋火鍋配料,又有另一番風味,火鍋配料吸收哂原有雞鍋的精髓,令到響鈴、豬大腸都完全入味,食到很飽,這餐真的食得很滿足,而且黎這間店又近火車站,咁方便,我地幾個都已經約好下次再來食過,下次試食香辣蟹蝦煲,十分期待下次的見面。
巴辣鮮雞鍋
黑百葉
豬大腸
炸響鈴
2015-08-26 539 浏览
聽講上水開左間賣冒菜的 冒菜我係深圳食過 幾好食 好像係四川名小食 內似香港的車仔麵 不過它的湯底係四川麻辣口味 香辣 我們叫左碗二人套餐 幾大碗喔 因為我細佬唔食得辣 所以叫左上湯 好味 湯底幾香濃 我們連湯都飲埋 尤其係面頭仲有D蘿蔔乾 好香口 又脆 幾特別 新開張仲送埋野飲 呵呵 幾好喔 老細好熱情 同我們講原來返四川搵師傅學返來架 幾正宗 下次再去試下他們夜市 正宗招牌四川火鍋
2015-08-24
  • 冒菜