餐厅: 帝樂德國餐廳 (Fashion Walk)
资讯:

2024-12-07 129 浏览
好友話德國啤酒節期間德國餐廳推出特色菜,帶我到銅鑼灣《帝樂》德國餐廳吃半自助午餐,餐廳環境充滿聖誕氣氛。自助吧:鮮果、沙律、凍海鮮、熱湯、烤薄餅、蛋糕和鮮果等⋯水果、沙律:全都新鮮。凍海鮮:蝦、青口,新鮮味甜。選擇雖不算很多,勝在新鮮樣樣都好食,值得推介👍👍我們選左(主菜)扒大蝦,挪威三文魚番茜新薯和蒜蓉牛油汁:超大隻蝦爽口,三文魚煎得香脆好食😋鮮蝦茴香西班牙辣肉腸蘑菇波菜意大利飯:香滑可口,口感豐富。
自助吧:鮮果、沙律、凍海鮮、熱湯、烤薄餅、蛋糕和鮮果等⋯
水果、沙律:全都新鮮。
凍海鮮:蝦、青口,新鮮味甜。
選擇雖不算很多,勝在新鮮樣樣都好食,值得推介👍👍

我們選左(主菜)
鮮蝦茴香西班牙辣肉腸蘑菇波菜意大利飯:香滑可口,口感豐富。
  • 扒大蝦
  • 挪威三文魚番茜新薯和蒜蓉牛油汁
2024-12-05 210 浏览
前一排去食咗呢間餐廳 發現幾好食 蘑菇湯配芝士蒜蓉包蘑菇湯超濃 啖啖蘑菇碎同蘑菇味 點埋芝士蒜蓉包嚟食 味道超夾 個蒜蓉包單獨攞出嚟食都好好食呀清新沙律入面有橙,柚子,核桃做配料夾埋一齊食 食落好fresh 好開胃 同埋個沙律都好大份脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角燒豬肘勁大份 兩個人都食唔曬 外皮超脆食到咁上下有啲濟 可以食返啲酸椰菜解濟 兩杯冬日特飲 一杯就用紅酒咗基底 入面加咗好多香料落去 味道好特別另一杯就加咗好多薑落去 飲落好暖胃

前一排去食咗呢間餐廳 發現幾好食

兩杯冬日特飲
一杯就用紅酒咗基底 入面加咗好多香料落去 味道好特別

另一杯就加咗好多薑落去 飲落好暖胃

2024-12-05 224 浏览
聖誕節就黎到,經過見到一間餐廳,已經開始有聖誕氣氛🎄見到幾吸引,於是就入去食個Lunch餐牌上面選擇都幾多,黎緊聖誕節除左有一個冬日酒熱飲活動之外,仲有聖誕Catering到會,好吸引!遲下搞party可以試一試👍點左一份午市套餐,先上一份前菜:玉米湯配蒜蓉多士,首先當然係為多士泡一個玉米浴,之後再享受玉米湯的香味☺️全日早餐包含香煙煙三文魚、烤煙腩片、紐倫堡腸,以及香草烤蕃茄,呢個價位黎講非常抵食💕套餐包左一杯飲料,點左一杯檸檬茶。仲可以自由添加糖漿👍

套餐包左一杯飲料,點左一杯檸檬茶。仲可以自由添加糖漿👍

2024-12-04
2024-11-29 237 浏览
📍 帝樂(銅鑼灣) 入到銅鑼灣,一場嚟到食豬手🐷最近仲要聖誕節🎄真係好適合呢個節日食豬手🐽大大隻豬手呈現喺我眼前,已經足夠吸晴🤩椰菜花濃湯配自家製法國麵包 口感煙韌 新鮮嘅沙律菜🥗不得不讚啲醋,甜酸開胃🤤✨ 脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角招牌燒鹹豬手 配上酸菜 份量夠兩人食豬皮極脆,卜卜聲,唔油膩 相當出色,雖略硬,要運些牙力,但不礙滋味🐷肉多而厚,呈嫩粉色,外圍稍乾柴,近骨位會更嫩🐷店員會係面前切開豬手起肉亦都會切片,方便食用,豬手肥厚 肉質腍身唔韌 肉汁豐富帶咸香 鹹香掛帥,合我意!伴碟嘅係酸菜 同樣係加分位 因為可以解膩😍🥔薯角驚艷,新鮮炸起,鼓鼓囊囊。外脆內多汁,薯肉豐滿,絕無欺場。

📍 帝樂(銅鑼灣)

入到銅鑼灣,一場嚟到食豬手🐷
最近仲要聖誕節🎄真係好適合呢個節日食豬手🐽
大大隻豬手呈現喺我眼前,已經足夠吸晴🤩

椰菜花濃湯配自家製法國麵包 口感煙韌
新鮮嘅沙律菜🥗不得不讚啲醋,甜酸開胃🤤

✨ 脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角
招牌燒鹹豬手 配上酸菜 份量夠兩人食
肉多而厚,呈嫩粉色,外圍稍乾柴,近骨位會更嫩🐷
伴碟嘅係酸菜 同樣係加分位 因為可以解膩😍

🥔薯角驚艷,新鮮炸起,鼓鼓囊囊。
外脆內多汁,薯肉豐滿,絕無欺場。

2024-11-28 239 浏览
帝樂(銅鑼灣)地址:銅鑼灣京士頓街8號Fashion Walk新豪大廈地下A及C號舖周打菠菜海鮮湯,冬天怕冷,要喝熱湯熱似來保暖。很creamy 濃郁的湯,有蝦及魚肉塊蜆肉意粉,辣辣好開胃架,意粉質地爽口彈牙,原隻蜆肉卜卜,食完不單止飽足仲好暖身冬日酒熱飲,我都點了杯jasmines garden ,jasmine tea 做底,加了rose syrup ,tinder 等,捧在手上取暖,聞著淡花香,幸福#life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介 #keto#lchf #生酮 #好去處 #igable #假日好去處
帝樂(銅鑼灣)

冬日酒熱飲,我都點了杯jasmines
2024-11-28 221 浏览
今日我去咗銅鑼灣一間超正宗嘅德國菜餐廳,地方闊落座位多,坐得又舒服。11月底餐廳已經佈置滿滿聖誕裝飾。好好氣氛。🥰點咗幾款餐廳嘅招牌菜,好食又唔貴。呢間係間值得無限回訪嘅餐廳。開胃菜選咗羽衣甘蘭、柚子、芒果同藜麥蝦沙律,色彩繽紛,口感清新,蝦肉鮮甜,搭配果香,真係好開胃。之後試咗紐倫堡豬肉腸,配上酸椰菜同薯仔,豬肉腸香味四溢,肉質滑嫩,酸椰菜嘅清爽感又平衡咗肉腸嘅油膩,真係一絕!脆皮燒豬肘更加令人驚豔,外脆內嫩,搭配酸椰菜同脆薯角,口感層次豐富,咬下去每一口都令人滿足。飲品方面,佢哋有啲特別嘅選擇。我試咗spice stone’s ginger wine,配咗fresh galamansi、fresh ginger、Jasmine tea同蜜糖,味道香甜又帶點微辣,口感非常爽口。另外,仲有一款Mulled wine,紅酒、gin同apple juice嘅組合,配上肉桂、丁香同星茴香,熱熱地飲,簡直係冬天嘅最佳伴侶。

2024-11-26 272 浏览
輕鬆之異國環境,感覺很棒,主打德國菜,分室外和室內,燈光柔和,聽著輕鬆音樂,吃著德國自助助,本地德國菜老字號,值得吃吃裝潢滿滿懷舊風,柔和燈光,室外座位棒,選擇半自助,可先選主吃,再出外自助三文魚大蝦主吃來說,三文魚不錯,一次品嚐驚艷之口感!肉質嫩滑油香,檸檬牛油汁酸甜,中和了魚油膩感,棒。香氣滿滿的,濃濃肉嫩,非常棒。主菜份量多,很新鮮,材料豐富,選擇多。室內或室外,服務殷勤有禮,食物選擇多,滿滿質素,特別推介德國香腸,煙肉披薩,羅蘭士撻和德式包,煙腩片厚身而且烘到香脆,咸香滿滿喔羅蘭士撻滿滿香濃旦餅,內有煙肉和洋葱欣賞這店員友善服務冷盤區經典沙律和煙肉,果乾也很棒,多了吃肉,吃點沙律菜,輕盈沒有油膩之感,做得不錯,鬧市中進入綠化世界,感到非常舒適 ,令人震撼,也有美味特色冷盤,味道惹味,有驚喜推薦甜品,甜甜精緻,棒,外型和味道精緻,非常入味。意大利傳統旦糕,入口濃濃,感覺非常完美呢

三文魚大蝦

羅蘭士撻
滿滿香濃旦餅,內有煙肉和洋葱

欣賞這店員友善服務

冷盤區

2024-11-26 254 浏览
呢間新開德國菜餐廳環境裝飾得好有異地feel,味道正宗,每碟份量足,經理同員工都好熱情友善🥰依家新出冬日酒熱飲系列,每杯都好吸引🤩.🥣煙三文魚沙律🥣:💰$165灑上大量芝士粉,配紫洋蔥、牛油果、番茄仔同脆脆包條,三文魚大片又肥美,用料新鮮。🥣紐倫堡豬肉腸🥣:💰$150紐倫堡豬肉腸肉質鮮嫩,以胡椒、蒜等調味,烤至外皮微微焦脆,內裡保持肉汁,搭配酸菜同德式土豆沙拉,酸味可以平衡油膩感,增加整體口感層次。🥣脆皮燒豬肘🥣:💰$280必食⭐️德式脆皮燒豬外皮烤至金黃酥脆,內裡保持豐滿肉汁油香十足,肉味濃郁口感柔嫩,充滿骨膠原。搭配德式酸菜同炸薯角,配埋一杯德國啤酒,更加完美!🥤Jasmine’s Garden🥤:💰 $68裝飾好打卡able,整體花香味好突出,味道似蝶豆花茶,唔會太薑,加左蜜糖更香甜。🥤Spice 🥤:💰$78呢杯夠晒薑,蜜糖味清甜,加入鮮青檸,酸酸甜甜,酒味都幾突出,飲完即刻暖笠笠。
🥣煙三文魚沙律🥣:💰$165

🥣紐倫堡豬肉腸🥣:💰$150

🥣脆皮燒豬肘🥣:💰$280

🥤Jasmine’s Garden🥤:💰 $68

🥤Spice 🥤:💰$78
2024-11-24 171 浏览
今日下晝行過銅鑼灣維多利亞公園 見到有間好搶眼嘅舖頭 有藍色白色 令我諗起德國嘅啤酒節 於是走入去食下嘢 入到餐廳見到頗有聖誕氣氛有好多聖誕裝飾脆皮燒豬踭配酸椰菜及炸薯角(2位用)Crispy Roast Pork Knuckle with Sauerkraut and Fried Potatoes(for 2)行過見到有一個焗爐見到廚師正在炮製緊德國豬手現燒現賣 果然新鮮 食落皮脆肉嫰 酸椰菜係非常傳統既德國口味 好開胃 亦令呢道菜昇華 沙律吧 熱盆及甜品 Salad Bar, Hot Dish and Dessert 沙律吧一啲都唔馬虎、 見到有薯蓉湯配德式麵包、 沙律方面有好多選擇亦都有凍蝦凍青口同埋一些風乾火腿款式拍得住酒店、 熱盤上面有炒薯仔幾種味道好好嘅香腸串燒 甜品方面都很精彩有芝士餅 朱古力布甸 忌廉脆餅啫哩 同新鮮生果 睇得出全部都係自家製品 有正宗德國食物風味Mulled Wine好有歐陸聖誕氣氛嘅mulled wine 呢杯熱飲紅酒 有gin酒 丁香 肉桂 橙 檸檬 八角 令我諗起好傳統嘅歐洲冬日聖誕杯熱飲令我係冬天全身充滿溫暖Jasmine's Garden 茉

入到餐廳見到頗有聖誕氣氛
有好多聖誕裝飾

脆皮燒豬踭配酸椰菜及炸薯角(2位用)
酸椰菜係非常傳統既德國口味 好開胃 亦令呢道菜昇華

Mulled Wine

Jasmine's Garden
茉莉花茶加新鮮薑片加藍蝶豆花同埋柑桔 味道好味 感覺暖笠笠

除左呢d飲品 仲有啤酒節限定餐牌同埋oktoberfast 有beer pass $250就可以飲五杯指定啤酒 正😋🍻
2024-11-23 220 浏览
銅鑼灣Sogo做緊感謝祭,血拼前緊係要食餐飽,老公話不如食個德國餐廳weekend brunch。餐廳幾大,歐式酒吧裝修。Weekend Brunch由12點至下午3點,真係可以食到飽。Menu主菜都幾多嘢揀,另外包沙律吧、熱盤、甜品同飲品。如果唔食主菜, $208就任食。而主菜其實價錢唔貴,脆皮燒豬手二人份都只係$488 for 2。另外,自取item refill得快,唔駛驚想食之後就無。另外桌上有個熱飲餐牌,原來係冬日酒熱飲系列。其中一款係紅酒配上唔同嘅酒味果汁,幾特別,下次晚飯要飲飲先。脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角:二人份量豬手幾大隻,賣相吸引。職員送上後,會問要唔要切埋,切嘅時候仲出晒煙。豬手外皮燒得幾靚,咬落好脆,肉嫩juicy,唔肥,一D都唔韌。酸椰菜爽口,唔會太酸。炸薯角好有薯仔味,唔夠可以在外面取。呢個係signature主菜之一,推介!推介!熱盤:款式選擇多,德國豬肉腸肉味濃,芝士腸皮脆卜卜,另外仲有咖喱角、德式薄餅、芝士西蘭花同蛋餅等,整體都幾好味。凍肉盤:有兩款肉,質素幾好,唔會話好碎濕濕,巴馬火腿鹹鹹香香,配埋蜜瓜就最夾。湯:周打蜆湯夠熱,配料蜆肉都算大粒夠多,

湯:周打蜆湯夠熱,配料蜆肉都算大粒夠多,忌廉味香,口感creamy,幾好飲。
沙律吧:可以自選沙律菜加自己想食嘅醬汁,亦有調好味嘅沙律,而我就覺得紅蘋果、青蘋果、菠蘿同士多啤利加沙律醬幾好食。

凍海鮮:蝦比較大隻,青口size適中,唧少少檸檬汁會比較清新,都OK喎。
甜品:有4-5款甜品同水果,芝士撻芝士味剛剛好,唔會過濃;麵包布丁蛋味幾香;Brownie口感厚實,連埋鋪面果仁幾好食;而我就最鐘意就係吉士千層酥,外皮好鬆脆,吉士醬夠多,都幾邪惡。整體甜品唔會話好甜,幾唔錯。
飲品:凍檸茶正常,糖水自己落。
2024-11-16
午餐
2024-11-17 332 浏览
德國啤酒節又返黎啦每年啤酒節點都要飲下啤酒賀下佢又再去帝樂德國餐廳應下節帝樂德國餐廳係位於銅鑼灣京士頓街8號Fashion Walk新豪大廈地下A及C號舖佢地今年出左個啤酒節既限定餐牌同Beer Pass 啤酒通行証 好岩一班酒鬼黎gathering 飲下啤酒呢個餐廳有佢地個signature既德國炸豬手個德國炸豬手真係世一佢地炸到個皮好香脆食落 勁juicyLocation : Causeway BayPrice : $200-$350/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10
德國啤酒節又返黎啦

食落 勁juicy

Location : Causeway Bay
Price : $200-$350/p.p
2024-11-17 262 浏览
跟老公來到銅鑼灣,被Fashion walk 這間德國餐廳的門口裝修吸引,反正很少食德國餐就一於來試試,果然沒有揀錯,食物質素一流👍👍❇️餐湯粟米忌廉湯,濃郁的忌廉味,最特別是餐包面頭鋪上南瓜蓉,餐包變得很好味😋😋 ❇️沙律沙律食材極之豐富,有新鮮菠蘿,火龍果,藍莓,士多啤梨,雜菜沙律,整個沙律子只加了一點醋,所以感覺很健康也很清新❇️脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角一上菜是很驚喜,豬肘超級大隻,外皮金黃酥脆,咬下去發出香脆的聲音,很難得豬肘咸道剛剛適中👍👍👍見到餐牌有一些很有特色的酒飲,很想飲,但下午有事辦,還是等下次再飲吧!

❇️餐湯

❇️沙律

❇️脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角

2024-11-17 226 浏览
同朋友傾開偈,大家都話好耐冇食過豬手跟住就搵咗呢間德國菜食入到去嘅佈置同環境都好似去咗德國咁掛咗好多旗仔好有氣氛餐廳仲做緊Oktoberfest限定menu、啤酒節限定餐牌同埋Beer Pass 啤酒通行証鍾意飲酒嘅朋友一定要試朋友飲咗黑啤覺得非常好飲💚脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆薯角呢個燒豬手好大隻職員會喺你面前幫你切豬手聽到一路切個皮好脆嘅聲音食落口唔止個皮好脆仲啖啖肉最正係有酸椰菜同埋薯角食到鹹鹹地嘅時候加啲酸椰菜可以中和下然後個薯角係熱辣辣好脆㗎💚紐倫堡豬肉腸配酸椰菜招牌嘅豬肉腸個皮煎得好脆入面嘅豬肉都好香用咗酸椰菜墊底,仲有少少薯仔添💚凱撒沙律配煙三文魚,牛油果及香草欖油醬呢個沙律一啲都唔求其三文魚魚大大塊,牛油果仲好新鮮又有好脆嘅麵包粒,食極都有都幾大碟
同朋友傾開偈,大家都話好耐冇食過豬手
跟住就搵咗呢間德國菜食

然後個薯角係熱辣辣好脆㗎

💚紐倫堡豬肉腸配酸椰菜
招牌嘅豬肉腸個皮煎得好脆
入面嘅豬肉都好香
用咗酸椰菜墊底,仲有少少薯仔添

💚凱撒沙律配煙三文魚,牛油果及香草欖油醬
呢個沙律一啲都唔求其
三文魚魚大大塊,牛油果仲好新鮮
又有好脆嘅麵包粒,食極都有都幾大碟
2024-11-14 267 浏览
今次Oktoberfest,餐廳推出限定Menu。宜家仲有啤酒通行證Beer Pass 🍻,以$250換取五杯指定餐廳啤酒。唔駛一次飲哂架。我哋去咗食weekend Brunch自助餐,有沙律、熱盤、各式腸仔、凍海鮮、德式薄餅等!甜品區都唔輸蝕,精緻甜品同埋清新水果,包你食到心滿意足!主菜我哋就揀咗個脆皮燒豬手日配酸椰菜同炸薯角,嘩!個豬肘皮脆到不得了,肉又嫩又juicy,酸椰菜幫手解膩,薯角又香又脆,簡直係完美配搭!份量十足!

“ 𝐊𝐢𝐧𝐠 𝐋𝐮𝐝𝐰𝐢𝐠 𝐁𝐞𝐞𝐫𝐡𝐚𝐥𝐥 ” 係一間已經有24年歷史的德國餐廳。佢哋既招牌菜係脆皮燒豬肘,嚟到呢度一定要試試德國豬手,然後再飲一杯由德國進口既啤酒💁‍♀️🍻🍽️ 𝘾𝙧𝙞𝙨𝙥 𝙧𝙤𝙖𝙨𝙩 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝙆𝙣𝙪𝙘𝙠𝙡𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙨𝙖𝙪𝙚𝙧𝙠𝙧𝙖𝙪𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙧𝙞𝙨𝙥 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙋𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤 𝙎𝙠𝙞𝙣 脆皮燒豬肘配酸椰菜及薯角($280)貼心的waiter會捧出原隻脆皮豬肘讓大家先打卡,然後再幫忙切開,方便大家享用🩵 豬肘外皮酥脆金黃且帶有焦香,肉質嫩滑多汁,配有芥末醬,增添風味,同時搭配酸菜絲,形成豐富的口感對比✨🍽️ 𝘾𝙖𝙚𝙨𝙖𝙧 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙞𝙣 𝙏𝙪𝙣𝙖𝙛𝙞𝙨𝙝 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚, 𝙋𝙚𝙨𝙩𝙤, 𝙇𝙖𝙪𝙜𝙚𝙣 𝙋𝙚𝙖𝙧𝙡𝙨 凱撒沙律配雞肉,吞拿魚汁及香草橄油醬 ($145)沙律搭配雞肉,口感清新而豐富。嫩滑的雞肉增添了沙律的飽足感,而吞拿魚汁則為整體帶來了海鮮的鮮味,提升了風味✨🍺𝘿𝙧𝙖𝙪𝙜𝙝𝙩 𝘽𝙚𝙚𝙧 - 𝘼𝙧𝙘𝙤𝙗𝙧𝙖𝙪 𝙎𝙘𝙝𝙡𝙤𝙨𝙨 𝘿𝙪𝙣𝙠𝙚𝙡 ($80)黑啤的濃郁口感與豬手的酥脆肉質相得益彰,形成完美搭配。🍹𝘾𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡 - 𝙂𝙞𝙣 𝙖𝙣𝙙

黑啤的濃郁口感與豬手的酥脆肉質相得益彰,形成完美搭配。

🍹𝘾𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡 - 𝙂𝙞𝙣 𝙖𝙣𝙙 𝙋𝙞𝙣𝙠 ($82)
帶有西柚味的GIN清新爽口,淡淡的酸甜,為較為重口味的豬手增添了一絲輕盈感。這種搭配讓人享受到獨特的風味對比,提升了口感層次。

✨因應 Oktoberfest,餐廳推出了 beer pass,比大家可以用優惠價錢在同一集團的不同餐廳品嚐德國啤酒🍺🍺🍺🍺🍺優惠去到今個月尾就會完結,大家要好好把握最後的機會啦✨❤️

📍 𝐊𝐢𝐧𝐠 𝐊𝐮𝐝𝐰𝐢𝐠 𝐁𝐞𝐞𝐫𝐡𝐚𝐥𝐥 (𝐅𝐚𝐬𝐡𝐢𝐨𝐧 𝐖𝐚𝐥𝐤) (銅鑼灣)
  • 脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角