餐厅: 帝樂德國餐廳 (Fashion Walk)
资讯:

2024-12-23 259 浏览
工展會開鑼, 同屋企人嚟掃貨掃貨前緊係要食多d野有體力先可以入去戰場啦~起維園對面嘅Fashion Walk行咗個圈, 見到呢間德國餐廳超抵食, 人頭二百多包主菜和飲品, 仲有沙律吧, 冷熱葷, 甜品任食以前起尖沙咀時食過, 印象食物環境氣氛都唔錯餐廳已有濃厚嘅聖誕佈置聖誕節最鐘意去西餐廳, 好有氣氛當日都好多客人嚟幫襯,好熱鬧呢度出名係德國豬手, 職員仲會親手幫客人將原隻豬手切至小件我地點餐後, 都出去8下任食區有d咩東西先初時諗住二百零蚊, 任食嘅種類都唔會多得去邊行了一個圈後, 我要收返以上說話任食區都有差不多30款食物係任食的, 仲會refill架, 一點都不hea其實每樣食少少都飽咗, 搞到差d食唔落個主菜沙律都有6款德國出名嘅香腸, 德式pizza, 蛋餅, 串燒等等炸魚圈餐湯及餐包凍盤除咗有沙律外, 仲有凍海鮮, 長期都滿滿的, 未見有空缺蝦肉實淨, 唔係霉蝦Brunch set仲可以加錢轉紅白酒或啤酒, 呢d食物真係配啤酒就一流紅色果隻脆皮腸好食, juicy另外有羊肉串, 和雞肉蒜頭串食物溫度係暖暖的, 唔係凍冰冰食了2圈任食區後, 主菜上檯啦~其實都想點出名嘅德國豬
工展會開鑼, 同屋企人嚟掃貨
掃貨前緊係要食多d野有體力先可以入去戰場啦~
人頭二百多包主菜和飲品, 仲有沙律吧, 冷熱葷, 甜品任食
以前起尖沙咀時食過, 印象食物環境氣氛都唔錯
餐廳已有濃厚嘅聖誕佈置
聖誕節最鐘意去西餐廳, 好有氣氛
當日都好多客人嚟幫襯,好熱鬧
呢度出名係德國豬手, 職員仲會親手幫客人將原隻豬手切至小件
我地點餐後, 都出去8下任食區有d咩東西先
初時諗住二百零蚊, 任食嘅種類都唔會多得去邊
行了一個圈後, 我要收返以上說話
其實每樣食少少都飽咗, 搞到差d食唔落個主菜
沙律都有6款
德國出名嘅香腸, 德式pizza, 蛋餅, 串燒等等
炸魚圈
餐湯及餐包
蝦肉實淨, 唔係霉蝦
紅色果隻脆皮腸好食, juicy
另外有羊肉串, 和雞肉蒜頭串
食物溫度係暖暖的, 唔係凍冰冰
食了2圈任食區後, 主菜上檯啦~
其實都想點出名嘅德國豬手, 不過屋企人生了痱滋, 同埋豬手是2人份量, 自己點自己的就可以試多d款
挪威三文魚配大蝦, 調味用了脆煎牛油汁, 勁香又惹味
主菜份量都夠大份, 唔會話因為有semi-buffet而令主菜份量減少
大蝦真係好大隻, 肉質有彈性
三文魚厚肉, 也沒有over-cooked, 肉質唔鞋
加了勁香嘅牛油汁和脆蒜, 同埋伴碟嘅新薯時蔬一齊食都好惹味
挪威三文魚配大蝦
美國安格斯肉眼扒(8安士)配炸薯角
肉眼扒都係大大份, 肉質軟腍無乜筋, 又唔會太肥
其實大家都食到好飽, 起任食區唔小心食多咗, 但係佢嘅炸薯角又係超吸引, 新鮮即炸脆口的
感到全部都是用心製作!
美國安格斯肉眼扒(8安士)配炸薯角
我望哂成個menu無寫明brunch嘅時限, 所以慢食慢hea, 坐坐下食埋甜品先叫完滿
不過都唔可以勉強自己個肚皮, 食得到先拎
其實佢有cake供應的, 但又真係太飽
所以拎咗以下的來試
生果我自己獨愛菠蘿, 其實仲有西瓜, 哈蜜瓜等,
(一路食聽到隔離檯果位太太講咗好多次哈蜜瓜好甜好食
) <<可以配prama ham添喎
右邊嘅奶油千層脆餅估唔到係幾好食, 好脆
甜品杯是雜莓乳酪, 無特別加甜, nice
呢餐真係大滿意, 夠哂體力去掃貨
最後一提, 歐洲人喜歡在秋冬節日時必備飲料: Hot Mulled Wine
而家餐廳都有得供應啦~我都即刻點返杯先
我好鐘意加了肉桂及果味嘅紅葡萄酒, 起加熱過程酒精會揮發, 所以只係會聞到有酒精味, 實際已經無酒精
唔怕飲完會暈陀陀
题外话/补充资料: Brunch Menu其實有單點淨係食任食區的食物, 唔使加主菜都得 不過加多幾十蚊就有份主菜, 真係好超值
2024-12-14
挪威三文魚配大蝦
  • 美國安格斯肉眼扒
2024-12-22 239 浏览
脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆薯角 ($325)豬肘外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,搭配酸椰菜的酸爽,平衡了肉類的油膩感。脆薯角則增添了口感的層次,讓整道菜更加豐富。紐倫堡豬肉腸配酸椰菜 ($150)這款豬肉腸香氣四溢,質感滑嫩,搭配的酸椰菜為其增添了清新的味道。Kale, Pomelo, Mango and Shrimp Quinoa Salad ($165)這道沙律色彩繽紛,健康又滿足。羽衣甘藍的清新與柚子的酸甜、芒果的香氣,還有蝦仁的鮮美,完美融合,口感輕盈,十分適合作為前菜。Cocktail - Spice薑酒與青檸搭配,蜂蜜增添甜潤,口感層次分明,回味無窮。Mulled Wine這杯Mulled Wine香氣四溢,紅酒與香料完美結合,溫暖舒適,適合寒冷的夜晚。
脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆薯角 ($325)

紐倫堡豬肉腸配酸椰菜 ($150)

Cocktail - Spice
薑酒與青檸搭配,蜂蜜增添甜潤,口感層次分明,回味無窮。

Mulled Wine
2024-12-21 154 浏览
呢間真係由細食到大,最適合一家大細嚟食。天氣開始轉涼,聖誕又就嚟到,佢地呢到都有個新出嘅winter fest menu😙我地兩個人嚟食就嗌左個紅酒燴牛尾配珍珠洋蔥,番薯,蒜芯,甘筍苗。嚟到好大份,對比我平時食開嘅牛尾,多肉好多😳紅酒好入味,肉質又非常冧😙當然唔小得嗌反佢地signature嘅德國金裝豬牛肉脆皮腸配酸椰菜啦,嚟得呢間德國餐廳,每次豬手同腸都係必點之選😎佢地8點前仲有happy hour, 飲酒嘅我就嗌左杯應節嘅mulled wine, 同個牛尾簡直係perfect match👏🏻唔飲酒嘅就可以嗌杯spice, 類似薑蜜咁,好飲得嚟又暖笠笠🥰題外話,呢到啲staff嘅service 100分👍🏻

2024-12-16
間唔中都會去呢間德國餐廳食飯,因為餐廳服務員都很有禮貌,而且佢哋嘅德國豬手真係好出色。每逢佳節,餐廳都會裝飾得好靚同好有節日氣氛。今次同朋友就過嚟食下佢哋嘅冬日美食,而呢期有傳統瑞士芝士火鍋,仲有hot wine美酒相伴!今次大飽口福啦!德式面麭圈 配 牛仔肝醬面麭圈柔軟而富有彈性,散發住麵包發酵後嘅香氣,入口有咀嚼感和,搭配上牛仔肝醬,更香口,味道有層次感!紐倫堡豬肉腸配酸椰菜德國純豬肉腸,外皮煎脆,肉質緊實,每一口都是扎實的肉感,非常香口。搭配酸菜食用,增加口感的層次,減去油膩感。傳統瑞士芝士火鍋芝士的香味撲鼻而來,加入了少量酒,口感非常濃郁,讓人垂涎欲滴。配搭德國金裝豬肉腸、西班牙肉丸、炸薯角、青蘋果、葡萄等食材,涮過嘅食材滿滿都係融化嘅芝士,味道鮮美且厚重。特別係德國金裝豬肉腸、西班牙肉丸、麵包配合芝士火鍋,會食到陣陣芝士和酒香味!飲品Hot wine 及 Jasmine's GardenHot wine 係由薑、肉桂、蘋果汁、橙皮、檸檬片等製成,飲到有好香嘅玉桂味,味道先酸甜後回甘,飲完可以暖下身。如果唔想飲酒,可以試下揀呢杯Jasmine's Garden ,係由幾種花果和

飲品
Hot wine 及 Jasmine's Garden
Hot wine 係由薑、肉桂、蘋果汁、橙皮、檸檬片等製成,飲到有好香嘅玉桂味,味道先酸甜後回甘,飲完可以暖下身。如果唔想飲酒,可以試下揀呢杯Jasmine's Garden ,係由幾種花果和薑製成,入口溫和,而且非常香口,係冬日推薦飲品!
2024-12-17 184 浏览
友人生日, 今次就選左銅鑼灣這間德國餐廳慶祝。一入去就十分有聖誕氣氛,佈置了很多聖誕裝飾。#熱薑檸茶 Stone's Ginger Wine, Fresh Calamansi, Fresh Ginger, Jasmine Tea, Honey#Jamine's Garden  兩杯冬日限定熱飲, 味道都不錯, 一杯好夠薑,另一杯就少少甜味幾清新, 為冬日添上暖意。#德式麵包圈配牛仔肝醬麵包鬆軟配著軟滑的牛仔肝醬頗滋味。#香草忌廉汁煮新鮮青口青口用爈煮熱著配 忌廉汁, 熱熱呼呼的非常可口。#脆皮燒豬手配酸椰菜及脆薯角主角出場,豬手內脆外軟, 酸椰菜又醒胃。正宗德國菜風味。#火焰雪山配杏仁芭菲鮮果生日怎可以無蛋糕,這個火焰雪山分量都幾大, 芭菲不會太甜, 可惜餐廳太光, 只看到一點點火焰。

#Jamine's Garden

#德式麵包圈配牛仔肝醬
麵包鬆軟配著軟滑的牛仔肝醬頗滋味。
#香草忌廉汁煮新鮮青口
青口用爈煮熱著配 忌廉汁, 熱熱呼呼的非常可口。

#脆皮燒豬手配酸椰菜及脆薯角
主角出場,豬手內脆外軟, 酸椰菜又醒胃。正宗德國菜風味。

#火焰雪山配杏仁芭菲鮮果
2024-12-12
庆祝纪念
生日
  • 香草忌廉汁煮新鮮青口
  • 脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角
📍帝樂😍銅鑼灣超高質德國餐廳👍~脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角😍可能係全香港最好食嘅炸豬手😍外皮非常脆口😛內裏肉質半肥瘦❤️果然係德國餐廳😎🥳~紐倫堡豬肉腸配酸椰菜🤪呢隻紐倫堡豬肉腸非常好味😍入面爆曬肉汁🤩非常嫩滑🤪又唔會太鹹😘啱晒香港人口味👍~Peach punch 😘桃味糖漿😛橙汁🥳薑味汽水🤪混合而成嘅一杯飲品😛清甜香口😘味道非常之正👍~Baked Alaska 雪山雪糕鮮果蛋糕🎂綿密嘅蛋白霜包住幼滑又冰凍嘅雪糕😍入口外暖內凍🥳口感非常特別😘再加上滲入酒香嘅蛋糕同新鮮嘅生果🤩味道層次更加豐富👍😘~順帶一提😛餐廳有熱酒飲😘天氣凍啱晒😎~總括來說🤪餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍下次經過呢頭一定再嚟食😎📍港鐵銅鑼灣站E出口 步行約6分鐘帝樂德國餐廳 (Fashion Walk) (銅鑼灣)銅鑼灣京士頓街8號Fashion Walk新豪大廈地下A及C號舖
📍帝樂😍銅鑼灣超高質德國餐廳👍

~Peach punch 😘

~Baked Alaska 雪山雪糕鮮果蛋糕🎂

~順帶一提😛餐廳有熱酒飲😘天氣凍啱晒😎

📍港鐵銅鑼灣站E出口 步行約6分鐘

帝樂德國餐廳 (Fashion Walk) (銅鑼灣)

呢間店充滿咗節日嘅氣氛,地方夠大,好適合一班人gathering,裡面嘅裝飾有大大個聖誕老人吹氣公仔,小朋友應該都會鍾意LUNCH MENU 忌廉湯,唔算好鹹,有香草碎個蒜蓉包好軟身,蒜蓉味夠突出烤雞肉凱撒沙律沙律菜配料多,濃郁芝士碎好香,有蕃茄,洋蔥,烤雞肉,吞拿魚碎,nut等,口感豐富主菜脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角 $325豬手好大隻,外皮香脆職員先上枱比客人望一望先,再幫忙切件肉質好厚實,咬落個皮真係卜卜脆豬手點埋mustard 食更惹味配炸到好脆嘅薯角,酸椰菜,幾開胃最欣賞係佢的聖誕熱飲🎄食咁多餐廳都未試過,實在令我驚艷啤酒節限定餐牌 有Mulled Wine 🍷 呢款熱煮紅酒,加入Gin ge 成分,飲落有甜甜嘅蘋果汁味,有橙皮,有檸檬片,有條肉桂棒棒浸住,飲到有好香嘅玉桂味鐘意肉桂&紅酒嘅朋友仔不妨一試,佢都幾濃酒味🍸Spice 呢杯係薑酒,好多青檸,飲落好清新,加入左honey, 感覺好滋潤,甜甜地

LUNCH MENU
忌廉湯,唔算好鹹,有香草碎
個蒜蓉包好軟身,蒜蓉味夠突出

烤雞肉凱撒沙律

主菜
脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角 $325
豬手好大隻,外皮香脆
職員先上枱比客人望一望先,再幫忙切件
肉質好厚實,咬落個皮真係卜卜脆
豬手點埋mustard 食更惹味
配炸到好脆嘅薯角,酸椰菜,幾開胃

最欣賞係佢的聖誕熱飲🎄
食咁多餐廳都未試過,實在令我驚艷
啤酒節限定餐牌 有Mulled Wine
鐘意肉桂&紅酒嘅朋友仔不妨一試,佢都幾濃酒味

🍸Spice

2024-12-03
  • Spice
  • 烤雞肉凱撒沙律
1K
2024-12-15 223 浏览
呢度有好靚既聖誕節裝飾,仲有個會出走既聖誕老人氣球都好吸引,我地叫左一份炸豬手,德國菜必食推介,呢度既脆炸豬手好大隻,切好之後再俾客人食,肉質好厚肉,外皮香脆,仲有熱辣辣甘食就最正,配埋芥末醬同酸菜食超夾。另外仲有多款生果,冷盤,海鮮,麵包,蛋糕,dessert等等俾客人出去拎黎食,小編推介彈牙既蝦肉大大條,青口好新鮮,全部食物都會refill令客人食到唔同既食物,仲有辣同唔辣選擇,小編最愛呢度既dessert因為全部都係自己homemade自家制唔係外面買反黎既,芝士蛋糕勁creamy。呢度而家近聖誕節仲有訂外賣到會服務食品優惠,可以向職員查詢下,見到份量都好大價錢都幾抵食嫁,早d訂會更抵食,黎緊聖誕準備開party既朋友可以考慮下佢地餐廳既到會服務啊~

2024-12-13 219 浏览
#fatchubelly銅鑼灣📍 帝樂德國餐廳 (Fashion Walk) (銅鑼灣)💥 凱撒沙律配煙三文魚,牛油果及香草欖油醬清新可口嘅沙律配上大量芝士粒🥗再加上新鮮嘅紫洋蔥、牛油果同番茄而煙三文魚嫩滑亦風味十足🐟💥 匈牙利牛肉濃湯以鮮番茄同牛肉烹調而成嘅濃湯🐄亦有蘿蔔同薯仔增加口感整個濃湯都用料十足🍅💥 脆皮燒豬肘配酸椰菜及脆薯角店舖最馳名嘅正宗德國菜豬肘外皮酥脆而不膩🐖厚實多汁嘅豬肉搭配酸菜絲及脆薯豐富嘅口感食得好滿足🍟💥 士多啤梨乳酪梳打&香桃乳酪梳打兩種梳打都帶有可爾必思嘅感覺🍹甜度啱啱好唔會搶走果香味可以根據自己鍾意嘅水果去order🍑帝樂德國餐廳 (Fashion Walk) (銅鑼灣)銅鑼灣京士頓街8號Fashion Walk新豪大廈地下A及C號舖
#fatchubelly銅鑼灣

📍 帝樂德國餐廳 (Fashion Walk) (銅鑼灣)

💥 凱撒沙律配煙三文魚,牛油果及香草欖油醬

清新可口嘅沙律配上大量芝士粒🥗
再加上新鮮嘅紫洋蔥、牛油果同番茄
而煙三文魚嫩滑亦風味十足🐟

💥 士多啤梨乳酪梳打&香桃乳酪梳打

兩種梳打都帶有可爾必思嘅感覺🍹
甜度啱啱好唔會搶走果香味
可以根據自己鍾意嘅水果去order🍑

帝樂德國餐廳 (Fashion Walk) (銅鑼灣)
2024-12-12 235 浏览
前幾日見到銅鑼灣嘅King Ludwig 呢間老牌嘅德國餐廳做緊週末早午餐weekend brunch, 價錢又唔貴,人均都係二百幾三百蚊, 決定同朋友過黎試下!佢哋嘅早午餐套餐唔單止可以揀一道主菜,仲包有任食嘅自助沙律bar、ham、青口,蝦,車打湯、麵包、兩款唔同嘅香腸、德國蛋餅同其他熱食, 青口同蝦都十分之新鮮。 德國香腸任食又係一個賣點,出面嗌過香腸拼盤都幾百蚊, 真係幾抵食。我地揀咗德國豬手做主菜,份量超多,係兩人portion。豬手外皮超脆,內裡肉質嫩滑, 配菜有超夾嘅酸菜同埋炸到香脆嘅薯角。除咗主菜另外仲有各種水果同埋豐富嘅甜品。每樣嘢都okay, 最好食係嗰個酥皮pie同麵包布甸。呢度嘅早午餐性價比好高。食物質素都有一定水準, 真心推介大家過嚟試下!

2024-12-12 170 浏览
🔹️與朋友仔到銅鑼灣Shopping完🛍 便到Fashion Walk 地下帝樂King Ludwig Beerhall德國餐廳食Lunch🍽 餐廳以木系装修, 充滿德國傳統風味 , 環境寧靜, 感覺輕鬆自在🎶 設有室外和室內坐位🌿🪑 現在已有聖誕佈置🌲🎅 充滿聖誕氣氛🥳 食物優質美味, 店員親切友善🧑‍💼👩‍💼 價錢合宜💰.Lunch Set🍽🔸️薏米薯仔湯🥔🍵是日餐湯以薏米薯仔湯, 口感綿密幼滑, 香濃薯仔味道, 配上包包好開胃🥖🔸️沙律🥗材料以香甜士多啤梨、清香火龍果、蜜甜菠蘿、甜酸藍苺、補腦合桃和爽脆沙律菜炮製而成, 味道新鮮滋味👍🔸️主菜選了📝脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角🐷💪以份量十足的豬手上陣🥘 外皮炸至十分香脆, 色澤閃爍, 肉質嫩滑, 鹹度恰度好處~好惹味👍配酸椰菜絲, 酸酸哋十分開胃, 還有充滿濃郁薯香味的炸薯角, 超Yummy😍🔸️飲品選了💫Berry Party🍒🍹以雜苺、蔓越苺、士多啤梨和青檸汁炮製, 色彩奪目😍味道酸酸甜甜, 冰凍解膩😊Jasmine's Garden🌼🧉以茉莉花茶、蝶豆花茶、青檸汁、橙汁、玫瑰糖漿、新鮮生薑和食用花炮製, 味道清新香甜, 有助温和脾胃和暖
Lunch Set🍽
🔸️薏米薯仔湯🥔🍵

🔸️沙律🥗

🔸️主菜選了📝
脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角🐷💪

🔸️飲品選了💫
Berry Party🍒🍹

Jasmine's Garden🌼🧉
以茉莉花茶、蝶豆花茶、青檸汁、橙汁、玫瑰糖漿、新鮮生薑和食用花炮製, 味道清新香甜, 有助温和脾胃和暖身之功效🧣

💫還有冬日酒熱飲🍸和聖誕大餐🎅🍽適合約埋三五知己品嚐🤗

2024-12-11 181 浏览
銅鑼灣告士打道與京士頓街交界有一家德國🇩🇪豬肘專門店King Ludwig 餐廳外觀具有歐陸風味,坐底望出窗外面風景開揚,猶如置身於歐洲景緻。我們兩人order咗個Set for 2 Crisp roast pork knuckle 脆皮燒豬肘 $350🥣忌亷粟米湯熱騰騰夠creamy配蒜蓉南瓜🎃包,一淡湯一淡包,味道怡人舒𣈱又開胃。🥗Caesar salad with roast chicken 烤雞肉凱撒沙律沙律:西生菜🥬、車厘茄、小麥草+烤雞,整體配合極fresh清新感覺,先在食豬手前來個前奏。🐷原隻脆皮燒豬肘服務員小心奕奕幫客人切開一件件上枱,好搶睛👀👀! 豬肘肉咬落一絲絲,肘皮燒成好似乳豬皮一樣卜卜脆,鹹香味好吸引。特別之處是配有酸椰菜Sauerkraut(德國式酸菜)伴吃,令豬肘食落不會太油膩和飽濟。加埋炸薯角肉質軟綿綿外皮帶鹹脆,好味。😋☕️即磨咖啡味道濃郁,飲落好醒神。平時食慣咗大魚大肉,轉轉口味食德國🇩🇪豬手確是上佳的選擇!#德國腸#德國豬肘#德國餐廳#kingludwighk#銅鑼灣西餐廳

銅鑼灣

🥣忌亷粟米湯

🐷原隻脆皮燒豬肘

☕️即磨咖啡
味道濃郁,飲落好醒神。

平時食慣咗大魚大肉,轉轉口味食德國🇩🇪豬手確是上佳的選擇!

#德國腸
#德國豬肘
#德國餐廳
#kingludwighk
#銅鑼灣西餐廳

2024-12-05
2024-12-11 146 浏览
星期日晚突然想食德國豬手,然後上網search,見到呢間嘅豬手好大隻,即刻過咗嚟試吓😎餐廳環境好有氣氛,每個角落都有聖誕嘅裝飾佈置,過嚟食聖誕大餐都啱晒🤩店員向我地推介左佢地新出既冬季特飲,就係mulled wine😻熱紅酒係typical 聖誕飲品,用香料加埋紅酒 🍷羽衣甘蘭藜麥沙律🥗:成個沙律賣相好靚,色彩繽紛,上面仲有大蝦同埋芒果😻成個沙律配搭好match ,好開胃😻匈牙利牛肉濃湯:呢個湯好有驚喜,非常之濃,而且入邊有好多牛肉,超足料😻脆皮燒豬肘:真係巨大隻,店員會幫手起骨,豬手皮脆肉滑,係勁脆!味道岩岩好,唔會過咸,食完大滿足😻

放假嚟銅鑼灣購物,順便約埋喺附近返工嘅朋友一齊食晏。記得 Fashion Walk 地下有間「帝樂德國餐廳」🇩🇪裝潢極富傳統德國風味,以深沉嘅木色系為主調,設有室內和露天庭院,環境舒服自在,甚有悠然自得之感!餐廳主打正宗德國菜,有脆皮燒豬肘、傳統德式薄餅、冰凍德國啤酒等供應。點左客二人份量嘅德式香腸拼盤,套餐包沙律、是日餐湯、主菜及飲品。今日嘅餐湯係薏米薯仔湯,湯身濃稠幼滑,入口 creamy,飲完成身暖笠笠。沙律菜好爽口,內有新鮮菠蘿、火龍果、藍莓、士多啤梨和合桃等,用料十足,清新醒胃。德式香腸拼盤伴酸椰菜、薯仔沙律及脆炸薯角,拼盤非常大堆頭,份量不少,有紐倫堡豬肉腸、慕尼黑牛仔腸、維也納豬肉腸及時令德國香腸等。豬肉腸質感挺實,腸衣脆口,豬肉味濃。薯仔沙律軟綿滑溜;薯角即叫即炸,上桌時極為熱燙,配埋伴碟嘅酸椰菜吃,可中和香腸嘅油膩感👍🏻飲品點左杯 Jasmine’s Garden,用上茉莉花茶、蝶豆花、柑桔、生薑同食用花等炮製,入口香氣馥郁,驅寒暖胃。另外仲有冬日酒熱飲系列,下次搵埋酒友嚟試下。朋友點嘅玉桂 Cappuccino 據說味道亦錯,喝後咖啡芳香於口腔中仍久久不散。
2024-12-08 300 浏览
如果你想喺香港體驗正宗嘅德國風味,呢間德國餐廳絕對唔可以錯過。我試過佢哋嘅燒豬腳,真係可以用「香港最好食」嚟形容! 🏅脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角套餐($325/2人) 呢度嘅燒豬腳係必點招牌!店員捧着豬腳原隻上枱,讓我們影相,之後他會起骨,再切成約5大份,所以食起來非常方便。豬腳外層烤到金黃酥脆,每一啖咬落去都有「咔滋咔滋」嘅聲音,脆皮下面係軟嫩嘅豬肉,完美結合咗香口同嫩滑嘅口感。由於豬皮酥脆如餅乾,用刀一切便散,所以我拿着來吃,豪邁滿足。進食時蘸以芥末醬,配埋傳統嘅德國酸菜,帶有微酸嘅爽脆口感,正好平衡咗豬腳嘅濃郁味道。旁邊仲有真正外脆內軟嘅薯角,香草調味非常出色。無論是豬腳還是薯角,都不覺油膩。呢份套餐價錢只需 $325,性價比相當高!套餐除咗有燒豬腳,仲包括以下: - 開胃餐湯:每日新鮮熬製,今日是蒜香薯仔忌廉湯,配埋香軟嘅麵包,暖胃又惹味。 - 沙律:清新爽口,生菜非常新鮮,雞肉亦很嫩滑,最好味是它的醬汁,芝士粒粒醬,少少辣又濃郁。- 咖啡/茶:餐後飲返杯香濃咖啡,為整個餐點畫上完美句號。 唔單止食物地道,餐廳嘅裝修亦充滿德國情懷。一入到去就會被木製嘅桌椅吸引,樸實而有

🏅脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角套餐($325/2人)
呢度嘅燒豬腳係必點招牌!
無論是豬腳還是薯角,都不覺油膩。
脆皮燒豬肘配酸椰菜及炸薯角

- 咖啡/茶:餐後飲返杯香濃咖啡,為整個餐點畫上完美句號。

唔單止食物地道,餐廳嘅裝修亦充滿德國情懷。一入到去就會被木製嘅桌椅吸引,樸實而有質感,好有歐洲鄉村餐廳嘅感覺。枱布用上傳統德國式嘅花碌碌圖案,鮮艷又有趣,令整個氛圍變得輕鬆愉快。牆上仲掛滿咗德國啤酒杯同懷舊相片,好似帶你穿越到德國鄉村小酒館咁!
2024-12-06
午餐