2022-10-16 629 浏览
師父飯堂 (鰂魚涌)♡︎𝗖𝗔𝗨𝗦𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎$58 忌廉香薯煙肉長通粉(8.5/10🌟)🧡ᴘᴇɴɴᴇ ᴡ/ ᴘᴏᴀᴛᴀᴛᴏ ᴀɴᴅ ʙᴀᴄᴏɴ ɪɴ ᴄʀᴇᴀᴍ sᴀᴜᴄᴇ🧡🥔薯仔配煙肉加長通粉🍝,配搭好特別所以第一眼就吸引咗我✨✨。薯仔切到一粒粒,有額外煎香過😋,薯仔夾起結實但識落係軟身。另外俾咗好多塊切片煙肉🥓。意粉醬汁唔算俾得特別多,但醬汁味濃郁👍🏻,明顯食到忌廉味之餘都有煙肉嘅鹹味。分量適中,另外配左一杯嘢飲,不過我就揀咗湯🥣,以為係西式湯但原來係中式湯,飲落好清甜冇乜味精😙。餐廳嘅食物選擇好多,🥘咖喱或者中式飯亦都有啲素食餐🥗。係鰂魚涌黎講有個味道唔錯既西式意粉配中湯或野飲,環境寬敞🏘,但價錢大約💰$50幾,推薦💕。📝今次上嚟嘅時候因為比較晏,所以唔使特別排隊🧍‍♀️🧍,地方好寬敞坐得好舒服,好大環境靚🌟。食身:8.5/10環境:8/10性價比:8.5/10📍鰂魚涌英皇道1065號東達中心13樓1301A室#pennepasta #potatospaghetti #bacon #creamsauce #hklunch #hkfood #foodhk #hkfood
師父飯堂 (鰂魚涌)

♡︎𝗖𝗔𝗨𝗦𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎

$58 忌廉香薯煙肉長通粉(8.5/10🌟)

食身:8.5/10
環境:8/10
性價比:8.5/10

📍鰂魚涌英皇道1065號東達中心13樓1301A室

#pennepasta #potatospaghetti #bacon #creamsauce #hklunch #hkfood #foodhk #hkfoodig #foodiehk #workingday #quicklunch #工廈食堂 #香港美食 #鰂魚涌美食 #香港午餐 #抵食 #平民美食 #平民價 #多選擇 #抵食 #太古坊搵食 #打工仔 #搵食 #師父飯堂
2022-10-07 732 浏览
🍝黑松露蟹肉闊蛋麵 $85超大碟‼️食到蟹肉🦀,蟹肉鹹香,夾雜菇🍄,黑松露味香,闊條麵有咬口煙韌,麵加左蛋會滑身啲同香啲😝,唔算多醬但系都好夠味唔會乾😆✨餐廳系工廈入面但系開陽,木系枱櫈,Lunch time 排長龍,CP值好高,上菜速度快,意粉種類多,菜單可以任搭配各種意粉,選擇多除左意粉仲有沙律同飯
黑松露蟹肉闊蛋麵
🍝黑松露蟹肉闊蛋麵 $85

黑松露蟹肉闊蛋麵
2022-09-24 661 浏览
見到呢間餐廳好多好評,決定一試,揀個自己最中意食的鮮茄焗豬扒飯。一擺上檯,已經失望,堂食都用錫紙盤,中意食焗飯的人都唔會收貨。去到連鎖快餐店,如果用錫紙盤,我寧願叫其他食物。既來知則安知,可能味道好,可以挽回分數。不過,一移開塊豬扒,就確認中伏。飯無炒底,配料及茄汁少得可憐,飯仲要係al dente,有少少生米,好似食緊risotto,可能係一生中最難食的焗豬扒飯。耳機傳來林奕匡既高山低谷,忽然諗下食呢餐飯係為生活定係為生存呢。見到其他人都係食意大利粉,可能意大利粉做得很好食。可惜呢個焗豬扒飯做得比任何一間連鎖快餐店都差,其實何必放在餐單中呢,專心做好拿手食物就夠。

2022-09-24
2022-09-15 575 浏览
師父有請,今日外勤到康山做產品培訓,師父話請我到「師父飯堂」,小妹開心仔非常期待。師父話這家飯堂一定要早,不然的話要排隊輪侯入座。餐廳比我感覺舒服,自然光感覺溫暖,與工業風不謀而合。🍴鹹牛脷野菜沙律配飯 $65鹹牛脷好軟稔,沒有羶味我最鍾意,配野菜好幾特別,夠新鮮爽口沙醬蛋黃汁個人覺得多咗啲,飯如果熱少少就更好。🥄例湯$5係用素材料煲,有紅菜頭、粟米、紅蘿蔔,非常清甜,感覺好健康。😋👍🥤另外跟餐免費送一杯酸梅湯,雖然淡淡地不過勝在冰凍足夠解喝。👏師父無講錯,當我們吃飽飽離開時,門外已排得人頭湧湧,果然有料到。🤣🤣🤣
師父話這家飯堂一定要早,不然的話要排隊輪侯入座。
餐廳比我感覺舒服,自然光感覺溫暖,與工業風不謀而合。

🍴鹹牛脷野菜沙律配飯 $65

🥄例湯$5

2022-09-14
  • 素湯
2022-09-12 3452 浏览
#師父飯堂 #sorriso_東區-終於搵到機會食呢間啦,因為佢星期六日唔開夜晚,所以比較少嚟,搭𨋢嗰陣見到好多人嚟呢棟野都係去食呢間,入到去個裝修比較似一間cafe🍝【黑松露蟹肉闊蛋麵】 $85 (8.7/10)黑松露味係好夠嘅,但係除左菇之外,我真係搵唔到蟹肉,食食下先見到幾條碎😞,但個麵勁飽好好食🤤🥘【芝士咖喱海鮮焗飯】 $62 (8.3/10)入面有青口、魷魚圈、蝦,再配上咖哩同一層芝士,好好食、足料,價錢都合理orjmsaymmulenu🥠【蝦醬雞翼】 $42 (9.2/10)呢個配搭估唔到係咁好食,完全冇臭味之餘勁香,炸得又夠脆,超預期好食,勁香口,好推薦qg🍷【紅菜頭蘋果汁】 配餐$2 (7.0/10)見平平地就試下,比起其他野飲細杯,佢個味有啲似野菜生活提子混合汁,飲過就明我講邊隻,不過就唔係好啱我口味🧋【凍奶茶】 走甜 配餐$2 (8.1/10)同一般茶餐廳冇咩分別,係好飲嘅❤️ofrqyvtd#sorriso_太古 #sorriso_港島-📍【師父飯堂】鰂魚涌英皇道1065號東達中心13樓1301A室🕑Mon to Fri 11:30~15:30; 18:00~21:
#師父飯堂 #sorriso_東區

🍝【黑松露蟹肉闊蛋麵】 $85 (8.7/10)

🥘【芝士咖喱海鮮焗飯】 $62 (8.3/10)

🥠【蝦醬雞翼】 $42 (9.2/10)

🍷【紅菜頭蘋果汁】 配餐$2 (7.0/10)

🧋【凍奶茶】 走甜 配餐$2 (8.1/10)
同一般茶餐廳冇咩分別,係好飲嘅❤️ofrqyvtd

#sorriso_太古 #sorriso_港島
📍【師父飯堂】
鰂魚涌英皇道1065號東達中心13樓1301A室
🕑Mon to Fri 11:30~15:30; 18:00~21:00; Sat 9:00~17:00
#foodie #foodiehk #hkeats #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #日常生活 #不專業食評 #打卡 #相機食先 #黃店地圖 #食好西 #食評 #852foodie #吃貨 #yellowshop #foodstagram #foodphotography #太古黃店 #港島黃店
  • 蝦醬雞翼
2022-08-26 750 浏览
師父飯堂地址:鰂魚涌英皇道1065號東達中心13樓1301A室好食又隱蔽嘅餐廳當然要開心Share啦😌~呢間位於鰂魚涌工廈內嘅西餐廳,真係唔講都唔識去。雖然小店位置比較隱蔽,但價錢親民份量又大😍,絕對係茶記價錢cafe質素,超推薦大家去食😏!卡邦尼意粉🍝 $62意粉軟硬適中,煙煙韌韌唔會太太淋,好有口感,正😋。意粉份量超多好掛汁啖啖都食到好濃郁嘅忌廉味,洋蔥🧅同煙肉🥓炒得好香口,味道口感好豐富,大滿足,正👍!忌廉香薯煙肉長通粉 🥔🍝 $58長通粉嘅配料雖然只有煙肉同薯仔,睇落好似普普通通咁,但原來味道好豐富🤩。長通粉好掛汁啖啖都食到好濃郁嘅忌廉味🥳,而且薯仔粒真係好好好好食,CP值極高,絕對推薦大家去食,正👍!紅青蘿蔔湯 🥣 (跟餐)餐湯望落以為好清淡,但點知原來大有驚喜🤩。餐湯啖啖好好好好清甜,好好好足料,好鮮甜,飲得出無加任何味精,係真材實料煲成,正🤪。#nicefoodie鰂魚涌----------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #good
師父飯堂
地址:鰂魚涌英皇道1065號東達中心13樓1301A室

卡邦尼意粉🍝 $62

忌廉香薯煙肉長通粉 🥔🍝 $58

紅青蘿蔔湯 🥣 (跟餐)

#nicefoodie鰂魚涌

----------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #foodporn #delicious #hk #香港 #香港美食 #鰂魚涌 #美食 #意大利 #打卡  #鰂魚涌美食  #香港小店  #西餐  #隱世美食  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食
位於工業區嘅師父飯堂相信唔少返鰂魚涌/太古嘅人都聽過😆 今日終於嚟到試下, 都真係幾好食😋🦀香蒜蟹肉辣椒扁意粉蟹肉份量唔小,加埋好香蒜味嘅扁意粉同埋蕃茄仔,真係唔錯!呢到成日都排長龍,大家要嚟食就要早啲啦!

香蒜辣椒蟹肉蛋意粉

🦀香蒜蟹肉辣椒扁意粉
蟹肉份量唔小,加埋好香蒜味嘅扁意粉同埋蕃茄仔,真係唔錯!

呢到成日都排長龍,大家要嚟食就要早啲啦!
香蒜辣椒蟹肉蛋意粉
2022-06-29 1146 浏览
星期六中午專誠去師父食堂試下午餐,嗰日好好彩唔使排隊就有位。我哋入去就安排坐係窗邊,環境都幾寬闊同舒服。我嗌左個香蒜蜆肉意粉加2蚊轉咗個紅菜頭蘋果汁。個意粉好夠香蒜味,意粉煮得有彈性唔會太淋,蜆肉同意粉比例好好,蜆肉多到可以送埋最後一啖意粉。美中不足嘅地方有兩三粒蜆肉有沙。雖然果汁係現成,但係加2蚊真係唔貴,而家出去茶餐廳轉凍飲都要加3蚊!總結來講,$60有咁嘅食物質素同環境性價比算好高!

2022-06-28 820 浏览
看着OpenRice评价这么高才过去的。首先位置间隔是可以的,不像很多店铺一个挨着一个。也不会动一下就碰到其他人。点的鱼柳沙律饭65,饭完全不够我吃,沙律一般新鲜,鱼柳现做的还不错。上班的时候去吃的午餐,等了四十分钟左右。人很多,好吵,感觉在闹市吃饭。性价比不高,如果是45的价格我都不会再挑上班日子过去吃饭。好吃不好吃,为什么要跟政治立场连在一起。不明白。感觉我要被很多人骂了
看着OpenRice评价这么高才过去的。
上班的时候去吃的午餐,等了四十分钟左右。
人很多,好吵,感觉在闹市吃饭。
性价比不高,如果是45的价格我都不会再挑上班日子过去吃饭。
2022-06-23 794 浏览
今次係食位於鰂魚涌呢間「師父飯堂」🤣真係大件夾抵食😆今次嗌咗香蒜蜆肉意粉,意粉份量好多,仲有大量蜆肉,相當豐富😋重點係個價錢,只係56蚊😍港島區食到呢個價真係唔話得。今次仲嗌咗呢個蝦醬炸雞翼,即叫即炸,好香又夠入味😆

今次仲嗌咗呢個蝦醬炸雞翼,即叫即炸,好香又夠入味😆
2022-06-11 998 浏览
🔻係太古城港鐵站行去東達中心唔使5分鐘。太古城港鐵站A2出口轉右再轉右直行過斑馬線😊第一個路口就到東達中心啦☺️飯堂跟餐餐湯:南瓜紅蘿蔔湯,係中式素湯,味道香甜健康,足料配搭。🌕 𝓢𝓽𝓲𝓻-𝓕𝓻𝓲𝓮𝓭 𝓢𝓹𝓪𝓰𝓱𝓮𝓽𝓽𝓲 𝔀 / 𝓦𝓱𝓸𝓵𝓮 𝓒𝓵𝓪𝓶 & 𝓖𝓪𝓻𝓵𝓲𝓬 香蒜蜆肉意粉💲58🌟推薦指數:●●●●●●●●○○意粉質感岩岩好,al dente‼️意粉份量大到好似Pizza咁😍完全估佢唔到。未食已經聞到蒜味十足,十分惹味。而且蜆肉量多,同意粉嘅比例啱啱好,食完意粉原本味道後加少少tabasco,又有另一種惹味🥰🌕 𝓑𝓪𝓴𝓮 𝓡𝓲𝓬𝓮 𝔀 / 𝓜𝓾𝓼𝓱𝓻𝓸𝓸𝓶 🍄 𝓪𝓷𝓭 𝓐𝓼𝓹𝓪𝓻𝓪𝓰𝓾𝓼 𝓲𝓷 𝓒𝓻𝓮𝓪𝓶 𝓢𝓪𝓾𝓬𝓮 忌廉野菌蘆荀焗飯 💲58🌟推薦指數:●●●●●●●●◐○○忌廉野菌蘆荀焗飯係一個素菜焗飯,今日無蘆筍轉左茄子,出奇地match😆真係出奇過出奇蛋😆飯堂焗飯用錫紙盤上枱,成個飯更加熱辣辣😋😋忌廉汁十分rich,唔好諗住素菜就係好清淡!加埋焗到焦香的芝士 ,成個飯真係一啲都唔馬虎👍🏻🌕 紅菜頭蘋果汁(跟餐餐飲+💲2)🌟推薦指數:●●●●●●●●○○師父飯堂特色飲品☺️ 紅菜
🔻

係太古城港鐵站行去東達中心唔使5分鐘。
太古城港鐵站A2出口轉右再轉右

直行過斑馬線😊

第一個路口就到東達中心啦☺️

推薦指數:●●●●●●●●○○

推薦指數:●●●●●●●●◐○○

🌕 紅菜頭蘋果汁(跟餐餐飲+💲2)🌟
推薦指數:●●●●●●●●○○

師父飯堂特色飲品☺️ 紅菜頭知多少?除了能抗氧化延緩衰老外,仲可以降低膽固醇、減肥、補血等,混合埋同樣健康嘅蘋果,女生必點飲品😋
2022-06-08 626 浏览
今日又黎附近玩boardgame 所以就黎左呢度試下 ✨黑松露蟹肉寬蛋麵 $78黑松露好香 不過啲麵唔太掛汁 食落會覺得唔夠香濃 🙈 食得多就會覺得比較單調又易膩 🙈🙈蟹肉唔算多 不過都好香蟹味 👍麵嘅質感偏淋同埋好易斷 🙈 ✨喇沙海鮮意粉 $68呢個性價比真心高🤤🤤 海鮮都唔少 有青口 蜆 魷魚 蝦 🦐味道唔錯 喇沙椰味好濃好香 🤤🤤 意粉質感適中👍 總括黎講呢個價錢有呢個質素好唔錯 份量都幾多 如果我自己一個女仔食應該食唔晒 🙈 環境方面都幾寬落坐得幾舒服 👍 不過因為好多人食所以預左要搭枱👎 同埋係要自己去攞餐牌 落單 冇乜服務可言味道❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💰午餐人均~$70
今日又黎附近玩boardgame 所以就黎左呢度試下

環境❤️❤️❤️

💰午餐人均~$70
  • 喇沙海鮮意粉
2022-06-04 426 浏览
今日朋友介紹去咗呢間上樓小店,我就叫咗個素食,野菜素鴨飯,加凍山楂汁,又真係幾好味喎,難怪上樓舖都要等位,店舖幾寬躺,服務亦唔錯,食物質素都好高,蔬菜好新鮮,熱辣辣,份量又剛剛好,價錢亦好實惠,我同朋友都在會再去幫襯,支持佢!😋👍🏻👍🏻👍🏻
✳️黑松露蟹肉闊蛋麵⭐️⭐️⭐️Black Truffle and Crab Meat Fettuccine 必試‼️👍😍一上菜濃郁黑松露香味直撲埋黎😍夠足料,不單表層有蟹肉有黑松露內裡都拌得均勻,啖啖滿足👍👍✳️ 吉列魚柳野菜沙律配飯 Sole Fillet Cutlet and Mixed Vegetable Salad可惜呢個唔太好味❌吉列魚柳唔夠香酥,無外脆內軟******************下次可以再試其他意粉類💕賣可以加香葉修飾,增添色彩更吸引😳⭐味道 8/10 (闊蛋麵9.5/10‼️但沙律6/10)⭐️性價比 8/10⭐️環境 6/10⭐️賣相 6/10
✳️黑松露蟹肉闊蛋麵⭐️⭐️⭐️

必試‼️👍
😍一上菜濃郁黑松露香味直撲埋黎😍
夠足料,不單表層有蟹肉有黑松露
內裡都拌得均勻,啖啖滿足👍👍

可惜呢個唔太好味❌
吉列魚柳唔夠香酥,無外脆內軟

******************
下次可以再試其他意粉類💕
賣可以加香葉修飾,增添色彩更吸引😳

⭐味道 8/10 (闊蛋麵9.5/10‼️但沙律6/10)
⭐️性價比 8/10
⭐️環境 6/10
⭐️賣相 6/10
  • 黑松露蟹肉闊蛋麵
2022-04-23 691 浏览
這一家不折不扣的💛店位於商廈。款式多,流量快。特別推介蝦醬雞翼(暫時沒有在其他地方吃過)。焗飯焗意粉芝士份量多。但中午時間排隊人數眾多,門口接待的女士有如茶餐廳下單一樣快速。性價比高。備注:焗飯及雞翼製作需時,排隊的人數眾多請預留足夠時間!不設訂座。🔺 鮮茄海鮮焗飯 😃 新鮮蕃茄配上新鮮海鮮,喜歡吃蕃茄的朋友這個是必吃自選。配上一層口口芝士,芝士控必試。留意最少預留15分鐘製作。🔺 蝦醬雞翼🤩單談名字已經覺得很特別,熱騰騰的送上,蝦醬味不是很濃,但雞翼外脆內嫩滑,只觀看都會很想調口水。🤤🔺 香煎三文魚燴飯☹️賣相好,製作時間快,燴飯味道很重忌廉味,比較淡口。份量很大一個女仕吃不完的。🔺 忌廉菠菜茄子焗飯🤩菠菜及茄子份量比白飯多,有健康風味。配上一層口口芝士,芝士控必吃之選。留意最少預留15分鐘製作。🔺 煎蛋咖喱吉列豬扒飯🙁豬扒乾身味道一般,白飯豬扒比例比較重,太陽蛋賣相很好值得加分。

鮮茄海鮮焗飯

🔺 鮮茄海鮮焗飯 😃