2023-09-08 100 浏览
而家越嚟越多台式火鍋放題分店,不過一個人去嘅話就會太多,根本食唔晒唔同嘅嘢食,而且感覺都唔抵,因為火鍋放題啱一大班人約埋一齊食開心吓。今次見到網上好多人講一間喺西灣河太安樓嘅台式火鍋店,佢主打一人小鍋。除此之外都有一啲台式小食。一個人嚟食嘅話其實淨係嗌一個一人火鍋已經夠。咁多人講臭臭鍋,其實未食過,唔知係乜嘢,一於就今次試吓啦。原來臭臭鍋淨係有臭豆腐嘅火鍋,仲要係麻辣湯底,小辣都已經好辣,如果驚辣嘅朋友就要小心啦。

2023-08-09
用餐时段
2023-09-07 103 浏览
#搞串個pantry想食鍋物🥘,除咗 #打邊爐 🇭🇰,或者日式鍋物🇯🇵,原來仲有台式 #鍋物 🇹🇼可以揀。今次就嚟到有好多嘢食嘅 #西灣河 #太安樓 。試吓呢間舖頭嘅台灣小食😆,同埋台式小鍋🔥。🌶️幸福一品臭臭鍋(小辣)配粉絲($118)呢個臭臭鍋🍲真係好出色!湯底有少少麻辣🌶️,好惹味!成個鍋有好多配料,有豚肉🐷、臭豆腐、米血糕、鴨血、沙白、鵪鶉蛋等等,頸豐富🤩!!啲火鍋料食落都好夾個湯底,最後啲粉絲🍜連個湯一齊食都非常夾💕!🐮台式香濃沙茶鍋配方便麵($118)沙茶湯底嘅味好濃郁😍,所以煮過嘅配料都有沙茶味滲咗入去🥘,點埋特製嘅豆瓣沙茶醬🥫,好有台式風味😋!特別係牛肉、牛肉丸🐮、蔬菜🥬、公仔麵🍜呢啲材料,好夾沙茶嘅香味😝。🦀士林蟹蓋(3件)($42)即係蟹蓋入面讓咗啲餡😋,望落好精緻,識落味道幾好,餡料入面有八爪魚肉🐙、蘿蔔絲等等,食落口感都唔錯😝!
#搞串個pantry

🌶️幸福一品臭臭鍋(小辣)配粉絲($118)

🐮台式香濃沙茶鍋配方便麵($118)

🦀士林蟹蓋(3件)($42)
2023-09-06
用餐时段
  • 幸福一品臭臭鍋
  • 台式香濃沙茶鍋
打工仔食堂 100蚊唔使就有台式火鍋食😋🔻幸福一品臭臭鍋 💰98點解叫臭臭鍋呢?因為入面有臭豆腐,大腸同豬血糕,其他配菜就有鴨血,豬肉同雜菇類同蔬菜🥬主食就有紅薯粉,粉絲,方便面等選擇。舖頭入面除左小火鍋,仲有各種台灣美食,例如牛肉麵、滷肉飯、鹽酥雞、大腸麵線,都淨係💰60+個臭臭鍋味道就不過不失啦,d配菜越煮越有滋味,吸曬湯底陣麻辣味🌶️😋有小小偏辣,唔食得辣嘅朋友仔注意返☺️不過CP值真係好高😍細食嘅女仔或者2個人share一個鍋都夠,d配料多到就黎滿出黎,鍋入面有小小粉絲,仲另上主食。另外仲有台式野飲送,真係抵到爛啦!對於附近返工嘅打工仔黎講隨隨便便都$70-$80一餐,呢個價錢可以打邊爐就真係好抵食,所以lunch hour門口條龍都幾長㗎😯👅味道:7.5/10💡抵食:8.5/10📌環境:7.5/10
打工仔食堂 100蚊唔使就有台式火鍋食😋

🔻幸福一品臭臭鍋 💰98

主食就有紅薯粉,粉絲,方便面等選擇。

👅味道:7.5/10
💡抵食:8.5/10
📌環境:7.5/10
  • 幸福一品臭臭鍋
2023-08-18 110 浏览
今日屋企人話落樓下,搵左呢間幸福鍋,價錢抵食又大大碟,真係幾岩街坊食👍🏼。🥢泡菜豚肉豆腐鍋(小辣)$118 呢個泡菜豚肉豆腐鍋既豬肉好嫩,配埋辣味泡菜同埋豆腐煲湯,好滿足口舌!最好係食埋白飯,好開胃!。🥢宜蘭蝦吐司 $42 呢個宜蘭蝦吐司好脆,炸過嘅蝦多士鮮甜多汁!一口咬落食到個蝦真係好有嚼勁,好開胃!。🥢滷肉A菜 $28 滷肉入味,加埋新鮮嘅青菜,健康又美味!。🥢星丁脆魚塊(5件)$28 呢個星丁脆魚塊好啱做小吃食!魚肉鮮嫩,外皮香脆,每一口都係驚喜!最好係配埋醬汁食,真係一流!。🥢淡水滷肉刈包 $26 淡水滷肉刈包真係好有特色!滷肉香濃,加埋酸菜口感豐富。。🥢珍珠奶茶 +$12 / 夜市鳳梨水果茶+$12 珍珠奶茶香濃,珍珠Q彈。鳳梨水果茶超開胃!鳳梨味道香甜,加埋新鮮嘅水果,飲落去真係又清涼又解渴!

🥢泡菜豚肉豆腐鍋(小辣)$118

🥢宜蘭蝦吐司 $42

🥢滷肉A菜 $28
滷肉入味,加埋新鮮嘅青菜,健康又美味!

🥢星丁脆魚塊(5件)$28

🥢淡水滷肉刈包 $26
淡水滷肉刈包真係好有特色!滷肉香濃,加埋酸菜口感豐富。

🥢珍珠奶茶 +$12 / 夜市鳳梨水果茶+$12
2023-08-08 75 浏览
4/8一行5人下午6:00到店開餐。我是孕婦🤰🏻一坐下感受到服務員熱情招待。幫忙給了一杯溫水。然後我坐下點了豬肉泡菜鍋。由於有韭菜。我自己夾起。點知店員知道我不能食。待我夾完然主動幫忙換走快子。超級細心🥰🥰🥰然後因為行完bb展我們各人都好累。我找到這家店我家人們都非常滿意。又坐得舒服。又好好好味。因為奶奶鐘意小火鍋。這家店滿足了我們又可以小火鍋。又可以點牛肉麵。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻誠意推薦。下次會再番去再食🥰🥰🥰值得回頭。價錢合理💕
2023-08-07 90 浏览
今天剛巧路過此店,嚐了一個下午茶餐,40元左右已包含了麵線、滷肉飯、台式奶茶3種地道台灣食品。口味正宗,尤其是大腸麵線,感覺還比在台灣食的好味道!而且服務員態度良好、環境亦清潔舒適!值得一試!
2023-08-04 1685 浏览
幸福鍋西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖經開太安樓超多野食,見到有間環境舒適的台灣餐廳,入去嘆下先。😺幸福小食拼盤鹽酥雞、地瓜酥、脆魚塊(外層香脆,內層鬆軟)、牛肚、豬大腸 (夠入味,口感煙韌)、雞卷(花雕酒好入味,雞肉嫩滑)、滷蛋、香腸 、麻辣鴨血。一次過滿足你九個願望,推薦!😎私房麻辣牛三寶牛腱心(肉味香濃,炆得夠入味)、牛肚(夠煙韌)、牛筋(補充骨膠原),麻辣汁恰到好處,不會辣到灌水,加埋香滑糖心滷水蛋,必食。😍台式香濃沙茶鍋牛肉片(口感煙韌,肉汁豐富)、牛丸(新鮮爆汁)、米血糕(夠林有特色)、沙白、金菇、炸支竹、鳴門卷、花枝丸(爽口彈牙)、韭菜、蕃茄、青豆角、娃娃菜、粟米。蔬菜配料好新鮮,全部比我清哂。沙茶鍋沒有味精,調配得剛剛好,最後加了薯粉,吸收了湯底的精華好味道。🤤古早滷蜜汁排骨配手工麵蜜汁排骨份量十足,醬汁香甜又開胃。湯底加了酸菜提升層次,手工麵爽口彈牙,趁熱食好正。😄冬瓜茶甜度適中,消暑解渴,夏天飲一流。😋台式奶茶茶味香濃,夠香滑。😁幸福鍋 真材實料,食材新鮮,還會再來。😎🤘🏻
幸福鍋

西灣河筲箕灣道57-87號
太安樓地下G25號舖

幸福小食拼盤

私房麻辣牛三寶

台式香濃沙茶鍋

古早滷蜜汁排骨配手工麵

蜜汁排骨份量十足,醬汁香甜又開胃。
湯底加了酸菜提升層次,手工麵爽口彈牙,趁熱食好正。😄

冬瓜茶

甜度適中,消暑解渴,夏天飲一流。😋

台式奶茶

茶味香濃,夠香滑。😁

幸福鍋 真材實料,食材新鮮,還會再來。😎🤘🏻
2023-08-03
差唔多5點,行過太安樓口痕,想坐低舒舒服服食野,咁就揀左幸福鍋食tea。價錢都幾相宜,除左吐司、牛肉麵、滷肉飯etc,都可以揀食佢地signature嗰幾個鍋(比晚市平$20。驟眼睇其他枱嘅鍋,分量都算大,但唔知實際份量同晚市有無分別👀👀最後我揀左T14鹽酥雞滷肉飯,配紫菜貢丸湯及台灣香腸💰$48全部下午茶餐都跟野飲,因為好耐無飲台式飲品,又有個👍🏻,我都加咗錢飲芋香芋泥奶茶😂手機落單之後,食物同飲品都離得好快!個餐入面每樣都細細份,啱曬唔想食得太過飽,但係又想過口癮嘅我👍🏻😙滷肉飯方面,粒溏心蛋夠入味,豬肉肥瘦相間,但係覺得如果稍微多少少滷肉,有d汁可以撈飯咁就好啦!🧄欣賞佢台灣腸有新鮮蒜片,正😋😋🐔鹽酥雞,炸得夠嫩又夠晒新鮮熱辣,炸粉唔會太厚。但係略嫌雞肉醃嘅時間唔夠,同埋最後加嘅調味又唔重手,食食下會發現雞肉本身冇乜味。野飲方面,諗住有芋泥嘅,應該唔會太差,但係偏偏就係杯奶茶中伏了😣杯野叫少甜少冰,但係一入口係好甜,同埋超重artificial芋頭粉味🫠等啲冰融咁啲之後就好少少嘅。咁佢芋泥係偏向乾身少少,唔係嗰d幼滑style,但係溝咗奶茶之後都可以接受嘅,當佢想特登有翻d口感(

T14鹽酥雞滷肉飯 配紫菜貢丸湯及台灣香腸

滷肉飯

🧄欣賞佢台灣腸有新鮮蒜片,正😋😋

台灣腸

鹽酥雞

咁佢芋泥係偏向乾身少少,唔係嗰d幼滑style,但係溝咗奶茶之後都可以接受嘅,當佢想特登有翻d口感(?)

芋香芋泥奶茶

總結:食物整體味道都OK,今餐嘅敗筆就係喺杯野飲度,仲要加$12。下次吸取教訓,應該會飲返珍珠奶茶/樽裝冷泡茶(唔使加錢😳),唔會再飲芋香味嘅野🥲
樽裝冷泡茶
2023-07-16
T14鹽酥雞滷肉飯 配紫菜貢丸湯及台灣香腸
滷肉飯
台灣腸
鹽酥雞
樽裝冷泡茶
2023-07-19 117 浏览
老公話帶我去充滿幸福的餐廳同我撐枱腳食下午茶,原來就係喺西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25 號舖的幸福鍋食台灣菜。餐廳整潔明麗,座位舒適,侍應們親切友善,食物選擇多多,老公叫咗一大堆食物,而且非常美味,感覺幸福。台式香濃沙茶鍋配粉絲$98沙茶鍋不但味道香濃,而且材料豐富,有滑嫩的肥牛,粟米,米血糕,冬菇,娃娃菜,支竹,蕃茄,爽彈的墨魚丸和牛丸,鮮甜的蛤蜊,還有掛滿湯汁精華的粉絲,令人食指大動。麻辣鴨血臭豆腐拌麵,紫菜貢丸湯地瓜條$46彈嫩滑溜的鴨血和臭豆腐吸滿麻辣味恰到好處的湯底,再加埋個拌麵,好滋味呢。古草芋泥肉鬆蛋餅$38上枱時熱辣辣的蛋餅,一口咬下外皮煙靭,內裏軟糯的芋蓉,面頭再加埋肉鬆,非常好的配搭。幸福小食拼盤$88十分吸睛的拼盤,內有鹽酥雞,甜不辣,櫻花蝦餅,雞卷,滷蛋,香腸,地瓜條,炸花枝丸,麻辣鴨血,共有九種小食,一次過滿足晒我想吃台灣小食的要求。台灣奶茶跟餐$0,紅豆珍珠奶茶跟餐加$8 奶茶夠香滑,珍珠夠煙韌,好飲。古早仙草三色芋圓跟餐加$22芋圓口感煙韌有嚼勁,仙草滑嘟嘟,而且不太甜,好啱我的口味。
台式香濃沙茶鍋配粉絲$98
麻辣鴨血臭豆腐拌麵,紫菜貢丸湯地瓜條$46
古草芋泥肉鬆蛋餅$38
幸福小食拼盤$88
台灣奶茶跟餐$0,紅豆珍珠奶茶跟餐加$8
奶茶夠香滑,珍珠夠煙韌,好飲。
古早仙草三色芋圓跟餐加$22
芋圓口感煙韌有嚼勁,仙草滑嘟嘟,而且不太甜,好啱我的口味。
  • 台式香濃沙茶鍋
2023-07-11 96 浏览
西灣河太安樓呢度近地鐵站真係好多嘢食 既方便好多選擇放工同朋友嚟 好耐冇去台灣真係好掛住食台灣嘢 呢一間 “幸福鍋” 主打一人湊湊鍋 仲有好多台灣菜 麻辣撈麵 牛肉麵 蛋餅小食 等等非常之多選擇 而且價錢都唔貴 好啱附近街坊食 今晚就試慢煮豬軟骨鹵肉飯豬軟骨份量好多 酸酸甜甜好易咬開 好好餸飯 再加上佢個 滷肉 好好餸飯 再加上半熟蛋 蔬菜 真係好balance自家製意米水好啱夏天消暑飲 朋友就點咗個淡水無骨豬手麻辣拌麵 都真係幾麻辣 味道好濃味 好開胃 豬手份量好多 蚊到好冧 好好食嘢飲套餐加12蚊有個 夜市鳳梨水果茶有大量鳳梨同埋橙 感覺好健康 好啱夏天飲 有好消暑 呢度裝修都好新淨 位置好多 服務好好 感覺都幾乾淨 價位適中 真係好啱街坊經常呢幫襯

今晚就試

嘢飲套餐加12蚊有個
夜市鳳梨水果茶
有大量鳳梨同埋橙 感覺好健康 好啱夏天飲 有好消暑

2023-06-25 85 浏览
這家偶然發現的台灣菜的小火鍋有震驚到我。我們點了兩種 一個是幸福一品臭臭鍋和一個台灣沙茶鍋 里面的料很多而且有我最爱的太晚米血糕 在里面煮很久后变得很软很Q再搭配他的台式豆瓣酱 超赞
2023-06-19 1288 浏览
呢晚6.30去西灣河同朋友飯聚地點係太安樓地嘅台式小鍋「 幸福鍋 」雖然地址係太安樓地下但佢係面向鯉景灣嗰邊街,唔會咁雜亂而且裝潢明亮舒適( 呢張相係6.30影,隔15分鐘已經坐滿晒人~ ) 睇睇餐牌,我覺得佢係炮台山間花蓮嘅姊妹店,因為內容及價錢全一樣~咁就岩啦,我中意食佢個鍋~ 《 C83 台式香濃沙茶鍋 💲118 》配薯粉/白飯/粉絲臭臭鍋有4款,得呢款唔辣,沙茶都幾香濃惹味~望睇細細鍋,但其實都多料:娃娃菜、牛肉片、米血糕、牛丸、沙白、粟米、金菇、炸支竹、鳴門卷、花枝丸、韭菜、蕃茄、青豆角~米血糕幾好食,唔腥又軟糯,粉絲同薯粉吸汁好味~牛丸好爽彈有汁~《 C05 紅燒牛三寶手工麵 💲84 》湯底香濃,有牛肉、牛筋、牛肚~牛肉幾稔,牛筋都軟,但牛肚好韌~ 《 C10 慢煮烏醋豬軟骨配手工麵 💲68 》豬軟骨十分嫩稔,有溶化嘅口感,而且味道帶醋酸幾好味~湯中仲有酸菜提味~ 加配 < 凍古早冬瓜茶 +💲8 >加配 < 芋香珍珠奶茶 +💲12 >加配 < 冷泡阿里山烏龍 +💲8 >呢間服務幾好,會主動加湯,職員又有禮友善。

呢晚6.30去西灣河同朋友飯聚
地點係太安樓地嘅台式小鍋「 幸福鍋 」
雖然地址係太安樓地下
但佢係面向鯉景灣嗰邊街,唔會咁雜亂
而且裝潢明亮舒適
( 呢張相係6.30影,隔15分鐘已經坐滿晒人~ )

咁就岩啦,我中意食佢個鍋~

《 C83 台式香濃沙茶鍋 💲118 》配薯粉/白飯/粉絲
臭臭鍋有4款,得呢款唔辣,沙茶都幾香濃惹味~

《 C05 紅燒牛三寶手工麵 💲84 》

《 C10 慢煮烏醋豬軟骨配手工麵 💲68 》

加配 < 凍古早冬瓜茶 +💲8 >
加配 < 芋香珍珠奶茶 +💲12 >
加配 < 冷泡阿里山烏龍 +💲8 >

呢間服務幾好,會主動加湯,職員又有禮友善。
2023-06-19
2023-06-01 169 浏览
今日放假又約朋友去筲箕灣太安樓搵食,她提議去幸福鍋。下午茶時段有豐富抵食下午茶套餐供應,價錢由$38至$98,豐儉由人,也可散叫各款地道小食,各適其適。朋友請客,叫我唔駛客氣,她發辦叫了兩款下午茶餐和多款台灣地道小食,好似去左台灣😅。紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯($48)超值,份量不少又好食,滷肉飯滷肉肥美飯香甜有咬口,紅燒牛肉麵的牛肉淋滑,滷蛋香,麵滑,小棠菜淋甜。麻辣鬼椒雞腿蛋吐司($40)賣相吸引,吐司脆,雞腿香微辣惹味開胃,和半熟的煎蛋配合完美。幸福小食拼盤($88)打卡靚,又可一次吃匀哂鹽酥雞,甜不辣,櫻花蝦餅,雞卷,滷蛋,香腸,地瓜條,炸花之丸和麻辣鴨血,樣樣都正😋!古早花雕雞卷($42)好食,酒香適中,雞肉質佳。傳统五花肉刈包($26)趁熱食更好味,豬肉淋香,包皮香甜鬆化,推介。士林咸蛋芋泥酥($32)出色,芋蓉香甜,一份三大件。下午茶餐包飲品,可加錢升級為特飲。愛民芒果烏龍茶(+$8)清香,黑糖珍珠奶茶(+$8)有茶味。下午茶餐的火鍋($98)都好抵食,但天氣太熱留待下次再試。店全日免加一,吃到超飽勁滿足每人平均消費$150左右。
今日放假又約朋友去筲箕灣太安樓搵食,她提議去幸福鍋。

古早花雕雞卷($42)好食,酒香適中,雞肉質佳。

士林咸蛋芋泥酥($32)出色,芋蓉香甜,一份三大件。

下午茶餐的火鍋($98)都好抵食,但天氣太熱留待下次再試。

店全日免加一,吃到超飽勁滿足每人平均消費$150左右。
2023-05-28 88 浏览
行開西灣河,雖然呢到有太安樓,但係想是是正正食返個晚飯,所以決定左黎食幸福鍋。呢到食台式野,都幾多選擇,又有台式小食、飯麵、火鍋、甜品同埋台式飲品,同fd黎各自可以叫自己岩食既野🤭幸福一品臭臭鍋🥘:忍唔住要叫臭臭鍋,入面有娃娃菜、台式黑臭豆腐、鵪鶉蛋,d材料好多好豐富,仲有米血糕,食落好夠淋,加上個湯底少少辣,好惹味!配埋個薯粉,好索汁好好食呀古早花雕雞卷:食落花雕酒香同埋藥材味幾香濃,幾有食醉雞既feel👍d肉好入味,肉質嫩滑古早烤雙色香腸:呢到有齊台式兩款既雙色香腸,肉質幾彈牙,再配蒜片,好惹味!滷肉A菜:油麥菜上面加左滷肉,所以味道都幾夠十份甜不辣:食落幾爽彈,feel到入面幾足料,又唔會加左好多炸粉荔枝烏龍茶🍹:荔枝味幾出,烏龍茶底清香,解食物既油膩,不錯
行開西灣河,雖然呢到有太安樓,但係想是是正正食返個晚飯,所以決定左黎食幸福鍋。呢到食台式野,都幾多選擇,又有台式小食、飯麵、火鍋甜品同埋台式飲品,同fd黎各自可以叫自己岩食既野🤭

滷肉A菜:油麥菜上面加左滷肉,所以味道都幾夠

荔枝烏龍茶🍹:荔枝味幾出,烏龍茶底清香,解食物既油膩,不錯

2023-05-26 81 浏览
--突如其來有個me time時間,同老公即刻約拍拖行街食飯慶祝生日,想食台式火鍋好耐既我,係游緊車河時經過就即刻泊車走左入去😂-今次我地分別都叫左一人一鍋🩷🔆幸福一品臭臭鍋+王子麵 $118好好味,當然味道真係不及台灣當地食既臭千鍋甘,但真心可以先比舌頭過過癮先🤣材料麵好充足,內裏已經有臭豆腐、鴨血、米血糕等等台灣當地名產👍🏼👍🏼👍🏼🔆泡菜豚肉豆腐鍋+王子麵 $118真心好辣,但本人都食到辣既,好過癮!老公就食到標哂汗😂😂好濃既泡菜湯,材料都吾弱一樣有哂台灣當地名產我地仲加左🔆十份甜不辣 醬汁少,但主角都好食,彈牙👍🏼🔆麻辣臭豆腐吾知點解臭豆腐係黑色,幾入味!但吾係我想要既野😂仲叫左台式飲品,不過吾多講!無味既茶囉🫣
今次我地分別都叫左一人一鍋🩷
🔆幸福一品臭臭鍋+王子麵 $118

🔆泡菜豚肉豆腐鍋+王子麵 $118

我地仲加左
🔆十份甜不辣
醬汁少,但主角都好食,彈牙👍🏼
🔆麻辣臭豆腐
吾知點解臭豆腐係黑色,幾入味!但吾係我想要既野😂

仲叫左台式飲品,不過吾多講!無味既茶囉🫣