2023-02-07 93 浏览
媽媽話掛住台灣味道,就帶佢去食台灣菜滿足一下先。幸福一品臭臭鍋我地叫左小辣,味道酸酸辣辣,令人一啖接一啖,材料豐富,臭豆腐吸收哂醬汁,鴨血嫩滑,大腸肥美有咬口,新竹貢丸爽口彈牙。芝士紫薯蛋餅紫薯蓉整好綿密,味道香甜,加上咸香芝士,入口濃郁creamy。古早鹵肉飯配大腸麵線鹵肉肥瘦適中,味道唔會太咸,配飯一流,大腸麵線十足台灣味道。台南鳳梨烏龍茶鳳梨香甜,甜甜酸酸,茶味濃郁,入面仲有好多果肉,有咬口。
媽媽話掛住台灣味道,就帶佢去食台灣菜滿足一下先。

幸福一品臭臭鍋

芝士紫薯蛋餅

古早鹵肉飯配大腸麵線

台南鳳梨烏龍茶
鳳梨香甜,甜甜酸酸,茶味濃郁,入面仲有好多果肉,有咬口。
2023-02-06 93 浏览
今日約咗朋友係西灣河附近攞返d 野,本身諗住順便去太安樓掃街,但最後都想同朋友坐低傾下計, 經過見到d 間台灣歺廳, 裝修乾淨簡潔, 見到menu 算多選擇, 想食既台灣野都有, 重有幾多特色小食, 就入咗d 間食.我地入到去約1:50 分,坐左一陣, 2點剛好轉下午茶menu , 價錢又平d 👏🏻👏🏻👍女仔都係眼闊肚窄,咩都想試, 叫下叫下叫咗唔少野🤣幸福小食拼盤($88);可以一次過試到9 款小食, 好滿足古早芋泥肉鬆蛋餅($38):賣相精緻, 個皮唔太厚, 煙煙韌韌, 勁多芋泥, 暖暖哋, 加埋肉鬆同個皮一齊食, 好夾花雕雞卷麻辣拌麵($42): 拌麵微微麻辣, 花雕雞卷重酒味, 雞肉嫩滑麻辣鬼椒起司雞腿吐司($58) : 推介, 好特別, 中間夾住半熟蛋, 旦黃汁流出來, 正😋仙草三色芋圓($38): 唔太甜, 芋圓有咬口, 份量多整體上, 價錢服務食物質素都唔錯, 下次會再黎💕

女仔都係眼闊肚窄,咩都想試, 叫下叫下叫咗唔少野🤣

幸福小食拼盤($88);可以一次過試到9 款小食, 好滿足

仙草三色芋圓($38): 唔太甜, 芋圓有咬口, 份量多

整體上, 價錢服務食物質素都唔錯, 下次會再黎💕
平時不嬲唔寫食評,呢間真係差到要上黎留個言喺外賣平台叫的-幸福蛋餅:49蚊首先最嬲嘅幸福蛋餅,細不特只,竟然冇蛋??? 仲要夾青瓜???我真係第一次食蛋餅冇蛋而且係青瓜 青瓜小卷 係咩事呀 我寧願你唔出 唔好俾我知你個蛋餅係青瓜小卷呀-刈包:33蚊得手掌心咁大,啲肉更加唔好講可以有幾多-幸福吐司:70蚊普通三文治size 啲肉鹹到…-仲有個小食拼盤 110蚊啲嘢細唔值就基本,味道就不過不失舊炸鹽酥雞入面啲肉細到…我以為係角落生物隻炸豬排….(以防大家唔知,角落生物隻炸豬排係因為成舊都係肥膏得個鼻嗰少少係肉,冇人食所以成為角落生物)
平時不嬲唔寫食評,呢間真係差到要上黎留個言

喺外賣平台叫的
幸福蛋餅:49蚊
我真係第一次食蛋餅冇蛋
而且係青瓜
青瓜小卷 係咩事呀
我寧願你唔出 唔好俾我知你個蛋餅係青瓜小卷呀
刈包:33蚊
得手掌心咁大,啲肉更加唔好講可以有幾多
幸福吐司:70蚊
普通三文治size 啲肉鹹到…
仲有個小食拼盤 110蚊
啲嘢細唔值就基本,味道就不過不失
舊炸鹽酥雞入面啲肉細到…
我以為係角落生物隻炸豬排….

拉絲火腿蛋餅
淡水滷肉刈包
外卖送餐
2023-01-12 1189 浏览
2023年1月10日 星期二又到左新一年,希望可以嘗試多啲新嘅餐廳,食多啲美食,而今日早左收工,就去左西灣河食下午茶雖然知道太安樓有好多美食,不過今日就想試吓食台灣嘢,所以就嚟左幸福鍋,之前都曾經嚟過食lunch,性價比唔錯,所以又再嚟食下午茶入到去坐低睇返餐牌發現午市餐牌同下午茶餐牌完全唔同,多咗好多小食,而且睇圖片賣相仲好吸引添,價錢唔算太貴,包埋飲品,最後我要咗兩款小食,再加錢升級要台式甜品等左大約10分鐘左右,食物就開始陸續送到,首先嚟嘅係古早芋泥肉鬆蛋餅,果然同餐牌上嘅圖片一樣精緻,蛋餅唔係金黃色,食落去好煙韌,有咬口,而且裏面有好多肉鬆同芋泥,味道唔算太甜,感覺好滿足,啱晒鍾意食芋泥嘅朋友之後當然唔少得有台灣嘅出名小食,士林鹽酥雞,每一舊雞塊都好大粒,而且炸得好香脆,但係裏面嘅雞肉仍然保持嫩滑,仲有外面加上調味粉,食落去更加惹味最後我專登升級要咗個台式甜品,黑糖昌球三色芋圓,因為好耐冇食過芋圓,所以突然間好想食,每一啖都食到好多配料,分別有三色芋圓、仙草、昌球等等,芋圓整得好煙韌,食到有芋頭嘅香,昌球本身就冇味嘅,所以餐廳加上咗黑糖,令到整體味道更加香甜,但係又唔會過甜,整
2023年1月10日 星期二

最後我專登升級要咗個台式甜品,黑糖昌球三色芋圓,因為好耐冇食過芋圓,所以突然間好想食,每一啖都食到好多配料,分別有三色芋圓、仙草、昌球等等,芋圓整得好煙韌,食到有芋頭嘅香,昌球本身就冇味嘅,所以餐廳加上咗黑糖,令到整體味道更加香甜,但係又唔會過甜,整體感覺好唔錯

食咗咁多嘢加埋都唔使$100 ,個肚已經飽曬,晚餐都可能唔洗食
2023-01-10
2023-01-11 130 浏览
之前都食過幾次,正正常常冇咩問題。上次去係午市叫咗一個鹽酥雞滷肉飯,滷肉份量就如圖中所示,只有大概一個匙羹份量。我哋問咗其中一位職員,可唔可以加少少,佢話可以幫我哋加,轉頭另一位職員就過嚟,話所有份量都係定左唔可以加,最多只可以加啲汁。個飯的確係好乾,只有幾舊鹽酥雞,所以汁都照要,點知就俾得嗰幾滴汁🤢🤢🤢。真係有少少無奈,滷肉飯正常都唔應該係得咁少滷肉,客人真係出道聲話太乾食唔到,想要多少少撈飯,連汁都可以比咁少🤢
鹽酥雞滷肉飯
住係附近咁耐,行過好多次呢間野,今日諗住試一試個鍋,因為銅鑼灣同旺角都有類似既店舖,試過好多次外賣都覺得暖暖哋幾岩冬天食,於是諗住係呢間外賣個鍋試下打去叫外賣既時候,都係睇番過往客人upload既menu,於是就叫左個鹽酥雞便當轉滷肉飯,有個好”友善”既男店員同我講,冇左便當好耐,成兩個月喇喎!點解覺得我一定知?!我問咁有冇類似既飯,佢話有,叫鹽酥雞滷肉飯..哈..咁我都冇理到照叫左個鹽酥雞飯同鍋,再加兩杯野飲點知番到屋企先發現個鍋入面啲野有八成係生,打去問番外賣係咪default生上?男店員話問左你加唔加十蚊要個爐啦,我答佢,我話唔洗個爐你又唔溫馨提示下啲野係生需要加熱?我諗住得咁近拎到番黎都仲熱,唔洗專登加個爐,好快就食完,跟住佢答我,全部人都知係咁樣生上,我話全部人應該唔包括我,係咪全香港咁多人都食過你間野,一定知你係生上?可能每間做呢啲鍋既店舖,外賣做法都唔同,而咁岩我食開既舖頭外賣都係熱辣辣最緊要熟上,但作為員工係咪都假設客人打黎叫外賣,有機會都係第一次食,而唔係佢心目中全香港既人,都知同食過呢間野,係咪都應該有責任同客人講聲,我已經唔識評論食物質素,但二百幾蚊換番黎就係呢種
可能每間做呢啲鍋既店舖,外賣做法都唔同,而咁岩我食開既舖頭外賣都係熱辣辣最緊要熟上,但作為員工係咪都假設客人打黎叫外賣,有機會都係第一次食,而唔係佢心目中全香港既人,都知同食過呢間野,係咪都應該有責任同客人講聲,我已經唔識評論食物質素,但二百幾蚊換番黎就係呢種”幸福”態度既滋味,多謝晒
2022-12-31
外卖自取
2022-12-31 138 浏览
//幸福鍋 (西灣河)西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖~主打台式一人火鍋餐廳~天氣開始轉冷 係時侯食暖笠笠既鍋物▪️台式香濃沙茶鍋 $98呢款啱晒唔食辣既朋友 湯底有好香濃既沙茶醬味 不過食食下都偏鹹另外配料都好多好夠食 我地兩個人share大家個鍋 基本上每樣配料都一齊試到 ❤️超入味之選一定要配粉絲或薯粉😋😋▪️幸福一品臭臭鍋 $98啱晒鍾意麻辣既朋友🤤我揀左微辣都覺得辣🤪鴨血、肉既份量充足 仲有米血糕同蜆等既配料 配薯粉/粉絲都係一流‼️超惹味飲品需要另外單點:▪️芋香珍珠奶茶🧋$28▪️仙草珍珠奶茶🧋$32覺得佢地珍珠煙靭Q彈😛芋香同茶味濃 如果有埋少少芋泥喺入面會更有口感☺️ 怕甜的話記得少甜少冰 甜度就啱啱好🥰🥰餐廳環境光猛(圖7)整體衛生唔錯🫶🏻CP值高 今次我已經係二訪餐廳鋪頭喺太安樓出面 食完仲可以順路買宵夜返屋企😋😋
//幸福鍋 (西灣河)
西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖

~主打台式一人火鍋餐廳~

天氣開始轉冷 係時侯食暖笠笠既鍋物

餐廳環境光猛(圖7)整體衛生唔錯🫶🏻
CP值高 今次我已經係二訪餐廳
鋪頭喺太安樓出面 食完仲可以順路買宵夜返屋企😋😋
2022-12-09 187 浏览
下午經過西灣河太安樓地下嘅幸福鍋,有下午茶時間嘅Menu,和朋友入去試吓一人火鍋,佢讚口不絕。👍🏻👍🏻👍🏻叫咗傳統嘅牛肉麵同埋滷肉飯。牛肉麵有鹹酸菜同埋又淋又好食嘅牛腩,麵質彈牙。滷肉飯有半隻滷水蛋,滷肉飯嘅醬油好味道,一次過滿足晒食麵同埋飯的慾望。😋😋😋外籍朋友好欣賞台式香濃沙茶鍋,裏面有肥牛、玉米、冬菇、娃娃菜、米血糕、花枝丸肉丸枝竹等等。鍋底嘅沙茶醬非常香濃好味,加埋薯粉同埋粉絲一齊食,飽肚又好味。幸福鍋嘅飲品夜市鳳梨🍍水果茶非常推薦,唔太甜,自家的芋泥鮮奶可以叫少甜, 芋泥又多又粉👏🏻👏🏻紅豆仙草珍珠三色芋圓係我最鍾意食嘅甜品,裏面大大粒嘅珍珠,煙煙韌韌,又有仙草,甜甜嘅大大粒嘅紅豆,仲有啲奶白色椰子味香濃嘅啫喱,食落去甜味適中。下午茶時間嘅食物又便宜又好食,真係唔錯嘅選擇,唔怪得知坐滿晒人。

2022-12-06 1198 浏览
餐廳環境光猛我們被安排坐卡位非常舒適,另一邊牆那些花鳥壁畫,好有復古感覺!-麻辣雜錦牛肉鍋配薯粉~不要少看這個鍋,內藏不腥鴨血、麻辣水餃、福州魚丸、軟糯米血糕、煙韌大腸、爽甜花紋蜆、韭菜、金菇、支竹、鳴門卷及青豆角。牛肉片大約灼1分鐘便可以吃。牛肉片蘸上沙茶醬是另一種風味哦!-拉絲起司火腿蛋餅~爽脆青瓜、咸香火腿、惹味芝士配上蛋香味濃的餅皮就是我最愛吃的蛋餅-黑麻油雞翼鹵肉飯~天氣冷當然要吃補身的麻油雞。這裏用雞翼代替雞肉,更令人愛吃。黑麻油雞汁加上鹵肉的精華,這個冬天不怕冷另配上紫菜貢丸湯,鮮味十足,彈牙的貢丸切成一小塊,真體貼-桃膠芋泥雪耳三色芋圓~一款滋潤感十足的桃膠及雪耳配上白滑又椰香味重的果凍,入口綿密的芋泥搭上煙韌的三色芋圓,不吃甜食的友人也難以抗拒它的誘惑!-傳統五花肉刈包~肥瘦分明的五花肉配上爽酸味十足的酸菜及鬆軟的刈包,真是令人難以抗拒-珍珠奶茶~香滑又茶濃郁的奶茶與Q彈珍珠搭配,是少甜版,是我杯茶

麻辣雜錦牛肉鍋配薯粉~不

另配上紫菜貢丸湯,鮮味十足,彈牙的貢丸切成一小塊,真體貼

2022-12-01
2022-11-23 1032 浏览
#西灣河 見完客順便去下 #太安樓 揾食,原來除左大廈裡面多小食店,外圍都有好幾間餐廳,最吸引我嘅係幸福鍋 - menu主打台式一人一鍋、台式小食、飯麵等;粉系裝潢加上特多卡位,坐得舒適!Screen QR Code 落單簡單又清晰! 🍱幸福小食拼盤 $88超靚嘅小食拼盤一共有九格,包括有台式麻辣鴨血、醉雞卷、鹽酥雞、蝦餅、甜不辣、地瓜條、炸花枝丸、台灣腸同滷水蛋;當中醉雞幾有特色,酒味香濃雞肉滑溜,麻辣鴨血唔算太麻辣易入口,炸物都相當酥脆,樣樣都覺得唔錯!可以一試!🍲台式香濃沙茶鍋 $118 香氣撲鼻嘅沙茶湯一人一鍋!眼見已經勁多牛肉呀! 配料有蜆、牛丸、花枝丸、娃娃菜、粟米、蕃茄、米血糕、魚腐、枝竹等!十分豐富!牛肉夠淋有肉味,米血糕幾特別,沙茶湯頭香濃夠惹味;跟餐可揀跟麵飯類,我就揀左滷肉飯,原來湯入面都仲有粉絲!!好足份量! 🍜大腸麵線 $32  :小食份量嘅大腸麵線十足十台灣味!唔錯 !🍵冷泡烏龍茶 $8: 最後揀左沒有加糖嘅烏龍茶啱哂可解解膩!幸福鍋地址 📍:西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖
🍱幸福小食拼盤 $88

🍲台式香濃沙茶鍋 $118

牛肉夠淋有肉味,米血糕幾特別,沙茶湯頭香濃夠惹味;

幸福鍋
地址 📍:西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖
  • 冷泡烏龍茶
  • 大腸麵線
  • 幸福小食拼盤
  • 台式香濃沙茶鍋
2022-11-04 234 浏览
好耐冇嚟太安樓搵食啦,今日特登再嚟,經過它的外圍就俾幸福鍋的餐牌吸引了,而且天氣又開始涼,所以就試吓佢鍋😋紅燒半筋半肉麵~有2大塊半筋肉和2大塊牛筋,好林好入味👍麵質煙韌有𡁻口😍藥膳花雕雞喎(薯粉)~配料勁豐富,有桃膠、滑雞、紅棗、人參、蟲草花、新竹貢丸、蓮藕、娃娃菜、豬肉水餃、鵪鶉蛋、金菇、炸枝竹、鳴門卷等等,配埋薯粉吸晒湯底豐富嘅味道,再配杯黑糖薑母茶👍👍台南烤蒜香腸~台灣原味道😍古早仙草三色芋圓~主要材料有芋圓、涼粉、淡奶、煉奶,大大碗,非常有咬口👍
台南烤蒜香腸~台灣原味道😍
2022-11-03
2022-10-26 175 浏览
繼續漫無目的地坐坐電車🤗今日坐電車去到西灣河😉打算係太安樓搵好嘢食😛發現呢間環境幾舒服嘅台灣餐廳❤️甘梅地瓜條唔講唔知以為去左夜市呀🤩地瓜條切得都幾粗!炸到好香脆,表面沾滿甘梅粉!酸酸甜甜好開胃🤗古早花雕雞卷花雕酒味道好香濃😌雞卷中間仲有啫喱狀😆呢個前菜滿意😋紅燒半筋半肉麵牛肉同牛筋各有兩大件🤩牛肉煮到好腍,唔會黐牙😜牛筋煮到啱啱好,夠晒滑嘟嘟😍枱面仲有一樽酸菜可以落🤓超正!淡水無骨豬手便當估唔到豬手份量會咁多🤩豬皮充滿着骨膠原😚而且滷水味十足💓配菜仲有兩舊台灣腸,半隻糖心蛋!飯上面仲有啲滷肉添💕另外仲奉送一碗貢丸紫菜湯😉夜市鳳梨水果茶水果茶足料,真係有鳳梨係入邊架!鳳梨味道濃之餘,又唔會搶過咗茶嘅味道😜唔錯!幸福鍋 (西灣河)西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖
繼續漫無目的地坐坐電車🤗
今日坐電車去到西灣河😉
打算係太安樓搵好嘢食😛

發現呢間環境幾舒服嘅台灣餐廳❤️

甘梅地瓜條

唔講唔知以為去左夜市呀🤩
地瓜條切得都幾粗!
炸到好香脆,表面沾滿甘梅粉!
酸酸甜甜好開胃🤗

花雕酒味道好香濃😌
雞卷中間仲有啫喱狀😆
呢個前菜滿意😋

紅燒半筋半肉麵

牛肉同牛筋各有兩大件🤩
牛肉煮到好腍,唔會黐牙😜
牛筋煮到啱啱好,夠晒滑嘟嘟😍
枱面仲有一樽酸菜可以落🤓超正!

淡水無骨豬手便當

估唔到豬手份量會咁多🤩
豬皮充滿着骨膠原😚
而且滷水味十足💓
配菜仲有兩舊台灣腸,半隻糖心蛋!
飯上面仲有啲滷肉添💕

另外仲奉送一碗貢丸紫菜湯😉

夜市鳳梨水果茶

水果茶足料,真係有鳳梨係入邊架!
鳳梨味道濃之餘,又唔會搶過咗茶嘅味道😜唔錯!

幸福鍋 (西灣河)
2022-10-26
2022-10-18 161 浏览
呢間餐廳真係性價比極高極高,唔怪得全晚餐廳一直滿座好好彩等咗10分鐘到就有位我哋分別叫咗幾個主食同三個小食晚餐一人火鍋 食材選擇非常多重點係$100都唔使叫咗好多嘢食,樣樣都好正
呢間餐廳真係性價比極高極高,唔怪得全晚餐廳一直滿座
好好彩等咗10分鐘到就有位我哋分別叫咗幾個主食同三個小食
晚餐一人火鍋 食材選擇非常多
重點係$100都唔使叫咗好多嘢食,樣樣都好正
2022-10-10
2022-10-08 181 浏览
可能係假日嘅關係 即使係下午茶時段都好多人🤯 順便可以係太安樓搵個位坐下 見到好似好吸引 份量都好大份就去試下😆【麻辣什錦牛肉鍋】$98【台式香濃沙茶鍋】$98兩款鍋嘅材料都大同小異🥲 本身可能一個鍋材料都好多 所以令到每一樣都係得一兩舊🥲🥹 牛肉份量就正常~ 米血糕就普普通通 而鴨血有陣怪味 真係好唔掂🫠🫠 湯底方面 沙茶湯真係好正! 揀薯粉再配沙茶 勁入味🔥最值得讚應該係個沙茶湯🤯🤯🤤Rating: 6.5/10📍幸福鍋西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖

【麻辣什錦牛肉鍋】$98
【台式香濃沙茶鍋】$98

🤤Rating: 6.5/10
📍幸福鍋
西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖
太安樓隔離既台式餐廳,環境光猛坐得舒適,除左有台灣菜式仲有一人一鍋🤣,見都好多人中午食,下次晚市試下先🤣。✨不設加一-💕 慢煮烏醋豬軟骨配手工麵 $72👅好味指數:7.8/10豬軟骨有3件,唔算多肥肉同入哂味☺️!烏醋味酸酸maymay,好開胃,手工麵份量好多,煮得岩岩好,麵質有咬口👍🏻🥰-💕 幸福紅燒牛肉麵 $72👅好味指數:7/10湯底比豬軟骨既較濃味,會鹹多少少,牛肉有3大件,肉質嫩腍入味☺️重口味人士會中意!-💕 古早花雕雞卷 $48👅好味指數:7/10雞卷有6件,雞肉有彈性雞皮嫩滑😍,有花雕酒香味🌸,唔會太重/太濃,老人家都岩食!-💕 珍珠奶茶 $26👅好味指數:7.5/10正常甜度,珍珠煙韌,奶茶奶同茶味均勻👍🏻-💕 冷泡台南高山綠茶 $22👅好味指數:7/10-環境:8/10服務:8/10整體味道:7.5/10回頭率:7/10
✨不設加一

💕 慢煮烏醋豬軟骨配手工麵 $72
👅好味指數:7.8/10

💕 幸福紅燒牛肉麵 $72

💕 古早花雕雞卷 $48

💕 珍珠奶茶 $26
👅好味指數:7.5/10
正常甜度,珍珠煙韌,
奶茶奶同茶味均勻👍🏻

💕 冷泡台南高山綠茶 $22