2010-08-03
2039 浏览
上星期朋友生日,一早Book咗在文華酒店的The Krug Room吃晚餐慶祝,今年是第二次食分子餐了,之前是在New York的DANIEL,那次其實食物也很好的,但氣氛就十分嚴肅了,(例如男士一定要着西裝,唔准講電話令我影相都唔敢!)所以首先好喜歡Krug Room是一間房,可以得自己一班朋友食飯傾計喇! Krug Room真是隱蔽,要經過The Chinnery才能到達,好彩有專人帶路啊!房間佈置時尚高貴,又可看到廚房,感覺好正!我哋一班朋友首先梗係飲Krug嘅champagne先啦!嘻嘻! 第一道菜已是很玄了,名Spiral,好旋渦,是一個像魚絲嘅圈圈,下面放咗好多好似磨成粉的芝麻,食落去好有芝麻味,但一入口就溶哂,你會以為自己食梗芝麻味嘅棉花糖,好得意!但原來那白色呈透明的圈圈才是芝麻加做出來,而那黑孖孖的粒粒是由olive做的,完全係反轉哂啲嘢呀! 第二道是Bird's nest,不是太雀巢,係似鵪鶉蛋,但係由蛋,蜆和蛋黃醬做成,奇就奇在味道都好似鵪鶉蛋呀! 第三道菜是Fruit,無錯是一個好細嘅pear,但切開後是Foie gras,仲要係好濃味tim.跟住
第三道菜是Fruit,無錯是一個好細嘅pear,但切開後是Foie gras,仲要係好濃味tim.跟住是盆栽Asparagus,這個真是食個景嘅啫!接下來的是Oyster,是用香檳and蘋果汁做成啫喱狀,內裏就是oyster了,這種做法錯,因為味道好夾,after taste好fresh.繼而是Tea了,但這個茶很特別,由蕃茄清湯(chef 話這個清湯做咗三日)加金箔加花而做成的花茶.而整個過程也很特別,真的好像沖茶,首先把花放在碗內,然後將清湯倒入有金箔的茶壺內,再將壺内的金湯倒入碗(喺咪好複雜呢?)不過味道是超級清甜的!!!
由第七道菜開始是肉了,先是Lobster,這個菜剩係食個'勢'都夠,因為會有個別侍應會走過來你那龍蝦碗邊(下面有隻碟的)倒些水,跟住隻碟就會勁出煙,哈!仿如升仙一樣...龍蝦新鮮彈牙好味!第八道菜是Clay Pigeon,這道沒有什麽的特別,所以不多講了.
第九道菜是Tin,是食罐頭啊!但這罐頭的是和牛啊!牛的肉質味道各方面也很好,只是分量太少了! =.= 我們額外還點了Beef Tartar,都是好好味!
最後是甜品時間~Butterfly,賣相很精緻有D唔捨得食呀!還有Candy Shop,糖一向我也不是太好,但那粉盒唇膏+雪茄煙灰缸真在太像真了!還要一提的那些用同酒做的熊啤啤糖,食一粒如飲咗一啖酒咁勁呀!