2012-05-28 284 浏览
8/5早餐時間經過此店,見有很少見的紫米粢飯,於是買了一條作早餐。紫米粢飯 ($13):飯是乾身而帶黏性,不會太焾,加上有紫米,所以很有咬口,口感不錯。油條不油膩,但炸菜及肉鬆不夠多,所以略嫌不夠香。14/5午飯時間,經過此店,見有南瓜包,於是買了一個試試。香草南瓜包 ($5):香草味意外地香濃。但南瓜是細細粒散佈麵包內而非南瓜餡,所以南瓜味淡,很失望。
8/5

14/5

午飯時間,經過此店,見有南瓜包,於是買了一個試試。

紫米粢飯
紫米粢飯(咬開後)
香草南瓜包
2012-05-08
等候时间
13 分钟 (外卖自取)
$13 (早餐)
紫米粢飯
紫米粢飯(咬開後)
2012-02-08 108 浏览
一早, 要食得好食得飽又唔想洗錢, 就食粢飯加熱豆漿吧粢飯用的是紫米, 健康? 口感比一般的多一點口感, 內軟, 有炸菜油條, 不膩, 熱的, 簡單就是美好豆腐沒豆香, 但熱, 暖胃,吃完有力氣工作, 開工
2條
一早, 要食得好食得飽又唔想洗錢,
就食粢飯加熱豆漿吧
豆腐沒豆香, 但熱, 暖胃,
吃完有力氣工作, 開工

2012-02-08
$18 (早餐)
2條
2010-05-14 74 浏览
今日lunch外賣左個冷麵餐返公司食冷麵餐包括一個芝麻醬雞絲青瓜絲冷麵、一碗菜 & 一杯豆漿一個餐只需要32元,在中環來說是很抵吃的價錢雖然ok,但食物質素就麻麻 … … 冷麵的芝麻醬尚算好吃,但可惜麵不夠凍,仲要有少少微溫,而雞絲就偏鞋菜好硬豆漿是ok的,起碼有豆味希望下次再幫襯時,d食物會改善啦!
今日lunch外賣左個冷麵餐返公司食

冷麵餐包括一個芝麻醬雞絲青瓜絲冷麵、一碗菜 & 一杯豆漿
一個餐只需要32元,在中環來說是很抵吃的

價錢雖然ok,但食物質素就麻麻 … …

菜好硬
豆漿是ok的,起碼有豆味

希望下次再幫襯時,d食物會改善啦!
2010-05-14
這個「一年前後」 的系列, 是探討一下, 同一家食店, 一年前來過, 相隔一年後光顧, 究竟有何分別, 是進步了? 原地踏步? 還是江河日下?一年前:第一次來是被「嘉美雞專賣店」 5 字吸引, 專誠來吃它的嘉美雞菜色的。地下是凍肉的地方, 其實除了由香港本地研發的嘉美雞和少爺雞 (雄性的嘉美雞) 之外, 還有港產的魚呀肉呀等售賣, 在這個講求低碳飲食的年頭, 最好就是吃本地出產的優質食物, 這裡絕對可以滿足大家。用餐的地方在樓上, 要走樓梯的, 跟這條街上不少食肆的格局相似, 有點吃私房菜的感覺 。午市有各式套餐供應, 主打的都是有機健康的本地食材, 多數人都是吃飯類套餐, 不過也有沙律餐等的選擇。 其中一款是瘦身紅米雞燉飯套餐 ($48), 包金牌雞湯或豆漿或鮮奶, 還有有機菜一碟。嘉美雞的特色是皮薄脂肪少, 肉質也較細嫩, 而且飼養過程不用激素或抗生素, 教人吃得放心。食落果然沒有一般雞足有半吋厚的肥膏, 所以連皮也可以吃喇。雞鮮味不算極濃, 但雞件嫩滑, 好吃。用上紅米飯增加纖維, 再吃埋碟菜, 營養均衡。湯款是不時轉換的, 圖中紅色的是紅菜頭雞湯, 紅菜頭煲中式湯又真是少見喎。

[說穿了還不是有些食評放了一整年還未寫出來, 趁機清清倉底貨!
]

一年前:

想喝鮮奶的也可以, 這裡的鮮奶也是本地出品的啊 (好像是康和奶)。

也試過在店面有售的嘉美雞肉包 ($12), 基本上就是一個大雞包啦, 都頗飽肚的, 再加一客吃完皮膚滑滑的 嘉美雞蛋燉鮮奶 ($18), 就是美味簡便的午餐了。

之後有一段時間沒來了, 一年後再吃, 也是吃雞。

今次吃的是嘉美南薑雞飯 ($40) 有嘉美雞 有機菜一碟 白飯一碟, 還有豆漿或鮮奶, 要了無糖豆漿。也是向阿姐落單之後, 食物弄好便會送到樓上來。這次的雞不是斬件燉而是以白切形式烹調, 用南薑汁伴食, 雞仍保持皮薄肉香, 白切的做法, 沒有多餘的「花臣」更能保持雞的原味。有機菜是生菜, 也鮮甜可喜, 豆漿比不少坊間豆腐店喝到的還要香濃呢。

單是一條短短的機利文新街已有兩家有心的健康食肆 (另一家是樓上素食店), 來這裡更可順便支持本地農業, 在中環上班的人真有福呢!
骨子的地方
嘉美南薑雞飯套餐
  • 嘉美雞食品
2K
2009-09-07 94 浏览
7-9-2009呢日 lunch 想去遠一點又食得平一點, 嚟到機利文新街碰運氣. 喺門口好快就被阿姐發現兼叫我入去坐, 加上好奇想知呢度賣的「嘉美雞」係乜嘢一回事, 又試試「嘉美少爺雞麵」餐 ($48), 跟有機菜及熱有機豆漿 (亦可選樽裝「康寧牛奶」).「嘉美雞」賣相勁似南京鹽水鴨 , 雞皮薄, 無肥油, 肉嫩滑, 雞味十足, 味道住家又「農村」, 唔算超好食, 但實在難得 淋上的醬汁味道質地都似溝稀了的沙薑汁, 作用不大.油菜係生菜, 有機無機無從考究, 不過就一定唔算好新鮮, 有幾塊生晒銹的 食落就夠晒爽脆味清, 蘸點淡味豉油, 叫做有 d 纖維健康一點吧.麵係上海拉麵, 淥得生咗 d, 有點 "al dente" (!!), 口感麻麻; 湯底好淡, 不過可幸無 MSG 痕跡, 又係健康之選.熱辣辣有機豆漿係自家製, 唔滑, 少甜, 豆味濃郁, 我喜歡. 食物 ok, 2 樓環境就十分迫夾, 不過衛生不錯的.埋單 $48, 唔算好好食, 但感覺健康又食到好飽, 可以一試的.
7-9-2009

「嘉美雞」賣相勁似南京鹽水鴨
淋上的醬汁味道質地都似溝稀了的沙薑汁, 作用不大.

食物 ok, 2 樓環境就十分迫夾, 不過衛生不錯的.

我都係今日先知樓上有位坐...
南京鹽水鴨?
有無機都好, 我見佢有點生銹...
"al dente" 上海拉麵
2009-09-07
我都係今日先知樓上有位坐...
南京鹽水鴨?
有無機都好, 我見佢有點生銹...
"al dente" 上海拉麵
2009-06-22 10 浏览
點了一個菜肉雲吞麵套餐,有一碗菜肉雲吞麵,一碟菜,一杯豆漿哇.....真是很難吃,我已經是吃得很淡之人, 但這裡的麵淡得沒有放鹽,又沒有鮮味, 吃完之後有一點點想嘔。假如有最差菜肉雲吞麵選舉, 我一定會選這間。阿姐亦不夠老實,沒有的東西也不會事先聲明,會待你付過款後/坐低後才會跟你說。地方亦很窄,是在閣樓吃的,吃罷就會想盡快離開。
點了一個菜肉雲吞麵套餐,有一碗菜肉雲吞麵,一碟菜,一杯豆漿
吃完之後有一點點想嘔。

假如有最差菜肉雲吞麵選舉, 我一定會選這間。

地方亦很窄,是在閣樓吃的,吃罷就會想盡快離開。

2009-06-22
2008-08-11 16 浏览
打着健康旗號,賣點是本地嘉美雞和不含農藥的有機蔬菜。餐牌上寫着保健包點,又美顔,又補血氣,師傅說,麵粉裏頭加了中藥粉,但成份如何,他們也不知道,老闆開的方,他們只是跟着配方來做。店内用上雞的材料,都說是用嘉美雞來做。吃了整個美顔雞肉包,招牌雞的肉質味道如何,吃不出,中藥嘛,也吃不到,不過包是做得鬆軟實在,卻是真的。十二元,划算不划算,見仁見智,有益與否,亦只能說一句“不要問,只要信。。。只有信,才能得救”。

2008-06-24 14 浏览
諗住中午飯係中環食會爆晒棚,點知星期六嗰日我一個人霸晒成個二樓。叫咗少爺雞油麵餐,哥哥仔話跟通菜,我話全走,問佢有冇熱檸水,佢堅持湯或豆漿,叫咗豆漿。唻咗雞麵,但唔係通菜而係莧菜,而且有豉油嘅。雞麵:普通啦~~雞?普通啦~~麵?普通啦~~湯底?普通啦~~莧菜:有機係咪即係有D爛?豉油夠鹹,菜真係好爽。豆漿:少甜.......普通啦~~普普通通啦~~不過四十八蚊囉......

唻咗雞麵,但唔係通菜而係莧菜,而且有豉油嘅。

莧菜:有機係咪即係有D爛?豉油夠鹹,菜真係好爽。

豆漿:少甜.......普通啦~~

普普通通啦~~不過四十八蚊囉......
菜牌
雞麵餐
六月二日(星期一)同老公仔之前睇過雜誌,話呢間新開,selling pt係嘉美雞!去到以為只係外賣,原來仲有堂食,o係上樓既!不過地方真係迫左dd!佢地仲用袁彩雲幫佢地宣傳tim!叫左個嘉美雞配白飯同湯麵,仲有有機通菜同埋雞湯!唔洗等好耐就有野食喇!d雞真係幾好味,新鮮唔同d gei!不過下次都係唔好叫湯麵,因為唔好味gei!個湯冇味!雞湯都係,唔濃,比較淡,可能健康d la!個有機通菜好好味呀!!!最後仲加埋個燉嘉美雞蛋鮮奶,ok啦!都係比較淡味!可能我地中意食d濃味既野啦!...不過真係幾清淡!!而家要追求健康ma!佢地中意有包,下次可以做早餐呢!
六月二日(星期一)

佢地仲用袁彩雲幫佢地宣傳tim!

叫左個嘉美雞配白飯同湯麵,仲有有機通菜同埋雞湯!

唔洗等好耐就有野食喇!

d雞真係幾好味,新鮮唔同d gei!

不過下次都係唔好叫湯麵,因為唔好味gei!個湯冇味!

雞湯都係,唔濃,比較淡,可能健康d la!

個有機通菜好好味呀!!!

最後仲加埋個燉嘉美雞蛋鮮奶,ok啦!都係比較淡味!

佢地中意有包,下次可以做早餐呢!
離開中環前, 新店終於開張, 這小店其實開張了多星期, 但一直未開名, 只是嘉美少爺雞專賣店. 一個人, 叫個外賣上公司食, 門前粗麥包點看來不錯, 亦有師奶買其有機農作. 是次叫了一個餃子外賣, 包一個有機通心菜, 同一杯有機豆漿. 餃子味道好, 亦做得出佈有肉汁, 豆漿有渣, 是原汁原味.Order 了外賣, 才知曉樓上有雅座, 早留意就慢慢食, 影多幾張相.店主幾Hard Sell, 宣傳單張用袁彩雲推廣其健康食品.