2021-06-10 568 浏览
最近真的感受到生活不易, 生活之苦, 有時真的有點氣餒. 來到廚尊這社企餐廳, 老土點來說是有點Cheer Up的, 這餐廳鼓勵我的不只是見到有更多比我生活更苦的人, 在努力地活得有意義, 更重要是員工的工作態度, 不是要我們去憐憫他們, 而是告訴我們這些給餐廳能做得出比其他餐廳更好的美食, 用美食去打動我們的心態和行動.廚尊是星加坡的社企, 以星加坡的熟食中心模式去營運社企餐廳, 內裏有一個個攤擋, 排檔裏的員工處理不同的星加坡著名菜式. 當中的喇沙和海南雞飯絕對不比樓下的某連鎖馬來菜餐廳遜色. 喇沙除了椰奶味香濃外, 其乾辣椒絲辣味徐徐滲出, 有辣香但不會刺激得破壞湯底的味道, 咖喱膽色香味俱全, 再配上口感嫩滑的海南雞件, 誰說傷健人士會比”普通人”做得差. 海南雞飯同樣做得很不錯, 除了雞肉的質素外, 飯的油香度和口感同樣恰到好處, 不會太油也不會過於軟糯, 雞湯品嚐得出是由雞骨熬製製成, 比起味精上湯來得有良心得多.甜品的班蘭蛋糕和咖吔多士很有星加坡的味道, 不是平時在香港吃到的感覺. 前者口感比一般的實在, 班蘭香氣濃郁; 後者烤得剛好, 外面焦脆, 內裡的咖吔醬添加了班蘭

甜品的班蘭蛋糕和咖吔多士很有星加坡的味道, 不是平時在香港吃到的感覺. 前者口感比一般的實在, 班蘭香氣濃郁; 後者烤得剛好, 外面焦脆, 內裡的咖吔醬添加了班蘭, 香甜而不死甜, 的確做到以食物質素而非出於同情心, 去吸引食客的胃.
  • 海南雞飯
  • 咖央多士
  • 班蘭蛋糕
  • 蝦叻沙
2021-05-31 1479 浏览
2021年5月27日 晴今晚去左旺角, 去左一間之前話想試但又試唔到ge 餐廳。一去到, 餐廳冷氣好足夠, 地方乾淨, 設計到好似好多大排檔咁, 幾得意。行到1 號檔個人好熱情咁推介佢地ge 瓦煲飯好多人中意食, 話新出ge 肉骨茶都好好食, 叫我地記得試🤣既然咁熱情推介點都要試下ge。俾錢counter 係入口個到, 大家記得要用8達通俾錢喔俾完錢個人會同你講去邊檔拎野食, 聽唔切都唔緊要, 張單上面都有野咩食物要去邊檔拎, 幾特別啊我地叫左呢個咖央多士, 好邪惡啊滿滿的咖央醬+大大塊牛油, 個面包仲烘到好脆, 好出色!!!😋😋😋呢個咖喱雞椰漿飯都唔錯, 個飯聞落都有椰漿味, 但食落就唔太重味, 佢個紅醬會有少少辣, 唔食得辣ge 朋友要注意la, 但都唔會話辣到食唔到ge。 個雞呢, 係雞脾, 都幾大隻, 仲有兩大舊薯仔。但就唔算好特別, 冇印度個d 咖喱咁重香料味, 整體黎講覺得正正常常la。野飲方面呢, 點餐個陣會主動問你要唔要少冰少甜個d, 幾好。美䘵恐龍好夠味, 但個玫瑰露我就覺得有d 重玫瑰香精, 唔太喜歡個味。到我最期待ge 瓦煲飯la! 叫左臘腸雞飯😚 一打香, 香噴
2021年5月27日 晴

今晚去左旺角, 去左一間之前話想試但又試唔到ge 餐廳。

我地叫左呢個咖央多士, 好邪惡啊

到我最期待ge 瓦煲飯la! 叫左臘腸雞飯😚 一打香, 香噴噴, 成個煲d 餸擺得好靚, 條菜好翠綠。舊雞一食,wow 有驚喜喎。 醃得好夠味,仲好香花雕酒味,good good 🥰🥰🥰 條臘腸係帶點甜味ge 臘腸黎, 唔錯。食到底佢有飯焦,正! 果然冇介紹錯啊!🤤🤤🤤

呢到唔太多人,如果諗唔到食咩ge 可以係一個唔錯ge 選擇,但佢就早dd 關門,要留意返🤫
2021-05-27
  • 咖央多士
  • 瓦煲飯
2021-05-30 337 浏览
平時一直好支持NGO, 有間咁就腳嘅冇理由唔幫襯!有點餐機自助點餐, 跟住每樣食物都有唔同corner, 記得睇返自己嘅食咩飲咩去啱嘅櫃位攞餐la~🥘叻沙雞 $65呢個真係性價比好高, 因為真係足料. 即使係冰鮮蝦都好好味. 個湯我真係好中意, 濃得嚟又唔係死鹹. 推薦!🥤凍奶茶 $23多茶少奶, 係我中意嘅奶茶~🍰班蘭蛋糕 $25真!係!好!好!食! 微甜好鬆軟, 真係好啱我呢啲唔係好食甜嘢嘅人. 當時真係有衝動食多件.
平時一直好支持NGO, 有間咁就腳嘅冇理由唔幫襯!

🥘叻沙雞 $65

🥤凍奶茶 $23
多茶少奶, 係我中意嘅奶茶~

🍰班蘭蛋糕 $25

2021-05-15 399 浏览
一定要支持一下 呢間真正有良心既社會企業 叫左個海南雞飯 啲雞口感係滑既 不過啲飯有啲幹同粒 好似飯焦咁 個多士出色 多牛油 好味😋 仲有個炒蘿蔔糕 個樣都還可以喇 係太多水份有啲淋姐
2021-05-15 390 浏览
The char kuey teow is a must try. Food is reasonably priced and the dining area is very comfortable. The pandan chiffon cake is to die for. The ban chian kuih and bubur chacha is good as well. Very happy to be supporting this restaurant which serves yummy food with a good cause! This place is run by a team of very nice and friendly people! Highly recommended.
Highly recommended.
2021-05-08 401 浏览
經過上海街618見到呢間特色啲嘅社企餐廳 就試一試平日晚上唔多人 好闊落叫左馬來椰醬飯 (雞全翼) 雞全翼有啲咸 另有一碟菜 (少少油) 同酸菜另一碟就係新加波炒貴刁,可以走辣同我想像有啲出入唔係黃色嘅😂 不過味度ok有啲似乾炒牛河變左第二啲餸咁三隻蝦幾爽口 有臘腸整體而言味道okay嘅支持下社企小店~
經過上海街618
見到呢間特色啲嘅社企餐廳 就試一試
平日晚上唔多人 好闊落
叫左馬來椰醬飯 (雞全翼)
雞全翼有啲咸 另有一碟菜 (少少油) 同酸菜
另一碟就係新加波炒貴刁,可以走辣
同我想像有啲出入
唔係黃色嘅😂 不過味度ok
有啲似乾炒牛河變左第二啲餸咁
三隻蝦幾爽口 有臘腸
整體而言味道okay嘅
支持下社企小店~
2021-04-17 700 浏览
幫襯好幾次,食物依然保持水準。尤其炒貴刁,夠鍋氣,好味。其他食物例如 nasi lemak 和pandan cake都好好。係香港可以食到家鄉的味道,真係好難得。仲要係一間咁有意義的社企餐廳,值得支持!
2021-04-17
  • 炒貴刁
2021-04-15 4782 浏览
廚尊係一間新加坡過江龍嘅社會企業請左唔少殘疾人士等佢哋可以自力更生覺得好有意義所以決定黎支持下🥰🌟椰漿飯(乾咖哩牛肉)($72)比想像中嘅乾咖哩油同濕🤔不過食落去都幾香咖哩香料味而且唔辣 啱晒唔食得辣嘅人辣椒香料醬分開放碟邊可以按個人口味加落去牛肉同蔬菜份量多 仲有啲花生魚乾同啲甜甜地嘅椰漿飯食幾夾不過嗰飯椰漿味唔夠出🌟新加坡炒蘿蔔糕($62)炒蘿蔔糕加左蛋一齊炒炒到脆卜卜 外脆內軟嗰炒蘿蔔糕可以選擇辣度 有唔辣小辣同加辣不過叫左小辣都覺得好辣🌶🌶🌶唔食得辣嘅朋友建議叫走辣🌟叻沙蝦($65)面頭好多辣椒同嗰湯好紅但食落去只係微辣😳同埋嗰湯有啲淡唔識欣賞不過要讚吓係用左新鮮蝦🦐所以肉質鮮甜同夠爽🌟恐龍美祿(跟餐+$15)嗰美祿底夠晒濃而且有勁多美祿粉🦖啲冰溶哂都好夠味啱晒鐘意濃味嘅朋友😜🌟班蘭蛋糕($25)班蘭味好香 而且唔係好甜如果大件啲就更好🌟奧利奧馬芬($18)除左面頭塊oreo之外其他似朱古力蛋糕味多過似oreo而且好細件 2個人share覺得唔夠食-依度裝修到好似新加坡大排檔咁落完單就去返唔同嘅檔口攞野食好有去旅行🇸🇬嘅感覺😆可能我重口味覺得呢度啲嘢食味道偏淡不過價錢係旺角黎講
廚尊係一間新加坡過江龍嘅社會企業
請左唔少殘疾人士等佢哋可以自力更生
覺得好有意義所以決定黎支持下🥰
椰漿飯(乾咖哩牛肉)

🌟椰漿飯(乾咖哩牛肉)($72)
比想像中嘅乾咖哩油同濕🤔
牛肉同蔬菜份量多 仲有啲花生魚乾
同啲甜甜地嘅椰漿飯食幾夾
不過嗰飯椰漿味唔夠出
新加坡炒蘿蔔糕

🌟新加坡炒蘿蔔糕($62)
炒蘿蔔糕加左蛋一齊炒
炒到脆卜卜 外脆內軟
嗰炒蘿蔔糕可以選擇辣度 有唔辣小辣同加辣
不過叫左小辣都覺得好辣🌶🌶🌶
唔食得辣嘅朋友建議叫走辣
叻沙蝦

🌟叻沙蝦($65)
面頭好多辣椒同嗰湯好紅
但食落去只係微辣😳
同埋嗰湯有啲淡唔識欣賞
不過要讚吓係用左新鮮蝦🦐
所以肉質鮮甜同夠爽

🌟恐龍美祿(跟餐+$15)
嗰美祿底夠晒濃
而且有勁多美祿粉🦖
啲冰溶哂都好夠味
啱晒鐘意濃味嘅朋友😜

🌟班蘭蛋糕($25)
班蘭味好香 而且唔係好甜
如果大件啲就更好

🌟奧利奧馬芬($18)
除左面頭塊oreo之外
不過價錢係旺角黎講合理
服務員亦非常有禮貌
大家都可以多多支持佢地😁
午餐
椰漿飯(乾咖哩牛肉)
新加坡炒蘿蔔糕
叻沙蝦
2021-04-05 745 浏览
是第二次來這裏食,是在雅蘭中心晚餐之後,需要散步,想打發脂肪,便到618拍照打卡,未估到,朋友竟然想食甜品。ordered 咖央多士,摩摩渣渣 and 水果沙律(大)。慢煎糕已沽清。1)我覺得摩摩渣渣就是粵式渣渣,但可惜內裏,芋頭,蕃薯等材料有些烚得唔夠淋。亦無粵式渣渣咁多不同材料。2)咖央多的牛油算夠厚3)最驚喜,生果沙律 Rojak 即是 spicy fruit salad ,食物配上類似海鮮醬醬料(甜甜酸酸味道),加上碎花生,雖然叫水果沙律,但有....油炸鬼,青蘋果,沙葛,南瓜,青瓜,好好味。

2)咖央多的牛油算夠厚

水果沙律
水果沙律
  • Rojak
2021-03-30 1556 浏览
網上見到報道知道係一間社會企業餐廳一心諗住喺社企餐廳 就去嗰度支持下啦 點知中伏 !我哋去到嘅時候係中午時間 人流唔算多 環境算乾淨 冷氣都夠凍 衛生情況一般我哋兩個人 一人一個餐第一個餐海南雞飯 不包油飯 只提供白飯 $75 (5塊半雞胸肉)叫得海南雞飯$75竟然唔包油飯 仲要加多$15先有油飯 個湯喊到死另外叫咗個新加坡炒貴叼 $65 價錢合理 但食落好多醬汁 重油 食落好「黏口」似撈粉多過似炒粉完全冇鑊氣 嬲到冇影過貴叨唉 總括而言 食物質素好差 非常之失望 😞應該冇下次!
網上見到報道知道係一間社會企業餐廳

我哋兩個人 一人一個餐
唉 總括而言 食物質素好差 非常之失望 😞應該冇下次!
海南雞飯
2021-03-30
2021-03-27 879 浏览
很喜歡娘惹菜的我不只一次想光顧這間位於上海街的新加坡式大排檔風味社企。整體感覺是店員到廚師先至所有工作人員都非常有禮貌,味道還可以。兩個人光顧,點了四樣食物及兩杯飲品,分別是雞叻沙、蝦麵、炒蘿蔔糕、肉骨茶、南洋咖啡及奶茶。叻沙好食,不會很辣,椰汁味濃,油麵與米粉均將叻沙湯底的精華完全吸收(外面很多地方做不到的),配料也不錯,雞和蝦都沒有雪味。炒蘿蔔糕不如想像中新加坡式碎上,炒得夠乾夠香,味道還可以。肉骨茶則有點強差人意,它是胡椒味重的新加坡式,不過略嫌味道較淡,像是失去了肉骨茶的神韻。
2021-03-25 793 浏览
因為零用錢不夠,但又想食新野,又唔想太多人,剛抬頭就見到(廚尊)!開頭以為賣磁磚,原來是一間社企餐廳,睇過價錢都可以!就入去試試!裡面賣的是新加坡🇸🇬食品!簡單地選了一些大路的食物!幾得意!有驚喜!餐廳背景資料!是一間由新加坡的社企來港幫助一些耳障的朋友,做一些工作!買餐是用自助型式⋯⋯我們去幫襯,也是一種支持及鼓勵
裡面賣的是新加坡🇸🇬食品!簡單地選了一些大路的食物!
幾得意!有驚喜!
買餐是用自助型式⋯⋯
我們去幫襯,也是一種支持及鼓勵
2021-03-02 1227 浏览
建議:愛心社企 食得飽 大家都開心 啲野食岩岩上枱,Fd 子已經話係鄉下既味道 😌,不過可惜今次 Rajak (囉惹沙律) 賣曬 🙈話說每人都有一個「鄉下」✈✈✈✈有人係日本 🇯🇵、有人係韓國🇰🇷、又有人係台灣🇹🇼 😌當618上海街蘇媽長期都塞滿人,值得去試下 2樓 Dignity Kitchen廚尊。套餐: 主食+野飲 HK$69 👍//「廚尊」位於市建局保育及活化項目「618 上海街」,以大排檔的形式提供餐飲服務,是由新加坡的社會企業Project Dignity所營辦,其社會使命是幫助香港弱勢群體在職的需要,給予他們能自力更生的「尊嚴」//
建議:愛心社企 食得飽 大家都開心

話說每人都有一個「鄉下」✈✈✈✈
有人係日本 🇯🇵、有人係韓國🇰🇷、又有人係台灣🇹🇼 😌

套餐: 主食+野飲 HK$69 👍

2021-02-26 1118 浏览
公司附近有間社企餐廳主打星州菜同事提議去試下社企餐廳主要聘請嘅員工都係一啲有特別需要嘅人士例如殘障或者自閉等等幫佢哋投身社會 自力更生發揮一技之長其實佢地同一般人係冇分別收銀 煮食 收枱 服務同一般餐廳無異點左幾樣野食雞肉叻沙炒粿條肉骨茶蝦麵咖央多講真 食物質素「ok啦」10分滿分攞6分嘅程度形似神不似嘅感覺兩個湯麵味道都較淡叻沙湯底椰香蝦香都唔夠如果個味可以重啲就好好多但對比價錢我覺得可以接受嘅感激有心人願意出心出力去栽培佢哋融入社會我見到每個職員都好有熱誠好喜歡佢地嘅工作加油!
公司附近有間社企餐廳

雞肉叻沙

炒粿條

肉骨茶蝦麵

咖央多

講真 食物質素「ok啦」
10分滿分攞6分嘅程度

感激有心人願意出心出力去栽培佢哋融入社會
我見到每個職員都好有熱誠好喜歡佢地嘅工作
加油!
2021-02-23 910 浏览
整體來說,食物味道不夠風味,茶味和咖啡香味不足、茶啡味道亦欠奉。叻沙不夠濃香、多士不香脆。味道一點不是新加坡地道的味道。除了班蘭蛋糕合格之外,其他食物質素有待改善。購買食物時點蝦麵,店員說沒有供應。點香菇肉碎麵時又沒有供應,令人失望。只要在收銀當眼處張貼什麼食品沒有供應,可減低客人的不愉快點餐經驗。因為排檔是長型,若購買了飲品和粉麵,要左右兩邊走去取食物和飲品,繁忙時間會很多人出入,有點混亂和容易造成意外。因為要自取食物和飲品,若只是一人到訪,又要找位子,又要同時在不同位置的排檔取食品,會很不便。 總括來說,這個營運模式不是很合適,希望管理層能檢視各方面,改善整體質素。可取之處是員工有熱誠。

可取之處是員工有熱誠。
2021-02-23