2013-01-21 174 浏览
2012年的除夕跟媽媽一齊睇戲食飯中渡過,睇戲之後係附近搵左呢間餐室食飯,都OK多人,不過好彩都有位,我見到鐵板餐做特價只係38元,好抵喎,叫左一個雞扒拱豬扒鐵板餐,仲有沙律架,加錢可半價叫飲品或甜品,我叫左喳喳,媽媽食鰻魚雞飯.沙律及甜品份量都唔係細喎,味道都幾好,喳喳入面好多料,熱辣辣好暖胃,沙律係生果沙律. 鐵板嚟啦,都幾大份,係跟飯的,有些薯菜,味道一般啦,不過咁既價錢都預左唔會好正啦. 件雞扒及豬扒都好淋好薄,不過冇咩味的,同埋好多油呀!!!!媽媽既鰻魚雞飯,佢話鰻魚都好味的,不過好多汁,多到好咸,好似D汁唔使錢咁,攪到D飯全都係汁,佢唔鍾意咁樣,猛話好濕好減.

2012-12-31
庆祝纪念
除夕
2011-10-21 126 浏览
2個妹妹仔又一齊收工食晚飯~呢度同男友仔有時睇戲都會黎食下~$35有2款肉類、沙律、飯、薯條,價錢好抵我叫左吉列魚柳+雞扒(洋蔥汁)上台既時候"芝芝"聲,聽到都想食~2類肉都好大份啊~而且味道good同事叫左牛扒+腸仔(黑椒汁)佢呢份賣相比我既吸引啊~野飲就要加錢的,普通要+$7,台式+$9分別叫左草莓珍珠同芒果珍珠味濃,唔會淨係得啫喱水味囉~滿足飽飽的一餐
2個妹妹仔又一齊收工食晚飯~

呢度同男友仔有時睇戲都會黎食下~
$35有2款肉類、沙律、飯、薯條,價錢好抵
我叫左吉列魚柳+雞扒(洋蔥汁)
上台既時候"芝芝"聲,聽到都想食~
2類肉都好大份啊~而且味道good
同事叫左牛扒+腸仔(黑椒汁)
佢呢份賣相比我既吸引啊~

野飲就要加錢的,普通要+$7,台式+$9
分別叫左草莓珍珠同芒果珍珠
味濃,唔會淨係得啫喱水味囉~

滿足飽飽的一餐
2011-10-19
2011-06-18 96 浏览
尋晚第一次去呢間餐廳度食,嗌左個魚蛋米線餐,點知一黎到, 見到碗米線就吾想食落去,因為我一夾起, d米線就碎哂,d湯又無咩味,真係好難食囉...呢碗米線仲要成三十蚊碗,我心諗.... 咁不如我去食雲南米線好過喇..於是我成碗都無食到, 即刻叫佢退番,好彩佢都識做, 都有同我講吾好意思~不過呢間野都幾貴下, 靜係飲杯凍奶茶都要成十四蚊...我發誓點都吾會再去呢間野, 因為真係好吾抵食囉!!!
尋晚第一次去呢間餐廳度食,
嗌左個魚蛋米線餐,
點知一黎到, 見到碗米線就吾想食落去,
因為我一夾起, d米線就碎哂,
d湯又無咩味,
真係好難食囉...

呢碗米線仲要成三十蚊碗,
我心諗.... 咁不如我去食雲南米線好過喇..
於是我成碗都無食到, 即刻叫佢退番,
好彩佢都識做, 都有同我講吾好意思~
不過呢間野都幾貴下, 靜係飲杯凍奶茶都要成十四蚊...

我發誓點都吾會再去呢間野, 因為真係好吾抵食囉!!!
2011-06-17
2011-03-28 127 浏览
上兩個星期六,我打算去<甜蜜子> 食下午茶,去之前先走嚟新墟望吓,泡泡龍結業後,開咗新餐廳未?已經開咗廚房佬。好啦!星期六嚟食下午茶! 呢間廚房佬同我屋企附近那間,價錢一樣!一於試吓! 下午茶由 $17 ~ $28,價錢大眾化!所以,我 2:00 左右走入去,已經 full 哂!加上呢度大部分為卡位,可坐 4 位食客,多數食客為 2 人,未必肯讓一邊出嚟;除非店員要求才會讓坐。 我選擇:香茅豬扒薯條沙律 + 馬來喳喳 $25除豬扒之外,亦可揀香茅雞扒或吉列魚柳,豬扒幾大塊,些少肥,配上餐廳調製嘅茄汁,十分惹味! 反而香茅味唔夠突出,完全被茄汁味掩蓋,豬扒本身比較腍及咸咗一點,相信加咗鬆肉粉及味精。 薯條份量剛好,正是茶餐廳常見嘅薯條貨色;不過,炸得乾咗少少!至於沙律,佔四份之一碟,估唔到咁多! 材料:蘋果、菠蘿、甘筍、青瓜、薯仔,蘋果&青瓜爽脆,薯仔&甘筍烚過再雪凍,食起嚟唔會太腍!菠蘿酸甜,好醒胃!馬來喳喳一上枱都幾大兜! 有紅豆、綠豆、西米、花生...配料豐富!本應味道不錯,甜味亦恰到好處。飲一羹,咁嘅味? 原來師傅煲燶咗些少!我又唔想其他食客食到燶糖水,話哂呢度係
呢度嘅燈印上福字,頗特別!
呢間廚房佬同我屋企附近那間,價錢一樣!一於試吓!

下午茶由 $17 ~ $28,價錢大眾化!

我選擇:香茅豬扒薯條沙律 + 馬來喳喳 $25
香茅豬扒薯條沙律
馬來喳喳
一上枱都幾大兜!
原來師傅煲燶咗些少!我又唔想其他食客食到燶糖水,話哂呢度係新開,無謂投訴食物質素;後來,我通知店員喳喳煲燶咗,佢問使唔使換其他嘢俾我?我話已經好飽!
馬來喳喳
我竟然食唔哂成份下午茶餐!

2011-03-26
香茅豬扒薯條沙律
呢度嘅燈印上福字,頗特別!
  • 沙律