2020-10-08 162 浏览
又間可解日本單思既小店 如果你都同我一樣鐘意抹茶 可以試下 椰香芋圓抹茶凍 裡面有芋圓 地瓜圓 小丸子同抹茶凍 聽到芋圓就一定諗起台灣 但係呢個更令我掛住日本 原本芋圓小丸子🍡都係一d令人覺得甜同飽既感覺 抹茶凍既甘味令整體變得好fresh 芋圓口感亦好煙韌 我仲叫左杯宇治抹茶 甜度甘味岩岩好 可以暫時解下對日本既單思 另外一個凍既芝麻糊 質感適中唔太稀又唔會太「傑」身 但係個人覺得熱會更好食 整體都好味
又間可解日本單思既小店 如果你都同我一樣鐘意抹茶 可以試下
椰香芋圓抹茶凍
整體都好味
2020-09-08 233 浏览
去mk一定會去食ge舖頭,價錢5貴,一次過食到幾種野,過下口癮。月見篇-白玉🍡焙茶🍵 $28白玉焙茶🍵,當然有白玉,焙茶雪糕🍦,清茶凍同紅豆。白玉大粒,焙茶雪糕好清好有茶味,清茶凍就咁食口味5錯,紅豆起沙大粒夠淋,夾埋一齊食真係好好食呀!

月見篇-白玉🍡焙茶🍵 $28

2020-08-12 345 浏览
煙韌控係絕不能錯過,又係打開手機Apps,一個電話就有得食😌,最正係就算外賣,個雪糕只係小小溶👍🏻,正❤️。🔻焙茶寒天🔻主角當然係焙茶,有幾粒焙茶寒天,有的似大菜糕咁🤨,有的爽口但帶點軟綿🤤。焙茶雪糕茶味香濃,底層有仙草同牛乳寒天🐮,同焙茶味道好夾😎。加上小丸子既煙韌軟糯,食落又多層口感🥰🔻芋泥寒天🔻有一球芋泥,成個芋頭雪糕咁😍,帶少少清甜👍🏻,綿綿嘅感覺🤤。綠茶雪糕配上紅豆,再配芋圓小丸子🍡,一個好日系嘅感覺😌。
煙韌控係絕不能錯過,又係打開手機Apps,

2020-07-31 181 浏览
椰香芋圓抹茶 ($28)抹茶凍+小丸子+海底椰+芋圓+地瓜圓以為有椰汁係底,原來只有少少糖水,同我想像唔一樣,不過冇失望,抹茶凍好水嫩,好重綠茶味,小丸子煙韌仲帶少少米香,如果有椰汁可能會蓋過抹茶凍同小丸子嘅香,而海底椰,芋圓,地瓜圓就正正常常,都煙煙韌韌味道好,唔算特別抵食,分數:7.5/10
椰香芋圓抹茶 ($28)

抹茶凍+小丸子+海底椰+芋圓+地瓜圓

味道好,唔算特別抵食,分數:7.5/10
2020-07-11 218 浏览
我有個甜品控朋友介紹我食呢間,然後,我前後黎左2次食呢間野。第1次我叫左佢既全新仙草系列,真心覺得好抵食,雖然係無得坐,但基於高性價比,所以都值得食。白雪雪糕係牛奶味,但唔重奶味,同埋雪糕食落有點冰粒感,唔滑。仙草非常動感,但有點黏,難切。芋圓不過不失,無乜芋頭既香味,但勝在佢既煙韌度令人非常滿意!額外加錢要左奶茶凍,驚為天人,我同朋友都勁鍾意佢個奶茶凍呀,佢質感幾好,唔係好硬果種質地,帶有奶茶既香味,係港式奶茶味,紅豆如果可以再淋少少就更加好。但呢個價錢,佢絕對已經交足貨~第2次再來,我外賣走上車食,所以比較狼狽咁食,無影到相。我叫左和風大盛同埋抹茶歐蕾,培茶&抹茶雪糕都帶有冰粒感,兩隻都有茶香味,但稍為偏甜~白玉都幾大粒,好軟糯好煙韌~但係整體好正,因為高性價比~抹茶歐蕾,我覺得佢相當出色!抹茶,鮮奶,雪糕既味好平衡,個底仲有一大堆煙韌咬口既野,一杯野有雪糕仲要咁足料好飲,只係賣$26咋,去邊度搵呀?下次再來一定會試埋芋頭歐蕾!
我有個甜品控朋友介紹我食呢間,
然後,我前後黎左2次食呢間野。

第1次我叫左佢既全新仙草系列,
真心覺得好抵食,雖然係無得坐,
但基於高性價比,所以都值得食。
白雪雪糕係牛奶味,但唔重奶味,
同埋雪糕食落有點冰粒感,唔滑。
仙草非常動感,但有點黏,難切。
芋圓不過不失,無乜芋頭既香味,
但勝在佢既煙韌度令人非常滿意!
額外加錢要左奶茶凍,驚為天人,
我同朋友都勁鍾意佢個奶茶凍呀,
佢質感幾好,唔係好硬果種質地,
帶有奶茶既香味,係港式奶茶味,
紅豆如果可以再淋少少就更加好。
但呢個價錢,佢絕對已經交足貨~

第2次再來,我外賣走上車食,
所以比較狼狽咁食,無影到相。
我叫左和風大盛同埋抹茶歐蕾,
培茶&抹茶雪糕都帶有冰粒感,
兩隻都有茶香味,但稍為偏甜~
白玉都幾大粒,好軟糯好煙韌~
但係整體好正,因為高性價比~

抹茶歐蕾,我覺得佢相當出色!
抹茶,鮮奶,雪糕既味好平衡,
個底仲有一大堆煙韌咬口既野,
一杯野有雪糕仲要咁足料好飲,
只係賣$26咋,去邊度搵呀?

下次再來一定會試埋芋頭歐蕾!

• 抹茶歐蕾
2020-06-24 212 浏览
呢間日式丸子專門店,門面簡約,餐牌都幾多選擇👍🏻 一見到有芋泥球嘅配搭就唔洗諗了!一於叫🥣寒天焙茶!不過因為嗰日我唔想食雪糕,所以選擇左走雪糕😆... 寒天焙茶配料有牛乳寒天、小丸子、芋圓、芋泥、同本應有嘅焙茶雪糕~因為我走雪糕,之後佢俾多左小丸子代替😆 小丸子同芋圓都係細細粒,好煙韌👍🏻👍🏻 不過芋圓味道唔算好出~ 芋泥好大舊🤤 好香好正!!個底嘅牛乳寒天質地好似仙草咁,淡淡地都唔錯~ 我最鍾意佢成碗都好夾又唔會太甜😋
呢間日式丸子專門店,門面簡約,餐牌都幾多選擇👍🏻

一見到有芋泥球嘅配搭就唔洗諗了!

我最鍾意佢成碗都好夾又唔會太甜😋
2020-03-22
2020-04-21 378 浏览
以家好難得先出街~今晚出旺角食飯~我就趁呢個機會去試呢間我想試左好耐既芋圓店。。去到金雞廣場樓下,先發現原來呢間店係外賣店不過都無阻我想試既心,睇Menu都幾多款揀好多款都吸引我!不過見到有焙茶雪糕,我就即刻揀左呢個🌟寒天焙茶 $30材料:牛乳寒天、小丸子、小芋丸、芋泥及培茶雪糕👉🏻首先講下焙茶雪糕,我覺得唔錯。雖然唔算好燶既焙茶味,但依然都食到茶味。幾好食。但係芋圓唔係我想像中食開台灣的芋圓,係比較似糰子的size及口感(即係同小丸子好相似),雖然係咁,但我都覺得好妨食。口感好煙韌~加埋個芋泥球真係幾正。芋泥又唔會好甜~呢間可以有下次!
以家好難得先出街~
今晚出旺角食飯~我就趁呢個機會
去試呢間我想試左好耐既芋圓店。

。
去到金雞廣場樓下,先發現原來呢間店係外賣店
不過都無阻我想試既心,睇Menu都幾多款揀
好多款都吸引我!不過見到有焙茶雪糕,我就即刻揀左呢個

🌟寒天焙茶 $30
材料:牛乳寒天、小丸子、小芋丸、芋泥及培茶雪糕

呢間可以有下次!
2020-04-19 200 浏览
琴日同朋友係旺角食完飯, 雖然好飽肚但心郁郁想食糖水好多餐廳堂食都要一人嗌一份, 所以我哋就走咗去廿人木糰子專門店買甜品 廿人木糰子專門店嘅店面唔係好大, 而且只做外賣, 大食妹同朋友就企咗喺店舖隔離面壁咁share甜品<白玉奶茶>我哋嗌咗份白玉奶茶 廿人木嘅白玉奶茶 有好多配料, 例如奶茶雪糕、奶茶凍、白肉同紅豆 奶茶雪糕同奶茶凍味道濃郁, 食落清涼 白玉軟Q軟Q, 紅豆蓉甜甜地, 配上白玉食落唔錯 最重要係成份甜品只係賣28蚊, 非常親民
琴日同朋友係旺角食完飯, 雖然好飽肚但心郁郁想食糖水

<白玉奶茶>
我哋嗌咗份白玉奶茶
奶茶雪糕同奶茶凍味道濃郁, 食落清涼
白玉軟Q軟Q, 紅豆蓉甜甜地, 配上白玉食落唔錯
最重要係成份甜品只係賣28蚊, 非常親民

• 白玉奶茶
2020-04-02 241 浏览
食完dinner經過旺角見到勁吸引,同個friend兩個一齊食都夠,佢唔食得奶味過重嘅野都話個雪糕好正茶味好出,證明唔係得個色水,係真正足料嘅焙茶雪糕。糰子大粒又煙韌,唔會咬到有粉粒口感剛剛好,唔會太甜。茶凍就直頭係無糖咁,不過溝埋佢自家略帶甜味嘅蜜紅豆就剛剛好中和哂🤩

旺角食芋圓嘅舖頭唔算多選擇,而依一間廿人木糰子專賣店就係專做芋圓嘅外賣嘅🤓因為係無位比客人坐低食嫁,所以叫左之後唯有企係附近食或拍者外賣拎走啦🙈甜品嘅選擇比較日式,如果唔想食芋圓,都會有提供其他選擇,好似白玉、小丸子咁,全部都係煙煙韌韌嘅配搭🍡**********<寒天奶茶> $28寒天奶茶依個組合有牛乳寒天、栗子、芋圓、地瓜圓同埋奶茶雪糕😌個寒天唔似台灣個種咁jelly,反而因為佢係牛乳寒天嘅關係,食落其實好似布甸咁😂芋圓同地瓜圓就正正常常,唔算好有芋圓味同地瓜味,似唔係即搓嘅,同埋食落係暖暖地,成碗野變左唔係凍咁🤭奶茶雪糕都算好食,個味係港式奶茶,不過依家愈黎愈多所以唔算特別🤨

**********
<寒天奶茶> $28
寒天奶茶
2019-06-26
2020-01-21 455 浏览
早前經過洗衣街,被餐牌吸引,有綠茶、焙茶、紅豆配芋圓小丸子,有很多不同配搭,加上價錢便宜,今次專誠來試。店鋪小一眼望到廚房,乾淨企理,晚上十時,人流不多,前面兩個人等候,雖然當晚只有一位店員兼顧落單及廚房,動作迅速手勢熟練,不消幾分鐘,甜品到手。焙茶寒天賣相一般,芋泥分量特別少,好似被食左一啖,餐牌圖片果然只供參考,芋泥質感硬實粗糙,夾雜芋頭根,與平時其他店舖食幼滑綿密的芋泥,簡直是天淵之別,十分失望。小芋圓煙韌,但芋頭味略淡,有部分小丸子,好像還未煮熟,中間很硬,很難消化,作為以糯米丸子做主題的甜品店,實在要扣分。最底層的牛乳寒天,入口冰凍只有甜味,完全沒有牛奶味,口感像牛奶布丁。整個甜品最好食是焙茶雪糕,茶味濃,略帶冰感。

焙茶寒天

整個甜品最好食是焙茶雪糕,茶味濃,略帶冰感。
2020-01-12
3 分钟 (外卖自取)
2020-01-14 379 浏览
之前每次路過金雞都想試一試。今晚吃過晚飯,見不太飽,就來客甜點。點了大雙小豆湯,內有紅豆湯,芋圓和地瓜圓。紅豆算是不錯,甜得來有紅豆味。如用心一點製作,令到紅豆起沙,咁就perfect。不過理解這是需要成本。芋圓和地瓜圓,都係一舊粉的味道,落得少芋頭和蕃薯就是如此。老實説也預左係咁,一般糖水店的芋圓比起正宗台灣店的的確有差別。不過芋圓非此店主打,也算吧!另外點了和風大盛,有抹茶和焙茶雪糕,白玉,栗子和紅豆。雪糕非滿口牛奶香,但茶味夠出。飯後甜品尚算ok
之前每次路過金雞都想試一試。
今晚吃過晚飯,見不太飽,就來客甜點。

點了大雙小豆湯,內有紅豆湯,芋圓和地瓜圓。

飯後甜品尚算ok
2020-01-04 230 浏览
已經幫襯過好多次, 一直覺得紅豆沙 同芋圓都好食, 但係呢2個月再幫襯就有啲失望。之前一開蓋都有8成滿 最近2次一開蓋得返5-6成 少得可憐,而紅豆沙就越嚟越水無咩豆,芋圓雖然依舊都好食, 但係未來未必會再幫襯。
2019-11-06 277 浏览
一心諗住黎食芋圓,叫左「特盛xxx」加嘛!比錯左呢碗全部都係糰子嘅我,好失望呀仲諗住食芋圓。。買個時已經只係得我一個,都要比錯so sad~~第一次食,味道唔差嘅,但下次外賣一定會check清楚!

2019-10-21 316 浏览
這家外帶糰子店在洗衣街上很吸睛,也是近期大熱的旺角掃街名物每種品項看起來都很好吃,不論是抹茶或者是焙茶,冷或熱都有,甚至是現在大熱的「芋頭」!搭配上煙韌的糰子,真是令人受不了寒天焙茶焙茶雪糕的茶味香濃,質感綿密寒天指的就是牛乳寒天,底部鋪得滿滿一層,味道淡淡,只有甜味沒什麼奶味芋泥煮得鬆軟綿密,帶淡淡的芋頭香,小丸子和小芋圓黏黏的非常煙韌,小小粒的口感很好,芋圓有一點芋頭香,配上焙茶雪糕相得益彰白玉焙茶清茶凍茶味清香,晶瑩剔透很漂亮,大顆的白玉更有嚼勁,煮得很完美,紅豆泥偏甜,不過搭上其他配料就剛剛好
這家外帶糰子店在洗衣街上很吸睛,也是近期大熱的旺角掃街名物

搭配上煙韌的糰子,真是令人受不了

寒天焙茶
焙茶雪糕的茶味香濃,質感綿密
寒天焙茶

寒天指的就是牛乳寒天,底部鋪得滿滿一層,
味道淡淡,只有甜味沒什麼奶味