2022-10-03 73 浏览
尖沙咀有間新開無耐既彤粵菜小館,裝修好好,瓦磚牆好有中國氣息,logo都好整得好型,紙巾盒上都刻埋字,好正😆我地首先就試佐唔係好中國風既🥘青咖喱雞配薄餅 $218,青咖喱唔太辣,岩晒啲唔食得辣既朋友,雞肉就好腍好入味,配埋脆脆既薄餅一齊食真係不得了,食唔停口呀!😋之後有被個名吸引而叫佐既漁夫之寶 $168,原來係自家秘製魚蛋😝啲魚蛋爽口彈牙,拎去打乒乓波都仲得,魚味好濃,真材實料呀!我地仲試埋鳳梨咕嚕肉 $168,咕嚕肉好香脆,仲要有肉汁,啲菠蘿又好甜,配埋啲酸酸既汁食真係好開胃,好正呀!

2022-10-03 83 浏览
今次特登同男朋友黎試呢間新開既彤粵菜小館,裝修完全係中國風,天花既屏蔽好得意,好似係船上面既帆咁😆😂焗豬肋骨 $298🍖豬肋骨每舊都望到好香脆,表皮落滿香料,令到豬肋骨好香,咬落啲肉汁爆晒出黎,有埋錫紙包住少少骨,方便拎住黎食,好有風味,好正呀!😋薑蔥廣島蠔 $238 🦪廣島蠔真係名不虛傳呀,差唔多手板咁大隻,而且非常正常肥美,煎香佐既蠔有少少焦,但完全無影響好味程度,好鮮甜好好食!花膠燉螺頭$158🤤成個湯既重點緊係花膠啦,花膠大大隻,又厚肉,好好味,螺頭都唔可以睇少,成個湯清甜滋陰,女士既不二之選🥰

焗豬肋骨 $298🍖

薑蔥廣島蠔 $238 🦪

花膠燉螺頭$158🤤

2022-09-30 112 浏览
今次同閏蜜行街行到好攰,咁岩見到彤粵菜小館,新開既菜館裝修唔錯,我地就決定入黎試下,又可以坐耐啲😆🫕杏汁白肺湯 呢個湯要$128,就咁睇可能覺得貴佐啲,但絕對物有所值!奶白色既豬肺湯好香,杏汁味岩岩好,豬肺爽口,成個湯完全無豬騷味,反而飲得出好香又無味精,飲完喉嚨舒服晒😌🦪薑蔥廣島蠔 $238一上枱就渣渣聲既蠔煲用上肥美鮮味既廣島蠔,非常可口,而且薑蔥令蠔更鮮更好味,薑蔥就入晒味,成個菜好好食,好滋味呀😝🦀蟹肉銀絲煲呢個$248既粉絲煲由蟹做主角,蟹味濃郁🦀蟹肉又多又鮮又好食,蟹膏就包住晒啲炒絲,砂煲上枱更令粉絲煲keep住熱辣辣,爆好食!🍲蝦籽葱燒金玉參 $248呢個煲用料上乘,海參勁大條,又爽口,而且用蝦籽燴既汁令海參好香,好好食,直情想叫碗白飯撈晒啲汁同海參黎食😝
🫕杏汁白肺湯
🦪薑蔥廣島蠔 $238
🦀蟹肉銀絲煲
🍲蝦籽葱燒金玉參 $248
2022-09-30 81 浏览
今次咁岩同朋友行完街見到呢間新開既彤粵菜小館,裝修好別緻,座位又寬躺,我地又好耐無食中菜啦,就特登入黎試下😙貪靚既我地先叫佐桂花炒花膠柳 $268,用料高貴又養顏🥰清香既桂花絲配上大大條既花膠,呢花膠好有咬口,而面頭仲灑左瑤桂絲同蛋絲,口感好豐富好好食!另外我地叫佐同樣補充蛋白質既薑蔥廣島蠔 $238🦪原煲上枱果陣仲聽到渣渣聲,每隻蠔都肥嘟嘟,鮮味十足!配料既薑蔥都好香好入味,做配料岩晒呀!着重健康既我地就叫多碟生炒菜芯🥬菜芯好新鮮,菜味好香,仲有用少少薑汁炒,更提鮮更好食!最後我地仲一人叫佐一個湯添,花膠燉螺頭$158同埋杏汁白肺湯 $128🫕花膠湯既花膠勁大隻,果湯好清,完全無味精,係好補既感覺,而豬肺湯成盅都奶白色,一飲好香杏汁味,又唔會腥!兩碗都係補身之選呀🥰
2022-09-29 88 浏览
今次同好姊妹黎試下尖沙咀呢間新開既彤粵菜小館,一入到去店員就好有禮貌咁招呼我地,印象好好😌😍 黃金炸魚皮 $68魚皮一碟份量好多,性價比好高呀,而且塊塊炸到金黃色,咸蛋既咸香令魚皮好好食,脆卜卜既魚皮令人食到停唔到口呀!🥗草原風波 $98咁特別既名原來係牛展絲配柚子汁,牛展有趙頭,加埋其他青椒絲紅椒絲,又酸又甜,口感好正,開胃岩晒!🥘青咖喱雞配薄餅 $218唔太辣既青咖喱充滿奶油味,雞肉又嫩又入味,就咁食都食唔停,再加埋啲薄餅點落咖喱食,脆脆既薄餅好好味!🍲蟹肉銀絲煲 $248呢個粉絲煲係蟹做主菜,食完成口蟹味🦀蟹肉份量好多,又實口又好香,蟹膏亦包住每一條粉絲,好香好好食!今晚所有既菜式都好高質,又好特別,好享受呀👍🏻
😍 黃金炸魚皮 $68
🥗草原風波 $98
🥘青咖喱雞配薄餅 $218
🍲蟹肉銀絲煲 $248

今晚所有既菜式都好高質,又好特別,好享受呀👍🏻
2022-09-29 38 浏览
尖沙咀開佐間新既粵菜館,中意食粵菜既我地就緊係要試下先!呢度一坐低就覺得環境闊落,非常舒服!我地先試下有啲東南亞風味既青咖喱雞配薄餅 $218🥘青咖喱唔會太辣,反而有啲香奶油味,啲雞好嫩,吸晒咖喱味,好好食!啲薄餅點落咖喱食好夾好好味!之後有被個名吸引佐既蟹肉銀絲煲,$248🍲蟹肉鋪滿粉絲面,粉絲沾滿蟹膏,又香又好味!砂煲整既粉絲煲好保溫,每啖都熱辣辣好好食!🦀最後飲埋養顏既花膠燉螺頭($158)無味精既湯好清香,係真材實料煲出黎,花膠勁大舊,螺頭都好香,飲完大滿足呀🤤

2022-09-28 65 浏览
尖沙咀呢間彤粵菜小館係新開既,裝修好大氣,啲屏風都好有特式,打卡都仲得📸🍖焗豬肋骨 $298豬肋骨焗到好香脆,啲豬肉既油香滲出黎岩岩好,增添豬肉香味,仲要有埋錫紙包住舊骨,方便揸住黎食,不得了!😋桂花炒花膠柳 $268😍一個用料高貴又養顏既菜式!桂花絲好清香,花膠切到條條好有咬口,加埋瑤桂絲同蛋絲,好食到停唔到口呀!!草原風波 $98🥗淨係聽個名就忍唔住叫😆滿滿牛展絲用上柚子汁調味,加埋其他蔬菜絲,口感好好,超fresh超好食!呢間菜館真係樣樣都好高質,下次要再黎試埋其他菜式!

🍖焗豬肋骨 $298

桂花炒花膠柳 $268😍

草原風波 $98🥗

呢間菜館真係樣樣都好高質,下次要再黎試埋其他菜式!
2022-09-28 50 浏览
尖沙咀新開佐彤粵菜小館,我就同屋企人率先去試下!新開既菜館,門口一入黎既玻璃櫃已經放滿中國酒,茅台都有😆我地先叫啲開胃前菜,草原風波 $98🥗柚子汁配上牛展絲,酸酸地,再加埋啲蔬菜絲,牛展絲又爽口, 好開胃好好味呀!然後有見到果名就想試既蟹肉銀絲煲,$248🍲滿滿既蟹肉加上沾滿蟹膏既粉絲,好香!仲要用砂煲整,好熱辣辣,不得了呀!🦀當然仲有養顏補湯花膠燉螺頭($158)啲湯飲得出完全無味精,係真材實料煲出黎既湯,花膠勁大舊,飲完成口膠質😋中意食肉既我地就叫埋番薯安格斯牛柳粒,$248既價錢有真正既安格斯牛柳,抵食!牛柳肉質腍口,配埋甜甜地既蕃薯食好正!
2022-09-16 179 浏览
尖沙咀開咗新嘅粵菜餐廳,為食寶寶即刻叫埋班friend一齊出動 🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️彤 • 粵菜小館主打健康滋味,餸菜絕無味精。佢嘅湯真係不得了,足料又入味,杏汁燉白肺湯 同 花膠響螺燉雞湯 兩樣試齊好滿足💯 秘製椰香青咖喱牛小排有驚喜,椰香撲鼻、牛肉爽嫩,配個煎餅一齊食好惹味🤤梨山骨又係傑作,醬汁酸甜開胃,炸到外脆內軟,食到唔停口 💕 成餐飯仲食咗好多其他嘢,全部無可挑剔,大家即管叫啦,無伏🤣整餐晚飯以懷舊黑芝麻菲林卷作結,唔會死甜,黑芝麻卷口感軟糯,勁想打包一打返屋企😆😆😆

彤 • 粵菜小館主打健康滋味,餸菜絕無味精。

梨山骨又係傑作,醬汁酸甜開胃,炸到外脆內軟,食到唔停口 💕

成餐飯仲食咗好多其他嘢,全部無可挑剔,大家即管叫啦,無伏🤣

2022-09-13 137 浏览
開中菜都帶到驚喜比我真心推介尖沙咀高質粵菜☺️精選幾款菜式推介👍🏻🐠漁夫之寶招牌菜式用18個工序製成魚質鮮嫩 味道鮮甜 入口滑過豆腐飲埋魚湯汁好暖胃💚青咖喱牛小排配薄餅中菜有青咖喱係咪好特別呢椰香味好重 牛小排鮮嫩軟熟配上香口薄餅推介一定要嗌呢款 有驚喜🐷瘦肉豬肺湯豬肺鮮嫩 完全冇落味精一位份量剛好 好滋潤🖤懷舊芝麻菲林卷咁懷舊嘅甜品好少餐廳有得食口感層次分明 芝麻味香賣相精緻名貴另外其他菜式;🍊柚子蜜蝦球酸酸甜甜柚子味 蝦球炸得岩岩好🌟蝦籽冲燒金玉參海參爽口味道剛好🌟西班牙燒蒜香一字骨味道普通 賣相不錯 幾香口🌟海味什菜煲菜心有心思切曬啲邊邊鮮甜爽口 完全無渣🌟蟹肉銀絲煲好足料 蟹肉好多 幾啱送飯🌟彤燒乳鴿平時乳鴿外皮炸得較脆口呢款就冇咁熱氣而且唔會太鹹🌟花膠响螺炖湯(位)老火湯夠火候冇味精🌟 黃金魚皮鹹蛋黃味好香 魚皮夠脆
開中菜都帶到驚喜比我

🌟彤燒乳鴿
平時乳鴿外皮炸得較脆口
呢款就冇咁熱氣
而且唔會太鹹

🌟花膠响螺炖湯(位)
老火湯夠火候冇味精
🌟 黃金魚皮
鹹蛋黃味好香 魚皮夠脆
2022-09-04 169 浏览
在社交平台看見此菜館廣告,眼見在OpenRice 平價很高,而且經OpenRice 訂檯更有85折,便訣定在星期日在此晚餐。我們一家四口叫了三餸一湯及一個甜品,詳情如下:1. 杏汁豬肺湯(買一送一)👍👍👍👍👍2. 鮑魚雞煲 👍👍👍雞太咸3. 青咖喱雞煲👍👍👍👍👍很好吃,小朋友十分喜歡4. 黑蒜炒飯👍👍👍👍👍好香黑蒜味5. 黑芝麻卷👍👍👍分量小,略甜環境清幽舒服,服務周到,洗手間清潔,交通方便,個個吃得津津有味,會再有下次。
1. 杏汁豬肺湯(買一送一)👍👍👍👍👍

黑芝麻卷
青㗎喱雞
黑蒜炒飯
2022-09-02 144 浏览
同一班朋友傾開想食中菜,強大嘅面書大數據系統推介左呢一間新開嘅餐廳,再睇埋佢嘅OR同lG啲食物相都幾吸引,再睇佢菜單,價錢都合理,所以就抱住偉大嘅冒險精神試試佢~我哋跟住菜單嘅廚師推介,同埋嗌自己想食嘅嘢,點左呢幾款菜式:聽講呢度啲燉湯好出色,一餐飯湯水都好緊要,所以叫咗個花膠響螺燉湯同朋友share,好足料好飲經店員推介,點咗呢個漁夫之寶,個名好得意,原來係呢度嘅師傅親手做嘅魚腐,魚膠同蛋白搞埋一齊,做到好似棉花糖嘅感覺,好食,最緊要配埋呢一個魚湯,非常出色朋友鍾情乳鴿,呢度嘅乳鴿都真係唔錯,師傅少,,乳鴿肉嫩多汁,仲有特別嘅煙熏味喺裏面 柚子蜜蝦球,不油不膩,有清新嘅感覺呢個秘製青咖喱牛小排絕對有驚喜,心諗中菜都有泰國菜?反而呢一個青咖喱嘅味道比好多泰國餐館更加出色,青咖喱汁充滿椰香味,忍唔住用匙羹不左一啖汁飲,好飲之後再試配料同埋牛小排,味道都好出色,睇得出店家係用新鮮同優質嘅食材!最後整返個海味雜菜粉絲煲,清清腸胃,蝦米瑤柱菜同海鮮要一齊食,配搭埋呢個湯,好好味準備埋單嘅時候店員問我哋食唔食甜品,話依家新張期內可以送俾我哋,估唔到送嘅甜品都咁出色,呢個黑芝麻卷三個字形容:爽、滑

花膠響螺燉湯

漁夫之寶

彤燒乳鴿

柚子蜜蝦球

柚子蜜蝦球,不油不膩,有清新嘅感覺
秘製青咖喱牛小排

海味雜菜粉絲煲

懷舊黑芝麻菲林卷

準備埋單嘅時候店員問我哋食唔食甜品,話依家新張期內可以送俾我哋,估唔到送嘅甜品都咁出色,呢個黑芝麻卷三個字形容:爽、滑、彈,入口有濃濃芝麻味,但係唔會太甜

總括嚟講呢間中菜小館嘅廚房有一定實力,有酒店級中菜嘅水準,環境都舒服,最欣賞係佢呢度嘅所有湯水同醬汁,真係好出色,食完成餐飯都唔會覺得口渴,食得出冇任何味精,如果鍾意中菜嘅朋友,呢間值得推介

2022-08-31
懷舊黑芝麻菲林卷
  • 秘製椰香青咖喱牛小排
  • 花膠響螺燉雞湯
2022-08-30 170 浏览
上次嚟呢座大廈食飯見到呢間新餐廳裝修好似幾好,今日等老婆收工去尖沙咀買嘢,就上去試吓,一入到,個環境真係幾好好有古典味道樓面安排我哋坐係中間位置,枱與枱之間距離都唔錯,我哋點左每人一個燉湯,咕嚕肉,青咖哩雞,蟹肉粉絲,個咕嚕肉真心掂👍🏻😋個青咖哩雞超驚喜,好香咖哩味,雞都好滑,再配埋個薄餅真係超得,原本老婆仲話我做咩叫埋呢啲茶餐廳菜式😒點知佢就係食得最多囉,一路食就一路話好正,最後仲忍唔住叫埋碗飯送汁🤣,真係超值得試,蟹肉粉絲都好味,如果蟹肉再多啲仲更好,之後部長見我哋食飽問吓我哋意見,傾傾吓原來呢個個廚係以前龍璽做的,終於明白點解呢餸咁掂啦,原來係大廚出品😎,最後部長叫我哋唔飽就要試吓佢哋個租品芝麻卷😍,我一聽到就話好,呢啲兒時回憶點都要試吓呢個芝麻卷好香芝麻味同唔太甜,睇得出呢度個廚房好有heart,總結今餐好驚喜,中餐來講好有水準,一啲都唔係大排檔貨式,下次會再約多兩個朋友,可以再試多幾個菜👍🏻
好有古典味道
🤣,真係超值得試,蟹肉粉絲都好味,如果蟹肉再多啲仲更好
杏汁燉豬肺
青咖哩雞
蟹肉粉絲
芝麻卷
  • 青咖哩雞
昨晚同朋友試新店,位於尖沙咀鬧市嘅樓上食肆,環境一流👍食物質素好味道😋本身對酒樓嘅中菜只是一般,因為覺得大排檔或小店鑊氣好啲,但試咗個咕嚕肉有驚喜,鑊氣十足,甜酸適中(通常食中菜一定會試咕嚕肉😆)蟹肉粉絲窩 ,粉絲比較碎,較難夾😐燉湯杏汁豬肺湯,豬肺洗得乾淨👍個人略嫌杏汁淡左少少🤏個青咖喱雞煲好香好味😋好有泰國風味,甜品非常之驚喜,蔗汁馬蹄糕,依家好少食店用蔗汁整甜品,仲有芝蔴卷,好有兒時回憶,好有懷舊風味🤩總括來說食物好味道有水準👍😋而且價錢合理👍會再去食飯😍
總括來說食物好味道有水準👍😋而且價錢合理👍會再去食飯😍
  • 咕嚕肉
  • 蔗汁馬蹄糕
2022-08-21 217 浏览
之前試過佢哋既午市套餐,覺得食物同環境都唔錯,所以星期日就帶埋屋企人一齊再去試佢哋既晚餐我哋6點半到,已有兩枱客,香港人越來越早食飯🤣,我哋一行4人,點左兩個杏汁豬肺燉湯,而家做緊買一送一,好抵飲👍🏻,燉湯依然同之前一樣咁足料👍🏻杏汁味道剛剛好,唔會太濃烈蓋晒啲味道。點左兩個前菜,紫薑皮蛋同咸蛋炸魚皮,主菜就叫左咕嚕肉、乳鴿、蟹肉粉絲煲同蒜蓉炒菜芯,前菜既魚皮好嘢味,主菜既咕嚕肉依然同上次午餐一樣咁好味,外脆內軟好juice蟹肉粉絲煲個粉絲做得好乾身味道不錯,不過如果蟹肉多啲就更好🤣,乳鴿同菜都係大路野最後甜左兩個甜品蔗汁糕同芝麻糕,個蔗汁好特別,第一次食,好香蔗汁味同埋唔太甜,啱晒唔喜歡甜既我🤣,芝麻糕好香芝麻味,賣相味道都好得,阿囡話啱晒打卡🤣。我哋一家人慢慢食慢慢傾,成晚唔使趕,坐到10點😅舒舒服服食咗一頓Sunday Dinner 👏🏻 媽咪話下次可以再去😎
咸蛋黃魚皮
皮蛋