餐厅: 彩福皇宴 (置富都會)
资讯:

餐厅: 彩福皇宴 (置富都會)
资讯:

2018-09-10 449 浏览
姐姐曾考慮擺酒茶樓其中之一,雖然最後沒有選擇這間,但聽聞這裡點心奪過很多獎,所以就想來試一試味道。我們仨人剛在附近逛完後已到下午茶時間,所以點了新出麻辣金錢肚、出名的流沙包、菜餃和炸鮮魷。 麻辣金錢肚事實上不是很辣,但我很愛的四川味道,是不錯的冷盤,開胃小食。而流沙包外型加上黑色線條,讓流沙包更特別,一咬下去,濃濃的蛋黃香味道,而且都很燙,所以小心,不要很急著要吃。菜餃除了菜還有大隻的蝦,非常有口感,頗不錯。最後,炸鮮魷很難得上碟仍是熱的,而且在下午茶時間,所以頗有驚喜。我想我會下次再來試更多點心
姐姐曾考慮擺酒茶樓其中之一,
雖然最後沒有選擇這間,
但聽聞這裡點心奪過很多獎,
所以就想來試一試味道。

我們仨人剛在附近逛完後已到下午茶時間,
所以點了新出麻辣金錢肚、出名的流沙包、菜餃和炸鮮魷。

菜餃除了菜還有大隻的蝦,非常有口感,頗不錯。

我想我會下次再來試更多點心
彩福皇宴雖然都系一個連鎖集團,但系品牌名氣稍有不及,若不是今日與親戚系紅磡站附近飲茶,亦唔會知道原來有間甘抵食又好食既酒家。呢張紙共有八款奪得旅發局美食之最點心大獎既點心,店員亦主力推介呢張紙,同埋都真系好多人都會揀。貌似「蚊香蛙」既旋風黃金流沙包先聲奪人,賣相已令人有無限暇想。內裡全部均能造出極沙既流沙質感,全因為咸蛋份量夠,奶黃起曬沙,勁香勁好食。呢個系芝士海皇千絲春卷,亦系另一款得獎既大熱點心,用蘿蔔造出千絲既香、酥、脆效果,以代替普通春卷皮,再加埋蝦同芝士,新派之餘,亦夠惹味好食。另有港式蝦米豬腸粉呢款得獎點心,腸粉包住蝦米及蔥花,再有港式風味極濃厚既甜、辣、花生三醬,懷舊感覺出曬黎。特別的是,腸粉皮好滑,以及夠薄!新式及得獎點心做得非常好,但連普通菜式也處理得唔錯。例如欖菜肉鬆脆米炒飯都炒得幾好,米飯粒粒分明,炒出火候,欖菜同肉鬆拎黎炒飯本來就好香口,夠惹味。店方亦加左啲脆米增強口感,食落每口都有啲卜卜脆既口感。燒賣賣相都幾好,平時另一半唔夾燒賣都話幾靚幾新鮮想試下。蝦肉夠大粒,厚肉彈牙,豬肉亦夠滑,最緊要系皮薄滑身唔會痴牙。

2018-08-18
2018-08-25 427 浏览
彩福皇宴單憑數款得獎點心已令我們覺得這趟沒有白來,而且,還有不錯的性價比。自此,我們應該也會多來這酒家。無論得獎與否,價錢也與一般點心無異,既然是重點推介,那當然要嘗嘗數款。得獎點心 - 旋風黃金流沙包 ($30):很酷的模樣,流沙質感造得相當不錯,餡料充足,而且鹹蛋黃香極為突出,有著這樣的質素,還那須吃流沙奶皇月餅? 得獎點心 - 芝士海皇千絲春卷 ($30): 再次令人讚歎,首先,蘿蔔絲炸至非常香酥,再者,於春卷餡料中加入蝦肉及流心芝士,味道層次相當搭配,惹味得很!蝦餃皇 (特點/ $35): 蝦餃皮薄,而且夠滑身,單憑此已知蝦餃的質素好壞。蝦肉夠大粒,爽身而彈牙,優!生煎梅菜叉燒包 ($25): 外層有著生煎包的味道,夾心有混入梅菜的蠔皇叉燒餡料,份外香甜,蠻有特色。珍珠雞 (大點/ $30): 平日的珍珠雞只有兩件,而這裡卻有三件,性價比再勝一籌。糯米煙韌不黏口,餡料亦夠,亦不錯。

2018-08-25
2018-07-17 1191 浏览
兩個人食飯,之後又有下場,附近既選擇唔多,一於黎試下佢地喇!!!環境開揚,服務好好,而且食物既味道都唔錯,不過價錢就小貴,但都不過不失!!都值得一試既^^呢兩個小菜,夠哂鑊氣!!!黎到既時間仲出緊煙,睇見都流哂口水...蝦球夠哂新鮮,爽口,一D雪味都冇,唔會好咸,味道適中。^^而且佢個份量都好大份,蝦球為數亦不小,兩個人真係好夠食嫁!!!...咁大碟用黎送飯都幾好^^而且唔會好油膩,都幾好味!

咁大碟用黎送飯都幾好^^而且唔會好油膩,都幾好味!

2018-06-10 1491 浏览
今天到紅磡都會彩福飲早茶,大約10:18分入單,點了二個特价点心,三個正价,10:3O分三個正价点心都到齊,到10:50分問侍應,還欠二個特价点.心,侍應拿回入單紙,二個特价点心沒有入單,我上次在石門飲又是這樣,我懷疑是彩福高層,要求入單職員這樣做,如果你們彩福嫌早市賺得少,你們酒樓可以加价,為何要這樣,有欺騙成份,為什麼總是特价点心入不到單?
2018-06-10
$170 (早餐)
2018-05-18 1438 浏览
今日來飲下午茶☕️,門口的服務員給了我一張點心紙及點心卡後,叫我自己走入大堂。當我入到去後,並沒有人招呼我要坐在哪裏,當時飲茶的茶客並不多,酒樓有很多空的枱。 當我走到中間,見到有一張枱想坐下時,一個男經理指著我說:「這裏不能坐!要坐就坐門口的位置,今晚要做酒席。」態度十分沒有禮貌。我跟他說:「你們並沒有人安排我坐那裏?」他竟然跟我說:「那麼你就可以隨便坐了嗎?」我當時十分生氣,立刻想馬上走!但我們當中有一位老人家行動不便,親友勸說在這裏飲茶好了。 所以我們一行四人就坐在了門口的位置。當我們點好點心,竟然有兩款點心是我們沒有落單的,我們馬上搵女侍應,表明我們並沒有落單到那兩款點心,點知那女侍應黑口黑面、態度惡劣地說:「冇點咪冇點囉,幫你們取消好未?!」說完,侍應說要就馬上轉頭走了去,和隔離枱的熟客大講大笑!估不到今時今日,依然還有這樣的酒樓服務😡說實話,酒樓裝修不錯,食物不錯,但服務態度實在太差,以後也不會幫襯這間集團的酒樓!
估不到今時今日,依然還有這樣的酒樓服務😡

2018-04-07 1686 浏览
今天早上在这边喝早茶,上菜很慢,这就算了。用完问餐厅领班,有没有纸巾,大概因为我说普通话,她没有听清,多问一次,她恶狠狠的回答;没有!!!在香港餐厅吃饭,从来没有遇到过态度这么恶劣的,是为记!
2018-01-29 2393 浏览
之前食過,幾好食,於是今晚睇周慧敏演唱會之前,食晚飯。嚇死人!啲碗碟非常污糟,有飯粒未洗乾淨。叫阿姐換過,佢竟然話:乜你自己冇洗過咩?!發現豉油入面,有隻曱甴BB響度游緊水...阿姐收返之後,猛講「唔好意思」。叫左雞煲翅,好似加左水,超級鹹...羊腩煲,肥到嚇死人!最離譜係鮑魚鵝掌,隻鮑魚係假嘅...最後叫甜品,湯圓未食,上枱嘅時候已經係穿左!煮得太過耐...明明以前好好食,而家變咗暗黑料理!好恐怖

明明以前好好食,而家變咗暗黑料理!好恐怖
2017-12-19 2171 浏览
碗丶碟丶筷子,全部都有食物殘漬,換極都冇改善。啲漬仲要滑澀澀,俾定個水兜預你郁手幫佢洗過哂罷就。見到隔離枱執起碗筷唔洗過就食,好嘔心。食物味道一般的差。全無服務質素,只見到個經理對班員工係又鬧唔係又鬧,粗囗爛舌,又冇point;成間嘢好低格,喺度請客真係會俾佢映衰。
题外话/补充资料: 注重衛生丶健康,此等食肆,少光僱為妙。
2017-12-18
2017-11-22 2299 浏览
同屋企人影完畢業相,近近地book左一席親情宴。見價錢幾抵,一席2580(星期日)唔洗加一。 呢個價錢以為係傳統中式酒樓,冇expect到裝修好靚。入到去等多陣都開始上菜。乳豬成隻上,個皮燒得幾脆。D菜清清地,又唔會淡而冇味,又唔會太油,好岩食!碗仔翅好足料,唔洗淨係飲水~雞既皮好好味好脆!連平時唔食雞皮既表姐都忍唔住食左兩舊!D蝦炒得超入味~唔洗兩下就清哂條魚好大條,魚肉超級超級滑,蒸得岩岩好甩肉,呢個真係要比十個讚!未到e麵其實大家都飽飽地,諗住要打包,點知個e麵好好食!出面d酒樓成日整到又油又咸,但呢個完全冇呢d問題!(唔記得影相)最後個壽包真係好嘩然!好大個~個個都爭住同佢影相。入面係蓮蓉,兩個人share一個,食唔哂打包走。呢餐完全超出我預期,價錢亦十分合理。有機會會再黎食~
。入到去等多陣都開始上菜。

乳豬成隻上,個皮燒得幾脆。

D菜清清地,又唔會淡而冇味,又唔會太油,好岩食!

碗仔翅好足料,唔洗淨係飲水~

雞既皮好好味好脆!連平時唔食雞皮既表姐都忍唔住食左兩舊!

D蝦炒得超入味~唔洗兩下就清哂

呢餐完全超出我預期,價錢亦十分合理。有機會會再黎食~
2017-11-19
2017-11-15 1643 浏览
有親友提議到彩福皇宴,雖然點了都是平常到酒樓會吃的餸菜(如煎蝦,燒雞,蒸魚等),但食物味道,員工服務態度都超出我預期的好.煎 蝦賣相吸引,夠入味,足夠的蒜香加上恰到好處的調味; 魚蒸得剛剛好;唯有雞略為多油脂及切得較大件. 最後是燕窩椰皇,細細個椰皇,但份量可不少,足夠我及媽媽2人享用有餘. 值得一提是員工每次上菜都抱著讚賞的笑容及說話,鼓勵食客好好品嚐. 最後要讚是酒樓環境非常新淨整潔,甚少酒樓洗手間如此乾爽整潔,埋單後的結論是抵食,味道不錯,環境舒適,交通方便,會再去!
2017-11-14
庆祝纪念
纪念日
2017-10-22 1434 浏览
It's my 3rd time graduating! I treated my relatives as an appreciation for their support throughout the years! Since all the restaurant in polyu were full, I booked a table in the mall nearby! And we have a large group of people, yum cha is the best choice! My father ordered a 12-people set with 4dimsums, 4snacks and 4main dishes! The food in general was nice and the portion is big! Highly recommend the chickenIt was v crispy The fried tofu was nice too! But what surprised us MOST is the dimsum
It's my 3rd time graduating!

Highly recommend the chicken
It was v crispy

The fried tofu was nice too!

There were 12 siumai 12siulungbao and 12choigau!!!
the first time seeing that much Lol

2017-10-21
有家人於理工畢業,相約到理工影相。事前先飲茶食飽。12點到達彩福,估唔到星期一都需要等位,而且當日唔知有訂枱定乜原因,無開細枱(2-3人),所以侍應都話2個人要等好耐。而且接近Lunch Time,附近要多寫字樓人訂枱食飯。7個人,叫左十幾個點心,加一個三寶餐(1個湯飯、1個雞腳、1個濃湯浸菜遠),埋單$700,算是合理價。因為屋企人食飯,所以無影到相。但魷魚鬚不錯,做得幾酥脆。
有家人於理工畢業,相約到理工影相。事前先飲茶食飽。

因為屋企人食飯,所以無影到相。但魷魚鬚不錯,做得幾酥脆。
2017-10-16
2017-09-03 1313 浏览
彩福的小菜屬於中水平,唔算便宜,晚了更點不到低價錢既小菜。原本想叫中蝦伊麵,可惜售罄,部長介紹竹蝦伊麵,價錢貴一倍喎😵。咁有冇燒煵仔,冇但建議燒鵝,二百五,半隻,最貴既燒味。😨 最後點了皇牌叉燒,落了單最後都係話賣晒。😓蒸海星 $380, 當然有貨,等到最後一碟才上,可惜蒸耐了。有點失望😧當中點了無錫骨碢,味道調得不俗,但看似一碢肥肉多啲。浸莧菜就不錯,清清地。燒雞都不俗,冰鮮雞,肉質還嫩滑。還有福建炒飯,很不錯,飯也彈牙。特別一提,陳皮普洱茶很香☕️,一般唔會比你,問先會有,不會加錢。以後識飲茶了😄
彩福的小菜屬於中水平,唔算便宜,晚了更點不到低價錢既小菜。

當中點了無錫骨碢,味道調得不俗,但看似一碢肥肉多啲。

2017-05-15 2074 浏览
今晚外母生日食飯,去了紅磡車站上面的彩福,因為舊年外母生日都在這裡,我記得只炸子雞好好吃😋我們預訂了親情宴,包括:上湯加拿大龍蝦伊麵(3斤6兩重),乳豬全體,花枝片炒雙蚌,海皇翅,瑤柱圃,沙巴龍躉,羅漢扒菜膽,脆皮吊燒雞,鮮蝦荷業飯,大蟠桃壽包,果汁先生橙汁一渣及汔水啤酒八礶,連加一$2698(星期一至五平$300)。我們另外叫了三隻龍蝦,因為做緊龍蝦優惠,每斤$78,用蒜蓉開邊蒸。龍蝦都算新鮮,不過肉質唔算彈牙,只屬一般。另外的龍蝦伊麵的上湯味道好淡,伊麵好淋身又冇乜味道😅😅麻麻地炸子雞味道一般,皮又唔脆,好失望😡😡沙巴龍躉蒸唔熟,侍應劏開有血水,我們要求換一條,經理話要等30分鐘,佢好似唔想換,而且態度就好差😡後補就好好多👍其他食物一般,整體比去年差了很多,非常失望😂😂😂

龍蝦都算新鮮,不過肉質唔算彈牙,只屬一般。

炸子雞味道一般,皮又唔脆,好失望😡😡
炸子雞

後補就好好多👍

其他食物一般,整體比去年差了很多,非常失望😂😂😂
乳豬
乳豬