1K
2024-09-08 393 浏览
如果食廚師發板,今晚比朋友發現了另一間唔錯嘅日式料理,位置唔算係大街方便易搵,但勝在價錢相宜份量十足!今晚食了店員推介嘅椿套餐前菜2款先來燒得香脆嘅鱈魚片,配埋沙律醬入口,十分配合再來就係彈牙爽口黑梅貝拼鮮無花果及多汁鮮甜嘅北海道白粟米日式蒸蛋,上面放滿了柱貝,蒸蛋入口香滑蛋味濃郁刺身4款今晚分別有脆彈口感和濃郁鮮味真鯛;大分縣真蠔配上沖繩水雲,真蠔鮮味醇厚獨特,鹹甜適中,口味調和,加埋黏滑口感水雲,口感豐富;煙燻鰹魚,師傅用上了玻璃罩住鰹魚後再加上煙燻焗住,增添一股煙燻風味,帶出魚肉本身的香氣和滋味,魚皮上帶有少少海鹽,入口清新;鮟鱇魚肝泡芙,以泡芙上枱,咬開外脆內,內面充滿了細滑豐腴感,入口即化鮟鱇魚,製作十分特別!接住就係壽司6件有較嫩鮮味重嘅墨魚壽司;大大隻肉質新鮮結實帶子配上柚子皮,口感新鮮;肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩嘅池魚;淡淡橙黃色,味道濃厚甘甜嘅北海道馬糞海膽;最後還有富天然魚油脂的甘香,入口即溶嘅大拖羅;還有升級了嘅彩羽太卷,剛好有幾位食客都升級,師傅用上了大拖羅,海膽同咸蛋黃作為太卷材料,之後再卷成,這件太卷,中間卷滿了喜歡嘅食材,師傅建議一啖入口,口
今晚食了店員推介嘅椿套餐
前菜2款
先來燒得香脆嘅鱈魚片,配埋沙律醬入口,十分配合
再來就係彈牙爽口黑梅貝拼鮮無花果及多汁鮮甜嘅北海道白粟米
日式蒸蛋,上面放滿了柱貝,蒸蛋入口香滑蛋味濃郁
今晚分別有脆彈口感和濃郁鮮味真鯛;
接住就係壽司6件
有較嫩鮮味重嘅墨魚壽司
大大隻肉質新鮮結實帶子配上柚子皮,口感新鮮;
肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩嘅池魚;
淡淡橙黃色,味道濃厚甘甜嘅北海道馬糞海膽;
最後還有富天然魚油脂的甘香,入口即溶嘅大拖羅;
還有升級了嘅彩羽太卷,剛好有幾位食客都升級,師傅用上了大拖羅,海膽同咸蛋黃作為太卷材料,之後再卷成,這件太卷,中間卷滿了喜歡嘅食材,師傅建議一啖入口,口感更佳!在口中蕩漾住不同口感!
接住就係和牛壽喜燒,一個紙窩內放滿了肥美和牛及不同配菜,又紅又綠,十分搶眼醒神!和牛肥美嫩滑,配埋生蛋入口,更加嫩滑味濃,去到哩刻已經十分飽滿!
食完一輪就配埋個香濃漁湯,味道鮮香,香氣更誘人,味道更清甜
最後就係今晚嘅甜品,雪花刨冰,師傅在壽司枱前放置了部刨冰機,用上了日本天然貫目冰,用刨冰機刨成軟綿綿的刨冰 再加入水蜜桃果醬和新鮮水蜜,入口口感一流又好味配合!
2024-09-06 525 浏览
跟老細出灣仔做嘢,幫佢搞好晒啲文件之後,帶我去食好嘢,原來灣仔謝斐道有一間彩羽壽司家,廚師發辦 好出色。彩羽經常推出期間限定,特別食材,不時不食。椿 Omakase價錢合理,椿 Omakase 包含多道菜式,由前菜、刺身、和食、壽司、湯物到甜品,一一帶領我們,以味蕾遊日本。今次特色之一係有串燒拼盤、升級太卷、泡芙。鱈魚片首先吃一點小食,鱈魚片 酥脆可口,佐酒一流。前菜三點黑梅貝、北海道白粟米、無花果清新北海道白粟米,非常清甜。開胃的黑梅貝及時令無花果,很開胃。茶碗蒸廚師精心準備的貝柱 蒸蛋,甘香嫩滑。刺身真鯛賣相精美的真鯛刺身,白肉魚的肉質特別細緻且有彈性。大分縣真𧐢配水雲水雲味道清新,配大分縣真𧐢,肉質爽口肥美,同時有甘甜味,十分美味。煙燻鰹魚接下來是廚師精心準備的煙燻鰹魚,厚切的鰹魚片以煙燻,魚肉表面微微的烤熟,增添了一股煙燻風味。很能帶出魚肉本身的香氣和滋味,咬落仍是半生狀態,甘香嫩滑。壽司大分縣墨魚時令大分縣墨魚,豐富季節風味。帶子極上帶子刺身包裹着壽司,味道甘甜,師傅巧妙地加了柚子皮來增加口感,平衡返味道。升級泡芙鮟鱇魚肝泡芙初時以為咁快食甜品,原來精緻的泡芙,別有洞天,是鮟
椿 Omakase
鱈魚片
首先吃一點小食,鱈魚片 酥脆可口,佐酒一流。
前菜三點
黑梅貝、北海道白粟米、無花果
茶碗蒸
廚師精心準備的貝柱 蒸蛋,甘香嫩滑。
刺身
真鯛
賣相精美的真鯛刺身,白肉魚的肉質特別細緻且有彈性。
大分縣真𧐢配水雲
煙燻鰹魚
壽司
大分縣墨魚
時令大分縣墨魚,豐富季節風味。
帶子
升級泡芙
鮟鱇魚肝泡芙
初時以為咁快食甜品,原來精緻的泡芙,別有洞天,是鮟鱇魚肝泡芙,味道非常濃郁,非常鬆脆,也感受到廚師對菜色的認真和細心。
串燒拼盤
一共有五款口味,我最喜歡燒大蝦、雞翼和豚肉。呢一個組合真係很適合大家口味,好爽脆,熱辣辣香噴噴,異常地夾,加埋檸檬汁真係冇得輸。
池魚壽司
個人口味覺得油分較少,魚皮油脂豐富,油香突出,相當甘香。
海膽壽司
北海道馬糞海膽
永遠不會令人失望的北海道馬糞海膽,季節限定寿司,豐盛的海膽感受到日本料理的精髓。份量之大,顯得壽司飯很渺小,濃厚鮮味,香甜回甘,真正的齒頰留香。
拖羅
大拖羅脂肪比例最高,顏色粉紅,肉質鮮嫩多汁,入口即溶的口感,一絕。
彩羽太卷
升級太卷享受,彩羽太卷每一口都充滿了和風手藝,海膽、吞拿魚、糖心蛋,真係忍唔住要打卡。師傅話最好一啖放入口,感受一下唔同嘅層次,緊實彈牙,味道甘香。不同的口感,熟嫩又爆油,原汁原味,滋味無窮。
雪花刨冰
好新奇刺激,很有驚喜的,師傅即場表演雪花刨冰。我揀咗蜜柑。刨冰採用 日本天然貫目冰製作,放入刨冰機做成軟綿綿的刨冰,再加入我喜歡的蜜柑水果醬,和新鮮蜜柑果片作配料,口感一流又好味,很圓滿的一餐。

庆祝纪念
  • 鱈魚片
  • 拖羅
  • 北海道馬糞海膽
2024-07-22 1614 浏览
港島地段,Lunch 時段 $480再額外8️⃣5️⃣折(要經WhatsApp/社交平台訂座 + Share 社交平台 Story)最優惠的價錢是 $400食十六品!!!作為入門 Omakase CP 值高!日本才能食到的龍珠太卷!這裡也有!Bucket list:帶媽媽來試 Omakase ✔️然而媽媽的感受是:咩原來食飯要食兩個幾鐘架?!對她而言,也是個不錯的體驗👍🏻😀▍午市廚師發辦 | 480前菜 ——𓏸 沙律 𓏸 日式蒸蛋刺身四種 —— 𓏸 真鯛𓏸 大分縣真蠔𓏸 鮟鱇魚肝泡芙𓏸 煙燻鏗魚彩羽太卷 (+$125)在香港也能食到日本有的龍珠太卷!內有醬油漬蛋黃、拖羅、海膽、白石青瓜!壽司8貫𓏸 金線鯛𓏸 魷魚𓏸 太刀魚𓏸 車子賴尿蝦𓏸 中拖羅𓏸 深海池魚𓏸 大蜆𓏸 昆布海膽玉子燒麵豉湯白桃雪花刨冰(+HK$48)在你面前炮製日式刨冰✔️ 日本直送冰磚✔️ 水玄信餅 + 白桃汁 + 煉乳 + 白桃夏日炎炎要食冰❄️
港島地段,Lunch 時段 $480再額外8️⃣5️⃣折
最優惠的價錢是 $400食十六品!!!
作為入門 Omakase CP 值高!
日本才能食到的龍珠太卷!這裡也有!

Bucket list:
帶媽媽來試 Omakase ✔️
然而媽媽的感受是:咩原來食飯要食兩個幾鐘架?!
對她而言,也是個不錯的體驗👍🏻😀

▍午市廚師發辦 | 480

𓏸 真鯛
𓏸 大分縣真蠔

𓏸 鮟鱇魚肝泡芙
𓏸 煙燻鏗魚

彩羽太卷 (+$125)
在香港也能食到日本有的龍珠太卷!
內有醬油漬蛋黃、拖羅、海膽、白石青瓜!

壽司8貫
𓏸 大蜆
𓏸 昆布海膽

玉子燒
麵豉湯

白桃雪花刨冰(+HK$48)
在你面前炮製日式刨冰
✔️ 日本直送冰磚
✔️ 水玄信餅 + 白桃汁 + 煉乳 + 白桃
夏日炎炎要食冰❄️
2024-07-14
每月一次嘅拍拖日~今次去咗彩羽壽司家SUSHI IROHA食omakase,呢個omakase性價比好高,而且有齊好多打卡菜式,連東京七龍珠卷都有,所以真心食得好開心!餐廳供應兩款套餐,分別為「葵」($480/pp)及「椿」($880/pp,Openrice訂位有85折),由於後者先有刨冰及多款餐廳招牌,所以就點咗「椿」啦。套餐有前菜2款、日式蒸蛋、刺身4款、串燒5串/和牛壽喜燒、壽司6件、吸物及雪花刨冰,款式好多元化。先送上香脆可口嘅鱈魚片。蘸上蛋黃醬,配酒一流。黑梅貝、北海道白粟米、水蕃茄黑梅貝新鮮爽彈,海水味濃,白粟米香甜多汁,水蕃茄糖度高!非常清新開胃嘅前菜。刺身真蠔新鮮肥美,配搭黑松露酸汁,巧妙地平衡海水味嘅濃重。真鯛肉質細緻彈性,入口甘甜,青檸絲令味道更加清新討喜富士山木三文魚一打開蓋就聞到富士山木嘅煙燻香,肥美嘅三文魚同刁草係最佳拍檔。鮟鱇魚肝泡芙早幾個月喺一間預約困難店嘅omakase食過鮟鱇魚肝泡芙,估唔到呢度都有得食!泡芙內係軟滑creamy嘅鮟鱇魚肝醬,脂香十足,不過外皮就可能擺耐咗,所以就唔夠脆口。日式蒸蛋口感嫩滑,有菇菌、蜆、帶子等,材料豐富。接下來就係壽司環

先送上香脆可口嘅鱈魚片。蘸上蛋黃醬,配酒一流。

黑梅貝、北海道白粟米、水蕃茄

刺身
真蠔新鮮肥美,配搭黑松露酸汁,巧妙地平衡海水味嘅濃重。

真鯛肉質細緻彈性,入口甘甜,青檸絲令味道更加清新討喜

富士山木三文魚

鮟鱇魚肝泡芙

日式蒸蛋口感嫩滑,有菇菌、蜆、帶子等,材料豐富。

接下來就係壽司環節啦!
帶子
帶子鮮甜厚肉,青檸汁增添一抹清新。

沙甸魚
魚味好濃郁!

昆布海膽
海膽色澤金黃,甜度唔算高,但沒有腥味,鋪上薄薄嘅昆布漬係好有心思嘅配搭,可以提升海膽嘅鮮味。

醬油漬拖羅
拖羅油脂分佈平均,入口即溶。

炭燒竹籤魚
肉質爽甜,略帶嚼勁,越嚼越有魚味。

彩羽太卷(+$250)
一場來到,當然唔可以錯過呢個餐廳名物啦!東京都食過呢個打卡嘅七龍珠卷,而家喺彩羽都搵到啦,不過就變咗六龍珠,哈哈!太卷賣相吸引,脆口嘅紫菜包住醬油漬蛋黃、海膽、拖羅、赤身及青瓜,一啖咬落去味道豐富。食過日版嘅我哋都覺得呢個版本其實同日本差唔多!

壽喜燒 / 串燒
可以揀壽喜燒或串燒,我哋各點一個share食:
和牛壽喜燒
和牛油脂密佈,輕輕一煮,入口即溶。豆腐、冬菇、甘菇、秋葵等蔬菜都好惹味。

串燒拼盤
有大蝦、青椒仔、冬菇、雞翼、豬腩肉。呢度嘅火候控制得恰到好處,唔會燒得太乾。

魚湯
熬至奶白色,味道超級鮮甜

刨冰
甜品好特別,係omakase少見嘅雪花刨冰!
餐廳好重本地購入大型復古風日式刨冰機,用上京都貫目冰,席前即場製作。刨冰質感絲滑細膩,毫無冰感。款式選擇都好多,可以自己挑選喜歡嘅口味。
我揀咗糖水信玄餅蕨餅味,上中下層都有黑糖漿,食到底都有味,不過就有D失望只有面頭嘅黃豆粉,如果真係擺幾件蕨餅,就更加滿足啦!老公揀咗水蜜桃味,則配搭新鮮水蜜桃漿,味道天然香甜,面頭仲有creamy嘅奶蓋及新鮮日本白桃肉,個人更加推薦呢款!

整體食物類型好豐富,有多道打卡名物,食得開心又滿足。不過當日就人手不足,師傅一人招呼8人,做到馬不停蹄,變咗互動唔算多,不過都非常體諒!同埋食緊熱食嘅時候,就突然開始壽司環節,感覺都有d趕,如果可以調節返個節奏就更好啦!

PS. 經Openrice 訂位「椿」有85折優惠!
2024-05-27 1410 浏览
想在香港試一下地道的日式廚師發辦,一般價格不菲,動輒一兩千元。最近經網民推薦,發掘一家價錢親民、性價比滿滿的貨真價實的Omakase,午市人均價格於💲500之內。.彩羽壽司家於灣仔謝斐道,門面極為低調。餐廳內全是廚師發辦席前吧枱位置,裝修低調簡約。.午市廚師發辦 💲480/人.✿ 沙律✿ 日式蒸蛋✿ 刺身4款✿ 壽司8件✿ 手卷✿ 玉子燒✿ 麵豉湯✿ 甜品.先來是沙律菜、日式章魚蒸蛋。.然後開始進入主題,先來是刺身部分,包括有真鯛魚、經調味的真蠔刺身。再來有煙燻味極濃郁的煙燻鰹魚和極具特色,首嚐的鮟鱇魚肝泡芙。小香脆甜甜的泡芙,內含滿滿的鮟鱇魚肝,肝醬的香味有點像凍鵝肝醬,濃郁邪惡。.壽司部份要看當天的時令刺身素材而定,我們今天的有:鰤魚、魷魚、貝柱、車子亦即賴尿蝦、拖羅、鯖魚、拖羅以及昆布海膽等等。.卷物部分重本加點了餐廳招牌菜式之一的「彩羽太卷」 - 一啖吃到海膽、拖羅、赤身、爽脆青瓜以及醬油漬蛋黃,大豐足!.最後甜品一嚐餐廳另一名物日本的雪花刨冰。餐廳重本使用了來自日本的冰塊,經過特別過濾的水做成的冰塊晶瑩剔透。抬出大型復古風日式刨冰機,席前即場製作,加上香甜蜜瓜和煙靭的麻糬皮,
午市廚師發辦 💲480/人
✿ 沙律
✿ 日式蒸蛋
壽司8件
✿ 手卷
✿ 玉子燒
✿ 麵豉湯
甜品
先來是沙律菜、日式章魚蒸蛋。
最後甜品一嚐餐廳另一名物日本的雪花刨冰。餐廳重本使用了來自日本的冰塊,經過特別過濾的水做成的冰塊晶瑩剔透。抬出大型復古風日式刨冰機,席前即場製作,加上香甜蜜瓜和煙靭的麻糬皮,透心涼誠意度十足。
✿ 燒西京銀鱈魚 💲200
不吃刺身的朋友,午市也有不少日式定食選擇。友人選了一客傳統的燒西京魚定食,碗上湯和白飯,燒銀鱈魚的味道也很不錯。
4天前 0 浏览
🚩彩羽壽司家〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️喺灣仔$𝟱𝟬𝟬唔使就可以食到Omakase用料一啲都唔🅷🅴🅰|海膽生蠔拖羅通通有難怪成為人氣店啦\(●´ϖ`●)/今次食嘅𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖套餐 $480兩點後入座仲有𝟴𝟱折♧沙律|茶碗蒸|刺身四款|壽司八件♧手卷|玉子燒|味噌湯|甜品刺身嘅煙燻鰹魚 儀式感滿滿壽司全部都厚切上場(≖ᴗ≖๑)拖羅海膽更加一個字·鮮㊝大家記得套餐要追加彩羽太卷 |日式刨冰太卷集漬蛋黃|海膽|拖羅於一身日式刨冰揀咗白桃味|非常清甜🍧用嘅仲喺日本直送冰|人手刨出嚟🧊另外佢哋仲有午市套餐$𝟲𝘅-$𝟭𝘅𝘅都有交易|豐儉由人趁着做緊特價大家快啲過嚟食餐啦( *´◒`*)
🚩彩羽壽司

兩點後入座仲有𝟴𝟱折
♧沙律|茶碗蒸|刺身四款|壽司八件
♧手卷|玉子燒|味噌湯|甜品
刺身嘅煙燻鰹魚 儀式感滿滿
壽司全部都厚切上場(≖ᴗ≖๑)
拖羅海膽更加一個字·鮮

㊝大家記得套餐要追加彩羽太卷 |日式刨冰
太卷集漬蛋黃|海膽|拖羅於一身

日式刨冰揀咗白桃味|非常清甜🍧
用嘅仲喺日本直送冰|人手刨出嚟🧊

另外佢哋仲有午市套餐
$𝟲𝘅-$𝟭𝘅𝘅都有交易|豐儉由人
趁着做緊特價大家快啲過嚟食餐啦( *´◒`*)
5天前 0 浏览
第一次食到咁抵嘅Omakase😳灣仔區竟然有咁超級親民價午市只係$480就可以嘆齊8款菜品仲有睇得又食得嘅七龍珠卷🥳🌟午市Omakase ($480)1️⃣沙律2️⃣日式蒸蛋3️⃣刺身4款四款刺身各有特色有真鯛刺身、大分縣真蠔🦪煙熏鰹魚同鮟鱇魚乾泡芙味道由淡味到濃郁,配搭有心思壽司亦都會選用當日嘅時令食材🍣4️⃣壽司8貫壽司亦都會選用當日嘅時令食材🍣5️⃣彩羽太卷(+$250 2件)個套餐本身已經好豐富亦可以按個人喜好再加錢升級🤑一場嚟到梗係要試吓招牌彩羽太卷有齊海膽、赤身、拖羅同醬油漬蛋黃😍口感超豐富,一啖放入口鮮味四溢6️⃣玉子燒7️⃣麵豉湯8️⃣日本純水雪花刨冰(+$48)最後甜品亦加配咗日本雪花刨冰🍧師傅話連冰塊都係由日本直送夠晒有誠意刨冰好似雪花般細滑❄️黑糖味配上黃豆粉食一流🌟蒲燒鰻魚丼($78)午市仲有其他選擇,有丼飯/烏冬唔食生食嘅朋友都可以揀鰻魚肉厚肥美,醬汁香甜配埋醃蘿蔔食都幾夾😛
第一次食到咁抵嘅Omakase😳
灣仔區竟然有咁超級親民價
午市只係$480就可以嘆齊8款菜品
仲有睇得又食得嘅七龍珠卷🥳

🌟午市Omakase ($480)
1️⃣沙律
2️⃣日式蒸蛋
3️⃣刺身4款
四款刺身各有特色
有真鯛刺身、大分縣真蠔🦪
煙熏鰹魚同鮟鱇魚乾泡芙
味道由淡味到濃郁,配搭有心思
壽司亦都會選用當日嘅時令食材🍣

4️⃣壽司8貫
壽司亦都會選用當日嘅時令食材🍣
5️⃣彩羽太卷(+$250 2件)
個套餐本身已經好豐富
亦可以按個人喜好再加錢升級🤑
一場嚟到梗係要試吓招牌彩羽太卷
有齊海膽、赤身、拖羅同醬油漬蛋黃😍
口感超豐富,一啖放入口鮮味四溢

6️⃣玉子燒
7️⃣麵豉湯

8️⃣日本純水雪花刨冰(+$48)
最後甜品亦加配咗日本雪花刨冰🍧
師傅話連冰塊都係由日本直送夠晒有誠意
刨冰好似雪花般細滑❄️
黑糖味配上黃豆粉食一流

🌟蒲燒鰻魚丼($78)
午市仲有其他選擇,有丼飯/烏冬
唔食生食嘅朋友都可以揀
鰻魚肉厚肥美,醬汁香甜
配埋醃蘿蔔食都幾夾😛
2024-09-19 0 浏览
🇯🇵日式廚師發辦向來都深受香港喜愛,今次發掘了一家價錢親民、性價比滿滿的Omakase😍~午市套餐份量也不少~絕對是大滿足!壽司部份要看當天時令刺身素材而定,卷物部分我個人重本加點了餐廳招牌之一的「彩羽太卷」 - 拖羅、青瓜以及醬油漬蛋黃配合起來太棒了!最後再升級試了他們另一招牌-日本名物白桃味雪花刨冰!整個刨冰充滿了甜蜜的桃味🍑,想拍照一定要快~不然就溶掉影響口感喔!🤩午市廚師發板OMAKASE $480 包括:✿沙律Salad✿日式蒸蛋Steamed Egg Custard✿刺身4款 4 kinds of Sashimi✿壽司8件 8 pieces of Nigiri Sushi✿手卷Hand Roll✿玉子燒Japanese Omelette✿麵豉湯Miso Soup✿甜品Dessert

🤩午市廚師發板OMAKASE $480 包括:
✿麵豉湯Miso Soup
甜品Dessert

2024-09-17
2024-09-15 0 浏览
Sometimes when you can’t go to Japan… you just gotta get a good omakase meal ✨🥺We stopped by @sushiya_iroha and BOI was it a good meal! Not only was it affordable, all the sashimi and sushi were so fresh and yummy 🤤🤤 You MUST also get the rainbow row, with toro, egg yolk, and sea urchin inside, it just melts in your mouth ❤️Definitely would recommend this place!!

2024-09-14 0 浏览
這間壽司店的壽司很出色,整體感覺很驚喜,師傅還會在你面刨冰,是一個很特別的體驗,揀了最深刻的食物跟大家分享🌞🌞蛋黃瀨尿蝦壽司瀨尿蝦的肉質滑嫩,與濃郁的蛋黃相結合,口感豐富🤤🤤彩羽太卷勁多餡勁豐富🥰🥰🥰入面有蛋黃、拖羅、海膽和青瓜🥒魚湯這碗魚湯清淡而鮮美,湯底的味道恰到好處,讓人感受到海鮮的精華❤️❤️前菜北海道粟米、無花果、醃製海螺北海道的粟米鮮甜多汁,搭配無花果的香氣,醃製海螺則增添了海洋的鮮味🥳🥳日式蒸蛋蒸蛋滑嫩,蜆肉的鮮香增添了深度 鮟鱇魚乾泡芙鮟鱇魚的獨特味道與泡芙的輕盈口感🥰🥰煙燻鰹魚煙燻的香氣濃郁,鰹魚的肉質鮮嫩,帶有淡淡的煙熏味😀😀和牛壽喜燒肉質柔嫩,油脂分布均勻,搭配香濃的醬汁,還有多款配菜🌞🌞雪花刨冰白桃味白桃很甜,最愛刨冰❤️

蛋黃瀨尿蝦壽司
瀨尿蝦的肉質滑嫩,與濃郁的蛋黃相結合,口感豐富🤤🤤

彩羽太卷
勁多餡勁豐富🥰🥰🥰入面有蛋黃、拖羅、海膽和青瓜🥒

魚湯

前菜
北海道粟米、無花果、醃製海螺

日式蒸蛋
蒸蛋滑嫩,蜆肉的鮮香增添了深度

鮟鱇魚乾泡芙
鮟鱇魚的獨特味道與泡芙的輕盈口感🥰🥰

煙燻鰹魚
煙燻的香氣濃郁,鰹魚的肉質鮮嫩,帶有淡淡的煙熏味😀😀

和牛壽喜燒
肉質柔嫩,油脂分布均勻,搭配香濃的醬汁,還有多款配菜🌞🌞

白桃味
白桃很甜,最愛刨冰❤️
2024-09-09 88 浏览
好多人推介依間日本餐廳,今日終於去試咗,推介幾項我最鍾意嘅食品😎😎最愛彩羽太卷❤️這道卷物的內餡豐富,包括蛋黃、拖羅、海膽與青瓜,口感層次分明,味道鮮美☀️☀️🤩 雪花刨冰蜜柑味與白桃味清爽可口,蜜柑的酸甜與白桃的香甜,為整餐畫上了完美的句號。雪花般的口感讓人感受到夏日的清涼,特別適合用餐後的小甜點❤️❤️海膽壽司海膽的鮮味與濃郁是極致的享受🌞🌞拖羅壽司拖羅的油脂分布均勻,口感柔滑🥰🥰🤩生蠔🦪新鮮的生蠔海水味濃郁,配上黑松露汁更是提味十足。 🤩串燒五串雞翼外脆內嫩,海蝦鮮甜,秋葵和蕃茄則為整體增添了清新的口感。雞腎都正🫡🫡真鯛魚肉質鮮美,切工精緻,搭配少許醬油,鮮甜味道👅柚子皮貝柱壽司貝柱鮮嫩,搭配柚子皮的清新香氣🥳

最愛彩羽太卷❤️

🤩 雪花刨冰
蜜柑味與白桃味

海膽壽司
海膽的鮮味與濃郁是極致的享受🌞🌞

拖羅壽司
拖羅的油脂分布均勻,口感柔滑🥰🥰

🤩生蠔🦪
新鮮的生蠔海水味濃郁,配上黑松露汁更是提味十足。

🤩串燒五串

真鯛魚
肉質鮮美,切工精緻,搭配少許醬油,鮮甜味道👅

柚子皮貝柱壽司
貝柱鮮嫩,搭配柚子皮的清新香氣🥳
2024-09-06 116 浏览
想食左勁耐既一間omakase ❤️完全因為太卷而來的我,一早被相片吸引而來仲要價錢尚算合理仲有折扣今次食椿套餐,包左前菜2款、茶碗蒸、刺身4款、串燒5串或 和牛壽喜燒、寿司6貫、湯、雪花刨冰另外太卷我係+錢的,不竟我係為佢而黎,呢啲錢係要比🤭佢比左勁多鱈魚片我地,呢個真係多多都食得曬🤤🤤另外前菜係螺、無花果配白粟米🌽螺肉大粒而且鮮,無花果同白粟米都好甜茶碗蒸有勁大粒香菇同蜆肉,而且食完好暖胃真鯛刺身、大分縣真蠔、煙燻鰹魚、鮟鱇魚乾泡芙串燒5串:冬菇、大蝦、雞翼、秋葵和五花腩壽喜燒:和牛、蘿蔔、冬菇、粉絲配配上日本蛋寿司6貫墨魚金線錭貝柱賴尿蝦海膽 鮮甜拖羅太卷醃製蛋黃 海膽 拖羅 吞拿魚 青瓜湯唔係麵豉湯,好感動🥹好鮮既魚湯唔咸好好飲刨冰佢既刨冰都應該係呢到既賣點季節期間限定:橘子除左呢個味仲有另外五款唔同既味但出奇地原來我唔係唔中意食冰,只係整得好唔好食橘子味真係幾唔錯,而且佢唔會死甜味
想食左勁耐既一間omakase ❤️
完全因為太卷而來的我,一早被相片吸引而來
仲要價錢尚算合理仲有折扣
另外太卷我係+錢的,不竟我係為佢而黎,呢啲錢係要比🤭

佢比左勁多鱈魚片我地,呢個真係多多都食得曬🤤🤤
另外前菜係螺、無花果配白粟米🌽
螺肉大粒而且鮮,無花果同白粟米都好甜
茶碗蒸有勁大粒香菇同蜆肉,而且食完好暖胃
真鯛刺身、大分縣真蠔、煙燻鰹魚、鮟鱇魚乾泡芙
串燒5串:冬菇、大蝦、雞翼、秋葵和五花腩
壽喜燒:和牛、蘿蔔、冬菇、粉絲配配上日本蛋
寿司6貫

海膽 鮮甜
拖羅
太卷
醃製蛋黃 海膽 拖羅 吞拿魚 青瓜

唔係麵豉湯,好感動🥹
好鮮既魚湯唔咸好好飲
刨冰
佢既刨冰都應該係呢到既賣點
季節期間限定:橘子
除左呢個味仲有另外五款唔同既味
但出奇地原來我唔係唔中意食冰,只係整得好唔好食
橘子味真係幾唔錯,而且佢唔會死甜味
[ 彩羽壽司家 ]灣仔呢間日式omakase料理店最出名一定係「彩羽太卷」同埋「日本天然水雪花刨冰」😍,午餐omakase每位只係$480,而且全日都供應!Omakase✿ 午市廚師發辦套餐 $480/位套餐有沙律、茶碗蒸、時令刺身4款、壽司8件、手卷、玉子燒、麵豉湯、甜品,款式多元化。沙律🥗黑醋汁伴沙律菜好開胃。茶碗蒸🥚日式蒸蛋好嫩滑,表面有大大粒鮮甜蜆肉。時令刺身4款 🐟🦪(1)煙燻鰹魚鰹魚肉煙燻味濃厚,而且煙霧效果好打卡😍。(2)鯛魚魚肉緊實,配酸梅汁味道有層次。(3)日本大分縣生蠔生蠔鮮甜,海水味唔會太重。(4)鮟鱇魚肝泡芙 (每件+$60)升級⬆️刺身,北海道鮟鱇魚肝以紅酒慢煮,再注入外脆泡芙內,軟滑咸香。壽司8件 🍣當日款式分別係魷魚、鰤魚、池魚、貝柱、太刀魚、炙燒鰈魚、吞拿魚拖羅、北海道海膽。手卷可選擇升級⬆️餐廳其中一個招牌菜式「彩羽太卷」(每件+$125)。壽司卷相當足料,由大大粒醬油漬蛋黃配上北海道海膽、吞拿魚等材料,味道鮮美超有口感😍。甜品 🍨🧊❄️可選擇以優惠價$48升級⬆️「日本天然水雪花刨冰」,師傅用日式刨冰機現場製作雪花般綿綿刨冰👍,口味有綠茶紅豆白玉、黑糖水信玄
[ 彩羽壽司家 ]

Omakase
✿ 午市廚師發辦套餐 $480/位

沙律🥗
黑醋汁伴沙律菜好開胃。

茶碗蒸🥚
日式蒸蛋好嫩滑,表面有大大粒鮮甜蜆肉。

時令刺身4款 🐟🦪
(1)煙燻鰹魚
鰹魚肉煙燻味濃厚,而且煙霧效果好打卡😍。

(2)鯛魚
魚肉緊實,配酸梅汁味道有層次。

(3)日本大分縣生蠔
生蠔鮮甜,海水味唔會太重。

(4)鮟鱇魚肝泡芙 (每件+$60)

壽司8件 🍣

手卷

甜品 🍨🧊❄️
可選擇以優惠價$48升級⬆️「日本天然水雪花刨冰」,師傅用日式刨冰機現場製作雪花般綿綿刨冰👍,口味有綠茶紅豆白玉、黑糖水信玄餅配蕨餅、水果口味等。

午市定食
✿ 蒜香一口牛丼 $98 🐮🍚
高級版牛丼🤤!牛丼配上珍珠米飯,一口牛肉粒肉質軟嫩,肉味及蒜味香濃。

總結🫦
午市Omakase套餐全日供應,5-10pm只限walk in。而12-2pm有9折優惠、2-4pm更有85折優惠!
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
彩羽壽司
地址:灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地下A號舖
電話:3996 7647
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 雪花刨冰
2024-09-05 85 浏览
灣仔高質omakase很久沒有吃廚師發辦,網上看到這間餐牌很吸引🤩款式很多,菜式特別,伴碟漂亮適合打卡,而且味道恰到好處餐廳以傳統日式木系裝修,座位舒適,提供熱茶、濕紙巾、醃蘿蔔、子薑、大蒜等等,服務態度不錯。今天點了「椿omakase 」$880位,有多樣食物,非常豐富,另收加一服務費~前菜2款香脆鱈魚片配沙律醬螺、無花果配白粟米日式蒸蛋幼滑的茶碗蒸有香菇和蜆肉,清清地好暖胃刺身4款真鯛刺身、大分縣真蠔、煙燻鰹魚、鮟鱇魚乾甜泡芙,微脆不會腥串燒5串,很香和惹味,有:冬菇、大蝦、雞翼、秋葵和五花腩甜甜的和牛壽喜燒迷你火鍋非常豐富,有:肥美和牛、蘿蔔、冬菇、粉絲等材料,配上日本蛋一起吃,更加誘惑壽司6件墨魚壽司、金線雕壽司、爽口貝柱壽司、鮮甜瀨尿蝦壽司、拖羅壽司、海膽軍艦升級彩羽太卷 +$250包著拖羅、海膽、青瓜🥒和原個蛋黃,口感豐富得來帶點清新鮮甜白魚湯非常暖胃,還有一些豆腐雪花刨冰現場即刨,非常有風味,有蜜瓜、蜜柑、草莓🍓芒果等等口味。綿綿冰加上水果糖漿、煉奶和水果糖等,不錯服務質素:8/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
灣仔高質omakase

前菜2款

香脆鱈魚片配沙律醬

螺、無花果配白粟米

日式蒸蛋
幼滑的茶碗蒸有香菇和蜆肉,清清地好暖胃

刺身4款
真鯛刺身、大分縣真蠔、煙燻鰹魚、鮟鱇魚乾甜泡芙,微脆不會腥

串燒5串,很香和惹味,有:冬菇、大蝦、雞翼、秋葵和五花腩

壽司6件

升級彩羽太卷 +$250
包著拖羅、海膽、青瓜🥒和原個蛋黃,口感豐富得來帶點清新

鮮甜白魚湯非常暖胃,還有一些豆腐

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
2024-09-02
2024-09-03 81 浏览
巴黎奧運閉幕式完滿結束,數當中震撼場面之一,莫過於眾人引頸以待的壓軸環節:62歲巨星湯告魯斯從法國巴黎法蘭西體育場頂端一躍而下,以一貫拚命演出掀起高潮。筆者以下的餐廳介紹,絕對同樣震攝眼球!位於灣仔的「彩羽壽司家」是⼀間日本餐廳,提供壽司、廚師發辦、不同日式熱食料理、日本刨冰等,尤其講求以優質季節性食材入饌,希望客人用餐時感到「垂涎欲滴」。其招牌「彩羽·太卷」更是必試的菜式,不用飛東京都能吃到「超打卡able」的「七龍珠壽司卷」!環境:✨餐廳門面簡約,室內設計裝潢主要以木系和石材為主,配合金黄色燈光,低調帶舒適感。服務:✨當天晚市滿座,氣氛愉快融洽,由一名師傅「打全場」,但態度良好敬業,樓面職員亦勤於收拾及添加熱茶。筆者是日晚上享用了「夜の御品書—椿」,每位$880。食物:🥢 先付け2種✨白梅貝:質感爽彈,由店家親自熬煮,甜中帶鹹鮮。✨鮎魚:香口。✨白粟米:奶香多汁。🥚 茶碗蒸し✨加入魚塊、銀杏等,帶微微鹹香,高湯水份足夠,質感嫩滑。🐟 お造り4種✨左口魚:肉質細緻淡雅,拌青檸啫喱同吃。✨煙燻鰆魚:色澤偏柔粉,脂肪量適中,口感軟嫩中帶咬口,富煙燻香氣。✨大分縣生蠔:味道鮮甜爽脆,配黑松

位於灣仔的「彩羽壽司家」是⼀間日本餐廳,提供壽司廚師發辦、不同日式熱食料理、日本刨冰等,尤其講求以優質季節性食材入饌,希望客人用餐時感到「垂涎欲滴」。其招牌「彩羽·太卷」更是必試的菜式,不用飛東京都能吃到「超打卡able」的「七龍珠壽司卷」!

環境:

服務:

筆者是日晚上享用了「夜の御品書—椿」,每位$880。

食物:
🥢 先付け2種
✨白梅貝:
質感爽彈,由店家親自熬煮,甜中帶鹹鮮。
✨鮎魚:香口。
✨白粟米:奶香多汁。

🥚 茶碗蒸し
✨加入魚塊、銀杏等,帶微微鹹香,高湯水份足夠,質感嫩滑。

🐟 お造り4種
✨左口魚:
肉質細緻淡雅,拌青檸啫喱同吃。
✨煙燻鰆魚:
色澤偏柔粉,脂肪量適中,口感軟嫩中帶咬口,富煙燻香氣。
✨大分縣生蠔:味道鮮甜爽脆,配黑松露酸汁更惹味。
✨自家烘焙鮟鱇魚乾泡芙:
溫熱鬆軟的外殼內注入以紅酒慢煮過的北海道天塩鮟鱇魚肝,入口柔滑醇香,好吃!

🐮 和牛すき焼き
✨牛肉油花偏少,口感帶嚼勁,鍋內裏頭還有雜菜、粉絲、豆腐等等,增加飽腹感。
又は
🍢 串焼き五本
✨有大蝦、秋葵、豆腐等,味道正常。

🍣 寿司6貫
✨墨魚:顏色雪白,質感滑口。
✨金線鯛:中規中矩。
✨大蜆:帶光澤,肉質厚潤。
✨紫海膽:濃郁甘甜。
✨中拖:無筋,擁有平均的油脂感。
✨彩羽·太卷:
近日東京爆紅的「七龍珠壽司卷」!造型漂亮,閃亮挺拔的圓滾卷物,以七顆醬油漬蛋黃搭配港人最愛的甘美海膽、肥美拖羅、赤身與爽脆青瓜,帶對稱的美感,味道醇厚油潤。

🥣 吸物
🍧 かき氷
✨師傅拿出來自日本的冰磚即製刨冰,幼滑的碎冰帶來清新的涼快感,淋上少女最鐘愛的草莓醬和煉奶,好滿足!