2024-12-21 564 浏览
多得組員嘅支持,籌備咗差不多半年嘅籌款活動終於順利完成🍻 為咗好好獎勵自己,一於食好啲啲😊 跟朋友仔嚟到 #灣仔 一間 #廚師發辦 餐廳「彩羽壽司家」,好好享受一個晚上🤩咪以為廚師發辦菜式一定好貴,呢晚我哋就揀咗個套餐「樁 Tsubaki」,每人都只係$880(另加服務費),裡面已經包咗 #前菜、#茶碗蒸、,四度 #魚生刺身、#串燒 五款、#火鍋SabuSaBu、六種 #壽司、#魚湯 同埋 #甜品 🤤 仲要全晚有專人招待,好chill呀!前菜🥢- 脆脆嘅鱈魚片,點埋加咗蟹籽嘅沙律醬一齊食,淡淡嘅魚香好鬆化- 師傅用高糖蕃茄、白蘆筍、仙人掌葉、鱈魚春砌成一個拼盤,精緻得嚟味道又清新,啱晒做一個開胃菜茶碗蒸🐣入口有清新嘅柚子味🤤 大大粒嘅蜆肉同埋啲海鮮加埋蛋漿一齊蒸,好鮮味呀刺身🐟- 師傅將刺身 #真鯛🐟,一刀一刀咁切片再送到我哋面前,魚肉入口充滿魚油香- #大分縣蠔🦪 非常肥美,蠔肉加上特製嘅醬油,份外鮮甜- #鮟鱇魚乾泡芙 味道好特別,鬆化嘅泡芙皮,一啖放入口,鮟鱇魚乾蓉爆到一口都係,好滿足呀- #煙燻富士山三文魚 上枱嘅時候非常有儀式感,師傅將煙燻化成氣球,煙燻味從天而降散落三文魚上

前菜🥢

刺身🐟
- #大分縣蠔🦪 非常肥美,蠔肉加上特製嘅醬油,份外鮮甜
- #煙燻富士山三文魚 上枱嘅時候非常有儀式感,師傅將煙燻化成氣球,煙燻味從天而降散落三文魚上,真係好睇又好食

串燒🍢
師傅將 #虎蝦、#雞翼、#豚肉、#冬菇、#秋葵 放喺烤爐上烤熟,微焦嘅外層,拎食物味道更有層次感

火鍋Sabu Sabu
咁凍嘅天氣,有個熱辣辣嘅火鍋非常爽,肉味香濃嘅和牛肉片,配上嫩滑嘅豆腐同粉絲,暖在心

壽司🍣
每次見到師傅即場為我哋做手握壽司,都會睇到 #小秘書 目不轉睛,#拖羅、#深海池魚、#鯖魚 嘅魚肉都非常新鮮🤤 大大粒嘅 #帶子,一啖一口,口常滿足🤤 不得不提係佢哋嘅 #海膽軍艦,軟綿綿嘅海膽,加上獨特嘅海鮮氣味,好想再encore呀🤪

其實食到呢度菜已經有十成飽😅 不過見到師傅正在為隔籬枱整緊一個充滿東京特色嘅 #彩羽太卷,色彩繽紛之餘,材料仲好豐富,裡面有 #蛋黃醬油漬、#大拖羅、#小拖羅、#海膽,仲有 #白石青瓜,單係外型已經夠吸引🤩 為食嘅我哋當然忍唔住都要嚟一份🤪 師傅以純熟嘅手藝,將新鮮又色彩繽紛嘅材料,一行一行咁放喺壽司飯上,我哋成晚就好似睇緊表演一樣,非常精彩🍻 我哋照師傅嘅建議,將一大舊太卷一次過啪晒入口,食材嘅鮮味一次過湧晒出嚟… 正呀喂🤤🤤

魚湯🐟 非常鮮甜,充滿魚肉嘅香氣🤤 同一般餐廳比嘅麵豉湯,味道實在高質好多

嚟到最後,當然要嚟一個精美嘅甜品做總結啦😊 師傅用佢強勁嘅臂彎,配上只會喺卡通片上見到嘅傳統式刨冰機,為我哋炮製咗兩款 #雪花刨冰,綿綿嘅雪花冰上淋上 #綠茶紅豆白玉 同 #士多啤梨 醬料,甜在心嘅口感,最好為呢餐畫上完美句號🙏🏼

整體我都非常滿意餐廳嘅食物質素,員工嘅服務亦都非常貼心,我哋成晚同師傅有講有笑,仲學識咗唔少日本食材嘅知識。餐廳裝飾簡潔,環境清雅,係三五知己聚會嘅好地方🤩
2024-12-19
港島抵食午市omakase,人均$500吃爆七龍珠太卷!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・💚 廚師發辦 HK$480>沙律+茶碗蒸+刺身4款+壽司8貫+手卷+玉子燒+麵豉湯+甜品🐟 真鯛:正常白身魚,偏乾身~🦪 大分縣真蠔:新鮮肉厚但唔算濃郁,有加辣汁幾香,吊起蠔鮮味,幾滑身~🐟 煙燻鯉魚:幾酸嘅白身魚,邊邊有黑椒煙燻到,鹹香中和返酸味🐟 鰤魚:鹹酸相間幾特別,入口油潤順滑🐟 貝柱:有啲太乾了,加上本身貝柱冇咩味,小小失望TT🐟 池魚:正常白身魚啦,冇咩特別~🍣 太卷:鮮甜!吞拿魚、海膽都新鮮濃郁,特別蛋黃有用醬油醃過,入口豐富好食嘅!🐟 鮟鱇魚乾泡芙:好似蟹膏味,好濃郁!加上泡芙好脆,極重牛油香,有少食鹹味嘅泡芙,印象幾深刻而且好食!🍣 赤身:純純正正嘅吞拿魚香甜!掂嘅~🦐 瀨尿蝦:鮮甜蝦香,想像到嘅好食,不過上面啲粉冇味,唔知咩東東嚟XD🐟 右口魚:極重油香,加埋櫻花蝦係畫龍點睛!軟嫩,入口即融,燒香嘅魚油極正!!🍣 拖羅:鮮甜,重脂香,軟嫩香滑,但無可避免地有小小筋~🍣 昆布海膽:同樣鮮甜濃郁,昆布好重海水味,包住鮮甜厚肉海膽,係好鮮甜,加埋Wasabi中和返甜味,極掂!🍧
港島抵食午市omakase,人均$500吃爆七龍珠太卷!

💚 廚師發辦 HK$480

🐟 真鯛:正常白身魚,偏乾身~

🐟 鰤魚:鹹酸相間幾特別,入口油潤順滑

🐟 貝柱:有啲太乾了,加上本身貝柱冇咩味,小小失望TT

🐟 池魚:正常白身魚啦,冇咩特別~

🍣 赤身:純純正正嘅吞拿魚香甜!掂嘅~

🍣 拖羅:鮮甜,重脂香,軟嫩香滑,但無可避免地有小小筋~

🍧 刨冰:加錢揀咗蜜柑味刨冰,好綿密,0冰感,鮮甜嘅!但冇乜生果,sad了~

🥩 蒜香一口牛飯 HK$98
・味道:加錢試了個熱食,醬汁香甜,香蔥炸蒜夠惹味,但牛冇咩特別,亦都冇乜牛味,正常發揮啦!
・口感:有啲有筋,但整體鬆軟,唔似係用鬆肉粉乸過嘅~

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:呢個價錢嚟講性價比好高,食物新鮮食材高質,但醋飯真係太酸,酸到食每款壽司都蓋過魚生味🥶~想weekend食個開心高質靚日式lunch,呢到係個不錯嘅選擇!

daitouball
2024-10-05
最近心血來潮又想食omakase,系灣仔搵到一間夜晚人均1000蚊都吾洗嘅,就食到多款菜式~更可欣賞師傅席前製作刨冰😁🍧十分多花款,難怪平日亦滿座😳✿ 前菜2款鱈魚乾同埋佐子鱈魚春,鱈魚乾對於好中意香口野嘅我黎講次次都清曬😆香脆可口,沾上蛋黃醬更美味。佐子鱈魚春配以無花果同日本蕃茄🍅鱈魚春吾腥,無花果香甜清新。✿ 鮟鱇魚肝泡芙平時omakase都會食到鮟鱇魚肝,有啲餐廳會做到好腥,呢度就冇呢個問題,吾腥之餘同泡芙嘅爽脆輕易融合。✿ 茶碗蒸裡面蜆肉新鮮冇沙,雞蛋蛋味濃郁🥚食到陣陣柚子味頗清新💛✿ 刺身真鯛 帶子 煙燻鰹魚 ,真鯛表面有梅蓉,真鯛薄片得黎魚味又算出,梅蓉帶點清甜。帶子爽口彈牙,煙燻鰹魚師傅整煙燻之前會比客人先拍照📷泡泡效果好得意😆🫧煙燻味好勁。✿ 串燒5串有豬腩肉🐷阿波尾雞翼🐔大蝦🦐大蔥 車厘茄🍅豬腩肉肉質肥美,油脂豐富。阿波尾雞翼好大隻,外脆內軟,雞皮脆卜卜,雞肉嫩滑。大蝦燒得爽口彈牙。車厘茄頗有驚喜,吾會太酸,有解膩作用。✿ 和牛壽喜燒壽喜燒好多人中意食,和牛有入口即溶感覺😍油脂分佈均勻,壽喜燒湯底香甜,同和牛系天作之合🐮加埋日本蛋黃令和牛層次更能提升。✿ 壽司6貫有鰤

✿ 前菜2款

✿ 鮟鱇魚肝泡芙

✿ 茶碗蒸
裡面蜆肉新鮮冇沙,雞蛋蛋味濃郁🥚食到陣陣柚子味頗清新💛

刺身

✿ 串燒5串

✿ 和牛壽喜燒

壽司6貫
有鰤魚 牡丹蝦 甜蝦 拖羅 貝柱 海膽,鰤魚系近年omakase幾常見,平時食開嘅口感較實在,呢度竟然系軟稔😳油香不俗。牡丹蝦同甜蝦表面亦有蛋黃粉,兩者同樣十分新鮮🦐拖羅油脂多,入口即溶☺️貝柱一粒粒口感十足🤍海膽向來系大家最愛🧡

✿ 吸物
鯛魚呈奶白色,魚味香濃🐟裡面有吾少本菇。

✿ 彩羽太卷
講到餐廳招牌菜,非彩羽太卷莫屬!又名為龍珠壽司卷,材料有海膽 拖羅 赤身 青瓜 醬油漬蛋黃,色彩鮮艷❤️🩷🧡💚各款受歡迎刺身組合埋一齊口感相當豐富~

✿ 雪花刨冰
講到餐廳特色之一,一定有雪花刨冰份!有部機器系度⚙️師傅會擺成個冰入去🧊跟住系度刨,就有一絲絲雪冰掉落,感覺非常治癒🥰客人可自行選擇口味,我地揀咗蜜柑同抹茶紅豆白玉🫘兩款甜度自然🍧夏天食想必更滋味❤️
2024-10-14
  • 鮟鱇魚肝泡芙
  • 和牛壽喜燒
記錄吓人生第二次食omakase🤤同男朋友即興去食一個set有沙律、麵豉湯、茶碗蒸、玉子燒、四片刺身、八款壽司、一款手卷、甜品,超豐富飽肚!▶️ 沙律🥗配有粟米粒、車厘茄,甜酸沙律醋汁▶️ 日式蒸蛋/茶碗蒸面頭一粒大蜆肉,配上草菇食得出柚子汁味,另外仲有海苔粉可惜偏水汪汪同欠缺蛋香味🥚而且底部少配料《刺身4款》1️⃣真鯛:入口肥美,配上一點甜酸紅醬,不過魚皮有少少韌2️⃣ 大分縣真蠔:手掌咁大🦪聞落有黑松露香入口冰凍新鮮,滑捋捋juicy💦帶海水味而唔腥👍🏻鍾意佢醬汁用清新柚子醋3️⃣煙燻鰹魚:上面放上大量蒜蓉,魚皮有鹽鹹味,後勁有少少苦不過鰹魚本身冇乜味道*呢個有儀式感,師傅會整個有士多啤梨香氣嘅波波出嚟俾你打卡🤣4️⃣秋刀魚:中間包住醃蘿蔔,外面有紫菜,好fancy秋刀魚同樣肥美有魚油香🐠醬汁配料令整體味道偏甜《壽司8件》壽司飯本身已調味,唔需要點醬油米飯黏黏地,每件都會加山葵調味米飯:刺身比例恰當🍣唔會太飽1️⃣油甘魚壽司:無筋,好順滑,中規中矩2️⃣貝柱壽司:除咗wasabi仲有柚子皮未算好鮮甜細嫩3️⃣赤身壽司:赤身紅潤,簡單配上Wasabi唔錯嘅4️⃣墨魚壽司:上面芝麻粒七彩繽紛好似爆炸糖🌈口感有驚喜,墨魚一
記錄吓人生第二次食omakase🤤
同男朋友即興去食

▶️ 沙律🥗
配有粟米粒、車厘茄,甜酸沙律醋汁

▶️ 日式蒸蛋/茶碗蒸
面頭一粒大蜆肉,配上草菇
食得出柚子汁味,另外仲有海苔粉
可惜偏水汪汪同欠缺蛋香味🥚而且底部少配料
茶碗蒸

刺身4款》
1️⃣真鯛:入口肥美,配上一點甜酸紅醬,不過魚皮有少少韌
真鯛

2️⃣ 大分縣真蠔:手掌咁大🦪聞落有黑松露香
入口冰凍新鮮,滑捋捋juicy💦帶海水味而唔腥👍🏻
鍾意佢醬汁用清新柚子醋
大分縣真蠔

不過鰹魚本身冇乜味道
煙燻鰹魚

4️⃣秋刀魚:中間包住醃蘿蔔,外面有紫菜,好fancy
秋刀魚同樣肥美有魚油香🐠醬汁配料令整體味道偏甜
秋刀魚

壽司8件》
壽司飯本身已調味,唔需要點醬油
米飯黏黏地,每件都會加山葵調味
米飯:刺身比例恰當🍣唔會太飽

1️⃣油甘魚壽司:無筋,好順滑,中規中矩

2️⃣貝柱壽司:除咗wasabi仲有柚子皮
未算好鮮甜細嫩

3️⃣赤身壽司:赤身紅潤,簡單配上Wasabi唔錯嘅

4️⃣墨魚壽司:上面芝麻粒七彩繽紛好似爆炸糖🌈
口感有驚喜,墨魚一條條卷埋一齊,食落爽彈似蒟蒻
只係調味偏鹹咗少少🤏🏻
墨魚壽司

5️⃣鯖魚壽司:鯖魚獨特味道配上煙燻香,外圍有紫菜,中間係壽司
幾特別係面頭放咗塊甜甜地嘅海帶
咁多款壽司最有層次嘅一個😗

6️⃣大拖羅壽司:油脂重,超肥美多汁,入口即溶😋

7️⃣ 瀨尿蝦壽司:第一次食,冇一般蝦咁爽彈🦐上面有啲蛋黃碎

8️⃣海膽壽司:樣子平平無奇,但亦係今餐最好食嘅一款👍🏻
海膽冰凍新鮮,入口即溶又鮮甜juicy

▶️ 手卷
可以加$120升級signature「彩羽太卷」
大部份食客都會升級,好適合用嚟影相 (偷影咗隔籬嗰份haha)
我哋食返本來嘅「免治拖羅配紫蘇葉手卷」
免治拖羅入口細緻,夾雜爽脆蘿蔔粒,形成質感上嘅對比😍
紫菜保持乾脆,配送紫蘇葉幾香☘️
手卷

▶️ 玉子燒
以為係castella cake….個面真係似蛋糕
質感奇怪🧐完全唔似蛋,成嚿芝士咁
只有甜味冇蛋香,唔鍾意🙅🏻‍♀️
玉子燒

▶️ 麵豉湯
正常,幾好係食完生冷嘢有啲嘢暖肚

▶️ 甜品
一球冰凍嘅雲呢拿雪糕🍧配上一粒青提
將雪糕球放上薄脆和菓子餅乾食好正😋自製雪糕三文治

整體魚生刺身新鮮肥美💗
✨個人最鍾意係「大分縣真蠔」、「墨魚壽司」、「海膽壽司」、「鯖魚壽司」✨
唯獨茶碗蒸、玉子燒失色
環境舒服,服務有禮貌,師傅望落professional
95折之後$500/人,可以話係omakase入門版,相對地affordable但又享受到高級食物同體驗😌
呢度仲有刨冰食,隔籬枱叫咗個
望住師傅用部機,將大冰磚磨成冰沙,在倒上唔同口味嘅醬🍧
大分縣真蠔
煙燻鰹魚
秋刀魚
手卷
  • 瀨尿蝦
2024-10-11 1143 浏览
話說早前被呢間嘅七龍珠太卷燒到即刻嚟試下最平嘅Omakase(午/晚)係$500以下🤎價錢真係實惠,好適合平平地慶生!另外加配嘅彩羽太卷和雪花刨冰都有驚喜❝ 廚師發辦 Omakase $480 ❞茶碗蒸 有齊蜆、菇、芫荽、洋蔥絲嘅簡單配搭刺身 ( 四款 ) 🥢 真鯛口感厚實🥢 大分縣真蠔口感滑爽香滑,帶幾分creamy🥢 自家製鮟鱇魚肝泡芙係幾特別嘅配搭😚 鮟鱇魚肝打成蓉帶陣陣魚嘅鹹味,以紅酒慢配上泡芙有幾分鹹中帶甜🥢 煙燻鰹魚味道清新,簡單鮮魚味中帶點煙燻口感壽司 ( 八貫 )深海池魚.帶子.鱘魚.鰈魚赤身.拖羅.瀨尿蝦.昆布海膽玉子燒 好有日式芝士蛋糕嘅感覺但更充滿蛋香❝ 彩羽太卷 $250 / 兩件 ❞師傳用醬油漬蛋黃、拖羅、海膽、白石青瓜包在一起一口吃下去,醬油漬蛋黃味道真的超濃郁🤤❝ 日本雪花刨冰 $48 ❞我選擇了off menu的蜜柑雪花刨冰🍊師傅直接用上日本冰,係客人面前來刨體驗一流!
話說早前被呢間嘅七龍珠太卷燒到即刻嚟試下
最平嘅Omakase(午/晚)係$500以下🤎
價錢真係實惠,好適合平平地慶生!
另外加配嘅彩羽太卷和雪花刨冰都有驚喜

廚師發辦 Omakase $480 ❞

茶碗蒸 有齊蜆、菇、芫荽、洋蔥絲嘅簡單配搭

刺身 ( 四款 )
🥢 真鯛口感厚實

🥢 大分縣真蠔口感滑爽香滑,帶幾分creamy

🥢 煙燻鰹魚味道清新,簡單鮮魚味中帶點煙燻口感

壽司 ( 八貫 )
深海池魚.帶子.鱘魚.鰈魚
赤身.拖羅.瀨尿蝦.昆布海膽

玉子燒 好有日式芝士蛋糕嘅感覺但更充滿蛋香

❝ 彩羽太卷 $250 / 兩件 ❞
師傳用醬油漬蛋黃、拖羅、海膽、白石青瓜包在一起
一口吃下去,醬油漬蛋黃味道真的超濃郁🤤

❝ 日本雪花刨冰 $48 ❞
我選擇了off menu的蜜柑雪花刨冰🍊
師傅直接用上日本冰,係客人面前來刨體驗一流!
午餐
2天前 0 浏览
完全自費!真實食評!可以比單據你哋睇!今晚同朋友仔嚟到灣仔嘅「彩羽壽司家」,喺呢度真係食得好開心,咪以為廚師發辦菜式一定好貴,呢晚我哋就揀咗個套餐「樁 Tsubaki」,每人都只係$880(另加服務費),裡面已經包咗兩款前菜、茶碗蒸、,四道魚生刺身、串燒五款/和牛壽喜燒SabuSaBu、六件壽司、魚湯同埋甜品💖仲要全晚有專人招待,好正呀!簡直係omakase界嘅黑馬!🎊**前菜:- 鱈魚片又脆又香,配上蟹籽沙律醬,好食到停唔到口- 還有個拼盤,師傅用高糖蕃茄、白蘆筍、仙人掌葉同鱈魚春整,個造型靚到可以入畫,味道清新又香氣四溢👍**茶碗蒸:呢個茶碗蒸有股清新嘅柚子味,蜆肉同海鮮一齊蒸就變得好鮮味,真係好似海底捞到嘅寶藏!😍**刺身:**- 師傅將真鯛切得好精緻,魚肉鮮嫩,魚油香氣四溢- 大分縣嘅蠔非常之肥美厚肉,搭配特製醬油,真係好食到暈- 鮟鱇魚乾泡芙,咬落去好似有隻小炸彈爆開,滿口鮟鱇魚乾香味,真係好滿足- 煙燻富士山三文魚,師傅將煙燻變成一種藝術,煙霧彌漫,真係好似睇魔術,食得又睇得,真心正❤️**串燒:師傅將虎蝦、雞翼、豚肉、冬菇同秋葵放喺烤爐上,外焦內嫩,啖啖都有驚喜,食到我忍唔

**前菜:
- 鱈魚片又脆又香,配上蟹籽沙律醬,好食到停唔到口

**茶碗蒸:

**刺身:**
- 師傅將真鯛切得好精緻,魚肉鮮嫩,魚油香氣四溢
- 大分縣嘅蠔非常之肥美厚肉,搭配特製醬油,真係好食到暈

**串燒:
師傅將虎蝦、雞翼、豚肉、冬菇同秋葵放喺烤爐上,外焦內嫩,啖啖都有驚喜,食到我忍唔住想大叫「好好味呀!!!」😆

**火鍋Sabu Sabu:
冷到入骨嘅天氣,嚟個熱辣辣嘅火鍋,和牛肉片香到飛起,豆腐滑到無朋友,暖心又暖胃,真係好想捉住個鍋唔放😛

**壽司
見到師傅即場做手握壽司,我同朋友仔都眼睛發亮,拖羅、深海魚同鯖魚新鮮得可以參加海鮮選美😌大粒帶子一口咬落,口感爆炸,海膽軍艦軟綿綿,真係想再要一份,心裡想:「可唔可以一次過食十件?」🤪

即使食到呢度已經飽到捧住個肚。但見到師傅為隔籬桌整嘅龍珠彩羽太卷,色彩繽紛,內有蛋黃醬、大拖羅、小拖羅、海膽同白石青瓜,外型吸引到我忍唔住要試一份!😝師傅熟練地將新鮮材料一層層放上壽司飯,真係好似睇表演,食材嘅鮮味一口吞落,真係好正到想唔想停!😚

**魚湯:
鮮甜可口,充滿魚肉香氣,味道高質!飲完之後返唔到轉頭,我唔想再飲其他魚湯了🙃

最後,當然要來個精美甜品做總結!師傅用傳統刨冰機為我哋即場炮製咗兩款雪花刨冰,上面淋上蜜柑醬同果肉,仲有哈密瓜醬,甜得剛好,果肉鮮美,為呢餐完美收尾!🥳

總括來講,我對呢間餐廳嘅食物質素同服務非常之滿意,成晚同師傅有講有笑,仲學到唔少日本食材嘅知識。環境清雅,裝潢簡單得來精緻,真係三五知己聚會嘅理想地方!食完之後,我心裡大叫:「我仲要再嚟啊啊啊!!!!」
4天前 0 浏览
朋友仔見我好耐無食好嘢,就帶咗我去灣仔食omakase。一坐低,就好好服務,比左兩杯熱茶我哋飲。之後每上一道菜,師傅都會介紹用什麼材料去製作同點樣進食先最食得出食物嘅鮮味,非常貼心。每食完一碟菜都會幫我哋收碟。醃咗味嘅蒜粒、薑片同wasabi 仲可以全程無限添加。最後跟朋友叫了每位$880 「Tsubaki 樁」餐。有前菜2款雞泡魚乾片:好有雞泡魚味,食落唔會好硬。黑毛貝仙(螺):食落去幾特別嘅口感,陪上超清爽的白蘆筍、咬落超脆同爽口的仙人掌葉。好鮮甜高糖蕃茄。日式蒸蛋:超濃雞蛋味,裏面超多仲要超多料。有元貝肉同不同種類嘅菇。刺身4款真雕刺身:魚肉透明晶凝通透、食落非常爽口好有鮮味。大分元貝:來自日本大分縣的生蠔,超大隻。日本叫元貝即係生蠔。元貝陪上黑松露燒汁,估唔到咁match。黑松露令蠔嘅鮮味再提升。煙燻富士山三文魚:用槍打一個空氣波波出來,等到波波爆開就會有煙出來,打卡必點。鮟鱇魚肝泡芙:鹹味泡芙,旁邊再加小玫瑰,非常精緻可愛。和牛shabu shabu壽喜燒:剛煮好的和牛入口即溶,金菇、生菜已吸了牛味,非常好味。仲有日本生蛋,比你點和牛進食,更提鮮。串燒5串有海蝦、五花腩(豬)

有前菜2款
雞泡魚乾片:好有雞泡魚味,食落唔會好硬。

刺身4款
真雕刺身:魚肉透明晶凝通透、食落非常爽口好有鮮味。

鮟鱇魚肝泡芙:鹹味泡芙,旁邊再加小玫瑰,非常精緻可愛。

和牛shabu shabu壽喜燒:

串燒5串
有海蝦、五花腩(豬)、雞翼,燒得超香口。

壽司6件

深海池魚壽司:好新鮮
貝柱紫菜壽司:紫菜夠新鮮,包住貝柱做成壽司好好味。

七龍珠壽司壽司內有蛋黃、海膽、拖羅、青瓜,再用紫菜包住。最特別用龍珠細碟裝此壽司

鯖魚壽司:唔會覺得食落好有腥味。
鰈魚壽司:非常新鮮。
湯品
海膽壽司:好鮮甜,無苦澀味

湯品
𩶘魚湯:魚湯呈奶白色,未飲都知好足料煲。豆腐吸晒魚嘅精華,食落非常入味。飲完魚湯非常暖身。

抹茶紅豆玉子刨冰:師傅即場拎出日本刨冰機係我哋面前製作,
再加上抹茶醬、紅豆同玉子,超正。每啖刨冰都有綠茶味,唔會覺得好膩,好消滯解渴。食完整餐Omakase 好滿足嘅一晚。
2025-01-06
  • 大分縣真蠔
  • 海膽壽司
  • 雪花刨冰
  • 和牛壽喜燒
4天前 0 浏览
今晚的師傅發辦跟平時吃到的有所不同,可以吃到師傅的用心製作。先來沙律,蕃茄及粟米很新鮮清爽,而且味道甜甜的,柚子醋酸酸的使人很開胃。茶碗蒸,温度夠熱辣辣,蛋很滑溜,魚糕及帶子很清甜,店家加了海苔使味道很鮮,還有百合使甜的味道層次提升。真鯛刺身,師傅加上了梅子醬平衡了鯛魚皮的油膩感,肉質彈牙,味道帶微微的鮮甜味,這個白身魚刺身通常的味道是平淡的,估不到這裡會有這樣高質的食材。沙甸魚卷,這個是用心之作,師傅將要很費神去清走所有魚骨,使人非常欣賞,魚肉很嫩滑,沙甸魚的味道是很突出的,而且意想不到這刺身的油脂充沛。剝皮魚刺身,肉質結實有咬口,師傅把剝皮魚魚肝打蓉及調味,再撈勻魚肉,這個味道很鮮,入口即溶,味道濃郁。鰤魚壽司,魚肉的油脂豐富,配了醬油使味道很鮮美。白子天婦羅,師傅做到外脆內的白子很細滑,經過炸的處理使平時吃白子的油膩感全部消失,畫龍點睛是梅子粉,加少許的酸味就剛剛好。池魚壽司,魚質較爽口,味道平實。富士山三文魚壽司,魚肉的顏色很鮮豔,肉質柔軟,油脂很豐富。鮟鱇魚肝泡芙,這個很少見,泡芙脆脆鬆化帶點甜味,內面的鮟鱇魚肝是綿綿滑滑味道鹹鹹鮮鮮的,這個強烈對比,使這個是不可錯過的美食。
鰤魚壽司,魚肉的油脂豐富,配了醬油使味道很鮮美。
池魚壽司,魚質較爽口,味道平實。
富士山三文魚壽司,魚肉的顏色很鮮豔,肉質柔軟,油脂很豐富。
右口魚魚邊壽司,魚邊入口即溶,豐富的油脂使質感很順滑,師傅用火燒過進一步使油分出來,味道很好。
貝柱壽司,貝柱肉質爽口,味道帶點鮮甜味。
中拖羅壽司,拖羅完全沒有筋,這種順滑感就是要這樣,師傅處理得很出色,味道帶點點的酸味。
海膽壽司,海膽質地較水潤細滑,味道甘甜。
彩羽太卷,顏色豐富很有喜感,就像會有好事發生的感覺,蛋黃有流心,味道甜甜的,海膽亦是很甜美,加了青瓜很清爽。
麵豉湯,湯不會過鹹,味道很鮮。
玉子燒,質地很厚實有蛋香,味道甜甜的。
甜品選了雪糕,下次一定要選刨冰,因師傅是即時製作的。
味道: 值得一試
環境: 舒適
服務: 殷勤
衛生: 整潔
價錢: 超值
今晚去咗食廚師發辦,估唔到驚喜一籮籮。前菜有爽脆的蘿蔔片和甜辣的薑片。🔸沙律沙律有多款蔬菜、車厘茄和粟米粒,配上柚子醋,味道帶酸,令人開胃。🔸茶碗蒸🤩茶碗蒸很熱,蛋很滑溜,魚糕微甜,百合清甜,金菇、冬菇和帶子粒都嫩滑。🔸刺身4款✨真鯛的魚皮帶韌性,魚肉鮮嫩有油分,橙紅色的梅醬,酸味突出,蓮芋淡口。✨沙甸魚的魚肉幼滑有油香,包著甜美的蘿蔔和蔥很香。✨剝皮魚的魚肉煙韌帶黏,廚師醬剝皮魚的肝醬打成蓉與剝皮魚肉拌勻,味道甘香。✨天婦羅有滑而稠身的白子、爽口甘香的苦瓜和甜得來口感較粉的南瓜,3款都有輕輕的鹽味。🔸壽司8件✨鰤魚魚肉嫩滑,味道濃郁。✨池魚肉質嫩滑。✨富士山三文魚的色澤比平日食到的更橙,魚肉質感較滑口,帶少少芥茉辣。✨鮟鱇魚泡芙,呢款有驚喜🤩,唔知仲以為食甜品,其實係壽司。每咬一啖,泡芙脆口微甜,鮟鱇魚醬就似吉士醬多到漏曬出黎,不過鮟鱇魚醬味道係鹹香。✨右口魚裙邊入口即化,油分分泌濃郁,櫻花蝦味道鹹香。✨包著貝柱的紫菜超脆,貝柱口感有咬口,味道較淡。✨拖羅係中拖羅和大拖羅中間的位置,顏色粉嫩,口感是軟身而有少少嚼勁,係感覺到有油分,但入口又唔覺好油。✨海膽質地濃稠,紫菜脆口。🔸彩羽太
今晚去咗食廚師發辦,估唔到驚喜一籮籮。
前菜有爽脆的蘿蔔片和甜辣的薑片。
🔸沙律
🔸茶碗蒸

🔸刺身4款
✨沙甸魚的魚肉幼滑有油香,包著甜美的蘿蔔和蔥很香。

🔸壽司8件
✨鰤魚魚肉嫩滑,味道濃郁。
✨池魚肉質嫩滑。
✨鮟鱇魚泡芙,呢款有驚喜🤩,唔知仲以為食甜品,其實係壽司
✨右口魚裙邊入口即化,油分分泌濃郁,櫻花蝦味道鹹香。
✨包著貝柱的紫菜超脆,貝柱口感有咬口,味道較淡。
✨海膽質地濃稠,紫菜脆口。
🔸彩羽太卷
加$120升級食彩羽太卷,廚司將口感軟糯的蛋黃、爽脆的青瓜、軟滑無筋的吞拿魚、有油分的拖羅和軟身的海膽捲成彩羽太卷,🌈顏色色彩繽紛,齋睇都勁開心。
🔸玉子燒
玉子口感微實帶甜,入口有蛋糕香。
🔸麵豉湯
麵豉湯有海藻、白蘿蔔片,味道唔會鹹又有山椒味。
🔸甜品
唔食冰,揀咗食生果雪糕,小熊好歎咁瞓咗係雪山(雪糕)上,超可愛呀!🥰
上星期冬至食Omakase🤩彩羽壽司家~全部座位都係吧枱可以睇住師傅準備食材 欣賞師傅細膩嘅刀工 🔪 🥚 日式蒸蛋~好大粒帆立貝 蒸蛋質感幼滑刺身四款🐟真鯛~厚切 表面有梅蓉魚肉好嫩滑 加上魚本身嘅香味 味道清新鮮甜✨鮟鱇魚肝泡芙泡芙外皮香脆 中間全部都係鮟鱇魚乾餡 味道香濃🦪大分生蠔配水雲生蠔肉質肥美 味道鮮甜水雲夠冰凍 酸酸地好醒胃🐟煙燻富士山三文魚 三文魚顏色鮮艷 師傅即場打上起泡 好有儀式感壽司八貫🦑魷魚~上面加咗竹炭鹽調味令魷魚鮮味更突出🐟金線鯛~味道鮮甜 肉質結實有彈性🐚貝柱~賣相細細粒幾得意味道鮮甜爽口 加上醬油更有鮮味🐟鰤魚~充滿油脂 味道鮮美🐟鯖魚~用上醋麵豉汁調味師傅燒完之後 加上一塊好薄好清透嘅昆布味道好清甜 又有鯖魚獨有嘅香味🐟中拖羅~口感肥美 入口鮮甜🦐 瀨尿蝦~表面加上蛋黃粉 影相幾靚第一次omakase食瀨尿蝦 肉質彈牙 🧡海膽~ 份量都幾多 味道濃郁 口感creamy 加上醬油漬 味道鮮甜又香濃🌈🐟彩羽太卷🐟🌈望住師傅喺太卷加入大量刺身有中拖、赤身、海膽、蛋黃 賣相已經好靚刺身味道好鮮甜 加上蛋黃好香口 🥚 玉子燒~帶有淡淡嘅蛋香味🥣 麵豉湯~入面有豆
上星期冬至食Omakase🤩

味道濃郁 口感creamy
加上醬油漬 味道鮮甜又香濃

🌈🐟彩羽太卷🐟🌈
望住師傅喺太卷加入大量刺身
有中拖、赤身、海膽、蛋黃 賣相已經好靚
刺身味道好鮮甜 加上蛋黃好香口

🥚 玉子燒~帶有淡淡嘅蛋香味

🥣 麵豉湯~
入面有豆腐粒、各種菇、昆布
味道鮮甜 天氣咁凍 飲完暖笠笠

🧊 最後一定要食刨冰🍧
好多款味道可以選擇 我揀咗蜜瓜味 🍈
刨冰機由日本運到香港 刀鋒夠鋒利
刨冰質感很軟滑 蜜瓜嘅清甜加上牛奶嘅香甜
為你一餐完美作結🫶🏻
吃過omakase很多次,但還是第一次吃有40年歷史的店,彩羽自1985年成立,在現時灣仔的店舖已經有5年了。今晚朋友和我補祝生日,選了兩個椿omakase set,原價$880,現有9折優惠,感覺好抵食,有人說omakase吃不飽,我可以告訴你,這個set吃得好飽啊。燒鱈魚乾二人分享的小吃,鱈魚乾經過烤製後,外皮金黃香脆,帶有淡淡魚香,沾上沙律醬更惹味。高糖蕃茄鱈魚春蕃茄紅潤多汁,白蘆筍清甜可口,仙人掌葉多汁脆爽,配搭濃味的鱈魚春,口味得以平衡,前菜的選材蠻特別的。帶子秋葵茶碗蒸蒸蛋如絲般滑嫩,帶子鮮甜,秋葵切片帶來微脆的口感,原來秋葵和茶碗蒸是這麼合。真鯛刺身這道厚切真鯛刺身色澤透明略帶粉紅,肉質細膩而結實,厚切口感較好,帶有微微的甜味。大分縣生蠔大分縣生蠔大細適中,放上精美的小碟及碎石上,造形加分,生蠔上加上不少的黑松露酸汁,提升了生蠔的鮮味,酸香濃郁。煙燻三文魚師傅即席做煙燻的效果,用儀器做出一個汽球波形,再爆破,三文魚厚切口感豐富,配搭微微的煙燻味更特別。鮟鱇魚肝泡芙餐廳不少特色創作美食,這個鮟鱇魚肝泡芙是第一次吃,泡芙外脆內軟,鮟鱇魚肝香濃嫩滑。串燒5串包括雞翼、蝦、冬菇、
燒鱈魚乾
高糖蕃茄鱈魚春
帶子秋葵茶碗蒸
真鯛刺身
大分縣生蠔
煙燻三文魚
鮟鱇魚肝泡芙
串燒5串
包括雞翼、蝦、冬菇、豬腩和青椒仔,各有風味。雞翼外皮金黃酥脆,內裡嫩滑多汁;蝦肉鮮甜彈牙;冬菇多汁濃郁;豬腩肉燒到香脆,肥美不膩;青椒仔清甜爽脆。
立魚湯
立魚湯呈奶白色,非常鮮甜,加入柔滑的豆腐增添口感。
墨魚壽司
墨魚呈色澤光亮,彈牙爽口鮮阜,搭配青檸汁,帶出淡淡的酸香,口感清新。
鰤魚壽司
鰤魚呈現淡粉色,鮮嫩多汁,帶有豐富的油脂香氣。
帶子壽司
帶子透亮飽滿,厚厚的疊在飯上,幾乎見不到飯,帶子鮮甜多汁,口感豐富,和飯一起吃令口感平衡。
沙甸魚壽司
沙甸魚與蔬菜混合卷起再切開,沙甸魚帶有濃郁的鮮香,搭配壽司飯和海苔,口感層次豐富。
海膽壽司
海膽壽司的海膽色澤金黃,入口即化。
拖羅壽司
肥美的拖羅質感柔嫩,大大件放在壽司飯上,入口即化,有獨特的吞拿魚香味。
雪花刨冰
現場即席人生製作的雪花刨冰,很有昭和時代的感覺,刨冰質感綿密,可自選口味,我選了當造的蜜柑,酸搭煉奶,酸酸甜甜。
彩羽太卷
彩羽太卷是另外叫的,這款龍珠卷以海膽、醃製過的蛋黃、拖羅和青瓜為主要材料,色彩鮮豔,口感豐富。
上次喺日本食Omakase,同「#龍珠太卷」緣慳一面,估唔到香港都會有得食😍 呢到嘅18貫料理 #廚師發辦,只要400幾蚊就食到,性價比好高👍🏻【LUNCH OMAKASE】➖沙律➖茶碗蒸➖刺身4款➖壽司8貫➖手卷 (+$120升級彩羽太卷)➖玉子燒➖麵豉湯➖甜品 日式刨冰➿沙律+茶碗蒸+麵豉湯🥗沙律用料新鮮,蔬菜爽脆,開胃一流;🥚茶碗蒸細膩滑嫩,多種配菜造就層次感;🥣麵豉湯滿滿魚香➿ 壽司8貫+手卷油口魚邊炙燒後,油脂更加迫爆,配上櫻花蝦,口感一流;拖羅油脂豐盈,肉質鬆軟嫩滑,香氣入口即融;墨魚幾鮮甜,而且做法特別,曬上碳鹽同芝麻,添加不違和嘅鮮味;海膽份量多,每瓣都鮮甜 Creamy;貝柱肉質有彈性,咬落幾有口感,味濃;熟蝦爽,上面嘅蟹膏香濃細滑,昇華熟蝦味道;鰤魚比Zaza平常食嘅魚鮮美;池魚厚切又肥美,滿滿油香彩羽太卷嘅材料豐富多樣,有拖羅、蛋黃、海膽同青瓜等,口感豐盈;將太卷放口一刻,香濃嘅漬製蛋黃、滿滿海膽鮮香,加上拖羅油脂香氣 即時爆發,填滿整個口腔,完全冇令人失望➿刺身4款🫧食北海道煙燻三文魚前,好有儀式感,事關師傅會先以煙燻泡泡微微薰香魚肉,油脂更甘香;🥧鮟鱇魚肝以泡

【LUNCH OMAKASE】
➖沙律
➖茶碗蒸
壽司8貫
➖手卷 (+$120升級彩羽太卷)
➖玉子燒
➖麵豉湯
甜品 日式刨冰

➿沙律+茶碗蒸+麵豉湯

壽司8貫+手卷

刺身4款
🥧鮟鱇魚肝以泡芙嘅方式呈現,諗都冇諗過,魚肝醬濃,泡芙鬆軟,口感獨特,
🐠真鯛偏乾身,用上微微酸香梅蓉,吊起甘甜香氣;
🦪大分縣真蠔嘅肉厚質感Creamy,用黑松露酸汁調味,微辣,勾起蠔鮮

➿碎蔥拖羅丼
拖羅蓉好多堆到好似一個小山丘咁高,拖羅新鮮細軟;醋飯冰凍

➿玉子燒
質感唔似玉子🍳,滿滿蛋糕口感,將蛋香、芝士香同甜味融為一體,好似甜品

➿日式刨冰
師傅極速攪動卡通片上見到嘅傳統大大刨冰機,炮製士多啤梨 #雪花刨冰🍧,為呢餐畫上完美句號😘

估唔到香港都有得食龍珠卷!! 一啖有齊醬油漬蛋黃、海膽、拖羅、赤身、小黃瓜 實在太邪惡啦😈 望住廚師將各種鮮豔奪目嘅食材鋪排好,再小心翼翼地卷起嚟切成一舊舊,咁啱我呢舊仲有個完整嘅蛋黃sᴏ ʟᴜᴄᴋʏ🥰.👨🏻‍🍳ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ 椿 $𝟾𝟾𝟶 .🌵前菜𝟸品▪️高糖番茄、白露荀、仙人掌葉、鱈魚春▪️鱈魚片前菜黎講款式好豐富 第一次食仙人掌葉夠特別.🥚日式蒸蛋▪️蜆肉茶碗蒸大大粒蜆肉用料良心.🐟刺身𝟺款▪️真鯛▪️大分縣真蠔▪️煙燻鰹魚▪️鮟鱇魚肝泡芙鮟鱇魚肝泡芙鮮味十足 鹹甜交雜意外地夾.♨️和牛壽喜燒 / 串燒𝟻串▪️豚肉五花腩▪️雞翼▪️虎蝦▪️秋葵▪️番茄冬天食暖笠笠 豚肉五花腩唔會太韌.🍣壽司𝟼貫▪️鰤魚▪️貝柱▪️深海池魚▪️海膽▪️拖羅▪️彩羽太卷(+$𝟷𝟸𝟻)最精彩都係個彩羽太卷 十分推薦加錢食全部材料都好新鮮 其他壽司款就正常發揮😋.🍵吸物🍧雪花刨冰自家製刨冰即場刨比你睇 啲冰夠綿密🤤
👨🏻‍🍳ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ 椿 $𝟾𝟾𝟶
🌵前菜𝟸品
▪️高糖番茄、白露荀、仙人掌葉、鱈魚春▪️鱈魚片
前菜黎講款式好豐富 第一次食仙人掌葉夠特別
▪️豚肉五花腩▪️雞翼▪️虎蝦▪️秋葵▪️番茄
冬天食暖笠笠 豚肉五花腩唔會太韌
🍣壽司𝟼貫
▪️鰤魚▪️貝柱▪️深海池魚
▪️海膽▪️拖羅▪️彩羽太卷(+$𝟷𝟸𝟻)
最精彩都係個彩羽太卷 十分推薦加錢食
全部材料都好新鮮
其他壽司款就正常發揮😋
🍵吸物
🍧雪花刨冰
自家製刨冰即場刨比你睇 啲冰夠綿密🤤
東京最Hit嘅海膽拖羅龍珠卷喺香港已經食到啦!一啖食盡鮮甜既海膽和肥美既拖羅龍珠蛋黃,爆漿嘅蛋黃同海膽在口中溶化,仲有8款廚師發辦既壽司和埋四款刺身,包括鮮甜爽滑大分縣既生蠔,脆卜卜嘅鮟鱇魚肝泡芙等等創意料理,再食埋師傅即場製作嘅宇治抹茶配十勝紅豆刨冰,食材新鮮龍珠卷打卡勁靚!快d趁住除夕派對同新年帶埋屋企人一齊嚟慶祝吓啦~前菜(日式沙律·海鮮茶碗蒸)八款壽司(鯖魚壽司·瀨尿蝦壽司·獅魚壽司·拖羅壽司·海膽壽司·帶子壽司·頂級池魚壽司·魽魚邊手捲)四款刺身(大分縣生蠔·鮟鱇魚泡芙·鯛魚刺身·煙燻鰹魚刺身)彩雨太卷海膽拖羅堤燈甜品宇治抹茶紅豆刨冰香蔥伴吞拿魚蓉丼(單點)
東京最Hit嘅海膽拖羅龍珠卷喺香港已經食到啦!

前菜
(日式沙律·海鮮茶碗蒸)

四款刺身(大分縣生蠔·鮟鱇魚泡芙·鯛魚刺身·煙燻鰹魚刺身

彩雨太卷
海膽拖羅堤燈

宇治抹茶紅豆刨冰

香蔥伴吞拿魚蓉丼(單點)
2024-12-22
  • 鮟鱇魚肝泡芙
  • 雪花刨冰
  • 真鯛
  • 鰤魚
剛剛從東京回港就試了這間”呀媽家姐”把在日本放假的心情延續了一天 🇯🇵🤍好吃的刺身和壽司就是再多也吃不厭八卦到爆的我喜歡Omakase其中一個原因是可以即時問師傅「我在吃什麼?」知道條魚叫咩名都開心~這間位於灣仔的omakase廚師發板午餐每位$480,兩點後入座更有85折包括四款刺身、八貫壽司、甜品等等今天整個menu都放在reel上了(但大家下次來有機會不一樣)連胃口很好的恐龍先生也飽到上心口😂而且全部海鮮都超鮮甜!!特別有記憶點的當然是龍珠太卷蛋黃漬和海膽的creamy,再加拖羅的油香一次過在嘴裏散開🥹列一下我當日的menu:1. 茶碗蒸2. 真鯛 配梅醬3. 大分縣真蠔 配黑松露酸汁4. 煙燻富士三文魚5. Sushi金線鯛6. Sushi獅魚7. Sushi火炙右口魚裙邊8. Shushi池魚9. Sushi 柚香帆立貝10. Sushi車子 (瀨尿蝦)11. Sushi大拖羅12. Sushi海膽13. [升級]龍珠太卷 (creamy之最)14. [沒有升級]吞拿魚蓉手卷15. 燒玉子16. 鮟鱇魚肝泡芙17. [沒有升級]小熊雪糕18. [升級]手製刨冰新出蜜瓜味
剛剛從東京回港
就試了這間”呀媽家姐”
把在日本放假的心情延續了一天 🇯🇵🤍
好吃的刺身壽司就是再多也吃不厭

八卦到爆的我喜歡Omakase其中一個原因
是可以即時問師傅「我在吃什麼?」
知道條魚叫咩名都開心~

這間位於灣仔的omakase廚師發板
午餐每位$480,兩點後入座更有85折
包括四款刺身、八貫壽司甜品等等
今天整個menu都放在reel上了
(但大家下次來有機會不一樣)
連胃口很好的恐龍先生也飽到上心口😂
而且全部海鮮都超鮮甜!!
特別有記憶點的當然是龍珠太卷
蛋黃漬和海膽的creamy,再加拖羅的油香
一次過在嘴裏散開🥹

6. Sushi獅魚
7. Sushi火炙右口魚裙邊
8. Shushi池魚
9. Sushi 柚香帆立貝
10. Sushi車子 (瀨尿蝦)
11. Sushi大拖羅
12. Sushi海膽
13. [升級]龍珠太卷 (creamy之最)
14. [沒有升級]吞拿魚蓉手卷
15. 燒玉子