2024-12-21
多得組員嘅支持,籌備咗差不多半年嘅籌款活動終於順利完成🍻 為咗好好獎勵自己,一於食好啲啲😊 跟朋友仔嚟到 #灣仔 一間 #廚師發辦 餐廳「彩羽壽司家」,好好享受一個晚上🤩咪以為廚師發辦菜式一定好貴,呢晚我哋就揀咗個套餐「樁 Tsubaki」,每人都只係$880(另加服務費),裡面已經包咗 #前菜、#茶碗蒸、,四度 #魚生刺身、#串燒 五款、#火鍋SabuSaBu、六種 #壽司、#魚湯 同埋 #甜品 🤤 仲要全晚有專人招待,好chill呀!前菜🥢- 脆脆嘅鱈魚片,點埋加咗蟹籽嘅沙律醬一齊食,淡淡嘅魚香好鬆化- 師傅用高糖蕃茄、白蘆筍、仙人掌葉、鱈魚春砌成一個拼盤,精緻得嚟味道又清新,啱晒做一個開胃菜茶碗蒸🐣入口有清新嘅柚子味🤤 大大粒嘅蜆肉同埋啲海鮮加埋蛋漿一齊蒸,好鮮味呀刺身🐟- 師傅將刺身 #真鯛🐟,一刀一刀咁切片再送到我哋面前,魚肉入口充滿魚油香- #大分縣蠔🦪 非常肥美,蠔肉加上特製嘅醬油,份外鮮甜- #鮟鱇魚乾泡芙 味道好特別,鬆化嘅泡芙皮,一啖放入口,鮟鱇魚乾蓉爆到一口都係,好滿足呀- #煙燻富士山三文魚 上枱嘅時候非常有儀式感,師傅將煙燻化成氣球,煙燻味從天而降散落三文魚上
前菜🥢
刺身🐟
- #大分縣蠔🦪 非常肥美,蠔肉加上特製嘅醬油,份外鮮甜
- #煙燻富士山三文魚 上枱嘅時候非常有儀式感,師傅將煙燻化成氣球,煙燻味從天而降散落三文魚上,真係好睇又好食
串燒🍢
師傅將 #虎蝦、#雞翼、#豚肉、#冬菇、#秋葵 放喺烤爐上烤熟,微焦嘅外層,拎食物味道更有層次感
火鍋Sabu Sabu
咁凍嘅天氣,有個熱辣辣嘅火鍋非常爽,肉味香濃嘅和牛肉片,配上嫩滑嘅豆腐同粉絲,暖在心
壽司🍣
每次見到師傅即場為我哋做手握壽司,都會睇到 #小秘書 目不轉睛,#拖羅、#深海池魚、#鯖魚 嘅魚肉都非常新鮮🤤 大大粒嘅 #帶子,一啖一口,口常滿足🤤 不得不提係佢哋嘅 #海膽軍艦,軟綿綿嘅海膽,加上獨特嘅海鮮氣味,好想再encore呀🤪
其實食到呢度菜已經有十成飽😅 不過見到師傅正在為隔籬枱整緊一個充滿東京特色嘅 #彩羽太卷,色彩繽紛之餘,材料仲好豐富,裡面有 #蛋黃醬油漬、#大拖羅、#小拖羅、#海膽,仲有 #白石青瓜,單係外型已經夠吸引🤩 為食嘅我哋當然忍唔住都要嚟一份🤪 師傅以純熟嘅手藝,將新鮮又色彩繽紛嘅材料,一行一行咁放喺壽司飯上,我哋成晚就好似睇緊表演一樣,非常精彩🍻 我哋照師傅嘅建議,將一大舊太卷一次過啪晒入口,食材嘅鮮味一次過湧晒出嚟… 正呀喂🤤🤤
魚湯🐟 非常鮮甜,充滿魚肉嘅香氣🤤 同一般餐廳比嘅麵豉湯,味道實在高質好多
嚟到最後,當然要嚟一個精美嘅甜品做總結啦😊 師傅用佢強勁嘅臂彎,配上只會喺卡通片上見到嘅傳統式刨冰機,為我哋炮製咗兩款 #雪花刨冰,綿綿嘅雪花冰上淋上 #綠茶紅豆白玉 同 #士多啤梨 醬料,甜在心嘅口感,最好為呢餐畫上完美句號🙏🏼
整體我都非常滿意餐廳嘅食物質素,員工嘅服務亦都非常貼心,我哋成晚同師傅有講有笑,仲學識咗唔少日本食材嘅知識。餐廳裝飾簡潔,環境清雅,係三五知己聚會嘅好地方🤩