2006-07-10 21 浏览
(8/7/06)男友鍾意黎呢間,咁又係既,價錢較合理,小菜又炒得好。今次又叫,欖菜肉鬆涼瓜,但好似細碟左&欖菜少左。花香檳骨,好橙味,係肥左DD。鮑汁炒山菌,鮑魚汁唔會預咩鮑魚味喇,墊底的炸金菇,炸過仍好有菇味,而且口感幾得意。上湯莧菜,"淋"度o岩o岩好。蒸東星斑(兩斤)蒸得好好,好大條o下,最尾食到你讓我讓。生果盤進步左,外觀靚左,種類多左(橙,蜜瓜,西瓜,木瓜)這晚無人擺婚宴,如果唔係就會噪雜D咯。
生果盤進步左,外觀靚左,種類多左(橙,蜜瓜,西瓜,木瓜)
這晚無人擺婚宴,如果唔係就會噪雜D咯。
2006-05-22 16 浏览
同媽媽行街行到累, 見呢度唔駛點等位就上左黎啦, 個場都好大好闊落, 個晚重有人擺酒添3個人叫左香橙肉排,豆豉雞煲,鮑汁炒什菌, 真係好快d食品就到啦, 可能趕住係酒席開之前煮晒散餐先啦, 正!!香橙肉排個賣相唔錯, 肉都好腍而且多肉, 無咩肥, 橙香十足又不太酸,豆豉雞煲的蒜同蔥就好多, 雞就不太多,但都有肉食的但就好油,有點令人反胃.....鮑汁炒什菌都不錯, portion大之餘不太油, 個味都好濃, gdservice的人很多, 反應快而且有禮貌, pricing適中,不錯不錯

2006-05-16 8 浏览
上星期五, 一行12人去farewell個同事, 星期四已訂好枱, 點知去到佢話我哋無訂, 仲屈我哋講錯日子, end up班同事等咗20分鐘. 12人逼埋張8-10位枱, 坐得辛苦時, 仲要追單喎, 你知啦, 食飯一個鐘, 等位20分鐘, 吹埋單, 食得好辛苦呀!
2006-01-09 0 浏览
尋晚又同左爸爸媽媽黎食飯。呢度都算係我同屋企人出街食飯o既飯堂。小菜算多款式,大致上都煮得幾好食!尋晚叫左四樣野:羊腩煲:不過不失,d羊略嫌太肥。配料有冬荀、冬菇、馬蹄、豆卜、薑,都幾入味四川炒蝦仁:酸酸地,少辣,鍾意食辣o既人應該覺得唔辣~不過幾好食!蒸魚(白瓜子):蒸到過左火,略油湯浸豆苗:冇乜驚喜,唔鍾意佢用金華火腿絲舖面糖水:我同爸爸食西米露、媽咪食蕃薯糖水。媽咪話佢果個ok,但西米露就唔得!d西米係一pat野咁,完全冇咬口,d糖水過甜!

尋晚叫左四樣野:
蒸魚(白瓜子):蒸到過左火,略油
湯浸豆苗:冇乜驚喜,唔鍾意佢用金華火腿絲舖面

2005-11-02 0 浏览
難得母親大人出巡,君臨尖沙咀,最好就係去飲茶.喱間酒樓食雁都有D特價點心,但其實點心味道一般,可能同一集團D料同來貨一樣,冇咩特別.反而額外叫個叉燒飯仲有睇頭,D叉燒肥瘦適中,仲熱熱地,肉質夠晒腍而且仲係白色o既,母親非常欣賞,想即時買D叉燒打走.
2005-10-23 2 浏览
(22/10/05)男友媽生日,本來去翠亨村,但full book,咪諗起來過不錯,就介紹他家人來個豐富的晚餐。這晚有擺左兩家喜宴,吃飯的範圍不太多。首先叫左個小吃鹵水豬腳仔,我試了一件,唔太識欣賞。當然大家覺得好味嘅。叫個六人套餐$688 & 再番兜上次食過的欖菜肉鬆涼瓜脆肉瓜。套餐例湯:三班魚,粉葛湯,味道好似屋企煲咁,飲唔出有味精,good呀。芥辣炸蝦球,個蝦如果調點味好d,因為芥辣味太輕手了,不過都是個幾特別的菜式。清蒸石班,斤四重,都好大條架,蒸得o岩o岩好。炸子雞,點左碟好味甜豉油,正呀。疆蔥炒蟹一隻,我只食左個蓋&一隻"舂",都ok冶味。最後是一大碟湯煮瑤柱白菜仔,很清啖的。再加半打壽包,都不是太甜。套餐的甜品,就是門口show晒出來的四式甜品,我地揀晒六款唔同的。香草慕思、芒果慕思、朱古力心太軟、法式燉蛋、芒果芝士蛋糕、一個裡面有合桃,芒果粒,一d好似椰絲,但又唔係椰絲的春卷,呢個麻麻。慕思整得好浮,預左;心太軟是大家最讚的;法式燉蛋,同芒果芝士蛋糕都好好味。淨叫一個甜品都$16-$25,而家咁食都幾抵。service又好,真係highly recommend呢間up-
這晚有擺左兩家喜宴,吃飯的範圍不太多。
service又好,真係highly recommend呢間up-grade版好彩呀!
2005-10-13 0 浏览
今日Lunch過o黎搵女友飲茶.原先諗住去稻香o既~但因為o係新港正門入o既關係見到呢間先.見佢好似仲有位咪是但坐低囉~兩個人叫o左5樣點心:粥,牛肉, XO醬煎腸粉, 鳳爪同埋糯米飯.鳳爪同腸粉唔得!前者個賣相唔得, 後者過辣.其他OK.侍應算有禮貌但都有落錯o野.一般o野.食完先知原來係好彩彩團o既.咁就好似失色o左D囉~
2005-10-06 7 浏览
同事結婚,設宴於此。這幾年親朋結婚都在酒店擺酒,全部都會分餸,好冇feel﹗同事在些擺酒,菜色不錯,最欣賞是蒸魚,大條但一點也不老﹗呢間酒樓唔分餸,加上全枱都熟絡,唔分餸真係開心好多﹗不過服務真係會差少少,叫極都唔加水﹗
同事結婚,設宴於此。
這幾年親朋結婚都在酒店擺酒,全部都會分餸,好冇feel﹗
同事在些擺酒,菜色不錯,最欣賞是蒸魚,大條但一點也不老﹗
2005-09-28 4 浏览
同一班波友飲茶,地點約了在這裡,原來在同一層內都有三間食肆,問搞手點解揀這一間,答案就是~平。這個集團都採用同一個模式,就是每大檯都有個folder,點心紙、菜單都夾在裡面,仲有原子筆一支,幾周到。呢度地方大,檯又夠多,我地十幾人坐一張大檯,一點也不迫。在座的,除了小朋友外,全部都是重量級人馬,所以拿住張點心紙,頭一轉係唔使諗,樣樣都要。點心普遍水準都不錯,起碼樣樣炸的都熱辣辣,包點都係,個糯米雞係最好味的,偏乾,有乾貝的香味,不錯。腸粉就普遍差了一點,太糊口了,連炒腸粉也糊糊的。魚腐就差了一點,腍腍的,也沒有魚味。飯麵方面,個清湯魚麵不錯,清清地,魚麵粗粗的,幾好。這裡也有西式甜品如疏乎厘、芝士蛋糕等,不過在中式酒樓吃這些,沒有興趣了。侍應招呼,是有好有唔好,部長招呼好,後生的就漫不經心,打個和。食左三十幾個點心,埋單六百幾,又幾便宜,都不失為同豬朋狗友飲茶的好地方,同家人的話,可以再找些好一點的。

(非会员)
2005-09-13 0 浏览
前排有朋自遠方來,諗住搵間唔錯的中菜館同佢洗塵。聽過朋友講新港中心彩雲軒唔錯,所以就一行十幾人上去試試。去到一坐底,侍應姐姐不停咁向我地推介貴價海鮮,奈何我地對海鮮的興趣不大,所以只係叫左個平價的套餐。當時侍應姐姐的面色都唔多好睇,不過無所謂啦,又唔洗望住佢食。食物未上,開左幾壼茶。其中一壼應該係普洱,點知一倒出黎就見到有一隻腳浮係上面。見到咁驚嚇的場面當然第一時間叫部長黎啦!點知過左五分鐘部長都未到,侍應姐姐話佢好忙、唔得閒。我地堅持一定要見部長,等候的期間,我地拎晒身上的手機、相機、PDA同隻小強的腳拍寫真。張相影得好好,連腳毛都影埋!再等左一陣,部長終於現身。佢拎左杯茶去研究,從杯茶入面拎左隻腳出黎,起勢咁掐爛佢,然後話:『杯茶無問題呀!如果你地覺得有問題,我幫你地換過D茶。』我地向部長表示唔敢再飲茶啦,佢竟然話:『咁我俾D滾水你地囉!』部長由始至終都唔承認果隻係蟑螂腳,亦表示過歉意,就連對唔住都無句。結果我地拉隊走人,行左過隔離的『儂』。

結果我地拉隊走人,行左過隔離的『儂』。
2005-09-05 1 浏览
記得數月前於周日到老尖攪簽証,之後跟朋友一行四人到這裹午膳,點心質素不俗,特别喜歡這裹的奶皇飽及XO醬炒腸粉,而炒粉麵亦都幾好,環境亦很舒適,座位不會太,因為是午市繁忙時閒間,沒有特價品,所以價錢也不算低,總括而言都算OK!
2005-07-17 1 浏览
(16/7/05)男友想吃小菜晚飯, 本想去稻香, 唔明點解稻香成日要等位, 所以放棄了。轉個角, 哩間都ok。本菜牌以外, 有張小菜介紹, 全部都好吸引。酸薑皮蛋, 係流心皮蛋嚟架! 琵琶豆腐, 好味, 不過豆腐多過魚肉。欖菜肉鬆涼瓜, 哩個咸左DD, 但都好得呀! 除左涼瓜粒外, 仲有脆肉瓜粒添啊!仲有叫左個蒜香豆鼓釀青椒。有四件, 其中一件辣得要緊啊! 因為哩種係長身幼幼的會辣d嘅。每台都會送水果(西瓜&木瓜)。值得一讚嘅係, 佢上個生個來時, 會鋪張餐巾再放碟水果, 跟住會換埋杯茶, 服細心又務一流呀!
2005-06-13 1 浏览
前兩晚一行十幾人同親戚食飯洗塵,叫成食. 整體上算係ok,可能始終成日食廣東菜,所以唔覺得有咩特別^_^
2005-05-31 4 浏览
一行四人黎飲茶, 試左幾款點心.煎腸粉係幾層粉皮黐埋一齊咁, 煎左唔知幾耐, 表面好韌, 而且勁多油.蘿蔔絲酥餅個餡幾好, 但外層又腍又散, 同「酥餅」二字拉唔上關係.南乳粗齋同琵琶豆腐都好油膩, 八寶飯又乾又硬又無味, 白菜餃、叉燒酥、奶皇包呢幾樣叫ok. 至好味係椰皇燉雪蛤, 雖然得果兩粒雪蛤膏, 但味道清香. 最唔掂既係, 大部分點心都係唔熱既.星期日中午呢度都唔駛等位, 頗多吉檯, 其實已間接反映左佢既水準.
一行四人黎飲茶, 試左幾款點心.
至好味係椰皇燉雪蛤, 雖然得果兩粒雪蛤膏, 但味道清香.
最唔掂既係, 大部分點心都係唔熱既.
前言:據老爸所言,此店的特價點心轉了款式。週日早上,冒著寒流,跟老爹兩個人去吃「港式點心」。食物和評語:兩個人,點了四個點心、一個腸粉、一個甜品。十一點九前,免茶錢。加一後,兩位共$58。 1. 羅漢上素餃($8;皮厚如潮州粉果,餡料下了相當豬油,有點噁心!)、嫩滑蘿蔔糕($8;實為原個蒸迷你蘿蔔糕,相當嫩滑,唯蘿蔔料過少,粘米粒醬佔了八成!) 2. 豬皮蘿蔔($8;豬皮有毛,狀甚恐怖!蘿蔔切成迷你小粒,邊食邊駡!)、雜豆雞粒腸粉($10;餡料太少,如嚼塗上豬油的齋腸粉!)、養生粟米粥配油條薄片($8;兩飯碗份量的粥,只有四罐頭磨菇和少於十粒的玉米粒,料少得過分!) 3. 雪蛤燉椰皇($10;穩穩陣陣的食品,水準保持到,但份量少了兩成!) 4. 菊普濃茶(免茶;好香菊花味!)註: a. 整體上,一次比一次差! b. 大部份食物的賣相有待改善,如欖仁馬拉糕! c. 人手嚴重不足。
4. 菊普濃茶(免茶;好香菊花味!)
註:
a. 整體上,一次比一次差!
b. 大部份食物的賣相有待改善,如欖仁馬拉糕!
c. 人手嚴重不足。