2009-08-05 26 浏览
星期六放工去飲下午茶,近近地去尖沙咀彩雲軒,都幾多人,等成三個字先有位。叫了幾款常吃的點心,還有叫了炒蜆同炒蟶子,炒蜆有大牌檔味道,蜆都大隻,沒什麼沙,而蟶子味道鮮甜,20蚊6隻算扺食。點心方面,燒賣大大粒,蝦肉佔左粒燒賣成一半,奶皇飽流沙流到出呢,叉燒飽都係用大大粒叉燒,唔係叉燒碎,值得推介係魷魚鬚,我係記得好細個樓下間茶樓有魷魚鬚食,去親飲茶都叫,不過有時凍左就好淋,今次叫呢碟真係又爽身又係即炸起,咬起呢而且仲好煙韌!仲有叫左碟叉燒腸,腸粉就好滑,但叉燒份量就唔算好多。食完點心,一人一個椰皇燉雪蛤,又香又甜又滑,9蚊一個真係好抵。

仲有叫左碟叉燒腸,腸粉就好滑,但叉燒份量就唔算好多。

2009-08-01
  • 椰皇燉雪蛤
  • 奶皇飽
呢排公司趕project, 今日終於都埋尾, 日日都食外賣, 同事們決定今日lunch要食餐好好地既祭下個五臟廟.早排經過地鐵站口, 收到彩雲軒既特價傳單, 就決定去彩雲軒嘆個下午茶.可能真係特價既關係, 今日比平日係多左d人. 差唔多3點先到, 都仲係全場爆滿.我地各自點左自己既最愛:我 - 炸魷魚鬚 : 喜歡佢大條得黎唔UN, 而且d粉漿好脆口. 不過唔中意多粉漿既人未必會like.同事A - 海蜇拼千層爽 : 同事A主要係為左d海蜇, 但意外發現千層爽的口感都不錯. 雖然食極都唔知咩係千層爽 (我話係豬耳黎囉~), 但爽爽脆脆, 好香麻油味, 做前菜係唔錯既~同事B - 主攻特價海鮮. lunch都食海鮮, 真夠串! 但彩雲軒d海鮮係堅好味. 我地叫左個特價炒蜆同蟶子, 每碟都係十幾廿蚊, 新鮮又入味, 絕對無搵d死野晏晝賣. 一碟蜆有20隻左右, 蟶子有半打, 個個都話抵又正. 跟手忍唔住又叫多碟蟶子. 最開心係可以小食多滋味嘛, 過下癮都唔錯.同事C - 叉燒包. 無野好講, 同事C係包怪, 次次都叫流沙包, 今次就話明明係為左$4一籠叉燒包而黎, 無理由唔叫, 所以我地就
我地各自點左自己既最愛:

同事B - 主攻特價海鮮. lunch都食海鮮, 真夠串!

同事C - 叉燒包. 無野好講, 同事C係包怪, 次次都叫流沙包, 今次就話明明係為左$4一籠叉燒包而黎, 無理由唔叫, 所以我地就 『改行』一嚐呢到既叉燒包喇~
彩雲軒既叉燒包都幾軟身, 叉燒夠蜜味又唔多肥肉, i like it!

之後再叫左個炒麪, 同一定唔少得既燉椰皇做甜品~

p.s. 椰皇真係好好賣, 想食的話一坐低就要叫侍應生hold定先喇!
我至愛既椰皇~~~ 夏天要食凍的!!!
魷魚鬚大比拼
叉燒包$4/籠!! 有無搞錯!!
2009-08-05
我至愛既椰皇~~~ 夏天要食凍的!!!
魷魚鬚大比拼
叉燒包$4/籠!! 有無搞錯!!
2009-07-29 2 浏览
上次同媽媽黎呢到飲茶發覺佢D點心唔錯 特別係餃類物體蝦餃唔錯 仲有粉果都好食'佢塊皮唔太厚! 入面材料又多~ 食落好有口感呢!另外叫左個少飯 瑤柱旦白炒得好好 一粒粒飯 亦都好香口 =D!
上次同媽媽黎呢到飲茶
發覺佢D點心唔錯
特別係餃類物體

蝦餃唔錯 仲有粉果都好食'

佢塊皮唔太厚! 入面材料又多~ 食落好有口感呢!
另外叫左個少飯 瑤柱旦白
炒得好好 一粒粒飯 亦都好香口 =D!
2009-07-29 4 浏览
第四篇食評:彩雲軒很喜歡一班朋友的飯局,總之就是無無聊聊的也來吹水一番,這次被選中的是尖沙咀港威的彩雲軒。一行12人,點了1688的海鮮宴套餐。陳皮蒸日本鮮鮑瑤柱白玉海皇羹XO醬炒蘭花蚌海鮮石榴果芥末明蝦球大海斑兩味 - 燒汁頭腩+翡翠炒斑球脆皮醬燒雞福建年糕蟹煲環球鮮果盤又來寫一下最有印象的菜式:陳皮蒸日本鮮鮑:恰到好處的蒸鮑,至少吃起來不是像吃橡皮膠般完全咬不下。放陳皮去蒸是家父同樣會用上的做法,所以對此沒有異議囉!瑤柱白玉海皇羹:用料足,羹也真是杰身的,必定合格之作!芥末明蝦球:這個好吃度有五顆星!因為是用芥末+Cream做的醬汁,那個芥末不是太攻鼻,吃起來也很刺激(笑),是個人最愛的一道菜!翡翠炒班球:班球炒得很乾身,不太油,而且肉很鮮嫩,火候應該控制得很好吧。脆皮醬燒雞:每次吃雞我必定很怕吃「肥雞」,那些肥油令人受不了。這雞的肥油也是薄薄一層,皮是脆的,口感良好。福建年糕蟹煲:大塊年糕再加大隻蟹的一個煲,因為不大喜歡吃蟹所以大多數只吃年糕。年糕煙煙韌韌的,好有趣。菜式不俗,還是有大集團的水準吧。至於版友們說的服務態度問題都沒有遇上,還幫我們一班朋友拍照留念,亦為是次飯局劃上一
第四篇食評:彩雲軒

一行12人,點了1688的海鮮宴套餐。

陳皮蒸日本鮮鮑
脆皮醬燒雞
福建年糕蟹煲
環球鮮果盤

又來寫一下最有印象的菜式:

瑤柱白玉海皇羹:用料足,羹也真是杰身的,必定合格之作!

菜式不俗,還是有大集團的水準吧。至於版友們說的服務態度問題都沒有遇上,還幫我們一班朋友拍照留念,亦為是次飯局劃上一個完美的句號。
  • 瑤柱白玉海皇羹
  • 芥末明蝦球
2009-07-27 1 浏览
o岩o岩o既星期五,本身諗住去鼎泰豐食我最鐘意食o既小籠包,但係七點幾去到都已經勁多人等位............由於成班人又肚餓又攰,唯有去隔離彩雲軒攞埋飛睇下邊度快o的,就食邊度啦,點知真係彩雲軒有位先我地一行八個人,每人點左一樣野~特別推介o既有以下幾樣~帶子賽螃蟹 - 不得不讚自己有品味,呢個餸係我揀o架~個個都話正,o的帶子粒有o趙口,而且仲好新鮮添~而o的蛋白就整得好滑好香,有o的男o既仲特登叫碗白飯o黎送呢味餸瑤柱蛋白炒飯 - 望落都幾多瑤柱,而且個飯炒得好香又唔多油,好乾身,正,最怕出面o的炒飯炒到勁多油,呢度炒得好好~燒味拼盤 - 完全滿足晒鐘意食燒味o既朋友門,燒肉皮好脆,又唔會好肥,义燒,油鷄,燒鴨等,各樣味道都唔錯鳳梨咕嚕雞球 - 又係我呢個鐘意食酸甜野o既人o既favourite,酸甜度o岩o岩好,唔會偏向一邊,鷄球食落去熱辣辣又好嫩滑,真係正,o的菠蘿仲要係新鮮菠蘿o黎o架~翡翠炒桂花蚌 - o的桂花蚌好新鮮好爽甜,炒o既火喉o岩o岩好,一o的都炒老晒o的桂花蚌~師傳好野!!!我地八個人食完都覺得呢度o的野都幾好食,大家都覺得咁o岩撞左入o黎食,都真係幾好彩
我地一行八個人,每人點左一樣野~特別推介o既有以下幾樣~

我地八個人食完都覺得呢度o的野都幾好食,大家都覺得咁o岩撞左入o黎食,都真係幾好彩~食完大家都好滿足~而且尖沙咀o黎講,呢度價錢真係一o的都唔貴,係尖咀食飯好選擇~
2009-07-24
  • 帶子賽螃蟹,鳳梨咕嚕雞球
2009-07-12 10 浏览
我既生日,與一班朋友到此同我攪生日飯牛油龍蝦,不錯好新鮮,充滿牛油香,肉質爽口彈牙啖啖肉,廿蚊一兩食得過蒸石斑條魚蒸得火侯剛好魚肉很滑, 非常好味,超級新鮮廿四蚊一兩都食得過北菇炆鴨掌煲,大大隻的鴨掌炆得夠冧身,肉已炆到唔黐骨,冬菇夠大隻份量充足,味道很不錯原盅雞燉翅:-翅分量多, 湯底味道一般瑤柱蛋白飯,炒得好乾身,不會太油,飯粒幾爽最後食埋甜品叫左綠豆沙起沙又有臭草味佢D料十分新鮮,樣樣都好有水準﹐味道一流﹐環境格局沒傳統中菜館般金碧輝煌.總算企理成晚都係得果4,5檯客,夠晒清靜.服務又好6個人每人兩百零蚊, 在尖沙咀區也可接受.食到好飽又傾到好開心
我既生日,與一班朋友到此同我攪生日飯
原盅雞燉翅:-翅分量多, 湯底味道一般
瑤柱蛋白飯,炒得好乾身,不會太油,飯粒幾爽
最後食埋甜品叫左綠豆沙起沙又有臭草味
佢D料十分新鮮,樣樣都好有水準﹐味道一流﹐
環境格局沒傳統中菜館般金碧輝煌.總算企理
成晚都係得果4,5檯客,夠晒清靜.服務又好

2009-07-09 10 浏览
上星期同屋企人去飲茶,因為本人係"餃怪", 所以次次都叫好多餃。今次偶爾去彩雲軒,估唔到d餃好好味。蝦餃皮薄,唔痴牙,隻蝦好爽口彈牙,即係新鮮啦!莧菜餃都係,個皮好食,基本上個餃都唔會差得去邊。好多酒樓整餃整到水溜溜,好似想溶咁,呢個餃口感就不錯喇~莧菜蓉唔會一"pat" "pat".推介---> 欖菜四季豆餃四季豆脆脆地, 四季惹味. 你呢到至有, 值得一試呢~另外推介一試的是炸魷魚鬚. 呢種小食已經好多酒樓無做, 就算有, 好食既都唔多. 唔係炸到黑忟忟, 就係條鬚老到咬唔斷.呢到以魷魚鬚係鬆化的, 而且粗身得黎唔"un", 好好好好好食.只不過.... 係貴左d喇. 始終都係一分錢一分貨...
上星期同屋企人去飲茶,
因為本人係"餃怪", 所以次次都叫好多餃。
今次偶爾去彩雲軒,估唔到d餃好好味。

蝦餃
皮薄,唔痴牙,隻蝦好爽口彈牙,即係新鮮啦!

莧菜餃

推介---> 欖菜四季豆餃
四季豆脆脆地, 四季惹味. 你呢到至有, 值得一試呢~

另外推介一試的是炸魷魚鬚.
只不過.... 係貴左d喇. 始終都係一分錢一分貨...
2009-07-04
  • 炸魷魚鬚
  • 欖菜四季豆餃
2009-07-02 41 浏览
今日為一個即將離職的同事搞歡送飯局,最初有想過任食日本放題、打邊爐等,但由於七一假期前夕,很多食肆已全滿,最後成功在彩雲軒訂檯,十三人包房熱鬧一番。彩雲軒,不用多介紹的酒樓格局。但今次我們包房全包宴,兼送兩檯麻雀耍樂,不怕嘈吵得打擾別人! 我們點的是「紅日全包宴」,連酒水每席 $2,688。先說食物,此席為一般飲宴菜式,不計果盤共有十二道菜。鴻運乳豬拼盤:有乳豬、燒鵝、油雞、叉燒及海蜇。主菜乳豬皮脆肉嫩,其他燒味亦有質素。 富貴蘭花蚌蝦仁:桂花蚌及蝦均爽口彈牙,份量亦充足,不錯。 多子瑤柱脯:多子即蒜子,配合整粒瑤柱以蠔汁扣,略嫌油太多,但味道卻很好。金絲海龍丸:即炸蝦丸,外面以「疑似」芋絲包著,香脆卻不膩,配以甜酸醬,一流。 紅燒雞絲翅:味道及黏稠度剛好,但不見雞絲,只有肉絲。 鮑汁花菰扣刺參:花菰及刺參令全碟菜為清一黑色,賣相一般,但味道不錯,刺參非常「滑溜」,很考大家筷子功力! 清蒸游水大海斑:略嫌稍稍過火,魚肉不夠嫩滑。 一品醬燒雞:雞不太肥,皮燒得香脆,但雞肉卻很嫩滑。 瑤柱蛋白炒飯:炒飯不太油,味道也很好。 秀珍菰燜伊麵:小弟沒有吃伊麵,但炒得夠乾身,相信也不錯。 美點

我們點的是「紅日全包宴」,連酒水每席 $2,688。

先說食物,此席為一般飲宴菜式,不計果盤共有十二道菜。

富貴蘭花蚌蝦仁:桂花蚌及蝦均爽口彈牙,份量亦充足,不錯。

紅燒雞絲翅:味道及黏稠度剛好,但不見雞絲,只有肉絲。

清蒸游水大海斑:略嫌稍稍過火,魚肉不夠嫩滑。

一品醬燒雞:雞不太肥,皮燒得香脆,但雞肉卻很嫩滑。

瑤柱蛋白炒飯:炒飯不太油,味道也很好。

秀珍菰燜伊麵:小弟沒有吃伊麵,但炒得夠乾身,相信也不錯。

美點雙輝:可選壽包或美點雙輝,主角選了後者。小弟不好甜品,但同事說不錯。

甜甜蜜蜜露:為薑汁黑芝麻湯丸,芝麻湯丸夠甜,但薑汁更甜哩!

環球鮮果拼盤:新鮮菠蘿、西瓜及哈密瓜。「環球鮮果」?綽頭吧。

平日我們較喜歡自選菜式,很少點套餐式全包宴,但今次卻有驚喜哩。整體食物質素及味道也很好。加上侍應小姐非常殷勤,由雀局到飯局,飲品到食品均能提供水準以上的服務,值得一讚!

鴻運乳豬拼盤
金絲海龍丸
一品醬燒雞
瑤柱蛋白炒飯
2009-06-21 1 浏览
Rarely go for chinese food, unless its a gathering, so not much to comment, ordered the usual roast pork, roast duck, etc.The only thing I liked here was the egg white dish, a shanghai imitaiton of crab, very smooth and tasty, very good to have it with rice.Also ordered the dungbor pork which was on promotion, it was a tiny portion served in a cute bowl. Frankly I dont know why the chinese eat that, plain fat to me. Infact a large piece of fat.The cumin beef skewers were ok, but the beef had too

The cumin beef skewers were ok, but the beef had too much fat in it, I would have preferred lean beef on skewers.
The roast pork was ok, the skin was crunchy, and the meat was lean.
2009-06-11 12 浏览
同2個女人來了這間茶樓吃下午茶。我o係呢度只係想推介一樣野。就係雪蛤燉椰皇!又香,又滑,夠甜,好好味!仲要只係9蚊姐...呢個價錢平過許留山>2倍...亦都好味過許留山>2倍...下次,識食啦!
同2個女人來了這間茶樓吃下午茶。
我o係呢度只係想推介一樣野。
就係雪蛤燉椰皇!
又香,又滑,夠甜,好好味!
仲要只係9蚊姐...
呢個價錢平過許留山>2倍...
亦都好味過許留山>2倍...
下次,識食啦!
又抵食又好食...雪蛤少d姐!
2009-06-11
又抵食又好食...雪蛤少d姐!
  • 雪蛤燉椰皇 9蚊咋
2009-05-23 6 浏览
食晚飯想搵間房坐﹐咁岩又有張COUPON 送沙律蝦﹐所以去彩雲軒 。MIN $4000 可BOOK 房﹐15個人去﹐FAIR ENOUGH 細路仔多﹐叫咗個$3888套餐就夠最記得。。。乳豬去肥﹐夠脆﹐GOOD鮑魚原隻上﹐夠SOFT又好味條班蒸得剛好﹐GOOD碗內D翅夠多 UP TO STANDARD炸紙雞有鷄味壽包個皮都幾厚﹐得本個蛋黃﹐但夠軟熟包既汽水只有可樂&雪碧(定7UP?? 唔記得忝)揀BEYOND MY EXPECTATION﹐會再去
細路仔多﹐叫咗個$3888套餐就夠

2009-05-09
庆祝纪念
母亲节
2009-05-03
一大班人, 36大7小 (1 名5歲; 2 名2歲, 識行嘅; 3名手抱, 嬰兒) 到彩雲軒飲茶兼開會 (小學新學年, 我們同一校巴站的家長互相認識會) 除我以外全員日本人.訂枱時請彩雲軒安排 4 圍大枱, 接電話的小姐有禮貌, 又懂得前一天打電話給我確認訂枱. GOOD!這天的點心款式比較少, 之前我們大讚的 "自由選料" 粥品沒有了, 蝦餃味精重了;燒賣內的猪肉切粗粒本意是好, 但肥肉切得太大粒, 油膩得有點可怕;蘿蔔糕味精較重;义燒飽OK;海龍皇腸粉蝦少了 (5隻) 又不太新鮮 (上次有7隻蝦&新鮮好味! 我上次分了7份人人有份, 所以記得)薑汁湯圓, 湯唔夠熱, 湯圓淋, 甜度OK其他? 算了 NO commemt la埋單, 8個人+ 1 個2歲小朋友, (我坐嗰枱) $400幾蚊 .... 我從來唔check 單ga, 不過我 "立" 到茶錢每位 $7. ...我記得 11點前埋單, 每位是 $3 的, waiter 說搞錯了, 他去改單. 這時另外3張枱已埋單了, 我 check 下佢哋D 單, 全部收了 $7 / 位 茶錢....要求 waite
蝦餃味精重了;
蘿蔔糕味精較重;
义燒飽OK;
薑汁湯圓, 湯唔夠熱, 湯圓淋, 甜度OK
其他? 算了 NO commemt la
埋單, 8個人+ 1 個2歲小朋友, (我坐嗰枱) $400幾蚊 .... 我從來唔check 單ga, 不過我 "立" 到茶錢每位 $7. ...我記得 11點前埋單, 每位是 $3 的, waiter 說搞錯了, 他去改單. 這時另外3張枱已埋單了, 我 check 下佢哋D 單, 全部收了 $7 / 位 茶錢....要求 waiter 搞清楚, .....搞了很久仍未弄好, 大家都趕時間啊 ! 我親自到收銀處去......發現:
1) 每位多收$4茶錢 (我的一枱付款前發現改了單)
2) 我坐的一枱連2 歲小孩是 9 人, 但收10 人茶錢
3) 其餘 3 枱 全部收 12 位茶錢 ( 只有一枱連小孩有12人)
部長見我在收銀處十分不禮貌地問我想點? 為什麼咁麻煩 ? 我請他確認人數, 他說他只是數杯....怪不得, 我坐的一枱多了兩套杯, 請人收也沒收.....
最後除了三位手抱嬰兒不用付茶錢外, 全數付茶錢, ok 無問題! 不過, 彩雲軒仍然多收了我們$124茶錢!
唉! 彩雲軒 さよなら !

2009-04-24
2009-03-31
好耐未試過飲茶飲到嗌救命個蛋散真係 唉白色嘅蛋散真係第一次見又唔碎 紙皮呀一 D 蛋味都無 剩係食倒糖漿味D 糖漿好似咳藥水呀其他野都麻麻地無野值得推介呀!!!
好耐未試過飲茶飲到嗌救命
個蛋散真係 唉
白色嘅蛋散真係第一次見
又唔碎 紙皮呀
一 D 蛋味都無 剩係食倒糖漿味
D 糖漿好似咳藥水呀

其他野都麻麻地
無野值得推介呀!!!
2009-03-29
2009-03-14 3 浏览
又係farewell, 朋友一家調派新加坡, 今日大家的仔女都放早 (11:30!) 所以要搵九時營業的茶樓. 搵咗好耐先搵到彩雲軒fit晒我哋13個師奶嘅要求 趕接仔女.我們一行13人1 加1 位2歲小朋友9時已到.....剛剛開門因為人多點了大部份的點心 (日本人不吃的內臟除外)粥原來不錯, 我以為不嘢無好添加值$48一碟嘅海龍皇腸粉, 好長啊! 熱辣辣, d 蝦無用soda腌, 有蝦味ok喎, 不過太貴啦啦!炸腐皮捲, 太多油嘞, no good 呀其他大點小點都幾好味, 尤其埋單一睇, 好平呀, 仲想點呢?甜品係日本師奶嘅至愛, 無可能食飽唔食芒果布丁係大熱 -- 8 杯楊枝甘露本來都hit嘅, 不過彩雲軒只有jelly狀嘅, 只有一位師奶 order, 原來有3小個, 都幾精緻ga, 有d 師奶後悔無點添!我和另外2位師奶點了蓮子杏仁茶 有一位師奶點薑茶湯丸 (有5粒黑芝麻湯丸, 早知我都點啦!) 不過等咗好耐呀! 一致好評呀! 下次飲早茶 (九點至開) 會來彩雲軒lor係嘞, service 方面, waiter, waiterss, 無笑容, 不過舉手就到 好好ga
因為人多點了大部份的點心 (日本人不吃的內臟除外)

粥原來不錯, 我以為不嘢無好添加

值$48一碟嘅
炸腐皮捲, 太多油嘞, no good 呀

甜品係日本師奶嘅至愛, 無可能食飽唔食

芒果布丁係大熱 -- 8 杯
我和另外2位師奶點了蓮子杏仁茶
一致好評呀! 下次飲早茶 (九點至開) 會來彩雲軒lor

係嘞, service 方面, waiter, waiterss, 無笑容, 不過舉手就到 好好ga la.

2009-03-13
$52 (早餐)
吾友工作關係,只能夠在港逗留三十小時。本想帶她到鼎泰豐吃小籠包,竟然沒有開門做生意。餓得發瘋,唯有往隔離的彩雲軒找吃,不用等位,即吃。以這樣的平價錢,要求不應太高,在這個準則來看,點心做得尚算精緻。點了炸蜜瓜,燒賣,粉果,餃子,蝦春卷,叉燒酥,叉燒腸,山竹牛肉。服務態度尚算合格,可惜有如其他食評所言,有漏單的情況出現。結帳一百八十,每人才四十五塊。在尖沙咀來說,確是便宜。不過應該不會下次。

服務態度尚算合格,可惜有如其他食評所言,有漏單的情況出現。
結帳一百八十,每人才四十五塊。在尖沙咀來說,確是便宜。

不過應該不會下次。