2023-08-30 114 浏览
💯招牌牛奶冰 $68▪️好綿既冰,入口即溶既牛奶,下面既仙草同紅豆既口感好好~成件事係滑綿既感覺🔸豆花系列一(芋泥、芋圓、小丸子)$45▪️都唔錯,如果再凍d 更好~但牛奶冰實在太傑出,光芒蓋過哂佢🤣🔹逢星期二休息, 平日開14:00/15:00開到凌晨1:00🔹每人最低消費1 份甜品/飲品#hongkong #hongkongblogger #foodblogger #ice #saiyingpun #secondstreet #香港 #香港美食 #冰 #刨冰 #第二街 #西營盤美食 #西營盤 #芋泥 #芋圓

💯招牌牛奶冰 $68

🔸豆花系列一(芋泥、芋圓、小丸子)$45

🔹每人最低消費1 份甜品/飲品

• 招牌牛奶冰
2023-08-18 111 浏览
✨很想 · 一起吃冰📍西環第二街128號海昇大廈第二座地下A號舖#2tummies_西營盤 #2tummies_刨冰最近,我哋食開嘅刨冰店多咗好人,下下都要排半個鐘以上、熱到出晒汗先排到🥲所以,今日我哋決定試吓其他刨冰店,發掘多啲夏日消暑好去處😋🍽️招牌牛奶冰(二人套餐) $108 +$20 D24榴槤蓉尼度嘅堂食,設最低消費:每人一份甜品/飲品。所以我哋叫咗個二人套餐🙆🏻‍♂️套餐同單獨叫,分別在於多咗芋圓同珍珠。自問大食又食得快嘅你哋,可以考慮叫兩款非餐刨冰,試吓唔同味😝牛奶冰非常蓬鬆,質感同Shari Shari嘅好相似🥰牛奶味好香好濃郁,食到底都依然好有味👍🏻芝士奶蓋好綿密,有奶香又有芝士嘅鹹味,完全俘虜咗小肚腩🙈💕刨冰底部係仙草同紅豆,加埋芋圓、珍珠,刨冰溶咗可以配埋一齊食😋D24榴槤係雪到硬晒咁呈上,食落質感有啲沙沙地,方便加埋刨冰一齊食☺️雖然我哋都ok榴槤,但佢嘅味道真係太霸道了,會搶晒牛奶嘅味😣下次會想試吓其他配料😋味道😋 8/10性價比💰 6.5/10環境🔎 7.5/10服務🫶🏻 7/10打卡指數📸 8/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10#hkfoodie #hkf
✨很想 · 一起吃冰

環境🔎 7.5/10
服務🫶🏻 7/10
打卡指數📸 8/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 7/10

#hkfoodie #hkfood #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodporn #hkfoodieblogger #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #hkfoodielife #hkfoodbloggers #香港美食 #西營盤美食 #刨冰

2023-08-12 475 浏览
誠然是衝着店名而來。「很想.一起吃冰」,暖暖的台風感覺,霖迪也最愛吃冰。仍在試業階級,遇上是一種緣份。招牌牛奶刨冰($75)近來流行的台式刨冰,造型是樸實古早風格。面層焦糖脆不黏牙,可憎牛奶冰奶香輕淡,還好粉雪質感不會膩。底層的紅豆大粒軟糯,燒仙草味淡,勝在水潤滑溜,還不錯但沒有很特別。伴食的佐料比較有驚喜,珍珠煙韌新鮮,芋圓亦然。故此沒有顏值偏執的話,選傳統甜品會更穩陣,如要以刨冰做主角,仍需更加努力。最後是燈光調度問題,太敞亮的光線,跟店風不搭調吧!
招牌牛奶刨冰($75)
招牌牛奶刨冰($75)
伴食的佐料比較有驚喜,珍珠煙韌新鮮,芋圓亦然。
2023-06-14
2023-08-12 84 浏览
新開呢間甜品主打日式刨冰同芋圓,上網見到其他人打卡幾靚加上好耐冇食所以專程黎試下。甜品店下午6點開到凌晨1點,食完晚飯消化完慢慢去都仲得。點咗一個招牌牛奶冰同日式焙茶冰二人套餐,兩個刨冰賣相都十分滿意,套餐送二人份量芋圓同黑珍珠。配料芋圓同黑珍珠都唔夠味,一定要搭配刨冰。招牌牛奶冰頂頂有個焦糖餅乾,食落有少少苦。刨冰牛奶味好重,刨冰綿得黎唔會太碎。日式焙茶冰相對甜咗少少,不過對於鐘意食甜嘅我啱啱好,唔鐘意太甜嘅朋友可能牛奶冰會啱口味d。

2023-08-04
$100 (其他)
2023-08-09 56 浏览
賣相100分,好靚呀!店面唔大,員工好少,但服務都好好。近門口果張台最靚,其他位置就一般甜品店日式櫻花冰$88櫻花冰略為甜左d, 個櫻花味都少少怪,底係紅豆同豆花,豆花幾好唔甜,mix 埋過甜既冰就岩岩好!可惜係紅豆唔夠淋...如果日式焙茶冰 $78焙茶既又苦左啲但鐘意濃茶味既,焙茶呢一款會好岩呢款個底係紅豆同仙草,仙草又滑又Q 其他冰面既配料不過不失,坦白講打卡實用性大過味道🤣呢間店有最低一人一項消費。
賣相100分,好靚呀!
店面唔大,員工好少,但服務都好好。
近門口果張台最靚,其他位置就一般甜品

日式櫻花冰$88

日式焙茶冰 $78
焙茶既又苦左啲
但鐘意濃茶味既,焙茶呢一款會好岩
呢款個底係紅豆同仙草,仙草又滑又Q

其他冰面既配料不過不失,坦白講打卡實用性大過味道🤣

呢間店有最低一人一項消費。
2023-08-06 71 浏览
天時暑熱緊係要去食冰😋上次特登黎竟然冇開~ 今次醒喇...打左電話睇下有冇開先行上去! 1. 日式焙茶冰 $78 內有紅豆及仙草 冰嘅質感軟綿,奶味偏重,而且用紅豆及仙草墊底,充滿台灣風味~ 2. 桃膠薏米芋圓仙草 $45將4款唔同口感擺埋一齊,特別係薏米,食到個口好攰😂配上桂花糖,令味道增添桂花味。
天時暑熱緊係要去食冰😋
上次特登黎竟然冇開~
今次醒喇...打左電話睇下有冇開先行上去!

1. 日式焙茶冰 $78
內有紅豆及仙草

2. 桃膠薏米芋圓仙草 $45
將4款唔同口感擺埋一齊,特別係薏米,食到個口好攰😂
配上桂花糖,令味道增添桂花味。

2023-07-29 130 浏览
店名: 很想 · 一起吃冰地址: 西環第二街128號海昇大廈第二座地下A號舖西營盤站B2出口,行5分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 3/5西環最近都開左間食冰嘅舖頭,啲相望落都幾靚🧐最近係附近食完dinner,發現都唔算太遠,就去試一下🧐招牌牛奶冰❤️❤️$108牛奶味🥛算重,但食落偏甜,食到後面好想飲水,上面個舊焦糖脆脆燒到過左火,食落勁苦😢芋圓同珍珠質素正常,都煙韌好咬,但整體黎講,都係麻麻地😕日式焙茶冰❤️❤️❤️❤️$78相對之下焙茶冰好啲,食落有茶味,但又唔會過甜,冰都算幼細,早知應該呢個叫2人份🙈日式櫻花冰❤️❤️$128櫻花🌸嘅味都係怪怪地,有陣藥水味,但唔算太甜嘅,個水玄信餅都幾好食,個質地比較近啫喱嘅質地😳仙草四 桃膠芋圓薏米配桂花糖❤️❤️$45食落每款味道都正常,但唔知點解夾埋有種怪怪地的味道,講唔出的怪😔豆花五 鮮芒果芋圓小丸子配花奶❤️❤️❤️❤️$55豆花嘅豆味好濃,芒果🥭都算新鮮,幾甜,加上芋圓同小丸子呢啲好好咬嘅嘢食,好夾😗
店名: 很想 · 一起吃冰

日式櫻花冰❤️❤️

仙草四 桃膠芋圓薏米配桂花糖❤️❤️

豆花五 鮮芒果芋圓小丸子配花奶❤️❤️❤️❤️

2023-07-26 58 浏览
一直都好想試呢間店嘅刨冰果然無令我失望呀佢啲冰嘅質感同sharishari唔同實在啲但又有啲綿綿冰嘅感覺雖然同sharishari唔同但都一樣係值得推介🤩🤩🤩下次除咗冰要試埋佢其他糖水先得😉😉😉💛招牌牛奶冰(內有紅豆、仙草)🥛❄️個樣好雪白好靚,我地仲加左芋圓呢個牛奶冰不得了鍾意飲牛奶嘅朋友一定要試👍🏻👍🏻👍🏻佢係每一啖冰都有濃濃嘅牛奶味同埋啲冰唔係咁易溶唔會食食下變晒水淡味左而且呢到嘅冰係會有餡喺個底到食到下面就可以一啖過有紅豆、仙草、刨冰味道非常之夾同好味🤤🤤🤤而芋圓質感亦好好仲食得出紫薯、芋頭、番薯三種味道💛日式焙茶冰(內有紅豆、仙草)🍵❄️焙茶冰係有三色丸子喺上面,煙煙韌韌幾好味而啲冰又係有滿滿嘅焙茶味每一啖味道都好濃郁😚😚😚鍾意焙茶嘅朋友又一定要試同樣亦有好多紅豆、仙草喺底,非常豐富
一直都好想試呢間店嘅刨冰
果然無令我失望呀
佢啲冰嘅質感同sharishari唔同
實在啲但又有啲綿綿冰嘅感覺
雖然同sharishari唔同
但都一樣係值得推介🤩🤩🤩
下次除咗冰要試埋佢其他糖水先得😉😉😉

💛招牌牛奶冰(內有紅豆、仙草)🥛❄️
個樣好雪白好靚,我地仲加左芋圓
呢個牛奶冰不得了
鍾意飲牛奶嘅朋友一定要試👍🏻👍🏻👍🏻
佢係每一啖冰都有濃濃嘅牛奶味
同埋啲冰唔係咁易溶
唔會食食下變晒水淡味左
而且呢到嘅冰係會有餡喺個底到
食到下面就可以一啖過有紅豆、仙草、刨冰
味道非常之夾同好味🤤🤤🤤
而芋圓質感亦好好
仲食得出紫薯、芋頭、番薯三種味道

💛日式焙茶冰(內有紅豆、仙草)🍵❄️
焙茶冰係有三色丸子喺上面,煙煙韌韌幾好味
而啲冰又係有滿滿嘅焙茶味
每一啖味道都好濃郁😚😚😚
鍾意焙茶嘅朋友又一定要試
同樣亦有好多紅豆、仙草喺底,非常豐富
  • 日式焙茶冰
  • 招牌牛奶冰
2023-07-22 73 浏览
炎炎夏日, 熱到一個點, 真的行不下去了, 要找個地方避暑, 一心想吃冰降溫, 搜尋一下, 找到這小店。來到小店, 剛好營業, 不用等, 冷氣充足, 十分舒適。除了刨冰, 小店還有供應仙草, 豆花, 燉品和飲品。刨冰有3款, 有招牌牛奶冰, 日式焙茶冰和日式櫻花冰。考慮了一會, 最後選了日式焙茶冰。日式焙茶冰 (內有紅豆, 仙草) $78日式焙茶冰焙茶味道香濃, 質感綿滑, 入口即溶。刨冰面有一串3色白玉, 入口QQ, 無味, 如加少少黑糖漿調味, 或會增加滋味。吃到底部, 有足量的紅豆和仙草, 紅豆香綿, 仙草滑溜。整體用餐體驗不錯, 有充足的冷氣, 刨冰份量剛好1人享用, 焙茶味道香濃, 值得推介。

日式焙茶冰 (內有紅豆, 仙草) $78

2023-07-07
  • 日式焙茶冰
🍧日式焙茶冰 二人份 $118 (9/10)上面係一層好有奶香好輕盈嘅忌廉,棉花冰好棉滑,焙茶味都幾香,不過會有少少偏甜嘅奶香味,芋圓有三種,煙靭好滑,紫番薯,芋頭,番薯味,三總都食得出係自家製好純粹嘅味道!珍珠好香嘅黑糖味甜甜地,圈子好煙韌軟腍。食完個冰帝下晝有啲仙草紅豆,仙草好軟滑,紅豆甜甜地都幾腍。推薦指數: 9/10真心選擇困難症,患者非常適合,一碗冰滿足你三種願望,有齊晒仙草芋圓牛奶冰珍珠紅豆👍🏻真心感受到小店用心去做,刨冰好食又高質,推薦!
🍧日式焙茶冰 二人份 $118 (9/10)

推薦指數: 9/10
2023-07-07 73 浏览
🌈日式焙茶冰 二人份$12x我對呢個冰有啲失望😞可能唔啱我口味啦 冰的口感係綿綿的 焙茶味道唔突出 奶蓋中規中矩 唔係海鹽奶蓋 所以冇鹹甜鹹甜既感覺 上面三粒小丸子🍡冇咩味 食到一半有好多仙草同紅豆🫘我個人認為太甜啦 珍珠同芋圓都好多 好重料 整體來講 如果冰既部分多啲會更好 以一個冰嚟講 略貴 ———————————————整體評分👅好味🧡🧡抵食💜💜再戰率💛💛
🌈日式焙茶冰 二人份$12x
整體來講 如果冰既部分多啲會更好 以一個冰嚟講 略貴
———————————————
整體評分👅
好味🧡🧡
抵食💜💜
再戰率💛💛
宵夜
甜品店,本已是素常少光顧的;刨冰店,更是想也未想過會踏足!這短短的一段第二街,卻一再冒起耐人尋味的新小店,既然欲在此區「深耕」,總是要看看是甚麼新奇玩意兒。說「新」,刨冰 (台灣人叫「剉冰」) 已是一種古早味濃的食品,而我總是想,把冰塊磨成碎片,加些醬,收幾十蚊?看,這腦袋多食古不化!人只有兩個,還有兩個剛吃飽了的胃,所以只能選最精華的。既然日式焙茶冰是期間限定、又適合二人一起吃的刨冰,就選這個吧!一整份端來,滿滿一碗牛奶和焙茶分別直接製成的刨冰,其上再加一團忌廉和一串三色團子,旁邊還有一碗三色芋圓和一碗粉圓,單用看的就已經很療癒、很幸福。靦腆的詢問店員,旁邊這兩碗如何配合刨冰同吃:「直接加進去吃就好!」於是開動了。芋圓和粉圓,都是同伴喜愛的食物,而我呢,甜的就可以。從小山般的一大碗,二人吃著吃著,而且隨著刨冰溶化,「山」漸漸不見了;像看到紅日徐徐落下,心中泛起一份不捨。都說人總不能過於傷春悲秋,但如果沒有了情,人心會變成甚麼樣子?又想起「當年」:在西門町的楊記,初嚐刨冰的滋味,那是配料和醬汁,加進水造的冰裡,很小吃的大刺刺感覺,不如眼前的精緻。還有,那時是一人「獨食」,如今多了人同行

日式焙茶冰
又想起「當年」:在西門町的楊記,初嚐刨冰的滋味,那是配料和醬汁,加進水造的冰裡,很小吃的大刺刺感覺,不如眼前的精緻。還有,那時是一人「獨食」,如今多了人同行,然而懂得珍惜和感謝嗎?
2023-03-16
2023-04-13 385 浏览
經開第二街!見到呢間冰,俾佢嗰menu 吸引,而且好掛住韓國嘅牛奶冰。就決定入去試吓。圖一🍧招牌牛奶冰上面舖滿軟棉棉嘅牛奶刨冰,最頂係一塊杏仁製作嘅餅,以仙草及紅豆墊低,芋圓同珍珠可按自己喜好隨意配合,好大滿足感😋圖二 《 豆花•系列》芋圓•薏米•珍珠圖三 《豆花•系列》芋泥•芋圓•小丸子甜度剛剛好,芋圓非常煙韌,有口感,芋泥磨得剛剛好,而且甜品整體不會太甜,非常適合本身怕甜膩嘅顧客。📍西環🔛佷想•一起吃冰

圖一🍧招牌牛奶冰

圖二 《 豆花•系列》
芋圓•薏米•珍珠

圖三 《豆花•系列》
芋泥•芋圓•小丸子

📍西環
🔛佷想•一起吃冰
2023-04-10 238 浏览
好唔錯嘅甜品舖,點咗仙草一號,配料有芋泥、芋圓、小丸子同仙草。每樣配料份量都好大方慷慨,因為其他舖通常芋圓同芋泥都會俾得好少,呢間d芋泥係食到底都仲有,完全滿足我呢d芋頭控。小丸子軟硬適中,芋圓如果再“諗“多dd就好。整體真係唔錯,可以再訪。
2023-03-20 306 浏览
早排食完飯,經開第二街,見到呢間冰,就決定入去試吓!入面裝修雖然唔講得上豪裝,但坐位其實都幾好安排,我地連大連細一共8個人,都可以移動配合到👍🏻👍🏻睇到餐牌嘅正面,最吸引嘅梗係招牌刨冰啦!一於試下呢個先!另外我地都有order咗其他嘢食!招牌牛奶冰🍧以仙草及紅豆墊底,上面舖滿軟棉棉嘅牛奶刨冰,最頂係一塊杏仁製作嘅餅!芋圓同珍珠係用旁邊碟他另上,可以按照自己喜好隨意配合,好大滿足感,而且芋圓口感好Q,唔係極度淋嘅!仙草·系列《(二)紅豆、珍珠、芋圓》呢碗配以黑糖,味道特濃,加埋仙草嘅獨特口感,食落有啲清清爽爽嘅感覺!當中梗係唔少得芋圓!豆花·系列《(五)鮮芒果、芋圓、小丸子》豆花質感好幼滑,鮮芒果好甜😍,而小丸子好有咬感!雖然我地無養竉物,但呢間甜品店都係一間竉物friendly嘅舖頭,值得一試!
早排食完飯,經開第二街,見到呢間冰,就決定入去試吓!

招牌牛奶冰🍧
招牌牛奶刨冰

仙草·系列《(二)紅豆、珍珠、芋圓》
仙草芋圓珍珠紅豆

豆花·系列《(五)鮮芒果、芋圓、小丸子》
豆花質感好幼滑,鮮芒果好甜😍,而小丸子好有咬感!
豆花鮮芒果芋圓小丸子

$80 (其他)
招牌牛奶刨冰